2021-03-10 1305 瀏覽
依家真係見荃灣咁耐歷史先試下,應該無下次啦。薯角ok 架,連薯皮,幾香。紅湯,中下。無特別,多紅蘿蔔既茄膏湯,洋蔥大大片仲有少少硬,隨便煲過一下咁水。鐵板唔熱。。大家樂都熱過佢。。 蝦無調味,大大隻,其實都係雪藏野,靚唔靚睇彩數咁,我個隻肉質唔夠爽。雞扒豬扒普通野,指定落肉汁,普普通通無驚喜。大大份,唔係加飯意粉都好飽。最開心係有雪糕。朱古力味仲有細細粒朱古力碎係入面。正!棉花糖就略硬。深水埗好多店裝修都特色過佢。無乜特別。樓梯牆係鏡面牆。上層有個橫窗,望窗前面既枱係雲石枱但只有單人位,擺晒雜物,可能係最而特別既位。食物除左雪糕同薯角,應該同茶餐廳一樣但仲有加一,而佢杯熱檸茶係唔好飲的。
依家真係見荃灣咁耐歷史先試下,應該無下次啦。
薯角ok 架,連薯皮,幾香。
雞扒豬扒普通野,指定落肉汁,普普通通無驚喜。
大大份,唔係加飯意粉都好飽。

2021-03-01 1400 瀏覽
尋晚同寶寶喺荃灣談心,聽聞呢間莎樂美都出名,出名特別貴,所以就嚟咗幫襯吓。餐廳都full 咗,要等一陣,估唔到咗咁多人。打開餐牌,其實價錢西餐都唔貴,但以我同寶寶喺懷舊西餐廳縱橫多年,相對下係小貴,仲要加一!寶寶就滿懷希望點咗精選特餐,小弟就叫左夏威夷雞扒餐!先上紅湯,飲落係微辣,開胃嘅!再上寶寶嘅沙律,都幾豪氣,有煙三文魚,食落ok。再上法式田螺酥盒,個盒好鬆,同d汁幾夾!到主菜,寶寶七成熟牛仔骨扒,啱啱好!份扒又大份!到小弟份雞扒,有兩大舊,食唔曬,贏份量!夏威夷汁仲要有菠蘿,正!上埋餐飲同雪糕,滿足。咁多嘢食,寶寶話唔貴,所以都唔錯嘅!不過都係因為太多客,趕客服務,唔會坐得耐

寶寶就滿懷希望點咗精選特餐,小弟就叫左夏威夷雞扒餐!

再上法式田螺酥盒,個盒好鬆,同d汁幾夾!

羅宋湯
鐵板夏威夷雞排
牛仔骨扒
  • 夏威夷雞扒
2021-02-24 695 瀏覽
原本同朋友去食燒肉做下午茶,點知3點半就last order啦!甘惟有轉場啦,係街搵下搵下,就搵到呢個比我仲要老既餐廳,聽d侍應講呢間餐廳197x年就開啦!◆大蝦什扒餐配肉汁:勁勁勁大份,除左大蝦,仲有豬扒,雞扒,火腿,腸仔,什菜,疊到成座山甘高吖~◆黑椒牛肋條配黑椒汁:牛肋條好重牛味,又冧,而且仲有6,7條,份量真係好多,飽到夜晚都唔使食啦!仲有餐湯,餐包,餐茶同雪糕,甘多野加埋都係66加一,72.5咋,超級抵食!

2021-01-16 921 瀏覽
今日去荃灣行街,就去左荃灣大河道好出名既莎樂美餐廳食午餐。我們點了鐵板午餐,黑椒牛肋條 同串燒大蝦皇伴莎地亞什扒 $64。全場都係叫鐵板午餐,因為實在太抵食了。餐湯點了周打魚湯,周打魚湯好多料,有好多蔬菜超好喝,餐飽都大大個好吃。莎地亞什扒好大份好多野食,豬扒,雞扒,火腿,腸仔,蕃茄,薯角,仲有只巨蝦。好抵食。黑椒牛肋條,好有肉味,好淋,唔韌。除餐茶外(凍飲唔洗加錢),仲有雪糕做甜品,很滿足,食飽飽。

今日去荃灣行街,就去左荃灣大河道好出名既莎樂美餐廳食午餐。

鐵板午餐

周打魚湯

鐵板什扒

黑椒牛肋條

黑椒牛肋條,好有肉味,好淋,唔韌。

雪糕

除餐茶外(凍飲唔洗加錢),仲有雪糕做甜品,很滿足,食飽飽。
2021-01-16
鐵板午餐
周打魚湯
鐵板什扒
黑椒牛肋條
  • 串燒大蝦皇伴莎地亞什扒
2020-12-20 765 瀏覽
小時候每逢節日, 都會嚷著要去扒房鋸扒慶祝。出嚟做嘢後雖然試過唔同嘅高級餐廳, 但間中都想去舊式扒房, 感受下懷舊風味! 知道莎樂美高峰時每晚門外都見排隊人龍, 難得星期日午市路過見唔洗排隊, 就入去一試! 80年代裝潢, 環境有點老化, 燈光昏暗, 但座位不算逼狹, 下層樓底較高。羅宋湯香辣惹味,配料豐富。如果餐包暖啲會更好!串燒大蝦皇伴莎地亞什扒鐵板餐 $64份量十足! 豬扒、雞扒好大塊, 配上一隻大蝦, 火腿和腸仔, 即使鐵板不連飯/意粉, 都足夠男士享用! 略嫌豬扒較乾, 多啲薯條會更好。

羅宋湯香辣惹味,配料豐富。如果餐包暖啲會更好!

串燒大蝦皇伴莎地亞什扒鐵板餐 $64
2020-12-10 934 瀏覽
12月9日晚同女朋友去左呢間餐廳食晚餐,諗住試吓荃灣呢間舊式扒房,入到去啲侍應叫我哋上去,上到去無位再叫返我哋落去,算啦,坐低落單,叫左2個餐,轉左蒜蓉汁,點知一送到黎問都無問就淋左黑椒汁,自己淋錯仲要西我地面,都算啦,食落去要5成熟,點知一切落去舊肉仲生到無輪,另一份就熟晒甘濟,點解一間扒房連呢啲錯都會犯,成餐飯都感覺好差,侍應仲要乜都唔理甘,我同女朋友真係嬲到食到一半埋單走啦,埋單 400蚊,呢個價錢去金鳳個啲食會仲好,未見過甘差既餐廳,難食又無服務態度,而家疫情仲甘做生意,又污糟,唔明點解呢啲餐廳仲生存到,奉勸想去食既朋友真係要三思!!!
2020-12-09
2020-12-06 570 瀏覽
層層疊既雜扒,搭到咁高都唔知可以點開始食,鐵板上幾乎冇位子可以切野,叉住食下蕃茄先之後再食其他,過黎食前我唸要餓定個肚先食得哂(如果唔share的話)雖然個雪糕只係一個最普通既雲呢拿味,但見到依個非常懷舊既雪糕杯,你已經唔會再理個雪糕係咩味或者粒棉花糖會唔會淋,因為你食緊既係童年味鐵板餐其實真係好抵, 追求飽肚一定冇問題,但係太多肉,而且係煎炸嘢,食食下都有d頂唔順, 雜扒餐會好小小,多D其他味道, 冇咁寡

2020-09-24 1567 瀏覽
莎樂美餐廳既賣點就係份量好大此次於下午進餐叫左個鐵板餐食物方面,一開波有羅宋湯及餐包麵包嘅野只要熱就好食,佢係做到嘅湯方面亦非常夠味,有點辣,正!然後就到主菜,黑椒汁牛肋條比較建議叫牛肋條,原因係其他肉類都不太新鮮,無乜肉味,舊扒好似發過咁,雞牛豬都差不多,只食到汁既味,份量係好大,但真係麻麻,牛肋條算係最穩陣,因為只有牛肋條係無乜點處理過,食到肉味,但份量比起其他鐵板餐少,但其實都好多下薯角應該炸左好耐,不太脆另外我加左3蚊加碟意粉本人覺得唔錯最後甜點係朱古力雪糕環境方面,真心麻麻,冷氣出風口好多膠纸,d 杯用到花晒,餐巾穿窿,建議真係換左去服務方面,不過不失另外注意呢度會收服務費好老實講,去呢到就係想食到好飽,70幾蚊又包又湯又鐵板又意粉又雪糕,仲想點?
莎樂美餐廳既賣點就係份量好大

此次於下午進餐叫左個鐵板餐

食物方面,一開波有羅宋湯及餐包

麵包嘅野只要熱就好食,佢係做到嘅
湯方面亦非常夠味,有點辣,正!

然後就到主菜,黑椒汁牛肋條

比較建議叫牛肋條,原因係其他肉類都不太新鮮,
無乜肉味,舊扒好似發過咁,雞牛豬都差不多,
只食到汁既味,份量係好大,但真係麻麻,
牛肋條算係最穩陣,
因為只有牛肋條係無乜點處理過,
食到肉味,但份量比起其他鐵板餐少,
但其實都好多下
薯角應該炸左好耐,不太脆

另外我加左3蚊加碟意粉

本人覺得唔錯

最後甜點係朱古力雪糕

服務方面,不過不失
另外注意呢度會收服務費

2020-09-16
  • 牛肋條
2020-07-01 1475 瀏覽
🎵一人有一個夢想, 兩人熱愛漸迷茫🎶懷舊既扒房,八十年代既裝潢,今日播發着黎瑞恩既「一人有一個夢想」。聽住呢首歌突然倍添傷感,我都有一個夢想,希望有日有人可以陪我呢個單身狗,一齊黎呢度割扒,事關呢度既扒真係超大份,自己一個食好罪惡。獨自享用左一份日本帶子伴美國雞扒,雞扒有一共2塊,大大塊,成隻手掌咁大,又厚身,好中意佢個白菌蒜茸汁,零舍開胃。雞扒食唔出有雪味,肉質亦唔鞋,食物質素同價錢成正比。隨餐更附送餐包和湯,有羅宋湯同周打魚湯,我簡左酸酸甜甜既羅宋湯來打開味蕾。
🎵一人有一個夢想, 兩人熱愛漸迷茫🎶

2020-07-01
2020-06-29 1075 瀏覽
以前荃灣返工, 偶然會去莎樂美食LUNCH! 星期六剛好經過, 突然有d想食下肉, 所以就入去啦! 環境都係咁, 你唔會有太高要求。或者你可以當係特色 : 幽暗既環境、2樓要小心奕奕低頭行過等等。但都係食一種懷舊既感覺啦, 幾十蚊有鐵板+扒食、有野飲、有雪糕送! 抵啦~
2020-06-27
2020-06-12 1578 瀏覽
細細個已經幫襯呢間扒房。屹立至今,80年代裝潢,環境有點老化,但頗有懷舊情調。玻璃門掛窗紗,膠枱墊卡座,分上下兩層,上層樓底偏矮,擁有著不少人的回憶。十來款鐵板餐就點了牛柳和雜扒,份量十足。先來了一碗羅宋湯和忌廉湯,湯味道對辦,酸中帶辣,惹味開胃。餐包拳頭般大,鬆軟有麥香。終於到主角出場,眼前不敢相信是一個人的份量。牛柳近兩吋厚,脂肪比例均匀分佈,煎出來帶油脂香和肉味濃郁,入口即化。雜扒餐份量十足,煎豬扒,雞全翼、牛柳、巨型雞扒等,疊至幾吋高。薯菜,番茄,蔬菜作配菜。雪糕作甜品。但炎炎夏日就點了一杯啤酒作消暑解渴。你冇聽錯,啤酒是跟餐的。

2020-04-19 1843 瀏覽
荃灣無人不知嘅莎樂美。我由細食到大。呢次係最後一次。佢嘅特色只有一個,抵食夾大件。啲牛排唔使用刀,就咁用叉加匙羹都可以了切開。佢嘅做法同金鳯一樣,大量汁,啲肉冧冧哋,有雪味,肉質粗有趙頭嘅牛排。環境黑沉沉,下層嘅吧台,污漕到無輪。服務夥記掛住自己傾計,樓上厠所,行入去都差啲跣低。餐湯今餐最好味。牛排,得個大字,快餐一樣。我一定要影佢呢度嘅賣點,厚,其實同煲湯牛肉返煎沒有兩樣啤酒係今餐最好,可以加錢餐飲轉啤酒。

黑沉沉,下層嘅吧台,污漕到無輪。

夥記掛住自己傾計,樓上厠所,行入去都差啲跣低。

餐湯

今餐最好味。

牛排,得個大字,快餐一樣。

我一定要影佢呢度嘅賣點,厚,其實同煲湯牛肉返煎沒有兩樣

啤酒
係今餐最好,可以加錢餐飲轉啤酒。

2020-04-15 998 瀏覽
半個鐘前,行過呢間餐廳,門口幾懷舊,以為咁耐歷史,質素應該有噃咁上下,點知揾笨,叫咗個黑椒羊架,來到面前,把刀任你砌,舊舊都係肥嘢,叫個四眼樓面過來,好聲好氣同佢講,叫佢留意下啫,竟然話係咁,對唔著都無句,就行開,如果唔係有朋友係度,即時要佢退貨,當時一舊都未食過,呢間餐廳,都唔係幾想做生意咁,已後都唔會去,垃圾餐廳!
2020-04-15
2020-04-13 943 瀏覽
黎到荃灣好肚餓!經過莎樂美,無論係門面定入面既裝潢,都好似帶左你返去幾十年前既香港咁,一於入去試下佢既鐵板餐。有唔同類型既餐牌,我地就食鐵板午餐。每個餐都係$64,加飯或意粉要加多$3。好有格調既餐紙,連紙巾都有印上餐廳名。先黎湯,叫左一白一紅。白湯有塊梳打餅,好得意!但紅湯濃味啲又辣啲,好味啲!我地嗌既 (B)餐既洋蔥豬扒加青口 加意粉 (有兩塊手掌咁大既豬扒😂😂😂 方便影相所以分開擺)(E) 餐既 串燒大蝦什扒餐 加意粉(都係有手掌咁大既豬扒同雞扒,加火腿腸仔)岩岩侍應落醬汁吱吱聲既一刻,好療癒☺️☺️☺️最後送多張鳥瞰照~仲有甜品雪糕架- 但我唔記得影低!我地再額外嗌一杯凍檸檬茶同熱咖啡☕️,計埋加一,總共$147! 大份又抵食,味道就都係鐵板味啦!經過開又肚餓又想要個氣氛就一於試下啦!😋😋😋😋PS 什扒餐冇牛扒,如果想食,可以嗌$135既高級什扒餐(豬扒、牛扒、雞扒、雞翼、腸仔、火腿) 包野飲!

有唔同類型既餐牌,我地就食鐵板午餐。
每個餐都係$64,加飯或意粉要加多$3。

好有格調既餐紙,連紙巾都有印上餐廳名。

先黎湯,叫左一白一紅。

白湯有塊梳打餅,好得意!但紅湯濃味啲又辣啲,好味啲!

我地嗌既

(E) 餐既 串燒大蝦什扒餐 加意粉
(都係有手掌咁大既豬扒同雞扒,加火腿腸仔)

岩岩侍應落醬汁吱吱聲既一刻,好療癒☺️☺️☺️

最後送多張鳥瞰照~

仲有甜品雪糕架- 但我唔記得影低!

2020-04-13
  • 雜扒餐
2020-03-20 980 瀏覽
從餐廳門口就可以睇得出呢間"莎樂美餐廳"歷史悠久,係一間懷舊西餐廳。一踏進餐廳,立即好似進入時光隧道一樣,時光倒流到八丶九十年代。聽到播緊張學友的歌,裝修陳設全部都好有懷舊氣氛,綠白色格仔地磚,呢度有兩層,上層坐位比下層多。燈光比較昏暗。午餐餐牌的選擇唔多,只有幾款。當日點左越式札肉雞絲炒飯$50丶串燒大蝦皇伴莎地亞雜扒$64,兩個都係套餐,包一杯飲品丶餐湯丶仲有雪糕,非常經濟實惠。份量十足,保証一定捧腹而回。我選擇飲周打魚湯,配經典麵包。周打魚湯有一塊梳打餅,而且好多西芹。炒飯好大碟。鐵板餐亦都好大份,有雞扒丶豬扒丶串燒蝦丶薯條丶火腿⋯⋯份量驚人。甜品永遠都係一款,就係一球朱古力雪糕。

鐡板雜扒套餐
越式扎肉雞絲炒飯