2017-08-03 340 瀏覽
約左朋友係紅磡食飯,呢到好多韓個野食,簡左喝間最就腳嘅韓宮。我地两個人叫左三道野食。呢個係泡菜飯卷。好香麻油味個紙菜,泡菜都夠辣,但都係最傳統嘅泡菜飯卷好味啲。第二道係韓式冷麵,本身個湯無咩味,佢有黃色似芥末醬同醋可以加落去,黃色醬似芥末味嘅加左落去唔太甲,加醋反宜好味啲。第三道必須會簡炸雞食,我地簡左甜酸雀雞,無骨唔洗'輪'骨好方便,佢個汁甜甜地,岩哂想食炸雞又唔食得辣嘅朋友,佢黃色醬係甜介未同雞都唔甲,反而佢個酸蘿蔔好好味😋😋佢有五道前菜送,薯仔好淋好入味😋芽菜同菠菜有啲草青味,麻麻地。泡菜同青瓜不過不失。两個人食左三百幾蚊左右。
呢個係泡菜飯卷。

两個人食左三百幾蚊左右。
  • 前菜
2017-07-31 235 瀏覽
今日市區成37度,游水過後同朋友黎到黃埔食飯,我倆都突然之間想食韓國菜,所以係開飯網搵到呢間係正地鐵站出口既韓宮。呢度既店員大部分都係韓國人,佢地只識講韓文同埋英文,但係正正因為咁,令到我覺得呢到既食物會相當地道。落單之後店員就為我地送上韓式小食,總共有五款,我最喜歡既都係薯仔,醃得好入味。本身我地想叫韓式粉絲,但係餐牌上見到有牛肉,而我又唔食,就諗住叫泡菜紫菜卷,可惜可能因為我地遲去,所以已經沽清。最後我地叫左泡菜辣湯,石鍋雞肉飯同埋煎餃子。泡菜辣湯: 唔睇英文餐牌都唔知原來個湯係跟飯,令到我地叫既份量有點兒過多。泡菜辣湯既味道非常正宗,賣相呈紅色,起初都驚會太辣,好彩最後辣度仍然可以接受,如果伴埋飯一齊食,問題應該唔會太大。石鍋雞肉飯: 石鍋飯裏面有好多配料,除左雞肉之外,仲有韓式紫菜,蘿蔔條,雞蛋同菜,非常豐富。個飯同辣椒醬係分開上,好欣賞店方既細心,咁樣客人就可以因應自己既喜好黎加辣醬啦。煎餃子: 一份有成8件,大大隻仲要即叫即整,最值得一讚既係入口唔油,味道香濃,唔洗點醬已經好好味啦。

• 煎餃子
2017-07-30 193 瀏覽
朋友建議到韓宮吃lunch就由朋友點餐💁🏻黃埔站下車 5分鐘已經到 十分方便😍炎熱天氣 一坐下店員就送上金橘飲品 瞬間解渴😙韓國菜 必備前菜😍生菜 泡菜 燉薯3款都很好食😋 (抱歉的 食完才拍照😂韓式醬油炸雞 (無骨) $188不推薦 醬油味🙁只有咸的味道🙁 要喝好多水😂點芥辣 可以減少咸的味道💁🏻但是 份量是足夠的😉牛肉紫菜卷 (不辣) $48沒有紫菜卷的香味🙁可能不夠香油 但是 足料的!韓式冷麵 $68天氣太熱 需要一碗冷麵來消暑不過不失 清爽!冷麵份量很多😙
朋友建議到韓宮吃lunch

可能不夠香油
但是 足料的!

韓式冷麵 $68
天氣太熱 需要一碗冷麵來消暑
不過不失 清爽!
冷麵份量很多😙
2017-07-26 188 瀏覽
原本附近無咁多韓國餐廳,但點都以呢間整體最好食。燒肉份量同價錢合理,前菜都好generous⋯ 出名既🐷手係百吃不厭,其他基本野食都係正常。人參雞就唔洗試喇。炸雞就一一定要食,尤其係芝士味同辣味。完全好過曬d連鎖店。如果食唔曬半隻,隔離有外賣店可以買杯裝,但我覺得無咁好食。環境就一邊喇,但老闆就係認真既韓國人。有dstaff係英文人,不過個menu已經整得好好,所以無理由睇唔到想食咩㗎喇⋯ 剛剛開正喺地鐵站出口,無得頂喇!
2017-07-22 322 瀏覽
我今日同男朋友出黎黃埔呢一區行下,因為人生路不熟咪上openrice睇下有咩晚餐好食囉。睇到呢間網上評語唔錯就入左黎,點知就中哂伏。我地兩個人點左炸醬面、原味炸雞、牛肉卷。只係得頭盤同炸雞算係入到口,其他野食都好差:炸醬面好淡、好少肉;牛肉卷好乾、勁難食。最恐怖係啲茶,有一陣怪味!飲左啖就想嘔!服務就普普通通,冇咩特別。價錢就算係幾貴下,飯麵平均約$90、炸雞要$108(細)$198(大),好就好在份量都幾多下。總結黎講:不可一、不可再!!完

總結黎講:不可一、不可再!!
2017-07-21 549 瀏覽
每日都經過呢間韓國餐廳,今晚終於可以嚟試吓。。。入門口無人理,我地自己是旦搵位坐,之後有個阿姐問燒唔燒,我地話唔燒,於是佢調咗我地三人去中間枱坐睇完餐牌。。。我勁想食韓式豬手,於是叫個細,再加其他嘢。一路食一路望吓周圍,見到牆上貼著兩張紙。。。一張寫著Lunch time12-2,上餐後計進餐30分鐘😑星期五至日6-9燒烤90分鐘,非燒烤60分鐘😣真係好趕咁喎!好睇我地八點幾到,而且不是太多人,所以沒有這個時限!

睇完餐牌。。。我勁想食韓式豬手,於是叫個細,再加其他嘢。
泡菜紫菜卷
泡菜紫菜卷
甜辣炸雞
韓式豬手
年糕餃子湯
喜歡吃韓菜的我琴晚突然又想吃韓菜,本身諗住出尖沙咀韓國街食,但醒起之前去過黃埔食韓國菜諗住翻啅,途經「韓宮」睇過餐牌覺得OK又有我最鐘意吃既豆腐湯所以就入去試下。入邊有得食燒肉,又有豆腐湯呢啲普遍既韓式食品,本身見到有牛脷諗住試下(我同男朋友都是牛脷愛好者),佢燒肉至少要叫二碟,諗住叫多個五花腩,但睇睇下男朋友話想食海鮮煎餅。最後叫左豆腐湯、鐵板牛仔骨、海鮮煎餅、凍柚子蜜。埋單連加一好似係 $400左右,最後係收銀到拎左粒米糖吃收銀個叔叔係老闆,仲有個姨姨係老闆娘都係韓國人,幾好人又有禮貌整體黎講是超滿意,下次會再去試下燒肉

最後叫左豆腐湯、鐵板牛仔骨、海鮮煎餅、凍柚子蜜。

埋單連加一好似係 $400左右,最後係收銀到拎左粒米糖吃

整體黎講是超滿意,下次會再去試下燒肉
前菜
海鮮煎餅
鐵板牛仔骨
柚子蜜
2017-06-18 316 瀏覽
食物質素太差,拎住韓國名做出黎平平冇奇既菜。仲要冷氣機滴水影響食野既心情。豬手冇特別,餃子應該唔係人手包,係雪過果d。石鍋飯唔算好食,得飯焦,仲有幾種蔬菜冇咩料,壽司飯卷就唔好叫,好伏。牛仔骨定牛肋骨就好多骨冇咩肉,食完全部唔覺個價係合理,應該唔會再去,比大家知道依間韓國餐廳唔係好好,中意食韓國野都應該唔洗諗依間優先,價錢不太合理,食物質素唔夠好,仲有環境都唔係好得
2017-06-05 226 瀏覽
昨晚和媽媽去食韓國野,其實紅磡區有很多韓國餐廳,原本打算坐得舒服些才選擇此餐廳,因為食物價錢比其他餐廳貴。我們因為選擇不吃韓燒,只吃點餐,被安排坐到一張摺枱,椅子也是摺凳,不過因為我們早去人少,才可張摺凳換回正常的椅子。(如果你食韓燒,2人也會被安排坐4人枱!)大部分餐廳女侍應也是菲律賓藉,禮貌一般。點了半份人參雞湯,炒牛肉,牛肉紫菜包飯。人參雞湯的雞很「鞋」,湯味道還可以。牛肉紫菜包飯味道正常。最差的是炒牛肉。牛肉很碎很油。他們只是將牛肉紫菜包飯裡面的牛肉炒熱就變成炒牛肉,$120, 完全唔值。兩個人食咗3樣野,埋單$383。唔算平,所以期望會高d。

兩個人食咗3樣野,埋單$383。唔算平,所以期望會高d。

2017-06-04
$191.5 (晚餐)
2017-04-23 583 瀏覽
今晚原本想開開心心食餐飯,誰不知去到一間不想做生意,只想客人離開嘅韓食店。我們一行4人,1個是小朋友,在訂位時不但沒提醒客人用餐要限時,燒烤餐90分鐘,不燒烤60分鐘,價錢更是不用多說了,埋單$750,只叫了雙併雞,味道冇得揀;紫菜吞拿魚卷,冇特別;泡菜煎餅,勁多麵粉, 完全食唔到泡菜;普通嘅石頭鍋飯;最後嘅豬手,跟圖片完全唔同,成隻肥膏;最慘係叫咗嘅食物仲未食完,時限到嘅時候,再三催促埋單,更派3個待應圍在枱邊,給客人壓力。埋單離開時,小朋友行得慢,更是一手將小朋友從座位拉出,如此食店,不會再去了。
,只叫了雙併雞,味道冇得揀
;普通嘅石頭鍋飯;最後嘅豬手,跟圖片完全唔同,成隻肥膏
。埋單離開時,小朋友行得慢,更是一手將小朋友從座位拉出
,如此食店
,不會再去了。
2017-04-22
2017-04-12 797 瀏覽
黃埔地鐵站開通,好多人都要去搭下😂亦令地鐵站附近多左好多人流,一岀地鐵站見到呢間韓國菜就入左去,但建築風格就偏日本,老闆娘係阿珠媽,其他店員就香港姨姨,仲有個講英文既小伙子,好多國韓式醬油炸雞 $188除左甜酸炸雞🍗,醬油都係my favourite!上色度好夠,一入口有淡淡甜醬油味,有醃到入雞肉,不過覺得可以再濃味啲,喜歡的話可以沾黃芥末食芝士辣豬手 $228芝士豬仔骨, 芝士炒飯...食得多,芝士辣豬手😳,SK都係第一次食。份量唔少,豬手多肥膏,捆住芝士食,極邪惡,豬手頗油,但食落口又唔會覺得成pat油,唯一美中不足係唔覺辣。小店隔離仲有間外賣店專賣炸雞,唔想食正餐可以去隔離買
韓式醬油炸雞 $188
芝士辣豬手 $228

小店隔離仲有間外賣店專賣炸雞,唔想食正餐可以去隔離買
2017-03-24 1197 瀏覽
芝士控🧀黃埔站通車左都有一排 小編今日就同成班朋友一齊搭港鐵去食韓國菜🥘一岀黃埔A岀口就會見到韓宮 一坐底之後 我地就即刻叫野食 叫左5️⃣樣野 分別係牛肉紫菜卷 石鍋雞肉飯 炸醬麵 芝士泡菜炒飯同蜜糖牛油炸雞***而我最欣賞嘅就係佢嘅芝士泡菜炒飯 一送到黎就聽到jarjar聲 除左炒飯之外仲有一隻蛋係上面 周圍滿佈芝士 趁住仲係熱辣辣個陣 我就即係將佢地搞勻 一入口就食到芝士味好濃郁 夾住泡茶炒飯一齊食夠哂惹味 不過價錢方面就算偏貴 整體黎講可以更好😶
芝士控🧀
一入口就食到芝士味好濃郁
夾住泡茶炒飯一齊食夠哂惹味
不過價錢方面就算偏貴 整體黎講可以更好😶
2017-03-11 1232 瀏覽
韓宮,一聽個名就知道係食韓國野啦!座位都幾多,空間比較寬敞,座位之間唔會好貼,可以舒舒服服咁坐。餐廳同其他韓國餐廳一樣都會提供泡菜前菜。今次嘅午餐就有三款前菜,包括芽菜、白菜泡菜同甜薯仔,當中嘅甜薯仔係我嘅最愛!薯仔甜甜地,但又唔會有好漏嘅感覺,偏軟身。可惜,前菜冇得refill,如果唔係,我一定會瘋狂refill!另外,叫咗一個唔辣嘅牛肉紫菜卷,材料豐富,牛肉份量多,可惜略有少少鞋,而醃蘿蔔則爽口,幾有咬口。

2017-03-06 1021 瀏覽
周六去了韩宫,下午茶一份饭或面都大约为50左右。炸酱面超级赞,但是拌饭觉得就差了那么点儿味道服务生也很好,我一个人点了两份主食,还再三帮我确认了是不是要点两份。嗯嗯,好评,可以之后带朋友去吃
炸酱面
拌饭
炸酱面
2017-03-02 1055 瀏覽
見朋友仔極力推介Happy Friday,就約左朋友仔去左黃埔個邊係韓國野,環境唔錯座位舒服,侍應服務態度都幾好,價錢都合理!一黎就送上小食前菜,款式都多一共有5款,甜薯甜甜地幾好食,泡菜唔算好辣幾惹味,大豆芽夠晒爽口!我地叫左個韓式原味炸雞,雞粒熱辣辣一層炸粉,雞粒炸得金黃香脆,但食落冇咩味,不過脆口食落唔會淨係得炸粉仲卜卜聲,炸粉同雞粒配搭比例岩岩好,我地揀左冇骨,食落非常方便唔洗吐骨,只差在炸雞冇味要自己加埋其他野黎食另外叫左個石鍋牛肉飯,香嘖嘖熱辣辣送上枱上,配料有蘿蔔絲,大豆芽,紫菜,菜,蛋,同主角牛肉,仲有蛋漿撈埋一齊食,不過唔知點解亦都冇想像中咁好味,味道亦都屬於偏淡,有d蔬菜配搭下口感好好多,牛肉都算嫩滑