2020-05-10 460 瀏覽
今年母親節打算帶媽媽去碼頭故事用餐,由於一直以來於收工時段經常與同事到這裡用餐,覺得這裡給我的經歷非常愉快。但這次到這裡用餐,顛覆了我一直以來的印象。今天的餐廳內客人基本上只有一半人,***並不是座無虛席***。首先到達餐廳後,接待員帶我們到店內位置,還未坐下時,椅子上已經有水滴於椅子上,店員稱應該是同事們倒水時不小心弄到椅子上,但當我們坐下*不到十秒*頭上的空調水滴就滴到我們身上,於是我叫服務員來,他們才驚醒發現空調會滴水,然後幫我們換到靠近門口的座位。換了座位後,發現座位上沒有蠔油,於是我叫服務員拿回蠔油給我們,等了約5分鐘後都沒有拿回給我們,於是我自行到鄰座枱上取回。因為以前有光顧過這裏所以得知這裏有茶會供給我們,而他們的茶是不錯喝的,但是我找了我們海邊的小餐車並沒有茶壺,於是我找服務員跟他們說想要茶,那服務員便叫另一位男生服務員拿給我們,但到最後他只把茶壺放下便走了,我們並沒有杯,那是想我們怎樣喝茶呢?再者我們給了點餐單服務員,點餐單上我們只點了約10樣食品,但已經有餐點遺留以及下錯單。我們點了一客皇帝菜,但最後來到的是波菜,於是我們便找服務員告訴送錯食物,但不停招手都沒有人理
但這次到這裡用餐,顛覆了我一直以來的印象。
我們點了一客皇帝菜,但最後來到的是波菜,於是我們便找服務員告訴送錯食物,但不停招手都沒有人理會,甚至有服務員只顧着收拾已經離去客人的座位,並沒有理會我們。
千辛萬苦終於叫來服務員跟他說餐點來錯我們點的是皇帝菜,想不到服務員Kin服務員竟回我一句「我們今天並沒有皇帝菜,只有通 菜,xxxx和xxxx」,真是可笑,為什麼落單時已經沒有皇帝菜,但竟然沒有通知我們,相反還自行把我們的才換到第二款。
他們的上茶員,竟然會從客人身後把非常大盤的食物上到枱面,而不是從沒有人坐的枱邊位置上菜。
對於這次的經驗非常失望以及震驚,本想帶母親一同來到我認為十分值得一試的餐廳用餐,但竟然出現以上行為,以後我亦都不會再光顧貴店,感謝你們的熱心服務,這是一個非常好回憶的母親節。
2020-05-09
母親節
2020-04-13 621 瀏覽
今日突然之間勁超級爆炸想食麻辣火鍋就搵吓邊一間正宗嘅麻辣火鍋好食啦就比我搵到呢間仲有全單七折 即刻沖去食 不過喺香港食得麻辣火鍋都最好預先打定輸數唔好咁大期望就唔會咁失望㗎啦點知一去到 嗰個火鍋嘅味道香到不得之了而且嗰度仲有得食我最鍾意食嘅酥肉 實在太開心了我哋帶咗好多嘢食 令我留下最深刻印象嘅一定係嗰個牛柏葉 即係毛肚 雖然我咁講好似好誇張 但係呢一個牛柏葉真係我食過最最最最最最最好食嘅牛柏葉 首先佢冇怪味 第二完全唔難咬超級爽口 仲要係每塊都係一樣 之後就帶咗墨魚滑 菜啊牛肉啊諸如此類 佢全單七折之後我哋每人大概$350
今日突然之間勁超級爆炸想食麻辣火鍋

佢全單七折之後我哋每人大概$350

2020-02-14 622 瀏覽
當我post story嘅時候 不只一個朋友同我講:又係同佢打邊爐啊?! 係啊😅又係佢 我嘅好邊友🤜🏻🤛🏻可以話係講要食好耐嘅一間火鍋 因為膚淺型嘅佢 好想會一會一米肥牛同一米鵝腸🧐好彩呢兩樣野都唔錯唔錯 湯底正常水準 食物質素比我想像中好 坦白講我覺得就算正價都抵食🍲又要高呼 打邊爐真係好難影到靚相 求教😩
又要高呼 打邊爐真係好難影到靚相 求教😩
第一次嚟呢間❤️❤️真心好鐘意呢度裝修🤣好有特色😽要咗麻辣同菌湯鴛鴦鍋❤️麻辣又唔算話太辣😝安格斯肥牛係幾靚🐮上枱飄曬煙😍值得一讚係牛黃喉,真係超級爽口🤤🤤蝦滑都幾正😻鵝腸份量都好多,而且幾新鮮🤩羊肉卷都唔會有羊羶味😽第一次打邊爐叫😝都幾好食🥰仲叫咗鴨血、墨魚丸同蔬菜籃😽真心呢間都幾好🤤🤤不過唯一美中不足,係只有罐裝飲品🙈本身以為係一大jar個啲,原來係枝裝🙉不過都好飲嘅👌🏻
麻辣又唔算話太辣😝安格斯肥牛係幾靚🐮上枱飄曬煙😍
  • 安格斯肥牛
  • 鵝腸
  • 牛黃喉
見餐廳9點後有半價勁抵,即刻試試。20:50去到,位置已經預留好,現場都有8成滿。兩邊湯底,辣個邊真係好辣。好彩一人有一罐麻油,一定要浸一浸先食,但係辣得好過癮嘅叫咗墨魚滑、牛肉、豬肉片都好食。牛黃喉爽脆,非常出色。但旁邊碟午餐肉就勁難食,無味、口感又差。另外魚皮餃同樣唔好食。滑牛肉味濃,價錢合理。所以結論係,呢度新鮮食物好食,但後製食物就唔得。再講多次,千祈唔好食午餐肉!
見餐廳9點後有半價勁抵,即刻試試。
20:50去到,位置已經預留好,現場都有8成滿。

叫咗墨魚滑、牛肉、豬肉片都好食。

另外魚皮餃同樣唔好食。

滑牛肉味濃,價錢合理。

所以結論係,呢度新鮮食物好食,但後製食物就唔得。
再講多次,千祈唔好食午餐肉!
2019-12-23
生日
用餐優惠
優惠券
2020-01-07 438 瀏覽
昨晚亂打亂撞來到"碼頭故事"吃火鍋! 兩個人, 揀咗兩款湯底: 蕃茄及正常麻辣湯底, 麻辣湯底越滾越好味, 滾得出色! 最窩心的是鍋裏面有個細兜, 据員工說是用嚟放些容易唔見的食物, whatever 啦!先講牛:  餐單有三款牛選擇: 1. 安格斯牛 (三種牛之中最貴), 2. 雪花肥牛, 3. 一米肥牛, 問咗員工三種的分別, 最後由一位senior 的員工解說: 即1. 入口即融、2. 有咬口、3. 唔記得佢講咩, 佢推介安格斯牛, 好, 咁我就試下! 一嚟到見到碟嘢放喺枱上面, 已經 "嘩嘩聲" , 因為碟肥牛會出煙霧嫁!擺又攞得靚, 油脂的均勻分佈... 滾兩滾之後食得! 有牛肉香味、軟硬適中, 真係好好味! 好彩只得我一人食牛, 唔想同人分享! 跟住就係鵝腸: 好爽呀!萵笋:  擺得靚之餘, 滾5秒, 食得, 爽、脆、香, 未食過咁好食的萵笋!脆肉鯇:  又係見到好新鮮, 食落真係,  魚有魚味, 又脆又甜!西洋菜餃:  無影相! 西洋菜又係食得出好新鮮、鮮緑色, 肉有半肥瘦響鈴: 無影相! 我的至愛之一,打邊爐必點! 不是出面一包包嗰D質素, 唔會有油味, 滾完之後, 湯
, whatever 啦!
安格斯牛

跟住就係鵝腸: 好爽呀!

響鈴: 無影相! 我的至愛之一,打邊爐必點! 不是出面一包包嗰D質素, 唔會有油味, 滾完之後, 湯都見唔到很多油浮上面嗰種! 係食到有付皮的香味

p.s. 店鋪裝修得古式古香, 座位寬敞, 但抽風就差少少; 有提供圍裙比客人用, 價格中上, 有分段優惠, 及有coupon 預售 (我下次會醒D)!
湯底: 蕃茄/麻辣正常
鵝腸/脆肉鯇
鵝腸
萵笋
什菜盤
題外話/補充資料: 有分段優惠, 及有coupon 預售
2020-01-06
安格斯牛
湯底: 蕃茄/麻辣正常
鵝腸/脆肉鯇
鵝腸
萵笋
什菜盤
  • 安格斯牛、鵝腸、萵笋、西洋菜餃
2020-01-05 400 瀏覽
呢間火鍋店味道正宗,麻辣鍋相當夠味,蘸料都係四川火鍋標配既香油碟,什菌湯底就鮮美柔和。佢既菜品都非常新鮮,同埋擺盤超級驚艷。用碎冰堆出小山既形狀,「山頂」擺一個小杯,插左花點綴,仲落左乾冰製造出煙霧既效果,鴨腸擺係冰上,粉粉嫩嫩,一睇就好有食慾。鴨腸燙左之後口感爽脆,入晒麻辣湯好足味。安格斯肥牛牛味十足,不過就係覺得食得唔夠過癮,需要食多幾份魚滑裝左係鋪左碎冰既小竹桶入面,有種古樸既質感,味道就正正常常。功夫薯仔片同青筍片切得好薄,落左之後一定要好快撈上來食,不然就溶晒啦。豆皮同紅薯粉都好推薦,豆皮新鮮滑嫩,唔會有通常個種比較柴既口感。薯粉就非常之有彈性,吸晒湯汁味道令人好滿足。總括來講,呢間四川火鍋味道唔錯,性價比都算高,值得一試。
鴨腸
安格斯肥牛牛味十足,不過就係覺得食得唔夠過癮,需要食多幾份
總括來講,呢間四川火鍋味道唔錯,性價比都算高,值得一試。
鴨腸
2020-01-05 283 瀏覽
精緻的火鍋,有多款牛肉選擇,麻辣湯底好惹味。一般打邊爐佢都會比豉油,辣椒同蒜頭,芫荽來做醬料,呢間佢用麻油,醋,蠔油,蔥&芫荽嚟比你溝醬料,幾特別。店員話四川正宗火鍋,係點咁嘅醬。仲有個小食,叫小油條,呢個我係其他地方未食過,好有咬口,好好味。佢個炸魚皮新鮮即炸嘅都好味。
2019-12-30
生日
  • 茴香小油條
  • 鴨腸
  • 脆炸魚皮
  • 安格斯肥牛
  • 一米肥牛
2019-12-25 261 瀏覽
提早在OpenRice 訂位9點後現金埋單有7折似羅埋啤酒每位晤洗200 !去到就即刻有位糍粑好食 !職員好有耐心介紹野食抽風系統幾好 食完晤會好大陣油煙味必食:麻辣牛肉 黃喉 鵝腸 鍋筍鴨血
糍粑好食 !職員好有耐心介紹野食
抽風系統幾好 食完晤會好大陣油煙味
必食:麻辣牛肉 黃喉 鵝腸 鍋筍鴨血

• 毛肚
  • 竹筒墨魚滑
  • 鮮鴨血
  • 金牌脆毛肚
2019-11-27 778 瀏覽
今日放工又去打邊爐!今次就去左碼頭故事火鍋店! 我地今日早左小小到6點幾,呢個鐘數真係冇乜人,環境唔錯,中式嘅裝修,都幾別緻!我地叫左一個麻辣同豬骨,個鍋係有個細位,俾你放麵或者啲易散嘅食物,好貼心!個湯底對我黎講唔算好麻辣,但就算濃,所以都唔駛再點汁!食物我地就叫左個小食叫蘇肉,我自己第一次食,朋友話係佢兒時嘅小食,好好味呀!!😍😍我地仲叫左魚片,蓮藕,准山等,好爽口!好好食!中意食辣嘅朋友仲可以加辣!好惹味!

食物
2019-11-02 765 瀏覽
友人講起最近係尖咀食到間麻辣火鍋,早d 食有折,價錢合理甘岩幾個fd 都係一齊放同一日平日所以早早bk 定5:30 時段,試一試我地有人唔食辣,所以點鴛鴦鍋本身係叫左菌湯,但唔知點解上係蕃茄湯。。不過算啦,我地費事換蕃茄湯幾濃下,但應該唔係蕃茄煲成辣個邊無問辣度,我食得辣就覺得越食越唔辣,加左次湯之後,係乜辣都無爽毛肚,睇得出洗得幾乾淨,同埋滾十秒到就夠,張墊台紙會有提示食材要滾幾耐食落真係爽口,而且薄身吸辣正,係唯一就係份量真係少左d依度滑類得墨魚滑一陣,墨魚味無乜,就係食彈牙既口感肥牛脂肪比例合適,都有牛味,依個唔錯,係份量少同貴左d鯇魚片魚味夠,又夠"脆身", 真係滾一陣就好啦我地仲點左牛丸,牛味都夠,但係口感唔夠彈牙蔬菜類都係不過不失我地今次係七五折,人均$190尖咀區食麻辣火鍋黎講折完價錢都ok同埋食裝修,成間店都裝修得好古代,坐既凳都係一條木個陣連凳我地兩個陣入面見到有電視節目拍緊,又見到幾粒星仔,估計遲d 應該越黎越旺場
友人講起最近係尖咀食到間麻辣火鍋,早d 食有折,價錢合理

甘岩幾個fd 都係一齊放同一日平日

所以早早bk 定5:30 時段,試一試

我地有人唔食辣,所以點鴛鴦鍋

鴛鴦鍋

本身係叫左菌湯,但唔知點解上係蕃茄湯。。

不過算啦,我地費事換

蕃茄湯幾濃下,但應該唔係蕃茄煲成

毛肚

食落真係爽口,而且薄身吸辣正
,係唯一就係份量真係少左d

墨魚滑

依度滑類得墨魚滑一陣,墨魚味無乜,就係食彈牙既口感

肥牛

肥牛脂肪比例合適,都有牛味,依個唔錯,係份量少同貴左d

鯇魚片

鯇魚片魚味夠,又夠"脆身", 真係滾一陣就好啦

我地仲點左牛丸,牛味都夠,但係口感唔夠彈牙

蔬菜類都係不過不失

我地今次係七五折,人均$190

尖咀區食麻辣火鍋黎講折完價錢都ok

同埋食裝修,成間店都裝修得好古代,坐既凳都係一條木個陣連凳

2019-10-30
毛肚
肥牛
鯇魚片
  • 金牌脆毛肚
2019-10-20 669 瀏覽
這間餐廳的名字很吸引,就像是曾經在碼頭發生的小故事般⋯點內裝飾很古色古香,非常有特色。其實今天是誤打誤撞入了這裡的,因為想打邊爐,但原來他吃不到辣的。不過,既然進來了,就試一試吧!為了安全起見,還是點了一邊豬骨湯底($118),一邊麻辣湯底($138)本來想全點不辣的,但店員說來這裡不吃辣好像有點不對。然後店員很有禮貌的介紹正宗四川的點醬方法,就是要大量的醋,再加上店內專門提供的麻油、以及蒜、茺 等。混合出來的味道 頗有驚喜的話說我是一個會吃內臟等食物的女仔,膽粗粗的問他:「你吃鴨血嗎?」(我就是怕會影響到湯底)他:「吃的」所以我們就點了~另外還點了手工餃子($68)、羊肉($98)和金菇羊肉的肉質不錯,而且沒有冷藏了很久的感覺,配麻辣是一流的!餃子也很好吃,肉和菜份量差不多,外皮也剛剛好,如果可以有多點就好了。因為價錢問題,不敢點太多,不過食材質量不錯,值得偶爾一去和一試!不過朋友辣得不能吃很多🙈 但對我這個無辣不歡的人來說,辣得很過癮不知這個又會否成了你的碼頭故事呢還是 邊吃邊聊 說說故事。
這間餐廳的名字很吸引,就像是曾經在碼頭發生的小故事般⋯

本來想全點不辣的,但店員說來這裡不吃辣好像有點不對。

他:「吃的」
所以我們就點了~

另外還點了手工餃子($68)、羊肉($98)和金菇

羊肉的肉質不錯,而且沒有冷藏了很久的感覺,配麻辣是一流的!

不知這個又會否成了你的碼頭故事呢
還是 邊吃邊聊 說說故事。
尖沙咀碼頭故事位於寶勒巷的萬事達廣場1樓,都算易搵,裝潢古色古香,一室仿磚牆和水泥磚牆,配以紅色中式古典窗戶,私隱度都幾高,傾計唔怕俾人聽到,還有木枱木椅,充滿中國特色。餐紙有碼頭哥教你吃火鍋,有每樣食材需要煮的分鐘時間,非常有用!醬料費需$20/位,有香油、蒜蓉、蔥花,非常整潔乾淨,亦有熱茶供應。湯底有四款選擇,我就揀咗牛油鴛鴦鍋($138),一邊係牛油紅鍋,一邊係唔辣嘅蕃茄鍋,蕃茄鍋嘅蕃茄味同酸味都好濃郁!至於牛油紅鍋,一開始食嘅時候,麻味唔出,辣味比較重,但其實都唔係太辣,不過食咗個零鐘之後,就滾出辣味來🥰,開始好濃味好麻辣!我們點了火鍋必點的安格斯肥牛($138),上枱好有氣勢!有乾冰嘅煙飄下飄下~要把握時間影相!時蔬拼盤($58 )份量同種類都很滿意, 菜蔬類都幾新鮮,推薦必點。餃子份量多,有8粒, 餃子皮好軟滑。鮮紅薯粉($38)是我的最愛!煙韌有咬口, 索埋麻辣湯底就很好吃, 不過食到最尾個紅油鍋有點鹹。點了四川名物,紅糖糍粑($48)作甜品,份量比想像中大,有八大件!二人吃真的飽肚,多人分享會更好。紅糖漿和黃豆粉是分開上的,要自己點,好的地方是可以自己調教份量,但我覺得

餃子份量多,有8粒, 餃子皮好軟滑。

點了四川名物,紅糖糍粑($48)作甜品,份量比想像中大,有八大件!二人吃真的飽肚,多人分享會更好。紅糖漿和黃豆粉是分開上的,要自己點,好的地方是可以自己調教份量,但我覺得黃豆粉有點唔夠點。

整體我覺得碼頭火鍋性價比不錯,地點方便,份量算多,3/4個人吃麻辣火鍋是不錯的選擇。
想食正宗啲嘅風味麻辣火鍋,專登搵左呢間試試,餐廳裝潢寬敞,坐得舒服,好啱3-4個朋友一齊打邊爐。餐枱紙話埋比你知每樣菜式要淥幾耐,好貼心調味:每人一罐麻油,最好味就係加啲醋&蠔油,蒜莞茜蔥牛油鴛鴦湯底,唔辣嗰邊揀左蕃茄湯,香甜濃郁,同黎淥蔬菜類就啱哂。辣嗰邊好有風味,超好食!唔會太辣,打正宗川式邊爐就係要咁嘅味道!鴨血:打邊爐必選!呢度嘅鴨血做得唔錯,唔會太散、冇古怪味道魚皮餃:餡料夠多夠味,皮又彈滑金牌牛黃喉:喺香港比較少食到呢個部位,其實係心血管部分,淥熟之後口感爽口彈牙,係紅肉類之外比較新鮮值得一試嘅選擇羊肉:份量唔少,有羊羶味,好食呀!安格斯肥牛:上菜時有乾冰喺中間,好有派頭,份量都唔少,牛有肉味,脂肪唔太多,好味蔬菜拼盤:大大份有齊唔同菜,抵食嘅!脆骨腩:肉質好脆口,冇乜魚腥味,鮮味好食!紅糖糍粑:呢個甜品真係要風味餐廳先會食到,本人超鐘意食呢味甜品,呢度嘅糍粑做得好好,表皮炸得脆身,内裡煙靭軟腍,仲可以自己點糖漿&黃豆粉,調整甜度之餘糍粑亦唔會因為預早淋上去嘅糖漿而變腍。整體都好高質,值得推介!

餐枱紙話埋比你知每樣菜式要淥幾耐,好貼心

調味:每人一罐麻油,最好味就係加啲醋&蠔油,蒜莞茜蔥

鴨血:打邊爐必選!呢度嘅鴨血做得唔錯,唔會太散、冇古怪味道

魚皮餃:餡料夠多夠味,皮又彈滑

羊肉:份量唔少,有羊羶味,好食呀!

蔬菜拼盤:大大份有齊唔同菜,抵食嘅!

脆骨腩:肉質好脆口,冇乜魚腥味,鮮味好食!

整體都好高質,值得推介!

2019-10-15 147 瀏覽
今日終於揾到志同道合嘅朋友黎食四川火鍋😆😆😆但我地都係第一次食麻辣火鍋,驚辣得滯,所以點個一半辣一半唔辣嘅牛油鴛鴦鍋,穩陣啲😜唔辣嗰邊就㨂左傳統嘅大骨百味湯調味料方面有火鍋必備嘅蒜蓉、芫茜、蔥花。仲有四川鍋必備香料:香油、香醋、蠔油、鹹同味精。香油係一人獨立一樽,成份除左芝麻油外,仲有米糠油同玉米油。樽油仲話可以護胃,就算食麻辣都唔怕🤪鍋底黎到,見到麻辣湯好紅,擔心好辣...點知滾起左后好香,忍唔住就將羊肉同鴨血放落去滾😂因為得我地2個人,所以唔算叫左好多款式,但卻放到成枱都係😆😆😆蝦滑 $98都幾抵,有成3條竹筒咁多,而且好彈牙😊我就覺得配大骨鍋夾啲,因為會食到蝦嘅味道😋但辣味都好好味安格斯肥牛 $138雪花紋理好靚😍我覺得2款湯底都好夾,大骨湯會食得出牛肉嘅清甜同肉香。至於麻辣湯底就好惹味,雖然辣但都食到好香嘅牛肉味🤤而且麻辣嘅味道令我越食越想食🤤🤤鮮鴨血 $32鴨血就梗係要配麻辣湯喇,又香又辣,正👍🏻羊肉卷 $98羊肉必然有羶味,但呢個羊肉卷不會太羶,仲好有口感,好好味👍🏻我個人覺得同麻辣湯底最夾😋😋脆炸魚皮 $48魚皮係新鮮炸,因為係微暖㗎,又香又脆。當小食就咁食又好味,放落湯

蝦滑 $98

安格斯肥牛 $138

鮮鴨血 $32
鴨血就梗係要配麻辣湯喇,又香又辣,正👍🏻

羊肉卷 $98

脆炸魚皮 $48
魚皮係新鮮炸,因為係微暖㗎,又香又脆。當小食就咁食又好味,放落湯滾2秒仲好香,尤其是配大骨湯特別好味🤪

時蔬拼盤 $58
蔬菜拼盤最啱貪心嘅我,樣樣都有,而且我覺得大骨湯最能帶出蔬菜嘅甜味😙

西洋菜手工餃子 $68
西洋菜餃唔係間間都有得食,所以有的話都會叫黎試試。呢款餃子嘅西洋菜味手好重、好香,餃子好有口感,而且配2款湯底都同樣好食,各有各特色🥰