趁住生日一行4人去呢間鹿鳴春食飯事先book咗枱結果去到都等左15分鐘先有得入去坐入到去去之前做曬資料搜集 見好多好評 又係老字號諗住冇死啦 一共order左4樣食物松子魚冇特別之處 個汁酸酸甜甜,味道尚算可以接受火腿津白同普通烚菜冇咩大分別 no comment雲吞雞份量大 每人3碗都飲唔曬 略咸 同個侍應姐姐講足幾次先幫我地拎隻雞上碟重頭戲 片皮鴨成餐飯最期待就係片皮鴨 師父會喺你面前片 不過我地坐角落頭 佢企太遠根本乜都睇唔到可能希望越大 失望越大鴨皮唔脆 食落口好似食緊豬油一樣 食一兩舊已經放棄 塊白色皮簡直不知所謂 從來未食過咁厚嘅皮 十足十啲印度薄餅一樣 又厚又硬 食落去成口都係粉 成隻鴨$420 一啲都唔抵食 除左個青瓜同個醬 成個片皮鴨毫無可取之處 難食難食同難食!同一價錢 好食過佢嘅周街都係 如果想食片皮鴨完全冇需要特登黎呢到一路食啲侍應會一路望住你 不停問你需唔需要加其他嘢 碗雲呑雞食完都唔夠三秒 即時行過黎幫我添食完第二日個個都肚屙 唔知係唔乾淨定太油膩真係俾錢買教訓 完全唔明咁多好評邊到得黎 以後都唔會幫襯呢間所謂老字號京菜代表
趁住生日一行4人去呢間鹿鳴春食飯
事先book咗枱結果去到都等左15分鐘先有得入去坐
入到去
去之前做曬資料搜集 見好多好評 又係老字號諗住冇死啦
一共order左4樣食物
松子魚

冇特別之處 個汁酸酸甜甜,味道尚算可以接受

火腿津白

師父會喺你面前片 不過我地坐角落頭 佢企太遠根本乜都睇唔到
可能希望越大 失望越大

食完第二日個個都肚屙 唔知係唔乾淨定太油膩

2018-04-09 1343 瀏覽
朋友聚餐想試下傳統野就book左鹿鳴春,餐廳裝修夠哂懷舊,散叫無叫餐,最出名既北京烤鴨唔好食,皮唔脆,而包住食個塊皮,黎個陣唔夠乾,仲好黏住,一攞起就爛,炸元蹄肉好乾都唔太好味,反而糖醋魚塊做得唔錯,試過未必會再黎。
2018-03-04
2018-04-07 1291 瀏覽
至少由十年前開始幫襯,但今日再食,真的不可一不可再。其他嘢難食算數,我上嚟食片皮鴨啫,點知都難食到爆,真心小出嚟!又貴又難食,想點?除咗叔叔招呼得好好之外,堅唔得!從今天起不會再幫襯!
2018-04-04 1369 瀏覽
是日家母生日,老人家話想食片皮鴨,不用選擇就直接訂鹿嗚春,來這裡已經食過很多次,始終覺得這𥚃的烤鴨比教正宗,特別係包烤鴨既麵皮,喜歡這裡較厚及有濃濃的麥味,另外這𥚃的環境氣氛亦很喜歡,永遠是爆埸,店員忙忙碌碌介紹,上菜,執枱,雖然大部分是老店員,但手腳很快,介紹餸菜時要留意你有幾多人,提醒不要點太多,很細心,另外每次來隔離左右的客人基本上是外國人,日本人,見佢地邊食邊讚,好開心🤣今次我們一家六口,點左以下餸菜⭐️片皮鴨一鴨三吃一吃烤鴨二吃炒鴨鬆三吃鴨湯⭐️洒煮鴨肝⭐️金華火腿紹菜⭐️炸松子魚⭐️小籠包⭐️揚州炒飯份量夠哂,老媽大人食到不停口🤣🤣
今次我們一家六口,點左以下餸菜
⭐️片皮鴨一鴨三吃

⭐️金華火腿紹菜

⭐️炸松子魚

⭐️小籠包

⭐️揚州炒飯

份量夠哂,老媽大人食到不停口🤣🤣
前菜二小碟
楊州炒飯
  • 火腿津白
  • 糟蒸鴨肝
2018-03-31 993 瀏覽
we are having lunch at the Spring deer 🦌 restaurant Famous Chinese Or Peking duck 🦆 and dumplings cuisine My mother 'a favourite place She would love sharks 🦈 's fin my final concern is The deep fried shrimp toast of course These gifted baked ducks are definitely a must !I think she has a good appetite 。The lunch booking here is Full house 🏡
2018-03-31
紀念日
  • 拔絲蘋果
  • 高力豆沙
  • 花素蒸餃
2018-03-28 853 瀏覽
今日同兩個以前係美國一齊做野既朋友食晚飯 想搵間有中國特色 好食又坐得耐既地方 要講到中國特別 我就第一時間諗到北京填鴨 所以一早就打咗去訂位先 菜單中英對照 佢地可以自己睇下想食啲咩啦 最後我地叫左北京填鴨一食 花素蒸餃 賽螃蟹 清炒蝦仁 細砂窩雲吞雞 伙記見我地得三個人 就建議我地叫住咁多先 食得晒再嗌啦 哈哈 兩位朋友有少少失望 不過唔好浪費嘛 砂窩雲吞雞對佢地黎講唔算係咩驚喜野 始終dumplings 佢地係超市都會買到 湯好濃好好飲 唔會死咸 清炒蝦仁同賽螃蟹到左 就解釋比佢地知其實賽螃蟹只係炒蛋白 到左戲肉啦 廚師哥哥推左架車仔係枱邊即場片鴨 兩位朋友立即九秒九拎相機出黎拍低呢個「表演」 鹿鳴春既鴨唔會皮到好薄 佢係每一片都有皮有肉 包埋熱辣辣既皮同配菜 每一啖都係一個享受 兩位朋友都對今次晚餐非常滿意 太好嚕

2018-03-05 1273 瀏覽
兩個麻甩佬約食lunch.今日又係年廿九兼情人節。周圍都多人又唔想去茶記食“豆腐火腩飯“。迷迷糊糊咁由isquare行到去鹿鳴春,你眼望我眼。。。決定嚟過升級男人的浪漫:一隻北京烤填鴨。兩個人中午,無須等位。落左order,一陣就有了。今次“個人大碟“一人一碟。正。填鴨同個醬都依舊好味,一種不能 取代 的舊味道。手工包皮,比機製較厚,此終係人手嘛。(今次雖然爽,但真的過份了。滯到年初五。)
兩個麻甩佬約食lunch.
兩個人中午,無須等位。
落左order,一陣就有了。今次“個人大碟“一人一碟。正。
(今次雖然爽,但真的過份了。滯到年初五
。)

2018-02-14
2018-01-28 1530 瀏覽
鹿鳴春⋯⋯我細細個就聽過呢個名㗎喇🙊其實都係聽左幾年姐,事關呀媽成日聽人講話好食,成日都話要泥試,但你知啦~我地食開平野嘅點捨得食幾百蚊一隻片皮鴨,去到唔係淨係食鴨㗎嘛😅但今年呀媽生日,一於實現佢嘅願望啦~由於佢成日嚇我話難book枱,所以我早左一個月打電話黎😂接電話嘅職員都算有禮貌,成個預約過程都算愉快嘅。我地訂左7半,結果當晚早左15分鐘左右到,門口未見有人等位。入到去⋯驚見樓底好矮,而且枱放得幾密雜,係果種⋯⋯後面枱個人起身會撞到我椅背嗰種~好喇,終於坐底左,睇睇餐牌⋯太多選擇,得4個人又唔食得多野,結果問左個伙記意見~位女伙記態度唔錯,同我地介紹左幾樣野,仲話要細size就夠,怕太多野食唔哂~首先黎個頭盤~素鵝拼醬蹄,竟然咁快就有驚喜😲d素鵝同出面好唔同,唔係炸面,反而係凍食嘅腐皮,好淋口,一d都唔油,個個都話好食~我反而幾欣賞個醬蹄,肥瘦適中,惹味開胃👍🏻之後就緊係主打菜片皮鴨啦~佢無半隻叫,就算你2個人黎都只能硬食一隻!佢安排師傅喺我地面前片隻鴨,熱辣辣幾教力功👏🏻師傅三爬兩撥就片完隻鴨,結果有2大碟。賣相相當唔錯~我先食一件無夾皮,鴨香味無想像中濃,而且比較油,但夾住d青

賣相相當唔錯~我先食一件無夾皮,鴨香味無想像中濃,而且比較油,但夾住d青瓜同醬食感覺就會好d無咁油~可惜嘅係⋯⋯個皮唔啱食🤕

個皮同某d女仔一樣⋯⋯好厚粉🤕凍冰冰的,而且比較硬身,食多塊已經覺得好飽,我個人覺得係一個敗筆,當然佢都有佢嘅捧場客。

隻鴨除左片出黎d肉,其實仲有好多野食,伙記話可以拎翻屋企,或者加錢爆香佢。我地簡左後者,點知出黎有驚喜~京蔥味濃,d鴨肉炒過無咁膩,好香口,個個爭住食~

另外,我地仲叫左個招牌菜~燒羊肉😋由於我好中意食羊,所以基本上點整我都ok,反而要讚讚呢個羊肉燒得香脆,羊味都夠,令人食完又想再食😳

最後仲有個火腿上湯津白~都係伙記介紹,佢話好清甜好好味,果然無令我失望!火腿唔會咸到食唔到,d津白好嫩好清甜,剛好中和頭先比較油膩嘅肉😋😋😋

說實話,得4個人去可試到嘅菜式唔多,想試埋佢個拔絲香蕉個胃都無哂位了~所以見身邊嘅枱都係10個8個人,如果下次有機會多d人黎,我都有幾多野想試下🤔
2018-01-25 1106 瀏覽
鹿鳴春可以算是香港其中一間最有特色的中式酒樓,聽家中老一輩說當年鹿鳴春的舊老闆退休離開時,將酒樓股份轉讓給酒家的舊伙記們,所以這兒即使是一名侍應大廚也可能是酒樓老闆之一,故此這兒人情味十足,菜色味道也因此可以一直保持最高的質素~我們一行9人每人點了一個菜式,首先上來的前菜素鵝,這的素鵝是我試過最出色的,凍腐皮散發著很香的煙燻味,這種味道真是令人念念不忘……再來一煲砂鍋雲吞雞(細),無論湯及雲吞的數量足夠10多人的份量,雞湯濃而不油,味道鮮甜這兒的賽螃蟹蛋白炒得好滑,好味到唔知點形容京燒羊肉作為這兒的招牌菜之一,肉質鬆軟又騷味適中,食時記得點上佢的醬汁北京烤鴨~烤鴨皮香脆又不算太油,肉的厚度適中花素蒸餃,味道中規中矩拔絲香蕉~ 部長當場用冷水過冷河,香脆的焦糖包著香蕉外凍內熱,香港已經很少餐廳可以試到這道菜了……

這兒的賽螃蟹蛋白炒得好滑,好味到唔知點形容

北京烤鴨~烤鴨皮香脆又不算太油,肉的厚度適中

花素蒸餃,味道中規中矩

• 京燒羊肉
  • 素鵝
2018-01-25 947 瀏覽
打電話想訂明晚桌子, 聽電話的很晦氣, 說沒有位了, 再禮貌問一句walkin可不可行, 對方態度很差地說: "小姐,有得WALKIN唔駛訂枱啦係咪呀" 有些餐廳是會留部份位子給WALKIN客人, 所以才問一問, 想不到聽電話的態度極不友善, 不吃也罷, 我不是求氣的, 不是求施捨的。

2018-01-25
2018-01-12 1046 瀏覽
Aunt took us to enjoy the Spring deer Famous Peking duck luncheon 720$A whole Peking duck 🦆 a very handsome big duck Plus all the above hot dishes Fried plain river shrimp 🍤 Compared with crabs 🦀 fried egg white White lean pork pieces and green bean fan covers aunt added the deep fried sesame shrimp toast traditional 68$ at lunch time 😉🤣👏So delicious 😋 and 10 big fried porky and vegetables dumplings Woo pipsonly 150$For all the Chinese Peking special set
Famous Peking duck luncheon
  • 叉子燒餅
  • 花素蒸餃
  • 和尚戴帽
2018-01-10 832 瀏覽
和家人到鹿鳴春晚膳,其中包括80歲的母親。點了每席不可缺的烤鴨,那包我覺得有點過軟,吃落有粘口的感覺,但烤鴨是一等一的好味,旁座的叫侍應把鴨殻斬件上,下次我也要試試。母親最欣賞雞煲魚翅,湯濃香,魚翅足料。
2018-01-10 767 瀏覽
出名嘅老飯店 點都要試一試😂😂😂環境就無咩特別嫁啦 舊啦嘛待應都系上左年紀 態度一般咁囉 明嘅.....晚飯叫dinner set 都幾抵片皮鴨系不可不食嘅! 不過d鴨略少左d囉☹️肉食都厚嘅夾餅 好好味 好入口炒得好好好香 少少辣咁😎😎😎😎😎高力香蕉豆沙都香 不過個皮太厚食飽左就唔想食☹️☹️
出名嘅老飯店 點都要試一試😂😂😂

環境就無咩特別嫁啦 舊啦嘛
待應都系上左年紀 態度一般咁囉 明嘅.....

晚飯叫dinner set 都幾抵

片皮鴨系不可不食嘅!
不過d鴨略少左d囉☹️
肉食都厚嘅

夾餅 好好味 好入口
炒得好好好香 少少辣咁😎😎😎😎😎

高力香蕉
豆沙都香 不過個皮太厚
食飽左就唔想食☹️☹️

2017-12-25 1934 瀏覽
鹿嗚春都食過幾次 每次都盡慶而歸今次同朋友黎食生日飯 就點左例牌一定要既片皮鴨, 叉子燒餅, 京燒羊, 砂窩雲吞雞同埋上湯津白片皮鴨既餅片比較厚 食得多真係幾濟 但片皮鴨既皮肉分佈做得岩岩好 亦都係咁所以食極都唔厭京燒羊肉羶味夠 但感覺燒得太乾 就咁食有d過咸另外幾味都係例行公事 不過不失值得一提係服務好好 唔係好殷勤果種 但係佢同你互動講下笑 的確點綴到餐生日飯p.s. 鹿嗚春既份量算大 所以可以問清楚先點餐 本身我地想點埋拔絲香蕉但最後因為太飽放棄左...
片皮鴨既餅片比較厚 食得多真係幾濟
但片皮鴨既皮肉分佈做得岩岩好 亦都係咁所以食極都唔厭

京燒羊肉羶味夠 但感覺燒得太乾 就咁食有d過咸
另外幾味都係例行公事 不過不失

但最後因為太飽放棄左...
京燒羊肉
北京填鴨
2017-12-20
生日
京燒羊肉
北京填鴨
2017-12-12 1089 瀏覽
講左好耐話要試 終於可以趁住朋友生日尼食喇一行七人BOOK左七點半 尼到竟然已經坐滿哂 完全冇諗過真係會有咁多人嫁不過有一半都係外國人好彩早左兩個禮拜BOOK咋首先尼個雞絲粉皮先 侍應好好人主動走埋尼幫我地撈埋啲汁粉皮整得好薄 幾煙UN雖然成碟野味道都比較淡但撈埋啲青瓜尼食好清新之後就尼個拼盤有豬脷 牛展 海哲 橙色個個係豆腐乾所有都切得好薄好考刀工可能啱啱雪櫃拎出尼所以咬落仲有啲冰碎 唔知係咪正常但坦白講係幾好食之後再尼小籠包 冇乜特別 值得讚既係熱辣辣到鍋貼啦 我平時唔多好鍋貼 但我懷疑哩度既鍋貼係我食過最好食既煎得好靚 真係可以用皮薄餡靚尼形容咬落去個下外脆內軟 而且仲保留到入邊既肉汁 堅好食砂鍋雲吞雞 唔記得影全相好似有20粒雲吞 都係冇乜特別 同平時食開既差唔多但係好食既到重點啦 北京填鴨師父成架車推出尼係正我地面前片 見到都流哂口水哩個真係食到傳統既味道 塊薄餅皮比平時食開既厚夾埋舊鴨同青瓜尼食好有口感 真係好好食!!啲鴨皮真係不得了 咬落去啲油必哂出尼 好滿足食到停唔到呀救命哩個唔記得叫咩名但係牛肉尼既如果為左試多幾種野食哩個可以唔洗叫因為味道好普通哩個其實係好食既 肉碎
講左好耐話要試 終於可以趁住朋友生日尼食喇

但係好食既
到重點啦 北京填鴨
師父成架車推出尼係正我地面前片 見到都流哂口水
哩個真係食到傳統既味道 塊薄餅皮比平時食開既厚
夾埋舊鴨同青瓜尼食好有口感 真係好好食!!
啲鴨皮真係不得了 咬落去啲油必哂出尼 好滿足
食到停唔到呀救命