2018-03-27 68 瀏覽
同朋友在旺角行街行到肚餓,見到這間組長日式放題價錢合理,而且款式多樣,想也不想一於試試佢,形式上和一般的日式放題差不多,都是有很多張分門別類的點餐紙,只要揀啱嘢食寫上枱號和件數,交給服務員食物馬上就會送到,由頭到尾速度都正常,不會越送越慢實在抵讚。劍魚腩刺身肉質煙韌油份高、馬刀貝刺身口感爽脆、象拔蚌刺身鮮甜爽口、帶子刺身比較細粒味道一般、甘蝦剌身甘甜新鮮而且去了殼食得方便、鯛魚刺身味道較為淡身的一種刺身。火焰左口魚變壽司,經過微微火炙後的左口魚邊,魚油被迫了出來十分甘香,而且魚邊軟淋淋的,味道十分突出。火焰海鰻魚壽司鰻魚肉質鮮嫩,加上恰當的鰻魚汁微微甜。火焰三文魚壽司,三文魚勁燒過後表面燒熟底層還是生的,放入口中生與熟在口中混合,實在一絕。黃金吉列廣島蠔,外皮炸得鬆脆內裏的廣島蠔,蠔味濃郁而且十分香軟一口一隻,真的很爽。芥末唐揚雞鎚,用唐揚的方法來處理雞鎚在表面加上小小的芥末,刺激攻鼻正。蒜香鐵板一口牛,實在有驚喜,一口牛味道鹹甜適中加上蒜香非常惹味,而且牛肉質量高粒粒爽口,有嚼勁之如卻一點不韌。汁燒十勝牛舌,牛舌軟身牛味濃郁食的時候加上蔥粒內調味,蔥和牛舌的味道混在一起,味道完全提升

火焰壽司

火焰海鰻魚壽司鰻魚肉質鮮嫩,加上恰當的鰻魚汁微微甜。

黃金吉列廣島蠔,芥末唐揚雞鎚

蒜香鐵板一口牛,汁燒十勝牛舌

汁燒十勝牛舌,牛舌軟身牛味濃郁食的時候加上蔥粒內調味,蔥和牛舌的味道混在一起,味道完全提升到另一個層次。

天婦羅

大蝦天婦羅大蝦新鮮粉漿夠簿,日本南瓜天婦羅南瓜清甜,番薯天婦羅番薯味道香甜切得厚薄適中食落香軟,香蕉天婦羅還是第一次食到香蕉天婦羅香蕉皮粉漿包圍外脆內軟直頭可以當甜品食。

鹽燒大蝦

鹽燒大蝦製作方法簡單用新鮮蝦加鹽來一起燒盡顯廚師手藝大蝦肉爽脆多汁鹽味在蝦殼外慢慢滲入蝦肉中實在惹味。

日式炒雜菌

日式炒雜菌炒得很有水準,上枱的時候不會一攤水加上黑胡椒來調味,味道剛好金菇軟腍,雞髀菇爽脆,冬菇菇味香濃,秀珍菇香滑實在係冇得彈。
黃金吉列廣島蠔,芥末唐揚雞鎚
蒜香鐵板一口牛,汁燒十勝牛舌
鹽燒大蝦
日式炒雜菌
2018-03-26 36 瀏覽
這陣子不停帶親友在旺角閒逛,所以大部份時間都會旺角吃晚餐,今天不吃韓國餐,帶他們去吃吃日式放題,狂歡一下。大量款式讓大家選擇芥末台揚雞鎚芥末味道不算太濃,但炸得很脆口,肉質嫰滑,好吃。裡面有火灸左口魚邊壽司、火灸三文魚壽司、火灸帶子壽司、火灸海鰻魚壽司,最近愛上了吃火灸三文魚,燒過的三文魚口感較實在,更為香口,海鰻魚味道濃郁。蒜香鐵板一口牛牛肉口感嫰滑,啖啖肉汁,加一些蒜粒更香口。甜蝦、三文魚刺身甜蝦新鮮清甜,三文魚肥美。

大量款式讓大家選擇

芥末台揚雞鎚
芥末味道不算太濃,但炸得很脆口,肉質嫰滑,好吃。

蒜香鐵板一口牛
牛肉口感嫰滑,啖啖肉汁,加一些蒜粒更香口。

甜蝦、三文魚刺身
甜蝦新鮮清甜,三文魚肥美。
2018-03-26 48 瀏覽
難得一行九人去食放題非常趕急打電話去訂位全晚劃一收費$188另收加一任飲任食兩小時。七點半前離座或九點半後入座可享八折餐廳地方不大,座位也來得擠迫食物種類也不算少燒物、炸物、天婦羅、刺身、壽司火炙壽司、卷物、軍艦、手卷、沙律,等等 外面更有小量甜品跟飲品刺身有三文魚、帶子、鮑魚片、象拔蚌、甜蝦等等刺身肥美,甜蝦很鮮甜火炙壽司火炙三文魚也是我的最愛火炙過後,魚油甘香更加濃郁串燒向來都是我們必點的項目燒海蝦 ,油燒粟米,雞翼,鹽燒雞軟骨等等大部份食物都新鮮熱辣,調味也不錯炸雞天婦羅,炸粉薄亦來夠脆以這個價格算CP值高了旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓
難得一行九人去食放題
非常趕急打電話去訂位

全晚劃一收費$188另收加一
任飲任食兩小時。七點半前離座或九點半後入座可享八折
餐廳地方不大,座位也來得擠迫

食物種類也不算少

燒物、炸物、天婦羅、刺身壽司
火炙壽司、卷物、軍艦、手卷、沙律,等等

外面更有小量甜品跟飲品
刺身有三文魚、帶子、鮑魚片、象拔蚌、甜蝦等等
刺身肥美,甜蝦很鮮甜

火炙三文魚也是我的最愛
火炙過後,魚油甘香更加濃郁
串燒向來都是我們必點的項目
燒海蝦 ,油燒粟米,雞翼,鹽燒雞軟骨等等
大部份食物都新鮮熱辣,調味也不錯
炸雞
天婦羅,炸粉薄亦來夠脆
以這個價格算CP值高了

旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓
2018-03-17
2018-03-26 50 瀏覽
難得星期日約咗朋友出旺角行街,想食得豐富啲但又唔想食太貴,喺信和中心附近見到樓上5樓有放題食,價錢偏平喎,一於同朋友試吓,話晒我哋兩個都幾刷得,食呢啲放題,好易為皮上到去第一眼覺得門面都幾靚㗎可能因為我哋食嘅鐘數尚早,店員安排我哋兩個人坐四人位,夠晒闊落,嘢食都可以擺得多啲啦而落單嘅紙仔放喺架上面分好晒一格格,想食咩種類嘅食物,一拎就得,唔使慢慢搵餐懵食放題嘅種類來來去去都係咁上下㗎啦,必點嘅當然係刺身啦,呢樣佢一啲都唔孤寒,雖然上限每款20片,但你寫幾多,佢都會嚟足咁多,唔會多,但亦都唔會少個人一向都係火炙壽司嘅fans,特別係三文魚壽司,燒一燒,魚油出晒黎,好食好多㗎而全場最有驚喜嘅,竟然係個毫不起眼嘅麻醬菠菜,如果唔係我朋友話想食啲蔬菜,我哋根本係唔會叫嘅,菠菜雪得夠冰凍,麻醬亦都夠晒多,健康得來又好味我哋亦都叫咗其他燒烤食物,多春魚燒得夠乾身,上碟嘅時候,隻碟上面幾乎係一滴油都冇嘅食放題通常都會食得比較多生冷野,食到咁上下嘅時候飲返碗面鼓湯,個人暖返晒,罪究感都少啲同好友食放題,傾吓講吓,又食下,雖然只係個令鐘嘅事,但係大家都食好開心,何樂而不為呢

上到去第一眼覺得門面都幾靚㗎

麻醬波菜

燒物

面鼓湯

2018-03-24 32 瀏覽
這間位於旺角彌敦道的"組長日式放題"相當抵食,種類多質量不錯,我們這種大胃王不停地叫他們也沒有漏單,侍應換碟收碟勤快,食得過癮又舒暢👍🏻👏🏻飲品甜品雪糕是自助的刺身(劍魚腩,馬刀貝,甘蝦,象拔蚌,帶子)刺身新鮮鮮甜,而且切得厚身有睇頭☺️香蒜鐵板一口牛,汁燒十勝牛舌一口牛香蒜入味,牛味重又不嚡。牛舌嫩滑👍🏻中華沙律,蟹子沙律,芝麻菠菜沙律菜新鮮。菠菜一點也沒有嚡口,配上他們的醬汁很清新。壽司,手卷壽司,手卷不會給你大大嚿米飯👍🏻份量剛好👌🏻鹽燒海蝦,天婦羅,雞軟骨海蝦彈牙,外層用粗鹽燒非常惹味。天婦羅雞軟骨粉漿很薄😋炸雞,燒三文魚頭,雞翼,多春魚三文魚頭很新鮮,雞翼較細隻,炸雞也很嫩滑辣酒煮蜆這個辣酒煮蜆encore了三次,蜆脹卜卜一點沙也沒有,蜆冇沙實在食得爽,湯頭辣辣地很鮮味

飲品甜品雪糕是自助的

刺身(劍魚腩,馬刀貝,甘蝦,象拔蚌,帶子)
刺身新鮮鮮甜,而且切得厚身有睇頭☺️

香蒜鐵板一口牛,汁燒十勝牛舌
一口牛香蒜入味,牛味重又不嚡。牛舌嫩滑👍🏻

中華沙律,蟹子沙律,芝麻菠菜
沙律菜新鮮。菠菜一點也沒有嚡口,配上他們的醬汁很清新。

壽司,手卷
壽司,手卷不會給你大大嚿米飯👍🏻份量剛好👌🏻

鹽燒海蝦,天婦羅,雞軟骨
海蝦彈牙,外層用粗鹽燒非常惹味。天婦羅雞軟骨粉漿很薄😋

炸雞,燒三文魚頭,雞翼,多春魚
三文魚頭很新鮮,雞翼較細隻,炸雞也很嫩滑

2018-03-20 41 瀏覽
第一次幫親組長日式放題,除左旺角分店原來仲有銅鑼灣區的。夜市日式放題$188仲有8折Tim食物款式都有好多選擇,有必點既刺身,燒物,壽司,炸物,燒物,熟食等等。呢個燒茄子十分好味,加左蒜蓉燒,十分入味。小食有燒波羅同日式小蕃薯。日式冷豆腐好幼滑。仲有中華沙律,日式枝豆,份量都幾多,味道都唔錯。日式海鮮鍋必點,十分濃郁既湯底, 有魚,八爪魚,旺菜等等。刺身十分新鮮,特別三文魚幾肥美,仲要厚切的。飲食自助的,有汽水有茶。甜品有雪糕同冰凍甜點。
第一次幫親組長日式放題,除左旺角分店原來仲有銅鑼灣區的。

夜市日式放題$188仲有8折Tim

呢個燒茄子十分好味,加左蒜蓉燒,十分入味。

小食有燒波羅同日式小蕃薯。

日式冷豆腐好幼滑。

仲有中華沙律,日式枝豆,份量都幾多,味道都唔錯。

日式海鮮鍋必點,十分濃郁既湯底, 有魚,八爪魚,旺菜等等。

刺身十分新鮮,特別三文魚幾肥美,仲要厚切的。

飲食自助的,有汽水有茶。
甜品有雪糕同冰凍甜點。
2018-03-17
2018-03-20 48 瀏覽
之前上開香討睇過有人喺飲食版post D 挑戰記錄就想一個人走去嗰度食晏順便了解自己ge實力......點食物紙 :壽司 🍣 :炸物 🍤 :飲品(🥤、🍺) :食得好飽......
之前食過一次,覺得價錢抵食物種類多質素又好,所以今次同朋友黎。食之前玩骰子,令大家好有氣氛。餐單有好多張,連飲品,雪糕,甜品都好多款。為免浪費食物,所以每款食物只點少份量。刺身同壽司都好新鮮,很滿足,又新鮮。特別三文魚,鮑片等都好美味。串燒方面都有驚喜好多款,鷄翼,鷄軟骨,小蕃薯啱哂我;仲有海鮮 - 蟶子,青口等等,鵝肝難以抗拒。吃至此階段,肚皮已飽足了。整體來說,水準高,種類好多,價錢抵。會再encore!!

食之前玩骰子,令大家好有氣氛。

餐單有好多張,連飲品,雪糕,甜品都好多款。

為免浪費食物,所以每款食物只點少份量。

刺身壽司都好新鮮,很滿足,又新鮮。特別三文魚,鮑片等都好美味。

2018-02-11
2018-03-07 1223 瀏覽
 一黎到已經滿位咁濟好彩我地兩個人好快就入到去食現場人都幾多下, 所以位都比較迫一點但係都OK既! 我地被安排左坐係壽司吧隔離可以睇住師傅整壽司 未食之前店員已經比左WASABI比我地呢個既WASABI比起出面食既更辣更好味可能係人手整既所以與別不同 呢度野食既選擇好多有刺身壽司燒物炒飯同日式食物揀 三文魚手卷超大塊既三文魚係手卷入面!!平時食個D通常都係得半塊, 呢個係一直到底都係三文魚!!真係估佢唔到超厚切超JUICY!! 日式烏冬呢度真係咩日式食物都有得嗌因為友人太餓所以叫左個烏冬頂下肚先個湯底都幾好味 煙燻系列壽司我諗係呢度既招牌菜!! 真係超好味我係坐係壽司吧隔離見住個師傅係即叫即燒的超好味!! 炸雞拼盤呢個真係好正炸粉比例適中, 質素同外面食既炸雞有得FIGHT!! 金菇肥牛呢D算係比較中式既食物都幾好味, 由其是佢個醬汁真係好出色!!!

一黎到已經滿位咁濟
好彩我地兩個人好快就入到去食
現場人都幾多下, 所以位都比較迫一點
但係都OK既!

可能係人手整既所以與別不同

呢度野食既選擇好多
刺身壽司燒物炒飯同日式食物揀

三文魚手卷
超大塊既三文魚係手卷入面!!
平時食個D通常都係得半塊, 呢個係一直到底都係三文魚!!
真係估佢唔到
超厚切超JUICY!!

日式烏冬

見住個師傅係即叫即燒的
超好味!!

炸雞拼盤
呢個真係好正
炸粉比例適中, 質素同外面食既炸雞有得FIGHT!!

金菇肥牛
呢D算係比較中式既食物
都幾好味, 由其是佢個醬汁
真係好出色!!!
2018-02-10
2018-03-07 69 瀏覽
平價放題都唔一定係劣食既今日食呢間都係$188 野食既選擇都算多, 加埋呢度都有9張紙刺身到熟食都有 一黎到就更係叫個刺身拼盤食下先呢度黎既數量都幾足下我叫左10塊三文魚, 佢都黎左超過10塊!!都幾新鮮下, 所以我地都叫左幾轉蝦就都係黎得幾多下不過SIZE就都幾細, 但係都幾JUICY!! 帆立貝壽司呢度既壽司舊飯都幾大舊不過好彩個塊帆立貝都冇失望好JUICY下 黎到就更係食埋熟食先夠皮我就首推呢個串燒係列由其係呢個雞軟骨係即叫即燒既所以都等得幾耐下但係個質素真係唔差!!! 最後仲可以出去拎甜品食完全唔洗等仲有幾多選擇下而我就食左呢個雪糕泡芙同呢個朱古力波波超好味!!
平價放題都唔一定係劣食既
今日食呢間都係$188

野食既選擇都算多, 加埋呢度都有9張紙
刺身到熟食都有

一黎到就更係叫個刺身拼盤食下先
呢度黎既數量都幾足下
我叫左10塊三文魚, 佢都黎左超過10塊!!
都幾新鮮下, 所以我地都叫左幾轉
蝦就都係黎得幾多下
不過SIZE就都幾細, 但係都幾JUICY!!

帆立貝壽司

我就首推呢個串燒係列
由其係呢個雞軟骨
係即叫即燒既
所以都等得幾耐下
但係個質素真係唔差!!!

最後仲可以出去拎甜品
完全唔洗等
仲有幾多選擇下
而我就食左呢個雪糕泡芙同呢個朱古力波波
超好味!!
2018-02-17
2018-03-06 68 瀏覽
旺角其實都好多放題俾人選擇,所以通常會揀啲精選靚嘢嚟試,免得浪費個胃,今次因為太急,book唔切啲大品牌放題,所以求其搵咗間平民化啲嘅放題,估唔到個質素都唔錯喎!首先環境嚟講,真係無咩人,得幾枱客,但佢哋服務快,有禮貌,食物又出得快!味道就正常啦…不過不失咁,款式數目都唔算太多,不過要有嘅佢哋都有,壽司佢哋佔最多,手卷,普通壽司,軍艦,火炙壽司已經佔咗3張紙,當然貴價嘅食品佢哋就無啦…刺身都幾好,係比較細件,不過都無咩所謂,嗌多幾轉咪得囉…熟食都係熱辣辣嘅,即叫即整,讚!甜品就無咩選擇,只係普通雪糕雪條之類,同埋麻糬泡芙兩樣,不過都ok架!我覺得個麻糬超好味,我居然總共食咗8粒!飲品就雪櫃自取,仲貼心有埋熱茶同菜蜜!讚價錢188加一,但如果7點半前埋單同埋9點半後入座有88折!旺角區呢個價錢真心抵!當然佢哋唔可以跟啲大品牌嘅放題相比,但性價相比,呢間係贏嘅!

飲品就雪櫃自取,仲貼心有埋熱茶同菜蜜!讚

2018-03-01 796 瀏覽
爸爸真的十分喜歡吃魚生,而以他的食量,放題實在是最好不過。近來放題癮又起,沒有預先計劃之下,在網上找到這家擁有許多評價的放題店,位置方便,比極尚或至尊系列相對上簡樸一點,也正好讓我們在新年吃飽吃膩後不要過份放肆。全晚劃一收費$188加一,任飲任食兩小時。七點半前離座或九點半後入座可享八折。下班再出旺角始終趕不及享受早段優惠,不過正價價錢已經很相宜。一坐下竟然有遊戲玩,店員親切地說是新春抽獎,每枱皆有,原來是魚蝦蟹。只要有兩個相同的骰子就有獎品,看看海報才發現每款骰子的獎品都花過心思計劃過,如兩個蝦的骰子便獎牡丹蝦、兩個壺蘆骰子便獎清酒,而招徠的大獎是四個金錢會有現金獎一千元!老實說要有獎品也不是件易事,我們有三次機會,首兩次都是咣,最後一次爸爸搖到兩個金錢,就有兩件金箔壽司及每位減十元,很是實用呢。金箔壽司其實是天婦羅蝦青瓜絲卷,飯少餡多。上面的金箔紙也不欺場,再在兩旁灑上海苔碎,飽滯得來味道卻不錯。一如其他放題店是寫紙點餐的,點餐紙如上,也算是多選擇。事不宜遲,吃放題當然要先點大堆刺身。這裡沒有豪華的刺身船或乾花乾冰擺盤,但有十款刺身列表,選擇可算是很豐富,實而不華。刺身有三文魚、劍

金箔壽司
一如其他放題店是寫紙點餐的,點餐紙如上,也算是多選擇。

刺身
事不宜遲,吃放題當然要先點大堆刺身。這裡沒有豪華的刺身船或乾花乾冰擺盤,但有十款刺身列表,選擇可算是很豐富,實而不華。刺身有三文魚、劍魚腩、馬刀貝、鮑魚片、希靈魚、帶子、白象拔蚌、八爪魚、鯛魚和甘蝦。其中以白象拔蚌較為罕見,比墨魚還要爽脆挺身的口感十分特別。劍魚腩很肥美,腍滑而毫無韌口筋腱,帶點甘香但不會吃得滿嘴是油。馬刀貝十分鮮甜,比三文魚等其他刺身更甚。希靈魚也是沒有腥味,口感卜卜脆。鮮甜味相比起來,三文魚和小帶子則是比了下去,鯛魚更是太過淡味。

刺身
再來一碟刺身,份量點少一點,反而擺碟更整齊漂亮。

軍艦卷物
後面花之戀的三文魚厚切所以很有口感,配合沙律醬和大量魚子,掩蓋了三文魚本身的鮮味不足。
中間的是黃金明太子軍艦,魚春壓成條狀的明太子再必切成丁,咬下去有爽脆的口感,雖然看不出甚麼是黃金,倒也很特別的吃,絕不是黑暗軍艦。
前面的三文魚牛油果軍艦,是牛油果碎混入沙律醬再撈三文魚粒,老實說如果牛油果可以多一點成醬的話便不用多此一舉加入沙律醬,現在這樣三文魚的短處反而更暴露出來。

火炙壽司
如果要點壽司的話,火炙壽司會是我的首選。這三款分別為鰻魚(前)、左口魚邊(中)和蟹棒(後)。
鰻魚肥甘油香,配上燒汁更為惹味。
左口魚邊雖幼身,但火炙過後魚油出眾,咬下去滿口魚油香。
蟹棒炙燒過後反而更香,輕微的焦味更能提鮮。

壽司
除了火炙壽司外,我們也點了少許刺身沒有的壽司料,這三個分別是吞拿魚、玻璃蝦和左口魚。不過也是較為失望的:吞拿魚可見沒有脂肪紋,整體較瘦;說是組長蝦,以店名為名還以為是牡丹蝦之類較大較鮮味的,可原來只是玻璃蝦,口感爽脆但鮮味一般;左口魚也是火炙過後帶出的油甘味道更為出色,就這樣吃則一般。

揚物
炸物反而很不錯,可見揚物炸得乾身,不會弄得整張吸油紙都是油。

脆炸芝士蝦球

上面的是脆炸芝士蝦球,咬下去非常有層次:外層粉漿薄而脆,中間蝦膠層彈牙鮮味,中心是大量流質軟滑的芝士,醬爆出來十分好吃!

黃金吉列廣島蠔
吉列蠔也沒有令我們失望,不是只有粉漿,而是真的有蠔肉在裡面,鮮而不腥。

天婦羅
天婦羅也是炸得很乾身脆口,粉漿夠薄。
炸蝦比較幼身,但也尚算鮮味。
蟹棒用來當天婦羅也很不錯的吃。
三文魚扒切薄片放進低溫油炸,因此內裡肉質不會太熟太嚡口,味道也頗有魚油香。
香蕉天婦羅是出奇地好吃,香蕉炸後仍呈新鮮的鮮黃色,沒有瘀黑色。香蕉十分甜美,質感軟滑細綿,外層再有些脆皮更為加分。

左: 香蕉天婦羅; 右: 紅豆流心丸子
所以再encore了香蕉天婦羅,真的很甜美很好吃。
 紅豆流心丸子聽上去很吸引,不過吃下去似是紅豆蓉餡的芝麻煎堆仔,非常一般。

蒜香鐵板一口牛、汁燒十勝牛舌

點了蒜香鐵板一口牛和汁燒十勝牛舌,這裡都裝成同一碟,不過還是能夠分得出兩者的不同味道。
一口牛十分腍滑,應該稍稍有被梳打粉製過才能做到這樣的質感,不過也不會有太重梳打味,且醬汁很是惹味,上面加上炸蒜粒和蔥花,都是不錯的吃。
牛舌爽滑,這是沒有加工過的口感,汁燒過後不會太乾,醬汁跟一口牛的不同,不會一式一樣。
蒜香牛油青口
青口尚算飽滿,炸蒜和蔥花調味過,配牛油煮熟更為香口惹味。
前: 鹽燒海蝦; 中: 孜然羊肉串; 後: 生燒鮮菠蘿
鹽燒串燒整體都不錯,尤其以海蝦最為好吃,其外層雖然較多粗鹽,但無損內裡蝦肉鮮甜的味道,肉質也很彈牙而不霉口。
這裡沒有羊架,羊肉串也可過過癮,用最配合羊肉的孜然粉調味最惹味不過。
新鮮菠蘿多汁,燒過後帶點焦糖香,不錯的吃。
鹽燒雞翼和鹽燒多春魚
鹽燒雞翼雖外層有鹽和胡椒,但內裡沒有醃過的痕跡,淡而無味。
多春魚放在雞翼旁就知有多細條,燒至有點縮水後也就較乾身。
日式海鮮鍋

鍋物有壽喜燒牛肉鍋和海鮮鍋,後者較少見,所以點了海鮮鍋。鍋裡有鯛魚片、蟹棒和八爪魚片,卻不見蝦或蜆的蹤影,海鮮方面較為單薄,不過當是吃點暖的蔬菜和豆腐吧。
飲料

飲品方面是自己出去雪櫃拿的,都是些罐裝茶和汽水之類,其中有清涼爽是較特別的,可以為多吃炸物的一餐下下火。

飲料

另外還提供熱飲,熱茶和菜蜜都是簡單但貼心的選擇。順帶一提我也很喜歡這裡的杯碟和匙,全黑配上金黃色的花點綴,看起來簡單而優雅。
甜品櫃

甜品
甜品也是自己出去拿,不過款式真的比較少,只有忌廉泡芙、朱古力糯米糍和澄粉做的紅豆蓉水晶糕,全都是已製好的。不過忌廉泡芙有已放朱古力醬的和沒有的,且另有一支朱古力醬放旁,自主性高,也算是想得周到。
雪糕
這樣的話反而雪糕更為值得吃,有雀巢的朱古力、紅豆和雲呢拿杯裝雪糕,以及牛奶公司的朱古力雪條。我還是忍不住吃了一杯紅豆和一杯雲呢拿哈哈。
平日晚上算是多人,以年青人居多,應該都是因為這裡的炸物出色,而更重要的是價錢相宜。如果想一解放題癮,這裡是一個不錯的選擇。
用餐優惠
  • 汁燒十勝牛舌
  • 蒜香牛油青口
  • 鹽燒海蝦
2018-03-01 53 瀏覽
剛去完大阪回來,心感內疚,就帶爸爸媽媽去食放題作補償!但銀彈用完,唔想食咁貴,朋友介紹彌敦道旺角新城5樓,星期一至四 都係$188一位,五至日都係$198,7:30前離座仲有8折!4位成人同行1人半價,6位成人就1位免費. 有成14個種類食物,唐揚炸物,手卷/卷物,拉麵/烏冬,鐵板燒 刺身,手握壽司,火炙壽司,軍艦,爐端燒,日式涮涮鍋等等. 孜然羊肉唔太重孜然味,容易入口,有少許羊應有嘅“蘇”味,外面很脆同香口(認真!!),因為我覺得很出色,所以第一時間要提及. 第二樣就係鹽燒大蝦,蝦殼焦香,蝦肉爽口,少少鹽釣下味,很鮮 油甘魚手卷由於刺身類,無油甘魚,所以點左手卷,好有我喜愛嘅獨特油甘魚嘅香魚油味,紫菜都保持好脆. 三文魚刺身係幾挺身,唔會溶身唔好食,而且幾厚切,食得過癮,希靈魚爽口,劍魚腩夠凍,結實、香口. 蒲汁香煎鮪魚魚皮脆,肉質juicy,唔多骨,唔會燒得太濃太乾,燒汁奇多呢!日式炒野菜,有椰菜、芽菜、蘿白絲等,灑上蒜粒,唔會太油,清新之中,又唔會太悶. 紅豆流心丸子,原來係紅豆煎堆,芝士香口,紅豆甜而濃.脆炸芝士蝦球芝士份量多,滑而有口感,蝦肉彈牙,細細粒,一次過食

孜然羊肉

第二樣就係鹽燒大蝦,蝦殼焦香,蝦肉爽口,少少鹽釣下味,很鮮

油甘魚手卷

蒲汁香煎鮪魚

紅豆流心丸子,原來係紅豆煎堆,芝士香口,紅豆甜而濃.
脆炸芝士蝦球
芝士份量多,滑而有口感,蝦肉彈牙,細細粒,一次過食兩粒夠過癮.

汽水都有幾種選擇,有可口可樂,冬瓜茶,道道烏龍茶,仲有楊協成涼粉爽!

食食吓有個職員話佢有個新promotion,就係客人玩“魚蝦蟹”贏禮物,獎品分別如:拖羅壽司2件,牡丹蝦,雞泡魚乾,響日本威士忌等,我哋贏左日本清酒同鱈場蟹腳,清酒屬辛口,酒精較濃,突然有酒飲很開心,更盡興.

依間放題店,價錢合宜,食物選擇多,職員服務態度都熱誠,總括嚟講係唔錯嘅選擇!
2018-01-26
2018-03-01 579 瀏覽
依排打多左邊爐,想食下放題,朋友就訂左響彌敦道嘅組長日式放題. 嚟到放題當然要食刺身啦!三文魚啦、劍魚腩、帶子、鮑魚片、象拔蚌、甘蝦……呢度嘅三文魚厚薄適中,有三文魚香味,劍魚腩算肥美,有啲魚脂香,甘蝦就幾幼細,食嗰時要一次過夾幾件先夠過癮,我最鍾意食花之戀 ,一口氣食兩件,個面灑上好多蟹籽,三文魚又唔會薄,朋友就點左安康魚肝軍艦,唔太軟,夠甘香馥郁,與軟香嘅飯雙映成趣呢!而火炙左口魚邊壽司係有油香, 而啲油香被燒後,就減輕左嗰種油膩膩感,並且會更香. 大蝦天婦羅,夠大隻,外皮香酥,蝦肉厚實,蟹棒天婦羅較甜. 爐端燒,牛油燒粟米,鹽燒雞翼,鹽燒雞軟骨,鹽燒多春魚,我覺得咁多款食物,最出色嘅就係爐端燒,雞翼上的雞皮超脆,焦焦地,入口好香. 食完正餐仲有唔同嘅甜品可以選擇,松露朱古力草餅、雪糕、雪條等,雖然唔係靚牌子雪糕,但係呢個放題價錢都算平,所以有雪糕食都好照顧到顧客唔同嘅需要,另外一重點係方便,位於彌敦道,食完同朋友可以去行街,跟住返屋企方便嘛!

大蝦天婦羅,夠大隻,外皮香酥,蝦肉厚實,蟹棒天婦羅較甜.

2018-01-29
2018-02-28 43 瀏覽
一去到鋪頭,就有遊戲玩啦!一嚟就玩魚蝦蟹,仲有三次機會,中咗唔同嘅combination 就有奬!🤩我哋就中左四隻牡丹蝦一坐低就有策略地每張嘢食揀選一張,揀選最喜愛嘅Japanese dishes!!!愛你又扮健康嘅我,首先就點左個蟹籽沙律🥗,食啲纖維,就開始作戰之後就帶咗唔同嘅favourites!!! 估唔到一樣野,啲嘢食上得好快,quality 都唔錯👍🏻首先就點左辣酒煮蜆,雖然得兩個人份量,但啲顯都好大隻,量又多! 之後就上咗送嘅牡丹蝦同sashimi,啲蝦🦐大大隻,白象拔蚌同帶子都極鮮甜另外必須讚的是鐵板燒蒜香牛柳粒👍🏻見到隔離枱點左,聞到好想食,已經忍唔住要點🤪嚟到即刻放入口好爽丶好好好好食,值得推👍🏻整體都正,上菜又快,又無漏單,Japanese food 🍣🍙🍜🍱 lovers must try!!!