2019-10-09 452 瀏覽
每逢假用都會同媽咪一齊去食,原因好簡單,食物好食,環境自然,人物簡樸友善。今日食我最鐘意(大大力推介)👇1.芫茜皮蛋肉眼筋+煎魚餅米粉原因: 湯底足料,勁多芫茜,勁多皮蛋,肉眼筋新鮮,加5改要煎魚餅,好香口,正。(今日忘記左叫🤪)2.冰花奶茶原因: 茶味夠即茶底好,有奶味唔會俾茶味搶晒,略偏甜,我本人接受到甜,最令我鐘意係超夠冰凍,有冰碎在內,但又唔會飲到尾唔夠味變淡左,唔係間間冰室可做到。光顧已有4-5年,平均一個月都1-2次,見華嫂由只有朗屏店至今有觀塘和灣仔店,仍保持到質素覺得好厲害

今日食我最鐘意(大大力推介)👇
1.芫茜皮蛋肉眼筋+煎魚餅米粉

2.冰花奶茶

2019-10-09
  • 冰花奶茶
  • 招牌碎蛋沙律多士
2019-10-02 626 瀏覽
🇭🇰香港👤華嫂冰室📌元朗屏山坑頭村📌觀塘敬業街55號皇廷廣場1號鋪📌觀塘巧明街105號好運工業大廈3樓D室📌灣仔謝斐道272號杜智台地下3-4號鋪之前一直聽華嫂的大名 在寒假時 終於去朝聖了😂港島人進一次新界不容易阿!我們到時2點了 但人潮還有起碼十幾個 但幸好翻桌速度快 所以等了大概30分鐘就能進了 在等桌時 會有員工先給你下等 所以在進去之後 大概15分鐘內 就上完菜了~速度超快🍅番茄雞翼豬扒通心粉番茄湯底是用真材實料的番茄熬制 濃郁的湯底配上通心粉一口喝進去 超滿足阿 豉油雞翼入味 肉質很嫩 豬扒也煎得剛剛好 🌝 沒有挑剔🥚皮蛋芫茜豬潤牛肉米粉阿 芫茜控表示很喜歡 湯底很清淡 充滿了芫茜的清香和皮蛋的騷味 豬潤和牛肉煮得剛剛好 一個粉嫩 一個嫩滑 米粉吸滿了湯汁 吃起來可大感了🍳番茄煎蛋菠蘿油菠蘿包的皮很脆 麵包鬆軟 裡面除了黃油還夾上煎蛋和番茄 有點偏向漢堡的口感了 層次感豐富 但番茄中和了黃油的油膩 但又不失其香濃 🧀芝士咸牛肉蛋豬仔包麵包很柔軟 裡面的咸牛和蛋搭配得剛剛好 芝士在熱力下稍微帶點融化 柔合了咸牛和煎蛋的口感 每一口都咬到滿滿的餡料 真的很幸福🍹冰花奶茶茶澀味重
🇭🇰香港

🧀芝士咸牛肉蛋豬仔包

🍹冰花奶茶
茶澀味重 奶香也挺突出 熱天那一杯簡直不要太爽

🍹話梅檸茶
還挺開胃解暑的 下面是話梅 喝起來冰冰涼涼 咸甜咸甜 我還挺喜歡的~

其實他家的菜底都很特別 這是一家在屋邨里打出名堂的茶餐廳 據說都是以前的居民 老客戶創造出來的搭配 除了光顧他家的菜品 其實人情味也很重要 華嫂真的很熱情 和店員間偶然的打鬧 真的在香港效率快的時代已經很少看到了
2019-10-01 466 瀏覽
難得十月一日紅日,而且「華嫂」竟然有開(因為星期日休息),二話不說即刻沖去。第一次自己坐車去,行入去的一段路需要問好多次圍村人先可到達,google map都幫我唔到🤪 今日中午3點來到,真係揀岩日子人不是太多。 食物衣舊好食,仍然有懷舊風味,露天茶座😎
今日中午3點來到,真係揀岩日子人不是太多。
食物衣舊好食,仍然有懷舊風味,露天茶座😎
餐蛋麵
蕃茄碎蛋三文治
甘吉檸檬
蕃茄雞翼豬扒通粉
2019-09-30 311 瀏覽
一去到三點幾都已經人山人海咁排緊隊😶最後周圍行下都起碼等左一個鐘,下次都係買走食可能會快啲😅1️⃣招牌菠蘿包🍍($18)黎到要試既一定係呢個招牌菠蘿包,外層個皮好香好脆好鬆化,入面夾住新鮮juicy既蕃茄片,熱辣辣既煎蛋同菠蘿油不能缺少既大大塊牛油!係幾好食既不過食落都會有啲溜,所以同朋友一人一半就岩岩好👍🏻2️⃣蕃茄湯雞翼米線🍜($25)雖然蕃茄湯係好岀名,不過都有少少後悔無試到比較特別啲既荽茜湯底😶呢個蕃茄湯味都算濃郁,不過就略嫌酸左少少,少左個鮮甜既味道👀
1️⃣招牌菠蘿包🍍($18)

2️⃣蕃茄湯雞翼米線🍜($25)
2019-09-27 443 瀏覽
一開頭見到個價錢就覺得幾貴,因為普通菠蘿包都係賣3蚊個,但係既然黎到,無理由唔試下佢既招牌菜🤣。菠蘿包外層既鬆脆又甜,配上新鮮的蕃茄、半熟的蛋和牛油,層次感比鹹牛肉多士更豐富,一啖咬落去,啲汁‘咇’哂出來,讚~..多士外層烘得好脆,食落去脆卜卜,配上咸牛肉、半生熟的蛋和濃郁的芝士,一啖咬落去食到好多種層次,完全唔會覺得膩,好滋味呀~😋..🥡雖然華嫂啲食物真係唔錯,但係假日中午2個人居然要排隊接近1.5小時先食得,真係十分誇張,所以我都係決定平日時間先會再番去幫襯😂。

芝士鹹牛肉蛋多士
芝士鹹牛肉蛋多士
2019-09-23 282 瀏覽
有朋友住喺屏山附近,每次去探佢地玩下BB,都一定會去華嫂冰室到食返個午餐~之前夏天真係太熱喇,而且實要排隊,所以早排少咗食,依家剛入秋,當然又要再快去潮聖啦!入坐前,喺門外已經叫定餐,咁樣比較有效率!我每次都會食肉眼筋餐肉芫茜皮蛋湯底米粉,清清地,肉眼筋爽口有肉味又有咬口,餐肉大大塊又煎得脆口,朋友叫煎魚餅米粉,都好好味推介飲冰花奶茶,碎冰飲落較濃郁,好味過普通奶茶碎蛋三文治好清新,多士烘得好脆,蛋沙津夠曬凍,正啊真係食100次都唔厭

入坐前,喺門外已經叫定餐,咁樣比較有效率!

推介飲冰花奶茶,碎冰飲落較濃郁,好味過普通奶茶

碎蛋三文治好清新,多士烘得好脆,蛋沙津夠曬凍,正啊

真係食100次都唔厭

2019-08-29 512 瀏覽
第2次泥食啦*次次泥都要排隊排一餐。但食完都好滿足。樣樣都好味。上次飲過冰花奶茶。今次飲枝裝奶茶、兩款都茶味好濃郁。甜絲絲的。最愛招牌波蘿包油~成夠牛油+流心煎蛋+番茄🍅脆皮、鬆軟、新鮮、好得。食芫荽皮蛋牛肉米粉~好好味^^香香的。成碗綠色。是芫荽控天堂。今次重味左 鹹左少少。今次瑞士汁雞翼豬扒通粉無配蕃茄湯配左喇沙湯。嘩!同樣有驚喜。帶點微辣,又香。真係好中意呢間野排隊排得耐啲 又唔係好方便去 😂但真係好好味啊🍽🍽🍽
第2次泥食啦*次次泥都要排隊排一餐。

食芫荽皮蛋牛肉米粉~好好味^^
香香的。成碗綠色。是芫荽控天堂。
今次重味左 鹹左少少。

真係好中意呢間野
排隊排得耐啲 又唔係好方便去
😂但真係好好味啊🍽🍽🍽

2019-08-12
2019-08-26 348 瀏覽
一早11 點幾已經到左華嫂等位,我地手拎33 號飛仔,但聽到只係嗌到17 號…其實之前都黎過幾次,次次都差唔多要等30 分鐘以上。時間差唔多既時候,店員會先幫你落一次order。最後一次過落哂所有,免得食食下中間再加單,坐得耐左,影響等位時間。結果我同朋友2 人等左差不多45 分鐘,好好彩被安排到冷氣房!分別點左雞翼芫茜湯通粉、所向無敵餐蛋丁同烤牛油伴碎蛋沙津豬仔包。味道確實係正呀! 係屋企既味道,但係你屋企又唔會咁整!芫茜皮蛋湯好濃味,通粉又唔會過淋。雞翼肉質彈牙入味!我次次黎都會嗌呢個!所向無敵餐蛋丁,是朋友的。佢都話麵質確實一流!處理得剛剛好!而個包呢,我地平時會點芝士咸牛肉蛋豬仔包,但今次決定試新野!烤牛油伴碎蛋沙津豬仔包,個包烤得非常脆,但碎蛋就有D 普通喇..華嫂係好食,店員都好友善!但係等候時間實在太長,唔介意既話..冬天黎會好好多!因為個人流哂汗,太熱會影響食慾呢…

味道確實係正呀! 係屋企既味道,但係你屋企又唔會咁整!

雞翼芫茜湯通粉
所向無敵餐蛋丁
烤牛油伴碎蛋沙津豬仔包
因為個人流哂汗,太熱會影響食慾呢…
2019-08-24
雞翼芫茜湯通粉
所向無敵餐蛋丁
烤牛油伴碎蛋沙津豬仔包
2019-08-24 245 瀏覽
同男朋友好少去大西北玩, 今次入元朗, 緊係試下好出名嘅華嫂冰室😂🙈, 天氣都幾熱,但都無阻源源不絕嘅人流, 等左差唔多30分鐘, 終於入到去, 排隊果陣可以望定餐牌想食咩, 我地就叫左招牌菠蘿包🍍🥖, 鮮茄豬扒雞翼通粉🍅🥩🐔同兩杯野飲😋😋冰花奶茶(右), 味道唔錯, 奶茶香濃幼滑, 茶同奶嘅比例都幾好😋話梅柑桔(左), 夏天就最岩飲d酸酸甜甜嘅飲品, 非常開胃, 而且唔會太酸😋招牌菠蘿包🍍🥖: 菠蘿包幾香, 熱辣辣, 外皮鬆脆加埋大大塊嘅牛油🤤🤤 仲有流心煎蛋🍳同大大塊新鮮蕃茄🍅, 甜甜地嘅麵包配上流心嘅蛋汁同微酸嘅蕃茄, 食落去味道好清新, 所有配料都好夾好好味😋😋 鮮茄豬扒雞翼通粉🍅🥩🐔, 對🍅人嚟講e個湯底真係幾濃郁, 湯底係打溶左嘅蕃茄, 碗湯仲會食到蕃茄籽, 豬扒同雞翼味道唔錯, 唔會太咸太濃味搶左個茄湯😊☺️☺️ 正!

• 鮮茄豬扒雞翼通粉
2019-08-21 227 瀏覽
今晚放假同朋友出街,佢建議食下好野,我就話不如試下華嫂冰室啦!落車行五分鐘到,有位後立即點個檸檬益力多,消暑解渴!檸檬既酸味味同益力多既甜互補不足!勁想飲多杯!再叫多個魚餅墨魚丸公仔麵!魚餅勁香,又有咬口,墨魚丸係貴價野,完全無雪味!超滿足!
2019-08-05 361 瀏覽
華嫂冰室一向好多人推介,一到weekend,門口外面就大排長龍試過星期六下午去到,已經冇哂佢既招牌菠蘿包🤭所以搵咗個星期六一朝早就去排,試吓間野係咪真係咁堅🤔點知都等咗成個鐘先有得入去⋯⋯🤧我都算蕃茄🍅愛好者,但係個招牌菠蘿包無啦啦加舊蕃茄 食落覺得幾怪⋯😨個芝士咸牛肉豬仔包都算烘得幾脆,但隻味唔係佢獨有,其他茶記都做到而且入去之前就係門口揀定哂食乜, 入到去唔比加單食完只係覺得排咁耐唔知為咩,真係冇下次🤦🏻‍♀️
試過星期六下午去到,已經冇哂佢既招牌菠蘿包🤭
所以搵咗個星期六一朝早就去排,試吓間野係咪真係咁堅🤔
點知都等咗成個鐘先有得入去⋯⋯🤧
而且入去之前就係門口揀定哂食乜, 入到去唔比加單
食完只係覺得排咁耐唔知為咩,真係冇下次🤦🏻‍♀️
2019-08-04 464 瀏覽
雖然而家華嫂係九龍區開左幾間分店,但排隊既人數完全不減是~試過等左1個鐘都未排到香煎豬扒+秘製雞翼蕃茄麵蕃茄湯底非常濃,成碗可以當湯飲雞翼入味,豬扒又好香口招牌菠蘿包半熟荷包蛋同牛油係重點!個菠蘿包皮又好脆熱辣辣食勁正

香煎豬扒+秘製雞翼蕃茄麵
蕃茄湯底非常濃,成碗可以當湯飲
雞翼入味,豬扒又好香口
半熟荷包蛋同牛油係重點!個菠蘿包皮又好脆
熱辣辣食勁正
2019-08-01 389 瀏覽
環境座位大部分設於室外,夏天會比較熱.味道.-招牌波蘿包- 傳統波蘿油配上煎蛋和蕃茄,口感較清新.-招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包- 我的最愛,每次到華嫂都必定要點,表面烘得脆脆的豬仔包,內裡非常柔軟,咸牛肉、炒蛋和芝士的配搭簡直是絕配!每咬一口都讓人欲罷不能🤤.-招牌蛋沙律多士- 香脆的多士夾着冰凍的蛋沙律、生菜和蕃茄,一熱一凍的組合有意外驚喜.-香煎豬扒通粉 (冬陰公湯底)- 豬扒煎得十分香,選用帶骨的豬扒,肉質有咬口,冬陰公湯底酸辣味足👍🏻.-新鮮牛肉通粉 (新鮮蕃茄湯底)- 個人認為湯底較咸,普通.P.S.他們的話梅柑桔好好喝😋😋
座位大部分設於室外,夏天會比較熱
-招牌波蘿包-

傳統波蘿油配上煎蛋和蕃茄,口感較清新
-招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包-

-招牌蛋沙律多士-

-香煎豬扒通粉 (冬陰公湯底)-

-新鮮牛肉通粉 (新鮮蕃茄湯底)-

個人認為湯底較咸,普通
P.S.他們的話梅柑桔好好喝😋😋
2019-07-26 314 瀏覽
華嫂都算係入元朗必食餐廳, 但住左元朗咁耐就一次都未食過!所以今次就由朋友帶路試下佢啦!華嫂冰室係喺屏山一條村入面既, 如果唔係有人帶路都有少少難搵!等位嘅時候可以落定單,大約等左30分鐘就有位可以入去食啦!一入到去就已經上左野飲, 我地叫左一人一杯冰花奶茶, 個冰花奶茶嘅原意係冰係用奶茶造所以就算冰溶, 奶茶都唔會變淡不過好可惜個奶茶一攞到就已經無晒冰無左個意思了!奶茶味道都還可以, 好彩冰係奶茶造所以都無變淡到跟住我地一人叫左一碗豬排雞翼冬陰公米粉, 冬陰公湯底唔會好辣, 酸酸地好開胃, 米粉都無過稔剛剛好雞翼就普普通通無咩特別 全部豬排都係帶骨所以食嘅時候就有少少煩但味道都好入味平時我鐘意食雞翼多d, 不過我覺得呢度豬排就好食d其實呢個米粉真係已經好夠食, 唔需要再叫其他野食不過難得一場黎到, 就試埋個咸牛肉蛋豬仔包啦!呢個包因為同個米粉一齊到, 我地又食晒成個麵先食個包, 所以就已經凍左少少我地切開一半嘅時候, 中間個蛋竟然仲流左出黎!夾埋牛肉同芝士一齊食好夾, 完全唔會因為凍左而變得無咁好食!我諗黎到即刻食應該仲正!總括黎講華嫂都無太失望, 仲可以食到好飽, 飽到夜晚都可以唔
華嫂都算係入元朗必食餐廳, 但住左元朗咁耐就一次都未食過!
等位嘅時候可以落定單,大約等左30分鐘就有位可以入去食啦!
不過好可惜個奶茶一攞到就已經無晒冰

平時我鐘意食雞翼多d, 不過我覺得呢度豬排就好食d
其實呢個米粉真係已經好夠食, 唔需要再叫其他野食
不過難得一場黎到, 就試埋個咸牛肉蛋豬仔包啦!
我諗黎到即刻食應該仲正!

總括黎講華嫂都無太失望, 仲可以食到好飽, 飽到夜晚都可以唔洗食!
不過地點都係有少少遠, 第一次黎嘅朋友就要認真咁搵搵同埋要有心理準備要排隊
如果唔介意的話, 係可以一試呀!
2019-07-06
$100 (早餐)
  • 招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包
2019-07-25 176 瀏覽
每逢星期六放假都必會去食,排哂隊都要食到呢2樣野,個蕃茄雞翼面真係濃到不得了,每次都清哂底😂😂,個波蘿包都係,脆到不得了,但一定要堂食,外賣返去冇甘好食真係
2019-07-15