2019-02-04 206 瀏覽
我哋叫咗兩款甜品😝😝1.頂級榴槤水晶粉($48)真係好香濃嘅榴槤味呀,食落啲榴槤都好正,熟透了,好甘甜!我覺得佢係唔錯嘅榴槤甜品!水晶粉就正正常常,冇咗都無所謂🤣🤣2.楊枝甘露($43)好大舊果肉啊,個芒果都幾鮮甜,西米煲得啱啱好,唔會有未煮熟嘅情況。加埋啲酸尾尾嘅柚子粒,成碗糖水食落都唔錯!幾滿足!不過呢個價錢,希望可以再大碗啲啦!呢間糖水舖啲甜品真係幾貴🙈🙈不過勝在環境唔錯,我地坐耐啲都ok😝食曬,老闆都冇叫我地走。
我哋叫咗兩款甜品😝😝
1.頂級榴槤水晶粉($48)
頂級榴槤水晶粉

2.楊枝甘露($43)
楊枝甘露

頂級榴槤水晶粉
楊枝甘露
2019-01-30 128 瀏覽
兩個人叫左三樣野,芝麻糊叮熱既,菊花雪耳燉雪梨叫做不過不失!最難食既焗香蕉酥皮卷,十級中伏,油炸咁架,個皮勁難食!黑衫四眼員工帶位已經好有問題,到個野食佢話佢地唔會炸!大家睇下相,成隻木碟都係油!好恐怖!

最難食既焗香蕉酥皮卷,十級中伏,油炸咁架,個皮勁難食!

黑衫四眼員工帶位已經好有問題,到個野食佢話佢地唔會炸!

大家睇下相,成隻木碟都係油!好恐怖!
2019-01-29
同朋友食完飯想再食糖水,又唔知邊到有喎,行行下見到有間發記就諗住連鎖店實冇死啦。盲中中咁坐左入去,點知就開始左今晚嘅惡夢我地坐低見到一個糖水嘅價錢等於一餐飯喎,諗住一定好高汁啦,點知上到來仲差過街邊小檔芝麻糊:芝麻糊冇芝麻味,應該係本身好稀,但又加左好多粉勾茨勾到個質地勁奇怪。味道同質地都已經唔可以叫做芝麻糊綠豆沙+芋圓:碗綠豆沙勁細碗,侍應一遞上來就望到勁稀,真係好失望完全對唔住個價錢。最後都堅持食曬成碗,因為真係好貴lol食到底都完全見唔到綠豆係邊,似係加左糖嘅綠豆水咁。佢都叫糖水嘅,但就係糖溝水個隻糖水囉講番芋圓我都未食過咁難食嘅芋圓,諗番起都想講粗口好似食緊擦紙膠咁,硬掘掘一啲口感都冇,仲慘過吞香口膠啊燉蛋白:呢碗真係最正常,除左蛋白味好淡同唔知點解明明唔足料都會膩到食唔曬之外都冇咩好挑剔了其實啲麻甩佬唔算揀飲擇食架,但佢地都冇食曬就知呢間野咩事啦隻匙更識浮係芝蔴糊上面唔沉底,好勁啊

芝麻糊:

綠豆沙+芋圓:

碗綠豆沙勁細碗,侍應一遞上來就望到勁稀,真係好失望
完全對唔住個價錢。

最後都堅持食曬成碗,因為真係好貴lol

講番芋圓我都未食過咁難食嘅芋圓,諗番起都想講粗口
好似食緊擦紙膠咁,硬掘掘一啲口感都冇,仲慘過吞香口膠啊

燉蛋白:

其實啲麻甩佬唔算揀飲擇食架,但佢地都冇食曬就知呢間野咩事啦

隻匙更識浮係芝蔴糊上面唔沉底,好勁啊

芝麻糊
2019-01-15 108 瀏覽
💛💛榴槤系列推介💛💛三色芋圓榴槤飄香$59榴槤肉好多,撈埋落楊枝金露到好夾,每一嘮都食到榴連肉,食完唔會好滯。不過芋圓就好失色,好硬,冇哂彈牙口感,好似未煮淋咁,建議大家改食其他配料如:小丸子較好。👍🏻👍🏻👍🏻——————————————————榴槤紫米露$55從張相都見到d榴連肉有好多,出奇地撈紫米露都無奇怪。值得一試,味道又5會比榴連搶咗。建議晚餐唔好食太多,否則會太飽啦😂😂😂
💛💛榴槤系列推介💛💛
三色芋圓榴槤飄香$59
榴槤紫米露$55
2019-01-15 65 瀏覽
同朋友食完晚飯,梗係要直落食甜水。行開旺角,就去左發記食。今次嗌左梳乎厘pancake 配兩球雪糕。因為梳乎厘製作需時,所以等左差不多25分鐘先有。Pancake 賣相好吸引,啱哂打卡po 相價錢中等,$96一個pancake,日本flippers 都係貴佢10幾蚊味道一般,pancake底好明顯過熟,食到一浸lon味。但石板街雪糕唔錯,唔知佢地搵左邊間牌子嘅雪糕呢Overall, 發記唔差。同場都有嗌到waffle 同鮮奶蛋白,品質都好穩定
同朋友食完晚飯,梗係要直落食甜水。行開旺角,就去左發記食。

今次嗌左梳乎厘pancake 配兩球雪糕。

因為梳乎厘製作需時,所以等左差不多25分鐘先有。
Pancake 賣相好吸引,啱哂打卡po 相

2019-01-14
$70 (宵夜)
2019-01-15 67 瀏覽
又係飯後甜品嘅時間, 我們去了旺角發記甜品店, 好彩不用等位 ,職員帶了我們去一張六人枱, 座位好闊落, 我們叫杏仁茶燉蛋兩碗,濃濃杏仁茶味,滑滑嘅燉蛋,味道也不錯,只是有少少過甜。$37朋友就食了~川貝蓮子海底椰, 蓮子同海底椰都煮唔夠,有啲硬,$46, 金黃番薯糖水湯圓, 黃番薯好甜好綿, 湯圓也不錯, 好煙韌好有咬口,$33朋友最愛食芋圓 ,所以叫了金粟紫米露加芋圓, 芋圓好味, 紫米露唔係好夠熱, 味道一般般,$38

2018-12-21 181 瀏覽
發記甜品🌟我諗大家都好熟識,但原來佢地新出左好多唔同嘅新口味同款式例如梳乎厘、棉花冰、格仔餅都好似不錯😛❤️首先最出色係呢個梳乎厘!勁鬆軟而且都分量好大,亦都好香嘅蛋味,完全值呢個價錢配上香蕉同埋楓糖漿同埋朱古力雪糕都超濃,又唔會融喎,仲有啲棉花糖添跟住係呢個椰子棉花冰佢會有一碗椰果,同埋椰汁真係會好豐富嘅!好多種椰果喺唔同嘅呈現方式😇紅豆嘅燉蛋係熱嘅,咁佢嘅燉蛋呢係蛋白燉蛋都幾厚身而且好香濃熱杏仁燉蛋好似白雪雪咁其實係杏仁味,唔會好似有啲出面食開嘅杏仁糊咁苦係香既🌟
發記甜品🌟
朱古力雪糕梳乎厘

椰子棉花餅配椰果
紅豆沙燉蛋

紅豆嘅燉蛋係熱嘅,咁佢嘅燉蛋呢係蛋白燉蛋都幾厚身而且好香濃
杏仁燉蛋

朱古力雪糕梳乎厘
椰子棉花餅配椰果
紅豆沙燉蛋
杏仁燉蛋
2018-12-06 165 瀏覽
.🎏芒果綿花冰($65)吃這個綿花冰時,吃出多個細心位:😍芒果肉和奶與綿花冰分開盛上使客人隨意配搭口味🥭用錫製的器皿盛著綿花冰可慢慢品嚐,不易溶化.🎏芒果糯米卷 ($45)軟滑適中的椰絲糯米皮包裹著又厚又甜又新鮮的芒果肉,入口香甜清新,非常出色。.🎏芒果梳乎厘班㦸($85)鬆軟的班戟,份量十足,配上芒果肉和雪糕,口感層次豐富。🤤.恭喜"發記甜品"入圍Yahoo!熱搜餐廳大賞, 即上以下網址投票及購買67折發記甜品優惠: https://bit.ly/2zrYQoG.發記甜品📍旺角豉油街27號地下

🎏芒果綿花冰($65)
吃這個綿花冰時,吃出多個細心位:😍
芒果肉和奶與綿花冰分開盛上
使客人隨意配搭口味🥭
用錫製的器皿盛著綿花冰
可慢慢品嚐,不易溶化

🎏芒果糯米卷 ($45)

🎏芒果梳乎厘班㦸($85)
鬆軟的班戟,份量十足,配上芒果肉和雪糕,口感層次豐富。🤤
恭喜"發記甜品"入圍Yahoo!
發記甜品
📍旺角豉油街27號地下
2018-12-03
  • 芒果綿花冰
2018-12-05 108 瀏覽
一行4⃣️人去食甜品一人叫一款share 一齊食分別有-原味蛋白梳乎厘呢個甜品等得比較耐但係梳乎厘真係好好食每一次都會叫-焗香蕉酥皮卷酥皮香脆加埋熱辣辣嘅香蕉係冇得頂㗎-金栗紫米露芋圓中式糖水最鍾意有芋頭嘅嘢紫米同芋頭撈埋都好好食加埋椰奶同埋大大碗好抵食正呀yummy !! -鮮芒果金寶D芒果又甜又大粒下便啲金寶有脆又香呢個次次都係手快有手慢冇上面加埋個曲奇雪糕食到我舔舔脷啲甜品嘅賣相全部都好靚而且好好味同埋啲甜品都唔貴😊😊😊
一行4⃣️人去食甜品

紫米同芋頭撈埋都好好食
加埋椰奶
同埋大大碗好抵食
正呀
yummy !!

-鮮芒果金寶

甜品嘅賣相全部都好靚
而且好好味
同埋啲甜品都唔貴😊😊😊
2018-11-12
$50 (宵夜)
2018-12-04 109 瀏覽
窮遊香港-旺角低cp值糖水.上次講完高cp值 今次講低既今次講既呢間糖水 份量偏小⭐️而且糖水既溫度方面做得幾差 特別係芒果汁果到但旺旅客區地舖 cp值低係可以理解既.....呢次食左2樣野🤔榴槤飄香$55👎🏻份量偏小 唔夠凍 扣分👎🏻基本上可以1個人食完 會有想食多小小既感覺👍🏻有榴槤衣 同榴槤絲 可見有落足 榴槤 加分.🤔芒果西米露$38👎🏻呢個芒果汁 係室溫既 完全唔凍👎🏻芒果肉 得果幾粒 份量一樣小但味道合理正常既.‼️總結 唔係唔好食係有好多地方可以改善 同加分香港租貴 係可以理解既....但唔夠凍 就真係冇得幫啦.#發記甜品地址:旺角豉油街25-27號地下.⭐️評分:味道:3.5/5環境:3/5服務:3/5 基本服務啦衛生:4/5抵食:2.5/5
窮遊香港-旺角低cp值糖水
上次講完高cp值 今次講低既
今次講既呢間糖水 份量偏小
⭐️而且糖水既溫度方面做得幾差 特別係芒果汁果到
但旺旅客區地舖 cp值低係可以理解既....
呢次食左2樣野
服務:3/5 基本服務啦
衛生:4/5
抵食:2.5/5
2018-11-25 178 瀏覽
俗語有話女人用第二個胃黎食甜品,加上我係一個貪心既女人,為咗可以滿足食傳統糖水之仔餘,又可以食到新派甜品,最後決定去發記覓食。🐻鮮士蟹啤梨窩夫配特製士多啤梨醬 $65窩夫份量十足,外脆內軟,口感紮實飽滿,配上特製既士多啤梨醬,酸酸甜甜,再加上雪糕,一凍一熱,口感豐富。🐻金粟紫米露芋圓 $38紫米露絕對係my favourite,甜度岩岩好又足料,芋頭煮得夠腍夠鬆化,至於八粒芋圓分別係地瓜、紫薯同香芋,全部口感都好煙韌。🐻金黃蕃薯糖水芋圓 $37天氣開始凍就想食返碗蕃薯糖水暖下身,三大嚿蕃薯八粒芋圓,再加上老薑煲成既糖水,熱辣辣又夠薑,用黎驅寒暖身一流。🐻原味梳乎厘班戟 $83落完單大約要等20分鐘,即叫即整。未放落枱離遠已經聞到香味,個梳乎厘勁鬆軟,入口濕潤軟滑,空氣感十足。
鮮士蟹啤梨窩夫配特製士多啤梨醬

鮮士蟹啤梨窩夫配特製士多啤梨醬
金粟紫米露芋圓
金黃蕃薯糖水芋圓
2018-11-15 167 瀏覽
發記是一間老字號的糖水,很久沒有到了所以再次光臨。我和朋友試了一些比較新款式的糖水,聽說他們的餐牌已經轉了很久,目的為求迎合年輕人的口味。我們叫了一個竹炭窩夫以及榴槤金寶,竹炭窩夫很特別,黑色的竹炭粉焗成的窩夫有三層,配合上白色的忌廉,做了夾心的效果,再加上曲奇雪糕,真的是黑白雙刹。窩夫焗得脆卜卜,配上軟滑的忌廉,令人感到特別窩心。榴蓮金寶令我異常興奮!因為我很喜歡吃榴槤,尤其是在這些季節,吃一些補身的水果有最好不過。店員千叮萬囑叫我們不要觸碰那個鐵板,因為它是用高溫焗出來的,榴槤蓉加上脆卜卜一粒粒的金寶,熱辣辣,感覺一點也不像榴槤,因為它不會有很漏和很臭的感覺。另外加上雲呢拿雪糕,一熱一冷,冰火交融。另外朋友叫了一個養生甜藝系列,就是雙杏木瓜燉雪耳,南北杏配上木瓜加上雪耳十分養顏,其實男女也適合吃,但是略嫌有點不太熱,份量亦適中,他們很快也吃完了。
發記是一間老字號的糖水,很久沒有到了所以再次光臨。

2018-11-15
宵夜
2018-11-14 89 瀏覽
旺角咁多嘢食唔食講唔過去呀~發記甜品出名~又多款簡~食過幾次都唔錯~加上幾間分店要食隨時出發好方便~但食得好飽~所以决定外賣一份返去食坐完港鐵返去都冇溶算係咁啦~香蕉斑㦸、芒果斑㦸、士多啤梨斑㦸都食過~都係榴櫣最正~榴櫣斑㦸一份兩件~情侶一齊食都唔洗掙~斑㦸皮包住一舊榴櫣肉放係上面~下面係一層新鮮打嘅cream~斑㦸皮軟熟~正常厚薄~食落口感好~D cream唔會好甜~榴櫣肉食落比較淋係用偏熟嘅榴櫣~所以比較香同偏重榴櫣味~一口咬落去

榴櫣斑㦸
2018-11-14 76 瀏覽
早食完晚飯,諗住食下甜品,經過發記,又有芋圓,諗住入去試下。點知就試到我食過最難食的芋圓!點左芋圓榴連飄香,個榴連底同滿記差好遠,加左榴連汁,而真榴連就好少。但最最最失望係個幾粒芋圓!我諗叫面粉團正確d!一d都吾Q ,吾煙un! 好似食緊面粉甘!同伙記講,點解你地d芋圓甘嘅?一d都吾Q ,伙記第一句話"我地d芋圓係甘嘅!”我即刻O 咀!我話"我預期芋圓吾係粉圓,係Q Q地,食落口煙un!“伙記再講"我地d芋圓全部廠做,全部都係甘“! 我諗我再講都哂氣!伙記話可以幫我“筆“走d芋圓。我再次O 咀,筆走左,碗野會好食左?我話吾使啦!伙記見我反應,先提議取消,再點其他。但我拒絕左,因爲已經好想快d走,吾想再食了!當時七點幾,只有三枱客,兩枱係大陸遊客,只有我一枱係本地。我諗質素甘差,佢哋預左冇回頭客,只做遊客了!
芋圓榴連飄香
2018-10-07 312 瀏覽
飯後一點甜都成了很多人習慣了, 我地一行六人, 以為要等, 幸好這間鋪夠大, 不用等位!甜品都有中有西, 但主力西式, 有D仲好新穎!呢排夜晚都較涼, 所以我揀了熱芒果燉鮮奶, 奶味雖然吾算重, 但很滑! 亦吾會好甜, 芒果當然多D就更加好!PANCAKE 皮好薄, 吾會太多 CREAM OVER 左, 不錯!朋友要既心太軟等了大約20分鐘, 侍應一放低就聞到好香既朱古力味!雪糕還可以選曲奇味, 比其它地方只有朱古力, 雲呢拿更多選擇!
2018-10-05