2021-11-28 560 瀏覽
616這間分店已經開張近一年,上手也是火鍋店🏠所以對附近街坊來說是很熟悉的打邊爐熱點,儘管因為疫情少了一大群朋友聚餐的機會,但不時也會和三五好友來歡聚一番👯‍♂️ 但今天休假在家無所事事,秋意漸現涼風陣陣下很想吃火鍋,就來第一次試試他們的一人鍋套餐,可能由於是平日中午,所以食客不多來吃火鍋。 餐廳主打本土情懷,牆上掛有老香港寫真📽熱愛香港文化,牆紙也是仿紙皮石,有復古茶餐廳感覺。外面有自助醬料吧,有十多種醬油配料自己調較。 一人鍋套餐湯底四選一、牛肉四選一和主食三選一,今天的配搭是溶岩沙爹湯底、滑尾龍和白飯🍚另外還有7款配料,例如帆立貝、牛丸和蛋餃等,相當豐盛。 🥘湯底絕不欺場,有特濃香的沙爹味和花生碎粒,有點後悔沒選麵類來個掛汁湯麵。滑尾龍是牛的後腿肉,脂肪少仍有濃郁肉味😋 配料亦都是吸汁類型最為突出,像蜂巢豆腐盡掃湯底精華,入口爆汁,要小心燙嘴🥵

2021-11-12
2021-10-25 752 瀏覽
近排凍凍地又諗住去打邊爐再搵間近近地屋企嘅616打返個邊邊先🤣呢間分店之前都嚟過一次,上次都覺得幾好食所以今次再嚟多次。今次揀咗牛雜鍋包括左有唔少牛雜,另外仲有蘿蔔所以淨係湯底都有啲頂肚嘅嘢食下!之後再叫咗唔同嘅部位包括:澳洲和牛牛頸脊 橫隔肌 五花趾 牛駝峰 匙柄 肩胛翼板 牛舌 牛朴肉 胸口膀 牛丸 可唔可以仲驚飽所以再叫咗個公仔麵添😅佢哋經OpenRice訂座響唔同時段有唔同嘅優惠,我通常就揀六點前八八折,折咗之後就抵d囉!

2021-07-13 1466 瀏覽
香港人不嬲對火鍋都情有獨鍾,無論咩季節都會想打邊爐🍲,今次我就黎左616專門食牛肉既火鍋店。佢有大量唔同部位嘅牛肉俾你簡黎食👅👅大鄉里嘅我表示第一次試咁多唔同部位嘅牛肉打邊爐,仲要勁抵食😭😭!佢冷氣仲要好足!位置都坐得好舒服,適合同親朋好友聚會💕💕(大量醬料任君選擇+$10,必食佢個牛肉醬汁、牛肉醬料)🌿芫荽愛好者必須加芫荽啦當然💪🏻😎-👅:鴛鴦麻辣牛骨湯$78兩款嘅湯底都好足料好驚喜,牛骨湯帶有淡淡既牛肉味,配料仲有幾舊蘿蔔,同埋4舊牛腩,所以到後期牛味都慢慢出哂黎💕💕至於麻辣湯底就唔會話太辣無左麻味,完全食到佢既香料味,令到啲配搭野食都可以好入味💪🏻💪🏻-👅:牛朴肉 好重既牛蘇味🤣🤣幾好食,肉質都嫩,我個人就唔怕so味。👅:澳洲五花趾都一樣!勁重牛味,肉質一樣好嫩👅:安格斯-橫隔肌佢既牛肉味好一樣好突出。但個人就唔太鐘意食肥既肉,佢就略為肥肉較多🥩(仲有大量唔同既牛肉,個人就推介唔好食啲肥既部位,大部分佢既牛肉都唔錯,值得一試)👅:油豆腐串尼個我覺得必食!我將佢放入牛骨湯一陣,佢吸哂啲湯既精華,之後再食,又淋又入味又鮮甜👅:鴨血有8大舊,大細適中,唔會話太厚,放入麻辣湯一流,又嫩滑
👅:鴛鴦麻辣牛骨湯$78
👅:牛朴肉
好重既牛蘇味🤣🤣幾好食,肉質都嫩,我個人就唔怕so味。
👅:澳洲五花趾
都一樣!勁重牛味,肉質一樣好嫩
👅:安格斯-橫隔肌
👅:油豆腐串
👅:鴨血
有8大舊,大細適中,唔會話太厚,放入麻辣湯一流,又嫩滑又入味,唔會一夾就散哂。
2021-06-21 1082 瀏覽
之前大圍分店叫過外賣,已經覺得d牛好得。今次堂食,整體每樣野都係好食,除左響鈴,下次應該唔會叫。湯底: 理想點鮮 (即牛骨清湯)好甜,好清,好有牛味。完全無味精。飲左起碼5-6碗牛肉叫左3碟,都係特別位置(唔記得名)。電子Menu會有介紹每樣牛肉嘅特色,全部都形容得好岩,所以全部都好食。另外叫左牛骨髓,牛喉。都好新鮮。牛喉個人覺得可以厚切番少少。響鈴: 唔係我預期,不過咁講,去依間野,真係主要食牛。娃娃菜: 新鮮。份量:對得起價錢有餘。加湯會加番你叫嘅湯底。醬料自助形式,不過個人係打邊爐唔點醬的。
之前大圍分店叫過外賣,已經覺得d牛好得。
今次堂食,整體每樣野都係好食,除左響鈴,下次應該唔會叫。

湯底: 理想點鮮 (即牛骨清湯)
好甜,好清,好有牛味。完全無味精。飲左起碼5-6碗

響鈴: 唔係我預期,不過咁講,去依間野,真係主要食牛。

娃娃菜: 新鮮。

份量:對得起價錢有餘。

加湯會加番你叫嘅湯底。

醬料自助形式,不過個人係打邊爐唔點醬的。
2021-06-20
  • 牛骨髓
  • 理想點鮮
  • 牛肉
2021-05-12 1161 瀏覽
616啲牛好有質素,我超鍾意食,基本上可以食到好多牛既唔同部位。湯底來講,我最鍾意沙嗲湯底,不過今次有少少失準就係太鹹太濃,平時識開荃灣同大埔嗰間個湯底啱啱好超好食!唔知係咪因為我哋好遲去,大約8:45pm先到,所以個湯底比較多渣同埋好濃,除咗今次湯底有啲失準之外其餘都冇問題,啲牛仍然好好食😋澳洲朱古力和牛 牛肩芯 勁鍾意食呢個!啲肉好林,每次去都係必叫❤️澳洲朱古力和牛 牛腩心呢個都好食不過就牛肩芯好食啲滑尾龍佢加咗隻蛋撈勻,不過啲牛肉冇咩特別,有啲似我哋平時食沙嗲牛肉公仔麵嗰啲牛肉牛上肋呢個我又係好鍾意❤️好好食,肉質超好西班牙雪花胸肋佢都係我其中一個最鍾意食嘅,又係必叫,對於一啲雪花牛,我抗拒唔到俄羅斯牛側胸肉呢個就麻麻哋因為感覺有啲肥

澳洲朱古力和牛 牛肩芯
勁鍾意食呢個!啲肉好林,每次去都係必叫
❤️

呢個都好食不過就牛肩芯好食啲

滑尾龍
滑尾龍

牛上肋
呢個我又係好鍾意❤️好好食,肉質超好

俄羅斯牛側胸肉
呢個就麻麻哋因為感覺有啲肥
俄羅斯牛側胸肉

美國天然肩胛翼板
2021-05-11
美國天然肩胛翼板
2021-04-03 1151 瀏覽
齊來616 滾一滾💃🏻💃🏻又係打邊爐嘅時間❤️❤️616其實食咗好多次🤗🤗最啱我呢啲冇肉不歡嘅肉食女😂😂價錢又唔係好貴分別都係48 68咁上下每份細細碟又可以試到好多唔同嘅部位不過好彩係open話呢度book咗位落果Walk in嚟到我諗等到九點都未必有得食😙😙今次叫咗鴛鴦湯底:牛骨湯同青花椒辣湯🌸🌸肉類都唔使介紹因為好多都好好食😂😂不過我個人最鍾意食嘅係封門柳//牛胸肉//滑美龍另外仲叫咗牛丸豆腐粟米烏冬等等臨尾用個牛骨清湯再encore左兩碟烏冬真係不得了😙😙將成晚所有肉類嘅精華濃縮晒嘅湯到隊多兩個烏冬都真係食多兩個都仲食得落不過美中不足嘅係有限時100分鐘係真係有啲唔夠喉仲想食落去😂😂
齊來616 滾一滾💃🏻💃🏻

不過我個人最鍾意食嘅係封門柳//牛胸肉//滑美龍

另外仲叫咗牛丸豆腐粟米烏冬等等

臨尾用個牛骨清湯再encore左

2021-03-14 738 瀏覽
火鍋千變萬化上天下海地上走東瀛西冷背側牛無限種類材料最終都係淥一淥和牛和牛又和牛忘卻當初打邊爐新鮮牛肉嘅幸福嗰隻肉味嘅滿足極速嘅外賣送遞落單門口半小時湯底還暖牛肉還冰除食全牛身還遊全世界各件都不同口感牛肉鮮滑嫩不是和牛可比美可能係我大食定係真太好味結尾竟唔夠喉Edaciousness 7/10現場滾會唔會更爽呢🤪
火鍋千變萬化

Edaciousness 7/10
現場滾會唔會更爽呢🤪
2021-03-14
2021-02-06 896 瀏覽
好多舖頭開得多就會無左質素,但616真係keep到😊晏晝去近乎包場,坐得好闊落,都係叫左牛窩(入面有牛雜,蘿蔔等配菜),比較清但又唔會無味,只係湯底都食飽左三分一;另外牛既選擇真係好多!張餐紙都教左要淥幾耐,幾貼心🤪除左醬料一向出色既牛汁,今次嗌左個豚肉餃都好正,係自己飽而且皮薄夾料,似食小籠包多d🤣🤣晏晝食相對地消費就算高dd,但佢地都有其他外賣套餐外賣,值得一戰🤪(d相食到一半先記得影🤣)
好多舖頭開得多就會無左質素,但616真係keep到😊
(d相食到一半先記得影🤣)
2020-11-02 1528 瀏覽
竟然係過咗耐先試到呢間黃店,但實在太多人,所以今次揀間唔近黨鐵站+新分店,諗住實少人啲。好彩嚟得早,基本上我地影完以上呢張相,坐坐下已經好快滿幾細心有張紙教你牛嘅部位,但我哋冇勇氣試佢個「6秒淥法」🤣收費$10位嘅醬料,味道都過得去,但加一隻生雞蛋要$6但無比地細隻,呢點有啲小扣分 自助落單好方便我哋㨂咗雙拼鍋,麻辣+牛骨湯,不過再嚟一次會單選牛骨湯,雖然我哋都鍾意食辣,但個辣味太多就蓋過咗材料本身嘅鮮味鴨血比較普通,牛肉感覺牛質都不錯,可以試下唔同肉質口感響玲就真係唔建議,太淋最尾2個人都係總共食咗400蚊,不過都可以頂打邊爐癮!

幾細心有張紙教你牛嘅部位,但我哋冇勇氣試佢個「6秒淥法」🤣

自助落單好方便
麻辣牛骨湯底

鴨血比較普通,牛肉感覺牛質都不錯,可以試下唔同肉質口感

響玲就真係唔建議,太淋

最尾2個人都係總共食咗400蚊,不過都可以頂打邊爐癮!
2020-10-28
2020-10-09 1373 瀏覽
聽說長沙灣呢區開咗間新嘅牛肉專門店嘅火鍋,咁就要來試一試。可能係因為以牛為主題嘅食店嘅關係,真係好多人推薦,同埋真係好多人嚟。今晚叫咗安格斯橫隔肌、牛駝峰、匙柄、肩胛翼板、⋯但係講真係,真係有少少失望,一路食嘅時候,上返OpenRice睇返響其他區分嘅616,竟然個個都讚,但係偶爾見到有啲食家都異口同聲話牛肉冇牛肉味道,呢一吓已經係佢嘅死穴,做得牛肉火鍋,牛肉質素好重要,但係牛肉嘅牛味真係好淡口。如果要來嘅朋友可以三思一吓。

2020-10-02
今晚黎到新開張既616打邊爐, 見佢地有好多唔同部位既牛可以選擇覺得好有趣,  之前已經想試。 雖然係新開張, 但環境不算是好乾淨, 尤其係放食物既車仔, 建議要細心D抹一抹。我地叫左理想點鮮湯底, 響鈴, 牛骨髓, 🌽粟米, 菊花桂圓露, 雞蛋, 然後仲根據其他分店的OPENRICE食評的熱門推介揀左滑尾龍, 牛駝峰, 牛朴肉, 吊龍伴。鍾意佢地每款食材都係細細份, 兩個人食都可以叫多幾款。好快所有食物湯底都到齊。理想點鮮湯底主要材料係牛骨同白蘿蔔然後我自行夾走D我唔食既芹菜同芫茜。四款牛當中我最鍾意滑尾龍, 佢就係以前某D茶餐廳既早餐或常餐會供應既滑牛通粉既大塊加厚肉版。已經好耐無食過茶餐廳有賣呢種滑牛了, 好懷念。然後就係牛駝峰, 牛味比較重亦較彈牙。而吊龍伴同牛朴肉就比較普通, 當中吊龍伴的筋位比較多。粟米清甜爽口。牛骨髓都好滿意, 我地一致認為係食過咁多間打邊爐洗得最乾淨既一間。響鈴都不錯, 都有脆既口感同厚身。店員服務有禮積極, 覺得凍請佢地幫忙較細D冷氣, 很樂意之餘仲同我地講之後覺得熱隨時話佢知幫我地較返大。又主動幫我地加湯底, 埋單都好有禮貌。有少少扣分 - 我地係唯

理想點鮮湯底

店員服務有禮積極, 覺得凍請佢地幫忙較細D冷氣, 很樂意之餘仲同我地講之後覺得熱隨時話佢知幫我地較返大。又主動幫我地加湯底, 埋單都好有禮貌。有少少扣分 - 我地係唯一一枱兩個人坐二人枱, 而其他兩人一組既客人都係坐四人枱。

我地7:15pm前離座有折。
  • 滑尾龍
  • 牛骨髓
  • 粟米
2020-10-07 683 瀏覽
佢呢間舖頭開業左兩日,我就約左11個朋友去食呢間火鍋店😋😆重點係呢間火鍋係黃店嚟嫁!啲牛肉好新鮮、好好食!👍🏻尤其係手打牛滑同滑尾龍,都係我嘅至愛💓😋😋同埋因為我哋好多人,個Staff特登安排咗三張連埋嘅枱俾我哋,方便我地傾計👍🏻