2012-09-07 1532 瀏覽
本人今午與同事午膳,早前曾嘗試茶市食品,質素尚可,於是希望一嘗小菜,豈料卻慘被欺騙。事緣昨晚親到食肆查詢午市小菜安排,當時一名男經理表示,晚市菜式在午市亦可提供,本人詢問是否需要預定,經理表示不需要,於是本人便預留座位。今午本人與同事到達食肆,選擇了收費$1488的晚市八人套餐,當時一名女部長亦表示沒有問題,豈料等候了十五分鐘卻仍未有菜餚送上,及後女部長卻表示套餐中的燉湯未能供應,要改為粟米魚肚羹。因同事們已經就座,午膳時間有限,故只好依循。當中一道鴨胸拼炸豆腐,竟藏有一條長近一尺的頭髮;沙薑雞可以做到完全淡而無味。本人與同事在下午十二時二十分就座,十二時三十分上菜,經過三催四請,所有食物要到下午一時四十五分才全數送到,而套餐中的精美甜品是蕃薯糖水,生果拼盤則是八片西瓜。套餐不包括加一及茶芥,最後埋單$1719.
;沙薑雞可以做到完全淡而無味。
2012-09-06
(非會員)
2012-03-21 1265 瀏覽
約了10個朋友食飯娶舊,咁多人最好就係打邊爐了,就訂了花墟附近那家翡翠(舊老細火鍋),因那家的安格斯肥牛起正,有牛味,雪花均勻,落到去好多人等位,好彩我地訂了檯,座底後睇見有張海報寫住食火鍋送龍蝦咁荀7位以上更送2隻,以為緊係送雪藏龍蝦,但有驚喜隻波士頓龍蝦上檯時D爪仲識跳的,嘩!咁正,即刻整黎食,好彈牙,好鮮!另外經理推介沙巴吊片豬肉丸,聽個名咁特別,即管試試,肉丸外表無咩特別,比平時食慣細D,但碌熟後,口咁好爽,好香,經理話說是正接沙巴空運到港,估唔到都有D驚喜,其後更食了兩個幾特別的甜品添:雷沙芝麻湯丸及宮廷棗皇糕,雷沙湯丸通常裡面無餡的,但尼個裡面有芝麻,以為咁多野,好HEAVY,但OK喎,唔太甜一個人可以食四粒!另一個貌似咖啡糕的棗皇糕,食後感好軟好香紅棗味,我平時唔係咁鍾意食紅棗的人,都鍾意!值得一試!
正!安格斯雪花肥牛
  • 肥牛
  • 沙巴豬肉丸
  • 棗皇糕及雷沙芝麻湯丸
2011-10-23 915 瀏覽
近排忙得要命,連朋友生日飯地點也沒有仔細的去想,隨便定了少年食神曾介紹過的翡翠海鮮酒家。朋友問我來過沒有。其實,在桃園的時代吃過,但遷出來之後就未有機會到訪。每人揀一兩個菜色,湊成了是晚的菜色。先說我的選擇。原本一心來食叉燒的,可是當晚沒有供應,只怪我自己沒有做好準備,無預留罷了。再揀,芝士海鮮酥盒,又售罄,激死。跟住要了蒜片牛柳粒,芡汁又厚又杰的,蒜片數量又少,已心感不妙。牛柳質地亦有欠鬆化,麻麻。另一款我點的是砵酒焗蠔,桶蠔本身未見肥美,既無蠔香,亦缺酒味,也談不上外脆內嫩,跟心目中的想理出品差了一大截。唯一好處是放涼了亦沒有腥味,叫做有點安慰。朋友好識揀,柯打香蔥乳鴿飯,這裡的招牌菜之一。據聞是用了豬油,所以寧舍香,乳鴿拆肉混合在米飯之中,口感嫩滑,富有層次,面頭的蔥花夠多,更合心意,一致認同係全晚最佳作品。啫啫唐生菜比較似樣子,起碼上桌時熱辣辣,確實有著「啫啫」的聲響感覺。吃起來爽脆,惹味,喜歡香口東西的我,毫不客氣地夾完又夾。另一味蔬菜類,又是香口熱氣的,窩貼小棠菜。無錯是香脆,蝦膠亦彈牙,咬開不易散,溫度充足,有點功架的。不過,調味方面出了問題,是沒有味道的,即使沾上甜酸汁

另一味蔬菜類,又是香口熱氣的,窩貼小棠菜。無錯是香脆,蝦膠亦彈牙,咬開不易散,溫度充足,有點功架的。不過,調味方面出了問題,是沒有味道的,即使沾上甜酸汁,也幫助不大。

整體菜色一般,又吃不成叉燒,真不好意思,唯有再請飲咖啡作補償。
2011-08-31 804 瀏覽
以前的桃苑結業之後一直都未來過他們開的新店來試試,去得多一點心去食今次就行多幾步去去他們開的新店水準如何。翡翠海鮮酒家是在洗衣街近運動場道這一邊,就在界限街室內運動場的對面,和以前在麗東酒店的位置只是行入洗衣街幾步就見到的,以前來到花墟行好多時都會去桃苑去飲茶,因為地點就腳而食物的水準都可以,希望轉了新鋪水準還可以保持。去到時剛剛十一時,入到去真是非常少人,真是可以用水靜河飛來形容,望望餐牌原來剛剛過了早市的特價時間,所以只有一兩枱的客人,而且還見到員工們正在午膳中,望望地方都幾寬敞,位與位之間的空間都幾大,新裝修的感覺還是存在的,比較特別的事見到牆上寫著wifi的密碼給客人使用,在現今科技發達的年代給予人家的方便。望望餐紙食物的選擇都非常之多,數一數連炒粉麵真是接近在一百多種,這就是酒樓和點心店的分別了,眼花撩亂地選時就選了蝦餃、粉果、釀虎椒、腐乳灼通菜和豉油皇銀芽肉絲炒麵。蝦餃($20)蝦餃的皮食落都幾薄,但就不會太粘口,大小就偏向細細地,但反而一嗒一粒幾適合嘴型,食落餡料幾鮮味,蝦鮮味和豬香味兩者都幾配合,而入面又有少少油的甘香味,而笋尖的清新就中和了這種油膩感,水準之上的選擇。
早茶不是太多客人的翡翠海鮮酒家
早茶和午茶之間來到,不是太多的客人。
早午茶的點心紙
爽口味鮮的蝦餃
蝦餃($20)

味道鮮味的粉果
粉果($13)

粉果的皮不是做得太薄,看不見入面的餡料,個皮都十分粘粘的,食開了見入面有一些沙葛、蔥和蝦米,每樣食材都做得十分之鮮味,剛剛熱辣辣蒸出來立即食的感覺非常之好,味道可以但驚喜不足的點心。
本人至愛的釀虎椒
釀虎椒($15)

酒樓飲茶就可以叫到這些順德式的點心,來時見到三隻釀了魚肉的虎椒,望望魚肉裡還有一些蝦米在內,食落虎椒十分之爽口,入面的魚肉都幾有鮮味和唔腥,想必食肉新鮮的原因,而虎椒又有少少的微辣感,配上下面的豉油汁,我的至愛。
菜嫩新鮮的灼通菜
通菜配上的腐乳
腐乳灼通菜($29)

有時一碟的普通油菜好像沒有什麼好寫,但本人有時覺得很多人輕視它而令很多地方這樣簡單的菜都煮得不好,例如選菜時沒有拿走一些爛的還有老的,令人食到好像食草一樣,但在這店食這個通菜時覺得非常嫩,選菜方面十分之著時,配上了腐乳來食十分之配合。飲茶都是比較油膩所以食一碟清清地的灼菜感覺真是十分之良好。
健康感重的豉油皇銀芽肉絲炒麵
豉油皇銀芽肉絲炒麵($48)

最後叫個炒粉麵試試這店的炒功如何,出來時見到份量不是太大,在一些的肉絲、韮黃和冬菇絲配上,食落麵身本身不是太油,每條麵的感覺都是滑滑的,不是太熱的感覺就算一來到都可以立即開餐,配料分面肉絲、韮黃和冬菇絲都炒得十分香口惹味,加上豉油也不是下得太多唔會覺得太咸,是食炒粉麵時少有的健康感。

食完時只是剩下了我們一枱的客人,想必是早茶和午飯之間的時間來,不過對我們來說靜靜地飲茶反而沒有在點心店的壓迫感和嘈雜感,以後想去一間靜靜地的酒樓飲茶又多了一個選擇。

點心的水準都可以的,每一樣食落都幾好味,希望下一次來到試試這店的晚飯
有機會再來試試他們的晚飯
早茶寧靜的選擇,食物都可以的翡翠海鮮酒家。
2011-08-15
早茶不是太多客人的翡翠海鮮酒家
早茶和午茶之間來到,不是太多的客人。
早午茶的點心紙
通菜配上的腐乳
健康感重的豉油皇銀芽肉絲炒麵
有機會再來試試他們的晚飯
2011-07-23 420 瀏覽
一個月前在同一間食店食過父親節飯, 雖然招呼欠佳. 不過心想是父親節比較多人, 加上佢的豬骨湯底好像幾香, 地點又就腳. 於是父親生日又去多次. 由於上次食過不過不失的晚飯, 呢次就試下佢出名的火鍋-豬骨湯底。講講食物: 我覺得ok 1) 豬骨鍋. ok 有料既, 味唔錯, 偏淡, 我給的評語是: 試下ok, 不值排隊2) 墨魚滑, 正常野, 無咩特別, 夠新鮮既.3) 生蠔, 桶蠔來的, 廿多元隻, 貴過人地98元桶, 不過未至於離譜4) 帶子, 新鮮既, ok5) 皇帝菜, 無咩爛, 新鮮6) 油墨菜, 無咩爛, 新鮮7) 青衣魚, 新鮮, 看出是即擋的. 不過我們點單時是跟經理說要288元的青衣, 經理介紹魚時也是288元. 為何來時話呢條是大青衣, 要收388呢? 還好的是個經理都知自己理虧, 主動減返50元, 我們就息事寧人算了.8) 羊肉, 新鮮, 份量偏小9) 肥牛, 新鮮, 份量偏小10) 烏冬, 由於唔想再點野, 用來醫肚吧了, 正常味道11) 紅豆沙, 有豆, 有甜味, 是糖水來的至於服務, 全程近乎零服務, 豬骨湯飲多了, 要求加湯. 店家話要收40元, 那都合理

講講食物: 我覺得ok
2) 墨魚滑, 正常野, 無咩特別, 夠新鮮既.
4) 帶子, 新鮮既, ok
5) 皇帝菜, 無咩爛, 新鮮
6) 油墨菜, 無咩爛, 新鮮
8) 羊肉, 新鮮, 份量偏小
9) 肥牛, 新鮮, 份量偏小
10) 烏冬, 由於唔想再點野, 用來醫肚吧了, 正常味道
11) 紅豆沙, 有豆, 有甜味, 是糖水來的

至於服務, 全程近乎零服務, 豬骨湯飲多了, 要求加湯. 店家話要收40元, 那都合理. 不過為何加完個鍋都只是一半滿? 你話湯的份量是咁多, 那你都要幫我加滿水吧? 為何叫了半小時沒反應?

食到一肚氣, 叫人總是沒人來, 不會再光顧
2011-07-10
生日
2011-07-19 244 瀏覽
7月2日, 4傻約出黎飲茶, 幾年未試過了本來選擇一點心, 但見人龍好長, 預計要排一個鐘加上位置狹窄, 不適合大肚婆長坐, 所以選擇了較遠的翡翠海鮮酒家不用等位就有一張四人枱排骨因為塞車, 我們等大肚婆到齊後開始叫點心, 點心放了整張枱 帶子燒賣: 因為特價而叫, 帶子不算大粒, 但仍算爽口黑椒豬肚: 爽口豬肚, 好吃!鮮蝦菜苗餃: 蝦爽口, 不錯黑糖蒸馬拉糕: 熱熱的蒸出來, 很香軟, 不會太甜芝士蝦春卷: 芝士何在: 找不到, 少許失望其他:炸魷魚鬚, 腐乳通菜, 奶皇包, 蒸鳳爪, 煎咸肉糉, 叉燒包與平時在其他酒樓吃的差不多 想不到這間點心的味道不錯, 相比起2街之隔的一點心要在大熱天時下排隊一小時這些名不經傳的酒樓可能更好
7月2日, 4傻約出黎飲茶, 幾年未試過了
本來選擇一點心, 但見人龍好長,
預計要排一個鐘
加上位置狹窄, 不適合大肚婆長坐,
所以選擇了較遠的翡翠海鮮酒家
不用等位就有一張四人枱

排骨因為塞車,
我們等大肚婆到齊後開始叫點心,
點心放了整張枱
帶子燒賣: 因為特價而叫, 帶子不算大粒, 但仍算爽口
黑椒豬肚: 爽口豬肚, 好吃!
鮮蝦菜苗餃: 蝦爽口, 不錯
黑糖蒸馬拉糕: 熱熱的蒸出來, 很香軟, 不會太甜
芝士蝦春卷: 芝士何在: 找不到, 少許失望
與平時在其他酒樓吃的差不多

這些名不經傳的酒樓可能更好
2011-07-02
2011-07-15 97 瀏覽
趁71公眾假期一班朋友相約晚飯,友人D話食過這裏感覺良好,於是相約星期六晚到此相聚閒話家常一番,一行8人, 晚上七點開始, 酒家分左右兩邊铺位,每邊面積都不太大, 但因為面向路面加上落地玻璃,看上去感覺比實際的大,當晚上菜如下:咕嚕骨- 吃了一件感覺踏實, 沒有什麼奇怪口感,相對八個人份量這碟可能稍為細碟了點, 下次再有機會叫的話, 人多可能要加大才夠食,一個用黑陶器裝住上的蔬菜類,忘記了名字- 內裏是一些蔬果類上加一舊舊炸過的粉頭嘅齋之類的食物,再淋上一個粟米獻汁,味道OK,泰式蝦膠炸皮蛋- 蝦膠簿,皮蛋一開六, 低成本製作, 以一個取價幾十元的菜式來說,利錢未免有點高得…生煎飽- 飽阿熱但肉汁欠奉又似乎失色了一點,有點強差人意貴妃雞- 味道一般, 豬骨煲是朋友推介- 豬骨份量夠多豬腳筋亦多,要求骨膠原的這裡可以得到滿足了, 惜因為豬骨似乎沒有給過底味, 食落只有軟組織的質感同時只能嘗到外面的湯味, 湯底根本上是腐皮湯, 白果是有但不夠多, 唐芹魚湯雜菇鍋- 湯底OK蔬菜亦多, 沒有太多花巧但已經可以了攞你命菠蘿飽- 其實是奶黃餡的菠蘿飽,沒啥特別只是改個名來吸引食客罷了總結是以價位

生煎飽- 飽阿熱但肉汁欠奉又似乎失色了一點,有點強差人意

貴妃雞- 味道一般,

總結是以價位來說, 這裡是合格的, 不能要求過高, 當然菜式,味道,服務就都是一般了,
普通
份量是否少了一點呢
正在份量夠大
差在只得個名
2011-07-02
正在份量夠大
2011-03-23 69 瀏覽
由於一點心上了米之蓮,每日超多人排隊,於是改往遠少少這間翡翠明珠試吓,午市沒有太多人,好易搵位,裝修得非常靚,地方不大,但有多部大電視,金壁輝煌,但價錢合理,平過太子其他大酒樓,兩個人叫了以下食品:乳鴿煲仔飯,好好味,全部肉絲,無骨! 好多蔥花,必食推介,不過份量夠3-4人食,所以出咗事,蝦餃,新鮮,彈牙,啲皮做得很薄,正鳳爪,好味,無雪味,蒸得恰到好處,不會過耐或過硬雞扎,好大舊火腿呀,啲料大大件,俾人一種真材實了感覺出事,兩個人其實食煲飯已夠飽,不用叫其他點心,所以我飽到行唔郁之後與老闆傾起,晚飯打邉爐有隔音板間房,還有電視,所以就訂了一張台約十人與同事興祝生曰,當晚老闆給我間了間房,長型,可坐十多人,有電視,另有兩張枱放調味料等,叫了一個醉雞窩,一個豬骨窩,最值得一提是豬骨窩竟是用大大舊的豬軟骨,而不是普通的一條條豬骨,超正呀,由於食物太多,不能詳述,但另一驚喜是炸魚皮,熱熱的,嘩!即炸架,所以我無用來打邉爐,用來即食,因為我未試過食即炸魚皮呀,超正,同事們飲了很多很多啤酒,埋單約$2800-hk,不算貴,有房坐,點嘈都得,有個侍應在房專人招呼,仲想點 老闆非常有heat ,裝

乳鴿煲仔飯,好好味
,全部肉絲,無骨
! 好多蔥花,必食推介
,不過份量夠3-4人食,所以出咗事

蝦餃,新鮮,彈牙,啲皮做得很薄,正

鳳爪,好味,無雪味,蒸得恰到好處,不會過耐或過硬

雞扎,好大舊火腿呀,啲料大大件,俾人一種真材實了感覺

,同事們飲了很多很多啤酒,埋單約$2800-hk
,不算貴,有房坐,點嘈都得,有個侍應在房專人招呼,仲想點

老闆非常有heat ,裝了wi-fi 俾客任用,個密碼仲要大大隻貼出來,真是想得週到,超有heat 的食店呀

2011-03-10
  • 乳鴿飯,豬骨窩
2010-12-12 68 瀏覽
這間舊址原來係桃苑,原來酒店say bye bye所以就無左,變左而家既翡翠~ 桃苑係一間我都算經常光顧既酒樓,無論飲茶/晚飯,雖然佢個位幾隔涉,但一直都覺得佢D食物都唔太差。我同媽咪兩個人去完Church黎左呢度飲茶,大概兩點到都即刻有位,不過個位就隱蔽左少少,都幾乎滿哂咁制~ 其實下午茶食煲仔飯都幾搞笑,不過既然佢想食我當然無所謂,不過個份量幾大下的,好彩我地有帶食物盒可以裝走~乳鴿煲仔飯要等一段時間的,不過黎到又真係覺得幾好食,份量幾大,而且依家做緊promotion(?)所以幾平下~ 個飯食落好香,粒粒分明,而且成隻乳鴿拆肉都幾多下,乳鴿肉帶少少脂肪食落甘香,真係幾好味喎~ 不過其實都幾膩的,建議多d人食好d~~另外仲叫左D 點心同小食,叫左個花雕牛坑腩試下,不過呢個唔好食呢~ 黎到已覺得賣相麻麻,食落肉質韌而且無咩肉味,仲要花雕味都無乜,非常淡口~ 所以呢個唔得,我地仲拎左返屋企自己再用D花雕浸下佢添!叫左紫蕃薯包,呢個就覺得好味,咬落個包覺得好軟熟,皮又唔會太厚,而且入面D紫蕃薯餡好多好清甜,呢個就幾好食~~最後個蝦腸,等左好耐真係好耐先黎,出到黎都唔熱既,懷疑佢係唔記得拎

花雕牛坑腩

蝦腸

紫蕃薯包好味

乳鴿煲仔飯

最後個蝦腸,等左好耐真係好耐先黎,出到黎都唔熱既,懷疑佢係唔記得拎出黎! 腸粉皮好鬼厚,又唔夠滑~ 唯一好處係D蝦好大隻好爽口,嗯... 一般一般~~

食物有好有唔好,黎到可以一試乳鴿煲仔飯,如果係附近既都可能會再黎飲下茶的~ 見到老闆仲同以前一樣,唔知D小菜仲好唔好食呢?
乳鴿煲仔飯
紫蕃薯包好味
2010-12-03 88 瀏覽
係電視睇完Michael推介之後,俾佢個乳鴿煲仔飯同叉燒飯吸引左,聽晚就去試地點有點僻靜,所以不太旺場,7點去到不用等位,只有3-4台既人食緊。之後我地點左4樣野黎試。酸菜($15):規定每台都一定要,但又好酸.....食左1條就無食乳鴿煲仔飯($68):鎮店之寶!!份量夠3-4人食,由於加左豬油既關係,飯好香;乳鴿拆肉,好均勻咁同D飯混為一體,仲要有D飯焦,真係幾正。唔怕肥既人,必定要試!!叉燒飯($26):上台時叉燒係有半條,幾抵食。蜜汁鋪滿係D叉燒上,食落好淋好鬆軟,一般燒味檔既叉燒同呢個無得比!!鑊仔魚湯三菇娃娃菜($58):個湯都幾鮮甜,D娃娃菜吸左魚湯既鮮甜都幾好。欖菜肉鬆鮮淮山($58):好油膩,D淮山上面鋪滿曬D欖菜油,反而欖菜就唔多覺有.......原來Michael推介既油浸東星斑就係呢個原來東星斑(清蒸)+$50就可以改做油浸,但我地沒點到,亦不見其他台有人點。但半隻燒鴨($38)就幾抵,我見其他台有人點,好大碟,佢地4人都食剩半碟,要打包......有驚喜,原來食晚飯佢地會送糖水!!個日係送紅豆沙,每人1碗,雖然份量不多(只有4-5啖),但幾好食,起曬沙,好香陳

之後我地點左4樣野黎試。

差,酸菜

正,香蔥乳鴿飯

正,叉燒飯

正,鑊仔魚湯三菇娃娃菜

差,欖菜肉鬆鮮淮山

期間優惠

正,陳皮紅豆沙(免費)

有驚喜,原來食晚飯佢地會送糖水!!個日係送紅豆沙,每人1碗,雖然份量不多(只有4-5啖),但幾好食,起曬沙,好香陳皮味。

最後埋單$274(要收茶錢,小食,加一),環境不錯,侍應服務都好周到,所以價錢都合理,會再去試。
2010-12-02
正,香蔥乳鴿飯
正,叉燒飯
正,鑊仔魚湯三菇娃娃菜
正,陳皮紅豆沙(免費)
  • 香蔥乳鴿飯
  • 叉燒飯
Ha! 終於揾到一間係我第一個寫食評。呢間嘢即以前隔離'老細火鍋', 因為酒店結業,搬咗去隔離。我第一次因為食到超飽而要上厠一句講哂.....正。1) 牛拼盆(肥牛, 牛肉粒, 牛) $138 ; 我個人唔鍾意食牛, 所以覺得麻麻, 不過肥牛同牛粒...超正 最緊要係呢碟嘢大到要四個先食得哂 2) 豬骨㷛(記住要預訂) $100 (約..因為歺牌無呢個鍋); 正, 多骨, 多枝竹, 有少少胡椒, 未開始打飲少少very good..3) 白鱔片$48; 新鮮, 超脆 4) 鵝腸 $48; —般, 唔夠肥 5) 唐苟$38; 當做, 超甜 重點係, 碟碟足料足份量, 兩個人食有D多咗。我地最後放棄咗好多豬骨, 埋單時ah 待應先話我地叫多咗。看似每人要成$200蚊, 不過呢個份量其實應該係3 個人食..除開佰零蚊咋。註: 如果你喺個著重醬料嘅打邊爐人, 咁呢間嘢就未必符合你嘅要求, 因為佢只得最基本嘅醬料
Ha! 終於揾到一間係我第一個寫食評。

呢間嘢即以前隔離'老細火鍋', 因為酒店結業,搬咗去隔離。
我第一次因為食到超飽而要上厠

一句講哂.....正。

最緊要係呢碟嘢大到要四個先食得哂

3) 白鱔片$48; 新鮮, 超脆