2019-04-26 250 瀏覽
因為揀兩個湯底一樣價錢!🤗 所以除咗招牌美人鍋,仲揀咗🔸酸菜豬肉鍋。酸菜豬肉鍋入面有酸菜同豬肉外,會另外配一份未煮嘅酸菜同豬肉。本身個鍋都幾夠酸,所以想加酸嘅都可以再落,等個鍋再酸啲,而我就加埋落去,真係變得好惹味😋😋。而豬肉一定會好滿足,因為鍋入面有,另外配個份都幾大份,所以一定夠食。不過豬肉就冇黑豚腩咁好味,比較韌。整體個鍋都幾好味,但係下次可以試吓其他湯底。😏😏🥢牛胸爽之前喺其他餐廳食過,但係口感比較腍。呢到嘅真係爽爽哋❤️,好味過只係入口即溶。牛胸爽好有牛味,嘅有牛嘅油香,但又唔會太油膩,呢個好值得食🥰🥰🥰🥢黑腩豬腩肉相比起牛,我哋都想試下豬肉好唔好味呢。份量似乎比牛多少少,賣相都唔錯😛,幾新鮮,厚度適中。味道都唔錯,豬味都好出,證明幾新鮮。雖然係豬腩肉部位,但唔會過肥,唔想只係食牛嘅,都可以試下呢個豬。❤️❤️👍🏻🥢鹽酥雞太肚餓想食啲叫完可以即刻放入口既野😂😂一如既往咁好味既養心殿😋😋🥢送既芋圓唔會太甜,啱啱號🥰🥰🥰

🥢牛胸爽

🥢黑腩豬腩肉

🥢鹽酥雞
太肚餓想食啲叫完可以即刻放入口既野😂😂
一如既往咁好味既養心殿😋😋

🥢送既芋圓
唔會太甜,啱啱號🥰🥰🥰

2019-04-26 226 瀏覽
為左彌補返上星期喺台北食唔到「無老鍋」!今晚決定試吓養心殿嘅台式養生火鍋~餐廳佈置以中式為主,燈光柔和,感覺好relax r!我地ordered左鴛鴦鍋「美人鍋+養生鍋」,佢主打健康為主、以天然食材、不添加味精,鍋底好足料,有半隻烏雞、鴨血、凍豆腐、大量桃膠、金華火腿、南棗等,真材實料,侍應話打邊爐之前可以飲下個湯底,果然無令我地失望,飲得出係用心準備嘅湯頭,味道清甜、香氣濃郁,仲有淡淡嘅人參同藥材味係女仕養顔之寶😋手切牛肉(細$238)牛味重、厚薄適中、油花分布均勻,好味推介!即炸脆響鈴 ($68)新鮮、一啲油益味都冇,打邊爐點可以冇咗佢呢黑松露蝦丸 ($48半份)+芝士牛肉丸($48半份)+自家製水蓮餃 ($42半份)蝦丸彈牙、仲好香黑松露味,必叫推介!牛丸Q彈有芝心;用水蓮菜做餃子爽翠清新,幾特別,可惜來到d餃子皮融左少少黏住左。香菇貢丸($48)本人一向不太好貢丸,但佢改變左我對貢丸嘅睇法!蟹子墨魚滑($88)墨魚彈牙,不過不失什錦蔬菜盤 ($68)有粟米、秋葵、水耕菜、金菇、生菜、野菌最後仲有甜品送添!係士多啤梨味雪糕球,裏面有啲果肉,好滿足吖。。。聽講遲啲會開卡拉OK火鍋店

我地ordered左鴛鴦鍋「美人鍋+養生鍋」,
係女仕養顔之寶😋

手切牛肉(細$238)
牛味重、厚薄適中、油花分布均勻,好味推介!

即炸脆響鈴 ($68)
新鮮、一啲油益味都冇,打邊爐點可以冇咗佢呢

蝦丸彈牙、仲好香黑松露味,必叫推介!

香菇貢丸($48)
本人一向不太好貢丸,但佢改變左我對貢丸嘅睇法!

蟹子墨魚滑($88)
墨魚彈牙,不過不失

什錦蔬菜盤 ($68)
有粟米、秋葵、水耕菜、金菇、生菜、野菌

聽講遲啲會開卡拉OK火鍋店,可以一路唱k一路打邊爐,好想試呀!
  • 即炸脆響鈴
  • 黑松露蝦丸
  • 手切牛肉
  • 自家製極品水餃
2019-04-23 260 瀏覽
以前要食到高級養生邊爐要去台灣,原來而家香港好多間養心殿,今日一於去試好似去左台灣食養生鍋既間隔,有私隱得黎坐得好舒服,唔係你眼望我眼(仲要一入去聞到好香藥材香料味)影下個茶,高質類似麥茶我地幾人點左鴛鴦鍋,美人鍋配寧神養心鍋咩都未落個陣先試湯底,美人鍋:香濃有膠質,裡面隻烏雞好大隻寧神養心鍋:好香(帶甜)川芎藥材味,唔苦得黎覺得飲完好醒神值得一提:個響鈴庇叫,手工做,比出面買盒裝既酥脆(唔係清一色極脆)豆腐索汁一流,雞肉!雞肉去左皮,超級嫩滑!個雜錦丸子:墨魚膠丸極彈牙,仲有好香既梅菜豬肉(出奇地夾),芝士牛肉丸Q彈流心芝士水餃好食得出係自己包,個水餃皮好薄,我估味精唔多,因爲好似屋企自己包咁,足料又大大,另一樣推介係黑毛豬梅花肉,嫩滑得似食牛,肥瘦都兼顧到希望我沒放錯重點我好鐘意佢呢個鹵水鴨,佢唔係好濃鹵水個隻,而係清香甜個款蒸出黎,個湯汁配埋好入味既鴨,正!最後呢個爐魚,兩個字,新鮮,已經好夠!

影下個茶,高質類似麥茶

我地幾人點左鴛鴦鍋,美人鍋配寧神養心鍋

咩都未落個陣先試湯底,
美人鍋:香濃有膠質,裡面隻烏雞好大隻
寧神養心鍋:好香(帶甜)川芎藥材味,唔苦得黎覺得飲完好醒神

豆腐索汁一流,
雞肉!雞肉去左皮,超級嫩滑!

另一樣推介係黑毛豬梅花肉,嫩滑得似食牛,肥瘦都兼顧到

希望我沒放錯重點

最後呢個爐魚,兩個字,新鮮,已經好夠!
2019-04-23 431 瀏覽
說了半年的打邊爐,終於有機會和女友實踐了。我們選了這間台灣火鍋店,無論是菜式或裝潢都很有台灣風味的。店內全是木製裝修,伴隨隨和的燈光,給人很舒適和放鬆的感覺,非常適合朋友和情侶間相聚。 我們選了酸菜白肉鍋,另外再免費送多一碟酸菜白肉,所以湯底非常足料入味,但驚奇的是,湯底一點都不咸,完全吃不到味精的味道,吃完一點都不口渴呢!這肥牛粒非常彈牙,而且很有肉味,就算煮耐了也不會硬,肥瘦適中,很好味。這款牛丸同墨丸真的很滑很滑,而且有啖啖芝士香味,肉丸肉汁也非常新鮮。鴨血很厚身,一句講晒,非常新鮮,配上湯底,真的一流,可能厚度也是度身訂造的。午餐肉非常厚身,炸得也非常鬆脆,就算不放進湯底煮食,也是非常好味。我和女友最後發現,只要like它們的page,還有兩杯飲品送呢,真的非常開心😃。

雪花一口肥牛粒

鵝肝墨魚丸&  芝士牛肉丸

菊花玉露
雪花一口肥牛粒
鵝肝墨魚丸&  芝士牛肉丸
菊花玉露
  • 千層凍豆腐
2019-04-22 408 瀏覽
今日同三個朋友去食養生鍋,揀選了旺角這一間,貪佢在旺角方便大家,去到見環境都不錯,好有中國色彩,每個空間都有一個木製屏風隔住,但可能樓底高,人客傾偈的回音好大。所以比較嘈。我們坐下後叫了一個鴛鴦湯底(美人鍋+寧神養生鍋),湯底用料十足,美人鍋入面還有杞子,南棗,金華火腿,桃膠。寧神養生鍋入面側則有川芎,白芍,天蔴,當歸,豬肉,20斤鮮魚,每邊鍋還有半隻竹絲雞,用料果然十足!味道香濃,飲了一口就知真材實料!除了湯底,我們還點選了多款食物。冰菜新鮮翠綠,份量不多不少。食落脆脆的,用作火鍋,最啱配搭!小羔羊肉片,好有羊味,但嫌少左少少。蟹籽墨魚滑,幾彈牙,蟹籽份量適中!手工丸類拼盤,拼盤包12粒丸,有鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,黑魚丸,蝦丸,梅菜豬肉丸各兩粒,每款丸各具特色,最緊要係全部手打,所以幾彈牙!餃子拼盤,入面有六款餃子各款兩件,包括有自家製極品水餃,自家製鮮蝦雲吞,自家製水蓮餃,自家製韮菜餃,自家製麻辣牛肉餃和魚皮餃等。每件餃子都算幾大件,用料十足,水蓮餃夠特別,麻辣牛肉餃好有麻辣味,韮菜餃好香,水餃同雲吞都好足料!厚脂黑毛豬梅花肉,幾有豬味。有機秋葵,味道幾好,但有幾條略

鴛鴦鍋

寧神養生鍋

寧神養生鍋-魚頭

除了湯底,我們還點選了多款食物。

台灣水晶冰菜

小羔羊肉片,好有羊味,但嫌少左少少。
涮鍋小羔羊肉片

蟹籽墨魚滑,幾彈牙,蟹籽份量適中!

餃子拼盤

厚脂黑毛豬梅花肉,幾有豬味。

厚脂黑毛豬梅花肉

有機秋葵,味道幾好,但有幾條略嫌老左了一點,食落有渣。

有機秋葵

侍應推介了一款豆腐皮,豆腐皮好薄,侍應叫落鍋後數三秒就要拎起,食落好有豆香,值得推介!

豆腐皮

凡在FB分享了該店,就會送一杯檸檬草味蘇打水或黑糖烏梅汁或杞子菊花圓玉露或汽水一杯,我們四個揀選了杞子菊花圓玉露,味道可口,清甜,下火最佳飲品!

下次可以去其他分店再試!
2019-04-05
  • 寧神養生鍋,
  • 美人鍋,
  • 台灣水晶冰菜,
2019-04-22 168 瀏覽
養心殿台式火鍋個名,聽就成日聽,但就未去試過,今次終於的起心肝,去到位於旺角既分店試試。由於有預先訂枱,唔需要多等就可以坐低。食火鍋,最重要當然係個鍋底,我揀左秘制薑母鴨鍋,裡面十分足料,有冬荀、馬蹄、當歸,當然仲有主角,紅面番鴨。原本以為個鍋淨係得湯,原來有好多料,仲係好厚身既鴨肉。丸類拼盤,其中幾特別既丸有鵝肝墨魚丸、梅菜豬肉丸同埋黑松露蝦丸,都係我第一次試。仲有餃子拼盤,令人難忘既有自家製極品水餃同麻辣牛肉餃。大大條既響鈴當然食打邊爐既必食次選。此行仲食左肥仔黃同事大力推介既炸午餐肉,酥炸既外皮加上厚切既午餐肉,明知熱氣都忍唔到手,肥仔黃果然識食啊!

仲有餃子拼盤,令人難忘既有自家製極品水餃同麻辣牛肉餃。

大大條既響鈴當然食打邊爐既必食次選。

2019-04-20 158 瀏覽
養生殿的大名早已聽聞,這次終於有機會和朋友去嘗試。星期天的晚上,整間餐廳都濟滿了食客,座無虛席。我們點了一個鴛鴦火鍋湯底,分別是,寧神養心鍋和薑母鴨鍋。重點推介寧神養心鍋,材料有川芎、白芷、魚頭、烏雞等,湯呈奶白色,非常鮮甜美味,還有淡淡的藥材香氣,推薦!火鍋配料種類繁多,首先來一碟厚脂黑毛豬梅花肉,一層層半肥瘦的五花腩肉,油脂分布均勻,放入火鍋裏面,煮兩三分鐘後就可食用。黑毛豬肉質嫩滑,而且帶有濃濃的肉香,非常美味,不需要多加豉油調味。冰菜是我第一次吃的,口感非常特別,與其他蔬菜截然不同。味道爽甜,真的很有驚喜,雖然價錢不算便宜,但是的確物有所值!這間餐廳的鴨紅也很不錯,非常滑嫩,加些辣醬吃就更加好味。另外我們也點了鹽酥雞,炸得剛好,非常地道,很台式的味道,是香港很少見的。最後吃完火鍋,待應為我們每人送上一碗芋圓糖水,不但免費不用錢,而且用料實在,非常美味!

這間餐廳的鴨紅也很不錯,非常滑嫩,加些辣醬吃就更加好味。

2019-04-14
  • 寧神養心鍋
前幾日約埋舊同事一齊去打邊爐敘舊,揀咗上次食完好好味嘅養心殿旺角分店,裝修同其他分店一樣都係古色古香,張枱夠闊夠大,嗌多啲食物都唔驚無位呀!.酸菜白肉鍋 $128今次淨係揀咗一味嘅酸菜白肉鍋,跟埋會免費送一份酸菜白肉,食到差唔多,加一次湯嘅份量,再放埋啲料就啱啱好!.霜降肉眼肥牛 $178豪氣啲嗌咗霜降肉眼肥牛,唔會雪到硬哂,味道甜啲,口感都唔錯~.涮鍋小羔羊肉片 $108朋友知道豬太郎鍾意食羊肉,所以都嗌咗一份,唔會太羶,一放落酸菜鍋,兩三下就可以上鍋,肉嫩香甜,係豬太郎嘅最愛!.千層凍豆腐 $48要講打邊爐嘅must have item就一定係千層凍豆腐,一開波放哂落去,吸哂啲湯嘅精華,一咬、啲湯汁係豆腐度湧出嚟,絕對係不容錯過。.手工丸類拼盤 $108丸拼盤一共有12粒,對我哋嚟講就有啲唔夠食,不過款式多,真材實料,嗌多一份都唔過份~.蟹籽墨魚滑 $88一定一定會嗌嘅當然係爽口彈牙嘅蟹籽墨魚滑,將蟹籽同墨魚滑撈勻,再小匙咁放入鍋中,飄浮一浮上面即刻食得,又係大家都鍾意食嘅邊爐料之一。.老油條 $58未開爐之前已經忍唔住食咗幾舊,現炸香脆熱辣,忍唔住一啖接住一啖食,最近鍾意油炸鬼多

酸菜白肉鍋 $128

手工丸類拼盤 $108

蟹籽墨魚滑 $88

老油條 $58
老油條

未開爐之前已經忍唔住食咗幾舊,現炸香脆熱辣,忍唔住一啖接住一啖食,最近鍾意油炸鬼多過響鈴,又脆又香!
台灣水晶冰菜 $78
台灣水晶冰菜

仲有第一次用嚟打邊爐嘅冰菜,鹹鹹哋又幾好味,食落仲好爽口𠻹。唔係成日見到有冰菜食,有興趣一定要試下呀!
2019-04-09
霜降肉眼肥牛
涮鍋小羔羊羊肉片
千層凍豆腐
老油條
  • 手工丸拼盤
2019-04-19 187 瀏覽
本身間唔中都會食養心殿,呢間分店係第一次黎。但估唔到會有咁差嘅體驗⋯⋯部分職員冇乜禮貌,不時聽到有職員呼喝啲顧客同其他職員,特別有一位長頭髮嘅女經理態度好惡劣,嘈到令我地覺得自己係街市真心感受唔同佢尊重緊啲顧客同職員⋯⋯食物質地不過不失,但食物上得遲,我地5點半落單,6點三先黎齊哂啲食物(仲要嚟錯食物同計多咗錢),但就要求我地6點半走,極唔合理!第一次食養心殿食到一肚氣!以後唔會考慮去呢間劣質分店

真心感受唔同佢尊重緊啲顧客同職員⋯⋯

第一次食養心殿食到一肚氣!以後唔會考慮去呢間劣質分店

2019-04-19
2019-04-19 19213 瀏覽
朋友光顧過養心殿一次後...食過返尋味..所以這次就帶我和老公來試試~7pm前埋單半價..於是我們4:30pm便來吃火鍋同場也有少量客人啊~~我們選的鍋底是美人鍋及麻辣鍋美人鍋由桃膠、原隻烏雞、杞子、南棗及金華火腿熬制而成麻辣鍋之中則加入鴨血及凍豆腐!先試試美人鍋湯底的味道,香甜又鮮味!烏雞亦很滋補~我們喝了一碗又一碗的湯,才開始灼食物啊~~麻辣鍋,味道夠香辣又不會好油膩附送鴨血,鴨血夠滑,又不會腥~配麻辣鍋必備的食材!凍豆腐吸盡辣湯,每一口都夠滋味!!手切牛肉(大),厚薄適中又夠大塊 雪花均勻又嫩滑,牛味香濃~~炸午餐肉,厚切午餐肉,炸得香口又不會太油膩 放入麻辣鍋中吸一吸辣湯更好吃!即炸脆響鈴,新鮮炸起,又香又脆,不會有油膉味略略浸一浸湯,吸收湯的甜味~~~ 蟹籽墨魚滑,墨魚滑爽滑又帶墨魚香,加入蟹籽增加了咬口鵝肝墨魚丸+黑松露蝦丸各半份,蝦丸充滿陣陣的黑松露味,隱隱帶點蝦味,喜歡黑松露的會覺得不錯!鵝肝墨魚丸就比較普通丫~~~兩款丸都爽彈!總的來說,養心殿的鍋底夠足料食材質素亦佳但今天的一點少少瑕疵是,有店員搞錯了湯底加湯到美人鍋時,加錯了養生鍋的湯,令湯多了陣藥材味但養生湯的味
朋友光顧過養心殿一次後...食過返尋味..
所以這次就帶我和老公來試試~
7pm前埋單半價..於是我們4:30pm便來吃火鍋
同場也有少量客人啊~~

我們選的鍋底是美人鍋及麻辣鍋
美人鍋由桃膠、原隻烏雞、杞子、南棗及金華火腿熬制而成
麻辣鍋之中則加入鴨血及凍豆腐!
美人鍋+麻辣鍋
先試試美人鍋湯底的味道,香甜又鮮味!
烏雞亦很滋補~
我們喝了一碗又一碗的湯,才開始灼食物啊~~

麻辣鍋,味道夠香辣又不會好油膩
鴨血
附送鴨血,鴨血夠滑,又不會腥~
配麻辣鍋必備的食材!
凍豆腐吸盡辣湯,每一口都夠滋味!!
手切牛肉(大)
手切牛肉(大),厚薄適中又夠大塊
雪花均勻又嫩滑,牛味香濃~~
炸午餐肉
炸午餐肉,厚切午餐肉,炸得香口又不會太油膩
放入麻辣鍋中吸一吸辣湯更好吃!
即炸脆響鈴
即炸脆響鈴,新鮮炸起,又香又脆,不會有油膉味
略略浸一浸湯,吸收湯的甜味~~~
蟹籽墨魚滑
蟹籽墨魚滑,墨魚滑爽滑又帶墨魚香,加入蟹籽增加了咬口
黑松露蝦丸(半份)+鵝肝墨魚丸(半份)
鵝肝墨魚丸就比較普通丫~~~兩款丸都爽彈!

總的來說,養心殿的鍋底夠足料
食材質素亦佳
但今天的一點少少瑕疵是,有店員搞錯了湯底
加湯到美人鍋時,加錯了養生鍋的湯,令湯多了陣藥材味
但養生湯的味道都不錯啊!
只是店員也要小心注意,不要見有烏雞就搞亂湯底啊~~~
2019-01-13
美人鍋+麻辣鍋
手切牛肉(大)
即炸脆響鈴
2019-04-16 120 瀏覽
第一次食 揀左麻辣鍋(小辣)同美人鍋湯底一滾 兩邊都飲左一啖 麻辣鍋入口好順唔嗆 凍豆腐吸晒湯好好味 鴨血好滑冇怪味 我平時食開小辣 但呢個小辣冇我想像中咁辣 下次挑戰中辣 美人鍋完全可以當湯飲 入面有桃膠同半隻烏雞好滋補嘅感覺 趁未淥野食飲多幾啖先極上雪花肥牛 油花分佈平均 肉質嫩滑櫻桃鮮滑鴨片 好特別 未試過打邊爐有鴨片 鴨味好出蜂巢牛肚 就算淥耐左都唔會un即炸脆響鈴 放落麻辣鍋吸湯超正黑松露蝦丸(半份) 好彈牙黑松露味好香 黑松露愛好者一定要試自家製麻辣牛肉餃(半份) 陣辣味Ok嘅 但入面個餡好實 個人唔太中意寬粉條 份量比想像中多 滾一滾好快食得 吸湯一流冰菜 好少見嘅火鍋配料 記得唔好淥太耐 唔係就冇左個種脆卜卜嘅口感呢度嘅火鍋配料幾有驚喜 不過三個人實在食唔到太多 下次再戰 仲要試埋酸菜白肉鍋
第一次食 揀左麻辣鍋(小辣)同美人鍋
  • 即炸脆響鈴
  • 麻辣鍋
  • 極上雪花肥牛
2019-04-16 184 瀏覽
計上次日本燒煮到一獲粥之後,都係打邊爐搵陣d,今次叫黎一個養生火鍋,女人有時係要補下既……原本晚上9:30係有折傢,但真係盡左力,行到8:30對腳已經支持唔住,要坐底食野勒,仲有1樣要提提大家,如果係會員既話記得帶現金,要現金俾錢,佢先可以入分
美人煱 n 養生煱
響鈴
日本山藥
極上雪花肥牛 n 水餃雲吞
手切肥牛
  • 極上雪花肥牛
2019-04-14 118 瀏覽
寧神養心鍋x酸菜白肉鍋($168)前者用烏雞、魚頭、當歸等材料熬成,飲落好似有啲藥材味嘅老火湯,味道超鮮甜。後者酸酸地,惹味醒胃,仲可以免費追加一份酸菜白肉。手工丸類拼盤($108)有六款手打丸,包括鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸同梅菜豬肉丸。我最鍾意黑松露蝦丸,蝦滑打得爽滑彈牙之餘,黑松露味道非常香濃。雪花一口肥牛粒($138)平時打邊爐多數食肥牛片,比較少食牛肉粒,估唔到效果都唔錯,不過烚嘅時間比肉片耐。自家製極品水餃(半份 $42)我就最鍾意食餃類,呢度嘅水餃粒粒包到好飽滿大大隻,入面有鮮蝦、木耳、豬肉等,食兩粒已經好飽足。即炸脆響鈴($68)平時外賣既響鈴就平平無奇,但呢度係佢哋自己炸,所以食落非常香脆可口。
寧神養心鍋x酸菜白肉鍋($168)

手工丸類拼盤($108)

雪花一口肥牛粒($138)

自家製極品水餃(半份 $42)

即炸脆響鈴($68)
2019-04-14 207 瀏覽
今日一家四口出去食飯,想坐得舒服又可以傾到計,養心殿係一個相當好既選擇。打邊爐黎講,選擇都好健康,湯底相當足料野食種類都相當多。醬料區,基本既蔥、辣椒、芫茜都有。叫左個鴛鴦鍋,如果個鍋底價錢係一樣既,雙拼唔洗加錢,正!炸響鈴,自家製的,有質素雞肉好嫩,蜂巢豆腐索曬d湯底都好正!冰菜,台灣空運到港,爽脆,正!魚都相當滑!再叫左個鹵水鴨,個汁好正👍🏻👍🏻👍🏻餐廳職員做野都爽手,落單收野都快,每人埋單300幾蚊。

打邊爐黎講,選擇都好健康,湯底相當足料

野食種類都相當多。

醬料區,基本既蔥、辣椒、芫茜都有。

叫左個鴛鴦鍋,如果個鍋底價錢係一樣既,雙拼唔洗加錢,正!

炸響鈴,自家製的,有質素

雞肉好嫩,蜂巢豆腐索曬d湯底都好正!

冰菜,台灣空運到港,爽脆,正!

魚都相當滑!

再叫左個鹵水鴨,個汁好正👍🏻👍🏻👍🏻

餐廳職員做野都爽手,落單收野都快,每人埋單300幾蚊。
2019-04-12 90 瀏覽
今日同幾個Friends 一齊去食火鍋 ,我地就叫左個麻辣湯底 , 台式火鍋估唔到佢都幾辣, 我地就叫左野飲,呢到都有啤酒飲架, 都OK既可以止一止辣~肥牛都算大碟, 整體黎講都幾好, 可以再黎過