2020-06-12 2073 瀏覽
呢間龍邦茶餐廳,係我返工經常幫襯嘅,係我日常嘅早餐之選,除咗因為佢近公司,鍾意❤️佢食物同埋價錢都夠貼地,而且呢度本身有自家製燒味,就算早餐都可以食到佢嘅叉燒, 唔係到到都食到!⭐️佢嘅早餐套餐只係$32,已經有叉燒通粉、餐包、煎雙蛋、凍奶茶 。~我好怕食啲好瘦嘅叉燒,因為口感好柴!呢度叉燒肥瘦適中,所以食落口感好嫩滑,通粉嘅湯底用上雞湯,所以食落唔會有一陣味精味👍見到幅相都知個餐包有幾巨型,食落好鬆軟,係我最鍾意嘅牛奶拉撕麵包✨呢個價錢呢個價位😋回頭率100分😍

呢個價錢呢個價位😋回頭率100分😍
2020-06-08 1415 瀏覽
今日午飯時間突然間想去食燒味,所以去了這間在上環核心地區的燒味舖。每次去這裏都會點乳豬三寶飯因為其乳豬十分高水準及平民價錢。$65就可以有乳豬及另外兩款燒味。但通常我會叫佢小飯同埋走汁因為佢啲汁你係比較鹹如果太少飯就會比較咸。另外你亦都可以選擇飲老火湯或者飲熱奶茶等飲料。
2020-05-12 1383 瀏覽
呢間位於上環地舖嘅龍邦燒味茶餐廳,地點方便,容易搵,同上環地鐵站口A2,都係距離2分鐘左右!呢度嘅早餐真係好抵食,$32已經有一個早餐,凍飲都係加兩蚊!🌟沙嗲牛肉公仔麵~沙嗲味香濃,仲食到少少花生粒添,牛肉亦夠滑,唔會老😊,好難得係公仔麵都煮得啱啱好,麵質好好👍🌟跟餐配牛油餐包和火腿奄列~好欣賞佢個牛油餐包,牛油味香濃,而且仲係拉撕麵包,我本身對麵包比較要求高嘅人,都好鍾意❤️以中上環呢個價位來講真係好抵食👍
以中上環呢個價位來講真係好抵食👍
2020-04-30 1317 瀏覽
有時放工或者午飯時間都會來這間燒味舖食佢嘅拿手乳豬三寶。因為覺得佢嘅乳豬三寶飯價錢實惠又有一碗湯同一條菜感覺比無菜的燒味飯健康。通常我會叫乳豬肥叉燒鴨,然後就會有乳豬醬姜戎同埋甜醬三種醬。感覺好滿足。如果例湯是白菜豬肉湯的話我會叫佢多啲白菜唔要豬肉,因為燒味飯已經很多肉。不過例湯就覺得稍微多了了味精。所以要注意一下。同埋最好叫佢小醬油,因為佢一般會放好多醬油如果一家以上三種醬料就會很快把飯食完之後又會覺得有點咸。
乳豬三寶飯
乳豬三寶飯
2019-10-23 2266 瀏覽
🔺星洲炒米 $42😋指數:🌕🌕🌕🌕🌑◽️好香呀,又夠味 放lunch好肚餓 食到呢個味道令我感到好滿足 因為其實星洲炒米要煮得好食都唔係話真係咁易 試過有啲又有燶味 有炒到啲米粉碎晒 。 呢間唔會 而且啱啱好個 辣到對於唔食得辣嘅人來講都冇問題令我驚喜嘅係估唔到蝦都有幾多粒下啲蝦冇臭味亦都唔覺得係梅嘅啲肉 40幾蚊有呢個質素 係上環來講真係好高質啊 難怪每次經過都見到咁多人排隊啦裏面有洋蔥同埋叉燒都好好食 個size切得岩岩好容易入口 一定會來再食吖
🔺星洲炒米 $42
😋指數:🌕🌕🌕🌕🌑
令我驚喜嘅係估唔到蝦都有幾多粒下
難怪每次經過都見到咁多人排隊啦

2019-10-22 1056 瀏覽
很久沒有到來,在龍邦燒味叫了乳豬飯,配甜醬一流,乳豬皮脆,又不太肥,實在是不俗。不過,午餐時間很多人光顧,若不是今天見少人了,也不會進去。整體來說,偶然進去一試也可
不過,午餐時間很多人光顧,若不是今天見少人了,也不會進去。

整體來說,偶然進去一試也可
2019-10-22
  • 乳豬飯
2019-10-12 1167 瀏覽
聽聞龍邦燒味小廚荼餐廳滴燒味系附近比較出面噶,我就好奇去試試。果然好食,就隨便叫左個燒肉雞腿飯,燒肉不會太肥,剛剛好,燒得好香,食落去好香口,雞腿肉也好嫩口啊,兩個肉都好入味,份量都超級足,我覺得就食菜都夠曬飽了,就價錢有小小貴,不過好食系甘噶啦。
2019-10-02 1337 瀏覽
去開上環都會想食呢一間龍邦燒味小廚茶餐廳,因為貪佢近地鐵站,座位都闊落坐得舒服仲有湯送!我次次都會嗌叉燒油雞飯多飯配凍檸茶Total$53+$2蚊凍飲,高質又抵食!叉燒有得嗌肥叉瘦叉,油雞又有得嗌雞髀,總之你有乜嘢要求你即管開聲,佢哋都會盡量滿足你!如果你撞正佢新鮮出爐既叉燒,嗰種入口即溶嘅感覺令你一試難忘有時經過撞正新鮮出爐我都會買半斤叉燒外賣返屋企加餸油雞方面配蔥油係基本,龍邦勝在佢油雞嗰塊皮都好好味又唔肥,次次食完都會好滿足!總括嚟講呢間都係一間性價比高嘅燒味店,比起例如太興呢啲連鎖店,呢度贏好多條街!
Total$53+$2蚊凍飲,高質又抵食!
有時經過撞正新鮮出爐我都會買半斤叉燒外賣返屋企加餸

叉燒油雞飯
叉燒油雞飯
2019-07-11 2635 瀏覽
又到午餐時間,係時間周邊搵野食。「龍邦」在我心目中稱得上是附近地區最好食的燒味店,不騙你可以來試一試,無人不曉的,真的係好好好食價錢又合理,我一個星期至少吃一兩次。地點非常方便,每次去到門口必人山人海,見議先打電話order,十分鐘後去取。座無虛席超多人,店內環境都算是好大,又光猛乾凈企理。份量超級多,淨餸都飽,附送一條菜义燒不肥不瘦不硬也不乾,質感好爽口蜜汁叉燒真的好好食。燒肉是肥了點,但皮燒得非常非常的脆口,可見廚師功力
又到午餐時間,係時間周邊搵野食。

座無虛席超多人,店內環境都算是好大,又光猛乾凈企理。

份量超級多,淨餸都飽,
叉燒燒肉飯

附送一條菜

义燒不肥不瘦不硬也不乾,質感好爽口
蜜汁叉燒真的好好食。

燒肉是肥了點,但皮燒得非常非常的脆口,可見廚師功力
2019-07-10
5 分鐘 (外賣自取)
叉燒燒肉飯
2019-06-13 1335 瀏覽
最近依幾日落雨,唔想周圍去,係附近搵一間野食就算。見到依間都唔少人排隊,聽聞係附近最出名既燒味店,咁我又試試先。叫左個普通燒肉切雞飯,份量超多!D餸成2層樓高,淨係食餸都飽死。但價錢有少少貴,對比係其他地方既燒味餐廳。可能因為中上環地區,貴少少都無辦法。但係真心係好食既,久唔久食一餐,唔係日日食都ok👌🏻。
最近依幾日落雨,唔想周圍去,係附近搵一間野食就算。

叫左個普通燒肉切雞飯,份量超多!

D餸成2層樓高,淨係食餸都飽死。

但價錢有少少貴,對比係其他地方既燒味餐廳。

可能因為中上環地區,貴少少都無辦法。

但係真心係好食既,久唔久食一餐,唔係日日食都ok👌🏻。
2019-06-12
5 分鐘 (外賣自取)
2019-06-10 969 瀏覽
雞髀四寶飯——油光閃閃係呢碟飯俾我嘅第一印象。四寶飯有兩寶係預設:雞髀及鹹蛋,另外兩寶揀咗燒肉及燒鵝。主角雞脾調味均勻,肥瘦均秤。豐富一餐盛惠$63,雖然價錢唔算平,但係有咁多餸,都算合情合理。抵食👍😋.😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

2019-03-07
2019-05-27 1113 瀏覽
依間餐廳係上環地鐵站附近,地點非常方便,附近想搵收得野嘅餐廳選擇其實唔多好多都好早收,但我成日收工都好夜搞到冇咩選擇,好彩仲有呢一間極品每次嚟到我都好鍾意叫呢個 叉燒海蜇瀨粉真係好好食😭 可能肚餓覺得佢特別好食🤣❤️ 叉燒 — 叉燒真係越肥越好食😆 因為叉燒同牛扒一樣,如果太瘦,通常都會燒得好硬同好乾,所以識食就食半肥瘦喇!除咗油份夠,質感都會爽口D!呢個叉燒質感爽口同味道都唔錯,蜜汁的表面做得好好,師傅一d都唔馬虎❤️ 海蜇 — 呢度用既海蜇唔係一般好薄嘅平價海蜇,用嘅都係海蜇頭,Q彈既口感~❤️ 瀨粉 — 唔會太淋,湯底有少少調味,唔錯呢間餐廳我已經食過好多次,真係次次都幾好食,重點係佢收好夜,哈哈 🙂
依間餐廳係上環地鐵站附近,地點非常方便,
附近想搵收得野嘅餐廳選擇其實唔多
好多都好早收,但我成日收工都好夜
搞到冇咩選擇,好彩仲有呢一間極品

每次嚟到我都好鍾意叫呢個 叉燒海蜇瀨粉
真係好好食😭 可能肚餓覺得佢特別好食🤣

❤️ 瀨粉 — 唔會太淋,湯底有少少調味,唔錯

2019-05-24 1121 瀏覽
今天在附近工作,看到這店便隨便走進來,原本只是想要吃個下午茶之類的,但是看到他們燒臘部掛起的雞鴨鵝,就改變了主意了!😉這個雞髀四寶餐,有雞脾、叉燒、燒肉,三款肉類和半隻鹹蛋。豉油雞的雞肉很嫰滑,豉油的味道也不會過甜剛好。外面有很多店的豉油雞,都是煮得過熟,雞肉是 “實” 的,這裏的又軟又嫰。點讚!👍🏼叉燒的肉質鬆軟肥瘦平均,燒肉仍然是脆口的,很好吃!在上環的商業區,這個套餐也只是$61,而且還有一杯凍飲,算是超值吧!👌🏻
叉燒的肉質鬆軟肥瘦平均,燒肉仍然是脆口的,很好吃!
2019-05-04 655 瀏覽
I’ve been to this Chinese BBQ cafe style restaurant for few years time. This place has a huge variety of Chinese comfort food but their specialty is definitely their home cooked BBQ. I would say their goose can compare to few Michelin one near by. The venue is clean and comfort and have daily recommendation for lunch and dinner. Place open very early and already have Chinese BBQ ready to serve. My favourite is the goose and the red sausage.
Double  Leg  Combo
Triple  Combo  with  goose  chicken  leg  and  roasted  pork
Double  Leg  Combo
  • 燒鵝
  • 紅腸
2019-03-22 759 瀏覽
上堂上到攰攰哋…趁住阿sir放break就又走出去搵嘢食啦,晨咁早除咗茶餐廳其實都冇咩好選擇。我朋友就推薦食呢燒味茶餐廳,啫係既有提供即斬燒味又有茶餐廳嘢食,睇落唔錯喎,一於試下先!!不過我哋想食麵唔想食燒味…晨咁早食咩燒味啫!店面入面環境都幾大下,又夠光猛,乾淨企理咁。我就食B餐:火腿奄列牛油餐包、沙嗲牛肉公仔麵、熱華田。味道都係籠統果種啦,冇話特別好味,係平時食開果種味道囉,不過咁都好嘅,穩穩陣陣咁就唔會比人話難食。我frd就食C餐:煎蛋牛油餐包、蜜汁叉燒通粉、凍奶茶。叉燒就比咗幾塊,不過食落又唔錯嘅,唔會太肥膩,不愧係即斬燒味、燒味茶餐廳。

不過我哋想食麵唔想食燒味…晨咁早食咩燒味啫!

店面入面環境都幾大下,又夠光猛,乾淨企理咁。

2019-03-19
$30 (早餐)