2007-08-22 33 瀏覽
2007-08-18喜歡這裡的點心多元化﹐水準也算穩定﹐所以星期六放工和朋友來飲茶(已和她去過西x 了﹐所以試試其他嘛)。4 個人要了一大堆點心﹐一如既往的相當不錯﹐尤其那個杏仁茶﹐朋友更是讚口不絕。可惜那個素鵝則非常令人失望﹐居然是炸的﹐還是炸得過火了﹐雖然裡面的料還是味道不錯﹐但外皮卻是又乾又脆﹐一點吃素鵝的感覺都沒有﹗幸好部長識做﹐說下次來晚飯4 個人送一隻禮豬給我們﹐還不用兩天前預訂﹐只要即日下午打電話訂檯時順道訂就可以﹐很有生意頭腦﹐相信不久我又會去幫襯了。
2007-08-18

2007-07-30 7 瀏覽
一向對陶源既印象都幾好,食過上環、灣仔及黃埔既分店,無論係飲茶或者晚飯,食物質素都唔錯,所以keep住都有去幫襯。今次三人點了:1. 流沙奶皇飽2. 鮑汁炆鳳爪3. 繽紛魚米餃4. 生滾龍躉粥5. 香滑什菇腸6. 桂花杞子糕呢幾樣點心都好好味,尤其係流沙奶皇飽同埋鮑汁炆鳳爪,做得好出色。臨尾仲想要多個甜品蛋白杏仁茶,不過太飽無點到。

今次三人點了:
1. 流沙奶皇飽
2. 鮑汁炆鳳爪
3. 繽紛魚米餃
4. 生滾龍躉粥
5. 香滑什菇腸
6. 桂花杞子糕

臨尾仲想要多個甜品蛋白杏仁茶,不過太飽無點到。
2007-07-23 2 瀏覽
2007-07-18姨媽請飲茶﹐但因公事繁忙遲到﹐去到他們已經點好點心了﹐還出乎意料之外的要了個砂鍋雞燉翅。不過午飯罷了﹐怎麼突然吃得那麼“豪”﹖來這裡飲茶﹐姨媽當然要encore 自上次吃過一直都掛在口邊的“鵝肝酥”。這點心外面是炸麵﹐沒有什麼味道﹐但就真的炸得很脆﹐和裡面軟化香濃的鵝肝很夾﹐值得一試。不過我就認為太“漏”了點。反之那個特價雞燉翅就真的很清甜﹐一梳梳的翅一大碟(他們那了翅來給我們看﹐再放進雞湯內的)﹐份量十足﹐足夠我們5 個人一人一大碗。翅煮的好淋身之餘還有少少彈性﹐以300 多元來說﹐是合格有餘了。
2007-07-18

2007-07-06 2 瀏覽
2007-07-03好彩的水準下滑﹐總要找個地方代替﹐上環飲茶的好地方不多﹐終於改來了陶源。這裡無論食物﹑服務﹑環境都好多了(當然比西苑還差很多﹐不過西苑平日冇茶飲嘛)﹐不過價錢也比較貴一點。放假前後各來了一次飲茶﹐覺得點心款式雖不算多﹐不過想要吃的都有﹐也有些特色點心﹐用料味道都可以。不過其中我覺得最好的不是點心和小吃﹐乃是他們的湯水﹐真的很夠火候﹐既不油膩又冇落味精﹐真才實料而且價錢也不算貴﹐推介。不想吃點心的話﹐這裡的粥和粉麵也不錯。粥地夠綿﹐也是沒有味精都夠甜﹐讚。上次的窩米也不錯﹐米粉夠彈牙﹐湯地清清地﹐喝了也不口渴﹐也要讚。服務則是普通﹐不是人的質素問題﹐乃是真的是人手不夠。如果樣樣都副食週到﹐就不能兼顧那麼多張檯﹐所以有時想找個人寫菜都要等好久﹐如果趕時間﹐不建議來這裡了。不過都好睇你坐個位置﹐不過好像第一次去坐在近門口位﹐是比較容易找到侍應的﹐但如果好像這次坐在角落﹐就比較麻煩喇。現在去午飯都有晚飯coupon 送﹐通常都是特價小菜﹐有時甚至他們的招牌菜鮑魚都有得特價。真的想去試試﹐不過還沒有機會。p.s. 服務分是給侍應們慇懃待客的態度﹐不過人手實在不足﹐極需要改善﹗
2007-07-03

(非會員)
2007-06-14 2 瀏覽
在上環陶源酒家吃過晚飯,味道唔錯。九龍城新張,想避開父親節便在6月10日去九龍城新店試試,結果很少小菜,只好吃套餐,我們七人叫了四人套餐$1488,加三個小菜,蒸龍躉其味咸得要命,其他菜亦太咸,結賑時$2200,真是物無所值,下次不會再幫襯。
在上環陶源酒家吃過晚飯,味道唔錯。九龍城新張,想避開
父親節便在6月10日去九龍城新店試試,結果很少小菜,只
好吃套餐,我們七人叫了四人套餐$1488,加三個小菜,蒸龍
躉其味咸得要命,其他菜亦太咸,結賑時$2200,真是物無所
值,下次不會再幫襯。
2007-03-01 1 瀏覽
再上環工作, 陶源原本是我們公司飲茶必選的酒家... 在區內本來可以算是服務ok, 食物也不錯. 平時最多是走來向我們硬銷一下他們的小菜....一般一句便不會再打擾我們.好可惜, 初四公司開年, 和初十和朋友飲茶, 他們的服務質素令我們非常失望.初四那天, 分兩輪訂位...12:30 和1:15我們訂了1:15, 要你來到時往該層站著乾等30多分鐘. 一檯人等問題不大, 當每一檯1:15 booking 的都站在那裡等30多分鐘又擠擁又嘈雜..30多分鐘過後, 有一張緊緊可容納我們的餐桌分配給我們.讓我們圍餐桌站著(又)等, 久久沒有人來清理檯上狼藉的杯, 經過3-4次提醒+投訴, waiter們還是沒時間處理這張餐桌, 看到另一張餐桌清理好, 便叫我們改座那張..可是清理好也不代表我們不需要再等! 清理好只代表換過檯布而已, 餐具還未放置!! 我們為了省時, 盡快落單. 但因為連催促他們擺位都催促了4-5次之多, 我們點心到了筷子還未送到!!!初十那天, 我們以為很多公司都開了年, 大概情況會好轉吧... 錯了! 一點改善也沒有, 同樣要我們等30多分鐘跟其他人一起擠在該層窄窄的li

初四那天, 分兩輪訂位...12:30 和1:15

初十那天, 我們以為很多公司都開了年, 大概情況會好轉吧... 錯了! 一點改善也沒有, 同樣要我們等30多分鐘跟其他人一起擠在該層窄窄的lift口!

今次不是整理餐桌餐具的問題, 是落漏單的問題!落漏單也罷.. 我們越等越不對頭, 我們請一位姓蔡的男職員(大慨是經理罷) 幫我們跟進...他拿住電腦單走過來, 問我們還欠什麼, 我們說欠了很多, 在單上沒有顯示, 那麼:

蔡: 即是到齊了啦!
我們: o下, 這是你們入機漏單吧+_+"...(好明顯他懶得再幫我們落單, 那時開始散去了很多人, 開始有很多吉檯, 大概舒緩了很多, 怎樣還是好像不願做的樣子!)
蔡: 到齊了啦! (再重覆一次!!)
我們: +_+" 那也不代表到齊, 就算是計你們有落單的, 還欠了兩籠豆苗餃和兩籠小龍包..
蔡: 嗯~

拿著單走.

待了一會, ..來了一籠豆苗餃和兩籠小龍包..

我們再次問蔡生, 他又拿著那將單走來, 瞄一瞄餐桌上一籠豆苗餃和兩籠小龍包..
又說: 齊了.. (係conclusive的語氣)
我們: o下還欠一籠豆苗餃!
蔡:不是, 你們mark 了一籠(但他的指頭是指著個"2"字)
我們: (看著那個2字), 不是吧....
蔡: 齊啦.(又再講+_+")
我們:你看清楚?
蔡: (指著檯上一籠豆苗餃)有啊...拿!
我們: 但只有一籠?
蔡: 噢, 未齊嗎?

他不耐煩地幫我們再跟進, 但我們已經差點要吐血了..

好一餐...不快..不爽..又不飽!!!

2007-02-22
一向都對陶源印象唔錯,雖然响中環返工,但食點心都會行遠少少選擇上環呢間酒樓。平時去開紅磡嗰間分店,都知道紅磡嗰間嘅服務態度同訂枱安排都比呢間好,但就冇想過分別咁大,仲會响中區出現。話說二月二號同公司同事一同去呢間酒樓食lunch,已經响一個星期前訂咗枱,仲响一日前收到酒樓嘅confirm同booking no.,當日比預訂時間還早到5分鐘到達,去到樓下有位小姐都比咗枱號我哋,叫我哋上一樓。上到去就有一位小姐叫我哋等一陣,因為張枱埋緊單,結果一等就等咗10分鐘,問第二次,嗰位小姐佢都係叫我哋等一陣,張枱埋緊單,再等又過10分鐘,大家都明白中環食lunch得一個鐘,所以confirm booking係好重要,當時走又唔係,唔走又唔係,兩頭唔到岸。結果再問之下仲離譜,原來係根本冇枱埋緊單,嗰位小姐話暫時答唔到我哋要等幾耐,呢下當然火都嚟,冇枱又話有枱,confirm booking又响樓下比埋枱號都可以咁,當然係有人私下比咗張枱自己嘅人。呢樣都算,最離譜嘅係嗰位小姐講大話,冇枱都叫我哋等,一次又一次講大話,其間我哋質問咗三位服務員,結果嗰位小姐比另外兩位服務員教訓咗一餐,我哋亦當面質問嗰位小

結果再問之下仲離譜,原來係根本冇枱埋緊單,嗰位小姐話暫時答唔到我哋要等幾耐,呢下當然火都嚟,冇枱又話有枱,confirm booking又响樓下比埋枱號都可以咁,當然係有人私下比咗張枱自己嘅人。呢樣都算,最離譜嘅係嗰位小姐講大話,冇枱都叫我哋等,一次又一次講大話,其間我哋質問咗三位服務員,結果嗰位小姐比另外兩位服務員教訓咗一餐,我哋亦當面質問嗰位小姐話佢講大話,佢都無言以對。

我哋最後一共等咗40分鐘先有枱,呢間酒樓嘅管理階層係唔係要好好檢討一下?
一心想去陶園已久,終於中秋節晚偕女友一嘗。鮑魚、魚翅沒什麼好談,反而斑尾翅則印象深刻。一份肉連骨賣四百餘元不算便宜,味道中上,不太鹹,用料新鮮配料足,包括冬菇、麵根、...... 等,原汁原味,別處難找,真是很久未嘗如此鮮品!
本來想叫每位$238魚翅餐,但部長竟說今天沒有menu內的老虎班,唯有散叫..上湯豆苗--好大碟,幾清淡(半隻)蒜香雞$88--超級少蒜,肉很滑但可惜全無雞味可言家常蝦球遼參煲--蝦球好爽,用蟹籽煮汁,幾夠味,但冬荀味道一般,仲有d草菇可能由於所叫菜式全是$100以下,那個男部長覺得我們冇錢.落單時俾面色我們看,態度有點串..甜品要了蛋白杏仁露--頗杰身,老實說,富臨飯店的較好,因杰度適中送生果,可能不是夏天吧,西瓜唔好食,蜜瓜就正常lahPS 食到一半,望下個魚缸,竟然見到有條老虎班游來游去!!!很不滿意某部長mar大眼講大話...!!!!換碟很快,亦不停換熱水,但如果可以先知會客人再加水的話會好d,因他們不停換熱水,但本人的媽媽是喜歡飲凍茶的...sigh....總括來說,食物中上,但服務仍欠妥善之處,有待改善....total $348 兩個人

上湯豆苗--好大碟,幾清淡
(半隻)蒜香雞$88--超級少蒜,肉很滑但可惜全無雞味可言

送生果,可能不是夏天吧,西瓜唔好食,蜜瓜就正常lah

總括來說,食物中上,但服務仍欠妥善之處,有待改善....

total $348 兩個人
2007-01-08
爸爸生日,同佢去左陶源酒家食晚飯3個人叫左每位$3xx 0既餐,有鮑魚有翅,仲有個小炒,呢度食物0既質素都唔錯, 成晚見到d人每檯唔係食鮑魚就係食翅.... 個餐每人包一杯紅酒,我唔想飲酒,問可唔可以轉做橙汁,個部長話唔可以,只可以轉做西瓜汁,我再問點解轉做西瓜汁就得但橙汁就唔得?個部長堅持.... 我地3個人埋單都成千幾蚊,但竟吝嗇一杯橙汁,真係費解,服務比起高級0既酒家係差d 不過總體黎講當晚係食得開心0既!!!
爸爸生日,同佢去左陶源酒家食晚飯

成晚見到d人每檯唔係食鮑魚就係食翅....

不過總體黎講當晚係食得開心0既!!!

2006-11-16 9 瀏覽
秘書姐姐寫定菜,所以好快有得食蝦餃-好好食點心拼盤-包括海蜇,燒肉,炸豆腐,齋鵝,燒肉同齋鵝好脆,好味;豆腐幾滑醉雞-滑但不夠酒味西芹炒蝦球-蝦球好爽芒果炒什菇-略為油,味道ok荷葉飯-味道ok,濕左d菜有水準,服務有禮(但唔夠人手,做唔切)
秘書姐姐寫定菜,所以好快有得食

蝦餃-好好食
點心拼盤-包括海蜇,燒肉,炸豆腐,齋鵝,
燒肉同齋鵝好脆,好味;豆腐幾滑
醉雞-滑但不夠酒味
西芹炒蝦球-蝦球好爽
芒果炒什菇-略為油,味道ok
荷葉飯-味道ok,濕左d

菜有水準,服務有禮(但唔夠人手,做唔切)
2006-09-07 0 瀏覽
車大包後接到來電「陪坐」。乖乖的陪吃一客「蛋白杏仁露」:其實個組合是不錯的- 蛋白花平衡番杏仁露本身水汪汪的口感,比淨杏仁露杰身;可是蛋白花又大舊又過火位,使我對蛋白杏仁露的評價由more than OK 變番做just OK - 尤其是一直以來對陶源食物都只係一般評價。如果蛋白用水開,人地落柯打先做蛋白花,個情況可能會好好多。
車大包後接到來電「陪坐」。

如果蛋白用水開,人地落柯打先做蛋白花,個情況可能會好好多。
2006-06-29 0 瀏覽
last week 同事生日..我地同佢慶祝..去0左陶源..14個人坐一張枱,好迫..叫0左荷葉飯,好味..好足料..個煎墨魚餅都好食..用新鮮的墨魚做的,應該落0左小小粉,食落好爽口,好有墨魚鮮味.另一樣較好食的係奶皇飽..好味...個包皮有d朱古力紋,入面d奶皇又熱又軟,好正.值得一讚係d阿姐好醒目,知道有d單missed0左,佢會好有禮貌咁同我地講missed0左單..好快黎緊..自動自覺..又識加水..

叫0左荷葉飯,好味..好足料..

2006-02-25 0 瀏覽
dept 既開年飯揀左呢度, 原本我係懷住興奮心情的, 但當日病到得番半條人命, 真係食龍肉都無味最有記憶係鮑汁鳳爪(最濃味), 因為我已經食唔到其他味道, 不過唔知係咪無咩胃口, 總覺得比利苑的差一點仲有個唔知咩鮑汁伊麵, 其實應該幾好食的(因為見到同事食得好開心...), 但可能無胃口, 食左兩啖已經覺得頂到上喉嚨......蘿蔔絲酥做得好靚好鬆化, 真係一個考功夫既點心, 但略嫌個餡咸左少少成餐飯見同事食得好開心, 估計呢度應該都唔錯, 但自己就咩胃口都無, 都幾灰......同場見到好多上班一族, 同埋都好full
同場見到好多上班一族, 同埋都好full
2005-12-01 13 瀏覽
陶源酒家D點心一向都好有水準,尤其最難忘o既係鮑魚燒賣,今次路過上環喱間,居然發現佢有外賣某D點心,如沙翁,叉燒酥,蘿蔔絲酥卷等,而且仲係$4件,簡直超值.試番個沙翁,佢仲係熱o既,並唔係酒樓賣淨o既貨色,食落相當軟淑鬆化.蛋味甚濃,而且唔太油膩或太多糖,好.個人覺得比泰昌更好.值得一試.