2014-08-28 1693 瀏覽
今天去到旺角工作,想去飲茶,見到其他酒樓好多人,所以去左譽宴.叫左:鮮蝦炸雲吞,家鄉咸水角,家鄉煎薄罉,蟹籽燒賣皇,山竹牛肉球,蜜汁叉燒包,鳳瓜排骨飯,鮑魚滑雞粥鮮蝦炸雲吞:香脆可口,炸雲吞中間嘅肉真係有蝦架,幾鮮味彈牙.家鄉咸水角:用料十足,炸得唔油,幾好味.家鄉煎薄罉:太粉,味道唔香,好睇唔好食.蟹籽燒賣皇:大大隻蝦幾新鮮彈牙,豬肉都幾香滑,做得出色.山竹牛肉球:平凡中的不平凡,牛肉味足好大件,腐竹好淋好香.蜜汁叉燒包:簡單得來,好難做得好,叉燒味濃汁又野味,蠔汁做得出色,包好乾身唔會太濕好好味.鳳瓜排骨飯:份量足,鳳瓜好淋排骨香滑.鮑魚滑雞粥:鮑魚片冇咩特別,但個滑雞粥好綿好夠味,雞唔會嚡,唔錯.整體:質素唔錯,價錢合理.

家鄉咸水角:用料十足,炸得唔油,幾好味.
家鄉煎薄罉:太粉,味道唔香,好睇唔好食.

蟹籽燒賣皇:大大隻蝦幾新鮮彈牙,豬肉都幾香滑,做得出色.
山竹牛肉球:平凡中的不平凡,牛肉味足好大件,腐竹好淋好香.

鳳瓜排骨飯:份量足,鳳瓜好淋排骨香滑.
整體:質素唔錯,價錢合理.
鮮蝦炸雲吞
蜜汁叉燒包
鳳瓜排骨飯
鮑魚滑雞粥
2014-08-05
$70.50 (下午茶)
鮮蝦炸雲吞
家鄉咸水角
蟹籽燒賣皇
山竹牛肉球
蜜汁叉燒包
鳳瓜排骨飯
鮑魚滑雞粥
2014-03-13 2944 瀏覽
放假一早有事出九龍,但又約了人中午於尖沙咀食自助餐,故找間酒樓吃點東西坐住等,始創有幾間選擇,隨便選了譽宴,9時半到達不用等位。特價點心選擇都不小,因有下塲,貪心的我好不容易忍手/口只選兩樣,山竹牛肉,叉燒包,雞包仔,雞扎,鴨腳扎,春卷,我對你地唔住,冇請你地出場陪我 !香茜牛肉腸 6/10 ~ 最先來到,賣相精緻,一碟6件,與原條分別是件件頭尾齊口,啲尾位切掉去左邊?入口和暖,不熱,腸粉皮較厚韌,牛肉餡有馬蒂,芫茜,但食不出芫茜的香,另一問題是鼓油太濃太多,本身自命咸蟲都要倒走鼓油才吃到。蝦餃之王6.5/10 ~ 新鮮蒸出,上桌時仍蒸氣不斷冒出,蝦餃比較大粒,皮厚了小小但可接受,內有荀粒,蝦肉爽彈,用料不錯,但最大問題是味道,並不是慣常食到的蝦餃味,而是調味太濃的蝦餃,味道就有點像冇薑汁味雞扎的汁,信不信由你 !埋單$53,價錢OK !
!
埋單$53,價錢OK !
2014-03-12
$53 (早餐)
2013-10-28 2253 瀏覽
其實我好少寫酒樓食評, 除非真係見到D好特別嘅嘢, 例如今次大家見到嘅薑蔥牛栢葉, 真係成碟揾唔到一D薑或者一條蔥, 但係味道又唔係太差.仲有係我揾咗點心紙好耐都見唔到炸雲吞, 我要叫部長點炸雲吞而佢都响點心紙上揾唔到.個炸雲吞係好好食, 可能少人點, 所以係新鮮炸.我覺得佢地張點心紙可以改善一下, 例如佢地有:千層馬拉糕, 同原籠黑糖馬拉糕, 但係分開寫, 搞到其它食家點錯.又好似我想食炸雲吞, 佢張點心紙上面係有錦滷雲吞, 但係炸雲吞又唔知去咗邊.

個炸雲吞係好好食, 可能少人點, 所以係新鮮炸.

2013-10-19
  • 炸雲呑
天氣炎熱, 又唔鐘意SHOPPING, 到酒樓下午茶就最適合不過, 依舊到常去位於太子始創中心的譽宴.因為平日下午茶時段, 客人唔算多, 亦因為這原因, 侍應服務態度及速度亦合乎要求!基本上每次嘆下午茶, 兩口子加埋都唔過$90, 因為每次都係叫特價點心或小點, 如果食下午茶唔叫特價點心而就去叫正價炒粉麵飯會唔會有些少唔尊重張特價紙呢?這款炸茄子試過後每一次都點, 因為做得太出色了, 魚肉唔腥, 同時跟茄子亦炸得香口, 茄子唔會內裡出現及太水溜溜的情況, 另外再配上這個豉汁真係一絕!雞包汁內除了雞肉及一些菇, 再加上薑絲, 薑絲正正將雞肉及菇味道提升過來, 好食!一個唔太似正宗馬粒糕, 可能改為蛋白及唔用蔗糖, 吃上來唔會太甜, 同時以些少蛋黃作點綴就更適合不過, 一層一層地疊成亦豐富了口感!今日粉果皮做得有點厚, 但餡料卻比平時多, 就都扯平吧! 唔會因為太多胡椒粉而擾亂味覺, 可以真正嚐到沙葛, 花生, 蔥及肉碎的味道.今天的一個敗筆, 勢估唔到會輸比平時保持水準的叉腸身上, 很細心為客人切成6份上碟, 同時豉油另上, 落多少就個人而定, 這是值得欣賞. 粉皮比平時厚, 但最大問題
魚茸炸茄子
薑汁雞包仔
潮州蒸粉果
蜜汁叉燒腸
今天的一個敗筆, 勢估唔到會輸比平時保持水準的叉腸身上, 很細心為客人切成6份上碟, 同時豉油另上, 落多少就個人而定, 這是值得欣賞. 粉皮比平時厚, 但最大問題係主角"蜜汁叉燒"變左"普通瘦肉", 不但沒有蜜汁味, 而且這肉乾到好似被抽濕機抽乾水份一樣.

整體都係一頓不錯的下午茶, 希望下次再黎時, 可以見番蜜汁叉燒!

2013-09-18
魚茸炸茄子
薑汁雞包仔
潮州蒸粉果
2013-08-27 1492 瀏覽
約朋友食飯,好想食下片片皮鴨。不過得兩個人點食得晒…行行下睇到有推廣,有片皮鴨又有蒸魚優惠就問小姐可唔可以一齊點咖。佢話可以,計落一碟幾十蚊就試下喇!上到去又見到有點心食,就叫了馬拉糕;好過食飯喇!睇落去是用蔗糖整,食落去不太甜,沒有黃色馬拉糕的奶油味。口感又軟淋淋,幾好食。例牌片皮鴨,加上膜膜皮。可能因為價錢關係,要鴨皮又香又嫩又有口感是沒什麼可能。不過幾十蚊有熱辣辣的一道片皮鴨,我覺得合格。蒸班仔。又是三十多四十蚊一碟,差不多每桌也有點。食落去知道是養魚,因為肉沒有太多彈性。不過也沒想到什麼泥味,要是來一客家常已經好好。可能真係好平的關係,平日上去都好多人食。如果有機會再經過,我都會平平地食多餐。
片皮鴨
蒸班仔

2013-07-06 1048 瀏覽
黎過呢道兩次因為覺得環境唔錯 野食都幾好食而再來而且茶好夠熱, 好飲 兩次都叫左糯米卷, 因為好特別 (有糯米同紫米)今日叫左千層糕, 奶皇好香好味芋角夠鬆化, 但黎到已經凍左, 無咁好食仲叫左肉絲炒麵 平時我唔係太鍾意食肉絲炒麵 因為多數好咸, 麵又炸得好焦但呢道整得非常好食, 唔會太濃味, 麵比一般既幼身炸既程度適中(爸爸係咁話好食好食, 隔離檯聽到後都叫左碟!! 哈哈)不過今日遇到既事實在令我地"吃驚"傳菜姐姐拎籠蝦餃黎之後有個男人即刻行埋黎我地檯(佢無著uniform架, 格仔恤衫, 同一般食客無異)話: 你地介唔介意我蒸過籠比你?原來佢留意到我地籠蝦餃"蒸過龍"!雖然唔知佢何方神聖, 但都感受到呢間酒樓既誠意!一籠特價蝦餃只係賣$16, 其實真係無必要換比我地非常好!!叫左6個點心+一碟炒麵都係$250, 抵食。
黎過呢道兩次
因為覺得環境唔錯 野食都幾好食而再來
而且茶好夠熱, 好飲

兩次都叫左糯米卷, 因為好特別 (有糯米同紫米)

今日叫左千層糕, 奶皇好香好味
芋角夠鬆化, 但黎到已經凍左, 無咁好食
仲叫左肉絲炒麵
平時我唔係太鍾意食肉絲炒麵 因為多數好咸, 麵又炸得好焦
(爸爸係咁話好食好食, 隔離檯聽到後都叫左碟!! 哈哈)

不過今日遇到既事實在令我地"吃驚"
傳菜姐姐拎籠蝦餃
之後有個男人即刻行埋黎我地檯
(佢無著uniform架, 格仔恤衫, 同一般食客無異)
話: 你地介唔介意我蒸過籠比你?
原來佢留意到我地籠蝦餃"蒸過龍"!

雖然唔知佢何方神聖, 但都感受到呢間酒樓既誠意!
一籠特價蝦餃只係賣$16, 其實真係無必要換比我地
非常好!!

叫左6個點心+一碟炒麵都係$250, 抵食。
2013-07-06
2012-06-21 882 瀏覽
父親節的早上十時半,一行八人到了dad 常到的主瑒飲茶.由於是熟客的關係,前一日已訂了枱,不用等位,真好.茶芥今天每位HK$8, 還要加一, 不便宜. 點心則點選了:咸水角, 蝦餃, 蒜香蝦春卷, 叉燒腸,牛肉腸,奶皇包, 馬拉糕,叉燒包,鮮竹卷,燒賣,牛肉球,千層馬拉糕,薄餐.咸水角:這個挺好吃,外層竟然是脆的,皮也不厚,很少有.一碟三隻,每隻有一個獨立紙托,很衛生呢!內裏的配料和街外的一樣,也是豬肉,冬菇等.蝦餃:聽說有蝦餃之王之稱,曾奪取獎項.果然不錯,蝦有蝦味,爽口彈牙,竹筍亦配合得宜,外表有十三道摺,是傳統的製法.只是蝦餃皮略為厚了一點,但仍可接受.蒜香蝦春卷:這是新式製法,以長幼條狀掛在杯中上枱,色澤略深,但沒有炸得過火,哈哈.內裏充斥著蒜香蝦的香味,味道非常濃郁,蝦依舊爽口彈牙,不錯.叉燒腸,牛肉腸:筆者只是嘗了牛肉腸,又是新式的表達方法,已預先切了六件方便分享,腸粉皮又薄又滑,確實抵讚.但怎麼牛肉分量那麼少?完全吃不到牛肉味, 筆者以為自己正在吃淨腸粉呢! 扣分! 奶皇包: 這個奶皇包有流心效果, 不錯, 味道有奶皇, 也帶有咸蛋黃香, 好吃. 馬拉糕: 傳統的做法,

馬拉糕: 傳統的做法, 很香, 也很鬆軟, 味道非常濃郁, 很有水準.

燒賣: 筆者對燒賣的要求非常高, 這一間的燒賣不大好, 大蝦, 它是有的, 半肥瘦的豬肉, 也有, 但就是蒸的時候流走了它們的鮮香, 但則夾雜了其他點心的蒸氣味, 不討好.

牛肉球: 好像溝了水似的, 過淋了, 口感不佳, 味道則普通.

千層馬拉糕: 相比之前介紹的馬拉糕, 完全是被比下去, 不是不好吃, 但沒有之前介紹的馬拉糕的那種濃香.

薄餐: 不算油, 也皮好像厚了一點.
題外話/補充資料: 如食客所說,這裡漏單的情況確實存在.
2012-06-17
$65.6 (早餐)
父親節
  • 咸水角
  • 蝦餃
  • 蒜香蝦春卷
  • 奶皇包
  • 馬拉糕
2011-09-06 626 瀏覽
亞媽話睇到亞視個節目何b 師傅介紹呢間酒樓, 所以就同佢同一班亞姨0黎探一探虛實!!呢度有三寶 - 雙皮奶焗芝士蛋糕, 蝦餃之王, 蜂巢初鳥 (芋角) 一個set : 雙皮奶焗芝士蛋糕 一碗, 蝦餃之王2隻, 蜂巢初鳥 (芋角)1隻!! 都只不過係58蚊!!單叫一個雙皮奶焗芝士蛋糕就要30蚊lu~ 58蚊可以試晒3寶當然好抵啦~不過由於小妹請一眾亞姨飲茶, 只係叫一個set 又唔夠分....唯有分開order....蜂巢初鳥 (芋角) - 做成一隻隻雀仔形咁, 一向都好怕芋角有好多納納雜雜野既我, 都要試一試, 雖然佢都有d 雞肉菇等等既料係入面, 不過又真係幾好味, 打破左我舊有既觀念!!蘋果批 - 西式既就真係食得多, 中式既就真係第一次試, 佢做得無西式既咁甜, 批皮就似蛋撻批咁, 可以一試!! 雙皮奶焗芝士蛋糕 - 好清楚咁影到佢既真身, 其實佢係得面頭果一層薄薄既焗芝士蛋糕,下面係雙皮奶, 食手工都係值既, 因為花功夫嘛~ 而且一次過食兩種甜品!!講番果一層薄薄既焗芝士蛋糕, 都有芝士味, 加埋下面軟滑既雙皮奶真係雙重享受!! 推介!!千層糕 - 出面好多茶樓都係做黃色既,
亞媽話睇到亞視個節目何b 師傅介紹呢間酒樓,
所以就同佢同一班亞姨0黎探一探虛實!!

唯有分開order....
蘋果批
蘋果批 - 西式既就真係食得多, 中式既就真係第一次試,
佢做得無西式既咁甜, 批皮就似蛋撻批咁, 可以一試!!
千層糕
千層糕 - 出面好多茶樓都係做黃色既, 不過佢係蛋白做架, 所以係全白色架,
中間每一層夾住少少流沙包入面果d 咁既咸蛋黃醬, 少少甜, 少少咸咁, 完全唔會漏!! 好味!!
蝦餃之王
蝦餃之王 - 真係皮好薄, 又好煙韌, 入面既蝦好新鮮, 爽口, 好有蝦味, 難怪咁大口氣話自己係蝦餃之王!!
腸粉
腸粉 - 真係好滑, 我唔知亞姨佢地叫既係咩腸粉, 入面係脆既, 外面包住滑滑嫩嫩既腸粉,
不過唔係炸兩來!! 只係覺得幾好味, 唔錯唔錯!! 呢間茶樓好多新奇點心!! 哈哈!!
芋頭黃金夾 (芋頭絲夾南瓜蓉)
芋頭黃金夾 (芋頭絲夾南瓜蓉) - 芋頭絲整到好脆口, 中間南瓜蓉係咸既, 整個點心都係咸既,
可能係比d 甜品店搞到覺得芋頭同南瓜都係甜既, 所以一食落去完全顛覆左我舊有既概念!!
不過食落係幾好味既!!
燒賣
燒賣 - 都係要加辣椒油先最好食, 佢都係平時一般果d 豬肉燒賣, 只係多左一隻爽口大蝦!! 可以一試!!
流沙包
流沙包 - 真係好流得下, 小心滴親手, 又辣親個口... 哈哈!!
其實食流沙包同心太軟一樣, 最緊要係真係個心係會流, 而唔係一撻撻咁,
譽宴既流沙包真係流得下不特止, 仲要有一層咸蛋黃既油... yummy yummy!!
2011-09-03
蘋果批
千層糕
蝦餃之王
腸粉
芋頭黃金夾 (芋頭絲夾南瓜蓉)
燒賣
流沙包
  • 蝦餃
家住附近,所以經常到以前兩間凱聲戲院改建的酒家飲茶.之前屬於彩福皇宴,沒有問題,今年元旦變成譽宴,問題就來了,第一次去試飲中午茶,點心已經漏單,少了一樣,發現時都沒有心情等補回了.昨日一時貪快又去飲中午茶,只劃了5款點心,分別在兩張點心紙,今次更經典,錯足兩樣.首先小弟飲茶,必食蒸排骨,但是卻變成山竹牛肉,原來是點心紙上一格落一格的問題.最後發現又少了一樣千層糕,又係漏單,從此本人決定不會再去這間,而且要上來唱衰,真係飲茶三次會有兩次漏單的!!自從酒家取消回推點心車,說要電腦化管理後,部份會在落單後出一張紙,列明點了什麼點心,防止爭拗,不過這一間又扮晒環保而唔出.反正始創中心附近還有多間酒家,何必去一間服務差勁的!?
2011-07-21
2011-07-10 370 瀏覽
做得好吃的酒樓已成過去(前身彩福皇宴),今天光顧~失望來形容!點心紙上種類少,15分鐘內看了又看最終揀了.....淡而無味及少餡荷葉糯米雞,味道也不用多說燒焦石煱燒腸粉,看顏色覺得濃味但是淡及焦味,底部腸粉全燒焦沒椒鹽味的椒鹽魷魚鬚!不過還算可以!
淡而無味及少餡荷葉糯米雞,味道也不用多說
荷葉糯米雞
燒焦石煱燒腸粉,看顏色覺得濃味但是淡及焦味,底部腸粉全燒焦
石煱燒腸粉
沒椒鹽味的椒鹽魷魚鬚!不過還算可以!
椒鹽魷魚鬚
2011-07-05
2011-05-06 248 瀏覽
一行11人為某同事戰行,叫了一個199的4人餐 + 十幾廿碟點心 + 一碟炒河。 埋單前出示預先下載並列印的優惠券,可是部長說office那邊認為是影印本,不接受!? 由於趕時間,對部長表示:「咁算啦」…… 部長回應:「我想辦法做翻俾你」,幾分鐘後,部長返來並帶返張釘住優惠券(彩色)的單,最後總數有扣減返俾我地~(冇影相,整體OK)
(冇影相,整體OK)
2011-05-06
紀念日
2011-04-28 99 瀏覽
老爸賀壽難得老人家肯出城, 梗係搵一間全城最就腳的地點 旺角這個令我樂此不疲的地方絕對是首選 由於是晚半場已被包 令到坐係外圍枱的食客更是背貼背的如此親密哦 上菜極度混亂, 湯和雞只上了半份, 壽包也無啦啦殺出 ..... 其中一名女經理態度也不友善粗聲粗氣, 絕對做到火都黎個隻 … 特價食物一早賣光 心水是散打小菜 燒味三味 : 以叉燒夠腍夠香, 食得過 原籠生煎星斑球焗飯 : 星斑是新鮮起片炒, 肉質雪白而結實, 質感滑溜有魚香 飯底雖然加蛋白炒過, 奈何淡而無味又吸唔到魚香, 浪費了美味的星斑 韓式石窩燒牛尾: 窩邊熱辣辣小心玉手, 牛尾吸收了香濃的醬汁, 肉質也很腍, 冶味之選 魚湯野菌浸時菜: 份量很小, 魚湯無乜味, 唔吸引 金銀蛋莧菜 : 正常 (無特別)菠蘿咕嚕肉 : 正常 (無特別, 唯獨豬肉比較瘦)美極煎黑豚 : 又係香口菜, 口感帶點肥膩, 美極味不太出 原隻白切雞 : 比一蚊雞好味好多, 雖然非新鮮雞, 但挺有雞味, 肉質滑又有肉地, 不知不覺食左好多件 生磨杏汁金腿白肺湯: 杏汁和清湯未能溶為一體, 杏汁香蓋過了一切, 明顯是火喉不足平時
老爸賀壽
難得老人家肯出城, 梗係搵一間全城最就腳的地點
旺角這個令我樂此不疲的地方
絕對是首選

由於是晚半場已被包
令到坐係外圍枱的食客更是背貼背的如此親密哦

其中一名女經理態度也不友善
粗聲粗氣, 絕對做到火都黎個隻 …

特價食物一早賣光
心水是散打小菜
燒味三味 : 以叉燒夠腍夠香, 食得過
魚湯野菌浸時菜: 份量很小, 魚湯無乜味, 唔吸引
金銀蛋莧菜 : 正常 (無特別)
菠蘿咕嚕肉 : 正常 (無特別, 唯獨豬肉比較瘦)
美極煎黑豚 : 又係香口菜, 口感帶點肥膩, 美極味不太出

平時小湯水的我也隊了三大碗滿足湯癮
壽桃一打 : 麵包外皮鬆軟熱辣辣, 甜魔應為蓮蓉未夠豐滿充實, 一小角咸蛋黃增加咸香, 如常地趕掉個半收工 full

飯碗幾別緻
2011-04-09
飯碗幾別緻
2011-04-19 43 瀏覽
上兩個WEEKEND 去了朋友的婚宴,係旺角個間譽宴既4樓~ 身一次上去食野,感覺同一伴的酒樓不同,唔會好光既燈光攪到好眼痛 . 仲要一圍一個待應都幾勁 LOL~~ D野食都幾好味同上到我面前都仲係熱既!! D個最緊要~ XD

好好味
2011-04-09