2012-08-23 149 瀏覽
夏日炎炎,買返杯凍飲消暑真係最好不過!!平日lunch時間都好多人等,天時暑熱企係街等5-10分鐘都咪話唔辛苦..... 但今日lunch行過竟然無人,諗都唔諗就即刻買杯消下暑!! 平時只會叫珍珠奶茶的我,今日決定試新野 --- 奶蓋綠茶。聽閒佢的奶蓋系列幾好飲,今次終於可以試到啦!!!我跟足佢杯上貼紙嘅指示,先打開蓋唔用飲管就咁飲品嚐下奶+茶一齊飲嘅味道,飲落係唔錯..... 但點解d cream咸咸地嘅??不過都可以接受,但如果唔咸會更加好囉!!
夏日炎炎,買返杯凍飲消暑真係最好不過!!

2012-08-23
1 分鐘 (外賣自取)
  • 奶蓋綠茶
2012-07-20 72 瀏覽
行到攰攰地,就去貢茶買杯野飲~要左杯檸檬愛玉同葡萄柚蘆薈見到杯檸檬愛玉,,好多檸檬肉係杯野入面飛黎飛去,個味有點怪,唔係甘like,但個FD就好鐘意杯葡萄柚蘆薈就幾甜,,但好難先吮到D蘆薈大杯左D,好辛苦先飲得哂,如果有細杯同價錢回落返就唔錯
行到攰攰地,就去貢茶買杯野飲~

要左杯檸檬愛玉同葡萄柚蘆薈

見到杯檸檬愛玉,
,好多檸檬肉係杯野入面飛黎飛去
,個味有點怪,唔係甘like,但個FD就好鐘意
檸檬愛玉 *V*
杯葡萄柚蘆薈就幾甜,
,但好難先吮到D蘆薈
葡萄柚蘆薈 *V*
大杯左D,好辛苦先飲得哂,如果有細杯同價錢回落返就唔錯
2012-07-16
3 分鐘 (外賣自取)
檸檬愛玉 *V*
葡萄柚蘆薈 *V*
2012-07-15 30 瀏覽
冇咩特別的野飲,ice華田,不過唔係甜,正!第一次食寒天覺得口感好奇怪,有d似jelly,但又幾硬,不粒粒,好難吸,而且仲淨一大半好浪費,好似冇乜點食到咁=.=不過我知道對腸好所以感覺應該幾健康的
不過我知道對腸好所以感覺應該幾健康的
2012-07-09 38 瀏覽
台茶最初在香港盛行時.我已經很想試登打士街呢間貢茶.奈何當時無論我幾多點經過呢間店門口也擠滿人.時間的過去.人們對台茶熱情減退,今次我去呢間店是完全沒有人.縱使樓下的食友說呢間貢茶品質下降,但呢間店附近的鄰居已轉了數手.台茶店佔很多結業.而呢間店在旺角舗位.經過數年仍存在.我估計是or最多笑臉的台茶店.機於以上的原因,也值得一試.環境門面當然是熱辣辣,店內衛生只是一般.因為我見到地下有很多漬水.其好飲品的製作過程客人是一目了然的.服務十分冷淡.不會主動問要不要少冰少糖.也沒有笑容.但多謝的禮貌語是有的.珍珠奶茶14元..沒有細杯買..飲了很多杯珍珠奶茶,現在有少少個人心得.叫少糖.除了為健康著想,少糖也更容易比較茶香同奶香.首先說珍珠什有咬口.越咬糯米的香味越突出.茶香同奶香味也做得平均,如果茶香勁會苦.奶香勁會好甜.2者也不會.但要分茶香味突出很多,入口又順滑.冰溶了也不會影響味道.十分好味.....旺角呢條街,.晚上多人得恐怖.呢條街的店品質只要中上也不愁沒有客源
太陽好勁

飲完好飽
珍珠奶茶14元..沒有細杯買..

5 分鐘 (外賣自取)
$14 (其他)
  • 珍珠奶茶
2012-07-07 31 瀏覽
一到夏天又係時候要幫趁下台式飲料咁多間台式飲品我就淨係唯飲貢茶, 佢的確有佢既魅力既!但可能D人唔同左, 或者係用料分量唔同左, 我叫左一杯茉香奶茶, 但係係有陣怪味, 真係有D怪, 我同個姐姐講要轉既時候佢話佢照平時咁沖, 我無野好講。朋友飲招牌奶蓋綠茶加珍珠, 佢話D珍珠都無以前咁好食。 唔知係咪出名就開始懶啦, 真係有少少失望, 或者可能係回憶總係美好, 我認命啦!
一到夏天又係時候要幫趁下台式飲料

咁多間台式飲品我就淨係唯飲貢茶, 佢的確有佢既魅力既!

朋友飲招牌奶蓋綠茶加珍珠, 佢話D珍珠都無以前咁好食。

題外話/補充資料: 奶蓋綠茶
2012-06-03 27 瀏覽
我叫左珍珠奶茶,等左好耐,因為真係好多人!杯奶茶有點'稀',冇乜茶味,奶味好淡.唔好飲!!!珍珠又硬,服務態度又差!!!貢茶最出名是珍珠奶茶,不過質素令人失望.下次唔會再買珍珠奶茶,試第2個算.
我叫左珍珠奶茶,等左好耐,因為真係好多人!
杯奶茶有點'稀',冇乜茶味,奶味好淡.唔好飲!!!

珍珠又硬,服務態度又差!!!

貢茶最出名是珍珠奶茶,不過質素令人失望.
下次唔會再買珍珠奶茶,試第2個算.
2012-06-01
2012-03-01 44 瀏覽
今日行過這間見到不太需要排隊,就來買杯野飲,發現了很多新款飲料,就選了奶蓋巧克力+很久沒吃又想吃到的黑糖,當我買完之後先發現原來是有印花比的,提示只貼在收銀機的一角,仲要排隊時人龍都會擋到,不排到自己跟來看不到,但收銀那位不會主動問人要唔要,而離開咗收銀位就唔會補發,真係變相唔想比優惠,我覺得比呢d優惠就係想人限期內多多幫襯,唔主動做這些優惠我是絕對很少幫襯的,因為不太便宜,久不久一次就好等了約10min終於入手了,朱古力味很甜,想用開蓋飲的方法,但因為朱古力比奶蓋重的關係,都很難先吸到奶蓋,就算吸到了都已經被朱古力佔了大半口腔,所以用這種方法喝是不好喝的,因為喝了太多朱古力(因為想吸到黑糖凍)但奶蓋還剩下很多而必須把奶蓋完全搞拌,完全失去了要做成奶蓋巧克力的意義,加上加入去的黑糖凍有些味道有少少微酸(好像有點變味),和朱古力味又完全不配合,看來黑糖凍還是配奶茶好這種新花款不太適合我............
奶蓋巧克力+黑糖凍

這種新花款不太適合我............
2011-12-10
2012-02-28 28 瀏覽
男友仔同我都好鍾意飲冬瓜茶! 香港唔多台式飲品店有冬瓜茶,所以次次黎親旺角必定去貢茶買冬瓜茶飲雖然次次去親間野都好多人等既時間比較長 , 不過貢茶既冬瓜茶 甜度岩岩好 價錢又唔貴 又好飲值得再試!
男友仔同我都好鍾意飲冬瓜茶! 香港唔多台式飲品店有冬瓜茶,
所以次次黎親旺角必定去貢茶買冬瓜茶飲

雖然次次去親間野都好多人

值得再試!
15 分鐘 (外賣自取)
  • 寒天冬瓜茶
2011-12-27 24 瀏覽
我同d朋友去旺角shopping呀、影吓貼紙相咁啦,緊住有個朋友話想飮野,於是行行吓就搵到間貢茶啦。咁我地叫左兩位奶蓋綠茶、焦糖珍珠奶茶嗰d囉。奶蓋綠茶真係唔錯,好香又好creamy焦糖珍珠奶茶就好香焦糖味,但係唔會太甜太妃奶茶d香氣濃郁撲鼻,同我既焦糖珍珠奶茶有得比~總之就正lalala :$

咁我地叫左兩位奶蓋綠茶、焦糖珍珠奶茶嗰d囉。

奶蓋綠茶真係唔錯,好香又好creamy

焦糖珍珠奶茶就好香焦糖味,但係唔會太甜

太妃奶茶d香氣濃郁撲鼻,同我既焦糖珍珠奶茶有得比~

總之就正lalala :$
題外話/補充資料: 可以去附近既毫大大雞扒買野食添架~^^
2011-12-15
5 分鐘 (外賣自取)
$15 (其他)
  • 奶蓋綠茶 焦糖珍珠奶茶
  • 奶蓋系列 太妃奶茶
2011-08-31 15 瀏覽
又一間好久沒幫襯但又好想講一下好與壞睇到最近的食評都係差的,唔知係唔係換左人/料沖呀,我半年前飲仲係好好飲呀!之前幫襯開輕鬆飲,見新野又多人排就打算試一下啦!每間台式飲品店最重要就係睇杯珍珠奶茶,所以第一次就揀佢啦!!第一啖就覺得奶同茶味係配合到的,唔係分開茶還茶,奶還奶,甜度適中,珍珠有咬口,不過好淡味,因為我飲得慢,D冰溶得快,令到個奶茶淡左,失敗,下次要叫少冰!!對了,還有十送一,令到我好努力去吸印仔啦!咁第2次去試,就去試下佢有其他人無的奶蓋綠茶,見到個包裝有少少唔同,用膠紙貼住個蓋連杯身??面頭仲教我3種飲法,咁當然要試晒啦,就咁飲2啖先,綠茶有點苦,正常味道,然後我就試下開蓋飲一口奶+綠茶,嘩!正呀!奶蓋滑入口再加綠茶一齊入口個比例啱啱好!今次叫左少冰,所以唔係有好多冰擋住晒,不過响條街度咁樣飲法有D異相,仲需要好多紙巾(奶蓋都在嘴邊............)所以試左幾啖就用第3個方法了,就是搞埋D奶蓋同綠茶,變成奶綠,一飲,D奶中和左個綠茶苦味,又係好好飲,1杯野飲,3種感受,令到我愛上左呢間野!咁之後我又試下奶蓋紅茶啦,感覺好似比青茶仲苦左,如果我用第3個方法去飲,又好
又一間好久沒幫襯但又好想講一下好與壞

對了,還有十送一,令到我好努力去吸印仔啦!

咁之後我又試下奶蓋紅茶啦,感覺好似比青茶仲苦左,如果我用第3個方法去飲,又好似變左奶荼,不過最後都係試晒3種,結論係:還是青茶好!

又有一次,見到原來有個冰淇淋紅茶,咁又試下啦!,個雪糕幾滑,但個紅茶好苦,所以忍不住將個雪糕搞溶佢中和苦味,變成普通奶茶><

另外有次看到旺中對面又有一間分店,就打算去吸印仔啦!朋友叫了一杯梅子可樂(因為佢想飲黑水),而我就飲保證冇死錯人的奶蓋綠茶啦!結果............我錯了,可樂他喵的好酸,朋友飲2口就想丟掉,我叫佢唔好浪費,飲多D先(都係飲左半杯到.........我都頂唔住,好難飲),而我果杯..............飲奶蓋果下,差D倒唔出,成口奶蓋只倒到DD綠茶入口,冰又冇少到,隔住D綠茶,搞到我要急急腳搞拌佢飲奶綠算,仲要飲到最後奶多綠茶少,比例一D都唔啱,令我明白到分店同主店的分別,仲有吸唔到印仔,因為唔同人開的(我真想爆粗),以後都唔幫襯分店!!

仲有隻好想介紹的格雷黑糖奶茶,黑糖凍配奶茶個味真係唔錯,咬感比珍珠更軟但好煙靭,配唔太甜的奶茶剛剛好!

總括來說,只要係主打的都係好好喝,不是主打就要憑自己的味覺試了,因為他不再10送1,我都少喝了
服務的話都算幾好,不過有時佢地都會唔記得問要唔要少糖少冰的,抵食的話,我覺得比附近貴幾蚊,又唔肯做特價,但都係咁多人排隊呢下有保證,值得!
2010-10-30
20 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
  • 奶蓋綠茶
  • 格雷黑糖奶茶
2011-05-03 19 瀏覽
食完個三個燒餅,都有D開始夠啦.但又好想飲野TIM,行咗過隔離.是日都無咩心水,就叫咗個焦糖珍珠$16買完飛等咗10分鐘.到我啦!4分:比上一次既珍珠有大躍進.茶味依然夠,唔錯.三部曲完畢
食完個三個燒餅,都有D開始夠啦.
但又好想飲野TIM,

行咗過隔離.
是日都無咩心水,
就叫咗個焦糖珍珠$16
買完飛等咗10分鐘.
到我啦!
4分:比上一次既珍珠有大躍進.
茶味依然夠,唔錯.
三部曲完畢
2011-04-30
2011-04-26 13 瀏覽
我地排第20個,不過等左1陣就有得拎,效率好快,比comebuy快好多拎完急不及待要即刻try下,綠茶唔係好sweet,好有茶香味,d milk都ok,幾滑,不過同d tea好難溝埋,我唔理,繼續飲,飲到最尾d茶會有好大陣奶香味,好正,連我個fd唔like飲茶都話好飲
我地排第20個,
不過等左1陣就有得拎,
效率好快,
比comebuy快好多

拎完急不及待要即刻try下,
綠茶唔係好sweet,
好有茶香味,
d milk都ok,幾滑,
不過同d tea好難溝埋,
我唔理,繼續飲,
飲到最尾d茶會有好大陣奶香味,
好正,
連我個fd唔like飲茶都話好飲
20 分鐘 (外賣自取)
2011-03-29 14 瀏覽
這間分店聽聞是第一間香港既貢茶,心諗質素應該係最好既,點知,我今次一樣試茉香奶茶,而朋友就試左珍珠奶茶我的茉香奶茶:難飲,好像只係奶精溝水咁,勁唔掂,完全冇茶味,而且爆甜,我明明要少甜既,一飲就知落錯糖,失望!而朋友既珍珠奶茶:一般,奶茶算正常,但越飲越淡,但d珍珠完全唔掂,時硬時軟,而且冇味!這間貢茶竟然沒有廚房,難道d茶唔係新鮮煲出黎?我見間間分店都有廚房嫁喎(可能都有幾間冇既)
這間分店聽聞是第一間香港既貢茶,心諗質素應該係最好既,

點知,我今次一樣試茉香奶茶,而朋友就試左珍珠奶茶

2011-03-19
2011-03-16 22 瀏覽
今天飲了杯珍珠奶茶發覺味度越來越淡.特然想起上星期在油麻地飲了杯 ic=ice coffee .味度真的好似泰國街邊飲ic的一樣...又香又濃各位有無飲過類似的ic.請分享一下!!!
今天飲了杯珍珠奶茶
各位有無飲過類似的ic.請分享一下!!!
2011-03-16
4 分鐘 (外賣自取)
2011-03-07 37 瀏覽
男朋友唔知點解好鐘意飲貢茶我其實覺得麻麻唔係陪佢都好少會自己去飲尋日佢又話掛住個奶蓋要飲之前係馬鞍山同大圍要求多奶蓋都唔使加錢點知旺角咁惡要加5蚊所以就算啦要返普通唔通接近20蚊飲杯野咩!為左陪佢飲, 我就order左杯柑桔檸檬一路都覺得飲柑桔檸檬對把聲好我自問都飲過唔少地方既柑桔檸檬但係我真係未飲過一杯咁難飲既!!!!!!!好傑、唔夠甜、好澀飲左2啖已經後悔到死男朋友都話好難飲最後真係飲左10啖左右就dum左本來真係唔想晒野但係都真係頂唔住點解可以難飲成咁??????貢茶唔識沖茶以外既野就唔好賣茶以外既野啦!!!!
男朋友唔知點解好鐘意飲貢茶
我其實覺得麻麻
唔係陪佢都好少會自己去飲

尋日佢又話掛住個奶蓋要飲
之前係馬鞍山同大圍要求多奶蓋都唔使加錢
點知旺角咁惡要加5蚊
所以就算啦要返普通
唔通接近20蚊飲杯野咩!

為左陪佢飲, 我就order左杯柑桔檸檬
一路都覺得飲柑桔檸檬對把聲好
我自問都飲過唔少地方既柑桔檸檬
但係我真係未飲過一杯咁難飲既!!!!!!!

好傑、唔夠甜、好澀
飲左2啖已經後悔到死
男朋友都話好難飲
最後真係飲左10啖左右就dum左
本來真係唔想晒野
但係都真係頂唔住
點解可以難飲成咁??????
貢茶唔識沖茶以外既野就唔好賣茶以外既野啦!!!!
2011-03-06
5 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)