2020-12-10 843 瀏覽
深水埗西九龍廣場美食好多人都會第一時間聯想到美食廣場上的一種小店。但其中有一家身處於各式格仔舖當中,門面相當低調的隱藏家拉麵,一路都有人討論。今日終於有機會一試,感覺幾好。店門外有在日本很熟悉的拉麵機,入錢,禁制,攞飛。假裝在日本吧。上菜速度很快,店內都有貼心地教妳如何品嘗沾麵。麵:很掛湯,彈牙爽滑。重點可以免費升級麵量。很適合大食人士。湯:我點選黑蒜味,女友點豬骨湯。沾麵的湯底重點在於濃稠,先可以掛在麵上。呢點做得很好。黑蒜味,黑蒜香氣突出,蒜油的幽香很邪惡。豬骨味相對比較清,可以品嘗到麵的香氣。
深水埗西九龍廣場美食
好多人都會第一時間聯想到美食廣場上的一種小店。
今日終於有機會一試,感覺幾好。
上菜速度很快,店內都有貼心地教妳如何品嘗沾麵。
麵:
很掛湯,彈牙爽滑。重點可以免費升級麵量。很適合大食人士。
湯:
黑蒜沾麵
2020-12-07
黑蒜沾麵
2020-12-02 436 瀏覽
這是我食過第二間我認為最好食沾麵。今晚收工到深水埗買電話咭,小鬼話請我去食沾麵,走進西九龍中心扶手電梯上完一層又一層再轉入蘋果商舖,小鬼好熟悉咁左右穿梭來到隱家拉麵店。我們先在自助購機選擇自己喜歡沾麵,入錢買好票然後內進坐下來等食。這家麵店相當細坐位都有點迫,如果在檯底增設掛鉤比女生們掛袋比較好點。🥢隱世白伝 $79白伝是豬骨湯,面層有鰹魚粉攪勻後熔入湯底,讓湯汁昇華出更好味道,淺嚐一口感覺湯底超濃,重點夠熱,夾起一朿麵放入碗入,湯汁全掛在麵上,口感爽滑彈牙有麵香,好食到不得了。😋👍👍🥢叉燒(二片) $18肥瘦適中油脂分布平均且入味,齒頻留香堅好食。👍👍😋🥢半熟蛋 $12無可挑剔好食到不得了!👍滷水味剛好不太重,啖啖滷水香,流心蛋黃香軟柔滑回味無窮!😋一碗近乎極致沾麵,這個價錢真貼地。👍👏
這是我食過第二間我認為最好食沾麵。

🥢隱世白伝 $79

🥢叉燒(二片) $18
肥瘦適中油脂分布平均且入味,齒頻留香堅好食。👍👍😋
🥢半熟蛋 $12

一碗近乎極致沾麵,這個價錢真貼地。👍👏
2020-12-01
  • 溫泉蛋
  • 沾麵
  • 叉燒
2020-11-30 426 瀏覽
2014年,我朋友帶我去食左一次,覺得好唔錯,所以昨日經過深水埗,順便食多次。點知味道好似唔同左......定係以前已經係咁😲 總之就好鹹..... 鹹到食唔到湯底有啲咩味。鹹到第二日都仲有味精味....我好驚訝隔離果個人飲曬成碗湯.....唯一覺得好唔錯,就係拉麵(夠彈牙)、糖心蛋(有流心)另外,我都明疫情期間,想有得做生意,想盡量做多啲。但我覺得同隔離果個人坐得太近.... 除左塊膠板外,就其實無隔過.... 望一望餐廳,間餐廳差不多at full capacity....

我好驚訝隔離果個人飲曬成碗湯.....

唯一覺得好唔錯,就係拉麵(夠彈牙)、糖心蛋(有流心)

2020-11-20 394 瀏覽
隱家拉麵真係一間隱世拉麵,喺眾多嘅格仔舖入面要搵都唔係咁易,去到門口又有日本常見嘅自動售賣機。人家就有兩個主打菜式:一個係鰹魚一滴,另外一個呢,就係今日食嘅沾麵喇。 沾麵呢最緊要就係一個濃郁嘅湯底同埋彈牙嘅面身,我覺得隱家兩樣都做到。比較特別係去到仲有一張教你知點樣食法嘅告示,教你先點湯食然後加清湯,飲埋啲湯。不過呢我食完一個簡直就想要多個替玉,因為好食到唔係好夠喉。去嘅人時多時少啦,運氣好嘅話都唔使排隊,有興趣可以試下。

去嘅人時多時少啦,運氣好嘅話都唔使排隊,有興趣可以試下。

2020-10-26 849 瀏覽
😝幾年前我已經變左忠實粉絲。叫隱家真係無錯,因為佢的確係西九龍中心好入既位置。好多年前發現左呢間鋪,真係番唔到轉頭,係好食到會令人記住既沾麵店。💛幾年前係人手落order,而家發展到係出面禁機,都幾有日本鋪既感覺小店位置有限,所以通常黎到都要等一等,幸好今次唔洗排好耐就入得隱世白伝$79🤩一碗已經好足料,有紫菜,半熟蛋,兩大塊叉燒同幾多荀不過都值得再追加~日本半熟蛋 $12叉燒 2枚 $18干荀 $12碗上有一大羹鰹魚粉,麵質彈牙,湯夠濃而唔會好油同死咸💯

隱世白伝$79
🤩一碗已經好足料,有紫菜,半熟蛋,兩大塊叉燒同幾多荀

不過都值得再追加~
日本半熟蛋 $12
叉燒 2枚 $18
干荀 $12

碗上有一大羹鰹魚粉,麵質彈牙,湯夠濃而唔會好油同死咸💯
2020-10-20 495 瀏覽
位置真係幾隱敝haha 係啲格仔鋪入面啲鋪位到1230平日去到唔洗排隊~試左隠世白伝同隠世黑伝覺得隱世白伝好味過黑伝個人覺得黑伝咸左少少汁比較澀身 稀少少可能先岩個人口味份量足夠可以免費加多40g面 (180g>>>220g) 但記得買完飛同店員remark番!
位置真係幾隱敝haha 係啲格仔鋪入面啲鋪位到
1230平日去到唔洗排隊~

試左隠世白伝同隠世黑伝覺得隱世白伝好味過黑伝
個人覺得黑伝咸左少少
汁比較澀身 稀少少可能先岩個人口味

份量足夠
隠世白伝 隠世黑伝
2020-10-19
隠世白伝 隠世黑伝
我記得以前細個讀書嘅時候,行經過西九龍中心已經見過呢間沾麵舖頭,估唔到過咗咁多年後,呢間沾麵舖頭仍然屹立不倒,證明佢嘅出品一定有保證。點餐方面,跟日本傳統嘅拉麵鋪頭一樣,都係喺門口度禁飛俾錢,然後有店員送到你張枱度。而今次我試嘅係隱世白云,貪佢係原味,可以試清楚佢係咪真材實料咁好味。由於疫情原因,舖頭好貼心咁樣準備咗獨立濕紙巾口罩信封俾每一位顧客,值得一讚。呢間舖頭比較特別,唔同其他同類型舖頭咁有賣拉麵同沾麵,而係獨孤一味只賣沾麵,,證明只賣沾麵都有佢嘅吸引力同埋捧場客。沾麵一送到黎,就已經見到有一大匙羹嘅鰹魚粉喺面,仲有好幾塊非常軟淋嘅叉燒,而沾麵嘅份量亦都係十分足夠,我相信無論係男定女食都會覺得夠飽。味道方面,基本上係冇乜嘢好挑剔,非常濃味嘅湯底,配上掛湯嘅沾麵麵條,當我嘅午餐連下午茶簡直係享受

2020-09-07 729 瀏覽
深水埗區有唔少出名美食,今次去左位於西九龍中心覓食。雖然話係覓食,但都係睇下黃店地圖推介。呢間隱家如果唔係去之前特登search下,應該唔會咁易搵到,因為佢係位於7樓蘋果商場要穿過一排格仔舖先會去到。已經好多年冇去過西九嘅我,因為想去試呢間,再一次去到西九呢個充滿童年回憶嘅地方。隱世黑伝$89黑蒜油味香濃,我鐘意重口味但驚有時沾麵湯會死鹹,呢度又唔會,麵條條都掛湯,配上蔥花,令感覺清新啲,全隻嘅溏心蛋,煮得好好,會想追加多隻。叉燒肥瘦適中,幾入味。唯一提醒係麵嘅份量有啲少,女生晚餐食都略有啲唔夠,建議可以加麵,咁就滿足啲啦!隱世赤伝$99蕃茄湯味,配料同黑伝一樣,湯底味道偏甜,唔係鮮甜嘅蕃茄味,會有啲似罐頭湯嘅味,但襯落啲麵食都唔錯嘅。我大概6點半去到,食完7點幾,外面就好多人等位。總結:1. 一定要試黑伝 2. 加麵 3. 早少少去,如果唔係好多人等呀!

隱世黑伝$89

隱世赤伝$99

2020-09-04
2020-08-30 816 瀏覽
西九龍中心傳說中既隱世拉麵店舖位於西九龍中心7/F 蘋果商場穿過好多格仔鋪就見到喇食之前search 過呢間沾麵既食評唔錯 有好多fans 2009年已經係西九開業 其間有翻新裝修過都坐得舒服店主負責人仲會不時提升店舖運作 檢視食物品質 可見對出品既認真 味道既堅持白伝拉麵$79 本身麵底180 g 大胃d可以免費upgrade 220g 平時食拉麵最怕味精好咸 因為如何果係咁我不如食杯麵呢個有驚喜 沾麵湯頭濃郁而不死咸麵質好靚筋道爽滑 彈牙 掛汁力強黑伝拉麵 $89 好香黑蒜味 湯頭感覺同白伝豬骨魚介湯一樣加了黑蒜咁 薄切叉燒層次分明 肥瘦適中 具豚肉油脂香而不肥膩流心玉子 糖心日本雞蛋 鹵得好入味 好好食鐘意可以加小小海藻醋提升湯鮮記得按實小孔加先會一滴滴出唔係唔按實一唔小心就會落多喇
西九龍中心傳說中既隱世拉麵

鐘意可以加小小海藻醋提升湯鮮
記得按實小孔加先會一滴滴出
唔係唔按實一唔小心就會落多喇

2020-08-11 725 瀏覽
一向喜歡鰹之一滴,不明口碑和客量都相當不錯的小店因何停業,還好在姐妹店隱家,每日也會出售限量20碗以解Fans之饞。很久沒來,忽然很想回味一番,可惜店員說現已暫停供應,實在令人沮喪!但一埸來到,就吃碗沾麵吧。而老婆就揀了新出的豬手拉麵。沾麵不是我喜歡的style,也就不多説了,反而老婆那碗的豬手Q彈軟嫩、肥而不膩,麵條也爽彈,老婆讚不絕口,大家不妨一試呀。隠家拉麵工場地址: 深水埗欽州街37號西九龍中心7樓7083號室電話: 34870989

沾麵

沾麵
豬手麵
  • 豬手拉麵
2020-07-22 553 瀏覽
白伝@隱家拉麵工場.化繁為簡湯:🌝🌝🌝🌝🌚麵:🌝🌝🌝🌗🌚蛋:🌝🌝🌝🌚🌚叉燒:🌝🌝🌝🌚🌚配合度:🌝🌝🌝🌝🌚.·印象中隱家係我第一間食嘅拉麵,都講緊好多年前,之後每次都因為好多人排隊所以無幫襯,疫情關係真係周圍都好小人,見到無人排隊即刻狗衝😂.-隱家個麵真係好好味!煮又煮得岩岩好!軟硬好適中!係彈力、咬力中間都平衡得好好!麵味又夠曬重!配一個咁濃嘅沾麵湯都完全唔會蓋過左個麵嘅味道!同個湯好配合,兩者好平均咁展現出黎!-湯有好多蔥花同芝麻,未必個個人都鐘意,但我就好滿意😂-可惜係隻蛋,應該要一到就撈隻蛋出黎,有小小俾個湯整熟左,有點影響口感😩 叉燒、紫菜同荀都不過不失,我完全係俾個麵吸引住,其他野都唔係好理😂😂😂 -最值得讚係佢個替玉,好多時候拉麵鋪嘅替玉都會感覺比原本個麵硬小小(有可能係因為自己本身個碗食到尾段比較軟),但佢上個個替玉口感好岩,都幾恰到好處☺️☺️☺️.
白伝@隱家拉麵工場

化繁為簡
湯:🌝🌝🌝🌝🌚
麵:🌝🌝🌝🌗🌚
蛋:🌝🌝🌝🌚🌚
叉燒:🌝🌝🌝🌚🌚
配合度:🌝🌝🌝🌝🌚
湯有好多蔥花同芝麻,未必個個人都鐘意,但我就好滿意😂
2020-07-21
2020-07-20 448 瀏覽
打自裝修後就沒到到訪,抱著很久沒有食到沾麵的心情來到這邊!從前都是人手下單,用這台機,對於很久沒有出國的我,真的十分懷念日本吃拉麵的情緒!平常來到都是點黑/白沾麵,看到每日十杯限定的沖繩豬腳,還是點了一份小量的!本是嚐嚐的心態,卻超級好吃!打分數的話是滿滿的一百分💯!真的不可以錯過哦!
打自裝修後就沒到到訪,抱著很久沒有食到沾麵的心情來到這邊!

2020-07-14 464 瀏覽
同男友在SSP附近行,SEARCH下OPEN RICE,見呢間小店食評很不錯,就去試下,幫襯小店。西九龍蘋果商場入面,要好似日本咁,撳機買左飛先。全部都係沾麵,黑白赤,所以就揀左黑同白,再加左筍。差唔多$100一份,都唔算平,所以真係要試下咩料同值唔值啦。之前去過MK另一間價錢頗相宜的黃沾麵小店,味道可以,但可惜未如理想。所以今次對呢間店的沾麵都抱有頗大期望。職員都很有禮貌,因為見之前有食家批評過某一女店員的惡劣服務態度,所以都有特別觀察。食家所講的「趕客倒米嘅黑面神」,我見佢人在廚房冇出店面幫手。食物都幾快送上,見湯底濃郁,材料十足,就知道今餐應該十分可以。旁邊有指示牌教大家食麵的正確方法同建議可以加既調味料,很貼心。隱世白伝 豬骨湯底好香,而且湯底濃郁得黎又唔會勁咸,連埋麵食D味道係岩岩好。麵很值得一讚,QQ有口感,掛湯能力好好,完全唔似出面果D麵咁,完全掛唔到湯,搞到要好似食湯麵咁,用羹「筆」起少少湯去送麵食。將麵點湯,之後一啖放入口真係正。叉燒雖然得兩塊,但係都唔算細塊架,而且有少少肥,好惹味~蛋係真正既溏心蛋,醃得又咁味,加分加分!隱世黑伝份量堅夠,我地8點食完到夜晚10點幾

隱世白伝

叉燒雖然得兩塊,但係都唔算細塊架,而且有少少肥,好惹味~

叉燒

蛋係真正既溏心蛋,醃得又咁味,加分加分!

隱世黑伝

份量堅夠,我地8點食完到夜晚10點幾仲飽緊哈哈~
回頭率高的餐廳!!值得推薦!!
2020-07-12
叉燒
2020-07-12 211 瀏覽
路過西九龍中心剛巧差不多到晚餐時間,見到有間日本拉麵店於是就決定試一試。選擇不是太多,但見到有一款聲稱每日限售10碗,於是就試這個。店員端上麵來時才知是豬手麵。賣想不是太差,喝第一口湯已覺得幾好味。麵也不錯,大量蔥花令碗麵變清新了。件豬手咬第一啖就覺得超正!啖啖骨膠原,清爽而不油膩,也很入味!下次幫襯會再試下沾麵。

店員端上麵來時才知是豬手麵。

下次幫襯會再試下沾麵。
2020-07-11
2020-06-08 740 瀏覽
剛好來到深水埗,想不到在這個市井之地竟然會有沾麵店,當然要來一探其質素!首先來到門口要到旁邊的貼餐機點餐,這裡的選擇不多,只有白伝、黑伝、赤伝和一些限定拉麵,也沒有特意解釋,所以新手要特別留意!這裡的店面很小,但未至於會令人感到不適,加上人不多,有種小小的溫馨的感覺。這裡的沾麵教學感覺上比其他地方的更仔細和專業,值得一讚!服務態度也很好,温和地滿足客人的要求。然後終於說到食物,這裡的湯底很特別,不是一種以熬製時間來爭出頭的固有做法,而是以味道的複雜和多樣劍走偏鋒,同樣令人感歎!但這種做法必然造成的後果便是湯底過喊,略略搶去了麵條的存在感。但這裡的麵條也不會輕易屈服,雖然偏幼但掛湯能力一流,相當恰好地制住放肆的湯汁,只要慢慢地品嘗,便會發現兩者誰也制不了誰。但待局面慢慢明朗時本日MVP就會突然殺出,溏心蛋會以其滋味本輪結束。

2020-06-08
  • 溏心蛋