餐廳: 穌棧
資訊:

2021-03-07 547 瀏覽
廈門街有一間望落去唔起眼嘅泰國餐廳,但係個味都幾正宗,算係幾好食嘅泰國菜。佢午餐餐牌雖然無送飲品,但可以優惠價加配。冬陰功海鮮湯米線佢嘅冬陰功湯幾好飲,海鮮有青口、魷魚同蝦,海鮮份量雖然唔算多,但係都多配菜,不過我成碗面味道都唔太辣,如果可以辣少少會更好。

冬陰功海鮮湯米線
2021-01-04 764 瀏覽
太耐冇出街食泰菜,所以特登叫兩個飯盒返屋企品嚐,小店全日外賣7折,非常抵食,鑑於媽咪唔食得辣,所以選擇少之又少,不過第一次食算叫做有驚喜,金邊粉炒得香之餘又超足料,會再encore呢間小店。🍴泰式海南雞飯餐 $49⭐️⭐️雞鞋咗啲同有骨,醬汁偏辣,飯有椰香味唔太油膩,整體嚟講唔吸引。🍴泰式炒金邊粉餐 $57.40⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️落單時特別註明走辣,所以我呢個金邊粉非常啱口味,粉炒得乾身酸度又剛好,蝦有蝦味爽口彈牙,好好味!二人共消費:$106.40

🍴泰式海南雞飯餐 $49⭐️⭐️

🍴泰式炒金邊粉餐 $57.40⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$106.40
2020-12-17
  • 鮮蝦炒金邊粉
2020-11-18 603 瀏覽
🍽青咖哩雞扒飯 ($78)🍽香葉肉碎蛋飯 ($78)🍽鮮蝦炒金邊粉 ($82)🍽蝦醬炒通菜 ($68)🍽蝦餅 ($68)🥤椰汁冰 ($36)疫情下平日既午市依然好旺場 一點半之後先去到 都要等一陣位鋪頭細細地 店員話可以坐到18個人💁🏻‍♀️我地四個人去 (當時二人限聚令) 店員好好 安排兩張連住既枱 方便我地傾偈同share食物😊未去之前本身睇左餐牌諗左食乜 去到先發現原來lunchtime淨係得一個menu😅不過都唔緊要 我地係門口等位已經諗定食乜店員都好好幫我地寫定野落定單先然後佢見我地想食lunch menu以外既野食 就問我地想食乜 試下問下廚房做唔做到😀因為嗰陣都差唔多兩點 唔係peak time 所以廚房都幫我地整左個通菜同蝦餅😆食物方面 三個主菜都大份 而且仲好好味😋特別一讚既係肉碎蛋飯 有少少辣味 食落好香 要黎撈飯食就最岩👍🏻
🍽青咖哩雞扒飯 ($78)
🍽香葉肉碎蛋飯 ($78)
🍽鮮蝦炒金邊粉 ($82)
🍽蝦醬炒通菜 ($68)
🍽蝦餅 ($68)
🥤椰汁冰 ($36)

疫情下平日既午市依然好旺場 一點半之後先去到 都要等一陣位

蝦醬炒通菜
蝦餅
椰汁冰
2020-08-21 880 瀏覽
一年前偶爾行到灣仔廈門街, 又想食泰國嘢,所以就入咗去食。 我已經唔係第一次食「穌棧」,我本係幾鍾意食泰菜,所以我都好經常幫襯泰國菜餐廳!最近疫情限聚令關係, 我只好外賣, 當我睇OpenRice裡面「穌棧」有外賣自取有優惠, 真係唸都吾洗唸即order! 超方便,巧正呢!我叫左個青咖喱雞扒飯, 佢個青咖喱真係好惹味,咖哩香得黎吾算太辣,每次我都一定成碟飯食哂! 不過雞扒就有少少雪藏雞味。 職員態度方面, 個個都好有禮貌呀!
一年前偶爾行到灣仔廈門街, 又想食泰國嘢,所以就入咗去食。

2020-06-20 775 瀏覽
今天跟朋友聚餐,來到灣仔廈門街搵到一間地道泰式小店(穌棧),小店環境簡潔,食物有正宗嘅泰國味道,價錢合理,店員服務殷勤,親切有善,朋友們都覺得係一個食泰菜嘅好好選擇,可以再去幫襯

咖喱軟殼蟹
炭燒五花腩
雞肉炒金邊粉
咖喱軟殼蟹
炭燒五花腩
雞肉炒金邊粉
今天係網上搜尋灣仔泰國菜,俾我揾到此餐廳,拉埋好友齊齊試一試。我們大約12:30pm去到,但已經須要排隊等位,我們是排第三張枱,那裡的女侍應非常醒目,看到差不多應該就輪到我們時,已經俾定餐牌我們看,隨即幫我們落埋order雖然當時還沒有枱!Lunch Menu 其實只有9款供選擇,我們要了乾炒豬肉河($78)和青咖哩鷄扒飯($78)兩款一切share 黎食,套餐熱飲加($6)而凍飲就加($8)。食這些食物,當然覺得最好要凍飲好似match一點!所以我們分別要了凍龍眼特飲和凍青檸梳打。一坐下來不多久,食物已經送上,可能抱著試新嘢的心態黎食,所以沒有太大的期望,反而覺得有驚喜,青咖哩雞扒飯的汁「餸」飯一流,青咖喱汁調味來得啱啱好,咖哩很香但不辣,鷄扒也頗大,已經切成一塊塊方便客人食,值得推薦。其實乾炒豬肉河也炒得不錯,夠乾身又不會太油膩,但不及青咖喱出色。食完後我倆也覺得這間泰國菜是可以重臨的!

食完後我倆也覺得這間泰國菜是可以重臨的!
2020-01-03
  • 青咖哩雞扒飯
2019-12-30 614 瀏覽
原本上星期有位同事想約我上星期五lunch,但係我放annual leave,佢又話31號約左人,甘就唯有話約下年啦!今日返到公司一陣,呢位同事又whatsapp我問我今日一齊食Lunch,我話你唔係唔得閒咩?佢話下晝請左假但無甘早要去到,可以食埋飯先!甘就一於撐枱腳,享受我地2019年最後一個Lunch啦!北咖哩雞肉湯麵+凍檸茶 $72落單問過唔係好辣,一放低個碗甘紅,心有不祥之兆食落其實幾好味,係就係辣左少少,不過我食辣嘅就覺得都ok!雞肉好嫩滑,個湯嘅辣係似冬蔭功果種,個麵就似我地平時食開嘅粗麵,但無梘水味。呢間泰國餐廳係泰國人主理,好正宗,值得再來試其他食品。👍

北咖哩雞肉湯麵+凍檸茶 $72
落單問過唔係好辣,一放低個碗甘紅,心有不祥之兆
食落其實幾好味,係就係辣左少少,不過我食辣嘅就覺得都ok!
呢間泰國餐廳係泰國人主理,好正宗,值得再來試其他食品。👍
2019-12-30
2019-09-20 775 瀏覽
其實一向都好喜歡食這間餐廳的菜式,因為有同事生日,而生日同事揀左這間,雖然已經食過好多次,但依然覺得好好味的一間餐廳。雖然店內空間不是太大,枱數都只是5-6枱,可容納人數應該只有二十人左右,屬小店經營模式。而待應人數都只有兩人左右,不至於忙到開交。我們一行六人,因為lunch時間,又早左到的關係,餐廳還未坐滿客人,但到了12:30pm左右,餐廳已經坐滿了人⋯值得推薦的是他們的雞扒撈麵,每次來到我必食的款式,雞扒煎得好好味,好junicy,撈麵很濃味(食開清淡的朋友未必啱心水)還有,他們的金邊粉都做得不錯,有水準。令我驚喜的是青咖哩雞扒飯,真係好好食⋯

還有,他們的金邊粉都做得不錯,有水準。
令我驚喜的是青咖哩雞扒飯,真係好好食⋯

2019-09-19
生日
2019-08-09 604 瀏覽
今日同朋友兩個一齊去排隊排左15分鐘,雖然外面都幾熱,但係都值得嘅,因為啲食物質素唔錯。我哋兩個一人叫咗一個餐,我地叫咗泰式沙嗲雞肉炒米粉同埋泰式豬手飯。個炒米粉有少少濕濕地,味道調得唔錯,同埋都幾惹味。個豬手都幾腍,但係我哋一致認為炒米粉好食啲。我哋叫咗一個龍眼冰同埋洛神花茶,唔算太甜都OK環境就迫左啲

個炒米粉有少少濕濕地,味道調得唔錯,同埋都幾惹味。

環境就迫左啲
泰式豬手飯
泰式沙嗲雞肉炒米粉
2019-08-09
泰式豬手飯
泰式沙嗲雞肉炒米粉
2019-07-15 489 瀏覽
今天在灣仔有活動,需要在附近找一所餐廳填肚子。結果在推介下,得知在繁忙的午餐時間內有一所泰國餐廳非常美味,所以立即試試雞扒撈麵由於繁忙時間,所以都需要排隊約5-10分鐘才可以進去。進去後點了午餐餐牌上的雞扒撈麵,結果味道超出預期:撈麵並非油炸即食麵,而是類似炒幼麵之類質地的麵條(不清楚是否泰國麵),非常有彈性𡁻口,添上撈麵將和炸蒜片,連同多塊充滿肉汁的雞扒,非常惹味午餐不用加錢可以點冷熱飲,所以夏天裏便叫了凍檸茶嚐嚐,味道未必有茶餐廳水準,茶澀味不夠重,但勝在消暑和不用加錢非常推介

非常推介

2019-07-15
2019-07-10 980 瀏覽
七月星期三晚上,間中大雨。跟友人走在灣仔的街頭已經差不多一個小時,只為了找個地方吃飯,本來的計劃被打亂心情已經不好,加上天氣悶熱,腳不舒服又突然下大雨種種因素,更是火上加油,又半個小時過去,友人決定吃泰菜,到這地步我只想要坐下,吃甚麼就隨便吧。坐下來休息了一會細看,店面雖不大,但是裝潢儼然是一家時尚小咖啡室,本地外國客人也有,店員也全是泰國人。吃了幾年正宗泰國菜,所以在香港到現時為止真的沒有一家滿意的,不過不知道為甚麼對這家小店有點期待,可能是因為光看店名根本不會跟泰國連繫起來,中文是「穌棧」,已經跟一般的泰xx之流不一樣,最吸引的是上面是以西班牙語寫的Café y Taberna,意思是咖啡館和酒館,又更添異國風情。走了那麼久實在太熱,我們都先點一瓶大象啤酒,吃泰國菜當然要喝泰國啤酒才有在地的感覺。友人為我點了香茅雞翼,上桌已經傳來陣陣誘人香氣,雞翼外皮炸成金黃色,酥脆香口,肉質嫩滑,調味料下得恰到好處,每一口都是香茅清香,根本不需要沾醬蓋住本來鮮味。青木瓜沙律很有驚喜,味道風格很接近一直以來習慣的,只差那個魚露不夠濃跟酸辣度不足,不過也理解在沒有特別要求下,是不可能把那種程度準備給
七月星期三晚上,間中大雨。

大象啤酒

青木瓜沙律
青木瓜沙律很有驚喜,味道風格很接近一直以來習慣的,只差那個魚露不夠濃跟酸辣度不足,不過也理解在沒有特別要求下,是不可能把那種程度準備給客人,但這個沙律把胃口給打開了,一口雞肉一口沙律伴著吃真的很爽。
馬拉盞炒西蘭花
馬拉盞炒西蘭花,馬拉盞的做法和味道跟蝦醬有點類似,加上辣椒粒,就更香氣逼人。外面吃到的西蘭花大部份都煮得不夠熟,但這裡的剛剛好,而且每一顆都充份吸收醬汁的鹹香跟辣,又是一道越吃越開胃的菜。
大蝦粉絲煲
再點一份大蝦粉絲煲,辛香撲鼻,上面鋪滿香菜跟肉碎,每一條粉絲吸滿湯汁的同時又煮得夠乾身,美味非常。
大蝦粉絲煲

惟一缺點是大蝦,可能放在底部,熱力讓蝦肉煮過頭不夠滑嫩,而且味道也不夠,如果改善一下一定完美。
吃到美食,之前的不快一掃而空,而友人說,看到我漸漸有了笑容也開始放輕鬆,這個也算是今晚的小確幸吧。
2019-07-03
大象啤酒
青木瓜沙律
馬拉盞炒西蘭花
2019-02-13 799 瀏覽
Me and my boyfriend have been coming to this place few times because We love the their Steamed Fish however, each time we come here service is really bad. ( I don’t expect much but the witness have no smiles or even look friendly). And the food ordered always mixed up. We found hair in the morning glory. We have decided not coming here anymore.
Morning    Glory
中文版食評 - 青咖哩雞串飯 - $78 | Food review in Traditional Chinese - Green Curry Chicken Skewer with Rice灣仔區有不少泰國菜餐廳, 有很多的食物水準都不錯, 這家餐廳亦是我喜歡之一。這頓午餐我點了青咖哩雞扒飯, 可惜沒有雞扒, 只有雞串, 所以是青咖哩雞串飯。值得一讚的是青咖哩的味道調配得相當出色, 香氣撲鼻, 十分惹味, 不會太辣。青咖哩成為整個飯的靈魂。雞串亦燒得香口, 與青咖哩十分配合。白飯亦不俗, 軟硬適中, 不會太濕或太乾。有西蘭花作為伴菜亦不錯, 西蘭花的軟硬適中。美中不足的是份量不算大, 胃口好的時候不太夠飽。英文版食評 - 青咖哩雞串飯 - $78 | Food review in English - Green Curry Chicken Skewer with RiceThere is no lack of Thai restaurants in Wan Chai and many of the restaurants serve delicious dishes. This re

青咖哩成為整個飯的靈魂。
雞串亦燒得香口, 與青咖哩十分配合。
白飯亦不俗, 軟硬適中, 不會太濕或太乾。
有西蘭花作為伴菜亦不錯, 西蘭花的軟硬適中。

美中不足的是份量不算大, 胃口好的時候不太夠飽。

There is no lack of Thai restaurants in Wan Chai and many of the restaurants serve delicious dishes. This restaurant is one of my favourite.

I ordered "Green Curry Chicken Steak with Rice" but the chicken steak was not available at that time. So it's "Green Curry Chicken Skewer with Rice" instead.

I must point out that the Green Curry was very appetising and tasty with an appropriate spicy taste. Not overly spicy.
The green curry was the best part that made the dish delectable.
Chicken Skewer was grilled perfectly and it's especially luscious with green curry.
The hardness of the rice is good. It's also not cooked with too much or too little water.
It's a good idea to serve the dish with broccoli and it's pleasant.

What disappointed me a bit was that the quantity of the dish was not enough when I had a good appetite.
青咖哩雞扒飯 / Green Curry Chicken Steak with Rice
2019-01-17
2018-12-11 736 瀏覽
踏入12月,就快到聖誕節,神愛世人,我愛農民的普天同慶時刻又到了,禁受不住寂寞的我又同兄弟四處覓覓食食,行開灣仔囍帖街,又喜吃泰菜,係你啦,耶穌的客棧。雖然地方淺窄,廖廖數張枱,便是整間餐廳,但卻頗能帶給我美味的感覺,而那種感覺是持續性,是旺盛的,是有磁場的,再順手翻看了殘舊的餐牌,點了以下菜式:泰式菠蘿雞粒炒飯$88:我能抵抗一切,除了菠蘿雞粒炒飯的誘惑,正所謂:"泰式香辣多汁,菠蘿一凸一凹,雞粒睇得食得,炒飯又容易"不"明爐青檸蒜粒烏頭$158: 泰式明爐烏頭是香港人至愛,而我又對魚特別偏愛,烏頭多肉少骨,加上青檸本身的清香能勾引出魚的鮮味。透著火圍爐取暖,火紅火綠地燒滾明爐上的烏頭,這樣的吃法既能保持魚的熱度,又不怕魚變冷不好吃。唯一的缺點是太辣,更大的缺點是我不能吃辣,我跟兄弟說:"嘩,條魚辣到我飛起呀",兄弟竟然話"飛呀,飛上天呀笨",我只能幽幽地回應說:"兄弟請自重,我是只賣身不賣藝的。"飛天通菜$68:雖然鮮嫰爽口,但卻名符其實,辣到飛天。乾炒咖喱(豬/牛/雞)$78:咖喱都會將咩蒽炒到乾香焦黃,炒乾水份,再與豬牛雞混雜,有點焦香味道,而且咖喱撈飯一流。 印度烤餅$32,

泰式菠蘿雞粒炒飯

明爐青檸蒜粒烏頭

飛天通菜

飛天通菜$68:雖然鮮嫰爽口,但卻名符其實,辣到飛天。

乾炒咖喱(豬/牛/雞)

印度烤餅$32,材料豐富,口感豐富,夠煙韌。

椰青

椰青$38:鮮甜,根本不夠飲,叫兩個又好像顯得飲很大。

埋單$680,吃完今餐,最大的感受是雖然耶穌沒降大任於我,但照樣苦我心智,辣我筋骨,入我體膚。
2018-11-17
明爐青檸蒜粒烏頭
2018-12-07 397 瀏覽
今日午餐約左同事食飯,便去了座落灣仔廈門街地下的穌棧。侍從安排我們坐在卡位上,餐廳環境唔錯。我們分別點了A3香葉肉碎蛋飯$78及A8沙嗲醬雞肉炒米粉:$78。香葉肉碎蛋飯:肉碎份量很足,香料味十足,味道超正,飯很有口感。沙嗲醬雞肉炒米粉:微辣的口味,越吃越開胃,好吃到停不了。午餐來說不太便宜,由於太好味,會再次幫襯。
今日午餐約左同事食飯,便去了座落灣仔廈門街地下的穌棧。

侍從安排我們坐在卡位上,餐廳環境唔錯。

沙嗲醬雞肉炒米粉:微辣的口味,越吃越開胃,好吃到停不了。

午餐來說不太便宜,由於太好味,會再次幫襯。