2024-04-04 15 瀏覽
🌟整體評分: 8/10🌟❤️味道:8/10🧡環境:8/10🩵服務:8/10💚性價比:8/10💗小朋友喜愛度:8/10要係食肆林立嘅銅鑼灣打響名堂並唔容易,呢間有室內同室外座位既泰菜絕對出位!裝修靚又坐得舒服,一入去直頭覺得自己去左泰國😍菜式選擇多,今次食泰式生蝦,大隻爽口!小食拼盤同青木瓜沙律份量ok👍🏻冬陰功明爐魚必點,愈煮愈入味~仲有泰式咖哩蟹都係水準之作!一定要加點蒜蓉包點哂d咖哩汁先好收手呀!
🌟整體評分: 8/10🌟
❤️味道:8/10
🧡環境:8/10
🩵服務:8/10
💚性價比:8/10
💗小朋友喜愛度:8/10

菜式選擇多,今次食泰式生蝦,大隻爽口!

• 炭燒豬頸肉
  • 串燒
  • 小食拼盤
  • 生蝦
  • 冬陰公湯
2024-04-02 22 瀏覽
果日睇完戲咁岩經過先知原來銅鑼灣總統戲院一樓有間泰國餐廳😂餐廳環境好chill 夜晚有唔同種類嘅Cocktail飲🥰所有員工都係泰國人👍🏻感覺就好似去咗個泰國小旅行一樣!咁梗係要試下啦冬蔭功($92)泰國菜街要飲番碗冬陰功啦,佢有唔同嘅size可以選擇,細細碗入邊都已經有好多唔同配料,最重要係原隻大蝦!啖啖肉,正到呢菌。咸魚炒芥蘭($98)每條芥蘭都充滿咸香味,餐廳一啲都唔手軟,落咗好多咸魚,令到芥蘭都好惹味皇宮大蝦蛋網炒金邊粉($138)賣相都幾靚!用蛋汁編織網面鋪面,添加蛋香,以酸酸甜甜炒嘅金邊粉,再配上兩隻原隻大蝦,味道鮮甜美味烤豬頸肉沙律($108)用肉碎生菜包嘅煮法套落烤豬頸肉,味道又酸又辣,令人愈食愈上癮,再用生菜包住嚟食,可以減輕辣度,多左啲新鮮感黃金夢($52)由新鮮菠蘿同芒果一齊榨汁,味道好香又甜,兩種水果都好夾。珍多冰($42)濃濃嘅椰汁香,入面有好多嘅啫喱

冬蔭功($92)

咸魚炒芥蘭($98)

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉($138)

烤豬頸肉沙律($108)

黃金夢($52)
由新鮮菠蘿同芒果一齊榨汁,味道好香又甜,兩種水果都好夾。

珍多冰($42)
濃濃嘅椰汁香,入面有好多嘅啫喱

2024-04-02 20 瀏覽
原來銅鑼灣總統戲院頂層有間泰菜 以後個位置偏僻啦 原來餐廳仲好多人 仲有呢廚師同侍應都是地道泰國人冬陰功湯 入面有蝦 有菇 我最鍾意係佢有冬陰功嘅香味之餘 又唔辣 重點係我唔食得辣嘅人都可以飲到個湯 生菜包 呢個就真係辣啦 肉碎加左好多辣椒一齊炒 要用生菜包住嚟食叫做無咁辣啦 但其實佢個味係好泰式 炒通菜 都係我食泰國嘢必叫嘅菜式 有時想食吓菜中和一下 菠蘿炒飯 份量真係好多 2個人食就食唔哂啦 佢都好足料 面頭有肉鬆 入面仲有提子乾 同一d海鮮 蜆肉 蝦 等等食泰國菜一定要飲特飲 我叫左一杯荔枝特飲同埋一杯柚香鮮提子冰 食左啲太辣嘅嘢食就要飲野中和返
原來銅鑼灣總統戲院頂層有間泰菜 以後個位置偏僻啦 原來餐廳仲好多人 仲有呢廚師侍應都是地道泰國人

炒通菜 都係我食泰國嘢必叫嘅菜式 有時想食吓菜中和一下

2024-03-31 22 瀏覽
食開泰國菜就成日想食泰菜開胃,今日行經銅鑼灣,就去左泰簡單,餐廳有室內外又够chill.正宗泰國人處理雞肉椰子湯:椰奶creamy同椰香味配搭雞肉, 再加少少檸檬草和香葉令熱熱的湯底都飲到人醒胃黃金大蝦網蛋炒金邊粉:多汁並肉質爽彈的大蝦與泰式香料一起炒,網蛋考得起師傅的功架。旁有辣椒粉和花生炒伴,令金邊粉味道和口感再度升起鮮炸蝦餅:酥脆的外觀和彈牙的的內部,再配泰式辣醬,正。另外,蝦餅很挺身,沒有變淋飛天醬炒通菜:通菜够爽脆,沒有大辣,但黃豆醬十分香濃新鮮芒果汁,泰國生啤

飛天醬炒通菜:通菜够爽脆,沒有大辣,但黃豆醬十分香濃

新鮮芒果汁,泰國生啤
2024-03-31 33 瀏覽
以前去親銅鑼灣,就好鍾意嚟呢度食泰國菜,久唔久就會係隔離戲院睇戲,再過來食餐好。呢年多數去食其他野,成年都冇嚟過,因為之前太多人,等位等超級極耐。今日突然間想返嚟食,6點幾到,一去到門口,完全冇人招呼,以為佢哋落場,行左入去問,先見到職員全部坐喺度傾計,問4位,佢哋先慢慢起身,有一個問"有冇訂枱?",我答:"冇,4位唔該。", 跟住呢位不停大聲講:"冇訂枱4𠵍枱!中間啦!!","冇訂枱4位!","冇訂枱4位,坐中間!","冇訂枱4位!叫佢地坐中間!",我地被安排到全場最多人行來行去,前後左右夾住最迫的一張枱,樓面行過,又叫我行埋d勁冇禮貌,不停攞幾條有湯有火爐的烏頭行過小朋友身旁,好危險!當時成7點,晚市,坐咗1/10 都冇,大把吉枱,佢就安排哂其他新到的客人係哂我哋後面,樓面不停出出入入,真係冇乜客都"好熱鬧"。食物方面,豬頸肉係好乾好硬,冇以前咁好食,柚子沙律正常發揮,串燒好味,冬陰公一般,成晚最好味係聖子不過有沙。

• 柚子沙律
🇹🇭銅鑼灣樓上地道泰菜 — 泰簡單 呢排係咁食泰菜😂今次都係講下位於銅鑼灣嘅泰國菜😆呢間餐廳係銅鑼灣總統戲院上面,由泰國人主理,設有室內及室外位置,環境好chill,適合打卡📸平時係食開lunch,依家就試吓晚市~晚市仲有特色泰式Cocktail🍸🥘泰式炒米粉($118)米粉質地幼細,食落有咬口,而且又有彈性,配上豬肉、椰菜花、豆角,蛋花一齊食,整體好惹味!🥬肉碎生菜包($95)豬肉碎加入九層塔、辣椒、紫洋蔥、青檸汁、紅蔥、等香料炒成,再用生菜包住食,辣辣地幾過癮!🍲酸辣排骨湯($75)同平時嘅冬陰功有啲唔同,味道係比較酸🤣🍹飲品叫咗菠蘿冰($52)同椰青($55)菠蘿冰好入口smooth,而且味道唔會好甜,值得一試~
🇹🇭銅鑼灣樓上地道泰菜 — 泰簡單

🥘泰式炒米粉($118)

🥬肉碎生菜包($95)

🍲酸辣排骨湯($75)
同平時嘅冬陰功有啲唔同,味道係比較酸🤣

🍹飲品叫咗菠蘿冰($52)同椰青($55)
菠蘿冰好入口smooth,而且味道唔會好甜,值得一試~

2024-03-28 19 瀏覽
總統戲院樓上竟然有個咁嘅地方 室內裝修好靚🤩以木色為主調 仲有椰樹同吊燈🌟 戶外仲有大片空🏝️有藤椅同木枱🪵 好似去左泰國度假咁😙❣️蒜片椰菜苗 $108椰菜苗好新鮮🥬口感脆嫩😋配上簡單嘅蒜片清炒帶出清甜😛夠哂鑊口好爽口👍🏼❣️柚子沙律 $98柚子份量十足‼️酸甜開胃🤤配上花生🥜 同蝦米🍤 增加咸香同口感👀❣️椰汁雞湯 $75湯底散發出陣陣嘅椰香🥥 口感滑溜😋配上足料嘅雞肉同蝦肉 🍗 🍤 仲有香茅同南薑等嘅香料🫚開胃又飽肚😇❣️沙爹串燒拼盤 $108 雞肉🍗 豬肉🐖 牛肉🥩 各兩串 每款都肉質嫩滑 👍🏼 另外配上四片脆多士🍞 再沾上沙嗲汁口感豐富✨❣️鮮椰青 $55大大粒新鮮椰子🥥 椰青清甜 果肉彈牙 消暑一流💦❣️漫天飛花 $48清爽嘅火龍果汁🔥配上酸甜鮮橙汁 🍊 健康之選 💫

❣️蒜片椰菜苗 $108

清爽嘅火龍果汁🔥配上酸甜鮮橙汁 🍊 健康之選 💫
  • 鮮椰青
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 串燒拼盤
在銅鑼灣看戲後,肚子餓得很,選了最就腳的 Thai Simple 開餐!超舒適的等候區,彷似置身酒店大堂 😄😄用餐區環境優雅舒適,滕織木料餐桌,增添幾分泰國悠然的氣息 😁鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅 $92魚餅有著泰式香料的味道,質感鬆軟,好食!蝦餅不及魚餅的鬆軟度,但味道還是不錯的馬拉盞炒通菜 $105,泰菜必備。通菜嫩綠,幼細無渣;馬拉盞惹味,最佳配搭椰汁雞湯 $75,點了小份的;雞湯雪白,味道偏酸,特式的泰國湯水。煮過湯的雞都不嚡口,抵讚!皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138,賣相吸引。原隻大蝦,吸睛度強;特制醬汁惹味,配蝦一流👍蛋汁做成的蛋網,精巧有心思;金邊粉條條滑漏,好味飽肚。飲品選了黃金夢 $52,用鮮菠蘿及鮮芒果打汁,有甜甜芒果味道,味道較預期淡一些,味道尚算不錯。

超舒適的等候區,彷似置身酒店大堂 😄😄

鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅 $92

煮過湯的雞都不嚡口,抵讚!

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138,賣相吸引。

原隻大蝦,吸睛度強;特制醬汁惹味,配蝦一流👍
蛋汁做成的蛋網,精巧有心思;金邊粉條條滑漏,好味飽肚。

2024-03-23 30 瀏覽
【銅鑼灣•泰簡單】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣地道泰國菜餐廳好chill 好打卡able 侍應同廚師都係地道泰國人夜晚仲可以有cocktail飲添泰式凍奶茶冬陰功蝦頭湯馬拉盞炒椰菜炸蝦餅泰式大蝦炒金邊粉泰式奶茶是一種深受泰國人喜愛的飲料,分量丰富並足夠甜。它是使用濃縮的泰式茶和糖漿,再加入牛奶、冰塊和少許香草調味品。這款飲品以其獨特的風味和奶茶的濃稠感深受追捧。冬陰功蝦頭湯是一道辛辣的泰式湯,帶有椰奶的甜美和泰國香料的獨特風味,再加上蝦頭的鮮香,給人一種極具深度且令人難忘的美味。馬拉盞炒椰菜以其香辣的風味和口感豐富的椰菜來俘虜人們的味蕾。炸蝦餅是由新鮮的蝦肉混合秘密的香料和麵粉製成的脆脆的小吃,是泰國美食中非常受歡迎的一道開胃小菜。泰式大蝦炒金邊粉是一道經典的泰國炒飯麵食品,以其鮮美的大蝦和風味獨特的金邊粉來征服食客的胃口。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 594(加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#銅鑼灣美食 #泰簡單 #web3銅鑼灣 #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
【銅鑼灣•泰簡單】@

泰式大蝦炒金邊粉

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 594(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
泰簡單
2024-03-22 21 瀏覽
🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay📍Thai Simple Kitchen 泰簡單燒豬頸肉咸魚炒芥蘭皇宮大蝦蛋網炒金邊粉冬陰功鮮青檸特Shake冰珍多冰_____________________________大家通常食泰國菜都係去九龍城,但對於港島人去九龍城食真係有小小麻煩。今次介紹大家銅鑼灣地道泰國菜。呢一間泰菜由我七八年前係銅鑼灣做Part time嘅時候已經開始食。餐廳由泰國人主理,不論廚師同侍應都係泰國人負責。餐廳亦都都室內及室外座位比你選擇。但食個日天氣都小小熱所以揀返室內。每次泰菜必點冬陰功,呢到有得揀Size而今次就叫左個細過下口癮。但不得不說呢個冬陰功好足料,有大量香料亦都用咗大頭蝦去熬製而成。酸酸辣辣嘅同時亦都有陣陣鮮味。烤豬頸肉,烤製而成嘅豬勁肉配上特製醬汁味道啱啱好。而豬頸肉唔會烤到好乾,啱啱好仲帶有小小肉汁。另外,叫咗個咸魚炒芥蘭,通常泰菜最中意係用泰式醬汁或者係馬拉盞炒,而呢個係用咸魚炒。咸香嘅味配上芥蘭好好味。主菜炒金邊炒,配上皇宮蝦,蝦好鮮。而金邊炒配上蛋網,好好味。另外,叫咗兩杯飲品。青檸特Shake冰,可以自己落手落腳Shake下好
🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay

冬陰功

鮮青檸特Shake冰

珍多冰
_____________________________
大家通常食泰國菜都係去九龍城,但對於港島人去九龍城食真係有小小麻煩。今次介紹大家銅鑼灣地道泰國菜。呢一間泰菜由我七八年前係銅鑼灣做Part time嘅時候已經開始食。餐廳由泰國人主理,不論廚師侍應都係泰國人負責。餐廳亦都都室內及室外座位比你選擇。但食個日天氣都小小熱所以揀返室內。

另外,叫咗兩杯飲品。青檸特Shake冰,可以自己落手落腳Shake下好特別,有啲野可以玩下。而珍多冰係每次食泰菜一定叫,因為本人太中意飲椰類產品,而有啲啫喱可以咬下咬下更啱我心水。

📍銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
2024-03-17
2024-03-21 17 瀏覽
呢間泰國🇹🇭餐廳位於位銅鑼灣好多年,由泰國廚師主理,侍應們都係泰國人餐廳環境舒服,好浪漫,巿室外同室內座位餐廳提供嘅泰國菜式種類繁多,諗到嘅泰菜都有得食我哋兩個人晚餐有四道菜青木瓜沙律🥗:青木瓜絲好爽脆,個汁酸酸甜甜咁,好開胃,配埋香脆花生,但可能蝦嘅數量太少冬陰公湯:有好多草菇嘅冬陰公湯,但蝦肉比較少,有蕃茄嘅酸味,但椰漿味道唔出,個人偏好椰味重嘅冬陰公湯蒜香炒椰菜苗:全晚最好食的菜式,蒜味重,椰菜苗嫩蟹肉炒飯:無咩蟹肉嘅蟹肉炒飯

餐廳環境舒服,好浪漫,巿室外同室內座位

餐廳提供嘅泰國菜式種類繁多,諗到嘅泰菜都有得食

我哋兩個人晚餐有四道菜

蒜香炒椰菜苗:全晚最好食的菜式,蒜味重,椰菜苗嫩

蟹肉炒飯:無咩蟹肉嘅蟹肉炒飯
2024-03-21 14 瀏覽
🤣地道泰國菜🤣-呢一間泰國菜餐廳氣氛唔錯 喺銅鑼灣 店員都係泰國人 裝修幾有特色 重有室外嘅位置 坐得幾舒服😌-🦐皇官大蝦蛋網炒金邊粉 $138蛋網整得好靚 😍金邊粉炒得好有鑊氣 唔會太油 大蝦口感彈牙 而且夠晒大隻🤤 -🍤鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅 $92蝦餅同埋魚餅 份量好多 炸得好香脆 🤤 點埋甜酸醬好開胃🤣- 🤣冬陰功 $92冬陰功味道香濃 好惹味 入邊仲有啲海鮮 同埋雜菜 🥹 不過有啲辣 唔食得辣嘅人 就唔好叫啦-🥬馬拉盞炒椰菜苗 $125椰菜苗用咗馬拉盞去炒 好有鹹香味 有少少辣 🤣炒得啱啱好 口感鮮脆☺️-🍹什錦水果梳打$48入邊有雜果 同埋石榴汁🤩-🥥椰汁紅豆冰 $52椰汁味道濃 好解渴☺️-📍泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓-
🤣地道泰國菜🤣

🥥椰汁紅豆冰 $52
椰汁味道濃 好解渴☺️

📍泰簡單

2024-03-20 17 瀏覽
銅鑼灣適合聊天的泰國菜餐廳上網看食評說這家泰國菜餐廳性價比高,適憑朋友生日,就來試一試。餐廳的Vibe幾好,店員安排了一個角位給我們,而且不設用餐時間,很適合我們聊天。Spicy & Sour Prawn酸辣蝦湯裏有1隻很大隻的大頭虾及很多蘑菇,有少少辣,而味道偏酸Maly Sau Baby Cabbage炒椰菜苖很好有鑊氣及爽口Minced Pork正正常常,不過不失King Prawn Fried Noo皇宮大蝦蛋網炒金邊粉的大蝦彈牙,配有很多蛋碎、乾豆腐、芽菜我們還點左2杯特飲Pineapple Juice & Mixed Fruit ,都很清新泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
銅鑼灣適合聊天的泰國菜餐廳

Spicy & Sour Prawn

Maly Sau Baby Cabbage
炒椰菜苖很好有鑊氣及爽口

Minced Pork
正正常常,不過不失

King Prawn Fried Noo
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉的大蝦彈牙,配有很多蛋碎、乾豆腐、芽菜

泰簡單
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
依間餐廳係總統戲院頂層 全間鋪頭都係由地道泰國人經營 連啲裝修都好有泰國風味🇹🇭🍀冬陰功辣度恰到好處 吾會太辣 幾岩吾太食得辣嘅朋友仔😉 入面有三隻大蝦 新鮮彈牙🦐 仲有好多菇係入面 一路飲住冬陰功再咬口吾同食材 好入味☺️🍀蝦醬炒通菜通菜好有鑊氣 上枱嘅時候已經聞到好香😍 用蝦醬調味 味道更加濃郁 每一啖都好夠味 好好食😋🍀生菜包肉碎嘅味道濃郁 配生菜一齊食好正🤪🍀蟹肉炒飯味道偏清淡 炒飯有少少濕 如果乾身少少會更加岩我口味😗 蟹肉份量都吾算好多 但味道都吾錯 下次試下炒粉類先🤣🍀漫天飛花由新鮮火龍果溝橙汁而成 感覺好新穎 飲到橙汁嘅酸甜 又咬到火龍果嘅核 味道幾得意😛

🍀冬陰功

🍀蝦醬炒通菜

🍀生菜包
肉碎嘅味道濃郁 配生菜一齊食好正🤪

🍀蟹肉炒飯

🍀漫天飛花
呢間泰國菜我間唔時都會同朋友上去坐坐☺️鍾意佢好就腳係鬧市內總統戲院樓上店員清一色全泰國人 好地道😊椰汁雞湯同傳統既雞湯唔同 椰汁既甜之餘更多係類似冬蔭功個種酸幾特別不過應該唔係人人岩食🤔燒豬頸肉呢個我次次都會食 係招牌菜豬頸肉大大件厚切彈牙又有燒香 咸魚炒椰菜苗椰菜苗本身爽口 加咸魚濕炒有獲氣得來好香口就連唔食菜既朋友都試多兩啖菠蘿炒飯賣相一流 用料充足菠蘿挖得深 飯量亦都大甜甜既雞絲肉鬆提升左口感唔單調幾欣賞飯身炒得乾身 漫天飛花/柚香鮮提子冰特飲多選擇漫天飛花有鮮火龍果同橙汁比較清淡柚香提子冰就岩我口味啲 酸酸地開胃
呢間泰國菜我間唔時都會同朋友上去坐坐☺️
鍾意佢好就腳