2022-08-16 253 瀏覽
靚美景,食材美麗的擺設,除咗靚之外,每款食品都在水準之上。一入到餐廳已經感覺都好舒服,面對維多利亞港,及餐廳內的裝飾亦都令人有食慾。當時黃昏大約6:00 ,晚霞從窗外射入,更顯得十分好情調。先來飲料。竹蔗茅根水,清涼解暑,紫貝天葵,帶酸,開胃。一行四人,一鍋分四種湯底,求其所好。先來一個花園式的拼盤,有黑松露蝦蟹餃,韭菜餃,雜菌拼盤,黑毛豬豚肉玫瑰花-賣相好靚。所有料子,水準之上,肉有肉味,餃子彈牙,有鮮味,爽口,冇得彈。頂級手切肥牛,用個金牛盤盛載,金牛金牛,金牛載肥牛,十分好意頭。好睇兼好食,又係冇得彈。開心小企鵝,用墨魚丸造成的,十分之可愛,相信小朋友一定會十分之喜歡。除咗外型靚可愛之外,墨魚丸的品質,亦十分到家,彈牙,爽,有墨魚味,齊哂。配料有豆腐紙及即炸手工紫菜響鈴卷,亦係水準之上的出品👍秘製麻辣鴨血,我唔好食得辣,但我聞到好香麻辣味,食者話,夠麻,夠辣。咁好料,最好整杯生啤啤一啤佢啦。埋單離開時,窗外另外一種景象,夜香港。
靚美景,食材美麗的擺設,除咗靚之外,每款食品都在水準之上。
先來飲料。竹蔗茅根水,清涼解暑,紫貝天葵,帶酸,開胃。
一行四人,一鍋分四種湯底,求其所好。
配料有豆腐紙及即炸手工紫菜響鈴卷,亦係水準之上的出品👍

2022-08-14
2022-08-16 211 瀏覽
如果要選時間來這裏打邊爐 一定是黃昏面向維港 迷人的日落盡收眼底滋養眼睛的不只有美景還有店員為我們準備的“花圈火鍋”靚到呢~中間四格火鍋抗逆先鋒($288)有辣到噴火四川麻辣湯味道比較清甜嘅杏汁白肺木瓜雪耳湯胡椒味重既胡椒豬肚雞湯 大家都愛既番茄紅蘿蔔豬展湯四個人食一人一格 剛剛好花圈黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤($268)有餃有丸有什菜有玫瑰花豬肉豬肉好食黑色嘅係黑松露蝦蟹餃 超好食餃子皮有香濃嘅黑松露味道 餡料爽口淺綠色係韭菜餃 非常之香小總結 佢呢度嘅餃子非常好丸類亦很出色 特別是開心小企鵝 ($88)墨魚汁加上墨魚肉 用手工和耐性創造出一隻隻可愛的小企鵝入口彈牙無比 而且吃到粒粒墨魚肉好食又好睇 當之無愧頂級手切肥牛($368) 肥瘦適中食落冇揸好辣之人可以挑戰自製麻辣鴨血($88)食到辣嗰位朋友話好正 亦都話真係好辣黃金炸魚皮($78)即炸 食落重係暖㗎非常脆口 鹹蛋黃醬唔多唔少剛剛好不過食到底有啲油紫菜響鈴卷又係正嘅($68)反而冇咁油 又係即炸有少見嘅豆腐紙($48)一淥就變腐竹豆品愛好者覺得唔錯
如果要選時間來這裏打邊爐 一定是黃昏
面向維港 迷人的日落盡收眼底
滋養眼睛的不只有美景
還有店員為我們準備的“花圈火鍋
靚到呢~

中間四格火鍋抗逆先鋒($288)
有辣到噴火四川麻辣湯
味道比較清甜嘅杏汁白肺木瓜雪耳湯
胡椒味重既胡椒豬肚雞湯
大家都愛既番茄紅蘿蔔豬展湯
四個人食一人一格 剛剛好

花圈黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤($268)
有餃有丸有什菜有玫瑰花豬肉
豬肉好食
黑色嘅係黑松露蝦蟹餃 超好食
餃子皮有香濃嘅黑松露味道 餡料爽口
淺綠色係韭菜餃 非常之香
小總結 佢呢度嘅餃子非常好

丸類亦很出色 特別是開心小企鵝 ($88)
墨魚汁加上墨魚肉
用手工和耐性創造出一隻隻可愛的小企鵝
入口彈牙無比 而且吃到粒粒墨魚肉
好食又好睇 當之無愧

頂級手切肥牛($368)
肥瘦適中食落冇揸

好辣之人可以挑戰自製麻辣鴨血($88)
食到辣嗰位朋友話好正 亦都話真係好辣

黃金炸魚皮($78)即炸 食落重係暖㗎
非常脆口 鹹蛋黃醬唔多唔少剛剛好
不過食到底有啲油

紫菜響鈴卷又係正嘅($68)
反而冇咁油 又係即炸

有少見嘅豆腐紙($48)
一淥就變腐竹
豆品愛好者覺得唔錯

2022-08-10 334 瀏覽
今日同朋友嚟到銅鑼灣搵火鍋店,好酒之人見到呢間餐廳既名,就忍唔住行入去試試。侍應好快就上哂調味盤,又問我地想要咩湯底,仲介紹我地試下佢地最近推介既抗疫先鋒,咁應境,哈。今次四人我地嗌咗啲豬肉加菜加菌既拼盤,然後加一盤手切牛肉。另外好辣之人一定會好中意呢間火鍋店,因為佢有唔少辣響鈴,鴨血,湯底亦非常惹味,我地就嗌咗竹蔗矛根同菊花茶下火!另外好酒之人要留意,呢到除咗有生啤,啤酒,酒類款式都唔少嫁!有Sake, 茅台,紅白酒,一定唔好錯過!
2022-08-10
2022-08-10 246 瀏覽
今日約咗朋友去左銅鑼灣V point打邊爐,黎到都幾出名既「酒鍋」😆 裝修高雅華麗,帶有濃厚既中國古代特色,別有心思。餐廳採用落地大玻璃,可以望到維港海景,五光十色😍湯底叫左新推出既「抗疫先鋒$288」有四個湯底,呢個名意思諷刺依家保持社交距離既風氣🫠 每人一格🫠 四款湯底分別係:胡椒豬肚黃金花膠雞湯、杏汁白肺木瓜雪耳湯、蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯、四川麻辣湯;每個湯底都各有特色🤣「牛氣沖天」圍住個湯底,賣相好靚好有心思。主角牛有兩款,分別係日本飛驒牛,頂級安格斯牛小排;牛味濃郁,嫩滑軟腍😍精選配料方面仲有:黑松露蝦蟹餃、芝士紫菜蝦蟹餃、即炸手工紫菜響鈴卷、手打蝦丸、手工墨魚丸⋯ 水準唔錯。仲有大量蔬菜:分別有南瓜、秋葵、蕃茄仔、雞髀菇、靈芝菇🍄,夠哂健康😋小食都有三款。黃金炸魚皮,新鮮熱辣,炸到卜卜脆,加埋鹹蛋好滋味!午餐肉響鈴,好特別。台式酥炸花枝餅,好香口😝坐得舒服,食得滋味👏🏻

小食都有三款。

坐得舒服,食得滋味👏🏻

• 黃金炸魚皮
  • 頂級安格斯牛小排
  • 黑松露蝦蟹餃
2022-08-08 228 瀏覽
一直都好想試吓酒窩佢哋五合一酒火入鍋 究竟係乜嘢嚟呢?原來係大蝦木瓜酒鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋和沙嗲鍋最吸引一定係木瓜鍋,店員會喺客人面前倒入酒,瞬間充滿烈火 打卡一流洋蔥豬肉蝦蛋餃 蛋皮代替傳統餃子皮真係好有新鮮感而且餡料豐富佢哋嘅本地手切牛肉油脂唔會太多,而且充滿牛肉香味配搭各種湯底都唔使再點豉油啦開心小企鵝 朋友以為係裝飾品,其實佢是杞子和墨魚丸,咬落去好彈牙真係睇得又食得黑松露蝦蟹餃 黑松露味都做得幾出 咬落去已經聞到陣陣嘅松露香.
一直都好想試吓酒窩佢哋五合一酒火入鍋

洋蔥豬肉蝦蛋餃
蛋皮代替傳統餃子皮真係好有新鮮感而且餡料豐富

開心小企鵝
朋友以為係裝飾品,其實佢是杞子和墨魚丸,咬落去好彈牙
真係睇得又食得

黑松露蝦蟹餃
黑松露味都做得幾出 咬落去已經聞到陣陣嘅松露香
2022-08-06 210 瀏覽
跟朋友晚飯,總是吃放題或火鍋,找了家環境舒適、景觀開揚、以特色食品為主打的火鍋店。酒火入鍋五格湯底滿足不同口味,中間是原隻木瓜湯、蕃茄波士頓龍蝦、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋及潮州沙嗲鍋。木瓜鍋以豬骨湯底熬成,帶濃郁酒香。本地手切肥牛這家店擺設造型絕對到位,未吃只看也餓上三分。肥牛色澤鮮紅,脂肪平均分佈,質感爽彈。開心小企鵝墨魚汁及白墨魚肉作企鵝身體🐧的造型,可愛趣致。質感爽脆彈牙,墨魚味超濃。芝士墨魚丸、芝士蝦丸手打芝士系列,燙完可稍放涼,再一口吃掉,爆芝士卻又不燙,芝香配搭爽彈肉丸口感,不錯。黑松露蝦蟹餃洋葱豬肉蝦蛋餃竹庶茅根紫貝天葵要有樣又有味道的朋友,可以來吃一趟。
跟朋友晚飯,總是吃放題火鍋,找了家環境舒適、景觀開揚、以特色食品為主打的火鍋店。

酒火入鍋

本地手切肥牛

開心小企鵝

芝士墨魚丸、芝士蝦丸

黑松露蝦蟹餃
洋葱豬肉蝦蛋餃

竹庶茅根
紫貝天葵

要有樣又有味道的朋友,可以來吃一趟。
2022-08-03 196 瀏覽
今日終於都有時間去返之前銅鑼灣果間靚景食火鍋喇,今次晏左去冇上次個岩岩日落既FEEL咁屈機但係都好正🌃,今次試第2個鍋,叫咗一個走火入鍋個鍋有五格獨特木瓜鍋,配蕃茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋潮州沙嗲鍋,跟住有個豆腐紙第一次食仲以為係餐巾,估唔到咁好味😂,蔬菜拼盤,雜菌拼盤,黃金炸魚皮,依個好好味份量仲要好多😳,不過比較多油,所以叫返D蔬菜拼盤,雜菌拼盤,台式酥炸花皮枝餅,開心小企鵝,七星報喜,黑松露蝦蟹餃,依個好有黑松露味幾重,洋蔥豬肉蝦蛋餃,秘製麻辣鴨血,唔食辣既我都岩岩好接受到未爆汗而且覺得好正🤤,仲有三鮮制生麵,當然唔小得仲有火鍋必需品頂級手切肥牛😋,入面仲有得BOOK房唱K,真心推介🤩#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #酒鍋 @thedrunkenpo

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #酒鍋 @thedrunkenpothk

整體 : 酒鍋(真心推介)
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
2022-07-29 289 瀏覽
今日去酒鍋打邊爐,下午過嚟有窗口位坐,而且景色宜人😛今次試吓佢哋嘅五格湯鍋先,中間是木瓜和鮮蝦做的湯底,師傅再用洒火入鍋底,成個湯都充滿着酒香~唔少得四川麻辣鍋、波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩湯和沙嗲湯底食火鍋一定要食牛肉我想叫咗本地手切肥牛一上菜已經俾佢嘅牛牛盤吸引咗😍牛肉嘅油脂分布好平均唔會太肥膩牛肉味香濃開心小企鵝企鵝超得意呀食落去係墨魚丸嚟嘅😋三色鮮制生麵建議返落去沙嗲湯度食 特別掛湯黑松露蝦餃特別推介呢一款菜式因為佢嘅松露味好香配搭埋新鮮蝦肉 yummy

唔少得四川麻辣鍋、波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩湯和沙嗲湯底

火鍋一定要食牛肉我想叫咗本地手切肥牛

企鵝超得意呀食落去係墨魚丸嚟嘅😋

三色鮮制生麵
建議返落去沙嗲湯度食 特別掛湯

黑松露蝦餃

2022-07-21 482 瀏覽
今日去咗《酒鍋》打邊爐,今次有得坐窗口位太好了👏👏!完全可以盡覽維港景色🌇!今次點咗呢個~原創五格鍋,內有一個以木瓜和鮮蝦為湯底,再以酒火入鍋,吸睛之餘亦酒味芳香👍🏻!另有惹味的四川麻辣鍋、波士頓龍蝦鍋(略嫌不夠濃味😅)、清湯蘿蔔牛腩(肉質軟嫩,大大件好好味👍🏻)和沙嗲鍋🥰!食材方面~最吸引當然係🐂手切肥牛,上枱氣勢十足😅 油脂分佈好平均,口腔停留了牛的香味👍🏻!豆腐紙~第一次食好特別,與一般的腐竹有點不同,豆腐紙豆味比較濃,好薄身,所以食落好滑溜,淥一淥就食得,值得推介🥢黑松露蝦蟹餃~未放入口,已經聞到香噴噴黑松露的味道,餃子餡料十足又新鮮,黑松露愛好者必食😋!重有好多造型超靚既食材,賣相同味道同樣一流👍🏻👍🏻👍🏻!🐧開心小企鵝🐷洋葱豬肉蝦蛋餃🥬蔬菜拼盤🍜三色鮮制生麵🦑手打芝士墨魚丸🦐手打芝士蝦丸....

重有好多造型超靚既食材,賣相同味道同樣一流👍🏻👍🏻👍🏻!
🐧開心小企鵝🐷洋葱豬肉蝦蛋餃
🥬蔬菜拼盤🍜三色鮮制生麵
🦑手打芝士墨魚丸🦐手打芝士蝦丸

....
2022-07-20 288 瀏覽
朋友推介呢間~酒鍋!話說可以邊食邊飽覽維港高空景色,係閒聊相聚的好地方👍🏻!咁吸引當然要試試😊!呢度嘅食物擺盤和造型,絕對係賣相一流,今次點了呢個酒入火鍋,五格鍋~有齊蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣、潮州沙嗲,而最吸晴就當然係木瓜鍋👍🏻👍🏻 下酒再點火令湯底蝦味更鮮,木瓜又夠甜,淥蔬菜🥬一流!🐮本地手切肥牛~擺盤已經好霸氣,牛肉色澤紅潤,質素好好,油花分佈平均,食落好嫩👍🏻!🐧開心小企鵝~造型十分可愛,以墨魚製成,好彈牙👍🏻👍🏻!🍜三色鮮制生麵~十分健康,以菠菜、甘荀和墨汁製成,色彩繽紛,麵質入口爽口,食得出材料味道👍🏻!🥚洋蔥豬肉蝦蛋餃~蛋皮好薄,加咗洋蔥好有口感,不用沾任何醬料,已經好夠味😋!而其他食材,新鮮之餘亦好精緻,打卡賣相同樣一流!

🐧開心小企鵝~造型十分可愛,以墨魚製成,好彈牙👍🏻👍🏻!

而其他食材,新鮮之餘亦好精緻,打卡賣相同樣一流!
2022-04-26 1495 瀏覽
完全中伏 千奇唔好幫襯睇完OpenRice餐牌見到佢有任食諗住去幫襯,政府又有消費券諗住可以用政府消費券俾錢,入到去佢完全冇講話唔可以用消費券,剩係得單點火鍋,冇咗任食個個,其實已經即刻想走,但個店員催不如我幫你落咗個鍋底先,搞到我又唔好意思走,心諗反正都有消費券可以俾就當食返餐好🌚我哋叫咗個麻辣小辣鍋同埋酸菜白肉鍋,酸菜白肉鍋啲豬肉鞋到食都食唔到🤢🤢。啲嘢完全唔算平,淨係一碟芝士腸六條都$58,平均每條$10,真係想問你啲芝士腸係咪有金。佢啲橙汁話係鮮榨,完全係呃人,仲要$48一杯🤢🤢 到最後結帳嗰陣因為見到OpenRice寫住可以比支付寶,又收master ,就問佢係咪可以比支付寶,佢話淨係收現金同實體卡🤢🤢,我呆咗咁問佢咁你網上又話可以收支付寶?佢話壞咗未整返好。大佬你未整返好就唔好寫出嚟話可以收啦,唔係講笑如果我知道你未整返好我一定唔會過嚟食。 呢一餐我食咗$1200, 話就話OpenRice訂有九折優惠,你加返一上去咪冇囉,真係伏中之王,大家真係唔好去食,又貴又唔係特別好食。
完全中伏 千奇唔好幫襯

睇完OpenRice餐牌見到佢有任食諗住去幫襯,
政府又有消費券諗住可以用政府消費券俾錢,
入到去佢完全冇講話唔可以用消費券,
剩係得單點火鍋,冇咗任食個個,其實已經即刻想走,
但個店員催不如我幫你落咗個鍋底先,搞到我又唔好意思走,
心諗反正都有消費券可以俾就當食返餐好🌚

啲嘢完全唔算平,淨係一碟芝士腸六條都$58,
平均每條$10,真係想問你啲芝士腸係咪有金。

佢啲橙汁話係鮮榨,完全係呃人,仲要$48一杯🤢🤢

佢話淨係收現金同實體卡🤢🤢,
我呆咗咁問佢咁你網上又話可以收支付寶?
佢話壞咗未整返好。

大佬你未整返好就唔好寫出嚟話可以收啦,
唔係講笑如果我知道你未整返好我一定唔會過嚟食。

2022-04-26
2022-02-04 1106 瀏覽
首先當然要講吓呢到十分適合熱愛打卡既朋友因為座落於V point 27樓景觀當然唔話得建議提早預約同埋要講明要窗邊位影相打卡一流另外食物方面我係食午市叫咗個麻辣湯底加吃到飽喜愛食台灣鴨血既值得過黎一試因為可以無限添加 而其他肉類就標標準準火鍋配料老係正常味道 都好合理啦午市咁平價錢可以係27樓食飯再加無限任食放題值得!超值!野食質素已經好過好多間火鍋放題啦!點解? 因為個景已經加晒分 火鍋個鍋仲要好特別唔係普通一個煲就算 睇圖就明啦咁多位
首先當然要講吓呢到十分適合熱愛打卡既朋友
因為可以無限添加 而其他肉類就標標準準
火鍋配料老係正常味道 都好合理啦
午市咁平價錢可以係27樓食飯再加無限任食放題
值得!超值!
野食質素已經好過好多間火鍋放題啦!
點解? 因為個景已經加晒分 火鍋個鍋仲要好特別
唔係普通一個煲就算 睇圖就明啦咁多位
2022-01-09 986 瀏覽
天寒地凍就最岩去打邊爐🔥 之前專登黎食呢個大閘蟹套餐($568位),入面有勁多嘢食勁豐富😍 落咗單首先每人有一隻鹽燒花螺、大閘蟹🦀及鹽燒海蝦🦐,大閘蟹足5.5兩,蟹膏肥美甘香幾好食🤤食完個火鍋湯底就送到,套餐選用嘅湯底係黃金蟹黃雞煲花膠湯底,用原隻雞連埋冬瓜呈上,好足料😍 雞湯味濃郁花膠滋補,打邊爐前絕對要飲返一兩碗👍🏻 火鍋配料方面大部份都同蟹有關😍 有卜卜脆又香口既黃金蟹粉魚皮、手工蟹粉蝦餃、自家製流心蟹粉丸及黃金蟹粉響鈴,大部份都保留住蟹既鮮味而且幾有特色!而我就最鍾意食佢地既黑毛和牛,牛味濃且肉質鮮嫩👌🏻👍🏻 最後食埋蔬菜、雜菇、蜂巢豆腐同酒窩刀削麵,真係飽到上心口😆 配上驅寒既薑茶消滯,感覺岩岩好👌🏻大家都可以bookmark定呢間,等晚市堂開返就可以去試下😢👌🏻

大閘蟹足5.5兩,蟹膏肥美甘香幾好食🤤

火鍋配料方面大部份都同蟹有關😍
而我就最鍾意食佢地既黑毛和牛,牛味濃且肉質鮮嫩👌🏻👍🏻
2022-01-08 747 瀏覽
網上看到有奶茶,哈密瓜冰之類的甜品才買劵,去到場說沒有奶茶及甜品很久了!說是歷史留下的餐牌,頂!你唔更新咪即係呃人,去到無乜人!窗邊位有咁多空位都唔俾坐!話無得揀位!即係環境唔掂,
2022-01-07
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2021-12-22 805 瀏覽
9 0 後 的 味 蕾Bookmark左好耐既餐廳,因為佢可以對住維港view打邊爐,啱晒兩個鍾意既我😝.今次試咗個美人鍋底,湯料好足,有花膠、雞件、豬肚,花膠都幾厚口、又有膠質,充滿口感,唔係好薄個啲,雞件都好滑身,湯底就飲到胡椒味。.上菜方式非常特別,一個圓形嘅木造圍邊,放滿各式各樣嘅食材,一放上枱啱啱好套住鍋底,侍應隨即喺放兩粒乾冰落個湯到,白雪雪嘅煙即時冒出,畫面非常靚,不過如果想同佢影相,一定要把握時機📸.安格斯牛肉黑毛豬肉擺得成朵玫瑰花咁,好靚,最重要係無論係豬肉定牛肉,肉香味都好濃郁,特別欣賞黑毛豬,口感係做到好似牛一樣,好軟綿。.餃子全部都係自家製嘅餡料,最鍾意係黑松露蝦餃、仲有韭菜餃,兩隻味道都好濃郁,而且餃子皮都唔會好厚!.想要一個chill chill 地嘅環境打邊爐,食到高質肉,呢度會係你嘅選擇。
9 0 後 的 味 蕾

上菜方式非常特別,一個圓形嘅木造圍邊,