1K
2013-12-27 1071 瀏覽
在受著同事的影響下,對身邊有辣的食物都會有多了一重的敏感度,這次來到這家上海餐廳也想找一點辣的來吃,因此點選了醬爆雞丁這客飯。初初看的時候,以為那些綠色的東西是青椒,原來是青瓜,而整體都與辣沒有關連,真的是有點失望!幸好的是雞丁都算嫩滑,味道也可以。只是與自己當初以為的味道有點出入而已。
醬爆雞丁
2013-12-23
2013-10-17 891 瀏覽
最愛食上海菜!! 估唔到開喺住宅區都有禁高quality嘅小店!!我有幾個推介:生煎包 - yummy!!!海台炸小黃魚 - 炸得好crispy但唔覺油舌蒸水餃其他唔係好記得, 雖然唔敢話所有野都好食, 但我來過好幾次, 大部份野都好outstanding!最好多啲人去, 如果唔係叫得兩三款就飽....

我有幾個推介:

生煎包 - yummy!!!
海台炸小黃魚 - 炸得好crispy但唔覺油舌
蒸水餃

最好多啲人去, 如果唔係叫得兩三款就飽....
2013-10-12
2013-10-13 909 瀏覽
今天來試新店,結果我想吃的統統都沒有!可惜!!我的南瓜水晶糕~~~~~家鄉煎餅(忘了名字)很美味!!!!外層酥脆,而且不會油膩!有蔥油的香味!很有驚喜!可能是前幾天,嚐過北角另一家很有名的小店X記美食,那裡的蔥油餅很乾身,也不脆。(可能跟那邊換了廚師有關吧!)這生煎包也不錯,可以看到照片裡外皮不算厚身,剛剛好,肉汁香濃,肉餡的份量已不算少,底部煎得金黃香酥,一口咬下去,融合內裡微微的肉汁和餡料,味道和口感也很不錯。
今天來試新店,結果我想吃的統統都沒有!可惜!!
我的南瓜水晶糕~~~~~
2013-10-01
2013-10-12 684 瀏覽
是朋友介紹的,在城市花園內裏;先來一個醉鷄,份量十足,啖啖肉,很好;然後小籠包皮很薄,很多湯,燻魚是我的最愛,味道很不錯,只是小骨多了一點;全晚最好食是清妙蝦仁,蝦很大隻,抄得火喉很到位,水晶一樣很吸引,下次一定再食,價錢也不貴,頂!
  • 清抄蝦仁,小籠包
2013-09-12 556 瀏覽
朋友說請食飯,他說買左好耐的團購劵就到期,地點就在城市花園入面這店是食上海野,有小籠包每人大約6X蚊,但食物的確不少,也可任飲豆漿但味道只屬一般,手撕雞幾鞋,味道也不夠濃陽春麵湯底很淡四季豆不錯,濃濃的豆豉香,也不過咸和油小籠包皮薄,汁多,但味道就是不太鮮店裡人客有一半,但係都無咩服務.服務員不努力的ANYWAY呢個價錢是十分抵食多謝朋友請客!

這店是食上海野,有小籠包
每人大約6X蚊,但食物的確不少,也可任飲豆漿

但味道只屬一般,手撕雞幾鞋,味道也不夠濃

陽春麵湯底很淡

四季豆不錯,濃濃的豆豉香,也不過咸和油

小籠包皮薄,汁多,但味道就是不太鮮

店裡人客有一半,但係都無咩服務.服務員不努力的

ANYWAY呢個價錢是十分抵食

多謝朋友請客!

2013-08-16
點菜單:陽春麵2人份量一豌前菜選了芥末鮑片和美味燻魚主菜選了糖醋魚塊和手撕雞小籠包兩個云吞雞兩豌桂花糕兩件------------------------------先說陽春麵 就兩個字:失敗!前兩次的陽春麵麵身彈牙軟滑 這次的生硬多了而且麵湯的味精味道很重 整體感覺很差芥末鮑片芥末的味道不錯 鮑片沒什麼味道下面的青瓜沒有調味 不知道用什麼醋 味道像變壞了似的..美味燻魚這個味道的確不錯,份量也是最足夠的...你沒看錯,是最足夠的,這前菜的份量比兩道主菜還要多...說回正題 口感不錯 味道偏甜 配菜飯吃起來還不錯 魚皮很入味 魚肉像豬肉乾糖醋魚塊上次很坑爹...咳今次的外皮比上次薄很多魚肉也有香味就是酸甜味沒有第一次那麼好 不過還是比上次好太多了(淚目)手撕雞很少啊...有夠少的而且都是雞胸肉嘛不過肉倒比一般冰鮮的好上些許調味還行 不過不失吧 雞皮是最好味的地方桂花糕個人是很喜歡吃桂花糕的最合我口味的是金灣的紅豆桂花糕可是這玩意--絕不推介!我嚴重懷疑它存放了N年,叉子都幾乎插不進去而且水份都被抽乾了 所以很甜 非常甜我喜歡吃桂花糕是因為它清香微甜可這玩意 外表就一凹一凹的 像月球表面
點菜單:

陽春麵2人份量一豌
前菜選了芥末鮑片和美味燻魚
主菜選了糖醋魚塊和手撕雞
小籠包兩個
云吞雞兩豌
桂花糕兩件
先說陽春麵 就兩個字:失敗!
陽春麵
前兩次的陽春麵麵身彈牙軟滑 這次的生硬多了
而且麵湯的味精味道很重 整體感覺很差

芥末鮑片
芥末鮑片
芥末的味道不錯 鮑片沒什麼味道
下面的青瓜沒有調味 不知道用什麼醋 味道像變壞了似的..

美味燻魚
這個味道的確不錯,份量也是最足夠的...
你沒看錯,是最足夠的,這前菜的份量比兩道主菜還要多...
說回正題 口感不錯 味道偏甜 配菜飯吃起來還不錯
魚皮很入味 魚肉像豬肉乾

上次很坑爹...咳
今次的外皮比上次薄很多
魚肉也有香味
就是酸甜味沒有第一次那麼好 不過還是比上次好太多了(淚目)

手撕雞
手撕雞
很少啊...有夠少的
而且都是雞胸肉嘛
不過肉倒比一般冰鮮的好上些許
調味還行 不過不失吧 雞皮是最好味的地方

桂花糕
乾水大菜糕(誤)
個人是很喜歡吃桂花糕的
最合我口味的是金灣的紅豆桂花糕

可是這玩意--絕不推介!
我嚴重懷疑它存放了N年,叉子都幾乎插不進去
而且水份都被抽乾了 所以很甜 非常甜
我喜歡吃桂花糕是因為它清香微甜
可這玩意 外表就一凹一凹的 像月球表面似的
桂花味雖然重 可是太甜了 就是你舌頭碰上了它
你的味蕾就會跟你說 這是甜的

小籠包
沒拍照,仍舊是非常有水準!由於是團購自帶所以不用推介了吧?

豆漿--沒拍照,老媽說有怪味...我喝了是有種味道,重點是不好喝。

說一下服務和環境為什麼拉低了一分

環境是因為桌子底部多了一橫框 非常礙事 腿長的坐著都想哭了

服務 一向為人詬病的地方
這次還是大媽(店裡很多大媽)
點菜時我跟她說要個菜飯 她和我說這本來有的不用點...
我就在想:你是菜飯任加 但我不要難道你會一直加?
結果菜都上來了 菜飯還是沒來 唯有加了一個
非常無語 大媽很雷

2013-08-16
$67.5
糖醋魚塊
位於屋苑, 不單止被住宅大廈包圍, 直情係屋苑內嘅住宅大廈 ground floor 地舖, 心想必定係以街坊生意為主, 會唔會 d 嘢求求其其呢?入內一睇, 裝修實而不華, 都幾企理.2人套餐好豐富, 有好多選擇 :-冷盤選了花雕雞同埋素鵝, 做得正宗, 味道唔錯.-頭盤小籠包, 夠熱, 包內有湯, 好食.-湯選了雲吞雞, 不算好特出, 味道可以.-主菜選了糖醋魚及手撕雞, 糖醋魚味道調得適中, 唔似有 d 港式上海舖, 唔係過酸, 就係過甜.-菜飯味道唔錯, 口感佳.-飲品豆漿就偏甜.服務方面 : 侍應服務幾好, 主動加茶, 態度有禮. 見到男侍應 (可能係老板) 同 d 熟客用上海話傾偈, 大家不亦樂乎, 一片街坊食肆風情!結論 : 錦江軒係水準唔錯嘅街坊食肆, 值得俾笑臉.

入內一睇, 裝修實而不華, 都幾企理.

2人套餐好豐富, 有好多選擇 :

-冷盤選了花雕雞同埋素鵝, 做得正宗, 味道唔錯.

-頭盤小籠包, 夠熱, 包內有湯, 好食.

-湯選了雲吞雞, 不算好特出, 味道可以.

-菜飯味道唔錯, 口感佳.

-飲品豆漿就偏甜.

結論 : 錦江軒係水準唔錯嘅街坊食肆, 值得俾笑臉.
2013-08-05
  • 小籠包
  • 糖醋魚
2013-08-04 282 瀏覽
上網買左團購餐,原價$700幾既餐唔駛$250就買到,重要菜飯豆漿任飲任食,抵到爛。雖然係咁,overall整體既感覺只係一般,無錯種類真係夠晒多,但係味道只可算叫做勉強合格!餐廳位於北角城市花園住宅地下,由炮台山地鐵站行過去大約十分鐘到。餐廳地方唔算好大,加上時間尚早,一入到去連埋自己只有兩枱客,侍應亦都非常casual地睇緊電視吹緊水,無乜時間招呼你,hea到無輪!坐低大約十分鐘到,終於奉上跟餐既豆漿。比想像中重要甜,不過勉強可以接受到,之後冷盤、主菜等等陸陸續續黎到……菜飯+酸辣湯︰菜飯老實講好一般,無乜野值得講。酸辣湯就真係好難飲!雖然料落得都幾足,但味道偏辣,好似唔記得落醋咁,要落返少少table vinegar先至叫做勉強入得落口!雞絲粉皮︰粉皮做得唔錯,煙煙韌韌咁,溝埋麻醬之後整體口感唔錯。不過,雞絲既肉質偏韌,咬既時候口感差左少少,應該都幾難消化!花雕雞︰份量比想像中要大,D雞雖然切得有D求其,但係好入味,有少少花雕酒既味道之餘又唔會有種浸得太耐over左既感覺!陽春麵︰普通麵一個,但麵身整體尚算爽口,湯底亦唔錯!小籠飽︰皮略厚,但肉質唔錯,咬落去肉汁「咇」晒出黎,收貨

菜飯+酸辣湯
雞絲粉皮
花雕雞
陽春麵︰普通麵一個,但麵身整體尚算爽口,湯底亦唔錯!
陽春麵
小籠飽︰皮略厚,但肉質唔錯,咬落去肉汁「咇」晒出黎,收貨!
小籠飽
燻魚︰喜出望外之選!魚整得非常入味,有種燻過既口感,好似罐頭豆豉鯪魚既feel,激讚!
燻魚
山東手撕雞︰全晚最好食既一味菜︰雞既皮整得非常鬆脆,豉油入味之餘又唔會太鹹,正!雞肉方面,一食就食得出真係逐件用手撕出黎既,唔係求求其其「meat」到一忽一忽就算!味道方面唔太鹹剛剛好,入味之餘又唔會太鹹。
山東手撕雞
賽螃蟹︰味道唔錯,但係份量偏少,同埋D蛋煮到有D碎,散「sau sau」咁,口感差左少少!
賽螃蟹
糖醋魚塊︰個sauce好甜,落糖方面應該重手左少少,再加埋罐頭菠蘿本身既甜味,令到有「甜到嘔」既情況出現!魚塊方面,好似「yarm」得太多粉去炸,一入口成口粉咁,不過魚既肉質以平價貨黎講算係唔錯,勉強比佢合格啦!
糖醋魚塊
Overall整體都叫做收貨啦,唯一有D唔滿意係D侍應亞姐既態度,實在太hea喇!或者係因為家庭式經營既關係,好多野都係求求其其,是是但但就算,不過咁都唔代表可以做野咁馬虎架!Location已經判左呢度一半死刑,如果要吸引生客專登入黎支持幫襯的話一定要用心做好每一樣野先得!
2013-08-02
雞絲粉皮
花雕雞
燻魚
山東手撕雞
賽螃蟹
2013-07-18 162 瀏覽
朋友曾向我推介「錦江軒」,在五月時見團購有優惠套餐,所以立即分別購入HKD 238 + 128上海菜套餐兩份,打算與家人試試;可是食物未嘗過,但服務的質素已經讓人退避三舍。第一次在端午節前打電話訂枱,「錦江軒」職員以假期為理由不接受團購劵。7月6日第二次再訂星期日食晚飯,「錦江軒」職員先問是否用團購劵,我回應是後對方立即表示枱已經訂滿。這令我很疑惑,所以兩分鐘後請家人再嘗試訂枱,但不表明有優惠劵,看看是否如「錦江軒」所說;結果家人順利訂枱,這實在令我驚訝。我隨即致電「錦江軒」確認已訂枱及表示會使用團購劵,對方立即說不能用;我與對方理論說團購劵細則列明優惠劵可用於星期一至日,但「錦江軒」職員說星期六日只做散客生意,不接受團購劵,堅持當晚食飯就要以正價付現。為此我實在很憤怒,「錦江軒」不單不按團購合約提供服務,還兩度以不誠實手段欺騙顧客。事件雖然已得到團購適當的回應,我仍然要在此公開指責「錦江軒」的不良營商行為,其所為已令香港飲食業蒙羞,令人齒冷。

2013-07-06
2013-07-04 59 瀏覽
這個餐廳鋪位經常轉手,變了「錦江軒」後,我覺得味道不錯,故久不久也會來幫襯外賣。但經過今天,誓不再來。我如常點了幾個客飯套餐,找錢時發現沒有給我九折(菜單上寫外賣自取九折,而我亦非第一次幫襯),收銀阿姐說那是散叫才有,套餐已經很平不能再折,態度好似我屈佢咁?我趕時間沒跟她理論,但我決定把這事寫出來,不是因為那十元八塊,而是原則問題,一間食肆連最基本對客人的尊重也沒有,不去也罷!

但經過今天,誓不再來。

2013-07-04
15 分鐘 (外賣自取)
2013-05-23 46 瀏覽
平日比較少食上海菜,對菜單上的菜餚都不盡熟悉,好在今次有侍應幫手介紹同推薦~首先上的係小籠包,$28一籠,有4隻起個籠入面時望落比較普通夾起之後先發現原來d湯汁好夠,聚哂起個底度食時要好小心,唔係的話一咬開d湯會好易漏哂出尼味道方面,小龍包的湯肉味幾濃,但係食落唔會覺得太咸,亦都唔會覺得好油。皮夠簿,連頂端接合的位置都唔會厚,食時唔會有一舊粉的感覺。另外我地仲叫左個紅燒師子頭(後左),同麻婆豆腐(前)2個都係$38有一碗飯一杯豆漿(豆漿可轉例湯)先講師子頭菜的部份選用了娃娃菜,菜本身夠新鮮夠甜,加上煮到好"林",令到菜的味都入到d汁度肉丸好軟,輕輕用湯匙壓壓就可以分開。整體上菜同汁都好清甜好好食至於麻婆豆腐唔算太辣,對我尼講就恰到好處烹煮的時間處理唔錯,豆腐軟熟但唔會易爛不過食上去唔覺得太"麻",只有小辣對喜歡吃辣的人,可能落單時就要開聲要辣d啦師子頭同豆漿的甜對豆腐的少辣令到2邊的味道都好凸出

首先上的係小籠包,$28一籠,有4隻
起個籠入面時望落比較普通
夾起之後先發現原來d湯汁好夠,聚哂起個底度
食時要好小心,唔係的話一咬開d湯會好易漏哂出尼
皮夠簿,連頂端接合的位置都唔會厚,食時唔會有一舊粉的感覺。

另外我地仲叫左個紅燒師子頭(後左),同麻婆豆腐(前)
2個都係$38有一碗飯一杯豆漿(豆漿可轉例湯)

先講師子頭
肉丸好軟,輕輕用湯匙壓壓就可以分開。
整體上菜同汁都好清甜好好食

至於麻婆豆腐
唔算太辣,對我尼講就恰到好處
烹煮的時間處理唔錯,豆腐軟熟但唔會易爛
不過食上去唔覺得太"麻",只有小辣
對喜歡吃辣的人,可能落單時就要開聲要辣d啦

師子頭同豆漿的甜對豆腐的少辣令到2邊的味道都好凸出
題外話/補充資料: 除左侍應哥哥的介紹之外,老闆娘都好親切 佢放低d小籠包時特登提我地夾時要輕輕夾上面,以免整穿個皮曬左d湯 整體都非常滿意=D
2013-05-16
  • 招牌小籠包,紅燒師子頭
2013-05-20 44 瀏覽
今日放假所以同班fd出去行街食飯,我fd話佢附近有間上海食肆想試試,間餐廳有個客飯套餐$38蚊1送1飯1飲品/飯麵餐$36蚊,見個價錢唔係幾貴,所以我地就去左錦江軒lunch。我地成班都食得辣ge 所以就叫左個水煮肥牛套餐試試辣度仲叫左4個蔥油餅,同個滑蛋蝦仁套餐 一齊開心shareD野食係5-10分鐘內就有 真係好快手錦江軒真係間唔錯ge選擇,我諗之後我仲會幫親
今日放假所以同班fd出去行街食飯,
我fd話佢附近有間上海食肆想試試,
間餐廳有個客飯套餐$38蚊1送1飯1飲品/飯麵餐$36蚊,
見個價錢唔係幾貴,所以我地就去左錦江軒lunch。
我地成班都食得辣ge 所以就叫左個水煮肥牛套餐試試辣度
仲叫左4個蔥油餅,同個滑蛋蝦仁套餐 一齊開心share
D野食係5-10分鐘內就有 真係好快手

錦江軒真係間唔錯ge選擇,我諗之後我仲會幫親
2013-05-20
  • 滑蛋蝦仁
  • 水煮肥牛
  • 蔥油餅
2013-05-17 49 瀏覽
是日與幾位友人路經城市花園,見有一上海菜餐廳,門外餐牌價錢合理,所以就選擇了。伙計的態度很好,很快便幫我們安排好位置每張桌子都清爽不污,店方的清潔功夫算做得不錯,座位也算得不太迫狹,最重要是冷氣夠強,大熱天時也不會太熱小籠包皮入口彈牙,肉餡夠香,絕對值得這個價錢麻婆豆腐也是推介首算,看上去色深紅亮,豆腐不會爛,吃起來不算太辣,但卻有一番麻的風味胃口大開其實店裡還有其他做得出色,買相十足的,如:臭豆腐,水煮牛肉等剛剛都見鄰座們都吃得津津有味要不是已經滿肚子都飽了,絕對會試一試
伙計的態度很好,很快便幫我們安排好位置
每張桌子都清爽不污,店方的清潔功夫算做得不錯,
座位也算得不太迫狹,最重要是冷氣夠強,大熱天時也不會太熱
小籠包皮入口彈牙,肉餡夠香,
絕對值得這個價錢
麻婆豆腐也是推介首算,看上去色深紅亮,
豆腐不會爛,吃起來不算太辣,但卻有一番麻的風味
胃口大開

剛剛都見鄰座們都吃得津津有味
要不是已經滿肚子都飽了,絕對會試一試
2013-05-16
  • 小籠包,麻婆豆腐
本身我對食要唔太高,朋友介紹我地去,午餐38蚊客飯可揀湯同豆漿,食物無論賣相,味道都好吸引,一食落,發現原來麻婆豆腐係有麻香微辣,真係第一次食到,糖醋魚塊理應係急凍魚柳,但食落竟然有陣魚味,小籠包皮薄多汁肉嫰滑,例湯味濃根本無須考慮添加味精,臭豆腐真係要食,好臭,又夠脆,涼伴木耳好味……甜品酒釀小丸子,紅棗皮心太軟一定要試,價錢大衆化,真係食得好開心,好舒服,最緊要係服務態度好,而家好難搵到
題外話/補充資料: 真係乜都可以試下,仲有房間可預訂
其他
  • 紅棗心太軟,麻婆豆腐,好多都可試