2010-09-09 20 瀏覽
雖然食宵夜會增磅,不過收左工。一野都落唔到肚就真係幾無引架,我就同班同事過黎食個宵夜。XO醬蘿蔔糕比我預期既好食,XO醬係同蘿蔔糕分開既。唔食得辣唔加都得,呢個幾細心架。蘿蔔味都幾重,好一絲絲既蘿蔔絲,食落又覺得幾多料。整體上都ok既。多芒小丸子呢個又幾好食,芒果既味道都唔會太酸既。而且好多小丸子,好彈牙同煙韌。呢餐都唔錯既,唔貴得黎又幾多野食,可以既都有下次架。
我就同班同事過黎食個宵夜。

XO醬蘿蔔糕
比我預期既好食,XO醬係同蘿蔔糕分開既。唔食得
落又覺得幾多料。整體上都ok既。

多芒小丸子
呢個又幾好食,芒果既味道都唔會太酸既。而
且好多小丸子,好彈牙同煙韌。

呢餐都唔錯既,唔貴得黎又幾多野食,可以既都有下次架。
XO醬蘿蔔糕+多芒小丸子
2010-08-28
XO醬蘿蔔糕+多芒小丸子
2010-06-17 8 瀏覽
多年前也嘗試到這名字的店舖.. 當年的感覺是不太好的..但今晚令我開始有些改觀了!款式是多了很多.. 擺放亦用了些心思.. 創意也不錯..賣相美觀.. 味道感覺新鮮.. 差不多打烊也維持到食物質素!只是服務員的態度及環境不是那麼好.. 整體上是不錯的!
多年前也嘗試到這名字的店舖.. 當年的感覺是不太好的..
但今晚令我開始有些改觀了!

款式是多了很多.. 擺放亦用了些心思.. 創意也不錯..

只是服務員的態度及環境不是那麼好.. 整體上是不錯的!

2010-04-06
三月中旬「啤」了一天的文章後,腦筋結實得不能轉動,換件衫到附近商場走兩轉讓腦袋呼吸一口新鮮空氣。下意識走來吃碗甜品,一杯賣相不錯的玫瑰海底椰(正確學名幾浮誇的,已記不起來),喝起來是雲南玫瑰糖弄的湯底,很清添,至於海底椰是純粹過口感與食味無關,至於雪耳煲得不夠時候,吃起來很爽,故是以湯底也是很稀清。$25左右,甜品貴過一般打工仔茶記作正餐,實在是奢侈消費玩意,難怪小時候偶爾吃到一粒金沙,已高興得不得了。
三月中旬

不中看亦不叫好吃。
2010-03-17 6 瀏覽
呢一個夜晚,收左工之後同個朋友黎食甜品。本來想食滋味方塊,點知無哂啦。算啦,咁就食個紅豆小丸子同個紫米布甸。呢度位好唔好坐,好迫同好唔舒服。紅豆小丸子好多紅豆呀,紅豆味好重。裡面有蘆薈粒,好得意同好煙韌。小丸子就真係小丸子,係好送你既湯圓。都唔錯既,都算係無左滋味方塊既代替品。紫米布甸呢個都幾好食,好重椰汁味。呢餐都唔錯既,有時食下甜品輕鬆下都唔錯架。
好唔舒服。

紅豆小丸子
好多紅豆呀,紅豆味好重。裡面有蘆薈粒,好得意同
左滋味方塊既代替品。

紫米布甸
呢個都幾好食,好重椰汁味。

呢餐都唔錯既,有時食下甜品輕鬆下都唔錯架。
2010-03-06
紅豆小丸子
抱歉無圖片..因為違失了T ^ T見到咁特別的『至架勢套餐』,只係29元!!!!在許留山的食品中,真係勁抵食~~所以想試試喇揀左D餐,有芝椰奶西....即係芒果+椰汁+牛奶+西米露...HAHA勁多西米呢~口感真係一流呀,又有椰汁味,真好杯身又好高呀,所以幾抵飲的~不過坐就坐得迫左少少,我都知道每間許留山多數都係坐到迫迫地的..不過女職員<<約40歲左右吧~>> 服務態度真好呢!!^V^又唔會催住要我地快d落單,又幾有笑容tim~ 咖哩什錦,聽個名都知好多野食呢~有6粒魚蛋,真想不到呀,而且都幾大粒tim呀仲有牛柏葉,尤魚呀,白蘿蔔!!!!真係好豐富呀果隻似船的碟又唔係細隻,好多料又大碟啦d curry又真好夠辣呀,有水準,不過我唔係好食得辣的所以食到去牛柏葉...真係辣到tim.......不過curry什錦用牛柏葉,,,個賣相好過豬皮tim喔=] 蔥味酥餅,都係跟餐的~大大塊呀,而且又卷得好似個 meau上的參考圖,真係一模一樣tim呀,so good可是油真係太多喇... 整張牛油紙都係油........朋友點了酥餅2件的至架勢套餐~~有酸辣醬,
抱歉無圖片..因為違失了T ^ T

見到咁特別的『至架勢套餐』,只係29元!!!!
在許留山的食品中,真係勁抵食~~

所以想試試喇
揀左D餐,
勁多西米呢~口感真係一流呀,又有椰汁味,真好
杯身又好高呀,所以幾抵飲的~

又唔會催住要我地快d落單,又幾有笑容tim~

咖哩什錦,聽個名都知好多野食呢~
有6粒魚蛋,真想不到呀,而且都幾大粒tim呀
仲有牛柏葉,尤魚呀,白蘿蔔!!!!真係好豐富呀
果隻似船的碟又唔係細隻,好多料又大碟啦

d curry又真好夠辣呀,有水準,不過我唔係好食得辣的
所以食到去牛柏葉...真係辣到tim.......
不過curry什錦用牛柏葉,,,個賣相好過豬皮tim喔=]

真係一模一樣tim呀,so good

可是油真係太多喇...
整張牛油紙都係油........

朋友點了酥餅2件的至架勢套餐~~
有酸辣醬,還有腰豆,,試試看...,,又唔似curry咁辣口呀...
係咕嚕肉味呀! ←咁樣形容可能唔夠具體..可惜唔見左d圖..嗚....
還有薯仔辛辣味呀~正正!!
2009-09-16
  • 至架勢套餐
2009-09-01
原來青衣城都沒什麼好逛的,一會我們就找糖水店。整個商埸就好像只有許留山,那就坐下來吧,反正又是好久沒來過了。現在許留山都賣咸食了,於是我們點了一個set,是咖哩什錦+芒椰奶西+酥餅($29)。咖哩什錦就是魷魚、牛柏葉和魚蛋,咖哩味淡,喂街頭的小食當然差多了。酥餅熱熱的反而不錯。芒椰奶西就是芒果+椰奶,味道中規中矩,當糖水喝。店內好像只有兩位阿姐,又要應付堂食又要照顧外賣的,但服務仍不錯。

咖哩什錦
芒椰奶西
酥餅
2009-08-17
芒椰奶西
2009-07-31 1 瀏覽
成日睇準時間入許留山食芒果野,佢地既每日精選都唔同,所以想食就要睇準時機呢個好似叫芒之戀物.....特價32蚊食晒咁多隻~~~包括多芒小丸子,小丸子咬落去好似軟糖咁,夾埋d 酸酸既芒果汁,口感一流芒果雪米滋,雖然軟腍腍,但一咬入去就係芒果肉,芒果肉既外層包住d 芒果汁咁...同埋芒果透明粉,佢有一個似雪榚既物體,撈埋d 粉來食,本身佢d 粉冇乜味咬入去彈下彈下都好好笑一個價錢~~~3款口味~~~~ 正~~~
成日睇準時間入許留山食芒果野,
佢地既每日精選都唔同,所以想食就要睇準時機

呢個好似叫芒之戀物.....

特價32蚊食晒咁多隻~~~
包括

咬入去彈下彈下都好好笑

一個價錢~~~3款口味~~~~ 正~~~
又係芒果~~~
2009-05-07 9 瀏覽
我今天路過青衣城的分店,早排買了龜苓膏劵,所以便和兒子一齊去吃龜苓膏.想起有會員食評話有外賣一特,我便拿著紙/筆問店員每日一特是什麼?點知她話你咪有排寫,很嬲我話寫幾個字很快,驚我左住你呀?我很不開心走番埋位吃龜苓膏.她後來寫下店舖電話,叫我每日打來一問.我無理她.有這些服務咁差的員工(她年齡約50/戴眼鏡),其他兩個員工也沒有幫助我,只是笑我,咁簡單的服務也做不到?我有排也不會來這裡幫襯,改去其他分店.

我話寫幾個字很快,驚我左住你呀?
我很不開心走番埋位吃龜苓膏.

2009-05-07
2007-11-06 4 瀏覽
今日去左青衣, 行行下見口淡淡, 去左許留山.一入到去我已經決定左叫芒果野, 因為好香既芒果味呢~打開menu一睇, 眼都花埋.. 全部芒X芒X..@_@叫左芒椰撈西$15芒果肉好甜.. 雖然唔係好多..椰汁都好香~ 真係唔錯~原本想叫埋咖哩, 不過要留肚食dinner下次先啦~
今日去左青衣, 行行下見口淡淡, 去左許留山.
一入到去我已經決定左叫芒果野, 因為好香既芒果味呢~
打開menu一睇, 眼都花埋.. 全部芒X芒X..@_@
叫左芒椰撈西$15
芒果肉好甜.. 雖然唔係好多..
椰汁都好香~ 真係唔錯~
原本想叫埋咖哩, 不過要留肚食dinner
下次先啦~
2007-08-12 7 瀏覽
西瓜西米露!!!!!一個字:好
西瓜西米露!!!!!一個字:好
2007-02-21 7 瀏覽
有一大碗什果(西瓜,蜜瓜,哈蜜瓜,奇異果,士多啤梨同半邊芒果) 同一碗芒果汁底+ 亮晶晶亮晶晶口感又軟又滑, 汁底香甜, 什果算新鮮不過30蚊一客甜品, 好似貴左d喎

亮晶晶口感又軟又滑, 汁底香甜, 什果算新鮮
不過30蚊一客甜品, 好似貴左d喎
2006-08-21 2 瀏覽
呢度有D咩食應該好多人都好清楚家啦,所以唔係度多講啦!!只係想讚下呢度D阿姐真係好好人家,服務態度極之好,比起其他區分好好多倍,笑容勁多!!抵讚!!!我都唔係成日去家啦,(可能一個月先一兩次)但有阿姐就一定會認得我同我媽咪,每次都好親切招呼我地家!!仲有近排佢地裝修左,已經冇以前咁逼啦,D位舒服左好多Lu!!!
呢度有D咩食應該好多人都好清楚家啦,所以唔係度多講啦!!
(非會員)
2005-06-05 6 瀏覽
今日開OT,返工去左青衣城睇下有乜食,又唔想咁heavy,所以去左許留山,健康d嘛…我叫左:《什果撈河》$25有好多什果,士多啤梨、芒果都好甜!正!(^v ^)最重要o既梗係d「河」啦!滑到不得之了呀!一啜就o殊左入口呀!好好味呀!好滑,成兜野芒果汁底!我一滴不漏飲哂去呀!《咖哩雜錦》$15我就好鐘意食辣野o既!呢度o既咖哩夠哂辣,夠哂咖哩味!又唔會辣到搶喉架喎!超級正呀!我一個人去食!佢都(不)到成坐山咁多o既料比我呀!^^ 好好人!蘿白、豬皮、牛柏葉都吸哂d咖哩味;魷魚& 魚蛋就一般。食過咁多間許留山,呢度o既咖哩雜錦做得最出色!p.s. 環境乾淨,但係d位就迫左d! 服務態度就好好!d阿姐好好笑容!

我叫左:

《什果撈河》$25

《咖哩雜錦》$15

p.s. 環境乾淨,但係d位就迫左d!
服務態度就好好!d阿姐好好笑容!
2005-05-04 22 瀏覽
甜品,糖水水準不俗,個人較喜歡芒果糯米慈.許留山應該提供多些熱食的糖水.
甜品糖水水準不俗,個人較喜歡芒果糯米慈.許留山應該提供多些熱食的糖水
2004-01-26 6 瀏覽
甜品就一貫水準,冬天至正就係食燕窩/雪蛤炖蛋白。一向喜歡該店0既咖喱雜錦,$10細細碗,過下口癮又乾淨� ,仲十分入味。服務尚可,比起隔離0既仙跡岩就已經係好好� � !
甜品就一貫水準,冬天至正就係食燕窩/雪蛤炖蛋白。
服務尚可,比起隔離0既仙跡岩就已經係好好� � !