2014-11-24 1440 瀏覽
以前經過好多次,見到有肉燥就已經想試仲有幾個食過既朋友都話好食抵食兩個要趕學校野既人去到遠一遠食飯XDDD無奈朋友表示興致索然,但兜兜轉轉最後都係試左:^)餐牌選擇唔算多,清清楚楚列得一目了然十分適合三心兩意既選擇困難症患者……就好似我咁xddd環境佈置幾特別,古早味裝潢中夾雜一點新潮裝飾牆上面寫左店名中「炊」、「豕」兩字既讀音及字義睇黎都知道唔少朋友對於呢d唔常見既字感到陌生xd有玩味之餘又有教育意義,仲可以令人加深對餐廳印象,幾叻叻既:^)店面比較窄細,座位都唔多,適合約莫兩、三人既組合豬排肉燥飯加滑蛋(多飯) $55豬排份量幾多架,足料冇呃秤外層炸皮唔厚,脆度一般但冇滲油厚身但內裏非常稔軟入味未至於十分嫩滑,不過係保有適量水分便於嚼咬肉燥既肥肉香口惹味,唔會油膩到食到就想吐出黎雖然佔量不多,台灣通朋友亦表示點都比唔上台灣但感覺算係幾夠風味,或者係受埋環境、氣氛等等既因素影響啦xd多飯唔使另加錢,都係$45米粒係短身既,唔同平時食既瘦長泰國米煮出黎既飯粒飽滿更有點煙韌加埋枱上香氣甚重既辣椒醬仲正嗌得多飯就梗係要食哂佢啦,唔好貪便宜就浪費食物呀!上面寫既價錢係計埋另加滑蛋加$10其實

以前經過好多次,見到有肉燥就已經想試
仲有幾個食過既朋友都話好食抵食
兩個要趕學校野既人去到遠一遠食飯XDDD
無奈朋友表示興致索然,但兜兜轉轉最後都係試左:^)
餐牌選擇唔算多,清清楚楚列得一目了然
十分適合三心兩意既選擇困難症患者……就好似我咁xddd
環境佈置幾特別,古早味裝潢中夾雜一點新潮裝飾
牆上面寫左店名中「炊」、「豕」兩字既讀音及字義
睇黎都知道唔少朋友對於呢d唔常見既字感到陌生xd
店面比較窄細,座位都唔多,適合約莫兩、三人既組合
豬排肉燥飯加滑蛋(多飯) $55

豬排份量幾多架,足料冇呃秤
外層炸皮唔厚,脆度一般但冇滲油
厚身但內裏非常稔軟入味
未至於十分嫩滑,不過係保有適量水分便於嚼咬

肉燥既肥肉香口惹味,唔會油膩到食到就想吐出黎
雖然佔量不多,台灣通朋友亦表示點都比唔上台灣

多飯唔使另加錢,都係$45
米粒係短身既,唔同平時食既瘦長泰國米
煮出黎既飯粒飽滿更有點煙韌
加埋枱上香氣甚重既辣椒醬仲正
嗌得多飯就梗係要食哂佢啦,唔好貪便宜就浪費食物呀!
上面寫既價錢係計埋另加滑蛋加$10
其實唔太滑身,只係算仲有蛋汁又唔係老韌咁
南乳豬手撈粗麵 $43

當然唔只食一個飯,仲嗌埋麵 !
豬手香稔皮嫩有彈性,連有少許豬肉,夠濕潤容易嚼咬
南乳味香濃入味,又唔會濃得嗆口
只係加上稠身既醬汁個賣相就唔多吸引
粗麵唔係想像中咁粗身……
唔會煮到太淋爛,同埋幾索味,醬汁黏附得好好
不過就食唔到麵既香味,亦都唔係話好有咬口
份量比飯少,加麵底就要加錢,所以如果係為填肚既朋友可以揀配飯

• 豬扒飯
  • 南乳豬手麵
2014-11-23 1261 瀏覽
豕炊店的門面不算起眼,但晚上經過總會見到有人在排隊。不是6先生提議,我也不知道原來這家店是由台灣來的,豬扒是店的皇牌,亦是主要的食材。無論外或內的裝修都有舊式香港店鋪的感覺,明亮的燈光但覺得非常的溫和、窩心。位置不算多,但總算座得夠舒適!豬扒飯 $48覺得餐牌上有「少飯 」是非常的貼心。雖然我點了少飯,但是都吃不完。豬扒真的大到能覆蓋整碗飯,香脆的表面一點也不覺油,豬肉軟腍亦蠻厚身,吃掉所有豬扒我都已經飽了七八成。飯上面也放上了少許的滷肉,汁其實都夠伴上整個飯,滷肉和汁頗油膩,所以吃上幾口已吃不下去了。炸魚蛋 $18炸魚蛋比較普通吧,不過一會便會縮水,味道尚可。

豬扒飯 $48
炸魚蛋 $18
炸魚蛋比較普通吧,不過一會便會縮水,味道尚可。
炸魚蛋
2014-11-07
2014-11-19 919 瀏覽
之前午市見倒都幾多人, 所以今日晚餐特別提早食, 去試下依間鋪鋪頭食品選擇唔多,小食唔算吸引,我只係點左肉燥豬扒飯食後感:飯既份量好多肉燥汁濃, 但汁比較小. (好似想你一定要加錢要多一份汁).魯蛋未算入味豬扒夠淋同有味道總結:一般味道肉燥豬扒飯, 如果只係想食飽飯可一試

鋪頭食品選擇唔多,小食唔算吸引,我只係點左肉燥豬扒飯
肉燥豬扒飯 $45
食後感:
飯既份量好多
魯蛋未算入味
豬扒夠淋同有味道

總結:一般味道肉燥豬扒飯, 如果只係想食飽飯可一試
2014-10-15
2014-11-16 1142 瀏覽
不時經過這邊,每次看到店內的設計一直很想來試試,今天終於有機會吃這裡的豬排炊飯,很期待!店內的裝潢很復古,近年好像多了不少仿古設計的裝潢設計,我很喜歡! 每樣物件也玩味。店內的位置不多,星期六下午來,人不是很多,等了幾張就可以了! 阿闊的眼神真不錯!我叫了秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵$45,朋友叫的是秘製豬扒(咖喱汁)飯$50,另叫了一個小食香炸雞翼! 我很喜歡這店的豬扒,很香,很鬆軟!好味道好味道, 粗麵的份量很多,吃不完!我愛吃肥膩的,所以肉燥肥些少正合我意!我第一次寫食評,多多支持🙌

阿闊的眼神真不錯!

我第一次寫食評,多多支持🙌
  • 肉燥豬扒飯
今晚路經銅鑼灣,一支公開住openrice,睇下今晚邊度有正野食,一查該店好評不少,當然也有劣評,唯有親身試過才知好與壞。大約8點幾去到無咩人,入去即有位置。叫左個多人推薦的豬扒飯+炒蛋+炸魚蛋埋單76蚊豬扒太乾,無咩味,肉燥汁少到爆,寫左多飯,份量實際也不多。炸魚蛋也十分普通,沒有驚喜。以最大速度食完豬扒飯魚蛋後。諗住坐下消化下先,點知唔夠一陣,即俾人叫埋單趕人走。真係火都黎,未試過去一間食肆服務態度咁差,以後絕不會再光顧。

埋單76蚊

2014-11-11
This place was opened quite some time ago, but I had yet to visit it till recently. They serve simple Taiwanese cuisine - rice/noodles topped with different Taiwanese-style elements such as fried pork chop, slow-cooked pork belly or braised pork trotters. You can customise your own food.It is very easy to spot, because there is a very eye-catching signboard with light bulbs surrounding it. The interior of the shop is very retro, with mosaic tiled floor and different vintage decorations on the wa
It is very easy to spot, because there is a very eye-catching signboard with light bulbs surrounding it. The interior of the shop is very retro, with mosaic tiled floor and different vintage decorations on the wall. It is a great place if you want to have a quick lunch in Causeway Bay. Food is not extraordinary delicious, but it is definitely filling, and heart-warming.
I ordered this bowl of thick noodles topped with fried pork chop (slow-cooked pork belly sauce). I was pretty surprised to find out that the type of noodles served here was similar to the one that I could get in my hometown, that is meepok. To me, the noodles were cooked al dente. However, it would be better to have more flavor to it, perhaps some fried shallots? The sauce that tied the whole dish together had a ginger taste to it, which was good for winter, but was not my favourite.
I guessed it was not salty enough, and I expected more fragrance from the sauce. Pork chop was given in a generous amount. It would be better if the batter is thinner and crispier nevertheless. I wouldn't complain much because it filled up my tummy satisfactorily with a very reasonable price tag.
Thick noodles topped with fried pork chop (slow-cooked pork belly sauce)
2014-11-10
2014-10-22 1426 瀏覽
中完伏後,心有不甘,急於尋找美食.係銅鑼灣近希雲街,有一間裝修到成間小學咁既餐廳,o岩哂我呢個小學雞$58豬扒飯併炒蛋,仲要多飯,再加$18香蒜炸魚蛋,份量絕對係不用懷疑.豬扒大大件,肉汁雖不多但肉質都幾鬆化,炒蛋極嫩滑,仲落左少少豉油汁,好香.所謂既肉燥汁就比得好少,到喉唔到肺.炸魚蛋落左又香又辛辣既炸蒜,有o的似避風塘style.將二小時前既失落抹去了!小學裝潢不等於味道小學雞!值得一讚
炸魚蛋落左又香又辛辣既炸蒜,有o的似避風塘style.
將二小時前既失落抹去了!小學裝潢不等於味道小學雞!值得一讚
2014-10-22
2014-10-13 1268 瀏覽
上次想來此店食晚飯, 點知星期日無開真係有點失望. 忍不住隔左幾日既平日專登再約友人來此店要試下佢地既台灣野食, 明知佢地都唔多選擇, 但見到食評介紹真係好想試..我地2人叫左個台式肉燥飯同埋一個豬手撈麵. 裝飾得好懷舊都幾得意, 至於餐紙食物選擇都唔係好多無記錯好似只有5款套餐選擇, 價錢包埋一罐汽水都係$50左右都叫抵食..至於味道亦好一般, 特別個豬手撈麵真係麻麻地, 豬手係炆得好淋身可惜好多茨汁, 亦沒有南乳味道,而且麵身偏淋真係好一般, 相比一般普通麵店既豬手麵更麻麻.肉燥飯係煮得唔太油,個人只覺得似港式肉碎飯, 來試一次就算.
2014-10-09
2014-10-06 1143 瀏覽
點餐紙簡單,好似點拉面咁!我點左肉燥排骨粗份量都多, 魯蛋,好入味,肉燥汁濃,排骨又夠淋!d汁 同粗面幾夾!鋪頭食品選擇唔多,同小食唔吸引!一間鋪頭只有啲一兩樣野主打我覺得會單調左d!
點餐紙簡單,好似點拉面咁!
我點左肉燥排骨粗
份量都多, 魯蛋,好入味,肉燥汁濃,
排骨又夠淋!d汁 同粗面幾夾!
鋪頭食品選擇唔多,同小食唔吸引!
一間鋪頭只有啲一兩樣野主打我覺得會單調左d!
2014-09-05
  • 肉燥排骨撈粗
2014-10-04 1293 瀏覽
路經此處,赫然發現此小店,覺得裝修很懷舊,於是入內一試。餐牌很簡單,只是豬扒、鹵肉、飯、麵,飲品也只是包裝飲品。非常聰明的運作,店小不宜賣太多不同種類,不用顧太多人手,客人也不用花太多時間點菜。只要做得好,有一樣食品令客人回頭,已非常足夠。此店的豬扒夠大塊,又鬆軟,麵的醬汁剛好,份量亦夠,再加上價錢便宜,有充分理由令我再回去啊!懷舊佈置可令小朋友上一堂歷史課啊!
路經此處,赫然發現此小店,覺得裝修很懷舊,於是入內一試。
懷舊佈置可令小朋友上一堂歷史課啊!
豬扒麵
懷舊佈置
舊電車票
有特色的舊物
2014-10-02 932 瀏覽
食物:$$$1/2環境:$$$$服務:$$$在附近開完會,六點未夠,早一點吃過晚飯,然後才打道回府吧!原本的目標,是我認為頗具水準的拉麵Jo,去食個雜菜拉麵。但當我路經禮頓道,發現這家門面搶眼的小店,蠻特別的,又心郁郁想試試。掙扎了幾秒,最終決定轉軚,進店去。好懷舊又是放滿懷舊東西的店子。在這裡,你會找到九龍錶行的鐘、舊式的紅色茶壺、公仔箱 (電視)、撥輪式電話,以及連筆者也沒有玩過的坦克車玩具,令人氾起無限回憶。公雞碗來一客豬扒飯食物選擇不多,只得豬扒、南乳豬手、瑤柱牛腩和叉燒滑蛋,可配白飯,或撈粗/ 幼麵。既然店子稱之為炊豕店,秘制豬扒相信會是招牌菜吧,就來客豬扒飯,配肉燥汁。原來,餐具亦是雞公碗,貫徹懷舊的風格。墊底是肉燥幾件肥大肉厚的炸豬扒,樣子對辦,豬扒底下便是肉燥汁,盡量把肉燥汁來撈飯,味道不俗,只嫌汁醬太少。放件豬扒入口,外層幾香脆,肉質鬆化不韌,熱度足,水準比預期好。好過去連鎖店與其花四五十個大洋去食連鎖茶記,倒不如花點時間,發掘一些有個人風格的小店,價錢差不多,但必定吃得更滿足。餐廳資料:炊豕店銅鑼灣禮頓道122號地下2805 6665
食物:$$$1/2

環境:$$$$

服務:$$$

在附近開完會,六點未夠,早一點吃過晚飯,然後才打道回府吧!

好懷舊

炊豕店

銅鑼灣禮頓道122號地下

2805 6665

2014-09-25 904 瀏覽
今日係銅鑼湾剛上完堂,已經鎖定目標。要去上一次行過禮顿道的店,就見是炊豕店。因門面好懷舊,好吸引我去由於午市,店內已座滿。而店員給我一張紙原來是店內食物柯打紙。店主好細心💜💜按照個人份量可以少飯,多飯或者配以麵食等了一陣😊😊😊有得入去。我就柯打咖喱朱扒反+炒蛋……當然跟餐飲只須加$3蚊。野食la好豐富……好細心咖喱汁另上 朱扒望落好好味,一口咬落去脆脆地,厚到剛好。再試炒蛋好滑。飯用左日本米味道剛好咖哩汁,有少少微辣,可以接受,味道配朱朳,蛋及飯很配合。我係汁及飯全清。可以推介👍👍👍👍👍

由於午市,店內已座滿。而店員給我一張紙

原來是店內食物柯打紙。
店主好細心💜💜按照個人份量可以少飯,多飯或者配以麵食
等了一陣😊😊😊有得入去。
我就柯打咖喱朱扒反+炒蛋……當然跟餐飲只須加$3蚊。

野食la
好豐富……好細心咖喱汁另上

朱扒望落好好味,一口咬落去脆脆地,厚到剛好。
再試炒蛋好滑。
飯用左日本米味道剛好
咖哩汁,有少少微辣,可以接受,味道配朱朳,蛋及飯很配合。

我係汁及飯全清。
可以推介👍👍👍👍👍
2014-09-25
2014-09-18 1004 瀏覽
同友人食完隔離抹茶雪糕再行一陣街,又到晚飯時間,於是貢返禮頓道試呢間台灣菜。鋪名真係唔識讀,不過店內牆上有教食客點讀,豕音始 一人點一個鹵蛋肉燥飯($43),加飲品$3。(睇返九月頭食評先知原來當時飲品唔使加錢?! )冇叫多飯既份量已經頗多,食量細既朋友記得叫少飯啊。鹵蛋同肉燥既汁都唔算鹹,汁亦夠多,可以撈飯食。但肉燥對我黎講太肥,好似食落啖啖都肥膏咁,好油膩 反而友人果碗大部分係瘦肉,瘦到柴皮果隻,點解爭咁遠既?!銅鑼灣區晚餐$50有找,屬經濟實惠之選。不過下次再黎唔食肥豬肉飯了,試吓豬扒可能仲正~
鋪名真係唔識讀,不過店內牆上有教食客點讀,豕音始

一人點一個鹵蛋肉燥飯($43),加飲品$3。
(睇返九月頭食評先知原來當時飲品唔使加錢?!
鹵蛋肉燥飯
冇叫多飯既份量已經頗多,食量細既朋友記得叫少飯啊。
鹵蛋同肉燥既汁都唔算鹹,汁亦夠多,可以撈飯食。
但肉燥對我黎講太肥,好似食落啖啖都肥膏咁,好油膩

反而友人果碗大部分係瘦肉,瘦到柴皮果隻,點解爭咁遠既?!

銅鑼灣區晚餐$50有找,屬經濟實惠之選。
不過下次再黎唔食肥豬肉飯了,試吓豬扒可能仲正~
2014-09-17
2014-09-15 821 瀏覽
叫左個秘製豬扒反,一上枱,試上口只係微暖,豬扒味道極為普通+嚡囗,諗唔眀何為叫秘製,(肉燥汁)極少又乾,依邊附近有甘多用心小店,偏偏入左依間真係後悔,唯一可取之處就是裝修有復古感覺
2014-09-12 972 瀏覽
今次行過銅鑼灣,見到一間舖頭細細但好有。店內裝潢以懷舊為主,不妨一邊食野,一邊留意。講返食物,店內既肉燥汁最有名,肉燥汁好香,唔會太油,送飯一流。豬扒于薄適中,炸得好香脆。肉燥汁加上啱啱炸起既豬扒同熱辣辣既白飯,簡直一流。但可惜既係店太細,好易無位,要食既最好揀非繁忙時間去。
今次行過銅鑼灣,見到一間舖頭細細但好有
。店內裝潢以懷舊為主,不妨一邊食野,一邊留意。
但可惜既係店太細,好易無位,要食既最好揀非繁忙時間去。
2014-09-11