2021-12-28 834 瀏覽
我地一坐低,侍應就送上一籃泰式蝦片。大大塊又脆卜卜咁,好好食😋。4個人🥢叫咗個788蚊嘅4人套餐。個套餐好豐富、好抵食。😍泰沙嗲串燒 (半打)🍢泰式炸蝦餅🍤泰蔥炒湄南蝦緬甸咖喱牛腩煲🥘配緬甸煎薄餅🌮馬拉盞炒通菜🥬泰式濕炒海鮮河粉仲有飲品4杯,例如:青檸冰🍸、椰汁冰🥥、三色冰等等🍹甜品:椰汁西米糕我地另外再嗌多個 “菠蘿焗飯🍍”。食物不過不失,但勝在裝修環境幾舒服,坐低傾計都唔錯。

4個人🥢叫咗個788蚊嘅4人套餐。
個套餐好豐富、好抵食。😍
泰沙嗲串燒 (半打)🍢
泰式炸蝦餅🍤
泰蔥炒湄南蝦
緬甸咖喱牛腩煲🥘配緬甸煎薄餅🌮
馬拉盞炒通菜🥬
泰式濕炒海鮮河粉
仲有飲品4杯,例如:青檸冰🍸、椰汁冰🥥、三色冰等等🍹
甜品:椰汁西米糕

我地另外再嗌多個 “菠蘿焗飯🍍”。

食物不過不失,但勝在裝修環境幾舒服,坐低傾計都唔錯。

2021-11-03 779 瀏覽
泰式海鮮炒飯炒飯粒粒獨立香口,蝦球,青口都很彈牙可口,可惜魷魚太煙韌像口香糖一樣,乃美中不足。整體算良好,是值得推介。泰皇宮什錦拼盤炭燒豬蝦餅春卷都脆口好吃,最欣賞燒豬片香口又美味,這度拼盤很不錯,可以再食。鳳爪 慢慢,有骨落地!緬甸煎薄餅配以下黃咖哩什菜同吃,一流配搭。🤞🤞黃咖哩什菜煲怡神醒胃黃咖哩,什菜咬口翻尋味!👍👍

泰式海鮮炒飯

泰皇宮什錦拼盤炭燒豬

鳳爪 慢慢,有骨落地!

緬甸煎薄餅
配以下黃咖哩什菜同吃,一流配搭。🤞🤞

黃咖哩什菜煲
怡神醒胃黃咖哩,什菜咬口翻尋味!👍👍
2021-10-31
25 分鐘 (外賣送餐)
2021-10-06 939 瀏覽
呢間餐廳一入去,真係好似去咗泰國咁,裝修,燈光,氣氛,完全覺得係泰國一樣好掛住泰國,所以就去食泰國嘢,酸辣鳳爪,燒豬頸肉,炸蝦餅...太多嘢想食,嗌個拼盤就有齊哂啦酸辣鳳爪佢切得一口size 唔會食得好狼狽,又夠香芫茜味,唐芹味,酸辣味道適中好醒胃燒豬頸肉,燒到脆口,啲有肉又好嫩,切我夠薄唔會太難咬炸蝦餅就好爽口彈牙,蝦味就一般般生菜包又係另一個去泰國會食嘅嘢佢啲淡淡金不換同檸檬葉嘅香氣,慢慢係口腔入邊釋放,有種清新嘅感覺,但如果啲肉碎可以再碎啲就更好啦黑椒豬手呢隻豬手真係啖啖肉 好香黑椒味但唔辣喎,加埋有少少汁,撈飯就一流撈得飯咖喱當然唔小得個咖喱雜菜煲,黃咖喱非常非常非常香,食落去個椰奶味又好滑,啲菜可吸收哂啲咖喱嘅香味食完仲會送多個椰汁西米糕添

燒豬頸肉,燒到脆口,啲有肉又好嫩,切我夠薄唔會太難咬
炸蝦餅就好爽口彈牙,蝦味就一般般

生菜包又係另一個去泰國會食嘅嘢

黑椒豬手

撈得飯咖喱當然唔小得

食完仲會送多個椰汁西米糕添
2021-09-10 825 瀏覽
趁夏天仲未完去咗個船P٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و,係船上玩到日落之後係香港仔搵咗間舒服嘅緬泰菜館食晚飯。叫咗個晚市套餐-$208炭燒豬頸肉泰式炸蝦餅泰式濕炒海鮮河粉馬拉盞炒通菜跟著再加多咗個 燒焗蔗香排骨-$39叫到成檯都係真係好抵食,食物有水準,坐得舒服又有洗手間,食完飯過一兩條街就有好多巴士搭,所以好適合一班朋友出海玩完嚟食飯(=´∀`)人(´∀`=)

叫咗個晚市套餐-$208
泰式濕炒海鮮河粉
馬拉盞炒通菜
燒焗蔗香排骨

跟著再加多咗個 燒焗蔗香排骨-$39

燒焗蔗香排骨
2021-05-17 1594 瀏覽
🇹🇭緬泰皇宮🇹🇭🍡泰式雞肉串燒 $82 雞肉口感豐富👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️❌❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌🥘青咖喱雞 $72 青咖喱香濃👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️❌❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌🍤泰式炸蝦餅 $72 本人最愛❤️蝦餅香脆彈牙👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
🇹🇭緬泰皇宮🇹🇭

青咖喱雞
2021-04-17
泰式雞肉串燒
青咖喱雞
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉(午市套餐)海南雞飯 - $54 (加一服務費).翻工lunch time同同事去左香港仔舊街食野,搵到依間平民泰國菜。裝修睇落好地道,入到去好似去左泰國小區啲餐廳咁。我地比較晏先去黎食飯,所以都唔洗點等位。間舖舊舊地,望落去其實感覺上唔太衛生(地下同枱邊有陳年嘅污漬🤣),不過都接受到。我叫左海南雞飯,嚟到嘅時候都有驚喜到。大大份仲有配菜,酸尾尾咁好開胃~個秘製醬汁好好食,好地道,鹹鹹地唔會太辣。海南雞飯最重環要都係個汁!雞就正正常常咁啦,雞皮都肥膩,不過雞肉都夠滑又有拆骨,ok!( ー̀֊ー́ )✧︎個飯都偏重油味,一開頭食都ok 幾惹味,但食到最後就有啲漏喇。 $54 蚊大大碟都唔差,不過有收加一服務費~~
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
(午市套餐)海南雞飯 - $54 (加一服務費)

要都係個汁!
$54 蚊大大碟都唔差,不過有收加一服務費~~

2021-04-23
2021-02-14 1788 瀏覽
位於內街的泰國餐廳,店前的木刻門框好容易找到,剛好開始營業時間,入內吃個午餐。餐牌上有分主食,午市套餐,湯粉套餐及飲品。點了一客青咖哩雞肉,緬甸薄餅,雞絲扎肉湯河粉,及龍眼冰和凍檸茶一杯。青咖哩雞肉,味甜少辣的咖哩加入嫩滑雞肉,茄子及青豆,簡單好味,當然必要配上薄餅一起吃 😋 緬甸薄餅,牛油香味十足,酥皮鬆化,沾滿青咖哩還是脆身 👍🏻 兩者配在一起十分好味,絕對吃個不停 😛雞絲扎肉湯河粉,份量十足,雞絲入味好吃。凍檸茶可以,龍眼冰用上龍眼乾,味道偏濃的一種 😋整體來說,食物水準不錯,員工服務有禮,價格親民。
雞絲扎肉湯河粉,份量十足,雞絲入味好吃。
凍檸茶可以,龍眼冰用上龍眼乾,味道偏濃的一種 😋
整體來說,食物水準不錯,員工服務有禮,價格親民。
雞絲扎肉河粉
青咖哩雞肉
緬甸薄餅
龍眼冰
2021-01-18 1104 瀏覽
又一間朋友介紹嘅地區小餐館,菜色都幾得意嘅,緬甸泰國菜實在比較少見。我點咗一個穩打穩扎嘅咖喱牛肉配檬粉,另外又叫咗一個海南雞飯。佢嘅咖喱味道同平時食開真係有啲唔同,比較淡同埋油,可能係多啲椰奶? 總括而言唔係咁啱我胃口(食完之後,全日個胃都唔係咁舒服。) 不過海南雞飯嘅雞真係整得唔錯,好滑有雞味,另外個油飯亦都好香。
2020-10-04 1110 瀏覽
今次又繼續講下我屋企附近有乜嘢餐廳!其實呢間主打泰國菜嘅餐廳喺我好細個嗰陣就已經喺度,基本上細個嗰陣對泰國菜嘅認知就係呢間餐廳!以前細個就覺得佢一般啦冇乜太大特別,不過隨着時間嘅流逝就會對呢間餐廳或多或少都有少少感情喺度。其實對上一次食都已經係講緊幾年前㗎啦,今次去食係因為屋企人突然想食泰國菜,但係又唔想出到去好遠所以就選擇左過嚟食啦!最最最一定要嗌嘅當然就係佢個芋頭煲仔飯,個煲仔飯都仲keep住多年嘅水準㗎!啲芋頭好粉,用料都好足。蝦餅都唔錯咬口都幾彈牙嘅,係一樣可以再encore嘅嘢食。本身嗌咗個炒蜆, 侍應哥哥話今日炒蜆size比較大, 所以就貴$20,咁諗住試吓啦!點知屋企人話食落去有沙,有少少扣分。至於個冬陰公我就叫咗一個細嘅size, 因為我哋張四人枱好細張冇位放所以佢就幫我地分左四本細細碗嘅擺上台,材料都幾豐富㗎, 蝦肉仲好大舊!如果大家去開香港仔都可以一試!
2020-08-24 834 瀏覽
Came here on a Monday during lunch hours. We ordered Stir fry noodle with Mallaca sauce, beef brisket curry, and a side of pork satay (3 skewers) the set meals came with drinks (or you could add $12 for drinks of the special menu).The curry was delicious and the portion size was just right. However, the noodle was not a hit. The noodle was way too over cook I couldn’t pick it up with my chopsticks without it falling apart. Normally, this type of noodle (made from potato) has a chewy texture. The flavour of the noodle was a bit blend. The satay was not fatty, so the meat was a bit tough. I’m not sure if it’s the quality of the meat or how dry it was, but for sure I wouldn’t order the satay again. It’s definitely not worth it’s price for 3 tough skewers.

Overall, for its price and portion, I think it’s acceptable. The sitting and surroundings is quite cozy and comfortable. So overall, I would it’s an average restaurant, but nothing particular special.
2020-08-24
2020-07-08 1870 瀏覽
呢日黎到香港仔同屋企人食媽媽節飯,所以都好豐富!芒果汁 $35呢個好芒果,不過可能因我地一枱人已叫左6杯,搞到佢冇芒果,最後連芒果糯米飯都叫唔到🤣泰式蝦片$12呢樣已經好耐無食,真係有少少唔係好停到口XD套餐 $1188什錦拼盤 (細)咩都有少少啦,我最鍾意都係蝦餅,佢個豬頸肉都爽口,唔錯~金柚子蝦球沙律微酸,好好味,但唔知點解呢... 我個人郁幾鍾意食沙田柚,但一變左身做柚皮啊,沙律就有少少抗拒XD 不過佢係好食架!冬陰功以套餐黎講有咁多隻蝦,抵啦!味道比較港式,呢個辣到對我黎講無咩,但對唔係好食辣既朋友仔黎講會覺得辣泰皇宮咖哩炒膏蟹佢個汁一流,可惜係街到食蟹係有挑戰既🙈所以最後加左個蒜蓉包($30)黎送埋佢泰式海南雞呢個正常,但我俾個3條毛搶左fo, 我係咁望住個笑哈哈XD 佢另一個角度係嬲爆爆,好搞笑,但講番個肉都滑既,好味~原個菠蘿焗飯大家對佢個評價有高低,我呢就nono架啦,但的確如家人所講,比1起出面好多,呢個算唔錯架啦! 咁的確係既,但真係唔好食囉,明明細個成日都食到好好味既菠蘿炒飯,但點解而家咁難搵架呢馬拉盞炒通菜呢個一定係我至愛啦! 有得揀,去食泰國野一定會叫佢! 印
呢日黎到香港仔同屋企人食媽媽節飯,所以都好豐富!

芒果汁 $35

泰式蝦片$12
呢樣已經好耐無食,真係有少少唔係好停到口XD

套餐 $1188
什錦拼盤 (細)
咩都有少少啦,我最鍾意都係蝦餅,佢個豬頸肉都爽口,唔錯~
金柚子蝦球沙律
冬陰功
泰皇宮咖哩炒膏蟹
泰式海南雞
原個菠蘿焗飯
馬拉盞炒通菜
呢個一定係我至愛啦! 有得揀,去食泰國野一定會叫佢! 印象中佢比較硬身同埋可以再香多少少

泰式生蝦刺身 $88
呢樣野其實我以前唔食亦未食過,係跟左呢個男人後先食XD 又學識食呢樣除左要新鮮個汁都好緊要~ 呢到既兩樣都有!

泰式明爐蒸烏頭魚 $178
我唔識lur骨,而且已經好鬼飽,但我都有幫襯尐無骨位,魚身都幾滑,酸菜同個湯都好好味!

椰汁糕 $40
我已經好鬼飽,加上唔好甜,俾唔到comment但見佢地食到好開心~
2020-05-16
母親節
2020-07-05 656 瀏覽
得知這店最近裝修完畢,今天特來have a look 。室內裝潢跟從前風格一致,卻翻新了不少老物件,如壁掛、餐枱等。也有的地方重新刷上油漆,整個店看來光猛、新淨了不少。我點了一客海南雞飯($54)另配椰汁冰(+$12)。等了5分鐘左右,飯便送到。雞飯擺盤不錯;份量十足。蔥油很辣,怕辣的可能要淺嚐即止,蘿蔔絲酸甜爽脆,非常好吃 ,雞油飯沒放很多油,很健康,只是略嫌太硬,要細細咀嚼。雞肉有 5 件另1隻雞翅膀,皮嫰滑,不肥,肉有點老。整體觀感不錯,可以一試。重點在哪杯椰汁冰,一字形容-正! 它像極了我兒時回憶中的哪樣,新鮮、芳香、沒有死甜、單純是椰子清甜的驚人美味,閉上眼睛,彷彿處身椰林樹影; 藍天碧海。加有很多冰,透心涼的冷冽冽空氣,直送到你五臟六腑。夏日頌歌!這店新裝後,價格上調了一些,大概是10%左右,我覺得可以接受。
得知這店最近裝修完畢,今天特來have a look 。

椰汁冰

2020-07-05
椰汁冰
2020-06-28 616 瀏覽
佳係附近既我好耐冇食,裝修左幾個月,終於可以食番。堂食要加一,外賣加$1外賣盒就ok。叫左2個海南雞飯1個泰式炒金邊粉,3杯凍檸茶$161 total。今次有啲失手係個飯度,好似未煮熟咁,有啲硬。但個海南雞一如既往,佢有個綠色既酸辣汁,不過我自己鐘意配雞醬食,佢堂食會比埋,外賣係冇既。凍檸茶比以前進步左,我自己好鐘意茶味好濃既茶,又唔太甜,檸檬得2片唔知點解又夠酸。外賣自取可以打定電話,到時先去拎,慳番啲時間。
佳係附近既我好耐冇食,裝修左幾個月,終於可以食番。
堂食要加一,外賣加$1外賣盒就ok。
外賣自取可以打定電話,到時先去拎,慳番啲時間。
外賣自取
2020-04-15 1047 瀏覽
泰國嘅嘢食相信都吸引唔少嘅人因為通常都比較濃烈嘅口味而且每一樣餸都經過唔同嘅製作所以味道同其他菜係有好大嘅分別香港仔其中一間好出名同埋都幾受歡迎嘅餐廳就係呢一間緬泰皇宮首先一坐到去就有餐前小食就係脆蝦片呢一個就係正宗泰國餐廳應該有嘅小食咁主菜方面我就推薦咖喱大蝦而且一定要配白飯因為咖喱汁係非常非常之多而且甜甜地又充滿蛋香真係會被吸引同埋食慾會大增choi嘅方面最出名當然都係馬拉盞通菜喊到適中通才爽脆亂畫亦都係配飯一流再加啲咖喱汁完全係絕配飲品方面都係大同小異咁就試吓椰汁冰最重要都係唔甜同埋充滿椰香味作為解渴飲品都算係幾好所以呢一餐絕對係幾難忘嘅一餐但只不過泰國嘢通常都係偏貴以香港就係呢一間緬泰皇宮雖然味道十足但價錢都係偏向貴嘅方面所以好味嘅背後都係要付出㗎

2020-04-08
放左工入香港仔食晚餐,試左呢間融合左緬甸菜及泰國菜的風味巴餐廳🤤每檯都會有一籃蝦片,辣辣地幾脆口,唔似放左好耐🙈------1. 泰皇宮什錦拼盤 4/5拼盤份量都幾多,每樣都至少有4件或以上,中間無骨鳳爪酸酸辣辣,幾開胃,炸多春魚同埋炸蝦餅熱辣辣,香脆可口,燒豬頸肉加埋汁食仲好味😋2. 泰式生蝦刺身 3.5/5份量相對上有點少,蝦爽口但有點腥😕加汁食會較好,蝦頭有經油炸過,味道一般3. 串燒 4/5沙嗲汁係幾好食🤤肉唔會燒到好乾,食落仲有肉汁,調味幾好,唔會太咸4. 泰式蝦球炒金邊粉 3.8/5金邊粉幾有鑊氣,味道中規中矩,份量都大碟,share食都夠食🤪

------
1. 泰皇宮什錦拼盤 4/5