2023-11-23 0 瀏覽
🥢前菜厚厚既牛舌粒煮得幾腍,白&紅蘿蔔帶點甜,幾開胃🥒明太子青瓜漬爽口既青瓜,配上鹹鮮味既明太子,味道好清新🐟味琳魚乾燒得好香口,沾上沙律醬&七味粉,佐酒非常夾🥢赤蝦蟹籽反卷赤蝦味道鮮甜,加上清脆蟹籽,入口層次豐富🥢極上刺身三品厚切肥美三文魚、帶子,牡丹蝦、油甘魚刺身,好新鮮🍡紫蘇豚肉卷豚肉卷包入紫蘇葉,豚肉油脂&滲入清新既紫蘇葉味,配上醬汁,更惹味🍙月見醬唐揚飯團外層燒得焦脆,表面附上粒粒炒過既芝麻,沾生雞蛋,令到飯團更香🐮厚切牛舌心入口滿滿既油脂,口感柔軟,富有嚼口🍡牛蒡素肉丸串第一次食素肉丸,同真肉丸可以媲美,質感彈牙🦪蒜蓉燒生蠔香噴噴既蒜蓉配搭燒生蠔,燒生蠔肉仲好鮮嫩🍗唐揚炸雞脆卜卜既外層,完全鎖住到雞肉嫩滑多汁,配上清新檸檬汁&沙律醬🥢高湯玉子燒一層層既卷蛋,吸收左高湯既精華,口感濕潤,味道好香濃又滑🍠🍦薯上白雪熱辣辣又香又甜既蕃薯,配上白雪雪既豆腐雪糕,冰火交融,好綿滑好夾,大滿足📍禮九龍城打鼓嶺道79號地下

🥢前菜
厚厚既牛舌粒煮得幾腍,白&紅蘿蔔帶點甜,幾開胃

🥒明太子青瓜漬
爽口既青瓜,配上鹹鮮味既明太子,味道好清新

🐟味琳魚乾
燒得好香口,沾上沙律醬&七味粉,佐酒非常夾

🥢赤蝦蟹籽反卷
赤蝦味道鮮甜,加上清脆蟹籽,入口層次豐富

🥢極上刺身三品
厚切肥美三文魚、帶子,牡丹蝦、油甘魚刺身,好新鮮

🍡紫蘇豚肉卷

🍙月見醬唐揚飯團

🐮厚切牛舌心
入口滿滿既油脂,口感柔軟,富有嚼口

🍡牛蒡素肉丸串
第一次食素肉丸,同真肉丸可以媲美,質感彈牙

🦪蒜蓉燒生蠔
香噴噴既蒜蓉配搭燒生蠔,燒生蠔肉仲好鮮嫩

🍗唐揚炸雞

🥢高湯玉子燒
一層層既卷蛋,吸收左高湯既精華,口感濕潤,味道好香濃又滑

🍠🍦薯上白雪

📍禮
九龍城打鼓嶺道79號地下
2023-11-23 2 瀏覽
{居酒屋美食}「黎到九龍城一定要食泰國嘢」呢句說話我諗要改寫,因為發現左呢間叫「禮Sake Bar Present」嘅居酒屋!叫左好多嘢食😂仲要玩齊人大合照,感覺大大嘅滿足同幸福感!講真,真係每樣嘢都好好味,有幾樣嘢真係需要特別大讚!燒鱈魚乾真係烤到好脆口,配埋蛋黃醬真係食到停唔到!黑松露帶子反卷好明顯便用新鮮高質食材,幾樣嘢在口腔中爭艷鬥麗,帶子嘅鮮味仍然出眾!*我留意到師傅切左0.5cm 嘅檸檬落去,真心為各食材都提鮮不少。咸蛋蟹膏玉子燒我諗呢個算係新派嘅日本菜,但三種味道意外地調和,我覺得好好味!月見醬唐揚飯團佢唔係一個普通嘅飯團,日本蛋,醬汁加上香烤過嘅飯團,真係令人回味!薯上白雪最後來的薯上白雪,其實是一片好美味,熱辣辣嘅日本蕃薯,再配上冰凍嘅雪糕!冰火二重奏咁作為今日嘅結束!呢度食滿$500仲有大抽獎一次✌🏽入面好多獎勵令人好開心,睇住店員輪流咁樣俾食客抽獎,無論獎品大小,大家都好開心,令到成間餐廳嘅氣氛好好!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #禮 (打鼓嶺道) (九龍城)九龍城打鼓嶺道79號地舖
{居酒屋美食}

燒鱈魚乾
真係烤到好脆口,配埋蛋黃醬真係食到停唔到!

咸蛋蟹膏玉子燒

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #禮 (打鼓嶺道) (九龍城)
九龍城打鼓嶺道79號地舖
🐮前菜--$20✅係自家制牛舌🤩細細粒好開胃!(7.7/10)🍅蕃茄漬--$38✨佢地嘅漬調得啱啱好,酒味唔會過重🤤蕃茄好fresh超開胃🤩(8.8/10)🐟味醂魚乾--$78✨質地軟身🤩加上佢燒得啱啱好,個未超出!(ps.男小編第一次食真係超好食!)(9.8/10)🦐赤蝦蟹籽反卷(4件)--$188✅蝦肉肥美🤤好有鮮味👍🏻(8.3/10)🍱極上刺身三品--$238✅有三文魚、海膽、帶子:每件刺身都好Fresh🤤一啲都唔腥!肉質肥美鮮甜🥰(8/10)🐷紫蘇豚肉卷--$48✨豚肉有油脂感,肥瘦啱啱好🥰加埋紫蘇包住,非常juicy!(8.8/10)🐮厚切牛舌芯--$68✨肉質厚實🤤👍🏻好有咬口(8.5/10)🧆牛蒡素肉丸串--$38✅牛蒡味超出🥰燒得啱啱好(7.5/10)🦪黑松露芝士燒蠔(2隻)--$88✅焗芝士燒蠔去矖腥,加埋黑松露好惹味🥰(8/10)🐔唐揚炸雞--$78✅炸到金黃色🤤外脆內軟!(8/10)🥚高湯玉子燒--$78✅玉子整得啱啱好,唔會過熟🥰重有啲微甜👍🏻重有好多舊🤩(8.3/10)🍙月見醬唐揚飯團--$48✅飯團煎到外脆內軟,加埋月見口感層次又多左🤩(8/10)🍠薯上白雪
🐮前菜--$20
✅係自家制牛舌🤩細細粒好開胃!
(7.7/10)

🍅蕃茄漬--$38
(8.8/10)

🐟味醂魚乾--$78
(9.8/10)

🦐赤蝦蟹籽反卷(4件)--$188
✅蝦肉肥美🤤好有鮮味👍🏻
(8.3/10)

🍱極上刺身三品--$238

🐷紫蘇豚肉卷--$48
✨豚肉有油脂感,肥瘦啱啱好🥰加埋紫蘇包住,非常juicy!
(8.8/10)

🐮厚切牛舌芯--$68
✨肉質厚實🤤👍🏻好有咬口
(8.5/10)

🧆牛蒡素肉丸串--$38
✅牛蒡味超出🥰燒得啱啱好
(7.5/10)

🦪黑松露芝士燒蠔(2隻)--$88
✅焗芝士燒蠔去矖腥,加埋黑松露好惹味🥰

🐔唐揚炸雞--$78
✅炸到金黃色🤤外脆內軟!

🥚高湯玉子燒--$78
✅玉子整得啱啱好,唔會過熟🥰重有啲微甜👍🏻重有好多舊🤩
(8.3/10)

🍙月見醬唐揚飯團--$48
✅飯團煎到外脆內軟,加埋月見口感層次又多左🤩

🍠薯上白雪配豆腐雪糕--$58
✅私心豆腐雪糕🤭本身豆腐味好出!加埋即焗番薯一熱一涷,口感特別,可以一試!

-----
個人評評分❤️:8.6/10
性價比💸:7.8/10
環境📷:8/10
回頭🤓:會

總結:係間整體高質嘅居酒屋,位置好似間隱世店舖咁🤭但5分鐘就會去到咖啦🤤必點系列:蕃茄漬、牛舌芯、魚乾、豚肉卷,重要呢D性價買比都係超高🤩

2023-11-18 2 瀏覽
我最近去了位於九龍城打鼓嶺道的禮日本菜壽司/刺身居酒屋,整體而言是一次非常愉快的用餐體驗。他們的酒盗芝士菜式($68)絕對是一個不容錯過的美味。這道菜的味道偏重,但非常美味。芝士的濃郁與酒盗的風味相融合,讓人回味無窮。此外,他們的酒單也相當豐富,可以選擇適合搭配的清酒,讓整餐更加完美。刺身三品($238)是另一道令人驚艷的菜式。刺身新鮮,色彩鮮豔,口感鮮嫩。每一口都能感受到海鮮的鮮甜,絕對是海鮮愛好者的最愛。他們的炸雞($78)也值得一試。炸雞炸得恰到好處,外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。配上微辣的調味料,絕對是下酒的絕佳選擇。最後,他們的月見唐揚飯團($48)也給我留下深刻印象。飯團的外皮酥脆,內裡則包裹著美味的月見汁,帶來豐富的口感和味道。在服務方面,禮的服務員態度友善且專業。他們總是關心客人的用餐體驗,並提供周到的建議和服務。總的來說,禮日本菜壽司/刺身居酒屋給我留下了非常好的印象。他們的菜式美味多樣,服務優質,用餐環境舒適。如果你對日本菜和刺身有興趣,我強烈推薦你去試試禮,你一定不會失望。

2023-11-16
2023-11-18 0 瀏覽
礼 Sake Bar Present 地址: 九龍城打鼓嶺道79號地舖之前介紹朋友去食礼,聽朋友講最近餐單有更新,特別係個甜品超好食,於是今次又同老公去食下🤭🤭明太子青瓜漬$38有明太子係上面,清清甜甜好開胃😍👍 燒鱈魚乾 $48 呢個燒得好好食,好脆,口感好正😋極上刺身三品 $238能夠係九龍城地區食到咁高質既刺身,真係好驚喜!!每樣刺身都好鮮甜,好有誠意😆👍赤蝦蟹籽飯卷 $188赤蝦鮮美多汁,米飯軟糯,蟹籽鮮甜爽口,口感豐富煙腩肉秋葵串 $48秋葵被一層薄薄既煙腩肉包圍住,一口咬落去有唔同口感,有秋葵既昇華,感覺健康左😆😆赤雞肉香葱卷 $32面頭有多種顏既色芝麻襯托,色彩斑斕,雞肉鮮嫩多汗,內裡有香蔥,十分可口👍厚切牛舌芯 $68厚切牛舌,啖啖肉,鍾意食肉既你唔好錯過😊黑松露芝士生蠔 $88芝士生蠔有黑松露既搭配,口感多元化之外,仲好香味撲鼻😍絕對值得一試再試南蠻炸雞 $78味道酸酸甜甜,開胃又好味!蟹羔玉子燒 $88好多蟹羔,食落仲充滿鹹蛋味,好正!每次俾必點食物!月見醬唐揚飯團 $48係新菜色,有一隻蛋黃,上面有唔同顏色嘅芝麻,色彩斑斕,飯團外面燒到香脆可口!整體好味!薯上白雪
礼 Sake Bar Present
地址: 九龍城打鼓嶺道79號地舖

明太子青瓜漬$38
有明太子係上面,清清甜甜好開胃😍👍

燒鱈魚乾 $48
呢個燒得好好食,好脆,口感好正😋

極上刺身三品 $238

赤蝦蟹籽飯卷 $188
赤蝦鮮美多汁,米飯軟糯,蟹籽鮮甜爽口,口感豐富

煙腩肉秋葵串 $48

赤雞肉香葱卷 $32

厚切牛舌芯 $68
厚切牛舌,啖啖肉,鍾意食肉既你唔好錯過😊

黑松露芝士生蠔 $88

南蠻炸雞 $78
味道酸酸甜甜,開胃又好味!

蟹羔玉子燒 $88
好多蟹羔,食落仲充滿鹹蛋味,好正!每次俾必點食物!

月見醬唐揚飯團 $48

薯上白雪豆腐雪糕 $58
老細好好咁過嚟介紹呢一個甜品嘅出處,原來個故事都幾得意,大家都可以過去食嘅時候聽一聽😊😊
雪糕配埋番薯,一冷一凍嘅組合好特別,好好味🤤
@sakebarpresent
2023-11-18 0 瀏覽
特色日式居酒屋🤭 餐廳主打多款手作日式料理及串燒 其中鳥串更使用日本阿波尾雞 配搭多款清酒及日式飲品 太子亦有分店~====᪥ 酒盜芝士 ᪥ 黑松露枝豆 ᪥ 清物一點 幾款前菜佐酒一流🥂 最鍾意黑松露枝豆 微微黑松露香加上酸酸maymay嘅醬汁好開胃~᪥ 咸蛋芝士玉子燒᪥ 唐揚炸雞鹹香嘅咸蛋配上甜甜地嘅玉子燒 好香蛋香~᪥蟹蓋丼濃郁蟹膏、一絲絲嘅蟹肉、配上其他配菜 好味😋᪥ 金菇豚肉卷᪥ 亞波美手羽先᪥ 雞腎᪥ 媽媽鹹蛋豬肉棒串燒都燒得好好夠惹味~ 調味適中᪥ 網燒赤雞肉᪥ 薯上白雪公主啱啱燒好嘅蕃薯🍠 配上豆腐雪糕~
====

᪥ 酒盜芝士
᪥ 黑松露枝豆
᪥ 清物一點

᪥ 咸蛋芝士玉子燒
᪥ 唐揚炸雞
鹹香嘅咸蛋配上甜甜地嘅玉子燒 好香蛋香~

᪥蟹蓋丼
濃郁蟹膏、一絲絲嘅蟹肉、配上其他配菜 好味😋

᪥ 金菇豚肉卷
᪥ 亞波美手羽先
᪥ 雞腎
᪥ 媽媽鹹蛋豬肉棒
串燒都燒得好好夠惹味~ 調味適中

᪥ 網燒赤雞肉

᪥ 薯上白雪公主
啱啱燒好嘅蕃薯🍠 配上豆腐雪糕~
2023-11-17 0 瀏覽
最鐘意食日本野🤤呢間燒物好食!燒到出邊脆卜卜入邊仲好Juicy☺️刺身好食但價錢高左啲啲,去Openrice book位仲有折,想試記得去book位!😆🐟味醂魚乾 $78呢個推介!甜甜地既魚乾熱辣辣好味!🦐赤蝦蟹籽飯卷 $188赤蝦好新鮮,一口一件岩岩好🐟極上刺身三品 $238刺身超級新鮮,絕對值呢個價錢🤤🐷紫蘇豚肉卷呢個推介!勁多肉汁好好味,仲有陣陣紫蘇香味🐮厚切牛舌心 $68呢個推介!表面燒得好香脆,厚切口感好好,好爽口😆🧆牛蒡素肉丸 $38唔講唔知係素肉丸🤣醬汁比較濃🦪黑松露芝士燒蠔 $88呢個推介!黑松露芝士好香,配燒蠔好夾!🐥唐揚炸雞 $78炸雞份量好多!炸得好香脆🥚高湯玉子燒 $78玉子燒好juicy一食好多高湯汁好味🍙月見醬唐揚飯糰 $48呢個推介!每粒飯充滿月見醬,甜甜地,飯糰表面超級香脆,配埋蛋黃好正🍦薯上白雪 $58熱辣辣紫薯配冰凍豆腐雪糕,一冷一熱口感好好呀!

🐟味醂魚乾 $78
呢個推介!甜甜地既魚乾熱辣辣好味!

🦐赤蝦蟹籽飯卷 $188
赤蝦好新鮮,一口一件岩岩好

🐟極上刺身三品 $238
刺身超級新鮮,絕對值呢個價錢🤤

🐷紫蘇豚肉卷
呢個推介!勁多肉汁好好味,仲有陣陣紫蘇香味

🐮厚切牛舌心 $68
呢個推介!表面燒得好香脆,厚切口感好好,好爽口😆

🧆牛蒡素肉丸 $38
唔講唔知係素肉丸🤣醬汁比較濃

🦪黑松露芝士燒蠔 $88
呢個推介!黑松露芝士好香,配燒蠔好夾!

🐥唐揚炸雞 $78
炸雞份量好多!炸得好香脆

🥚高湯玉子燒 $78
玉子燒好juicy一食好多高湯汁好味

🍙月見醬唐揚飯糰 $48

🍦薯上白雪 $58
熱辣辣紫薯配冰凍豆腐雪糕,一冷一熱口感好好呀!
2023-11-15 4 瀏覽
一向對日本嘢冇抵抗力嘅我 今次去試呢間日本居酒屋!見到佢價錢合理所以就放任咁叫😆😆小食方面,我哋叫咗元氣蒜頭漬,因為我本身好鍾意食蒜頭🤣🤣 佢用嘅醬汁好特別,酸酸甜甜👍🏻 之後覺得大家一定要試嘅係芥末八爪魚,個八爪魚係刺身包住紫菜嚟食一流!火炙明太子,個底墊住青瓜,唔會太鹹幾夾。特別推介一定要叫蟹膏玉子燒!!!!10分滿分,我比一百分!玉子燒熱辣辣,入邊有好多蟹膏好鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻串燒方面,我哋試咗牛舌心,腩肉秋葵全同埋雞肉串,係我哋覺得比較特別嘅串燒,第度食唔到。另外仲叫咗個炸雞,有好多碎嘅蒜頭粒包住幾惹味脆皮。蒜蓉燒生蠔,燒過之後都食到好鮮甜,幾新鮮。之後見到佢個廚師推介係一個蟹蓋丼,加$138都幾抵食。成個飯有勁多蟹同埋蟹膏,蟹膏撈飯真係一流嘅配搭,推🫶🏻甜品上白雪公主,一定要叫!豆腐雪糕加埋番薯原來係咁夾㗎!絕對係偉大嘅發明!
一向對日本嘢冇抵抗力嘅我 今次去試呢間日本居酒屋!

見到佢價錢合理所以就放任咁叫😆😆

火炙明太子,個底墊住青瓜,唔會太鹹幾夾。

另外仲叫咗個炸雞,有好多碎嘅蒜頭粒包住幾惹味脆皮。

蒜蓉燒生蠔,燒過之後都食到好鮮甜,幾新鮮。

2023-11-15 6 瀏覽
九龍城這間居酒屋頗有人氣 每次來都好多人光顧 最好先訂位現在98元有120分鐘啤酒/清酒freeflow很適合和朋友來邊吃下酒菜邊喝一杯味醂魚乾烤得又香又軟唐揚炸雞是帶骨的 炸得香脆厚切牛舌芯好彈牙 是吃這麼多居酒屋最厚的紫蘇豚肉卷好香 紫蘇的香味好獨特 加上惹味的燒汁 豚肉一點都沒有油膩感牛蒡素肉丸好特別 吃起來不覺得是素肉黑松露芝士燒蠔蠔不算大隻但加了芝士和黑松露真的好香極上刺身三品有牡丹蝦 帆立貝 加拿大海膽 全部都很新鮮高湯玉子燒 蛋味香濃口感濕潤 甜甜的真好吃黑松露帶子飯卷配搭新奇 略嫌黑松露味道太濃 有點蓋過帶子的鮮月見醬唐揚飯團外層好脆裡面煙韌加了月見醬甜甜的有蛋香 頗有特式薯上白雪我選配了抹茶雪糕剛烤好的日本蕃薯熱辣辣 香甜柔軟配上冰凍的抹茶雪糕 一冷一熱好好吃
九龍城這間居酒屋頗有人氣
每次來都好多人光顧 最好先訂位
現在98元有120分鐘啤酒/清酒freeflow
很適合和朋友來邊吃下酒菜邊喝一杯

薯上白雪我選配了抹茶雪糕
剛烤好的日本蕃薯熱辣辣 香甜柔軟
配上冰凍的抹茶雪糕 一冷一熱好好吃
2023-11-15 3 瀏覽
九龍城除左泰菜館出名外近年都開多左唔少日料店貪九龍城無咁多連鎖店有種小眾氣氛今日我黎到礼一間主賣日式串燒嘅日料店除左串燒礼仲有日式刺身同壽司可選咁樣食串燒前要等嘅空檔剛好可以食下刺身食串燒未夠飽又有壽司填下肚👍極上刺身三品油甘魚肥嫩帆立貝鮮甜海膽甘美黑松露帶子反卷帶子巨大佔左反卷嘅二份一入口先係滿足嘅帶子鮮味再來就係青瓜反卷嘅爽脆口感燒鱈魚乾鱈魚乾薄薄的烤過後如薯片般香脆佐酒一流厚切牛舌芯嘩嘩嘩~個牛舌芯無得頂厚切得黎入口係又爽又嫩加上燒烤香味實在一絕👍👍👍煙腩肉秋葵卷腩肉鹹香秋葵爽口赤雞肉香蔥卷又一重口味香蔥同雞肉好夾燒烤過後仍然充滿肉汁蟹羔玉子燒玉子燒嫩滑中間仲填滿左蟹羔鮮味與蛋香相輔相成難怪係當店名物月見醬唐揚飯團唐揚飯團外皮香脆內裏黏糯將蛋黃搗開後蘸上口感更綿滑薯上白雪白腐雪糕味道香濃底下嘅厚肉甜薯先烤過一冷一熱是為終極美味享受❤️下次黎開九龍城唔好淨係識食泰菜喇~😉
九龍城除左泰菜館出名外

是為終極美味享受❤️

下次黎開九龍城唔好淨係識食泰菜喇~😉
2023-11-08
2023-11-14 21 瀏覽
土瓜灣宋皇臺向來以泰國菜為主的地方, 附近最多的就是泰國菜, 但我卻選擇了這間居酒屋 🤪 位置距離宋皇臺站約五分鐘的路程, 一間比較隱閉的細小居酒屋, 以木系裝潢, 門旁一個向著街景的位置, 桌上放滿一隻隻不同形狀的貓貓裝飾, 非常搶眼 🤩 月見醬唐揚飯團 $48所謂“月見”, 指的就是加上蛋黃, 試想像一下, 一個夜空上掛著圓圓滿月, 如今只是把這個月亮放在飯團上 😊 將飯團切開一半, 蛋黃醬隨即滲進飯團內, 飯團燒焦過香脆可口之餘又有蛋黃的滑溜感 ☺️黑松露帶子反卷 $188帶子清新的鮮味配上相對濃烈的黑松露是很好的配搭, 另外再加了少許蟹籽, 反而蟹籽使食物複雜化, 簡單一點比較理想 🙃南蠻炸雞 $78雞塊每一件都很有份量, 炸得脆口, 碗內加了檸檬汁, 所以最底部份的炸雞會因為浸在檸檬汁而部份變淋了, 我自己覺得味道不錯, 然後朋友覺得偏酸, 所以檸檬汁另外上碟應該更好 😙 一般餐廳炸雞都是淨雞肉, 這邊則與骨一起炸, 懶惰的我當然支持淨雞肉 🤭網燒赤雞肉 $32跟上面的炸雞一樣雞肉嫩滑, 每件都有濃香網燒烤肉汁味, 再加上蔥花點綴, 味道很好 👍🏻芝士咸蛋玉子燒 $88一道口感

月見醬唐揚飯團 $48

黑松露帶子反卷 $188

南蠻炸雞 $78
南蠻炸雞

網燒赤雞肉 $32
網燒赤雞肉

芝士咸蛋玉子燒 $88
一道口感滑溜的日式燒蛋料理, 配料芝士咸蛋, 芝士一絲絲的, 咸蛋量恰到好處, 太多反而會搶走其他味道。
芝士咸蛋玉子燒

厚切牛舌芯 $68
醬汁燒豚肉串 $48
本人對牛舌感覺一般, 尤其厚切牛舌, 朋友吃得津津有味, 而我則覺得它太有牛舌的口感就略為有點嫌棄 😅 至於豚肉有點煙韌, 肉汁滿滿。

蒜蓉燒生蠔 $88
生蠔很有份量, 面頭加了大量蒜蓉, 生蠔腥味可接受, 而且大量蒜蓉可以抵消生蠔微微的海水味 😁
蒜蓉燒生蠔

要特別提一提, 居酒屋上菜速度驚人, 我們盡量快一點吃完騰空位置, 如果其他人來用膳可以考慮分兩至三次下單, 既不會放涼食物又不用吃得太趕 😉 另外餐廳味道偏濃, 適合重口味的你。
2023-11-09
南蠻炸雞
網燒赤雞肉
芝士咸蛋玉子燒
2023-11-14 172 瀏覽
九龍城果真係美食天堂😍今晚又被我發現左一間好正嘅居酒屋🏮我同朋友實在太耐無見,一坐低🪑先啤一啤佢🤣店員介紹原來有個兩小時任飲啤酒🍻/清酒優惠🍶,我哋揀咗啤酒😋店員亦好快手上左前菜同漬物,好好味😋,特別係個前菜,應該係牛舌醃一啲蘿蔔青瓜🥒味醂魚乾,飲啤酒嘅必需品😍一條接一條,啤酒都飲咗一杯☺️黑松露帶子反卷,大份又足料,帶子刺身上面仲有啲黑松露同蝦籽,好味🤤極上刺身三品,滿足刺身胃🥴又有三文魚,油甘魚,仲有帶子同刺身蝦,新鮮鮮味😃叫左幾樣串燒,紫蘇豚肉卷,厚切牛舌芯同牛蒡素肉丸串,三樣都好出色,特別係牛舌,可以用一流黎形容,厚實又多汁❤️唐揚炸雞🍗,呢個叫黎都係配啤酒,又估唔到咁好食,香脆又好juicy🤤高湯玉子燒,單純嘅清甜蛋味,無多餘嘅配菜👍🏻月見醬唐揚飯團🍙,呢個真係要點黎食,有驚喜😳個蛋黃完全💯好有蛋味,提升咗飯團嘅味道👅黑松露芝士燒蠔,兩種味道又幾夾,唔會好搶大家,同時隻蠔又幾鮮味😝最後黎多個甜品,名靚又好味,叫薯上白雪,其實係豆腐雪糕配上燒左嘅甜番薯🍠,好好食,加分加分❤️❤️
九龍城果真係美食天堂😍今晚又被我發現左一間好正嘅居酒屋🏮

味醂魚乾,飲啤酒嘅必需品😍一條接一條,啤酒都飲咗一杯☺️

高湯玉子燒,單純嘅清甜蛋味,無多餘嘅配菜👍🏻

2023-11-12
2023-11-14 4 瀏覽
又來到九龍城食日本菜,這次是近城寨公園的一邊。餐廳有$98 2小時任飲指定清酒或Sapporo。前菜 | $10/位牛肉粒煮得幾腍。青絲漬 | $38漬物比較鹹,有青瓜粒。味醂魚乾 | $78烤魚乾加上七味粉沙律醬,佐酒一流。極上刺身三品 | $238有海膽、蝦、三文魚,三文魚肥美有油香味,海膽甜,提供了好多塊紫菜可以包海膽食。黑松露帶子反卷 | $188黑松露味好濃,帶子大粒,一客四件。高湯玉子燒 | $78比較欣賞這款甜蛋,熱辣辣食好有溫度,有些高湯水帶些濕潤。紫蘇豚肉卷 | $48豚肉有點肥,但卷着紫蘇一起食就不怕。厚切牛舌芯 | $68牛舌芯厚切的熟度燒得剛好,油香濃郁又不韌,厚切的口感好豐富。牛蒡素肉丸 | $38肉丸的肉鬆軟不硬,感覺素肉比較健康。黑松露芝士燒蠔 | $88有大量芝士,蠔都大隻,蠔味較輕。唐揚炸雞 | $78第一次食唐揚炸雞是用原雞件做,骨比較尖,但點沙律醬食都不錯。月見醬唐揚飯團 | $48飯團外層燒到硬脆,點蛋黃醬食不怕飯團散開。薯上白雪 | $58最吸引的甜品,一球冰凍的綠茶雪糕放在蕃薯上,食的時候半溶化,綠茶雪糕清甜,蕃薯更加甜。就算食完正餐,來食個

前菜 | $10/位
牛肉粒煮得幾腍。

青絲漬 | $38
漬物比較鹹,有青瓜粒。

味醂魚乾 | $78
烤魚乾加上七味粉沙律醬,佐酒一流。

極上刺身三品 | $238

黑松露帶子反卷 | $188
黑松露味好濃,帶子大粒,一客四件。

高湯玉子燒 | $78
比較欣賞這款甜蛋,熱辣辣食好有溫度,有些高湯水帶些濕潤。

紫蘇豚肉卷 | $48
豚肉有點肥,但卷着紫蘇一起食就不怕。

厚切牛舌芯 | $68

牛蒡素肉丸 | $38
肉丸的肉鬆軟不硬,感覺素肉比較健康。

黑松露芝士燒蠔 | $88
有大量芝士,蠔都大隻,蠔味較輕。

唐揚炸雞 | $78

月見醬唐揚飯團 | $48
飯團外層燒到硬脆,點蛋黃醬食不怕飯團散開。

薯上白雪 | $58
最吸引的甜品,一球冰凍的綠茶雪糕放在蕃薯上,食的時候半溶化,綠茶雪糕清甜,蕃薯更加甜。就算食完正餐,來食個甜品都不貴。
  • 高湯玉子燒
  • 薯上白雪
去九龍城通常都係食泰國菜同打邊爐,去得多慢慢就會發現有啲幾隱世嘅日本菜。「Sake Bar Present」居酒屋,空間不算好大,日式風格佈置,木系裝修配搭灰色水泥同紅磚牆,播住日文歌,我哋坐喺大窗前位置,對住好多隻招財貓嘅擺設,望住窗外九龍城街景,一路慢慢叫,一路慢慢食,傾吓偈好放鬆。而家做緊$98兩個鐘啤酒清酒任飲,啱晒鍾意豪飲嘅朋友。✽黑松露芝士燒生蠔 (2隻) $88一上枱已聞到陣陣黑松露香氣,芝士配生蠔都係經常嘅配搭,呢款加埋黑松露醬感覺即刻矜貴咗,芝士香濃,生蠔鮮甜多汁,味道層次豐富,抵食。✽黑松露帶子反卷 $188帶子鮮甜配上黑松露獨有香氣,再加一小片檸檬吊一吊味好fresh,入口層次豐富,幾過癮,好大啖先放晒成件入口。✽厚切牛舌芯 $68採用牛舌芯部份肉質更柔嫩,燒至外皮微焦,真係燒得好好,唔會燒到過乾,熟度剛剛好,咬開厚肉彈牙juice。本身有鹽同胡椒調味,我再唧少少檸檬汁,正呀!必食之選。✽極上刺身三品 $238三款刺身各有兩件,三文魚、油甘魚,厚切肥美,牡丹蝦大隻鮮甜。✽月見醬唐揚飯團 $48掃滿醬汁嘅外層煎得香脆,似飯焦嗰種感覺,夾開飯團裡面軟糯,配蛋漿一齊食口
黑松露芝士焗生蠔
✽黑松露芝士燒生蠔 (2隻) $88
✽黑松露帶子反卷 $188
✽厚切牛舌芯 $68

✽極上刺身三品 $238
月見醬唐揚飯團、味醂魚乾

✽月見醬唐揚飯團 $48
掃滿醬汁嘅外層煎得香脆,似飯焦嗰種感覺,夾開飯團裡面軟糯,配蛋漿一齊食口感滑溜。

✽味醂魚乾 $78
魚乾用味醂醃製後,烘乾剪開一條條,甜甜哋非常有咬口,沾上沙律醬,佐酒一流。
高湯玉子燒

✽高湯玉子燒 $78
玉子燒都算大件同厚身,蛋液加入高湯,口感濕潤綿密,入口微溫,滿滿蛋香,我鍾意佢唔係好甜嗰啲。
唐揚炸雞

✽唐揚炸雞 $78
去親居酒屋都好鍾意點嘅其中一種,送啤酒汽水一流,脆漿炸得金黃鬆脆,咬開雞肉嫩滑入味,份量都唔少。
紫蘇豚肉卷、牛蒡素肉丸串

✽紫蘇豚肉卷 $48
一串有三卷,豚肉卷入紫蘇葉味道驚喜地好夾,紫蘇葉獨特清新香氣,解除肉嘅油膩感,加埋醬汁同芝麻更惹味,必食推介。

✽牛蒡素肉丸串 $38
居酒屋有提供多款素串燒,牛蒡味道回甘,素肉丸口感彈牙,醬汁有紫菜,啱晒素食嘅朋友。

✽薯上白雪 $58
烤熱番薯配冰凍豆腐雪糕,香濃豆腐味又唔會過甜,溫熱中帶點冰凍嘅多重層次,都幾飽肚。
前菜、漬物一點

✽前菜 $20
牛肉粒炆得入味又夠腍,有紅白蘿蔔粒粒,甜甜哋。

✽漬物一點 $38
醃漬雪菜、昆布,鹹鹹酸酸令胃口大開。
#Sake Bar Present
高湯玉子燒
唐揚炸雞
紫蘇豚肉卷、牛蒡素肉丸串
2023-11-10 6 瀏覽
「禮」位於九龍城打鼓嶺道79號,揸車嘅就推薦泊對出咪錶。 呢間日本清酒吧,基本上係居酒屋乜都有得食, 仲要好多樣都整得幾好食! 今次晚市嗌咗好多樣, 先介紹以下呢幾款 👇 燒鱈魚乾『 好食過其他舖頭,推介👍』南蠻炸雞『 炸雞其實冇乜特別, 不過佢調過嘅汁係靈魂,推介👍』月見醬唐揚飯團 『 好食到不得了,直頭係日本水準,強烈推介👍』 厚切牛舌芯『 比起其他舖頭嘅牛舌再Rich好多,推介👍』極上刺身三品『 不過不失算新鮮!』揸車出入:👍👍👍帶小朋友:👍食物質素:👍👍👍👍👍環境舒適:👍👍👍👍👍CP值...😋:👍👍👍👍👍 彩蛋: 九龍城區必食日本餐 🫰 絕對值得一試! 佢哋呢間酒場啲嘢食比起其他主打日本餐還要好,下次唔開車去試埋sake再介紹!
「禮」位於九龍城打鼓嶺道79號,揸車嘅就推薦泊對出咪錶。

燒鱈魚乾『 好食過其他舖頭,推介👍』
南蠻炸雞炸雞其實冇乜特別, 不過佢調過嘅汁係靈魂,推介👍』
厚切牛舌芯『 比起其他舖頭嘅牛舌再Rich好多,推介👍』
極上刺身三品『 不過不失算新鮮!』

揸車出入:👍👍👍
帶小朋友:👍