疫情後呢間重開既第一晚黎食晚飯好滿場 好彩留咗位環境開陽嘅露天茶座別有風味可以帶埋狗狗嚟食飯 寵物友善食物質素高 有鑊氣 足料蠔仔粥有好多大大粒蠔仔肉碎好入味千島醬蝦球外脆內彈牙大大隻蝦仁 滷水拼盤既豬耳入味 魷魚都好新鮮份量算幾大碟 (我地全部叫例牌)3個女仔叫四樣野食飽到捧住個肚走性價高 推介!見到好多枱都有嗌好多餸 好吸引!但係可惜我哋得幾個女仔嗌唔到好多嘢食如果有得俾我揀我會帶埋煎蠔餅、烏頭(見到好多枱都有嗌!)、滷水鵝、椒鹽九肚魚!店主同老闆娘都好友善 好好人下次要再嚟

疫情後呢間重開既第一晚黎食晚飯

肉碎好入味

千島醬蝦球外脆內彈牙
大大隻蝦仁

滷水拼盤既豬耳入味 魷魚都好新鮮

份量算幾大碟 (我地全部叫例牌)
3個女仔叫四樣野食飽到捧住個肚走
性價高 推介!

見到好多枱都有嗌好多餸 好吸引!
但係可惜我哋得幾個女仔
嗌唔到好多嘢食

店主同老闆娘都好友善 好好人
下次要再嚟

2021-04-02
  • 蠔仔粥
  • 鹵水拼盤
2020-11-14 1754 瀏覽
在大围胡乱的逛找地方吃晚饭,最近走到云叠花园附近,在消防局对面找到这家潮州食店。晚上颇为旺场,有超过九成入坐率。刚有人埋单,很幸运地拿到桌子。店内有宣传说是得到食神比赛的奖项,估计不少人慕名而来的。餐牌上的东西也不少,价钱不算便宜。跟传统的打冷店一样,店前放了不少潮州美食,先走过去看看再下单。较为瞩目的是盐焗烏头,鱼身铺着粗盐,每条都不小,听说这菜式是得过奖的。其余的还有鹅肾、鹅翼、乳鸽、鸡脚等等,都是典型的潮式食品。选了一条148元的乌头,大大条的,不用沾潮州豆酱已够咸。而且肉质鲜美,很适合下饭。韮菜猪红就一般般,只有很少韮菜,猪红也不怎么样。乌头实在好味,最后全部吃完,反而猪红还剩下一点。看到不少人点卤水鹅,估计味道不错,留待下次再吃。

店内有宣传说是得到食神比赛的奖项,估计不少人慕名而来的。

餐牌上的东西也不少,价钱不算便宜。

鹽焗烏頭

其余的还有鹅肾、鹅翼、乳鸽、鸡脚等等,都是典型的潮式食品。
潮州鹹菜

韮菜猪红

韮菜猪红就一般般,只有很少韮菜,猪红也不怎么样。

乌头实在好味,最后全部吃完,反而猪红还剩下一点。

看到不少人点卤水鹅,估计味道不错,留待下次再吃。

2020-11-13
潮州鹹菜
2020-07-01 1902 瀏覽
今天陪小雞回去大圍剪頭髮,那就在附近找個地方吃,這家店是一家潮州打冷,很多人,大排檔很受歡迎,三個菜兩個人根本吃不完,點了山楂骨,吃多了有點膩,沙拉蝦球也是,甜的過了一點和椒鹽魷魚鬚,還不錯以及鹹檸七
2020-07-01 1568 瀏覽
生昌潮州海鮮酒家 潮味十足蝦棗 - 蝦棗和蟹棗,就是最有名的潮州四拼盤之「雙棗」。今次只叫了蝦棗,外脆美味可口。進食時配以潮州甜醬和桔油等醬汁,就更能品嚐到蝦棗的風味。鵝腸併墨魚,補充膽固醇。鵝腸肥美爽口,墨魚鮮甜軟熟。厚身雙麵黃 - 有別傳統扁平的雙麵黃,口感雖然非常脆口,但份量十足。蠔仔粥 - 肥大蠔仔鮮味,再配上惹味大地魚及清新芹菜。感覺用料十足,製作認真。魚飯- 帶戒指嘅元朗烏頭,充滿黃油,沒有泥味,值得一試。
生昌潮州海鮮酒家 潮味十足

鵝腸併墨魚,補充膽固醇。鵝腸肥美爽口,墨魚鮮甜軟熟。

魚飯- 帶戒指嘅元朗烏頭,充滿黃油,沒有泥味,值得一試。
蝦棗
蠔仔粥
魚飯
  • 鵝腸拼墨魚
2020-06-20 1324 瀏覽
父親節快到,今次選定依間喺顯徑附近嘅潮洲菜慶祝。我預早兩日致電訂位,原來只有食套餐先可以訂位,散叫只可walk in。咁我見天氣熱又星期六,我都唔夠膽太晏到,怕要坐出邊太熱,所以6點左右已經到,果然室內真係得返一張枱..!講返食物,今次叫咗凍蟹、蠔餅(食到一半先記得影相)、金華火腿雞湯翅、鵝片、滷水拼盤、蝦棗,同埋叫咗個甜品拔絲。首先凍蟹真係好細隻、冇肉..成為$200/隻;蠔餅好油...所以有啲淋;鵝片不過不失;滷味拼盤冇味;同埋個拔絲比以前切得大舊,蒸嘅時間又唔夠耐,所以好硬!反而值得一讚係個金華火腿雞湯翅同埋蝦棗,仲保持到水準,個湯係濃郁同足料,有四両翅;蝦棗仲做到彈牙,入邊有粒粒蝦肉!實話實說,佢哋生意真係滔滔不絕,我落咗碗粥同一個飯,到走都未上到枱,最後要取消。但係質素真係比以前差咗好多,真係失望.!

2020-06-20
2020-05-17 1378 瀏覽
連續兩星期都好想食潮州嘢,特登揸車嚟到大圍生昌,結果因疫情關係仍然未開門,今日突然有想食潮州嘢,於是搏一搏,真係開咗門啊雖然我哋三人行,叫唔到好多選擇,其中金不換炒蜆非常有驚喜,味道清新,因為一般都只會做豉椒炒蜆,所以決定試一試新口味,果然色香味俱全至於方魚肉碎粥用料十足!其實我哋三個人都食唔晒所有嘢唯有打包!非常滿足今晚可以食到三昌潮州菜!
至於方魚肉碎粥用料十足!其實我哋三個人都食唔晒所有嘢
唯有打包!非常滿足今晚可以食到三昌潮州菜!
2020-05-13
  • 方魚肉碎粥
  • 金不換炒蜆
2020-03-31 1392 瀏覽
之前食過一次已經覺得超正!😆👍🏻好味又夠鑊氣🔥份量大碟 賣相都好靚仔💯環境闊落,可以簡坐出面或者怕熱既話可以坐室內,乾淨光猛又有冷氣😝✨🧚🏻‍♀️基本每次食打冷我都係食呢幾樣餸👇🏻🦑椒鹽鮮魷 $118 (10/10)即叫即炸熱辣辣🔥炸粉厚薄啱啱好 口感鬆脆 好香口~魷魚厚肉新鮮彈牙 做到外脆內軟😋落左好多椒鹽、炸蒜,勁惹味勁香超正夠曬風味!點埋附上既醬汁,酸酸辣辣甜甜地🤤正到不得了💯食唔停😝🔥豉椒炒蜆 $98 (8.5/10)鑊氣十足💯加埋青紅椒、洋蔥、豆豉一齊炒調味好香夠惹味!醬汁又唔會太鹹~😋蜆肉大大隻冇沙 好新鮮👍🏻又係必食之選😝🧡滷水鵝片 $135 (9/10)肉質鬆軟 鵝味重 入口軟嫩 而且好入味~滷水汁香濃有層次😋連薦底嘅花生同豆腐都好入味好好味!🦪蠔仔粥(碗) $68 (8.5/10)豪仔粒粒飽滿鮮甜 份量亦好多😍冇落胡椒粉都唔會腥😝配料豐富,有方魚、肉碎、芫荽✨🐟鮮味突出,味道有層次好豐富😋好味到兩個人都清曬4碟👧🏻👦🏻👅如果多啲人黎食仲可以試多啲餸😍仲有招牌花枝蟹棗、白果芋泥、鹽焗烏頭都係必食之選!下次試埋先😋~
之前食過一次已經覺得超正!😆👍🏻
好味又夠鑊氣🔥份量大碟 賣相都好靚仔💯
環境闊落,可以簡坐出面或者怕熱既話可以坐室內,
乾淨光猛又有冷氣😝✨
🧚🏻‍♀️基本每次食打冷我都係食呢幾樣餸👇🏻

🦑椒鹽鮮魷 $118 (10/10)
即叫即炸熱辣辣🔥
炸粉厚薄啱啱好 口感鬆脆 好香口~
魷魚厚肉新鮮彈牙 做到外脆內軟😋
落左好多椒鹽、炸蒜,勁惹味勁香超正夠曬風味!
點埋附上既醬汁,酸酸辣辣甜甜地🤤
正到不得了💯食唔停😝

🔥豉椒炒蜆 $98 (8.5/10)
鑊氣十足💯加埋青紅椒、洋蔥、豆豉一齊炒
調味好香夠惹味!醬汁又唔會太鹹~😋
蜆肉大大隻冇沙 好新鮮👍🏻
又係必食之選😝

🧡滷水鵝片 $135 (9/10)
肉質鬆軟 鵝味重 入口軟嫩 而且好入味~
滷水汁香濃有層次😋
連薦底嘅花生同豆腐都好入味好好味!

🦪蠔仔粥(碗) $68 (8.5/10)
豪仔粒粒飽滿鮮甜 份量亦好多😍
冇落胡椒粉都唔會腥😝
配料豐富,有方魚、肉碎、芫荽✨🐟
鮮味突出,味道有層次好豐富😋

好味到兩個人都清曬4碟👧🏻👦🏻👅
如果多啲人黎食仲可以試多啲餸😍
仲有招牌花枝蟹棗、白果芋泥、
鹽焗烏頭都係必食之選!
下次試埋先😋~
2020-01-02 1414 瀏覽
朋友話有檔打冷好正 成日專登揸車去食!今日行完山就帶左我地離平日露天茶區都好Full 我地又想坐出面就等左陣 這個天氣十分正 又可以見到檔面D打冷!樣樣都想試呢! 凍蟹 烏頭都很吸引! ✅很多人點的烏頭 我就叫了一條 真的不錯 帶咸香又肥美 ✅滷水三拼 滷水膽好香!完全明點解咁出名!這個份量剛好 人多可能要叫滷水什錦或加大✅凍蟹 我敏感不吃 友人猛讚平靚正✅沙茶牛肉芥蘭 好食但隔離枱沙牛河好似仲吸引 因為經過個陣河粉炒到好有鑊氣 好香 (好大碟)✅最愛 手 工 芋 泥 ! 超好食又有一粒粒好有咬口 好正呀 中意芋頭朋友必叫 友人話六日早賣哂 難怪阿姐餸都未點就叫人留甜品 整體來講係好食 會介紹朋友食價錢:比沙田區一般中菜貴 但起碼真材實料 對得住個價!環境:乾淨版大排檔 香港好少有 服務:老實講就無特別 因為都忙 有時叫幾次先有人理
朋友話有檔打冷好正 成日專登揸車去食!
今日行完山就帶左我地離
平日露天茶區都好Full 我地又想坐出面就等左陣

✅很多人點的烏頭 我就叫了一條 真的不錯 帶咸香又肥美
✅凍蟹 我敏感不吃
友人猛讚平靚正

整體來講係好食 會介紹朋友食

價錢:比沙田區一般中菜貴 但起碼真材實料 對得住個價!
環境:乾淨版大排檔 香港好少有
服務:老實講就無特別 因為都忙 有時叫幾次先有人理
  • 今生無悔白果芋泥
  • 鹽焗烏頭
  • 潮州凍蟹
2019-12-11 1204 瀏覽
潮州嘢—其實呢一間一直都好出名,不過近排佢做咗個優惠,夜晚九點後入座有八折。正正因為呢個原因就吸引到我哋過嚟,坐低之後佢都唔係叫好多人可能因為平日嘅關係,都坐得幾舒服。由於我哋人唔係咁多咁今日就揀咗幾樣餸食,滷水拼盤、凍烏頭、小炒王、豉椒炒蜆。滷水拼盤其實有啲貴(八折左之後)不過就潮州嘢都必叫架啦凍烏頭多黃油好味唔洗多介紹😋😋😋小炒王其實每間小炒王嘅配料都唔同不過我對於呢間就一般般豉椒炒蜆好味唔多沙,送飯一流連茶價及三個飯埋單五百幾,折左就係呢個價原價就應該都要七舊水。

滷水拼盤
其實有啲貴(八折左之後)不過就潮州嘢都必叫架啦

凍烏頭
多黃油好味唔洗多介紹😋😋😋

小炒王
其實每間小炒王嘅配料都唔同不過我對於呢間就一般般

豉椒炒蜆
好味唔多沙,送飯一流

拼盤
烏頭
2019-12-06
$180 (宵夜)
拼盤
烏頭
  • 鹽焗元朗烏頭
  • 鹽燒烏頭
2019-10-17 1474 瀏覽
當日收工相約一班同事去食附近一間遠近馳名嘅生昌記打冷。個個同事都話生昌記嘅雞煲翅一流,所以一場來到,當然要一嚐啦!我地一行五人係晚餐時段入坐都唔需要等 ,因為室內空間都好大,而且人流快,所以都仲有位。環境方面始終好有大排檔風味,想要乾淨舒服環境就好好考慮啦,不過食得大掛檔打冷,點會淨係睇呢樣野呀。我地一共叫了六樣餸菜,首先上黎嘅係鹽焗烏頭一條。可能我係第一次食,佢嘅咸味好夠,而且黃油不停滴出黎,個個都話好香味。而我就覺得還可以,但愈食又會愈鐘意食之後上咗一碟蠔餅,呢碟蠔餅香脆可口,係略嫌粉漿過多,蠔味唔突出,過咗一陣就林哂,所以我地最後冇食哂。之後送上椒鹽鮮魷。呢個菜真係好大碟同香口,一食就停唔到,而且有個醬汁配上好開胃。再黎一碟炒時菜,賣相雖然唔討好,但油麥菜炒得好入味,而且夠香有鑊氣,都係一流水準。主角終於出場啦,就係雞煲翅!一上枱我地嚇呆咗,原來好大一煲,已經揀咗3-4人份都咁大煲。雞煲香氣濃郁,翅嘅份量十足,我地一人都飲咗兩三碗,個個都好滿足!原本仲叫咗滷味,但因為追過幾次都話人多未上到菜,就連食哂其他食物都未黎,所以放棄咗叫佢上菜。呢度仲有糖水叫,但我地實在太飽,唯有下次再挑
當日收工相約一班同事去食附近一間遠近馳名嘅生昌記打冷。

主角終於出場啦,就係雞煲翅!

呢度仲有糖水叫,但我地實在太飽,唯有下次再挑戰過。
2019-08-17
2019-10-09 892 瀏覽
每次黎食生昌必食豉油鵝腸,鵝場肥美!豉油入味!鹵鵝都唔錯嘎但係如果唔想排隊,咁就要早啲去霸位,因為去食嘅人都比較多。係沙田or大圍打冷,必選生昌,暫時未發現有其他打冷俾佢更正
每次黎食生昌必食豉油鵝腸,鵝場肥美!豉油入味!鹵鵝都唔錯嘎
2019-10-03 1011 瀏覽
話說老豆蠃馬,請食飯。近近地起食潮洲野。呢間餐廳長期多人,有室外同室內。好多人專登渣車黎食,因為隔黎有露天停車場。四人,兩男兩女,叫左照片既菜,本來叫左一隻鵝翼,但侍應姐姐話今日個啲好細隻,唔抵食,取消左。鵝片超正,必叫,好入味!仲有,呀姐姐介紹個甜品,芋泥,真係好味!下次要再去,夜晚都多人, 早啲去拎位

仲有,呀姐姐介紹個甜品,芋泥,真係好味!

下次要再去,夜晚都多人, 早啲去拎位
豬紅韭菜
炒蜆
鵝片(豆腐打底)
炸乳鴿
芋泥(中)
2019-10-02
豬紅韭菜
炒蜆
鵝片(豆腐打底)
炸乳鴿
芋泥(中)
2019-09-02 659 瀏覽
都好耐冇去生昌食飯, 今日難得舊同學 叫到 就算幾遠我都入去同佢哋食啦。 因為我遲到所以佢哋一早就點咗菜 食住等 當然佢哋亦都係叫咗生昌出名 嘅餸菜啦 凍 黃油 烏頭 蠔餅 韭菜豬紅 花生雞腳 鹵水拼盤 可能今日人多去,我地終於可以叫大拼盤 真心第一次見咁大盤 我哋叫咗豆腐底,當時 侍應 拎出嚟嘅時候,真係成咗山咁高 好 誇張 講番餸菜 花生雞腳嘅辣汁好好味 蠔餅炸到好鬆脆 鹵水拼盤裏面最好食嘅係鵝腸, 豬耳 紅腸 豬大腸 最重要係講 烏頭 真係漏曬油㗎 你去街市好難買到咁靚烏頭, 大家得閒都可以去幫襯下
真心第一次見咁大盤
最重要係講 烏頭 真係漏曬油㗎
你去街市好難買到咁靚烏頭, 大家得閒都可以去幫襯下
  • 鹽焗元朗烏頭
2019-08-30 558 瀏覽
一想打冷就一定會諗起生昌,性價比高,唔會收得貴而食唔好,比起九龍城我更愛呢度,今晚一大班老友聚頭,可以叫多D嘢食,拼盤都大過平時,但我覺得呢度嘅拼盤其實只算合格並唔出色,不過樣樣有D乜都可以食吓就開心;蠔餅相對做得好,蠔仔夠多而唔會只食到麵粉咁,蠔味亦十足,例牌都好大碟;呢度整螄蚶唔同外邊,上枱有D暖,通常外邊都係凍食,我都係喜歡後者;呢度仲有好多外邊較難食到嘅食物,下次有機會再寫吓
2019-08-20 508 瀏覽
上次公司係度擺左4圍 第一次食就覺得好地道好好味記得當時食呀公 10人一圍但叫左最貴12人餐 結果個個飽到上心口仲打埋包走 第日LUNCH個個都食差唔多既野今次同班狗友係城門河放完狗打的來 因為好少餐廳比狗狗坐(室外) 9.30 個阿姐溫提9點後有8折!好驚喜! 另外兩個朋友自稱熟客都唔知哩個優惠囉!!大家深知哩度D野都大份 但都忍唔住叫左好多野食 本身有3個朋友唔食魚 但條烏頭佢地試試下又OK 叫左兩條 (雖然第一條好似多油D 滷水中拼次次都叫 次次都覺得好大份豬紅同蠔仔粥必食 其他都好食但條魚始終係最正!!!9人5狗食左1625 8折左 平$325!!但同狗仔要坐室外都熱 同附近可能有人食煙>< 下次無狗都係坐入面算
上次公司係度擺左4圍 第一次食就覺得好地道好好味
第日LUNCH個個都食差唔多既野

好驚喜! 另外兩個朋友自稱熟客都唔知哩個優惠囉!!
大家深知哩度D野都大份 但都忍唔住叫左好多野食
滷水中拼次次都叫 次次都覺得好大份
豬紅同蠔仔粥必食 其他都好食但條魚始終係最正!!!

9人5狗食左1625 8折左 平$325!!
2019-08-01
$120 (宵夜)
  • 鹽焗烏頭
  • 滷水中拼