2020-12-08 1324 瀏覽
12月食大閘蟹已是尾水,基本上都唔期望會有爆膏嘅蟹喇,叫做盡最後努力食埋今年最後一次,跟住就疊埋心水等出年先再有得食了。一開始食頭兩隻係好失望,蟹可能唔太新鮮就死就死,食落無蟹味兼且仲水水地(蟹一死肉就會化水跟住發臭),諗住食多兩隻就收手。點知第三隻開始個質素又响返度喎,有膏、甘香肥美。所以食蟹有時都好睇彩數,就算同一批蟹,每一隻嘅個別質素都可以唔同。好彩之後食嘅全部都正常,終於發揮後勁食咗好多。今餐全部係蟹公。油鹽焗嘅好好味,但始終油咗啲唔可以食太多。值得一讚套餐包嘅其他嘢食都好味,壽包好大個建議要share食,奶豬皮脆肉嫩,抵讚。

鮑魚、西蘭花
湯手
蟹粉豆苗
蟹粉豆苗
2020-12-03 766 瀏覽
因為一早book 左位, 所以雖然係兩人限聚令重新生效的第一日, 都同友人上來食大閘蟹放題。 去到現場, 成場空蕩蕩, 連埋我個枱, 都係得4-5枱客。 去到的時候,仲有一個疑似經理的長髮女待應仲好好招待, 執咗下我哋啲位, 又問你飲咩茶, 仲提叫你要快啲落單。 呢個時候我哋心諗, 今次幾好喎, 又唔多人, 服務又好似唔差,應該唔會有之前食評提過既問題啦。但, 青年你太年輕了,一切只是假象。首先係最重點的大閘蟹,一來佢哋供應的大閘蟹好細隻,細個一個成年女士的手掌心🤚🏾,二來佢哋供應的大閘蟹無咩蟹膏, 又因為佢啲蟹細隻, 所以連蟹肉都無咩,結果係無蟹膏又無蟹肉食。 然後你會見到有3 種口味,好似好難揀? 唔洗擔心,因為3 種口味,味道上無分別,係鹽焗個款大閘蟹,面有陣牛油味的油,但食落你係分唔到3隻味有任何分別。再加上佢啲蟹又唔係新鮮,所以蟹又無蟹味, 成個感覺就係成晚係到拆蟹。 雖然佢啲蟹咁低質,客人又少, 你就以為啲蟹會上得快? 事實係, 我哋7 點正入座就落第一轉大閘蟹(每隻味一款,共6隻蟹),然後食佢每人限一份的前菜,食到7點10分我哋順勢落第2轉蟹(清蒸每人2隻;花鵰每人1隻,
但, 青年你太年輕了,一切只是假象。
然後食佢每人限一份的前菜,食到7點10分我哋順勢落第2轉蟹(清蒸每人2隻;花鵰每人1隻,共6隻蟹);大概7點15分來了第1轉蟹,咁我哋開始食蟹,食到7點45分,仲未有第2轉蟹,我哋就問個疑似經理的長髮女待應,然後佢話蒸緊, 咁過左陣仲未有,我哋再問,疑似經理的長髮女待應又話出緊嫁啦, 當然又未有啦, 咁我又再追問,疑似經理的長髮女待應就話啲蟹要蒸嫁嗎, 我就同佢講我7點10分落單的,咁我哋見等咁耐,又唔知會來,所再落多次單(每人2 隻清蒸), 但無再催, 因為一來催都無用; 二來佢啲蟹又細又無蟹膏又無蟹味,不吃也罷。 最終,全晚頭一個小時只上了1轉蟹,但最後都有上齊3轉。

另一來陶源食蟹放題,是因為佢有乳豬任食,友人喜愛乳豬,所以唔去食利寶閣,反而來了陶源。的確佢啲乳豬係皮脆的, 但也太肥。 更重要的是,你想食到也不容易,任食的乳豬也是要三催四請先有得食少少。

一來到,也就是7點正已問有無乳豬食,疑似經理的長髮女待應就話未咁快有,有就會上比你;咁第1轉都好快有,7點10分就同啲前菜一齊出咗,咁我哋順勢問仲有無得叫乳豬,疑似經理的長髮女待應就話啲乳豬咁肥,叫我哋唔好食咁多,話食唔到其他野
。咁過多陣我哋等緊啲蒸左成個鐘既蟹,又 問多次,佢話燒緊,然後終於見佢出乳豬,但比左隔離枱, 問佢仲有冇,佢 又話無曬, 又要等,終於問多幾次,先有得食,4舊仔。到後尾再有客入, 再問終於有第3 轉4舊仔。 然後最尾再問,佢話無曬嫁啦。 說好的任食乳豬呢??雖然佢有寫"部分食品,售完則止"

然後簡單講一講佢配給的每人限一份的前菜
1. 金湯小米燴遼參

味道清淡,小米雖少有咬口,寥寥可數遼參都有咬口

2. 鮑汁扣原隻鮑魚伴翡翠
鮑魚正常,西蘭花夠脆綠,個汁無點試,見個色都唔想試

3. 蟹粉扒豆苗
2人份量??? 茶餐廳水平,同埋唔夠熱,亦無蟹味

然後其他可任食的食物
楊枝甘露, 料多但味淡
芒果布甸, 太甜但芒果肉多
紅棗糕, 中上 水平, 煙韌不黏牙, 有少少紅棗味也不太甜
燉蛋, 太杰, 無蛋香蛋味
薑茶湯圓, 薑味好重, 我好愛, 友人覺得太辣
糯米飯,似街邊點心檔水平, 雖然唔係一pat pat , 但糯米無𡁻口, 無立味香, 蝦米冬菇也欠奉, 加少省芫荽,

都係會拖單的食品仲有壽包同脆麻花, 二個都係入座就叫咗,然後無曬影,係係最後個半鐘後問左佢先有得出。
 但壽包不用試, 蓮蓉得個甜, 無蓮蓉味香, 包又乾又硬。
脆麻花正常

簡單來說,如果 貴團沒有足夠的能力/資源提供此類放題的服務,就請專注就回本位,更是上策。
2020-12-02
2020-11-20 484 瀏覽
諗住試吓呢間$488放題,乳豬、主食、甜品任叫任食,點知難食到⋯⋯🤮🤮🤮🤮🤮清蒸、花雕、鹽焗冇差別,只有一種味⋯⋯冇味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️職員話隻隻有四両唔信磅下,食過大閘蟹嘅人睇圖都知,點睇都唔似囉!😒😒😒😒😒(提示:大家食飯記得帶個磅出街喇)諗住會爆糕?你又諗多咗喇!唔俾隻疑似⋯⋯’死蟹‘你(已經好好彩)💀💀💀💀💀任食乳豬?每隔30分鐘出一、兩隻超細豬,每人攞到兩、三件,大概第十一個人就可以埋位(攞番隻⋯⋯空碟)等多半粒鐘啦!🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️唔怕,仲有主食!想食炒粉麵飯小菜?Sorry 囉! 你又諗多咗喇!食壽包,奶皇包同糯米飯填肚啦!🤥🤥🤥🤥🤥只有甜品似樣D⋯⋯‘淋’麻花除外🤭🤭🤭🤭🤭咁嘅食物質素,你覺得D職員態度會有‘幾好’😑😑😑😑😑食完呢餐,大家只有一句: 攞$450去酒店食 BUFFET 好過啦!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬(85折加會員卡5%discount,要加一㗎!)P.S. 從來唔寫食評嘅我頂唔順都要寫返轉🙄
(提示:大家食飯記得帶個磅出街喇)
唔怕,仲有主食!想食炒粉麵飯小菜?
只有甜品似樣D⋯⋯‘淋’麻花除外🤭🤭🤭🤭🤭
咁嘅食物質素,你覺得D職員態度會有‘幾好’😑😑😑😑😑
食完呢餐,大家只有一句:
(85折加會員卡5%discount,要加一㗎!)
P.S. 從來唔寫食評嘅我頂唔順都要寫返轉🙄
脆麻花🤭

2020-11-18
2020-11-17 387 瀏覽
我諗係我食過最差既放題啲蟹等左勁耐先嚟,啲職員亂咁送餐,明明張枱無叫糯米飯佢就求其放低是但一張枱就算,我地就落左好耐單都無嚟糯米飯,職員叫我地重新落過單,浪費時間等。食6點,7點左右就有乳豬,幾秒就派晒,個個係度排晒隊,問啲經理仲有冇得派,佢話有,5分鐘就有,大家繼續排,5分鐘過後,問佢點解仲未有,佢地就話師傅岩岩燒,要等起碼10分鐘,唔通未熟拎出嚟咩!!惡過你,拎到出嚟派喇,後面有食客話,等左起碼20分鐘先嚟,唔係掛!黑衫經理惡過你,你可以唔排嫁喎,無人叫你排!尖沙咀既服務態度??????慘過乞食囉!張紙寫,朱古力奶皇包,但嚟既係普通茶樓食既奶皇包,焦糖燉蛋,係無焦糖既,貨不對辦!比錢食飯,慘過乞米!
我諗係我食過最差既放題

比錢食飯,慘過乞米!
2020-11-10 625 瀏覽
10月中有客人請我食左1次,期間有個星期去左第2間食,相比之下陶源比較好食,所以11月8日晚,休息帶埋呀仔同老友又黎食多次乳豬脆卜卜,不過要留肚唔敢食太多我好欣賞呢個潦参小米粥,好夠熱,而且都足料,呀仔唔岩食益我食多碗😁飽魚我麻麻地,小棠菜我都唔多鍾意食,所以無細味呢道菜色🤣蟹粉豆苖正呀!最愛食豆苖,點整都覺得好食糯米飯真係唔敢多食,怕食濟個胃,不過糯米飯我始終覺得生炒先至最好味呢個湯圓薑茶好夠味,夠薑夠辣,個炖蛋亦非常好食,又綿又滑👍我食過好多地方既紅棗糕都一係超甜一係無味,呢度整得好好食,煙煙UnUn,甜度岩岩好,仲有碗楊枝甘露,呀仔同老友都讚好食第1次食果晚,我食左16隻半,第二次我就食左17隻,真係食番夠本呢間食左2次,係出蟹時間比較偏耐,其他都Ok

乳豬脆卜卜,不過要留肚唔敢食太多

飽魚我麻麻地,小棠菜我都唔多鍾意食,所以無細味呢道菜色🤣

蟹粉豆苖正呀!最愛食豆苖,點整都覺得好食

呢個湯圓薑茶好夠味,夠薑夠辣,個炖蛋亦非常好食,又綿又滑👍

呢間食左2次,係出蟹時間比較偏耐,其他都Ok

近日又是吃大閘蟹的好時機,今天結伴到尖沙咀「陶源」吃蟹,看著日落,品嘗一隻又一隻大閘蟹,有清蒸,花雕及鹽焗三款,邊聊邊吃,二個人竟然創下此佳績,蟹鮮,美甜,服務態度賓至如歸,盡覧尖沙咀美麗夜空,可能因為疫情所限,當天只有4,5枱客,其實除了吃蟹,其他食物,也相當美味,性價比超高。
2020-10-14
2020-10-15 1046 瀏覽
好少會自己想去集團式茶樓食飯,  多數都肯定係同一大班親友或者父母食今次就同爸媽食, 諗落限聚之後好耐冇三個人出街食飯呢間陶源係對住維港的, 唔係反哂光同好多柱遮住的話, 係幾靚的當晚見到恆生enjoy卡有D套餐幾抵, 又冇限成枱人都要每位叫同一個套餐, 於是我地叫左隻長腳蟹同埋2個套餐3個人share呢個湯, 有D粟米咁, 冇咩味, 而且個海參冇味, 又唔軟糯, 冇既咪浸唔耐炆唔透的狀態, 都唔要求乜野啦係呢間食呢堆夥, 個燒腩又幾驚喜, 好好食好脆好新鮮呢個乳鴿都好夠味, 燒得唔錯好好味鵝掌我唔食的, 咁西蘭花同冬菇又係煮唔透咁, 硬左D, 而且冬菇都係芡汁還芡汁, 菇還菇, 唔入味的其實懷疑係我媽長期太有心機同時間浸乾貨同埋去燉, 所以好好食, 出面食的好求其, 一係去靚D的地方食, 又貴, 取捨啦呢個魚, 都係鞋同乾嫁喇, 但實實在在係食緊舊魚的味既呢隻蟹, 5斤, $388/斤, 其實極度唔抵因為比起前年黎食, 唔知係蟹的生長問題, 抑或酒樓呃秤, D蟹腳肉好瘦, 已經不復啖啖肉情況近年咪好多網購海鮮既, 我都幫襯過2間買海鮮, 有次都有試買長腳蟹, 平好多而且好大隻, 係超
今次就同爸媽食, 諗落限聚之後好耐冇三個人出街食飯

呢堆夥, 個燒腩又幾驚喜, 好好食好脆好新鮮
呢個乳鴿都好夠味, 燒得唔錯好好味
呢個魚, 都係鞋同乾嫁喇, 但實實在在係食緊舊魚的味既
呢隻蟹, 5斤, $388/斤, 其實極度唔抵
近年咪好多網購海鮮既, 我都幫襯過2間買海鮮, 有次都有試買長腳蟹, 平好多而且好大隻, 係超多肉, 實在好多, 但冇呢次呢隻咁重海水味又真
又係彩數掛, 始終唔識又唔係水上 人, 想食就唯有比D風險比人呃秤
呢個魚湯菜同象拔蚌仔又幾好食!
呢個糯米雞都好好食
紅棗糕好正常水準
睇黎除左功夫菜煮乾貨個D唔得外, 酒樓總會整得好燒味同點心既

呢個湯唔係當晚飲的, 係前年飲的, 好記得D花膠又係唔夠琳, 浸唔透, 完全唔入味, 亦唔膠
媽煮得太多, 好大分別的飲起黎
比起前年座無虛席, 今次真係成晚4枱, 死硬嫁喇今次飲食業
唔止呢行啦, 大家都死硬
活在當下, 食多D好味的, 做多D開心野
每日同愛的人表達多D愛意同謝意, 珍惜當下啦
2020-08-18 1551 瀏覽
較早前六月份時,親戚們一行八人進食的,即使生活忙碌偶爾也要與親人相聚一番,酒樓是老少咸宜的選擇,所以我們便挑選了位於交通方便的尖沙咀分店。秘製妙齡王子鴿餐廳選用的是妙齡鴿,也就是指出生了22-23天的乳鴿,表皮金黃酥脆,內裡肉質飽滿厚滑,味道肉味濃郁,鮮嫩入味。鴛鴦黑金蝦餃皇蝦餃皇一籠四件,有兩種款式,白色的與一般蝦餃外型無異,表皮晶瑩剔透,另一款則表皮色澤烏黑,加入少許金箔作點綴,賣相高貴吸引,兩款蝦餃入口外層厚薄適中,柔韌軟糯,內餡豐富飽滿,鮮美爽滑,香嫩彈牙。鳳梨鹹水角把鹹水角製作成梨子形狀,賣相精緻吸晴,炸至色澤金黃的鹹水角外層酥脆香口,煙韌軟糯,內裏餡料豐富,鹹香中帶有一絲甜味。筍尖原隻鮮蝦餃蝦餃外層晶瑩剔透,皮薄爽韌,內餡飽滿實在,鮮嫩爽脆的筍尖配搭肉質肥美彈牙的鮮蝦肉,用料新鮮,口感爽滑鮮美。極品原隻鮑魚燒賣鮑魚燒賣一籠兩件,特別之處是燒賣頂部配搭有鮑魚,燒賣口感爽滑彈牙,軟嫩鮮香,鮑魚則煙韌彈牙,香軟細嫩。沙巴鮮蝦燒賣皇鮮蝦燒賣皇大顆飽滿,入口鮮香味濃,嚼勁十足,餡料的蝦肉新鮮充足,爽口彈牙,蝦味濃郁,配上清脆鹹香的蟹子,口感更豐富。陶源鮑汁叉燒包叉燒包上桌時熱騰騰的,
秘製妙齡王子鴿
鴛鴦黑金蝦餃皇
鳳梨鹹水角
筍尖原隻鮮蝦餃
極品原隻鮑魚燒賣
沙巴鮮蝦燒賣皇

陶源鮑汁叉燒包
叉燒包上桌時熱騰騰的,一籠有三件,麵包皮雪白鬆軟,內餡叉燒飽滿充足,肥瘦均勻,軟嫩味濃,鹹中帶甜,配搭鮑汁的鮮甜濃郁,味道更添鮮香。
山竹牛肉球
山竹牛肉球用料豐富,使用牛肉再加入馬蹄、蔥、調味料製成肉丸,入口肉質新鮮,軟嫩彈牙,配搭喼汁進食,味道酸甜開胃。
招牌奶黃千層糕
奶黃千層糕色澤呈現淺黃,使用鬆糕、鹹蛋黃、奶黃逐層製作而成,絕對是時間心機之作。千層糕入口鬆軟香甜,香濃味美,甜而不膩。
醬皇豉蒜蒸鳳爪
鳳爪肉質肥厚,含豐富膠質,入口輕易脫骨,口感軟腍香口,醇香鮮美,使用醬皇、蒜蓉作調味,更惹味可口。
香煎臘味蘿蔔糕
煎製過的蘿蔔糕外形四方,表面金黃焦酥,內裡綿軟鹹香,順滑彈糯,清香的蘿蔔配搭惹味的臘香,味道鹹鮮可口。
不見天韮皇鮮蝦腸粉
腸粉外層晶瑩剔透,薄薄的外皮可看見內餡的蝦肉、韮黃,口感爽滑軟糯,而餡料豐富充足,韮黃碧綠軟嫩,蝦肉彈牙爽口,用料均十分新鮮。
午爐蜜糖叉燒粉腸
腸粉一碟三條,外皮薄身通透,柔韌軟滑,內餡飽滿足料,叉燒味道濃郁,軟嫩多汁,加入蜜糖使叉燒更香甜鮮美,味道豐富。
水晶肴肉
水晶肴肉是江蘇鎮江的一款名菜,其表皮色澤光滑晶瑩,肉質則呈現鮮紅,口感肥而不膩,香酥入味,配搭香醋進食,味道更為提升。
蟠桃大壽包
製作成蟠桃外形的壽包大顆圓潤,包身雪白,頂部表面染上淺粉紅色,入口外層鬆軟可口,內裡的豆沙餡料則香甜綿密。
整體而言,裝潢高雅舒適,環境寬闊衛生,店內的落地大玻璃設計更可以欣賞維港景色,而食材用料新鮮,賣相精緻吸引,味道製作出色,分店亦遍布多區,是與親友家人或朋友吃飯的好地方。
2020-04-07 2829 瀏覽
同朋友食晏家下變到越黎越大枱,bb呀!姐姐呀!伯母呀!坐下坐下真係一圍先夠!就唔好煩啦!就開一圍飲茶~陶源真係好少去飲茶,I-square 不嬲少人,就去試下啦!上到去環境幾闊落,而且個景觀都好開揚,舒服丫!唔洗迫咁多人緊係要叫多嘀餸啦!多人有個好處,就係可以試多嘀平時少人難叫嘅野嘛!同咁多人實有人包底,唔怕做大嘥鬼!有細路喎!緊係要嗌豬豬流心包啦!個天鵝酥都做得好精緻個燒鵝我覺得幾好食,唔太肥,起碼唔會成層厚肥膏咁,唔柴海蜇鴨舌正常酒樓發揮啦,個鴨舌有酒香,唔錯燒腩仔個皮夠脆,同其他酒樓咁上下啦!其實我唔知自己麻木咗,定係好彩,好少食到好難食,或者我要求太低,我見呢間酒數都幾多負評,我又覺得唔係咁差,就係一間好中規中矩嘅酒樓,唔想等位,又唔想枱同枱之間咁迫,景觀好,咁就呢間囉~

有細路喎!緊係要嗌豬豬流心包啦!個天鵝酥都做得好精緻
點心拼盤
個燒鵝我覺得幾好食,唔太肥,起碼唔會成層厚肥膏咁,唔柴
燒鵝
海蜇鴨舌正常酒樓發揮啦,個鴨舌有酒香,唔錯
海蜇鴨舌
燒腩仔
燒腩仔個皮夠脆,同其他酒樓咁上下啦!

其實我唔知自己麻木咗,定係好彩,好少食到好難食,
點心拼盤
燒鵝
海蜇鴨舌
燒腩仔
2020-04-06 2221 瀏覽
姐夫家姐請飲茶,不過疫症下外出飲食亦要格外小心,今次姐夫選擇嘅中菜館真係令我食得安心,唔止環境闊落,枱同枱嘅距離夠大,而且食用餐具會浸喺100度熱水裏面,客人嚟到先設置,確保乾淨。職員帶我哋去到落地玻璃前嘅餐枱,窗外嘅海景真係令人感覺舒適,可惜今日嘅雨又霧遮擋咗一半。食物方面味道唔錯又足料,賣相精美,而且籠籠都出緊大煙,好新鮮。服務方面職員有禮有笑容,而且午巿正價食品有8折,環境服務品質嚟講性價比幾高。笋尖原隻鮮蝦餃,粒粒都飽滿,蝦肉爽口,皮唔厚,夾起亦無爛,唔錯。沙巴鮮蝦燒賣皇,大大粒,漲卜卜,幾好。不見天韮皇鮮蝦腸粉,每件腸粉都有粒大蝦仁,腸粉幾滑。香滑馬蹄牛肉腸粉,呢個我覺得牛肉太淋,味有啲怪。鳳梨鹹水角,好可愛嘅造型,咬落去又熱又軟糯。芋絲脆春卷,新鮮炸起,好香脆。豉蒜蒸新鮮排骨,排骨新鮮肥瘦適中,入口有少少油潤感,好味。醬皇豉蒜蒸鳳爪,鳳爪夠入味。高湯花膠瑤柱灌湯餃,有塊膠同蟹柳喺面好養眼。椒鹽雞軟骨,炸得幾好,夠脆,又唔會太乾太硬,好味。海蜇燻蹄,燻蹄夠厚,味道可以無特別。養顏紅棗糕,唔黐牙唔會太甜,唔會有膠嘅口感。招牌奶皇千層糕,好鬆軟,有奶皇味及蛋香味。
姐夫家姐請飲茶

沙巴鮮蝦燒賣皇,大大粒,漲卜卜,幾好

不見天韮皇鮮蝦腸粉,每件腸粉都有粒大蝦仁,腸粉幾滑。
香滑馬蹄牛肉腸粉,呢個我覺得牛肉太淋,味有啲怪。

鳳梨鹹水角,好可愛嘅造型,咬落去又熱又軟糯

芋絲脆春卷,新鮮炸起,好香脆

豉蒜蒸新鮮排骨,排骨新鮮肥瘦適中,入口有少少油潤感,好味

醬皇豉蒜蒸鳳爪,鳳爪夠入味。
高湯花膠瑤柱灌湯餃,有塊膠同蟹柳喺面好養眼

椒鹽雞軟骨,炸得幾好,夠脆,又唔會太乾太硬,好味

海蜇燻蹄,燻蹄夠厚,味道可以無特別。

養顏紅棗糕,唔黐牙唔會太甜,唔會有膠嘅口感

招牌奶皇千層糕,好鬆軟,有奶皇味及蛋香味

2020-03-28
2020-01-28 1502 瀏覽
今日嘅晚飯本來是開心的,食物質素不過不失,尚可。但要講講一樣怪事。今日好日子,有擺酒,有晚飯宴會,所以散枱晚飯唔多,只剩下8張枱,其他圍晒板,都冇問題,但食飯途中聞到陣陣煙味,係吸煙嘅味道,唔只一次,所以問一下部長係咪圍板內晚宴有人吸煙,佢話了解下,之後同我地話呢啲係「酒味」。吓,酒味? 我地話晒都做咗幾十年人,酒都飲過唔少,我就真係《孤陋寡聞》,乜有酒可以發出煙味咩?再隔咗一陣,又再聞到陣陣煙味,再問第二個職員,佢睇都冇睇,就話係酒味,話佢地有錢人,開咗好多酒,所以有呢個味,我地異口同聲話有咩酒加埋可以發出煙味呢,個職員冇理我地就行咗去。其實話晒呢間唔係啲 cheap cheap 食肆,有啲咁嘅態度嘅服務,真有啲失望囉~
今日嘅晚飯本來是開心的,食物質素不過不失,尚可。
2019-12-05
生日
2019-12-21 1682 瀏覽
位置在尖沙咀地鐵站國際廣場樓上,只需乘電梯到大堂轉升降機便可到達,餐廳飽覽維多利亞港夜景,今天很多人會外出做冬至,所以酒樓提供冬至套餐,提早兩天預訂即減$1000,只收$3980,價錢合理! 首先來了兩個左灑小食,避風塘雞軟骨和豆腐粒,香脆不油。除套餐外,追加了一隻阿拉斯加長腳蟹4斤,質味極之鮮甜啖啖肉,服務員將整隻蟹拆開,方便大家吃,服務真的不錯!套餐包括即燒脆皮奶豬,即叫即做,外皮松脆肉質不肥膩!原只鮮鮑魚配百靈菇,鮑魚味道鮮甜,賣相不錯!金盞雪影大蝦球,蝦球大只彈牙,配上菠蘿沙律醬酸甜開胃。紅燒蟹肉砂煲翅,分量十足!深海龍躉兩食-炒龍躉球大大件,啖啖肉!蒸龍躉腩嫩滑魚油十足。脆皮黃金雞肉質鮮嫩外皮香脆。瑤柱竹笙扒翡翠,豆苗油份比較多,有待改進!最後鮑汁荷葉飯和紅棗千層糕,份量太多,大家最後吃不下,只好打包回家!
首先來了兩個左灑小食,避風塘雞軟骨和豆腐粒,香脆不油。

套餐包括即燒脆皮奶豬,即叫即做,外皮松脆肉質不肥膩!

原只鮮鮑魚配百靈菇,鮑魚味道鮮甜,賣相不錯!

金盞雪影大蝦球,蝦球大只彈牙,配上菠蘿沙律醬酸甜開胃。

紅燒蟹肉砂煲翅,分量十足!

脆皮黃金雞肉質鮮嫩外皮香脆。

瑤柱竹笙扒翡翠,豆苗油份比較多,有待改進!

2019-10-10 1968 瀏覽
昨天下午來到這間酒樓飲茶,一入到去感覺好開揚,原因有個無敵海景,我和朋友兩個人,點了五個點心:黑松露粉果和叉燒腸粉,真是皮薄餡靚 ,師傅手工值得一讚!珍珠雞,材料豐富,糯米軟硬適中 !鮮竹卷,中規中矩 !鹹水角,略嫌角皮多油 !埋單總數$165 ,原來撞啱下午茶特價,大中小點都係$24,算是抵食😋
黑松露粉果和叉燒腸粉,真是皮薄餡靚 ,師傅手工值得一讚!
珍珠雞,材料豐富,糯米軟硬適中 !
鮮竹卷,中規中矩 !
鹹水角,略嫌角皮多油 !
2019-10-08
  • 黑松露粉果
2019-09-19 1568 瀏覽
睇完醫生剛剛2點,尖沙咀搵地方飲茶,鐘意I square係貪佢景觀好位置方便,放假想放鬆啲又唔想太嘈吵,陶源係一個唔錯嘅選擇。下午茶2點開始,唔少得叫左個特價秘制妙齡皇子鴿,每隻只需39. 8。上枱香噴噴熱辣辣,肉質超嫰滑,唔同坊間食過的肉質比較韌,肉汁泗溢,回味無窮。另外叫左個得獎名點,姫松茸 遼參粉菓($24)粉菓皮晶瑩通透,姬松茸夠味又量多,配合遼參嘅爽口感十足。牛肉馬蹄拉腸粉($24)有驚喜,皮晶瑩嫰滑,牛肉配馬蹄爽脆口感,又軟又滑,又夠厚身,好好食。總括嚟講,有靚海景又坐得舒服129落樓,每人65蚊高享受低消費。

皇子鴿

姫茸遼參粉菓

牛肉馬蹄拉腸粉

2019-09-19
皇子鴿
姫茸遼參粉菓
牛肉馬蹄拉腸粉
尋日去親戚搞既宴會已經覺得奇怪點解間酒樓除左我地擺圍外隔離晚飯檯係完全冇人。。。以前公司係附近 經常公司搞食飯都係呢度食係好ok 既但隔左一年冇食後今次食。。。。好差首先Waitress 既態度好差佢連檯上未為每個人倒齊飲品都唔知分碟時甚至太大力彈到野食啲汁去我家人件衫身上講番野食要讚既係碗雞湯翅一如以往既白濃湯又好味👍🏻👍🏻最差係個龍蝦完全係雪味同埋好"鞋"我地全圍人有過半既龍蝦係咬唔開同左waitress 反映佢話急凍龍蝦就係甘。。。。🤷🏻‍♀️好多餐廳都用急凍龍蝦 但係會唔會咬唔開都照serve 比人。。。。條魚比位waitress 分到好似五馬分屍甘唔駛講 睇相就明。。。佢基本上碟碟都冇舊完整既。。。另外有碟芽菜苗扒菇。。。。係又咸又重味精um...我唔會再考慮食陶源因為我番到屋企猛甘飲水飲左好耐我諗。。。佢既賣點就只剩靚景了🙈🙃
尋日去親戚搞既宴會
已經覺得奇怪點解間酒樓除左我地擺圍外
隔離晚飯檯係完全冇人。。。

以前公司係附近 經常公司搞食飯都係呢度食

講番野食
要讚既係碗雞湯翅
一如以往既白濃湯又好味👍🏻👍🏻

最差係個龍蝦
完全係雪味同埋好"鞋"
我地全圍人有過半既龍蝦係咬唔開
同左waitress 反映
佢話急凍龍蝦就係甘。。。。🤷🏻‍♀️

條魚比位waitress 分到好似五馬分屍甘
唔駛講 睇相就明。。。
佢基本上碟碟都冇舊完整既。。。

另外有碟芽菜苗扒菇。。。。
係又咸又重味精

um...我唔會再考慮食陶源
因為我番到屋企猛甘飲水飲左好耐
我諗。。。佢既賣點就只剩靚景了🙈🙃
鞋到咬唔開既龍蝦
慘不忍睹既蒸魚