聽聞美孚內一間具歷史價值又叫人期待的美食店吃過它的人都讚不絕口 欣賞那懷舊且不簡單的味道店舖座立於美孚新村的平台一小角落舖面小小 座位也只有約數個入座人流卻源源不斷 店外也不時有街坊站等外賣點餐時只需向旁邊水吧位的夥記喊叫菜式枱面的醬油茶具甚有八、九十年代的懷舊餐館風味看著餐牌上形形色色的上海湯麵配搭都心動了最後我仨人還是滿心期待的點下招牌的嫩雞煨麵香氣撲面的奶白色雞湯 帶點稠杰的掛汁效果味道一如色澤般濃郁奶香 細味下滲帶雞肉甜味上海幼麵條軟身但不會一夾即斷 加上海量切碎的小棠菜和嫩滑雞粒 份量非一般的多 食到最後麵條也能夾帶菜肉一起吃整碗嫩雞煨麵的確實而不華 卻深得我心幸運地能遇上並好好收藏 留待擇日再戰另一款的糖醋排骨麵𓏭𖤥 滄浪亭美孚美孚新邨第二期平台65號舖༶ 嫩雞煨麵 ₅₅𓏭
聽聞美孚內一間具歷史價值又叫人期待的美食店
吃過它的人都讚不絕口 欣賞那懷舊且不簡單的味道
店舖座立於美孚新村的平台一小角落
舖面小小 座位也只有約數個
入座人流卻源源不斷 店外也不時有街坊站等外賣
點餐時只需向旁邊水吧位的夥記喊叫菜式
枱面的醬油茶具甚有八、九十年代的懷舊餐館風味
看著餐牌上形形色色的上海湯麵配搭都心動了

美孚美孚新邨第二期平台65號舖

༶ 嫩雞煨麵 ₅₅
𓏭
2022-12-08 672 瀏覽
受罪的客戶!服務態度極差,預先打電話落單,半小時都冇人聽,之後到現場落單,還反問我為什麼不預先打電話落單!叫咩冇嘜,還 粗聲粗氣反問客戶,你想食咩! 我想食餐飯啫都咁難, 畀錢仲要畀埋你鬧!
2022-11-27
外賣自取
2022-11-19 812 瀏覽
每次去滄浪亭,我都會食大排麵,大排(豬扒), 大大塊,即叫即炸,店員端上熱辣辣的大排,炸得乾身,唔會油淋淋👍👍👍,再分開上碗上海麵,湯底好正,夠清但又好夠味,通常我都要求多蔥😆😆,成碗大排麵加埋店員送上的熱茶,真係好正👍👍👍
2022-11-15 966 瀏覽
白色的湯,香味很像是奶香味,還有白菜的香味,食欲就來了。面質是有點q的,好像不硬不軟這樣。面配上湯的味道,好吃。湯底不算很咸,但味道是濃的。碎掉的菜,配上湯的味道,很好吃。不愛吃菜的我,也感覺可以多吃一點菜。菜很入味,白菜的苦味去掉了,吃菜的時候,會把湯的味道吃進口裡,配上菜味,吃菜變得蠻享受的,好吃。雞肉方面,沒什麼特別感想。吃畢了,已經九成飽,我還起勢喝這奶白色的湯,不知有否味精,反正吃完後沒有覺得口渴,有味精的話,可能小小吧,不知。

雞肉方面,沒什麼特別感想。

嫩雞煨麵
奶白濃湯上海嫩雞煨麵, 煙韌豆沙春卷嫩雞煨麵52 聞落已經陣陣奶香 飲落都好濃郁 飲完完好c服😌青菜軟爛都保持翠綠 掛麵軟身得黎都有口感 即使熱湯浸著都無變軟爛🉐️豆沙春卷20豆沙餡好甜下 不過外皮脆脆地 內裡嘅春捲皮保持好煙軔👍🏻細細地2件剪開4苟 價錢好進取💩細細間街坊食店 全部麵價錢都係50up 煮青菜幾條都要19蚊 價錢真心唔平$🤕不過keep住有外賣&等位 應該水準都維持得唔錯📍滄浪亭 (美孚)美孚美孚新邨第二期平台65號舖紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
奶白濃湯上海嫩雞煨麵, 煙韌豆沙春卷

嫩雞煨麵52
聞落已經陣陣奶香 飲落都好濃郁 飲完完好c服😌

豆沙春卷20
豆沙餡好甜下
不過外皮脆脆地 內裡嘅春捲皮保持好煙軔👍🏻
細細地2件剪開4苟 價錢好進取💩

📍滄浪亭 (美孚)
美孚美孚新邨第二期平台65號舖
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
2022-10-22 557 瀏覽
尼間餐廳係美孚美食排行榜頭十之一,美孚新村咁大搵間好食既都要揀好耐。而尼間一搵就有。見佢咁出名就嗌黎試下! 黎到餐廳就已經見好多人排隊,再望望餐廳內,位置唔多,尤其lunch勁full。所以除左等位既人之外,仲有等外賣。我都等左15-20分鐘,但係等咁耐,我覺得值得⋯⋯ 香酥雞麵 $54餐廳非常貼心,雞扒炸得酥脆香口,仲要剪開4大件,同埋同麵分開放。熱辣辣之餘,仲keep 脆口既口感。麵量都多,爽口彈牙!

香酥雞麵 $54

2022-10-14
15 分鐘 (外賣自取)
2022-10-06 496 瀏覽
美孚呢個美食沙漠♨️除咗連鎖餐廳之外 生存到又維持到味道嘅餐廳真係唔多🫠唯一係呢間A出口向上樓梯轉右嘅滄浪亭成為美孚自己街坊經常會外賣拎走嘅小店之一🫶🏽雖然價錢午市晚市都係一樣但係勝在佢味道唔錯每次嚟到至少都要等一兩個客🤞🏼堂食只有四張枱 如果你兩個人或者一個人嘅話都預咗要搭枱🥲廚房有兩個人 另一個姐姐負責收錢執枱只有一個叔叔自己街坊都好體諒呢度嘅服務 呢度嘅份量外賣堂食都係一樣 絕對唔會比少自己私心最鍾意食雞肉年糕🤤平時聽人哋叫單都好少會叫呢個但最鍾意佢哋呢個湯底配搭年糕嘅口感希望佢哋呢度繼續屹立不倒👍🏼👍🏼👍🏼

美孚呢個美食沙漠♨️
平時聽人哋叫單都好少會叫呢個
但最鍾意佢哋呢個湯底配搭年糕嘅口感
希望佢哋呢度繼續屹立不倒👍🏼👍🏼👍🏼
2022-08-23 862 瀏覽
有日search美孚美食,之後發現好多人推薦呢間喺美孚新邨嘅小店,話必試佢嘅嫩雞煨麵,咁我當然去試下有幾正啦餐廳好細,得幾個位,所以要預多啲時間等位碗麵一上枱果下,見到奶白色嘅湯底已經覺得好正,試一試個湯,好香濃,仲少少creamy,好好飲!湯底仲有好多切碎咗嘅小棠菜,幾健康,而雞亦都好嫩滑,個拉麵仲好煙韌彈牙,成碗真係超好食!拉麵嘅份量仲好多下,女仔未必食得哂,但男仔應該會覺得夠哂飽🤣下次去我要試埋佢其他野先得!

餐廳好細,得幾個位,所以要預多啲時間等位

下次去我要試埋佢其他野先得!

2022-08-13
2022-08-18 527 瀏覽
世界級嘅嫩雞煨麵 🥹🥹🥹有時候美食好簡單 就已經好正呢間雖然位置少 但佢既野食好有水準平時好受街坊歡迎 今次黎到叫左佢既招牌 上枱極大碗 份量夠比兩人食 然後佢嘅湯底有濃濃既奶香味 食完真係好有滿足感 一定會再食😍
世界級嘅嫩雞煨麵 🥹🥹🥹

上枱極大碗 份量夠比兩人食
然後佢嘅湯底有濃濃既奶香味
食完真係好有滿足感 一定會再食😍

2022-08-18 700 瀏覽
要到美孚走一走, 便順勢睇下美孚有甚麼好吃. 見到此食店有高度食評, 就入黎試試. 糖醋排骨麵 - 排骨夠脆, (似即炸)份量都幾足夠. 糖醋都幾重味. 如配菜飯更加好😜 湯底個人幾鍾意, 沒太多花巧, 味道剛剛好.水餃锟飩雙併 - 湯底ok , 其實水餃與锟飩的餡料很接近, 食不到是兩款餃😂 同時, 略嫌餡料太碎, 沒有口感.雞絲粉皮 - 麻醬不夠多. 選用條狀粉皮, 夠精緻,易入口, 不會太厚. 只是出水太多, 食到後段, 會好淡,沒味, 而且成碟都系水😅

糖醋排骨
糖醋排骨麵
水餃锟飩雙併
雞絲粉皮
糖醋排骨
糖醋排骨麵
2022-08-05 547 瀏覽
超級好味嘅上海麵❤️鋪頭細細,地方狹窄,望落小店一間,但係十分有驚喜🤩‼️​​✨大排麵​先上碗麵,份量夠多🤩湯底清甜,無咩味精,飲完唔口乾 👍麵質幼滑,口感唔錯👍​後上豬扒,真即叫即炸❗️炸到金黃色十分酥脆😋不厚粉,啖啖肉,夠入味❤️​​✨糖醋排骨麵​上海麵同上👏 後上糖醋排骨,份量勁多❗️濃味得嚟唔會太酸或太甜🥰 舊舊都有肉食㗎😋​​✨拍青瓜​超惹味嘅青瓜,酸甜適中,好入味😋仲好爽口💕​​味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​​

✨大排麵​

✨糖醋排骨麵​

✨拍青瓜​
超惹味嘅青瓜,酸甜適中,好入味😋仲好爽口💕​

味道👅👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-07-25 623 瀏覽
老婆推介這間在美孚很出名的上海菜,當然要去試試;店舖很細,只有大概14個座位,人多的話可能要等好上一段時間;好在大廚上菜速度非常快手,應該也不會等待太久!叫了蜜汁烤夫、雲吞水餃麵、辣醬麵及豆漿。蜜汁烤夫~中間加入雲耳及金針菜,令口感有多樣性;烤夫軟糯煙韌,非常好食,但可惜甜度偏高,令人有點卻步,如可以減少一點甜,相信會更合我們口味。雲吞水餃雙拼麵~以小棠菜做成雲吞嘅餡料,口感爽脆,味道清甜;水餃則以津白做成餡料,味道明顯比較淡薄,自然是雲吞較為出色;傳統上海湯麵,口感Q彈煙煙韌韌,懷念嘅味道。辣醬麵~辣度唔算太高,但香度夠又惹味,加入少許碎烤夫、豆干及蝦米,令口感更佳。豆漿,冰凍解渴,甜度不高,豆味淡薄;但大熱天時,一杯到肚心感舒泰。期間見好多食客也叫這個「嫩雞煨麵」,看來味道應該唔錯,下次一於試吓!滄浪亭地址: 美孚美孚新邨第二期平台65號舖電話: 27850212

叫了蜜汁烤夫、雲吞水餃麵、辣醬麵及豆漿。

蜜汁烤夫~

雲吞水餃雙拼麵~

辣醬麵~

• 豆漿
  • 雲吞湯麵
  • 辣醬麵
2022-07-22 309 瀏覽
呢間超人氣上海小店最出名就係嫩雞煨麵🍜但其實呢度嘅其他上海麵都好好食😋糖醋排骨唔錯🐷排骨炸得好酥脆 肉質軟腍 配埋酸酸甜甜嘅糖醋汁 食落完全唔油膩😚上海麵嘅口感都好彈牙煙銀✨
2022-07-19 388 瀏覽
美孚都算係美食沙漠 經過肺炎後 基本上留得喺度嘅都係連鎖餐廳唯獨是係呢間滄浪亭喺美孚咁多年都可以屹立不倒店舖其實得四張枱 你要預咗搭枱 多少少嘢其實都冇位放 🪑店員態度係舊香港大排檔🙂勝在佢食物夠好食 衛生情況相當一般 🥲有試過幾年前嘅暑假食咗一次獅子頭面之後就肚屙🧻今次平日下晝唔使等位 叫咗我最愛嘅雞肉年糕 男朋友就叫咗大排麵兩個麵一共$111 平均$56 一碗豬扒啱啱炸好 熱辣辣 面嘅湯底夠濃味雞肉年糕有少許牛油味 雖然好多人叫嫩雞燴麵 但我個人比較鍾意年糕嘅咬感✌🏼Overall 自己附近居民會來食 因為外賣返屋企都好方便 價錢合理
唯獨是係呢間滄浪亭喺美孚咁多年都可以屹立不倒

但我個人比較鍾意年糕嘅咬感✌🏼
Overall 自己附近居民會來食
因為外賣返屋企都好方便 價錢合理
大排麵
這間其貌不揚的麵鋪,位於美孚新邨一期平台。若非街坊介紹,相信我已經走寶了。今天適逢早放工,又剛巧有位,便嚐嚐它的招牌菜「嫩雞煨麵」。.這碗麵的份量非常多,幸好今天胃口好,最後能把它吃光。我最欣賞這🤩奶白的湯底,秘訣原來在於下了黑白淡奶,非常幼滑香濃,我幾近喝光整碗湯,這湯實在太出色了‼️嫩雞和蔬菜都非常美味,每雞粒的大小一致,另外吃得出不是雪藏雞🐔。我終於明白這小店平日大排長龍的原因。本來想再試試豆沙春卷,但是吃完這煨麵,我投降了,飽到撐著肚子走。.🍜 嫩雞煨麵 $53
🍜 嫩雞煨麵 $53