細佬話今晚一齊去尖沙咀食日本菜~ 果然無介紹錯, 餐廳服務好之外, 款式多又抵食, 整體食物質素令人滿意呢~ 走進店,已經見到酒櫃擺放著各式各樣的酒~再走進餐廳內,店子不少, 座位寬敞, 坐得蠻舒服^^今日既超值推介, 據知天天不同, 數量有限 ~前菜我地食左呢個<清酒大蜆配鮑魚 $58> 大蜆大大隻, 清甜又無沙~ 最讚係個鮑魚口感柔嫩細滑, 烹調時間控制得岩岩好, 用清酒煮味道更鮮甜~話晒食日本野, 刺身必點~ 先講刺身我最推介 <三文魚雪花腩 $78> 好新鮮, 三文魚腩相當肥美, 仲要厚切, 大滿足! 仲有 <活赤貝 $48/ 隻> 爽脆又清新~其次大愛 <象拔蚌刺身 $168/隻> 肉質很甜喔, 又滑又嫩~ 必點推介之一~食完刺身就輪到壽司喇 XD8吋長壽司係代表作之一~ 第一次黎到點可以唔食先?! 哈哈<8吋長壽司 $138> 一上枱, 件件8吋長, 哇! 我度過8吋足足有一隻筷子咁長!8個不同款式分別有三文魚, 8爪魚, 鱆紅魚, 鰻魚, 吞拿魚 劍魚腩, 立魚, 牛油魚各一件~ 咁多
細佬話今晚一齊去尖沙咀食日本菜~

走進店,已經見到酒櫃擺放著各式各樣的酒~
再走進餐廳內,店子不少, 座位寬敞, 坐得蠻舒服^^
今日既超值推介, 據知天天不同, 數量有限 ~
<清酒大蜆配鮑魚 $58>
<三文魚雪花腩 $78>
仲有 <活赤貝 $48/ 隻> 爽脆又清新~
<活赤貝 $48/ 隻>
<象拔蚌刺身 $168/隻>
食完刺身就輪到壽司喇 XD

8吋長壽司係代表作之一~ 第一次黎到點可以唔食先?! 哈哈

8個不同款式分別有三文魚, 8爪魚, 鱆紅魚, 鰻魚, 吞拿魚 劍魚腩, 立魚, 牛油魚各一件~ 咁多件當中最鍾意劍魚腩呀, 味道會比三文魚清淡, 卻有另一番鮮甜肥美 : )
<8吋長壽司 $138>
<帶子三文魚花之戀 $36> 對花之戀特別鍾情, 今次多左帶子既花之戀, 味道更鮮甜口感更加豐富~
<帶子三文魚花之戀 $36>
<特級火山卷 $76/ 3件> 火山卷闊4吋~ 好大件呀!! 重份量之作外層有三文魚同蟹子, 內層米飯紫菜包住甜蛋, 蟹柳, 黃瓜, 青瓜.. 配少許沙津醬已經好滋味
<特級火山卷 $76/ 3件>
再黎燒物, 水準同樣不錯~

呢個 <海鹽燒雞翼 $28/ 4隻> 燒起的雞翼真正食到皮脆肉嫩有肉汁~
<海鹽燒雞翼 $28/ 4隻>
<汁燒海蝦 $28/ 2隻> 海蝦有少少蝦膏, 蝦肉紮實彈牙, 味道鮮甜~
<海鹽特長牛脷 $26> 牛脷味道濃郁~ 口感爽口, 加少少檸檬汁味道更能提升~
嘆串燒, 可以嘆D <清酒 $128 >, 清酒有人喜歡凍飲亦有人喜歡熱飲~ 任均選擇 ~~~~~~~~~~
<吉列廣島蠔 $40/ 4隻> 看似平平無奇的吉列炸蠔, 原本也不打算點, 不過佢地食過話正! 咬一口蠔味十足之外, SO JUICY~
<吉列廣島蠔 $40/ 4隻>
<日式牛肉鍋 $62 > 另外追加稻庭烏冬 $38, 有5款湯底可供選擇, 分別有 味噌/ 甜鼓油/ 泡菜/ 地獄/豬骨~
<日式牛肉鍋 $62 >
最後, 甜品時間到了,炎炎夏日食雪糕最好不過了, <彩虹橋夢 $48>中最鍾意濃濃綠茶味同芝麻味, 質地滑溜~
<彩虹橋夢 $48>
仲有, 呢到個刺身船真係好大隻呀!!!
"平日入座率也相當高, 建議一大班朋友訂定位 ^V^"
"餐廳冷氣好足夠, 有需要就帶件外套"
2015-07-02
<彩虹橋夢 $48>
  • 三文魚雪花腩
  • 象拔蚌刺身
2015-06-25 1252 瀏覽
今日一班同事行去山林道附近,柯士甸道除左茶餐廳之外,我地都唔覺有咩好野食。然後因為路太窄,我們塞喺一個有樓梯既巷仔入口度,天外有天,居然有一家頗有日本巷仔feel的日本餐廳開喺度。一來嘗鮮,二來好曬。三來我唔想行了。哈哈,全部食物我地都係開心share,好正。D魚子大粒到反光gar。好犀利燒物我幾中意,尤其用日式筷子(個頭好尖好細),督督下,一細啖一細啖咁吉D魚肉嚟食,一大享受。哈哈哈。呢個係我嗌既,我真系好唔想同佢地share,因為好好食,仲想添食。我地係lunch去,老闆話夜晚有軍艦,系一米長既軍艦。勁唔勁?驚唔驚?哈哈,努力做野,老細賺左錢就嗌佢請我地去食好野。

然後因為路太窄,我們塞喺一個有樓梯既巷仔入口度,

天外有天,居然有一家頗有日本巷仔feel的日本餐廳開喺度。

一來嘗鮮,二來好曬。三來我唔想行了。

三文魚刺身粒魚子丼
靖魚燒物套餐
薄切洋蔥牛肉丼

哈哈,努力做野,老細賺左錢就嗌佢請我地去食好野。
題外話/補充資料: 夜晚記得book位。
2015-05-20
三文魚刺身粒魚子丼
靖魚燒物套餐
薄切洋蔥牛肉丼
  • 牛肉丼
2015-05-26 1153 瀏覽
是日家族聚會, 之前聽人介紹在佐敦有間開左好耐既日式壽司刺身店, 出名大件夾抵食, 所以一行10人去試試, 6點多去到可能時間還早, 人不是太多. 首先點左几件長壽司試試, 好快送上來, 眨下眼搶晒, 影都影唔切, 不過其他食評都好多相, "長"壽司的確有名有實, 足有成尺長. 因為今次人多, 點左餐單上最頂級的 "大阪金田長剌身橋", 經理話其他不用點太多, 呢條"橋"夠我們10個人食半飽... (甘誇張!?) 最后證實經理系 "老實人", 條橋送上來足足放滿兩張台 (有圖有真相!). 剌身, 壽司, 蝦, 生牛肉壽司, 海膽, 沙律... 已經無心機數. SIZE, 賣相唔洗講, 食材都好新鮮, 同一般放題不可同日而語.好不容易條橋拆左一半, 再點了一些串燒同銀鱈魚西京燒送啤酒, 串燒飲酒既話正, 無飲酒既就覺得口味有D重, 所以見人見智, 都算中上. 銀鱈魚 Very Good!!! 估唔到既係連啤酒都要加長版 ^_^.最后再加一個海膽飯 -- 點解D海膽要鋪係上面...? 材料几足, 起碼真係有几件海膽, 不過飯同海膽無撈埋一齊, 再加上大家都飽飽地, 覺得味道有點淡, 有進步

最后再加一個海膽飯 -- 點解D海膽要鋪係上面...? 材料几足, 起碼真係有几件海膽, 不過飯同海膽無撈埋一齊, 再加上大家都飽飽地, 覺得味道有點淡, 有進步空間.

埋單又有驚喜, 每人大約200, 重平過放題! 經理話有個 "刺身蛋糕", 好有特色, 但要早一日預訂, 下次要來試試. 總括來講, 大件夾抵食實至名歸, 食材都有中上水準, 環境干淨, 值得再試.

琵琶蝦
火龍卷
銀鱈魚西京燒
  • 三文魚腩刺身
2015-05-07 1223 瀏覽
第一次黎呢間長壽司既始祖。咁就緊係要試下呢個8吋長壽司啦~~講真,幾得意。同可以包住成個飯黎食都OK。我最怕食果D細細件刺身大大舊飯果隻。呢個8吋長壽司係要將條刺身尾包埋落個飯圈住咁食。 另有一番風味。跟住就見到有呢個巨大手卷。我地就叫左個三文魚手卷普通版同巨大版。巨大版真係好大條。大足足一半。而且入面D刺身都係跟番比例。呢個巨大版我絕對覺得男仕岩食。大件夾抵食之後仲有隻刺身船。勁~~~~~大隻龍船。D刺身都幾鮮。係個海膽爭少少。可能因為唔係SEASON啦最後就叫埋呢個帆立貝花之戀。由於我係最鍾意食花之戀同帆立貝,呢2個組合加埋一齊,揀直係冇得頂呀~~~而且又大件。對絕抵食。
巨大三文魚手卷
親子刺身船"薄切"
帆立貝三文魚花之戀

2015-05-06
巨大三文魚手卷
親子刺身船"薄切"
帆立貝三文魚花之戀
  • 帆立貝花之戀
2014-11-10 2707 瀏覽
朋友買左團購,所以我地就黎試下!佢買左兩個唔同既set最主要係有生蠔同埋壽司唔同既分別!Book左8點,7:30去到,無咩人等左20分鐘左右就食得,睇落分量唔多Set A一盤好似定食咁出,有個沙律,三文魚同牛油魚刺身,三文魚唔算肥美,不過都算新鮮,牛油魚好香,好好味吉蝦卷,好大件,味道都幾好!鵝肝多士,香脆好味炸蝦天婦羅,好油雞軟骨及雞腎及一串,好硬叉燒拉面,食晒其他野先食個拉面,好難食,叉燒又乾又硬三文魚及蟹棒八寸壽司,刺身ok朋友食set B有兩隻美國珍珠蠔,佢話新鮮肥美總結,可能因為係團購所以唔好食
朋友買左團購,所以我地就黎試下!
佢買左兩個唔同既set最主要係有生蠔同埋壽司唔同既分別!
Book左8點,7:30去到,無咩人
等左20分鐘左右就食得,睇落分量唔多
吉蝦卷,好大件,味道都幾好!
鵝肝多士,香脆好味
炸蝦天婦羅,好油
雞軟骨及雞腎及一串,好硬
叉燒拉面,食晒其他野先食個拉面,好難食,叉燒又乾又硬
三文魚及蟹棒八寸壽司刺身ok
朋友食set B有兩隻美國珍珠蠔,佢話新鮮肥美
總結,可能因為係團購所以唔好食
Set A
Set B
第一次同朋友嚟試著名長壽司。我睇睇個餐牌,有長壽司便當,一場嚟到梗要試下啦!但心諗,咦?日本啲便當樣樣都係丁咁多,唔飽架喎!於是改變策略,同朋友一人一個便當,再加小食啦!正揀小食時,咁啱畀我見到長壽司併盤,啱哂!我叫咗個三文魚豚肉鍋便當配烏冬 ($6×),配菜有花生雜豆 (唔知用咩醬料撈)、味附螺肉、雜菜沙律同和果子。烏冬份量好足,三文魚剛熟軟滑,豚肉唔嚡冇渣,不過黐埋一大舊係唯一敗筆。配菜方面,花生介乎脆與唔脆之間,感覺奇怪;螺肉辣到冇命;沙律毫無特別;和果子唔太甜但粘口。另外叫咗個八吋長壽司併盤 ($11×) share 食。總共有 10 件,包括三文魚、吞拿魚、鰻魚等,好抵食。醋飯堅挺唔易散,刺身新鮮,鰻魚好肥美。今餐整體嚟講好滿足,好飽。有機會會再嚟試午市放題,因為見到呢個餐牌好吸引:

三文魚豚肉鍋便當

另外叫咗個八吋長壽司併盤 ($11×) share 食。
八吋長壽司併盤

2014-10-27
  • 三文魚豚肉鍋便當,長壽司併盤
2014-08-17 3609 瀏覽
早兩晚,朋友仔推介情況底下,三個人走到這間金田長壽司晚飯,人不少,我們也大約等了20分鐘,肚子已經響起警號。。。入到店内,當然要點最出名的長壽司,都有點期待,真的有這麼長嗎?有喎,長成咁。。,大啖大啖咬下,可惜三文魚不太新鮮, 吃下的時候欠缺魚油的感覺。。。而魚本身温也不夠凍,失望也。還點了這麼多。。。。。。 八爪魚相對比較好,可是溫度也是不夠凍。。。 帶子感覺也不新鮮,沒有多汁彈牙的口感。。。鰻魚相對較可取,但原來鰻魚太多,感覺會有點"漏"。。。總結是,不敢苟同長壽司的特點。
有喎,長成咁。。
而魚本身温也不夠凍,失望也。
還點了這麼多。。。。。。
鰻魚相對較可取,但原來鰻魚太多,感覺會有點"漏"。。。
總結是,不敢苟同長壽司的特點。
2014-07-21 3894 瀏覽
有三文魚的地方﹐怎會沒有我..........所以﹐為了「長長尾巴」的三文魚壽司﹐特地與朋友預約了晚餐時段7:30前來一嚐。單是這八吋三文魚壽司與我短小的手指之比, 便可想而知這八吋並非浪得虛名。份量是滿足的, 但略嫌三文魚本身不夠新鮮及肥美, 入口魚油並無平日新鮮魚生的甘美。玉子不錯。朋友'啦啦林'及'米走雞'極力要我推薦這鰻魚壽司﹐說肉質肥美﹑入口即溶, 值得一試, 但因我不吃鰻魚的關係﹐無緣品嚐。這香芒炸蝦卷亦不錯﹐蝦肉夠厚身有口感, 芒果的酸甜中和了炸物的油膩感。不錯的雞軟骨小食, 炸得香口而不會'啖啖油'。香芒沙律配上特製的蛋黃醬﹐說實話真的不太嚐得出醬料的射別之處, 但一向喜愛清新的芒果沙律, 一讚。雜錦天婦羅有蝦啦﹑茄子啦﹑蓄蕃啦﹑菇啦﹐ 豐盛而脆口。這鍋物有點失望﹐ 不像其他枱以爐熱著上, 只是'一鑊熟'的牛肉鍋﹐ 急凍牛加蔬菜﹐無甚特色。總的來說, 為完我的長長三文魚夢, 值得的, 也吃得相當滿足。
香芒炸蝦卷
香蒜炸雞軟骨
不錯的雞軟骨小食, 炸得香口而不會'啖啖油'。
香芒蟹子沙律
秘製蛋黃醬
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅有蝦啦﹑茄子啦﹑蓄蕃啦﹑菇啦﹐ 豐盛而脆口。
豬骨湯牛肉鍋

2014-07-18
香芒炸蝦卷
香蒜炸雞軟骨
香芒蟹子沙律
雜錦天婦羅
2014-06-25 4882 瀏覽
近年最興日式放題,愛吃日本菜的我曾經光顧過幾家,但總覺得一分錢一分貨,又唔太喜歡迫迫夾夾、限時限刻。又可能年紀漸長,胃口不大,於是對“大件夾抵食”說sayonara, 反之對質素就有啲要求。星期日晚行開尖沙咀,轉入柯士甸道,見到原來都好有多食肆。因我同老公最愛日本菜,而仔仔最鍾意食手卷,所以走咗入一間唔太起眼嘅“金田長”(後來上openrice先知咁多like)。可能我哋早,六點到,唔駛點等就可入坐。我哋order咗8吋長嘅壽司,我仔仔就叫咗客手卷,waitress問要大定細,我覺得好出奇,原來大size有成個珍寶雪糕筒咁大,我仔仔好興奮,當食雪糕咁食,仲再來一個㖭!而我要講吓嘅係,8吋長壽司實在值得一讚,皆因我愛魚生,但總喜歡夾埋飯一齊食,又唔想舊飯太大舊,容易飽,所以呢個8吋嘅設計啱晒 我。(我係咪太麻煩呢?)我哋仲有order其他熱食,一般中上水評,三文魚頭就燒得唔錯。最驚喜是臨走時waitress送給我們一盒日本小食包做禮物,我個仔最開心!食物質素算唔錯,服務員都好醒目(服務員嘅態度我覺得好重要)。 不過餐廳就略嫌唔夠光猛,而且要行一小段樓梯先到正門,比較隔涉,真可說是大隱隱於

)。可能我哋早,六點到,唔駛點等就可入坐。

食物質素算唔錯,服務員都好醒目(服務員嘅態度我覺得好重要)。 不過餐廳就略嫌唔夠光猛,而且要行一小段樓梯先到正門,比較隔涉,真可說是大隱隱於巿!
8 吋長壽司
  • 8吋長壽司
  • 三文魚頭
  • 手卷
2014-06-24 4119 瀏覽
近年最興日式放題,愛吃日本菜的我同曾經光顧幾家,但總覺得一分錢一分貨,又唔太喜歡迫迫夾夾、限時限刻。又可能年紀漸長,胃口不大,於是對“大食抵件”說sayonara, 反之對質素就有啲要求。星期日晚行開尖沙咀,轉入柯士甸道,見到原來都好有多食肆。因我同老公最愛日本菜,而仔仔最鍾意食手卷,所以走咗入一間唔太起眼嘅“金田長”(後來上openrice先知咁多like)。可能我哋早,六點到,唔駛點等就可入坐。我哋order咗8吋長嘅壽司,我仔仔就叫咗客手卷,waitress問要大定細,我覺得好出奇,原來大size有成個珍寶雪糕筒咁大,我仔仔好興奮,當食雪糕咁食,仲再來一個㖭!而我要講吓係8吋長壽司實在值得一讚,皆因我愛魚生,但總喜歡夾埋飯一齊食,又唔想舊飯太大舊,容易飽,所以呢個8吋嘅設計啱晒我。(我係咪太麻煩呢?)我哋仲有order其他熱食,一般中上水評,三文魚頭就燒得唔錯。最驚喜是臨走時waitress送給我們一盒日本小食包做禮物,我個仔最開心!食物質素算唔錯,服務員都好醒目。(呢個我覺得好重要) 不過餐廳就略嫌唔夠光猛,而且要行一小段樓梯先到正門,比較隔涉,可說是大隱隱於巿!
2014-06-22
  • 8吋長壽司,三文魚頭,芒果卷
2014-06-22 3382 瀏覽
呢到故唔會我第一次黎喇,今次反而係朋友帶我黎,不過其實一直都想番黎試下嫁喇,因為真係幾正,依到既長壽司真係好正,好滿足到鍾意食刺身既我。壽司飯又做得好,唔太硬,又唔會軟到勁易散,醋既味道又岩岩好,真係幾正嫁。首先叫左一個焗雜菇,幾正嫁依個,味道都唔錯,唔會過份咸既又,份量好多,一開始就想食飽人。之後就依個燒雪魚,食落一D都唔腥,肉質夠哂嫩,味道都唔錯。忌廉薯餅又無想象中食到咁膩。之後就主角壽司喇,整體感覺非常唔錯,用料夠哂新鮮,食落當然夠哂鮮香。不過玉子就比較長可能因為咁就比較易散,,不過味道上就甜左少少已無咩蛋味。最後就叫左依個和風牛肉煮,如果有飯就正喇,咁樣就咁食就真係太咸喇,不過依到既服務真係唔錯既,抵讚。

2014-06-13 3458 瀏覽
之前已經聽姑仔對金田長讚不絕口,說火山卷份量十足,吃得飽飽的。從OPENRICE的評論得知金田長最出名的是長壽司,趁今日行經柯士甸道,就買D壽司返去同老公試下。今次我好豪氣咁叫左幾條8寸長鰻魚壽司、甜蝦壽司、三文魚壽司、珍寶帶子壽司、香芒炸蝦卷等等。魚生味道好新鮮大件,一對筷子都夾唔穩,但我就嫌飯粒較散,師傅握得不夠實淨,但整體都唔錯。幾款食物之中,我對8寸長鰻魚壽司、甜蝦壽司同珍寶帶子壽司印象特別深刻,甜蝦同帶子新鮮得嚟亦啖啖肉,雖然貴D,都抵嘅。但我同老公最愛嘅都係8寸長鰻魚壽司,啖啖好,好入味,真係好想快D ENCORE!!
8寸長鰻魚壽司及帶子花之戀
芒果炸蝦卷
8寸長三文魚壽司/甜蝦壽司/珍寶帶子壽司

亦啖啖肉,雖然貴D,都抵嘅。

2014-06-12
15 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
優惠券
8寸長鰻魚壽司及帶子花之戀
芒果炸蝦卷
8寸長三文魚壽司/甜蝦壽司/珍寶帶子壽司
2014-05-01 4376 瀏覽
聽聞過金田長既八吋長壽司,好似幾得意。一行5人黎見識下,究竟有幾長有幾大?由於唔知份量,為免叫得太多,幾樣幾樣咁叫。先黎個蟹籽沙律,有大同細揀。我地都係保守派,揀左細。其實已經好大,幾新鮮,青瓜絲咬落都好爽。特級火山卷真係幾大,一件重大過平時4件加州卷疊埋。都係噱頭成份居多,味道同普通加州卷無異,入面係青瓜,玉子,蟹柳,漬蘿蔔。上面薄薄一塊三文魚,加大量沙律醬同蟹籽。貪得意試下係唔錯既。北海道帶子花之戀唔錯,帶子幾甜,又係好慷慨既蟹籽。八吋長壽司,就係為左佢而黎。見到實物總算冇失望,真係好長,好特別。 味道都唔錯,特別係牛油魚,好香。唔知係咪食慣左,雖然八吋長好有新意,但食落都係鍾意食正常個D。熟食冇乜特別,正常quality。卷物都可以。意式反卷,海膽上面有少少黑松露醬,都幾香,不過一齊食,味道唔算好夾。炸蝦卷都唔錯,吉列蝦好脆。整體食物唔錯,再加上創意,難怪好評如潮。

蟹籽沙律
其實已經好大,幾新鮮,青瓜絲咬落都好爽。
特級火山卷
北海道帶子花之戀
北海道帶子花之戀唔錯,帶子幾甜,又係好慷慨既蟹籽。
熟食冇乜特別,正常quality。
整體食物唔錯,再加上創意,難怪好評如潮。
2014-04-29
  • 北海道帶子花之戀
2014-03-23 5057 瀏覽
好耐以前已聽過餐廳大名,當時尖沙咀店仍未開業,總店亦以八吋長壽司打響名號。但由於喺元朗等候人數太多嘅關係,所以仍未前往一嚐其味。直至今日,終於有機會一試。雖然此店於佐敦、尖沙咀旺區營業,但感覺上較為隱蔽。一入店舖,燈光較為昏暗,被招呼至近窗的位置,由於二人枱關係,感覺上仍較為狹窄。但整體感覺上仍可以接受,且乾淨整齊。是次選擇咗 2件帶子花之戀(A),蟹棒,鰻魚八吋長壽司各 1件(B),以及金田和風刺身龍船 1份(C)。A:以帶子配上花之戀還是第一次見,所以立即落單。落單後隔咗五分鐘就上枱。乍看整件份量不大,可惜我還是未能將之完好無缺夾起。其實依個同普通的無甚分別,只係師傅放沙律醬及蟹子前加上帶子,但少少嘅變化已令整個食物嘅感覺唔同晒。帶子非薄切,而且咬落仍有其鮮味,但三文魚卻只是一般而已。B:點了兩款不同嘅壽司,亦好快上枱。終於可以食到八吋鰻魚壽司,感覺上的大滿足。味道方面,燒鰻魚汁夠稠,味道剛剛好,不會太甜或過鹹。至於蟹棒當然由我另一半品嚐,根據其餐後結論,蟹棒感覺上不太好,而且質感比較似蟹柳。八吋長更顯得有啲狼狽。故此不推依款壽司。C:此套餐先嚟一份蟹子沙律,份量剛好適合二人,且蟹

但整體感覺上仍可以接受,且乾淨整齊。

C:此套餐先嚟一份蟹子沙律,份量剛好適合二人,且蟹子蟹柳都唔少。特別嘅地方在於嗰沙律醬並非已一早落定,而係另外分開上,變相由客人自己控制份量。賣相與一般日本料理無疑,沙律醬比較較好,較一般所用的香一點。

用畢之前三樣菜後,刺身龍船上場。刺身有三文魚,八爪魚,螺肉。然後有三文魚小卷,5件八吋長壽司(三文魚,八爪魚,鱆紅魚,魚及玉子),雜菜天婦羅,3式串燒(茄子,雞軟骨,雞腎),1份和風牛肉煮。

刺身較新鮮唔乾身,但亦非太過濕潤,食材本身味道令人極想追加,但雙眼已望見下一樣食物 - 三文魚小卷。雖然是小卷,但所用之三文魚並非下等,食落仍有魚嘅油香。

至於 5款壽司嘅感覺都唔錯,用料新鮮,食落當然此頰留香。但當中仍有不足之處,玉子可能因太長關係變得易散,且味道過甜已失去蛋味。

而天婦羅及串燒則比較一般,唯獨茄子串燒較特別,燒得特別出色,不會太乾身,惹味非常。

最後就係和風牛肉煮,如果配上飯則比較好,否則現在嘅情況變成太咸,令人得不到完美嘅感覺。或於當中加上烏冬已不錯。

另外,店員較好嘅招待態度令人欣賞。本身坐於窗邊位置,因為龍船關係而轉枱,提議時態度良好,感覺舒服。加上餐廳備有wifi及外置充電器,更值一讚!
2014-03-21
  • 三文魚腩刺身
  • 八吋鰻魚壽司
  • 帶子花之戀
2014-03-16 4521 瀏覽
聽聞呢間野好食 朋友又力推我去好耐 終於可以一試 我地一行兩個女仔去食唔知係咪我地早 7點幾去到冇咩人 環境寧靜舒服野食都上得好快芝士明太子豆腐 好滑天婦羅 炸粉較薄 但緊記要熱食凱撒醬蝦沙律好新鮮 正!軟殼蟹手卷 好大 係king size 一個已經好飽肚黎到重點 三文魚長壽司好新鮮 好好味 每人$140呢個價錢野食新鮮加埋個環境好難唔去encore 諗起都想食😋
聽聞呢間野好食
朋友又力推我去好耐 終於可以一試