2023-06-20 117 瀏覽
好少食台灣野不過發現原來K11 Art Mall有都屬於Pet friendly嘅台灣菜某啲位置喺可以…但記得要預備寵物車同埋寵物袋而家天氣咁熱亦都唔算好穩定有室內嘅寵物餐廳就最穩陣平時仲會有set lunch 都真係幾抵食🙌🏻食物質素都幾高而佢哋最出名嘅臭豆腐屋企人都話唔錯❤️而我嘅最愛係鹹蛋黃單骨雞翼仲有得追加小食…今次已經係二訪🤍
好少食台灣野
食物質素都幾高
而佢哋最出名嘅臭豆腐
屋企人都話唔錯❤️
而我嘅最愛係鹹蛋黃單骨雞翼
仲有得追加小食…
今次已經係二訪🤍
2023-06-20 78 瀏覽
稻埕是新派台菜餐廳,開在K11,交通非常方便,約朋友食飯很就腳,佢裝修環境仲要好舒適,樓底好高,天花板有巨型齒輪,非常有格調!話梅小山藥這道菜非常推薦!山藥脆爽的口感搭配話梅的酸甜味道很開胃,實在太好味啦!蒼蠅頭爆炒韭菜花蒼蠅頭就是韭菜花炒肉碎,香氣夠清新,韭菜花好嫩口,份量亦足夠。蟹鉗肉酥蛋捲,份量勁滿足!切開有非常多嘅蟹肉,啖啖蟹肉,超級實扎實,而蛋香味都十分濃厚!絕對系重量級蟹肉蛋捲!稻埕招牌滷肉飯 靚米配滷肉,滷汁亦十分好味。滷肉肉質軟嫩多汁,入口即化。滷肉肥瘦均勻,配上溏心蛋,真係勁好味!稻埕牛肉手作麵自家製嘅牛肉手作麵,麵的口感更Q更彈牙,麵有嚼勁,並且吸附了湯汁的滋味,湯底鮮甜,大大塊牛𦟌,肉質鮮嫩,令人回味無窮,仲配有半隻溏心蛋,湯內有紅蘿蔔白蘿蔔,口感層次豐富!稻埕台灣烤香腸拼墨鱼腸雙拼腸一次可以嘗到兩種口味,墨魚腸口感細嫩,帶有淡淡的海鮮味。台灣烤香腸本身就十分美味,經過烤制後更是帶有焦香的口感。兩種腸夾住蒜片一齊食更是惹味。

稻埕招牌滷肉飯

稻埕牛肉手作麵

稻埕台灣烤香腸拼墨鱼腸

坦白講易揾就腳,私隱度高,又可openrice我先訂位。吃了基本款午飯,炸豬,三杯雞,魯肉飯,加錢要左苦瓜汁。唔嗌嘢飲唔掂,間店無比水,我唔係上班時間趕返中環,我諗要嗌兩杯先掂。小弟哩期唔得閒去台灣,飲左哩度苦瓜汁解愁。最好味係苦瓜汁,有西門町八成。三杯雞最差,全骨。。。。。。魯肉飯比炸豬更好味,香港好少會比炸豬啲骨整損口。有圖放心,真實食客。120蚊午餐(炸豬魯肉飯加苦瓜汁),性價比低。。。。我去厚福街更好味,不過就唔好坐。
坦白講易揾就腳,私隱度高,又可openrice我先訂位。

三杯雞最差,全骨。。。。。。

魯肉飯比炸豬更好味,香港好少會比炸豬啲骨整損口。

有圖放心,真實食客。

午餐炸豬魯肉飯

2023-06-15
2023-06-13 109 瀏覽
稻埕飯店源自於台灣「大稻埕」飯店,用滷水醬埕作概念,供應多款自家創作嘅台式料理同埋飲品。呢間餐廳裝修好有特色,天花有大齒輪同阿拉伯數字,同時放咗啲台灣稻穗🌾、醬埕🏺做裝飾,有少少復古嘅感覺。餐廳設有好多皮梳發,空間感十足,坐得都幾舒服~------------------------------🥘◖金不換干貝螺頭燉雞湯◗ $68洗碗燉湯好足料,真係𢳂到有一粒粒嘅螺頭,加上少少瑤柱,成碗湯好鮮甜!🦢◖鵝不是鴨肉◗ $152用咗白滷水醃製嘅獅頭鵝,望落去食水唔真,色澤清澈,認真食落會食到有淡淡嘅滷水香,更加可以帶出鵝肉嘅香味,鵝肉軟腍濕潤,但肉質就略嫌柴咗少少~🥬◖櫻花蝦魚湯泡津白◗ $88相對上淡口味嘅菜式,淡淡的魚湯津白更加襯托到櫻花蝦嘅味道,唔重口味但完全唔會失色。🥩◖香煎美國安格斯牛腓力燒香鳳梨芭樂汁◗ $188呢個配搭幾特別,一層牛肉一層鳳梨嘅擺盤,賣相一流!牛肉煎得啱啱好,肉味香濃一啲都唔韌;燒鳳梨香甜多汁,輕輕咁醃過下啲牛肉,肉質軟腍,酸酸甜甜好開胃,食多幾嚿牛都完全唔覺得膩!🍤◖櫻花蝦古早油飯◗ $58平時食台灣嘢都係食開滷肉飯,食到悶悶地,今次試吓呢個呢個櫻花蝦飯,有驚喜
🥘◖金不換干貝螺頭燉雞湯◗ $68

🦢◖鵝不是鴨肉◗ $152

🥬◖櫻花蝦魚湯泡津白◗ $88

🥩◖香煎美國安格斯牛腓力燒香鳳梨芭樂汁◗ $188

🍤◖櫻花蝦古早油飯◗ $58
平時食台灣嘢都係食開滷肉飯,食到悶悶地,今次試吓呢個呢個櫻花蝦飯,有驚喜!櫻花事事先爆炒過嚟,再將啲蝦油撈埋啲糯米飯再炒,每粒米飯都帶有濃郁嘅鹹香味,仲有啲脆脆地嘅蝦米仔,味道濃厚又有口感!

🍨◖自家製即撞木桶豆腐花◗ $78
呢個木桶豆腐花即叫即製,要等30分鐘,所以要預先叫定!豆腐花超嫩滑,豆味香濃,上枱嘅時候仲喺度動L緊,配料有抹茶厥餅、珍珠、紅豆、芋圓,可以根據自己口味淋上黑糖或者加入黃糖去食。

🌟 Encore指數:8.7/10
2023-06-12 78 瀏覽
很舒服用餐環境 晚餐時分相約朋友情侶都可以環境不會老氣 算新式餐廳風格餐點有台式風味 味道也配合到本地口蟹鉗肉酥蛋捲將蟹肉拆成肉絲 混合蛋液包起來去炸像蛋捲般 外層是蛋皮內層是蟹肉絲炸到表層金黃包 外酥內裏很扎實很香的雞蛋香 沾點甜酸醬 酸甜開胃滷肉飯經典的滷肉飯 半肥豬肉加滷汁加上漬過蛋味濃的溏心蛋 整體很融合蠔仔松露煎蛋炒滑蛋依然保留蛋液 有松露香蛋味濃郁 保掛流心狀蠔仔肉軟乎有蠔味 配合蛋液剛好台汁豬手花膠石鍋以店家醬汁去熬煮 花膠像魷魚般 挺厚爽口醬汁完全滲透於花膠內 豬手用砂鍋愈煮愈軟 輕鬆的把肉骨分離濃郁骨膠原每口都品嚐到 肉質軟乎 豬皮軟滑自家台灣香腸拼墨魚腸自製的台灣腸 是我們最愛的腸類甜甜的腸 肥瘦相融的肉感另外墨魚口味的腸 質感和普通台灣腸差不多就是另外有墨魚香 意外發現挺搭淡淡墨魚味 不是很強
很舒服用餐環境 晚餐時分相約朋友情侶都可以

甜甜的腸 肥瘦相融的肉感
另外墨魚口味的腸 質感和普通台灣腸差不多
就是另外有墨魚香 意外發現挺搭
淡淡墨魚味 不是很強

近排返煲華燈初上,被古早台灣風深深吸引💕友人得知便帶🐻去呢間主打台灣懷舊風嘅「稻埕飯店」開餐😆.相比坊間一般台灣餐館,稻埕裝潢非常別緻✨天花及牆身都有時鐘及齒輪裝飾,有種時光倒流回到過去感覺🕰️部份座位更設梳化卡座,寬敞座位配合昏暗燈光下,用餐特別有情調😌.🍴鵝不是鴨肉💰$152(例牌)餐廳招牌菜式💕用上頂級獅頭鵝,配以花椒、八角、桂皮、丁香等十多種材料調製嘅白滷水醃製🥢相比一般滷水,入口更清香,唔會死咸😙鵝肉肉味濃郁,肉質鮮嫩😋白滷水更突出鵝肉鮮香,越食越「鵝」🤣.🍴石鍋三蝦泡飯💰$108睇熱阿⚠️呈菜時石鍋熱得翻滾🔥湯頭充滿蝦嘅鮮香🦐香菜更將香氣昇華🆙泡口吸滿湯汁精華,非常甜美😚食嗰陣灑上脆米,卜卜脆好有口感😝.🍴香煎美國安格斯牛腓力配燒鳳梨芭樂醬💰$188估唔到牛肉同菠蘿會咁爽😯安格斯牛腓力油香四溢,再碰上菠蘿酸甜,減低油膩感同時為牛肉帶來鮮香🍍非常清新配搭,夏天食好爽🤪.🍴花枝月亮蝦餅💰$105外層炸得金黃香脆,夠乾身唔會油淋淋😌有種台灣夜市小食嘅感覺😝.🍴蔭樹米豆乳鵝仔菜💰$78香港比較少見嘅鵝仔菜,🐻都係第一次食🤣識落有啲似油麥菜,幾爽脆🤓.想喺舒適有情調環境下品嚐不一樣台灣菜

🍴鵝不是鴨肉
💰$152(例牌)

🍴石鍋三蝦泡飯

花枝月亮蝦餅

🍴蔭樹米豆乳鵝仔菜
💰$78
蔭樹米豆乳鵝仔菜

想喺舒適有情調環境下品嚐不一樣台灣菜,不妨去稻埕試一試😎
花枝月亮蝦餅
蔭樹米豆乳鵝仔菜
  • 石鍋三蝦泡台梗飯
2023-06-06 78 瀏覽
今次去叫咗個小食同熱嘅黑豆漿個蒜泥白肉份量足夠$78有咁多件都算幾抵食味道亦都好好熱豆漿就正常發揮唔會太甜上面仲放咗啲黑芝麻點綴一下之前都成日帶埋狗仔嚟食lunch 佢哋都有啲位置係pet friendly
今次去叫咗個小食同熱嘅黑豆漿
唔會太甜
上面仲放咗啲黑芝麻點綴一下
之前都成日帶埋狗仔嚟食lunch
佢哋都有啲位置係pet friendly
這家位於尖沙咀的台灣菜餐廳,提供了多款美食,其中滷水鵝片、紅燒牛肉麵、奶油櫻花蝦津白和蝦餅是令人印象深刻的菜式。滷水鵝片的肉質鮮嫩,入口即化,滷得恰到好處,不會太鹹或太甜。紅燒牛肉麵的湯頭濃郁,牛肉軟嫩多汁。奶油櫻花蝦津白是一道特別的菜式,津白爽脆可口,搭配上奶油櫻花蝦更是美味。蝦餅則是外皮酥脆,比較薄像薄餅般,是一道不可錯過的小吃。這家台灣菜餐廳價格相宜,性價比高,絕對是一個值得到訪的好去處。除了以上推薦的菜式外,他們還提供了其他多款道地的台灣美食,讓人可以一嚐正宗的台灣風味。服務態度也十分親切,讓人感到溫馨舒適。如果你想要品嚐道地的台灣美食,這家餐廳絕對值得一試。

2023-06-03 83 瀏覽
同朋友逛K11發現的台灣菜稻埕飯店裝修好有格調,而且座位舒服重點是菜式定價不進取,幾有驚喜ꔐ鵝不是鴨肉($152/例牌)以為例牌份量不會太多,沒想到份量幾足鵝肉好香,肉質柔軟鹵汁唔會死咸如果有提供醋汁,會更好ꔐ香煎美國安格斯牛腓力配燒鳳梨芭樂醬($188)排列得十分精緻燒鳳梨非常出色,juicy又香甜覺得鳳梨比牛肉更搶鏡牛肉肉味幾濃,唯獨火喉稍稍過火不過配著鳳梨食,還是很不錯ꔐ古早味三杯鮮雞($98)雞肉很香濃惹味,帶淡淡酒香是下飯好良伴ꔐ野山豬脆皮炸大腸釀露筍($92)很久沒吃炸大腸,所以覺得這碟異常出色外層香脆,裡面柔軟有咬口大腸中間釀入爽脆露荀,口感好豐富ꔐ自家制紅燒牛三寶手作麵($98)最近好喜歡吃牛肉麵三寶是自家烹製的牛肚牛筋牛肉牛肉軟腍而牛筋的黏口感很不錯麵條幾有彈性,不會泡太久而軟掉ꔐ稻埕招牌滷肉飯($38)超推的滷肉飯醬香油脂香十足滷肉不會太肥膩,更加入冬菇增添風味
同朋友逛K11發現的台灣菜
稻埕飯店
裝修好有格調,而且座位舒服
重點是菜式定價不進取,幾有驚喜

ꔐ鵝不是鴨肉($152/例牌)
以為例牌份量不會太多,沒想到份量幾足
鵝肉好香,肉質柔軟
鹵汁唔會死咸
如果有提供醋汁,會更好

ꔐ香煎美國安格斯牛腓力配燒鳳梨芭樂醬($188)
排列得十分精緻
燒鳳梨非常出色,juicy又香甜
覺得鳳梨比牛肉更搶鏡
牛肉肉味幾濃,唯獨火喉稍稍過火
不過配著鳳梨食,還是很不錯

ꔐ古早味三杯鮮雞($98)
雞肉很香濃惹味,帶淡淡酒香
是下飯好良伴

ꔐ野山豬脆皮炸大腸釀露筍($92)
很久沒吃炸大腸,所以覺得這碟異常出色
外層香脆,裡面柔軟有咬口
大腸中間釀入爽脆露荀,口感好豐富

ꔐ自家制紅燒牛三寶手作麵($98)
最近好喜歡吃牛肉麵
三寶是自家烹製的牛肚牛筋牛肉
牛肉軟腍而牛筋的黏口感很不錯
麵條幾有彈性,不會泡太久而軟掉

ꔐ稻埕招牌滷肉飯($38)
超推的滷肉飯
醬香油脂香十足
滷肉不會太肥膩,更加入冬菇增添風味

2023-06-02 68 瀏覽
新派台式飯店🇹🇼同女朋友去尖沙咀食飯🍚係K11有間稻埕飯店😋裝潢糅合富有台灣色彩☺️有特色梳化座位供客人用膳🥳台灣直送台種米同滷水醬埕製作主打食地道嘅滷肉飯同創新甜品👍🏻可用手機電子落單📱蟹鉗肉酥蛋捲,158蚊份💰餐廳嘅招牌菜式,有大量嘅蟹肉,每啖都食到一絲絲蟹肉,蛋捲超有飽足感,蛋香味濃郁🍳鵝不是鴨肉鵝油拌麵,128蚊碟💰獅頭鵝切得皮薄肉嫩,滷水味道清香淡雅,肉質軟潤帶彈性爽口,滷得軟腍入味,油拌麵配料有芽菜,芫荽,蔥花,拌勻後食更惹味🦢野山豬脆皮炸大腸露筍,92蚊份💰脆皮豬腸炸得好酥脆,唔會太油膩,大腸內釀了三星葱再炸脆,豬腸脆卜卜仍頗有嚼頭🐖金銀蒜泥五花白肉,72蚊份💰五花腩中間捲住爽脆清甜青瓜,每啖都彈牙,食到五花腩嘅鮮甜,加上蒜蓉醬令到味道更好☺️稻埕招牌滷肉飯,38蚊碗💰滷肉飯肉粒較細粒,可口油膩感不太重,肉汁恰到好處啖啖肉粒,味道濃郁又美味,配上溏心蛋,完美嘅配搭😋黑糖珍珠舒芺蕾班戟抹茶冰淇淋,118蚊份💰班㦸充滿雞蛋香氣,中間夾住邪惡軟滑忌廉,加上煙韌黑糖珍珠,淋上甜美黑糖漿,好滋味十足🍨蜂蜜茉莉綠茶奶蓋,42蚊杯💰綠茶奶蓋第一啖飲,奶蓋口感好重實,茉莉茶味非常重,甜度啱啱
新派台式飯店🇹🇼

金銀蒜泥五花白肉,72蚊份💰

稻埕招牌滷肉飯,38蚊碗💰

黑糖珍珠舒芺蕾班戟抹茶冰淇淋,118蚊份💰

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋,42蚊杯💰
綠茶奶蓋第一啖飲,奶蓋口感好重實,茉莉茶味非常重,甜度啱啱好🍵

整體環境坐得好舒服☺️
服務態度非常好,殷勤有禮貌👍🏻
食物味道非常好,甜品好有驚喜,推介大家試吓☺️
2023-06-02 66 瀏覽
同朋友尖沙咀Shopping 完,去K11 Art 搵野食。有間稻埕飯店食台灣風味菜,打開餐牌,好多台灣直送食物,好懷念台灣。佢哋仲提供套餐,啱晒我唔使諗,各適其適任君選擇。二人餐都好豐富 $528話梅小山藥酸味味的淮山非常開胃,做前菜一流鵝不是鴨肉 (獅頭鵝)用上高品質獅頭鵝,鵝肉結實,滷水汁入味香煎日本珍寶帶子,配紅蔥鮮露筍帶子大大隻,配上台灣直送紅蔥,非常香口,仲有我喜歡的蘆筍櫻花蝦津白高湯煮成的津白,配上炒香的櫻花蝦日本珍珠米飯軟綿綿芋圓珍珠紅豆湯台灣必食的芋圓,煙煙韌韌有口感芒果西柚丸子喜歡凍食甜品,必點知選龍龍的芒果汁,配上有柚子肉,加上細細粒的丸子巨峰烏龍茶,清香提子味高山珍青綠茶,喺台北成日飲嘅高山茶,好懷念呢個味道只係加$48金不換干貝螺頭燉雞湯 湯濃料足

二人餐都好豐富 $528
話梅小山藥
酸味味的淮山非常開胃,做前菜一流

鵝不是鴨肉 (獅頭鵝)
用上高品質獅頭鵝,鵝肉結實,滷水汁入味

香煎日本珍寶帶子,配紅蔥鮮露筍
帶子大大隻,配上台灣直送紅蔥,非常香口,仲有我喜歡的蘆筍

櫻花蝦津白
高湯煮成的津白,配上炒香的櫻花蝦

日本珍珠米飯
軟綿綿

芋圓珍珠紅豆湯
台灣必食的芋圓,煙煙韌韌有口感

芒果西柚丸子
喜歡凍食甜品,必點知選
龍龍的芒果汁,配上有柚子肉,加上細細粒的丸子

巨峰烏龍茶,清香提子味
高山珍青綠茶,喺台北成日飲嘅高山茶,好懷念呢個味道

只係加$48金不換干貝螺頭燉雞湯
湯濃料足
2023-06-01 50 瀏覽
又到返工諗食咩既時間,開個open Rice 睇下K11有咩好食,睇睇下見到間食台灣野,餐牌其中又有道菜個名係:鵝不是鴨肉,見幾得意又繼續睇下,最後叫左個鹽酥雞扒手工麵,個手工麵既口感煙煙韌韌,厚薄都適中,塊雞排並味道也不錯,配上一隻流心蛋,另外手工麵的湯底也恰到好處,可以有令人想食唔停既感覺,湯底入面系有d牛肉碎響度,令個湯底豐富左,有口感,當我食哂d手工麵既時間,都會繼續用匙羹係咁不起d牛肉碎食埋佢,可想言之幾好味
2023-06-01
1 分鐘 (外賣自取)
2023-05-31 60 瀏覽
好耐冇食過台灣野🥰 稻埕飯店 鹽酥豬扒滷肉飯 炸粉薄而脆 有油淋淋既感覺 滷肉屬於半肥瘦嗰種 配埋飯口感一流Tea set 紅燒三寶麵 有牛腱 牛肚 牛筋湯底牛肉味道好濃郁 麵嘅質地好q彈 下午茶黎講絕對唔細份 跟餐有飲食跟 凍桂花胚芽米水蟹鉗肉酥蛋捲 巨量蟹肉包喺蛋入邊 每一啖都好滿足 呢一款推介大家花雕藥膳雞卷 肉質紮實 帶有少許酒香味 幾特別鵝不是鴨肉 肉質嫩滑 充滿滷水汁既香料香味自家製豆腐花 用原個木桶上 即叫即製所以一打開熱辣辣 豆味突出 全部配料都會另外上可以根據自己喜好加入整體環境舒適 比較新派的台灣菜式 食物質素唔錯

好耐冇食過台灣野🥰 稻埕飯店

Tea set 紅燒三寶麵 有牛腱 牛肚 牛筋

花雕藥膳雞卷 肉質紮實 帶有少許酒香味 幾特別

鵝不是鴨肉 肉質嫩滑 充滿滷水汁既香料香味

整體環境舒適 比較新派的台灣菜式 食物質素唔錯
  • 蟹鉗肉酥蛋捲
2023-05-31 177 瀏覽
這間餐廳位於尖沙咀,主打新派台式料理,部分食材更由台灣直送,環境現代雅緻,帶有台灣色彩。品味華饌二人套餐‧C - $588/2位話梅小山藥一粒粒爽脆的山藥充滿水份,有少少酸酸甜甜的話梅,清爽開胃。鵝不是鴨肉(獅頭鵝)嚴選優質的獅頭鵝,肉多卻不肥膩,以台式秘製白滷水汁浸熬,有丁香、老薑等香料,有著傳統滷水的清香,更突出鵝肉的清雅。秘製台汁骨膠原豬手花膠石鍋大大隻肥美飽滿的豬手炆得好軟腍,秘製台汁好入味,軟糯的筋皮充滿膠原蛋白,齒頰留香且黏口,更有一片片花膠同樣富含膠質,軟滑爽口。蒼蠅頭爆炒韭菜花一條條翠綠的韭菜好清脆,少許韭菜花軟嫩多汁,一粒粒黑豆豉炒香,更有免治豬肉粒增添肉香,鹹香好滋味。米飯嚴選台中直送優質台稉9號米,米粒透明飽滿,黏性及口感極佳。芋圓珍珠紅豆湯(熱)香甜的紅豆湯除了起沙的紅豆外,還有煙韌彈牙的芋圓、小丸子及珍珠。芒果西柚丸子(凍)一粒粒煙韌的小丸子,有著香甜的芒果及酸甜的西柚果香好清爽。金不換干貝螺頭燉雞湯 +$48清澈香甜的老火雞湯,除了有一件件鮮雞熬製,更融合了干貝和螺頭的鮮味,帶微微金不換香,好滋補。神品巨峰烏龍茶(熱)神品有機茶園出品的茶葉,清新的烏龍茶,配

品味華饌二人套餐‧C - $588/2位

話梅小山藥
一粒粒爽脆的山藥充滿水份,有少少酸酸甜甜的話梅,清爽開胃。

米飯

米飯
嚴選台中直送優質台稉9號米,米粒透明飽滿,黏性及口感極佳。
芋圓珍珠紅豆湯(熱)

芋圓珍珠紅豆湯(熱)
芒果西柚丸子(凍)

芒果西柚丸子(凍)
一粒粒煙韌的小丸子,有著香甜的芒果及酸甜的西柚果香好清爽。
金不換干貝螺頭燉雞湯
金不換干貝螺頭燉雞湯

金不換干貝螺頭燉雞湯 +$48
神品巨峰烏龍茶(熱) & 神品茉莉龍珠綠茶(熱)

神品巨峰烏龍茶(熱)
神品有機茶園出品的茶葉,清新的烏龍茶,配搭日本巨峰提子乾及高山野花和野莓,茶色透亮清澈。
神品茉莉龍珠綠茶(熱)

茶色黃綠,嬌嫩茉莉花更芬芳,口感清香,回味清甜。
2023-05-30
品味華饌二人套餐C$588玫瑰珍珠草莓舒芙蕾班戟配香草冰淇淋$68好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:最近買了一套機票去台灣,和老公計劃一下5天行程可去的地方,搞得突然很想吃台灣菜。早前聽姐姐說K11這間台灣餐廳不錯,剛好又路經K11 便試試。餐廳供應的食物種類頗多,而且感覺是走高級路線,與平時吃到的台灣菜不同。由於有點選擇困難,就點了個二人套餐。套餐有2個前菜、2個主食、2碗白飯、2個甜品及2壺茶,份量不少。個人認為加多點小食,這個餐夠3人分享。話梅小山藥酸酸的,是一個十分醒胃的前菜。鵝不是鴨肉,即台式滷水獅頭鵝🦢。不會有一層過厚的脂肪。鵝肉切成薄片,夠入味。有十多片鵝肉,另有滷水豆腐、芽菜仔。蒼蠅頭爆炒韭菜花就是加了豆豉還有少許花椒炒的韭菜花。第一次吃到這樣配搭的韭菜花,好惹味。可以回家試試這個造法。秘制台汁骨膠原豬手花膠石鍋,如其名,滿滿骨膠原,吃得嘴巴👄也黏黏的。豬手和花膠夠腍夠入味。一鍋有約4大件豬手。芋圓珍珠紅豆🫘湯不太甜,好足料,大半碗都是料。芒果🥭西柚丸子有點似楊枝甘露
品味華饌二人套餐C
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:
話梅小山藥酸酸的,是一個十分醒胃的前菜。

秘制台汁骨膠原豬手花膠石鍋

芋圓珍珠紅豆🫘湯不太甜,好足料,大半碗都是料。
芋圓珍珠紅豆湯
芒果🥭西柚丸子有點似楊枝甘露。丸子好軟糯。
芒果西柚丸子

我倆被餐廳那些精美又不貴的甜品🍮吸引到,另外點了一份玫瑰珍珠草莓舒芙蕾班戟配香草冰淇淋。擺碟真的好好看。那塊粉紅色的班戟,配上草莓🍓及草莓醬,可以吸引不少女士。班戟夾著珍珠,可增加口感。下次要跟朋友吃甜品,不一定要去甜品店,這裡比甜品店更舒適,而且選擇也不少!

神品巨峰烏龍茶
秘制台汁骨膠原豬手花膠石鍋