2023-12-30 50 瀏覽
踏入12月🎄距離我最愛嘅聖誕節又邁進一大步呢!觀塘呢間台灣魯肉飯專門店推出龍鳳聖誕套餐早鳥優惠二人套餐只係$288包有小食、鍋物、飯麵、麻糬火鍋同飲品超豐富喔💕-🍗鹽酥雞外皮酥脆雞肉嫩滑鹹香味十足,好惹味!🍲惹味三杯雞鍋上檯果陣香噴噴雞肉軟腍,醬汁好入味👍🏻充滿台式風味呢!🥣古早味魯肉飯肉粒大細適中而且有啲肥膏,入口份外甘香醬汁濃郁香甜撈飯食一流💯🥢惹味肉燥乾拌新竹米粉肉燥份量好足夠晒用嚟撈米粉米粉幼身,幾有咬口!🍡暖笠笠麻糬火鍋火鍋湯底揀咗珍珠奶茶另有薑母奶茶湯底可以選擇配料有地瓜圓、芋圓、小圓子、麻糬同珍珠口感煙韌豐富呀!🍹檸檬冬瓜茶清爽酸甜,解膩一流!🧋珍珠奶茶入口醇滑香濃每啖都食到有珍珠咬落煙韌,口感超讚呀👍🏻-
踏入12月🎄
距離我最愛嘅聖誕節又邁進一大步呢!
觀塘呢間台灣魯肉飯專門店推出龍鳳聖誕套餐
早鳥優惠二人套餐只係$288
包有小食、鍋物、飯麵、麻糬火鍋同飲品
超豐富喔💕
🍗鹽酥雞
外皮酥脆雞肉嫩滑
鹹香味十足,好惹味!

🍲惹味三杯雞鍋
上檯果陣香噴噴
雞肉軟腍,醬汁好入味👍🏻
充滿台式風味呢!

🥣古早味魯肉飯
肉粒大細適中
而且有啲肥膏,入口份外甘香
醬汁濃郁香甜
撈飯食一流💯

🥢惹味肉燥乾拌新竹米粉
肉燥份量好足
夠晒用嚟撈米粉
米粉幼身,幾有咬口!

🍡暖笠笠麻糬火鍋
火鍋湯底揀咗珍珠奶茶
另有薑母奶茶湯底可以選擇
配料有地瓜圓、芋圓、小圓子、麻糬同珍珠
口感煙韌豐富呀!

🍹檸檬冬瓜茶
清爽酸甜,解膩一流!

🧋珍珠奶茶
入口醇滑香濃
每啖都食到有珍珠
咬落煙韌,口感超讚呀👍🏻
2023-12-25 65 瀏覽
🇭🇰龍鳳號·龍鳳聖誕2人套餐$288 (原價$328)佢呢一個套餐真係超級抵食 佢係勁多嘢食 而且份量超多 我就係俾佢個珍珠奶茶麻糬火鍋吸引🧋我哋去嗰日係基本上檯檯都嗌呢個套餐 所以係一入舖頭已經勁香奶茶味🤣🤣如果大家有興趣 22號之前係openrice book檯都仲可以$288食到😈·鹽酥雞 l 養生花雕麻油雞鍋小食我哋就揀咗鹽酥雞 佢呢個份量係好似平時嘅兩倍份量咁 超多🤣🤣之後佢個炸皮做到好薄 而且即炸 熱辣辣好好味 個雞都好嫩🐤之後個花雕麻油雞就正正常常 不過啲蔬菜就煮得比較耐🍄·古早味魯肉飯 l 正宗大腸麵線兩個主食我自己就鍾意個滷肉飯多啲 佢呢個滷肉係甜甜地嘅 嗰調味我好鍾意 而且啲滷肉都肥瘦適中 撈飯超級好食🐷個大腸麵線我就覺得佢同台灣食開嗰啲有少少唔同 佢係少啲胡椒味同埋麻油味嘅 所以食落味道冇咁有層次 同埋佢個大腸都有少少偏肥🫢🫢·2人暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底) l 柑桔檸檬 l 白桃烏龍茶之後佢個麻糬火鍋同我幻想嘅一樣 佢係有6粒微微燒過嘅麻糬 仲有啲芋圓 番薯圓 小丸子同埋珍珠 正🤩佢哋煮完之後食落係真係好濃奶茶味 之後佢個麻糬煙煙韌韌 微微拉絲咁樣 口感幾正
🇭🇰龍鳳號
龍鳳聖誕2人套餐$288 (原價$328)
鹽酥雞 l 養生花雕麻油雞鍋
養生花雕麻油雞鍋
之後個花雕麻油雞就正正常常 不過啲蔬菜就煮得比較耐🍄
古早味魯肉飯 l 正宗大腸麵線
正宗大腸麵線
2人暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底)
之後佢個麻糬火鍋同我幻想嘅一樣 佢係有6粒微微燒過嘅麻糬 仲有啲芋圓 番薯圓 小丸子同埋珍珠 正🤩佢哋煮完之後食落係真係好濃奶茶味 之後佢個麻糬煙煙韌韌 微微拉絲咁樣 口感幾正 個芋圓同番薯丸都好煙靭 尤其係番薯丸 好甜好好食🍠嘢飲方面我自己就鍾意柑桔檸檬多啲 呢個酸酸甜甜好開胃 個白桃烏龍茶就偏甜少少🍑
#rbyeat
#rby台灣菜
#rby觀塘
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖
2人暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底)
【聖誕套餐$144/位🎄有埋珍珠奶茶火鍋🧋‼️】推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #觀塘 - 龍鳳號 𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗙𝘂𝗻𝗴 𝗛𝗮𝗼 超開心🎉 聖誕就快到,公司老細請曬假好似唔洗Do 咁 ✌🏻 大家諗好聖誕餐食咩?觀塘呢間「龍鳳聖誕套餐🎄」 包你飽套餐:(原價$328|早鳥優惠·22Dec 之前預訂 $288)☑️ 小食 X 1 (鹽酥雞 / 蛋捲)☑️ 飯/麵 X 2☑️ 小火鍋 x 1☑️ 甜品:奶茶麻糬鍋 x 1☑️ 飲品 x 2【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 燒香蔥蛋捲 7.5/10味道好似日式玉子燒,但切薄身啲,加上蔥花同沙律醬,有少少似台灣街頭小食🍳◐ 豆乳豚肉豆皮鍋 7/10豆乳鍋無想像中咁大鍋,鍋物裡面有:嫩豆腐、豬肉、福袋、豆皮。湯底用咗少少辣椒調味,但豆乳味唔算濃,反而覺得似豬骨湯底🐖 唔會太多油,食完都無咩負擔(。 ́︿ ̀。)但個有feel 嘅火鍋仔🍲◐ 台南擔仔麵 6.5/10 比較似肉燥湯麵,整體偏淡口,本身以為擔仔麵會有麻醬味,不過好似唔多覺有花生🥜🍜◐ 惹味肉燥乾拌麵 7/10相對擔仔麵比較惹味,肉燥
【聖誕套餐$144/位🎄有埋珍珠奶茶火鍋🧋‼️】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑
📍HK #觀塘 - 龍鳳號 𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗙𝘂𝗻𝗴 𝗛𝗮𝗼

觀塘呢間「龍鳳聖誕套餐🎄」 包你飽套餐:
(原價$328|早鳥優惠·22Dec 之前預訂 $288)
☑️ 小食 X 1 (鹽酥雞 / 蛋捲)
☑️ 飯/麵 X 2

◐ 燒香蔥蛋捲 7.5/10

◐ 豆乳豚肉豆皮鍋 7/10

◐ 台南擔仔麵 6.5/10

◐ 惹味肉燥乾拌麵 7/10
相對擔仔麵比較惹味,肉燥份量都幾多,好夠撈麵,適量芫荽係面,不過不失🥢

◐ 佛手柑金棗茶 6/10
有少少似某件茶餐廳嘅柑橘密🍊飲品建議嗌全糖,因為都唔會太甜,只係啱啱好👌🏻

◐ 白桃烏龍茶 7/10
有淡淡桃味個烏龍茶😳有啲驚喜原來有芝士奶蓋

◐ 2人暖笠笠.麻糬火鍋(薑母奶茶湯底)7/10 🌟
薑母奶茶底只有微微姜味🫚有少少嫌唔夠薑!配料另上:有芋圓、珍珠、地瓜圓etc 配上麻糬~幾搞笑同好玩嘅

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
龍鳳號 𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗙𝘂𝗻𝗴 𝗛𝗮𝗼
🥢 @longfenghao
🚶 觀塘站A2出口,步行約9分鐘
📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖
🏷️

地區:#laymao_觀塘
分類:#laymao_台式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2023-12-23 32 瀏覽
呢間小店主打台灣魯肉飯仲提供多款台灣街頭美食如鹽酥雞、台式刨冰大部分食材都係來自台灣 希望做到正宗台式風味今個聖誕節仲推出龍鳳聖誕套餐 人均$144咋包左任選 一款小食 一款小菜 兩款主食仲有新推出甜品 台式燒麻糬火鍋 有2款湯底可以揀(珍珠奶茶湯底/薑母奶茶湯底)鹽酥雞粒粒都炸到好酥脆 份量都好多仲有生蒜夾埋一齊食更香口惹味三杯雞鍋上枱都仲滋滋聲 夠哂熱辣辣三杯雞加左薑蔥更加入味 用黎送飯真係一流古早味魯肉飯黎到呢度梗係一定要食魯肉飯肥膏同肉既比例都好正 醬汁亦唔會太咸真係好似台灣既味道 台式燒麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底)呢一個新出既甜品都好得意呀可以加配料落去珍珠奶茶入面除左麻糬仲有珍珠 芋圓 地瓜圓同小丸子一滾起就食得喇😍麻糬口感煙煙韌韌好滿足
呢間小店主打台灣魯肉飯
仲提供多款台灣街頭美食如鹽酥雞、台式刨冰
大部分食材都係來自台灣 希望做到正宗台式風味
今個聖誕節仲推出龍鳳聖誕套餐 人均$144咋
包左任選 一款小食 一款小菜 兩款主食
仲有新推出甜品 台式燒麻糬火鍋 有2款湯底可以揀
(珍珠奶茶湯底/薑母奶茶湯底)

粒粒都炸到好酥脆 份量都好多
仲有生蒜夾埋一齊食更香口

惹味三杯雞鍋
上枱都仲滋滋聲 夠哂熱辣辣
三杯雞加左薑蔥更加入味 用黎送飯真係一流

黎到呢度梗係一定要食魯肉飯
肥膏同肉既比例都好正 醬汁亦唔會太咸
真係好似台灣既味道

台式燒麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底)
呢一個新出既甜品都好得意呀
可以加配料落去珍珠奶茶入面
除左麻糬仲有珍珠 芋圓 地瓜圓同小丸子
一滾起就食得喇😍麻糬口感煙煙韌韌好滿足
☃️龍鳳聖誕2人套餐($288/2位 $598/4位)各位男朋友女朋友父女母子單身狗等等 係咪已經頭痕緊聖誕大餐喺邊度食呢 聖誕自助餐比平時貴兩倍 西餐又千千聲一位 不如搞搞新意思 食個台式聖誕大餐!2個人同4個人都食得嫁 想用早鳥優惠價食到聖誕套餐就記得喺22/12前訂位喇🤓🫕2人暖笠笠麻糬火鍋呢個套餐最有聖誕氣氛同最特別就係甜品 甜品係一個珍珠奶茶湯式嘅台式燒麻糬火鍋 珍奶飲就飲得多 相信都冇咩人試過用珍珠奶茶打邊爐 一路打一路飲暖笠笠🤤咁食材有咩呢 冇理由扔個響鈴落去 所以食材都係甜食 麻糬芋圓白玉同珍珠 口感超豐富🫰🏻🍳燒香蔥蛋捲小食會有蛋捲同鹽酥雞揀 我就揀左蛋卷 一上菜係熱辣辣連飯碟都係熱 有啲蛋黃醬做調味 口感有啲似日式玉子燒 整體係惹味嘅🤓🥘豆乳豚肉豆皮鍋(鍋物5選1)有幾款鍋物 詳情可以睇餐牌 但偽gymL我就揀左超高蛋白質嘅豆豆豆豆鍋 豆乳湯底味道幾天然 淡淡豆味 豆腐豆皮都吸到湯底味 仲有豚肉同一啲菇 整體食材都頗健康 養生之選😆🍚古早味魯肉飯🍜台南擔仔麵(主菜8選2)主菜就平時去龍鳳號都會食到 正常發揮 大大碗 一人一碗飯麵 一定夠飽😎🥛芋泥燕麥奶 (+$18)🧋
☃️龍鳳聖誕2人套餐
($288/2位 $598/4位)

🫕2人暖笠笠麻糬火鍋

🍳燒香蔥蛋捲

🥘豆乳豚肉豆皮鍋(鍋物5選1)

🍚古早味魯肉飯
🍜台南擔仔麵(主菜8選2)

🥛芋泥燕麥奶 (+$18)
🧋芝士奶蓋紅茶

專登加配左特飲試試 走糖下芋泥唔會太甜 真材實料 燕麥奶味道有啲似維他奶 芋泥同牛奶夾啲 但想健康啲嘅話配燕麥奶都係唔錯!💃🏻

觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

#龍鳳號 #聖誕節 #christmas #麻糬 #觀塘美食 #觀塘台灣菜 #觀塘平民美食
我成日去觀塘食龍鳳號 @longfenghao 🙆🏻‍♀️ 呢間魯肉飯專門店聖誕節又有新搞作喇😍🎅🏻 龍鳳聖誕套餐🎁今年龍鳳號聖誕大餐主打台式燒麻糬火鍋🍲 仲有兩款特色湯底可以揀:珍珠奶茶湯底、薑母奶茶湯底,兩款都好有台式風味🥰!小食方面我揀咗最愛嘅🥚燒香蔥蛋捲🍳 蛋捲切開咗一片片,又靚又方便😙鍋物仲有成五款選擇😍 我揀咗🧈豆乳豚肉豆皮鍋🥓 鍋裏面有超多食材!用嚟送飯麵食都好適合🥳之後仲每人可以叫一個飯或麵,我哋就揀咗🐥油蔥酥雞肉飯🍚同🧆肉燥乾拌新竹米粉🍜 夠晒台式風味,又夠香😍每人亦都可以揀一杯飲品🥤凍熱都有㗎🥰最後就有『聖誕限定」甜品🍧 麻糬火鍋喇😍 我哋揀咗薑母奶茶湯底,飲完成個人真係暖笠笠喇🧣!除咗暖笠笠湯底,呢個甜品仲有粒粒麻糬、芋圓同珍珠,煙煙韌韌好滋味🥰 同另一半食完都一齊糖痴豆喇💕

🎅🏻 龍鳳聖誕套餐🎁

每人亦都可以揀一杯飲品🥤凍熱都有㗎🥰

2023-12-20 34 瀏覽
位於觀塘嘅台式滷肉飯專門店龍鳳號,多謝餐廳邀請試食,主打提供街頭台式食物,例如滷肉飯便當、鹽酥雞、炸雞腿、黑糖刨冰、特色嘅台式飲品珍珠奶茶都好正,大部份嘅食材都係喺台灣直送過嚟,性價比高,本身都好鍾意食台式嘅食物所以好吸引,最重要一入去就唔使等位,就可以坐低,可能我哋早到,之後陸續都爆場要排隊等位👍🏻,仲有啲特色牆俾你影相,仲有好靚嘅招牌同埋壁畫,打卡一流,近期做緊聖誕龍鳳二人套餐,唔使$300就可以食到性價比好高👍🏻👍🏻仲有$6其他食品優惠👍🏻聖誕龍鳳二人套餐:$288小食(2選1)- 鹽酥雞- 燒香蔥蛋捲鍋物(5選1):- 台式麻辣鴨血鍋- 豆乳豚肉豆皮鍋- 惹味三杯雞鍋- 養生花雕麻油雞鍋(+$18)- 濃薑豆腐魚片鍋(+$38)飯麵(8選2):古早味魯肉飯/古早味肉燥飯/油蔥酥雞肉飯/正宗大腸麵線/台南擔仔麵/肉燥。乾拌。麵/ 肉燥。湯。新竹米粉/肉燥。乾拌。新竹米粉飲品(2杯):可選任何價值$28飲品『聖誕限定」甜品(2選1):- 暖笠笠。麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底- 暖笠签。麻糬火鍋(薑母奶茶湯底)龍鳳聖誕套餐:主打台式燒麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底/薑母奶茶湯底)

聖誕龍鳳二人套餐:$288
小食(2選1)
- 鹽酥雞
- 燒香蔥蛋捲
鍋物(5選1):
- 台式麻辣鴨血鍋
- 豆乳豚肉豆皮鍋
- 惹味三杯雞鍋
- 養生花雕麻油雞鍋(+$18)
- 濃薑豆腐魚片鍋(+$38)
飯麵(8選2):
飲品(2杯):可選任何價值$28飲品
『聖誕限定」甜品(2選1):
- 暖笠笠。麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底
- 暖笠签。麻糬火鍋(薑母奶茶湯底)

龍鳳聖誕套餐:主打台式燒麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底/薑母奶茶湯底)最低HK $144人均食食龍鳳聖誕二人(早了HK$288)/四人套餐($598)

我就選擇咗燒香蔥蛋捲、台式麻辣鴨血鍋、油蔥酥雞肉飯、肉燥乾拌麵、白桃烏龍、炭燒烏龍同埋暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底)

燒香蔥蛋卷:蛋捲賣相好靚,沙律醬玉子燒係一個好嘅配搭,食落幾好味

台式麻辣鴨血鍋:好香辣嘅香味,鴨血大大嚿,仲有豬肉豆腐仲有蔬菜好足料,不過食落真係有啲辣,整體嚟講都好食!

油蔥酥雞肉飯:好香蔥油味,同埋手撕雞肉碎鋪到好似一座山咁賣相唔錯,雞肉新鮮好食,飯都好足料好滿足👍🏻

肉燥乾拌麵:好香蒜味,味道正常!

暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底):全個餐最正就係呢樣,賣相好靚打卡之選,不過湯底太甜,因為本身唔係好鍾意食甜嘢唔係咁啱食,麻糬好軟熟,芋圓唔係咁硬整體嚟講中規中矩!

📍地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖
2023-12-20 34 瀏覽
又到三點三下午茶🫖今次食同事介紹既古早味台式餐廳📍觀塘 龍鳳號古早味肉燥飯💰44下午茶份量好似午餐咁大份,肉燥好多,肉燥汁好香好開胃,唔肥膩係呀,飯軟硬適中。烤焦糖豆花💰38焦糖同豆花好夾,豆花正正常常,但是價錢略貴小小,因為冇乜料。台式刈包💰6(外賣)咁岩個日遇上龍鳳號六週年💰6有台式刈包十分抵,因為太飽,所以外賣。總結:可以偶爾去食。人均💰8810分滿分)價錢:7/10味道:7/10環境:7/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #hongkongfoodblogger #hongkongcafe #explore #explorehongkong #觀塘美食#觀塘美食地圖 #觀塘美食推介
又到三點三下午茶🫖今次食同事介紹既古早味台式餐廳

📍觀塘 龍鳳號

古早味肉燥飯💰44

烤焦糖豆花💰38

台式刈包💰6(外賣)

總結:可以偶爾去食。

人均💰88

#觀塘美食
#觀塘美食地圖
#觀塘美食推介
2023-12-19 23 瀏覽
❤️‍🔥⭐️聖誕限定⭐️❤️‍🔥原價$328 火鍋2人套餐🥳早鳥早鳥價$288🥳🥳=$144 /人🥳🔸老老實實,一開始好驚伏🥶✨好彩,主食鴨血鍋(食菜食肉食鴨血)同甜品奶茶鍋係分開嘅😂😂😂咁我都冇咁驚啦🔸最關注應該係呢個新品珍奶🧋甜品鍋🍲。我覺得好新穎好有儀式感🤣細火溫煮就好似珍珠奶茶熱飲,其實幾舒服幾好玩。茶底大約7分甜。配料有6粒麻糬,再加好多蕃薯圓、芋圓、珍珠🤣🙏🔸最後食珍珠奶茶麻糬火鍋🍲✨真心好飽😂以下介紹返我食咗咩🔸小食(2選1- 鹽酥雞✅ /燒香蔥蛋捲🔸鍋物(5選1- 台式麻辣鴨血鍋✅/ 豆乳豚肉豆皮鍋/惹味三杯雞鍋/養生花雕麻油雞鍋(+$18) / 濃薑豆腐魚片鍋 (+$38)🔸飯麵(8選2魯肉飯✅/肉燥飯/ 油蔥酥雞肉飯/大腸麵線/台南擔仔麵/肉燥乾拌麵/ 肉燥湯新竹米粉✅/肉燥乾拌新竹米粉飲品 (2杯)🔸痴線搞乜東東一定成功出pool 🤣『聖誕限定」甜品 (2選1:- 暖笠笠。麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底✅ / 薑母奶茶湯底📍龍鳳號 @longfenghao 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號鋪
❤️‍🔥⭐️聖誕限定⭐️❤️‍🔥
原價$328 火鍋2人套餐
🥳早鳥早鳥價$288🥳
🥳=$144 /人🥳

🔸老老實實,一開始好驚伏🥶

🔸最後食珍珠奶茶麻糬火鍋🍲

🔸飯麵(8選2

飲品 (2杯)

🔸痴線搞乜東東一定成功出pool 🤣
『聖誕限定」甜品 (2選1:
- 暖笠笠。麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底✅ / 薑母奶茶湯底

觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號鋪
❄冬日嘆暖笠笠嘅台式火鍋🍲~ 龍鳳號推出聖誕2人限定套餐🎄, 大部分食材來自台灣🇹🇼, 感受台式聖誕風味🎅🏻!龍鳳聖誕限定套餐會包一份小食、鍋物、飯麵、飲品🥤, 最後仲有台式燒麻糬火鍋做甜品🍳燒香蔥蛋捲 - 蛋捲上面有沙律醬, 蛋捲好嫩滑, 蛋味香濃🍲鍋物 - 豆乳豚肉豆皮鍋 湯底好香豆乳味, 口感滑順, 配料有秀珍菇、豆腐、豚肉、娃娃菜、腐竹等等, 相當豐富, 幾有台灣特色!🍜台南擔仔麵 - 肉燥係擔仔麵嘅精華, 整體唔會太油膩🍚古早味肉燥飯 - 鹹香得宜, 肉燥下飯一流!🍡『聖誕限定』甜品 - 暖笠笠。麻糬火鍋 - 湯底可以揀珍珠奶茶湯底/薑母奶茶, 配料有珍珠、白玉、地瓜圓、芋圓、燒麻糬, 薑母奶茶好香滑, 甜度剛好, 燒麻糬入口煙煙韌韌, 搭配薑母奶茶, 暖笠笠好暖胃~
❄冬日嘆暖笠笠嘅台式火鍋🍲~ 龍鳳號推出聖誕2人限定套餐🎄, 大部分食材來自台灣🇹🇼, 感受台式聖誕風味🎅🏻!龍鳳聖誕限定套餐會包一份小食、鍋物、飯麵、飲品🥤, 最後仲有台式燒麻糬火鍋甜品

🍲鍋物 - 豆乳豚肉豆皮鍋

🍜台南擔仔麵 - 肉燥係擔仔麵嘅精華, 整體唔會太油膩

🍚古早味肉燥飯 - 鹹香得宜, 肉燥下飯一流!

2023-12-15
龍鳳號晚市做緊聖誕2人套餐,early bird $288都幾多野食,試左:小食-燒香蔥蛋捲👌🏻都幾靚仔,如果沙律醬改蛋黃醬會夾d鍋物-台式麻辣鴨血鍋 👍🏻👍🏻小小辣,鴨血夠淋夠入味主食-油蔥酥雞肉飯🫢賣相幾靚,但係肉質乾咗啲主食-肉燥。乾拌。麵 👍🏻👍🏻肉燥香蒜味濃,好味,一啲都唔寡甜品-珍珠奶茶麻糬火鍋👍🏻原來係熱焫焫糖水自己煮😆上枱時饀料係分開上,自己落幾好玩麻糬要煮耐少少奶茶湯底茶味都幾濃,芋丸係比較多粉彈牙嗰種個set仲有好多野食飲品-白桃烏龍茶👍🏻正常好飲飲品-芝士奶蓋紅茶🫠茶好濃好苦澀

小食-燒香蔥蛋捲
👌🏻都幾靚仔,如果沙律醬改蛋黃醬會夾d

鍋物-台式麻辣鴨血鍋
👍🏻👍🏻小小辣,鴨血夠淋夠入味

主食-油蔥酥雞肉飯
🫢賣相幾靚,但係肉質乾咗啲

主食-肉燥。乾拌。麵
👍🏻👍🏻肉燥香蒜味濃,好味,一啲都唔寡

甜品-珍珠奶茶麻糬火鍋
👍🏻原來係熱焫焫糖水自己煮😆
上枱時饀料係分開上,自己落幾好玩
麻糬要煮耐少少
奶茶湯底茶味都幾濃,芋丸係比較多粉彈牙嗰種
個set仲有好多野食

飲品-白桃烏龍茶
👍🏻正常好飲

飲品-芝士奶蓋紅茶
🫠茶好濃好苦澀
2023-12-15 35 瀏覽
聖誕大餐仲未諗到去邊度食?今次去到觀塘嘅龍鳳號,最近推出咗聖誕二人同四人套餐,12月22號前喺OpenRice book位,人均$144就可以嘆到一個台味大餐,仲可以試到台式燒麻糬火鍋🫕,性價比超高!呢間都算得上係自己成日去嘅食堂,食材大部份嚟自台灣,嘢食款式多咗好多,而且feel到食物嘅水準都keep住有改善,晚市時段依然坐滿晒!------------------------------🎄◖龍鳳聖誕二人套餐◗ $288一個聖誕大餐已經包咗小食、台式鍋物、主食、飲品同冬日限定嘅甜品❄️,好豐富!🍳/燒香蔥蛋捲佢呢個蛋捲有啲似玉子燒🥚,裏面捲咗啲蔥,面頭就淋咗啲沙律醬,味道偏甜,冇咩蔥香,但外層炙燒過嚟,整體又幾香幾好食!🍲/豆乳豚肉豆皮鍋呢個鍋物幾足料,有五大片豚肉、豆腐、腐竹、野菜、秀珍菇同福袋,湯底用上豆乳,煮出嚟嘅豚肉充滿豆香,味道清甜,清爽又唔Heavy!🍚/古早味魯肉飯每次嚟都必叫,珍珠米粒粒分明,口感軟糯,淋上秘製魯肉,魯肉偏瘦,肉味香濃,幾好食~🍜/肉燥乾拌新竹米粉新竹米粉幼細,好爽口,拌上肉燥,滿滿嘅肉香,但略味道嫌偏鹹咗少少🍮/暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶)新推出嘅甜品,
🎄◖龍鳳聖誕二人套餐◗ $288

🍳/燒香蔥蛋捲

🍲/豆乳豚肉豆皮鍋

🍚/古早味魯肉飯

🍜/肉燥乾拌新竹米粉

🍮/暖笠笠麻糬火鍋(珍珠奶茶)
新推出嘅甜品,係珍珠奶茶火鍋!另外有一碟麻糬。先將芋圓、珍珠、小丸子呢啲配料倒入珍珠奶茶鍋裏面煮一煮,再浸一浸啲麻糬,湯底嘅珍珠奶茶唔甜,充滿茶香,麻糬暖暖地咁食,另有一番滋味,食吓食吓忍唔住就食晒!😆

🧋/泡沫紅茶
紅茶嘅茶底比較濃,濃茶控表示幾好飲

🍹/黑糖冬瓜茶
叫咗杯暖嘅,甜度啱啱好,好養生!

🌟Encore指數:8/10
2023-12-14 23 瀏覽
約埋珍珠控去吃主打台式燒麻糬火鍋嘅台式聖誕大餐🎄仲嘆咗珍珠奶茶湯底🧋暖笠笠超滿足😸超親民價聖誕大餐CP值高!早鳥訂座價~食到捧住個肚人均唔使$150 。見到餐牌有好多台式街頭美食,如滷肉飯丶炸雞腿丶黑糖刨冰等~都好吸引🥳而龍鳳聖誕套餐🎄入面都係經典嘅台灣美食,仲有好多款式可以自選👍🏼🔶 龍鳳聖誕套餐22/12前訂座可享早鳥優惠,供應期至31/12。2人套餐👉🏻早鳥$288 /原價$3284人套餐👉🏻早鳥$598 /原價$628我哋就點咗2人套餐,好豐富,包括:小食1款鍋物1款飯麵2款飲品2杯聖誕限定甜品-台式燒麻糬火鍋(珍珠奶茶湯底/ 薑母奶茶湯底)▫️ 小食揀咗鹽酥雞💗好大一碟!炸至金黃,外皮酥脆香口,內裡肉嫩多汁,完全不油膩。▫️ 鍋物5選1🥳選了台式麻辣鴨血鍋💗連火爐跟上,熱辣辣慢嘆~鴨血滑嘟嘟嬌Q彈入味,仲有豆腐丶秀珍菇丶肉片等等配料。▫️ 飯麵經典之選👉🏻古早味肉燥飯~很有台式風味,味道香濃有層次👍🏼大腸麵線麵條幼細順滑,大腸很香口入味。▫️暖笠笠.麻糬火鍋最後甜品時間🥳來一個甜甜暖笠笠火鍋!有珍珠奶茶湯底或薑母奶茶湯底可選🧋🧋🧋選了珍奶底~真的來了一大鍋,配料有麻糬丶珍珠丶芋圓丶白

🔶 龍鳳聖誕套餐

22/12前訂座可享早鳥優惠,供應期至31/12。
2人套餐👉🏻早鳥$288 /原價$328

▫️ 小食

▫️ 鍋物

▫️ 飯麵

▫️暖笠笠.麻糬火鍋
最後甜品時間🥳來一個甜甜暖笠笠火鍋!有珍珠奶茶湯底或薑母奶茶湯底可選🧋🧋🧋選了珍奶底~真的來了一大鍋,配料有麻糬丶珍珠丶芋圓丶白玉,燒熱珍奶後,再把配料加進去,麻糬軟糯QQ ~加埋珍奶一起吃,滿肚子飽暖幸福感🥳

▫️飲品
選擇多~珍珠控朋友離不開珍珠奶茶🧋我就喝酸酸甜甜的古早味烏梅汁,享受一整晚台式風味。
聖誕成日都食西餐,依家連台灣菜都有聖誕套餐啦。之前都介紹過呢間觀塘既台灣魯肉飯專門店,就到聖誕節,餐廳首次推出咗火鍋聖誕套餐,套餐包含台灣地道小食、鍋物、主食、麻糬火鍋同手搖飲品。最平人均$144已經食到龍鳳聖誕2人餐。✨✨龍鳳聖誕套餐🌟燒香蔥蛋捲小食揀咗香蔥蛋捲,蛋捲好軟,蔥味唔算重,加咗沙律醬都唔錯🌟豆乳豚肉豆皮鍋有豚肉、枝竹、娃娃菜、菇、豆腐同福袋。湯底味道清淡,而且蔬菜都比較多,個人幾鍾意。福袋入面有蝦肉。🌟古早味魯肉飯鍾意食台灣嘅滷肉飯,超多滷肉汁,滷肉份量亦都好多,滷肉汁帶甜🌟正宗大腸麵線大腸麵線加咗胡椒粉同大蒜,蒜味都幾重,平時食嘅大腸麵線大腸都比較碎同細粒,呢碗真係有成條大腸🌟 暖笠笠麻糬火鍋聖誕限定既產品,有珍珠奶茶湯底同薑母奶茶湯底,我揀咗珍珠奶茶湯底。第一次食珍珠奶茶火鍋🤓好似Mix咗珍珠奶茶同芋圓糖水嘅感覺。配料有芋圓、小丸子、地瓜圓、燒麻糬同珍珠。幾款配料都係煙靭有咬口,一路食一路飲,都幾得意。🌟芝士奶蓋綠茶🌟茉莉綠茶(無糖)套餐包2杯飲品,飲品選擇都幾多。

✨✨龍鳳聖誕套餐
🌟燒香蔥蛋捲
小食揀咗香蔥蛋捲,蛋捲好軟,蔥味唔算重,加咗沙律醬都唔錯

🌟豆乳豚肉豆皮鍋

🌟古早味魯肉飯

🌟正宗大腸麵線

🌟 暖笠笠麻糬火鍋

🌟芝士奶蓋綠茶
🌟茉莉綠茶(無糖)
套餐包2杯飲品,飲品選擇都幾多。
觀塘這間魯肉飯專門店我常常來吃,價廉物美,大部份食材都來自台灣,味道很到位是我的午餐飯堂🤭鹽酥雞雞粒多肉外層炸衣不會太厚,味道剛剛好,還聞得到九層塔的香氣,份量很大。蜜味台灣腸就是平常最愛吃的那款台灣腸,很有咬口,裡面肉汁還蠻豐富,搭配清新的果茶很恰當。醬烤一口茄子茄子size剛剛好,一口吃下去可以吃到清甜的茄子汁,醬汁帶甜不會很濃,茄子夠綿密,如果有叫滷肉飯的話是很不錯的搭配小食。經典台式刈包很足料,裡面的酸菜和豬肉很搭配而且酸酸的剛好可以減膩,刈包蠻有空氣感帶微甜,很飽肚。雙重芋泥牛奶刨冰刨冰有濃郁的芋頭味,芋泥很綿密,還有很有咬口的芋圓,整個就是芋芋芋的代表,而且它不會很甜,刨冰也很綿,吃完超幸福🥰

蜜味台灣腸

醬烤一口茄子