招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
月薪
更多筍工 (5)
放假要食個breach!位於文化博物館旁呢間牧羊少年cafe ,係疫症期間裝修到今年7月重新開業,內部裝修煥然一新,由從前名為「慢遞館」主張慢。活,搖身一變改為咖啡館,進食時間由無限制,改為限時進食,無他的,香港土地問題租金高昂,情有可原~ 裝修過後我都已去過兩三,餐牌都改過兩次,但咖啡館無變的,係侍應親切的服務態度,優良的食物質素。一入席侍應就提供口罩紙袋,叫餐時會提醒餐點有包含辛辣食材,點飲料時也能清晰講解各款特飲,十分細心,整體來說就是一間好令人舒服既cafe。是日點餐同介紹既有:1. 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬 $98對上一次來食沙律未有呢款,應該係呢兩個月的新菜式,紅菜頭mix 藜麥,分量比外間cafe多,對港女來講叫呢個沙律已經夠飽肚,性價比非常之高2. 康寶藍咖啡 Espressp con Panna $34顧名思義 espresso 上面加上 Panna (cream) 咖啡香濃,Panna 順滑,飲一口,口腔咖啡香氣濃郁久久不散3. 是拉差醬法國雞翼 $68雞翼即叫即做,上枱時脆熱非常,是拉差醬有少許辛辣,味道有驚喜4. 千島香芒牛油果雞肉薄餅 $138薄餅亦
放假要食個breach!

是日點餐同介紹既有:

1. 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬 $98

3. 是拉差醬法國雞翼 $68

4. 千島香芒牛油果雞肉薄餅 $138
薄餅亦係我到牧羊少年必選菜式,足料絕不唏場

5. 伊雲士雞藜麥香米飯配炒鬼佬雜菜 $98
米飯包含藜麥既super food, 聽名已經覺得餐廳好有heart ,認真設計菜式,配菜豐富,雞肉同汁都好好味,確實配飯一流

原本仲想叫酸忌廉蕃薯條,可惜今次cafe番唔切貨,同甜品 apple pie ,但我個肚唔夠位 TT
唯有下次再食,一定有下次!

順帶一提:有博物館通行證仲有9折,所以申請一張卡一年來食兩次都抵晒喇🤪
  • 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬
2021-11-07 721 瀏覽
慢遞館係有一種好特別嘅氛圍,入到去你真係會覺得自己好似喺台灣。坦白講香港文化博物館樓下嘅牧羊少年係沙田人嘅驕傲。疫情打擊下,2021/7月重開,裝修唔同晒,開放時間改為無休,容納嘅人多咗,食飯有限時,整體來講是一個連鎖嘅餐廳。不過,帶左laptop嘅我都係叫咗杯飲品決心做番自己要做嘅嘢,俾人趕再算。因為平日非繁忙時間,店員都好nice, 願意送上暖水,不打擾我們慢慢用電腦。多謝店員嘅包容,指示我們去到插頭嘅位置坐,指示清晰有禮,態度好專業,想讚賞一下頭上有束髮的男服務員。牧羊少年真係某個年代嘅產物⋯播林一峰、陳綺貞…轉型係必然但係咁好嘅環境真係要珍惜、要愛護,大家要多啲黎幫襯!多欣賞佢地嘅好。

特濃朱古力抹茶特飲
特濃朱古力抹茶特飲
2021-10-30 805 瀏覽
短短兩個月又再次幫襯了,今日抱住想食甜品嘅心情黎食。員工都好nice。今日又好夜先食,所以冇咩人,坐得好舒服。換換口味試鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉,白汁比想像中濃郁,好掛長通粉,十分出色。加上洋蔥、雜菌、煙三文魚,成個通粉都好惹味。白酒香蒜蜆肉意大利粉嘅酒味唔重,本來我會怕酒味而避開呢類意粉,結果酒味唔重所以都食到,差啲成碟食晒同桌人嘅意粉。意粉有咬口煮得絕不馬虎。再叫多次小食拼盤,啖啖肉好好味。不過實在太大份了,最後都係帶返屋企繼續食。水果茶甜度剛剛好,夠晒清新。本日主角京都春日,本來只係以為打卡用,估唔到窩夫俾想像中好食,蛋漿做得好之餘,真係做到外脆內軟。(搞到同桌人又掛住格仔餅喇)雪糕牛奶味濃郁,士多啤梨甜漿好甜好甜,幾搶風頭,對比下真士多啤梨冇咩味咁。整體唔錯,不過佢係兩人份,叫個陣無留意,一上菜個陣有少少嚇親,想叫嘅話記得留意吓~今日太遲黎所以冇晒Apple crumble,下次有機會好想再試!

鮮忌廉雜菌長通粉

白酒香蒜蜆肉意大利粉

小食拼盤

水果茶甜度剛剛好,夠晒清新。
水果茶

京都春日

2021-10-29
鮮忌廉雜菌長通粉
白酒香蒜蜆肉意大利粉
小食拼盤
京都春日
2021-10-07 775 瀏覽
看推介是文青好去處,打卡好地方,位於沙田文化博物館侧,前面有大堆空櫈,譲公公婆婆捉棋聊天。装修前有去過,燈光比較暗,覺得氣氛很好,比起之前,賣鱼蛋和小食,更加迎合文化博物館氣氛,但略嫌地方少了,其實,博物館地方很多,都不知為何,規劃那麽少的地方做餐廰。今次再去,明顯地方光掹了很多,叫了英式中午餐,類似all day breakfast,和波菜汁意粉,有棵露荀在上面點缀,其實,這款西餐好稳陣,不會有太多驚喜,不過不失。

2021-10-04 549 瀏覽
🍁2021.10.04🍽 店舖:牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館) (沙田)📍地址:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖🌕營業時間:星期一至五(Mon~Fri): 11:00-22:00星期六至日(Sat~Sun): 08:30-22:00♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾🌟燒三文魚凱撒沙律($88)👅普通羅馬生菜🥬👅濃調味👅生菜份量多🥬煙三文魚只有三粒⋯⋯⁡🌟跟餐 南瓜湯+水果茶👅南瓜湯不錯👍🏻有南瓜🎃肉👅水果茶都有誠意有2-3件水果塊🍊➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🐽小編的話🐽小編見今日天氣非常陽光明媚😂所以想去充實下今天的生活,所以去左呢間cafe✨😉小編提提你😉- 有1小時45分鐘用餐時限-車公廟站行過去🚶🏻‍♀️5分鐘左右🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)🥢7/10😋CP值(5🌕為最高分)🌕🌕🌗🌑🌑➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰▶️想睇返同地區😘#foodny遊沙田〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▶️想睇返同類型🤤#foodnycafe
🍁2021.10.04
🍽 店舖:牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館) (沙田)
📍地址:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
🌕營業時間:
星期一至五(Mon~Fri): 11:00-22:00
星期六至日(Sat~Sun): 08:30-22:00
♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾
🌟燒三文魚凱撒沙律($88)
👅普通羅馬生菜🥬

🐽小編的話🐽
😉小編提提你😉
- 有1小時45分鐘用餐時限
-車公廟站行過去🚶🏻‍♀️5分鐘左右
🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)
🥢7/10
😋CP值(5🌕為最高分)
🌕🌕🌗🌑🌑
▶️想睇返同類型🤤
#foodnycafe
2021-10-04
2021-09-13 771 瀏覽
今日想感受下氣氛做下文青今日30幾度,一去到好彩冷氣夠凍,坐咁耐都好涼爽。餐廳格局好文雅,燈光亦好有氣氛。因為我唔太飲咖啡,所以一嚟我點出去一杯玫瑰可可,玫瑰味好重但亦冇蓋過可可嘅味道,上面嘅cream好重奶味同埋好好食,喺cream上面佢亦有一啲玫瑰乾花瓣。成個感覺好match,飲落去一啲都唔膩。另一杯就點左蘋果蜜桃烏龍,感覺好Flash,全部都真材實料唔係用糖漿去整嘅,不過味道就唔係好太推薦。之後點左個小食拼盤,入邊有辣肉腸、雞肉腸、素春卷、墨魚丸、雞翼同薯條🍟。全部小食都好好食,加上因為係新鮮炸出嚟所以更加香脆可口。佢亦有比三個醬我哋,有番茄醬、千島醬同埋沙律醬。最後我點左個窩夫🧇,首先皮脆內嫩有陣陣嘅奶香同蛋香。配上佢嘅士多啤梨醬同埋cream簡直係美妙嘅配搭,佢嘅雪糕亦係好重奶香味。鍾意食奶味嘅人一定要叫,其次佢士多啤梨酸酸甜甜搭埋窩夫一齊食梗係有種清新嘅感覺。呢一間餐廳我好推薦,平日無所事事都可以嚟坐吓自己享受下安靜嘅環境。
今日想感受下氣氛做下文青

• 京都春日
日落巴黎 $108ummm…正常發揮囉 唔可以話唔好食 係冇食到嘩一聲個感覺 食又得唔食都冇損失💁🏻‍♀️個窩夫口感比較脆 外脆內軟 朱古力雪糕唔係超級濃 似係手作雪糕嘅質素 中規中矩 最有趣係個朱古力醬 佢係mix左糖漿既朱古力🍫 味道新奇 我覺得幾特別👍🏻(但我朋友係麻麻地) 我諗chocoholic就會鐘意抹茶可可朱古力 $48 呢個真係fuc….. 見到隔離枱叫覺得好靚 就比個賣相吸引左 點知中哂伏 佢個陣抹茶幾大陣草青味 好似飲緊草咁 飲完落口係有陣陣回甘草味 而個朱古力味都還好 唔係好濃但texture好厚好creamy 飲落啖啖罪惡感 口感幾特別唔似市面上其他朱古力奶 Chocoholic都可以一試 但千祈千祈唔好叫草青味抹茶🍵😵‍💫最後總結:間野食價錢中上少少 食物質素正常發揮 但值得一讚係環境真係好舒服 今次去左沙田店 望住出面單車徑坐window seat真係好靜好舒服 食完飽飽又可以行下沙田夜景🌃 餐廳環境非常適合first date👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻
日落巴黎 $108

抹茶可可朱古力 $48

2021-08-25 669 瀏覽
之前去過尖沙咀嘅分店 今次嚟到文化博物館呢間 連住博物館嘅一間餐廳 文清feel up星期六都排咗一陣隊先入到去 不過都唔算太耐 餐廳座位坐得舒服好多 疫情關係有一塊塊膠片格住唔同位 反而感覺仲舒服 👇🏼冬陰功帶子長通粉 冬陰功味唔多重 正常一般👇🏼豬仔骨番薯條 可能唔係成日會有人叫呢個 等咗好耐大概半個鐘先黎 意粉都已經食完一陣 豬仔骨我覺得可以再林啲 👇🏼最後翻兜返之前飲過佢嘅朱古力 抹茶就一般般 都係飲返整朱古力味好啲假日黎呢度都唔錯 又可以睇吓展覽之後食啲嘢 市區一點小寧靜

星期六都排咗一陣隊先入到去 不過都唔算太耐

👇🏼冬陰功帶子長通粉 冬陰功味唔多重 正常一般

假日黎呢度都唔錯 又可以睇吓展覽之後食啲嘢 市區一點小寧靜
2021-08-19 603 瀏覽
去左沙田香港文化博物館玩兒童探知館 ,玩到肚餓~出黎就見到文化博物館地下有間牧羊少年咖啡館 旅遊主題 cafe , 除左有一系列既旅遊書 ,可以現場借閱之外,仲有一個類似百子櫃既大櫃形成一幅特色牆,每個櫃桶都代表一個日期,係用黎放代寄既明信片~仲可以指定年份代寄明信片,代寄服務因應寄出年期會有不同收費。我地order左主食同甜品👇👇👇香草牛油蒜蓉焗春雞配燒汁、蜜桃奶酪 同法式蘋果撻配雲呢拿雪糕呢個燒春雞處理得幾好,大部分既雞骨已經去除,半隻雞我就只見雞翼骨同雞脾骨。方便食之餘,啲雞肉都算滑溜,配埋燒汁,配菜都有幾款菜同薯蓉,薯蓉夠creamy滑身。法式蘋果撻熱食配上冰凍既雲呢拿雪糕,慢慢軟化既雪糕為脆脆既既蘋果撻增添左啲濕潤既感覺,軟軟既蘋果片同脆撻皮一齊食,有雙重口感,果肉味好豐富,酸酸甜甜咁,都幾好食😊。

我地order左主食同甜品👇👇👇

香草牛油蒜蓉焗春雞配燒汁、蜜桃奶酪
同法式蘋果撻配雲呢拿雪糕

2021-08-17 555 瀏覽
多年無嚟,裝修後座位更舒適、格局優雅,感覺比之前更好😙😙午餐set揀鮮忌廉黑松露雜菌長通粉$88鮮忌廉黑松露雜菌長通粉,一人份量剛剛好唔會太creamy, 好香濃忌廉配黑松露,配搭得宜😋南瓜🎃湯好好飲👍🏻水果茶好大杯,解渴之選位處沙田文化博物館,如果有博物館卡可以有九折小巧擺設座位闊落,有卡位🥰仲可以訂枱㗎梳化位都好多下次試吓T set,賣相唔錯位置唔近沙田火車站本來以為平日,落住大雨冇乜人😏點知出到門口已經好多人等位😳
多年無嚟,裝修後座位更舒適、格局優雅,
感覺比之前更好😙😙

午餐set揀
鮮忌廉黑松露雜菌長通粉$88

鮮忌廉黑松露雜菌長通粉,一人份量剛剛好
唔會太creamy, 好香濃忌廉配黑松露,
配搭得宜😋

南瓜🎃湯好好飲👍🏻

水果茶好大杯,解渴之選

位處沙田文化博物館,
如果有博物館卡可以有九折

小巧擺設

座位闊落,有卡位🥰
仲可以訂枱㗎

梳化位都好多

下次試吓T set,賣相唔錯

位置唔近沙田火車站
本來以為平日,落住大雨冇乜人😏
點知出到門口已經好多人等位😳

2021-07-20
屯門線開通以後,多了發掘沿線附近的美食、好玩去處,好似牧羊少年這間餐廳就位於沙田文化博物館地下,看完展覽,隨即可以在這裡搵野食啦。千島香芒牛油果雞肉薄餅,薄餅是即叫即做的,十分新鮮,餅底外脆內軟,薄餅面上是香芒、牛油果、雞肉、小蕃茄和大量芝士,拉出絲絲芝士,香濃幼滑,整體與香芒牛油果雞肉十分夾。香草蒜茸牛油焗春雞配燒汁(半隻),春雞用了香草蒜茸牛油去焗,味道好香,皮脆肉多汁,淋上燒汁更增添雞肉味。法式蘋果撻配雲厘拿雪糕,將蘋果切片,一層層圍起成玫瑰花,看得出甜品師傅的用心製作,而且不太甜,撻底亦好鬆化,配上冰凍的雲厘拿雪糕,一熱一冷,口感好過癮呀。順帶一提,我這次去食是黃昏時間,剛好附近的夜色也挺美的,值得食完飯去散散步喔。

• 千島香芒牛油果雞肉薄餅
2021-08-14 363 瀏覽
喺博物館嘅文青cafe都係咗多人等,12點拎飛都等咗半個鐘先入得食物唔錯,有水準*”@.. 大阪燒風味三文魚pizza以為係大阪燒嘅醬同蛋黃醬,點知竟然有芥末,好攻鼻。係好食嘅,餅底好脆,但係唔會expect係辣嘅,建議加番remarks*”@.. 士多啤梨窩夫份量十足,窩夫外面好脆,入面好鬆軟又有兩球雪糕,士多啤梨醬同cream,配料好足,亦都可以根據個人口味有唔同嘅配搭*”@.. 芝麻開門係芝麻latte, 略嫌芝麻味唔夠,飲落冇乜芝麻香味60幾蚊杯唔抵*”@.. 伯爵茶咖啡應該都只係latte,飲唔出咖啡,只有好淡嘅伯爵茶味,都係嗰句唔抵飲服務方面,食到差唔多嘅時候叫咗可以起窩夫,侍應似乎冇叫廚房起菜,最後再催等咗30分鐘先有得食。一直想試牧羊少年好耐,當初絕對係cafe界數一數二嘅,到宜家各種唔同特色嘅cafe林立,牧羊少年似乎冇咗當初做旅遊主題嘅特色,缺乏競爭力。始終要不忘初心,堅持先有希望!
食物唔錯,有水準

*”@.. 大阪燒風味三文魚pizza

*”@.. 士多啤梨窩夫
份量十足,窩夫外面好脆,入面好鬆軟

*”@.. 芝麻開門
係芝麻latte, 略嫌芝麻味唔夠,飲落冇乜芝麻香味
60幾蚊杯唔抵

*”@.. 伯爵茶咖啡

始終要不忘初心,堅持先有希望!
2021-08-14 288 瀏覽
星期五晚市黎食,都吾洗等好耐位,為左窩夫第二次黎食,真係好好食,即整,暖暖地,又夠脆,意粉味道今次咸左小小,不過可以接受,咸蛋雞翼好食,意粉餐牌同兩星期前既吾同,可以試到新既口味。侍應服務態度良好,環境舒適👍🏻👍🏻
侍應服務態度良好,環境舒適👍🏻👍🏻
2021-08-13
  • 日落巴黎
  • 蘋果蜜桃鮮打綠茶
2021-08-14 201 瀏覽
天氣真的好熱,真的要去博物館歎下冷氣,涼快涼快一下。見證著樂壇不同時代光輝歲月的同時,肚子也不爭氣,餓了。鄰近沒有很多食肆,只好挑選這個位於文化博物館毗鄰的餐廳,以餵五臟廟。the alchemist 1. 英式早午餐$1182. 法式蘋果撻配雲呢嗱雪糕$783. 冰水果茶$46合共:$266這個曾經以旅行聞名的食肆🍦,近年來修改了營運方針,但食物質素卻仍然保持水準。先來了英式早午餐,食材豐富,有德國腸,煙燻三文魚,黑松露炒蛋,面包,大蕃茄等,材料豐富,不過不失。另外點了法式蘋果撻配雲呢嗱雪糕,這個感覺挺好,賣相精美,吃下去也有蘋果蓉的味道,配合雲呢嗱雪糕,不俗。水果茶,主要是橙汁,也有其他水果,最適合用來打卡。日期:2021.8.8

the alchemist
1. 英式早午餐$118
2. 法式蘋果撻配雲呢嗱雪糕$78
3. 冰水果茶$46
合共:$266

水果茶,主要是橙汁,也有其他水果,最適合用來打卡。
日期:2021.8.8
2021-08-08
星期日中午去睇展覽,之前食個lunch,等位等咗足足一個鐘。不過只要有耐性,裏面嘅嘢其實幾好食,啲位都幾好坐。雖然得幾個餐,但個個都唔錯。等到變長頸鹿,肚餓到癲,乜都好味。叫咗白酒蜆肉意粉。算係勁多蜆,煮得很香,又夠新鮮,意粉有al dente,香蒜又入味。勁鐘意呢杯玫瑰熱鮮奶,好欣賞,好似無見過其他餐廳有呢杯野。齋聽個名個感覺已經好養生feel。飲完好舒服暖胃,味道有淡淡玫瑰香。攪拌起仲成杯粉紅色勁靚。埋單一人一百八十幾蚊,唔係平,但偶爾一次都幾回味。

埋單一人一百八十幾蚊,唔係平,但偶爾一次都幾回味。