餐廳: 18 Grams
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 18 Grams
資訊:

2020-11-15 639 瀏覽
話說某日平日請咗假辦點事,由於唔知道要搞到幾多點,於是就一早爬起身食個早餐先。銅鑼灣好多食肆(除咗茶餐廳、快餐點+麥記)都係開11:00am後,無意中發現咗呢間 18 Grams,有早餐食有咖啡飲,就行入去試吓囉。店內座位唔超過10個。看完餐牌後就喺收銀櫃位落單然後搵位坐。我銀包長期只得少糧現金,佢哋又唔收信用卡嘅,到最後用八達通找數🤪所有食物飲品都係即叫即整,確保新鮮。不消10分鐘,店員我份 Aussie Breakfast (HKD108) 送到我面前。呢份all day breakfast 份量+食材算多,我食完之後都幾飽。其實all day breakfast 嚟嚟去去都係用嗰啲食材㗎啦,不過我想講個炒蛋炒得幾嫩滑,但舖係啲煙肉上面令到啲炒蛋變得油膩,失色不少。食早餐我一定會飲番杯咖啡。呢杯Caffe Latte (HKD40) 有個靚靚嘅拉花,味道都唔錯。堂食的話這裡確實唔係一個好地方,店舖細+ 開放式廚房,店員煮食物嘅時候啲氣味攻晒出嚟,感覺唔多好。這家店比較適合去買外賣多啲。

早餐
今次就同大家分享銅鑼灣一間咖啡店,雖然舖面比較細唔可以容納太多人,不過同一兩個朋友chill下傾下計都幾正架😆👓Caffe Latte (Iced) $48 (後)小編一向鍾情Latte,無論去邊基本上都會叫呢款,最鍾意見到杯野上檯未攪勻既漸層🤪今次特別少少,貪玩+$5要左杏仁奶,不過可能飲慣平時既普通全脂奶,覺得唔係太夾🧐杏仁味係幾出不過就缺少左平時會有既濃郁奶香🥛咖啡味夠香濃,夏天飲一杯都幾消暑🌞評分:7.5/10👓Caramel Coffee $44 (前)另一位小編就覺得咖啡一定要熱飲☕️不過事實證明佢真係無錯🤣咖啡味香濃好多,亦都有焦糖味,偏甜,鍾意咖啡但係唔想太苦既朋友可以試下🤭評分:8/10

👓Caffe Latte (Iced) $48 (後)
評分:7.5/10
👓Caramel Coffee $44 (前)
評分:8/10
2020-07-06 739 瀏覽
今次黎到依間18 grams,聽人講左好耐都未黎試過,今日就黎飲番杯,坐下chill下。第一次黎,舖頭唔算大,有一張大枱一張細枱係入面,一張bar枱係出面。因為我比較早黎,所以無人,就坐左係入面既大枱。店員好nice,態度都好好。我就叫左杯Hazelnut  coffee,Hazelnut既味好夠,但唔會cover左本身咖啡既香,依到既咖啡係飲落有少少fruity,之後先帶D回甘,我個人幾鍾意。拉花都幾靚,唔係求其倒完落去就算。整杯咖啡都係好飲既。坐係到chill下,望下出面D人行黎行去,感覺都幾hea。有時間都不妨黎下。

Hazelnut  coffee
2020-06-19
$44 (其他)
Hazelnut  coffee
2020-07-04 587 瀏覽
在铜锣湾屹立了将近十年的品质好店,可以说是香港精品咖啡的元老级别,还在去年成功上榜亚洲咖啡店Top 50,在香港喝到令人记忆犹新的澳白中,18 Grams必须拥有姓名!·去年在上环分店喝过两次,确认过是名不虚传的店,不过现在那家店已经结业,只有到铜锣湾本店来喝。早晨的商业区清清静静,早起的咖啡店非常适合我这种morning bird,临近中午人渐渐多起来时,我已经完成了今日份的咖啡因补给,心满意足地离开了。·作为一家十年老店,还是一家街头小店,整体环境显然不能和时髦沾边。店面由黑色和水泥色拼接,里外座位加起来顶多能挤下十个人,仅有的能用来摆放装饰的位置,都被售卖的咖啡豆和器具所替代,风格低调朴素得很。·但咖啡却实在好喝得很,品种丰富得像一个小小的咖啡王国,除了咖啡和各种饮品之外,还有轻食和面包糕点提供。在铜锣湾来说,价钱也能接受。·【Double Shot 燕麦奶澳白】,它家这款经典拼配竟然叫做“Black Sheep”,水洗处理的四拼豆,风味干净得不得了。奶咖的演绎简直是曼妙而灵动,柔顺的奶泡中涌动着十足的醇感,双份浓缩的浓郁度令我挑不出毛病地满足。丰润的莓果风味让你觉得嘴里好像含着
【Double Shot 燕麦奶澳白】,它家这款经典拼配竟然叫做“Black Sheep”,水洗处理的四拼豆,风味干净得不得了。奶咖的演绎简直是曼妙而灵动,柔顺的奶泡中涌动着十足的醇感,双份浓缩的浓郁度令我挑不出毛病地满足。丰润的莓果风味让你觉得嘴里好像含着一颗多汁的梅子,但出乎意料的是,它又几乎没有酸感,温暖治愈的蜂蜜和黑巧甜感在回味时浸润着舌尖,妙不可言!
【Veggie Breakfast 素食全日早餐】,食物的确无法与咖啡的王者风范相衬,做法很简单,食材很单调,味道过得去,但起码份量不含糊。油煎蘑菇和小番茄鲜嫩多汁,散发着热腾腾香气的炒滑蛋好像怎么都不会差,全麦吐司抹上料足的莓果酱,吃得相当饱。目前使用的都是一次性餐具,吃起来不怎么方便,吐司烘得再脆一些会更好。
老店跟新店最大的不同是,这里几乎没有拍过来拍过去的人吧。跟风去了几家热门新店,还是觉得回来刷list上的老店好,至少我还能找一处角落心无旁骛地喝一杯。
2020-06-25
  • FLAT WHITE
  • Cappuccino
  • Piccolo Latte
2020-05-18 1011 瀏覽
18 gram曾經係我最鍾意的咖啡店,而且仲次次都長龍。近年開多好多咖啡店已經少去。星期六見到大把位就去下。唔知係咪回憶永遠是最好。今次杯cappuccino 比連鎖店的還差。冇下次了。
2020-02-29 1567 瀏覽
難得星期五同男朋友放假,又去開CWB,唸起有幾間一直想試下嘅cafe都未有時間試,今日即管去開下眼界~~地址都算容易搵,係馬路側邊。Menu都幾多選擇,要花啲時間揀左陣~😹同男朋友一人叫左一杯🥤..1. Ice Cappuccino • 7/10.因為男朋友唔受得太濃咖啡,但係又想飲下,所以特別order左要single shot~😽比想像中有驚喜喎!!🤩2. Ice Hazelnut Latte • 7/10而我就叫返飲開嘅hazelnut latte~ 味道還不錯,啲serum份量適中,唔會搶過左咖啡味。👍🏼👍🏼

地址都算容易搵,係馬路側邊。

Menu都幾多選擇,要花啲時間揀左陣~😹

同男朋友一人叫左一杯🥤

2020-02-28
下午茶
  • Cappuccino
2019-12-23 1487 瀏覽
雖然18Grams有幾間分店,聽就聽過幾次,一直未有機會黎,岩岩星期日早上約埋朋友出銅鑼灣食返個brunch,搵黃店時就見到18Grams,竟然佢係黃又一直未食過,一於幫襯下黎到先發現原來小店店面真係好細,得兩張枱,一張bar枱係門口。望到menu先知道原來小店有bagel 意想不到呢!我地就叫左一個Aussie Breakfast同兩個Smoke Salmon $ Sunny Side Up Bagel我的Salmon Bagel原來仲會跟牛油果醬,smoke salmon + smash avocado + sunny side up真係超強組合,點襯都甘好食,食到一半已經覺得飽,非常滿足的brunch

望到menu先知道原來小店有bagel
意想不到呢!

點襯都甘好食,食到一半已經覺得飽,非常滿足的brunch
2019-12-15
2019-11-21 1234 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨18Grams 中女撐黃店系列話說之前去台北旅行,拜訪了The best coffee shops in the world 2019-Simple Kaffa,那裡的Latte真的一絕,過一排心情好少少再分享。而香港,則有名列The 50 Best Coffee Shops In Asia第27的18 Grams☕Icedlatte $46我喝的Latte味濃而不苦澀,咖啡香圍繞著,雖然店舖細小,但在鬧市中有杯好啡也是賞心樂事!喝冰咖啡最怕喝到一半冰融化了味淡就不好喝了,這個完全不會,喜歡💕借個Pepe拍照,感謝黃店的招待,香港人要撐香港人!
✨中女獨食難肥日誌 ✨
18Grams 中女撐黃店系列

Icedlatte $46

2019-11-05 893 瀏覽
Veggie breakfast $78

Aussie Breakfast $88
腸仔同煙肉好香噴噴,但就有啲油😈其他就同素食早餐一樣。
美中不足的是沒有沙律菜🥗幸好車厘茄搭救🥺
  • Aussie Breakfast
2019-10-31 325 瀏覽
早上時份嚟到呢度,店裡細細的,偶爾轉角遇到這家小店,文青風格,都好多人經過嚟買杯咖啡,休息嘆下☺️.Veggie breakfast $78Mushroom, egg, tomato, croissant with homemade peanut butter 份量頗大的炒蛋,車里茄,菇菇同大大個牛角包,炒蛋好滑好香蛋味🤤菇菇有啲啲油,車里茄小清新。牛角包好脆脆🥰花生醬堅香花生味,帶點沙沙好正✨Aussie Breakfast $88Bacon, sausage, mushroom, egg, tomato, croissant with homemade jam腸仔同煙肉好香噴噴,但就有啲油😈其他就同素食早餐一樣。.美中不足的是沒有沙律菜🥗幸好車厘茄搭救🥺❤️味道:🌕🌕🌕🌕🌑🌵環境:🌕🌕🌕🌕🌑💼服務:🌕🌕🌕🌕🌑💰價錢:🌕🌕🌕🌑🌑🏵CP值: 🌕🌕🌕🌕🌑❣️回頭:🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️
Veggie breakfast $78

Aussie Breakfast $88
腸仔同煙肉好香噴噴,但就有啲油😈其他就同素食早餐一樣。
美中不足的是沒有沙律菜🥗幸好車厘茄搭救🥺

❣️回頭:🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️
2019-10-26
  • Aussie Breakfast
2019-06-08 1688 瀏覽
其實依間野開就開左好耐,成日經過但就偏偏無食過,今日諗唔到食咩就決定黎試下啦。首先,夏天一定要坐入面,唔係既話企鋪外一係就食煙同快快飲完走人。鋪仔細細坐得幾張台,係有少少壓逼感。我唔想食到太飽所以無叫到all day breakfast, 叫左個croissant 加bacon & egg,另外一杯iced latte。其實野食坦白通就普普通通,因為越普通既野越難整得好食,同埋等左好耐.... iced latte就還好啦,無其他cafe咁有得選擇fruity定nutty。我諗而家咁多間cafe之中佢係算比較失色既,而且環境亦唔算太好坐吸引。
2019-05-08 1054 瀏覽
與朋友相約在銅鑼灣睇戲,想先找個地方一起食個早午餐,太久沒有食All day breakfast,所以想找個可以食到地方,於是便來了這裏。All day breakfast有兩款,一款是素的,一款有煙肉和腸仔,喜歡腸仔的我便選了澳式早餐,麵包焗得很脆口,但原來腸仔並不是有兩條,只是對半切開了,最美中不足的是這個澳式早餐沒有蘑菇,沙律的調味也不夠,但$108的價錢仍然可以過一下口癮。
,沙律的調味也不夠,但$108的價錢仍然可以過一下口癮。
2019-03-27 894 瀏覽
久仰大名的18GRAMS, 終於有機會一試。舖面比我想像中小,只有數張桌子。室內的座位滿了,我跟友人只好座在外面。大風吹過,把煙灰缸內的煙灰吹在身上,不過無損我們喝咖啡的雅興。我們點了三杯咖啡:Cappuccino 好香的咖啡,奶的稠度剛好,如果能熱一點更好Ginger Latte薑味非常突出,一點也不辣,不可以說是喜歡的味道,但非常值得一試Pour Over Coffee沒有糖和奶,可試出咖啡豆原本的味道。不酸不苦,有點甘醇,有喝茶的感覺。
久仰大名的18GRAMS, 終於有機會一試。

我們點了三杯咖啡:

Cappuccino
好香的咖啡,奶的稠度剛好,如果能熱一點更好

Ginger Latte

Pour Over Coffee

2019-03-23
2019-02-17 761 瀏覽
約了朋友在銅鑼灣行街, 因為朋友未到, 便找個地方坐一坐。 這間咖啡店間面積細細間 ,在轉角位置 ,十分方便。我叫咗杯hazelnut latte試試, 個人認為堅果味不夠重, 但也可以ok的!!!店員的服務態度也不錯, 下次打算會試埋其他款式。
約了朋友在銅鑼灣行街, 因為朋友未到, 便找個地方坐一坐。

店員的服務態度也不錯, 下次打算會試埋其他款式。

cafe latte 調得算一般好。但只此而已。cold brew single origin (Costa Rica) 我就唔鐘意,飲唔到低温 extraction 至有嘅芬香。無 order 到 Aussie all-day breakfast, 但個 banana bread 硬轟轟,唔香又連牛油都冇,肯定 far below 我認識嘅 Australian standard.土地問題,呢度得一張六人「大」枱同兩張 坐得一個半人嘅細枱。連遊客都嚟打卡,所所以堂飲還可以,食嘢就好大機會冇位。佢有啲坐後巷嘅凳仔同臨時枱,但問題係俾人食煙(佢仲提供煙灰缸嚟間接鼓勵),同埋有其他人都嚟後巷煲。嚴重污染味覺,啲咖啡幾靚都係廢話。碟都懶得洗,用紙碟載食物,係無謂嘅浪費。連紙巾都欠奉,唉。可以讚嘅係有提供水自斟。但呢個係 Australian cafe 嘅最底要求吧?Overall 唔平。只有 takeaway latte 可以考慮。
cafe latte 調得算一般好。但只此而已。

碟都懶得洗,用紙碟載食物,係無謂嘅浪費。連紙巾都欠奉,唉。

2019-02-14