今天一行4人到位於力生廣場的"金泰皇"話說大半年前 無意之中發現開左新既泰國餐館本住一試無坊既心態記得當時佢剛剛開張無耐 等一次食既時候 只有我和另外一木台客人在這個佔地超級大既地方 顯得格外冷清一開頭都擔心食物質數但食過1ST次後 在短短幾個月不斷帶唔同朋友來幫襯 原因都只係呢間野食物有水準 價錢公道 地方寬敞舒服想食好味既泰國菜就不用再千山1萬水咁去9龍城了但最近有點失望 由於人氣旺了經常全場爆滿 要等一段時間先有位餐廳侍應忙過不停 笑容不見了服務也沒有咁周到了 不過食物依舊一流! 未試過的朋友建議一試哦!Our orders:-恐龍蛋-冬蔭公湯-無國界蒜蓉飽-生蝦刺身 x 2-青咖哩(雞)-菠蘿炒飯-泰式沙律-珍多冰 x 2 (買一送一)-椰汁冰 x 2 (買一送一)恐龍蛋 不是間間泰國餐廳都有恐龍蛋食的對於皮蛋迷的我一定要叫恐龍蛋既!上碟時賣相很吸引! 大大舊的皮蛋炸物 擺成一朵花似的 中間放著一小碟泰式辣醬 大飽眼福味道方面 一件件的皮蛋被一層層的炸魚蛋包著 炸魚蛋好厚 炸到金黃色的 味食已經知道好香脆甫入口時就食到好濃既魚肉香味魚蛋好硬身 好彈牙爽口 連埋軟身既皮蛋一併食
今天一行4人到位於力生廣場的"金泰皇"

話說大半年前 無意之中發現開左新既泰國餐館

但最近有點失望 由於人氣旺了
經常全場爆滿 要等一段時間先有位
餐廳侍應忙過不停 笑容不見了

服務也沒有咁周到了

不過食物依舊一流! 未試過的朋友建議一試哦!

Our orders:
-恐龍蛋
-冬蔭公湯
-無國界蒜蓉飽
-生蝦刺身 x 2
-青咖哩(雞)
-菠蘿炒飯
-泰式沙律
-珍多冰 x 2 (買一送一)
-椰汁冰 x 2 (買一送一)

恐龍蛋
不是間間泰國餐廳都有恐龍蛋食的
對於皮蛋迷的我一定要叫恐龍蛋既!
上碟時賣相很吸引!
大大舊的皮蛋炸物 擺成一朵花似的

冬蔭公湯

這款是經過改良的冬蔭公湯
傳統的冬蔭公湯是比較辣的
但"金泰皇"的則是辣味較輕 反而以甜味為主
對於一眾唔太食得辣既泰國菜fans 就o岩曬啦!

冬蔭公湯內有一隻中size的蝦 蝦是開成兩邊的
有感蝦不夠新鮮 肉是淋的 有點"梅"
跟其他家比起 出色的冬蔭公湯內里的大蝦吃起上來還是爽口的
這里有待改善

湯內有好多香料 另外亦有不少的草茹
茹類最容易吸味 所以草茹都吸收曬冬蔭公湯的酸甜和辣味
令本身無咩味的草茹變得好香甜好鮮味 讚!

這個是必試的
蒜蓉飽有碟有6件
炸得好硬身 侍應上碟期間已經離遠嗅到濃郁既蒜蓉味了
蒜蓉味十分重 炸得夠乾身 (過了30分鐘再食都完全無軟掉 利害!)
而面飽的內里依然是軟的 正或做到陫脆內軟 100分!

我們叫了個青咖哩 一邊用蒜蓉飽來沾咖哩吃

有少少美中不足是蝦肉少了一份甜味
只做到鮮 欠了甜

菠蘿炒飯

好多菠蘿 大大粒 又甜
一點都唔酸!! 正!
飯炒到乾身 粒粒分明
加上提子乾&花生粒
口感又軟又爽 不俗!

泰式沙律

有燒豬頸肉 有幾款泰國蔬菜
有些少乾蔥 dressing係酸汁+黑椒汁
酸酸辣辣 蔬菜新鮮爽口
陪曬健康 又開胃
不錯

總的來說 滿意度有高過90分哦!!!
題外話/補充資料: 餐廳提供的泰式飲品都會有買一送一優惠 不過一定要相同款式的^^ 另外有d啤酒都會做優惠的~
  • 生蝦刺身,冬陰公,
  • 蒜蓉飽,恐龍蛋
荃灣的力生廣場我只去過一次,那次都只不過到浦和吃個放題而已。那次後,覺得力生廣場已經成為外傭的聚腳點,因這裡有齊他們所需要的物資(以我眼所見),所以正常情況下我都不會入去。今次又再重臨,因為晚餐的地點再次找到力生廣場,不是去浦和啦,而是對面間金泰皇泰國餐廳。力生的三樓全層就只有這兩間餐廳,以今天的客量所觀察,原來都有不少食客喎(至少不是小貓幾隻),所以只要是出品好,價錢公道,即使不是在大街大巷大商場內營業,也自不然會吸引到食客上門。餐廳的地方非常大,多人食飯也不是問題。我們被安排坐餐廳最入的位置,這邊幽幽暗暗的,好在有部大電視送下飯,但冷氣就真的凍死了﹗特別是電視機下那枱,對正出風口,已經有兩組人一坐下要即時調位了,我坐旁邊都不禁打冷顫呢﹗埋單後出去先知道,原來近正門的位置有不少花巧佈置,而且燈光也夠光猛,下次來還是坐出少少好。餐牌其實只得數版紙,估不到所提供的食物有非常的多﹗小食(十款)﹑BBQ(有魚﹑肉﹑有雞,共十一款)﹑沙律(十六款)﹑湯(七款)﹑泰國特色(有海南雞,肉類,共六款)﹑蔬菜(共十六款)﹑海鮮(二十五款)﹑咖哩(十三款)﹑飯(十三款)﹑炒粉麵(十一款)﹑飲品(十二款)

餐廳的地方非常大,多人食飯也不是問題。
真係"花燈"
餐牌其實只得數版紙,估不到所提供的食物有非常的多﹗
小食(十款)﹑BBQ(有魚﹑肉﹑有雞,共十一款)﹑沙律(十六款)﹑湯(七款)﹑泰國特色(有海南雞,肉類,共六款)﹑蔬菜(共十六款)﹑海鮮(二十五款)﹑咖哩(十三款)﹑飯(十三款)﹑炒粉麵(十一款)﹑飲品(十二款)及甜品(五款)。
價錢相宜
計計下有多達一百樣款式的食物,以一間餐廳來說應該是算厲害了吧﹗
細望下,食物價格並不高,但份量則好大份喎,我也喜愛吃泰國菜,雖然今餐人少少都照樣點數款食物來吃吃。
又想食蝦餅又想食魚餅,不如來個泰式拚盤$78就沒煩惱啦,還有多兩款小食吃添。
二人食得哂
春卷夠脆,至於餡料黑黑的,但我食不出是否是黑木耳來﹖
只食到有好多芋頭絲和少少菜絲,亦不覺有任何肉味,我估計可能這是素春卷吧。不過餡真是好乾
,加上芋頭本身好粉,更乾
,沾了甜酸醬不配合也補給不到'濕潤感',如果有喼汁一定會好好多。蝦餅非常好食
,蝦餅好厚呀,爆脆的餅身,蝦膠也彈牙,而且蝦的鮮味吃得出是好濃郁啊,真是好想吃多幾件。
有好(蝦餅)有不好(春卷)
魚餅的色水不是金黃調反而是呈深啡,魚肉味弱,反而食到的香茅味非常濃厚,香得很﹗
很重泰式的感覺呢。至於香葉包雞,焦黑的香葉包裹住大大件雞肉,可保存肉質的嫩滑及肉汁,不過味道有著重重的羊肉味
(汗),很奇怪呢?
還可還可
玩層層疊的無國界蒜蓉包$33賣相很特別,而且這個價錢有這麼多條,很抵食呀。
每一條包邊邊帶有少少脆,其餘部份很軟熟,每一面都塗滿蒜蓉醬,發出濃濃的香氣,加上熱力足,醬已經迫入麵包裡去,每一口都好好味。
有麵包就有咖哩,咖哩分了青﹑紅及黃,本來想吃青咖哩,好在問一問店員,她說只有黃咖哩是不辣。
再配以豬﹑牛和雞任選一樣,最後點了黃咖哩豬肉$55
份量小小的一盤,但也夠吃了,咖哩汁很香甜,帶少少少少辣,對我來說已經好惹味了。
裡頭有好多青椒和洋蔥,煮到充滿咖哩香,但主角的薯仔和豬肉片則沒味道可言,有點可惜。
同床異夢
除了麵包,飯類也是咖哩的好朋友呢,不過又不想食白飯,便選了最簡單的雜菜炒飯$38。一球滿滿的飯裡面有非常多款菜,西蘭花﹑椰菜花﹑三色豆﹑芥蘭等,還有蛋絲,飯粒炒得粒粒分明,味道真的清清淡淡,不過加些少咖哩汁陪吃,便會fit到漏。
真的好多菜
想吃一些海鮮,不過蟹類真的太貴,見到有個甜酸蝦球$75好抵,便試下囉。
我以為是蝦碌那種,原來是連殼的大頭蝦呢,約有七件已開邊的大頭蝦,蝦頭的膏非常豐滿,不過我不吃,有點可惜呀。
蝦殼脆脆的,又掛滿酸咪咪的醬汁,真是連蝦殼都食埋了,蝦肉很爽,夠新鮮,但細條了點,總覺得不像吃蝦碌那麼過癮哦。還有著不少菠蘿﹑青椒和車里茄作伴菜,連炒菜都不用多叫一碟了。
有點取巧
飲品價錢也很平,我飲青檸梳打$16,很大杯啊,清清甜甜,解渴一流,友人飲的是龍眼冰$19,不知味道是如何呢﹖
埋單後,店員突然奉上一碟糕點,原來有甜品送,YEAH﹗一人一粒,奇異果果凍款式很新穎,入口好清香,至於芒果椰汁糕,芒果肉香甜,糕的甜度好輕的,兩種材料夾起來的確很匹配﹗兩款糕都好好吃,不知有沒有得淨點呢﹖
飲品甜品都好吃
飽餐一頓每人都不用二百元,實在滿足﹗餐廳有提供二人和四人套餐,如果款式合口味仲會更抵食哦﹗

題外話/補充資料: 多謝友人的請客﹗(= ̄ω ̄=)
2012-09-23
$172.5 (晚餐)
二人食得哂
有點取巧
真的好多菜
飲品甜品都好吃
有好(蝦餅)有不好(春卷)
價錢相宜
真係"花燈"
  • 無國界蒜蓉包
  • 蝦餅
2012-09-24 203 瀏覽
記得這個位置之前是一間台式餐廳 也光顧過幾次如今裝修和擺設都沒有變更 只是多了幾張泰王的照片不知是否長期被外傭佔據的關係 力生廣場有種讓人不想內進的感覺廣場內的店燈光都偏暗 有種黑箱作業的感覺對泰國菜並不太了解 店員也沒多作解釋隨便點了幾個菜和飲料就算了無國界蒜蓉包的名字很厲害 但其實只是普通蒜蓉包蠔餅既不像蚵仔煎也不像港式蠔餅 淺嚐就夠了串燒有豬牛雞可選 蘸的是花生醬而不是吵嗲 有點印尼風味餐廳裡的燈光太暗 完全提不起勁拍照不過南瓜飯的樣子挺出色 值得一拍南瓜飯上堆了些咕嚕魚柳和兩隻青口配搭得有點奇怪 泰國風味亦欠奉 很港式多款食物中以咖喱最叫人失望此店提供多款咖喱 青紅黃咖喱任君選擇點了一款紅咖喱雞 咖喱汁極稀 如水一般而雞是陣陣雪味 和咖喱一起吃還是吃得出雪味 差想不到泰國餐廳連咖喱都做不好 實在失望另外還點了其他菜式和飲品 味道都沒甚麼特別就泰國菜而言 比這裡質素高價錢低的餐廳多的是還是比較懷念從前的台式食品
記得這個位置之前是一間台式餐廳 也光顧過幾次

另外還點了其他菜式和飲品 味道都沒甚麼特別
就泰國菜而言 比這裡質素高價錢低的餐廳多的是
還是比較懷念從前的台式食品
2012-09-05 133 瀏覽
趁著工作之便可以走遠一點吃午飯,可是港鐵站一帶食肆同是人頭湧湧,街上熱辣辣的氣溫令人透不過氣,忽而想到力生廣場樓上的兩家食肆,正常應該較少人,一於走上去看看。推測果然沒錯,商場頂層兩家日本餐廳或泰國餐廳也是人流不多,今次先試泰國午餐吧;臨窗的幾張大圓桌的景觀較其他為佳,就算只看到樓景及繁忙街道而已,侍應帶領我到小型2人卡位,對我這些一人食客來說剛好。一坐下已有一碗湯在桌上?! 雖然是午飯送湯也不用那麼快吧。碗內除兩件豬骨外沒其他材料,從清甜湯底猜想應是煲冬瓜吧,味道清清的熱湯總有點豬骨香,真正豬骨沒有丁點肉可吃,還未有東西吃的時候,飲碗湯濕濕口腔也好的。泰式海南雞飯($38)以碟頭飯形式送來,不是飯餸分開的陣容;黃得有點螢光的油飯有一飯碗份量,飯粒沒有黏作一團但卻有少少硬,幸好胃部消化能力不低,稍硬的米飯也不成問題,微微雞油香的飯粒整體不太油,還有隱約一點香茅味道在內,以油飯來說已算夠味,只是不太夠熱而已。只有四件的雞肉已代為起骨,今次還是雞腿部份,只是我想吃雞胸多一點。如雞飯般黃的雞皮有層厚厚脂肪,雞肉絕對夠肥美,只是這層皮是日我沒興趣吃了,反正都是軟軟的沒彈力水準,棄之不可惜;細滑
泰式風味大門

應是冬瓜煲豬骨
泰式雞飯

只有四件的雞肉已代為起骨,今次還是雞腿部份,只是我想吃雞胸多一點。如雞飯般黃的雞皮有層厚厚脂肪,雞肉絕對夠肥美,只是這層皮是日我沒興趣吃了,反正都是軟軟的沒彈力水準,棄之不可惜;細滑雞肉近骨處還有丁點血紅,好像好恐怖其實已經熟透,雞肉沒有什麼味道是意料中事,泰式醬汁的功用就是為淡味雞肉提味,以豉油、蒜泥及辣椒製成的雞醬汁調得較平和,蒜味不太重也不會過辣,吃後也沒什麼蒜味縈迴,上班時候也沒問題,放心了。

平時的泰式雞肉總有幾片蕃茄青瓜作伴,這裡改以一堆泰式炒雜菜代替,更好!炒雜菜裡有西蘭花、芥蘭、粟米仔、甘筍及椰菜,材料相當豐富,跟平時點的泰式炒雜菜類同,可是這堆菜是預早炒熟, 蔬菜早已放涼及沒生氣,尤以芥蘭那變黃顏色最不好看,幸好食味還是可以的,當然不及即炒風味那麼好。
凍檸茶
天氣那麼熱,一杯飯後凍飲少不了,凍檸茶(+$2)沒想到竟然比不少茶記還好,紅茶味仍有一點,濃馥的茶底跟夠酸檸檬已很搭配,加上冰凍不過甜,剛好洗洗吃完蒜汁的口腔,像刷完牙的舒服!
有甜品送
還在享受冰凍檸檬茶時,泰姐送來兩件泰式糕,原來午餐還有甜品呢!!!其中一件紅彤彤的應是西瓜大菜糕,以西瓜打成瓜汁後仍有一點西瓜肉組織,那些像小眼睛的羅勒種子本身沒味道卻有芝麻的口感,稍為硬實的大菜糕食味一般,但很有童年回憶,還記得那些大菜蛋及杯裝大菜糕,不就是放學後的小點嗎?

另一款椰汁紅豆糕外觀沒那麼通透食味卻較佳,可是尺寸也較小!有著微微椰香的椰汁糕較為軟滑,星羅棋佈的紅豆也很柔軟,這款泰式甜糕真的不錯,一件真不足夠;鄰桌幾位食客的甜點除這兩款外更有馬豆糕在內,還加上一朵泰國紫蘭花作裝飾,就算免費甜品也做得一點不馬虎哦。

午市沒加一小帳, 客人自行到收銀處付款就成, 以這個價錢有如此份量,在茶記午餐普遍$31的日子,多幾塊錢坐得舒服又有甜品吃算很不錯了。
凍檸茶
有甜品送
泰式風味大門
  • 椰汁紅豆糕
2012-08-24 96 瀏覽
這篇食評應該大概兩三個月前的事了哈, 現在憑記憶把他完成下來吧 ... 那天約了幾位同事到荃灣吃晚飯我們去了力生的金泰皇泰式生蝦某位同事第一次食生蝦她覺得很好玩, 新奇我也覺得這味不錯蝦新鮮, 味道清甜加上金泰皇的辣汁(有辣椒, 蒜泥等 ... ), 很開胃!!椰汁海鮮湯這味印象中很足料, 有很多蜆和蘑菇湯底頗濃郁, 有些微的辣, 不過不吃辣的人都可以接受呢青咖喱雞賣相很像一碗污水青咖喱很香不過就下次不會再點了 ... 咕嚕斑塊斑塊很多, 炸粉不太厚味道少許酸, 也很開胃呢送的榔汁糕記得是有幾款的 有椰青味, 芒果味, 另外的忘記了這個飯後甜品作為晚飯的結尾很不錯
這篇食評應該大概兩三個月前的事了
哈, 現在憑記憶把他完成下來吧 ...

那天約了幾位同事到荃灣吃晚飯
我們去了力生的金泰皇
泰式生蝦
某位同事第一次食生蝦
她覺得很好玩, 新奇
我也覺得這味不錯
蝦新鮮, 味道清甜

椰汁海鮮湯
這味印象中很足料, 有很多蜆和蘑菇
湯底頗濃郁, 有些微的辣, 不過不吃辣的人都可以接受呢

青咖喱雞
賣相很像一碗污水

青咖喱很香
不過就下次不會再點了 ...

咕嚕斑塊
斑塊很多, 炸粉不太厚
味道少許酸, 也很開胃呢

送的榔汁糕
記得是有幾款的
有椰青味, 芒果味, 另外的忘記了
這個飯後甜品作為晚飯的結尾很不錯
2012-06-21 40 瀏覽
今日同好友們食飯, 諗住食泰國菜, 但荃灣的泰菜餐廳不多...路德圍個間又試過, 所以最尾去左力生廣場新開的「金泰皇」!餐廳的位置是以前稻草人台式餐廳的舊址..一段時間沒去, 想不到稻草人已經結業, 可惜!入到去餐廳的環境是和稻草人的時候接近一樣! 再看看餐牌, 款式滿多~另外亦有套餐選擇, 亦有星期一至五的特價食物。最終我們點了6個菜式~「無國界蒜蓉包」,個名稱幾有趣..不過唔係好明點解會用無國界呢個字眼~賣相都幾得意, 不過味道普通, 感覺蒜蓉包唔夠熱, 而且蒜蓉望落多, 但食落好淡!「泰式豬頸肉」,配埋泰式醬汁, 酸酸甜甜的我覺得很醒胃, 而且價錢只需 ($38), 挺抵食呢。「鐵板蠔仔餅」是星期三的優惠, 原價$78, 特價$58, 熱辣辣的上桌~~我就冇食太多, 不過入面見到幾多蠔仔。另外亦叫左「泰式生蝦刺身」同「馬拉盞炒通菜」, 馬拉盞炒通菜的味道不太濃烈。飯後亦有每位一件小糕點奉送 (馬豆糕, 椰汁糕等等)~6款菜式, 整體來說尚算不俗, 雖不至於好好味, 但仍合格有餘, 埋單接近三百元, 尚算便宜和抵食的泰國菜。
路德圍個間又試過, 所以最尾去左力生廣場新開的「金泰皇」!
入到去餐廳的環境是和稻草人的時候接近一樣!
最終我們點了6個菜式~
無國界蒜蓉包不夠熱
泰式豬頸肉
鐵板蠔仔餅
泰式生蝦刺身
馬拉盞炒通菜
另外亦叫左「泰式生蝦刺身「馬拉盞炒通菜」, 馬拉盞炒通菜的味道不太濃烈。

飯後亦有每位一件小糕點奉送 (馬豆糕, 椰汁糕等等)~

2012-06-20
泰式豬頸肉
鐵板蠔仔餅
2012-06-21 23 瀏覽
檢查新居完畢去吃晚飯,本打算吃小妹心儀了一段時間的熱狗店,誰知中途碰到爸爸,擾攘一輪後熱狗店都關門了,唯有改地點。記得上次有朋友帶小妹來這裡晚餐,味道、環境和服務都尚算不錯,又鄰近我們的新居,就跟爸爸三人行前來晚飯。在力生廣場的餐廳真的需要更多宣傳才可增廣客源,就兩次經驗所見,晚市平均一半入座率,食肆來說情況不太理想,但對我們這等walk-in客來說就當然方便。上次沒有留意,原來星期一至四晚市都有不同款式的特價菜,是晚的是咖哩辣椒炒青口,由原來的$78特價至$28!我仨立刻點一客啦!非常非常驚訝!”平野無好”這個概念根深柢固,以為特價後就總會”縮水”,所以上枱時我們都讚嘆這份量之大!一客十隻沒欺場~重點是,每隻都如上圖般大大隻,也沒有討厭的雪藏味!最可惜的是我們點了個炒飯,以致無法加點蒜蓉包,根據上次的經驗,這裡的蒜蓉包是不錯的,一客還有六條,可惜可惜。MP要求吃燒豬頸肉,當然要應他要求。豬頸肉就燒得太乾了,連本身的油份都燒光了,只可算是一碟半肥瘦豬肉 不太推介大家吃。 小食拼盤是貪心食客如我們的最佳選擇,一次就試勻經典泰式小食。餐牌上寫每樣小食都有兩件,有些一開二成了四件,基本上每款

MP要求吃燒豬頸肉,當然要應他要求。
 不太推介大家吃。

餐牌上寫每樣小食都有兩件,有些一開二成了四件,基本上每款每人都最少有一件。個人認為蝦餅最好吃,炸得香脆之餘又彈牙。春卷也不錯,內裡都是素菜餡,以雲耳絲為主,很健康。最差的是香葉包雞,果然只是以香葉包著雞上碟,雞一點香葉味都沒有,而且本身都沒有味道,幸好只有兩件,小妹只需吃半件!

鮮有吃到辣的馬拉盞炒通菜,這裡就有。辣得MP邊吃邊冒汗,連愛辣的小妹也覺得辣,不能吃辣的請小心。不過通菜是嫩且爽,要我自己KO一碟也不成問題!

最後就是蝦醬炒飯,就是因為它,我們吃不下蒜蓉包。
幸好它也不賴,雖然蝦醬味非常幽幽淡淡(莫非店方是用本地蝦醬,而基於本地蝦醬都快要停產因而節省使用?),有了肉鬆就為炒飯加添生氣,不好米飯的我也吃了兩大碗~最後都要打包

九龍城的泰菜館不是間間都好吃,同樣地,hidden餐廳也不是間間都無可取之處。
2012-06-18
湯是送的, 一坐下女侍應生便送上湯, 未問但她已主動答說是午市送給每位客人 湯的材料有蓮藕、眉豆、綠豆, 味道清清地但不至於淡茂茂。金不換雞球配白飯$38...有好香的金不換香氣, 雞肉是先沾粉去炸一炸才再落鑊與醬汁炒炒, 個人來說並不喜歡被醬汁弄糊的炸皮(尤其是厚皮), 舌頭不舒服! 不過那醬汁實在是好吃(最主要原因是有金不換同煮) 洋葱、青紅椒吃出新鮮味, 落得又多, 能減糊雞肉的滯辣椒膏魚柳配白飯$38...辣椒膏帶甜微辣, 醬汁是惹味得很, 因為配料豐富, 除了青紅椒外, 還有很多香茅碎及南薑片 魚柳肉質滑溜而且炸得薄, 所以炸皮沒有被糊掉甜品是兩個客人得三粒糕, 只好大家一人半件, 泰式甜糕的質地較腍, 味道一般。最初睇見碟飯感覺份量少, 但原來吃罷全餐已經是全飽, 眼闊肚窄呀~
湯的材料有蓮藕、眉豆、綠豆, 味道清清地但不至於淡茂茂。
) 洋葱、青紅椒吃出新鮮味, 落得又多, 能減糊雞肉的滯
魚柳肉質滑溜而且炸得薄, 所以炸皮沒有被糊掉

題外話/補充資料: 店名是金泰皇, 真是店如其名, 四周都見到泰皇及皇后的畫像, 熊媽通常在別的泰國餐廳只會見到一幅泰皇及皇后的畫像。
2012-05-29
  • 辣椒膏魚柳配白飯
  • 金不換雞球配白飯
2012-04-07 20 瀏覽
這裡的LUNCH是去到5點的(好似係)所以2點幾都好放心咁上黎食。有COUPON送了蒜蓉包兩件,同厚身的多士相似,但係四面都塗上了牛油+蒜蓉醬,真係好食而LUNCH試過幾次,最好都係咖哩,$38,青/黃/紅咖哩,配豬/牛/雞,跟飯我自己最鍾意係青咖哩,很香的香草味道(九層塔?)還有椰汁的味道食食下又有d辣味滲出黎咁黃咖哩的話裡面會有薯仔,都係椰汁(椰奶?)味比較重但係同平時咖哩魚蛋果個味唔同紅咖哩最辣,唔知是咪因為落左辣椒去煮之故。為左中和辣味,咖哩入面會有新鮮菠蘿粒,GOOD!餐飲的話就一般般啦,冇咩特別如果星期六日同平時一樣,食完有甜品送就好喇~上次試過黑糯米,不會太甜,幾好食
這裡的LUNCH是去到5點的(好似係)
所以2點幾都好放心咁上黎食。

有COUPON送了蒜蓉包兩件,
同厚身的多士相似,
但係四面都塗上了牛油+蒜蓉醬,
真係好食

而LUNCH試過幾次,最好都係咖哩,
$38,青/黃/紅咖哩,配豬/牛/雞,跟飯

我自己最鍾意係青咖哩,
很香的香草味道(九層塔?)
還有椰汁的味道
食食下又有d辣味滲出黎咁

黃咖哩的話裡面會有薯仔,
都係椰汁(椰奶?)味比較重
但係同平時咖哩魚蛋果個味唔同

紅咖哩最辣,
唔知是咪因為落左辣椒去煮之故。
為左中和辣味,咖哩入面會有新鮮菠蘿粒,GOOD!

餐飲的話就一般般啦,冇咩特別

如果星期六日同平時一樣,
食完有甜品送就好喇~
上次試過黑糯米,
不會太甜,幾好食

題外話/補充資料: 腐皮是比SERVICE的 特別是一個紮長馬尾的姐姐 態度很差 有第二枱問佢攞餐牌 佢很不耐煩咁叫:邊個呀?係咪食飯果個呀? 捧餐飲比我地時又係 直頭將幾包糖好晦氣咁“劈”落黎 OK,我唔EXPECT你好好SERVICE, 但係咁扔落黎果下真係男女男 大佬,好歹我地都係客人黎 短頭髮的收銀姐姐都係 見到我老豆冇比貼士 佢即刻黑面 “多謝//拜拜”都冇聲 唉,老老實實 呢度的LOCATION已經很偏僻 摸得上黎食飯的都係想試下係咪真係好食 但係正如劉華話齋 今時今日咁既服務態度,真是十分唔掂 好不容易搵到黎食飯的客人,都比WAITER咁既態度趕走啦 睇在野食份上,姑且比個哈哈笑,唉
2012-04-07
  • 蒜蓉包,咖哩
2012-03-27 13 瀏覽
在網頁買了$128咖哩炒蜆2人套餐, 店鋪很大很多空位, 但不明白為什麼一定要星期一至四8時半後才可用COUPON,一進餐廳, 店員說 : 啊!團購嘅? "唔緊要啦" 入去座, 什麼意思? 我完全感到不受歡迎~第一客食物蒜蓉包到了, 團購網頁的照片和一客正常份量明明有6條, 偏偏因為團購就只有兩條 (我重覆再看團購網頁是沒有列明的)!!第二客炒通菜上檯, 都一樣, 是正常份量的一半!!! 而且味道很一般!第三客咖哩等了很久才上檯, 蒜蓉包都凍了 (難道餐廳店員認為蒜蓉包是頭盤不是跟咖哩一起吃?)第四度金邊粉份量總算合理一點, 但完全不是熱的, 是暖和凍之間,但都不好吃~最後甜品是兩舊糕,賣相很差!我們另加了飲品連加一全單實花了$170, 兩人完全覺得不飽和不好吃.... 這次團購的體會是有些餐廳把食物減份量將貨就價,要是這樣不大方的話就不要花廣告錢去做團購, 因最後顧客只會被嚇走不會再光顧!!!最後聽說店鋪是新開的但卻感覺很殘舊, 應該是隨意把上手鋪頭執一下便開張~
最後甜品是兩舊糕,賣相很差!

2012-03-19 12 瀏覽
星期六同朋友去荃灣行街.行到晚上6點...成班友都話好耐冇去稻草人食野,不如去食.咁我地就去左力生廣場啦..上到去..O晒咀..說好的稻草人唔見左....眼前就係一間叫金泰皇O既餐龐.由於我地都餓了..所以就入去試下泰菜.....入到去,個格局冇變..不過唔理啦..睇餐牌先..睇左陣..我地點左無國界蒜蓉包,黃咖喱炒雜菜,冬蔭公湯,海鮮濕炒河,xx炒金邊粉,.無耐就來餸了..首先講下無國界蒜蓉包,我覺得最好味係呢個..好香蒜蓉味,好正.黃咖喱炒雜菜d雜菜都幾新鮮.用蒜蓉包點d咖喱汁都別有一番風味.冬蔭公湯我覺得真係好泰國feel= =第一口食落去,好大陣泰國香料味同埋好辣..我麻麻..海鮮濕炒河味道幾好,不過d河炒到幾散下...炒金邊粉幾得別,有d甜甜地.不過我唔中意食甜o既炒粉- -食飽後埋單時佢地會送上一人一舊甜品.我麻麻..總括而言,第一次黎呢間野,我覺得唔錯.應該會再去試下第2d泰菜.
星期六同朋友去荃灣行街.行到晚上6點...
成班友都話好耐冇去稻草人食野,不如去食.
咁我地就去左力生廣場啦..上到去..O晒咀..
說好的稻草人唔見左....眼前就係一間叫金泰皇O既餐龐.
由於我地都餓了..所以就入去試下泰菜.....

入到去,個格局冇變..不過唔理啦..睇餐牌先..
睇左陣..我地點左
無耐就來餸了..
首先講下無國界蒜蓉包,
我覺得最好味係呢個..好香蒜蓉味,好正.
黃咖喱炒雜菜
d雜菜都幾新鮮.用蒜蓉包點d咖喱汁都別有一番風味.
冬蔭公湯
我覺得真係好泰國feel= =
第一口食落去,好大陣泰國香料味同埋好辣..我麻麻..
海鮮濕炒河
味道幾好,不過d河炒到幾散下...
炒金邊粉
幾得別,有d甜甜地.不過我唔中意食甜o既炒粉- -

食飽後埋單時佢地會送上一人一舊甜品.
我麻麻..

題外話/補充資料: d侍應幾好,幾有禮貌
2012-03-17
  • 國界蒜蓉包
2012-03-14 31 瀏覽
有晚有個朋友生日,想搵個地方食飯,荃灣地方我唔多熟問個fd有乜好介紹行行下咁岩有人派傳單金泰皇,費時諗咁多於是成班fd上去一試,上到去地方都幾大但由於肚餓唔埋咁多,一坐底首先叫左碟生蝦刺生先...再配d辣汁都算ok叫左兩客蒜蓉飽,賣相都幾特別,幾好食唔錯,無國界個名都幾特別,但點解叫無國界真係唔明跟住到個冬陰公大蜆湯d大蜆都ok,但個湯味道就一般,好重椰汁味,冇乜特別...可能我食慣辣炒金邊粉個味道酸酸甜甜幾好食,幾開胃鐵板蠔仔蛋熱辣辣好食必點其他飯後甜品,例牌
生蝦刺生
可能我食慣辣
冬陰大蜆湯
炒金邊粉個味道酸酸甜甜幾好食,幾開胃
泰式炒金邊粉
鐵板蠔仔蛋熱辣辣好食必點
鐵板蠔仔蛋
其他
燒鱔魚
飯後甜品,例牌
芒果糯米飯
題外話/補充資料: 其實整體都唔差ok,但我覺得應該可以再好d 位置唔算好但唔難搵,一出地鐵站就係 食得過 ^ ^
2012-03-10
2012-03-10
生日
  • 蠔仔蛋
2012-01-16 13 瀏覽
平時見客係港島尖沙咀,揾間平/貴又好食既餐廳真係冇難道。但今次個新客話荃灣先方便,仲提意泰國菜,即刻頭都大埋!朋友話上openrice揾下,即管試試,點知呢度真係有料到!講番呢間"金泰皇",見其他食評post啲相個裝修都似樣,心諗個客都ok掛~點之去到出奇的吾錯!寬敞,乾淨,舒服。生意張單都成功左三份一!(吾係講笑,你揀錯間餐廳分分鐘單生意都冇埋)早到左同個負責人吹下水,佢話d廚全部係泰國人(估吾到係荃灣都有呢d standard ),但d客落order時都可以按自己要求tune下d味。問佢有乜好介紹,如下!個客見d菜個買相吾錯,拿部手機係甘影,好彩我都附和佢,吾係冇得post上黎。燒鱔,好少係泰菜餐廳食過,佢加埋個泰式辣汁真係冇得頂!時令凍食加菲蟹,鮮!甜!雖然吾係正宗泰菜,用番之前個辣汁,非常夾。泰式炒芥蘭,miss客話怕太salty,負責人同個廚講,出黎d味啱哂miss口味。我覺得吾係太特出但ok啦~芒果"特飲",真係特別,吾知佢用幾多芒果肉整,好似成杯100%芒果汁甘!叫佢加少d冰應該仲正!冬陰公,足料,同其他出名既餐廳差吾多。免費甜品,ok,好有泰式風味。因為同過客食都忘哂形

燒鱔,好少係泰菜餐廳食過,佢加埋個泰式辣汁真係冇得頂!
冬陰公,足料,同其他出名既餐廳差吾多。
免費甜品,ok,好有泰式風味。
因為同過客食都忘哂形,仲有超大超香長方形既蒜蓉包同正宗黃咖喱都冇影相,但令我回味無窮,沒法難忘。
見過客食到甘開心,緊係一路食一路講d生意啦。不過佢好似都冇乜心機聽。點之食完之後佢問番過價就話ok,價都吾還!
呢餐三個人平均每人佰三蚊,飽到嘔,有貴蟹食,又傾成單生意,抵到攔。下次d客冇要求吾叫加菲蟹仲平呀~
2012-01-13
2011-11-28 17 瀏覽
有日行過荃灣地鐵站, 攞到張金泰皇既傳單, 見有D肚餓, 就同左屋企人一齊上去試下個午餐雖然係樓上餐廳, 但係都好易就搵到上到去, 門口D佈置好有令你去左泰國既feel午餐價錢合理, 選擇眾多 係香港好少見到餐廳用既燈, 好特別 菠菜炒飯, 味道有水準, 菠菜同海鮮配搭一流 豬頸肉檬粉, 面多肉爽之後有日, 決定同呀爸呀媽再去食一次, 不過係晚餐!!! 恐龍蛋, 如果唔試過, 唔會知有幾好味, 真係非食不可!!!! 無國界蒜蓉飽. 長條形的包, 4面都搽滿牛油. 建議加點黃咖哩既食物, 包+咖哩汁,保證好味到爆!!!!其實仲有豬肉, 雞肉, 鱔串燒. 黃咖哩蟹等等......晚餐仲有甜品送, 正!!!
雖然係樓上餐廳, 但係都好易就搵到
上到去, 門口D佈置好有令你去左泰國既feel
午餐價錢合理, 選擇眾多

係香港好少見到餐廳用既燈, 好特別
菠菜炒飯, 味道有水準, 菠菜同海鮮配搭一流
豬頸肉檬粉, 面多肉爽
之後有日, 決定同呀爸呀媽再去食一次, 不過係晚餐!!!

其實仲有豬肉, 雞肉, 鱔串燒. 黃咖哩蟹等等......

晚餐仲有甜品送, 正!!!
題外話/補充資料: 餐廳好近荃灣地鐵站, 好方便!!!! 個人認為, 大家應該俾多D機會呢種有特色既餐廳, 咁大家先可以大飽口福!!!!
2011-11-06
  • 恐龍蛋