2011-11-28 132 瀏覽
一間平平無奇的店 都可以內藏美食的喔!!這個泰國餐廳就是啦 每樣都好好吃!!!我點了椰青($2x) 只可惜不夠冰 可能是天氣變涼了 但好清甜!!咖哩炒蟹:: 雖然要$200一碟, 但真的好大一盆肉蟹真的好多肉喔 好鮮美 只可惜咖哩不夠辣 但好香下次再吃的時候 要加辣才行 嘻嘻XP蒜蓉包($15~20):: 超鬆脆的~蒜香好讚!! 沾上了咖哩蛋醬..就是人間極品薄餅($15~20):: 好香 好鬆喔~ 咖哩的最佳伴侶就是薄餅啦XD鹽燒烏頭($80):: 這是爸爸介紹的 因為他跟同事來吃過 好好吃烏頭的皮可以一下就把皮拿掉 魚肉燒得好香喔 咸咸的鹽燒的真的比明爐烏龍好吃多多多多多了~~~*炸蝦餅($48):: 很彈牙, 好有蝦的香味, 只可惜每件蝦餅的Size變小了
一間平平無奇的店 都可以內藏美食的喔!!
這個泰國餐廳就是啦 每樣都好好吃!!!

椰青
蒜蓉包
薄餅
炸蝦餅
2011-04-13 77 瀏覽
每個星期三都會去九龍城試唔同既餐廳,此區既泰國餐廳好多, 乾淨光鮮既店面餐館又有,小型既粉麵檔又有,類似大排檔平民式既又有。今日放工黎試呢間泰式美食,本身都唔會覺得會有咩出奇既美食,因為呢度實在太多太多泰國野食,來來去去用黎香料同手法都差不多,所以今次點返D慣常既泰國出名小菜黎比較一下。先黎應該讚賞一下,呢間既送菜速度好快,我見廚房煮菜既師父只有一兩個,但係我地3人點左六、七碟菜,每隔兩三分鐘已經有一碟上菜,當然份量唔太大碟,岩1-2人食用(每碟)冬蔭公湯: HKD 60先讚賞呢個冬蔭公湯,佢既辣味唔搶口,因為我本身都食唔到太過刺激性既辣,而呢個椰奶多,仲有火鍋一直煮熱,整體味道都好好。泰式鳳爪沙律 : HKD40左右呢碟菜式個汁酸酸辣辣,食完好開胃,用黎做前菜非常引起食慾。蒜茸包非常脆口,不過蒜茸味唔太突出,若果真係喜愛pizza hut既好大陣蒜茸味既朋友反而可能會有少少失望,因為佢既味道只係好似一個法式麵包塗上少少牛油而已,不過我都滿意香葉炒乳鴿 : HKD 50-60好奇怪地覺得點解泰國會有乳鴿食,佢既做法好特別,先將乳鴿炸一炸令外皮好脆,再用蒜、紅椒爆香乳鴿同豆角,上面既唔知
每個星期三都會去九龍城試唔同既餐廳,
此區既泰國餐廳好多, 乾淨光鮮既店面餐館又有,
小型既粉麵檔又有,類似大排檔平民式既又有。

今日放工黎試呢間泰式美食,本身都唔會覺得會有咩出奇既美食,
所以今次點返D慣常既泰國出名小菜黎比較一下。

先黎應該讚賞一下,呢間既送菜速度好快,
我見廚房煮菜既師父只有一兩個,但係我地3人點左六、七碟菜,
冬蔭公湯: HKD 60
先讚賞呢個冬蔭公湯,佢既辣味唔搶口,
因為我本身都食唔到太過刺激性既辣,而呢個椰奶多,
仲有火鍋一直煮熱,整體味道都好好。
泰式鳳爪沙律 : HKD40左右
呢碟菜式個汁酸酸辣辣,食完好開胃,
用黎做前菜非常引起食慾。
蒜茸包
非常脆口,不過蒜茸味唔太突出,
因為佢既味道只係好似一個法式麵包塗上少少牛油而已,
不過我都滿意
香葉炒乳鴿 : HKD 50-60
好奇怪地覺得點解泰國會有乳鴿食,
佢既做法好特別,先將乳鴿炸一炸令外皮好脆,
再用蒜、紅椒爆香乳鴿同豆角,上面既唔知係咩香葉,
食落去脆脆,味道似紫菜味,好特別既泰式菜,
我非常喜歡呢道菜式!
泰式炒飯: HKD 45左右
普普通通,味道唔算好特別,
只係香料炒豬肉同飯而已。
2011-04-13
  • 香葉炒乳鴿,冬蔭公湯
2011-04-01 42 瀏覽
是次都唔記得係第幾次幫襯啦,以前都覺得呢度幾好,嘢食平有一定水準出菜又快,洗手間又乾淨,但自上次(約三星期前)幫襯過之後開始對佢哋嘅服務態度改觀.上次同老婆大人兩個人去食,我不嬲食嘢都快我老婆大人好多,所以我食完就攞手機出嚟上下網打發時間,點知個侍應(紮馬尾望落去最後生嗰個)突然問我哋啲嘢食齊未仲會唔會叫嘢食,我話唔會再叫嘢食架啦,我望下門口出面原來有人等緊位,我哋食嘢不嬲都好識做食完就走唔會喺度磨爛蓆,我同老婆大人講有人等位之後老婆大人都即刻加快速度食,點知馬尾侍應拎張單埋嚟叫我哋埋咗單先,點呀,未食完就要人埋單分明趕客啫!食完我哋就拿拿聲走人.我哋都明白佢哋都係想快喲做多一台客,但出啲咁嘅招真係令人覺得好討厭!到噚晚再去,同老婆大人講好如果再係咁以後都唔去呢間,反正九龍城大把泰國菜館.我哋食食下出面又有人等位,上次個馬尾侍應(今次紮雙馬尾)已經成日係咁昅住我哋,一見有邊碟食完即刻收走,到我食完停咗手,碟金邊粉仲有3分1,蝦餅仲有1個,老婆大人電話响聽個電話,馬尾侍應即刻(老婆大人聽電話5秒都冇)埋嚟問啲嘢仲要唔要!我碌大雙眼話梗係要啦! 哇! 真係冇嘢吓話,使唔使咁呀,你不如直接同
我哋食食下出面又有人等位,上次個馬尾侍應(今次紮雙馬尾)已經成日係咁昅住我哋,一見有邊碟食完即刻收走,到我食完停咗手,碟金邊粉仲有3分1,蝦餅仲有1個,老婆大人電話响聽個電話,馬尾侍應即刻(老婆大人聽電話5秒都冇)埋嚟問啲嘢仲要唔要!我碌大雙眼話梗係要啦! 哇! 真係冇嘢吓話,使唔使咁呀,你不如直接同我哋講出面有人等叫我哋食快啲唔好聽電話啦!我係一個唔鍾意同人嘈嘅人,但都有啲忌唔住,心入面已經諗好如果再好似上次咁叫我哋埋單先嘅話,我就會大大聲同佢講叫佢唔好淨係問我哋,問埋其他食緊嘅客係咪唔會再order,係就埋埋單先! 到最後另一位侍應問我哋會唔會叫甜品,我話唔會叫啦好快走架啦,佢哋先冇叫我埋咗張單先. 食完老婆大人嘴都未抺我就話走人出去慢慢抺.
講真,講平,呢間未係最平,講好食,亦唔係最好食,但呢種咁嘅待客態度真係多謝晒! 我只可以講一句'後會無期'!
2011-03-31
2011-02-14 41 瀏覽
今晚叫了冬蔭功湯,椰汁,咖哩炒蝦,蒜蓉包和串燒。串燒沒有甚麼特別,不是很好吃,而咖哩炒蝦的咖哩和冬蔭功湯都不會太辣,適合怕太辣的人,亦即是我,同時炒蝦的蝦是已經拆殼的,所以吃的時候很方便。蒜蓉包很香脆,配上咖哩炒蝦的咖哩汁味道不錯。
今晚叫了冬蔭功湯,椰汁,咖哩炒蝦,蒜蓉包和串燒。
椰汁
冬蔭功湯
咖哩炒蝦
串燒(雞,牛,豬)
2011-02-12
椰汁
冬蔭功湯
2010-11-17 4 瀏覽
再一次到泰式美食吃晚餐,不過好像已經事隔一年了......今次依舊叫了炸蝦餅,串燒及菠蘿炒飯......三樣東西的味道都很好,特別是串燒!另外第一次叫了泰式炒粉絲,味道一般,由於我個人其實對粉絲沒有什麼興趣,所以下次未必叫了......
2010-11-14
2010-08-27 25 瀏覽
因為要買校服先經九龍城.系E度實在太多間泰式餐廳一度行一度睇D鋪頭賣既泰式食品,行到攰就隋便到一間食.一入到去,見到人客吾多.不過見到D野食都幾好^ ^其實有其他野食,不過我覺得E一D係最好味
2010-08-26
梛靑
三色冰
泰啤
蝦醬通菜
2010-07-16 20 瀏覽
3人行(女) 點了5款泰菜1.泰式炒介蘭2.泰式炒金邊粉3.泰式炒飯4.炸雞卷5.椰汁糕拼椰汁大菜糕泰式炒介蘭 $35點叫後不足4分鐘就送上了 超快!!!上枱還是不斷出煙的!~.~吃了一口 感覺十分好那味道確實是泰式味道!奈何我說不出是用了什麼材料 抱歉加上蒜蓉和紅椒就是十分惹味~泰式味!good!!自己炒不了這味的泰式炒金邊粉$38份量適中 配料下得足夠絕不油膩也不乾巴巴的 熱呼呼而且帶少許濕潤 十分好美中不足是泰式味道不夠香濃 也欠奉檸檬!! 泰式炒飯 $40也是有說不出清香的泰式味道而且配料有蕃茄是顯得更健康!好同樣欠奉濃濃的泰式味~~炸雞卷 $40個人覺得只是一般 泰式味失色了椰汁糕拼椰汁大菜糕 $12/半打椰汁大菜糕清甜爽口 不錯椰汁糕在一層椰汁糕下藏有粒粒西米!十分不錯;P總結1.上菜速度十分有效率 食物熱度足~2.價格合理 大約$35-453.地方十分寬敞 可放個人物品 吃罷後不會被趕走4.唯獨整體味道泰式味道不夠香濃 加以改善更好=)
3人行(女) 點了5款泰菜

1.泰式炒介蘭
2.泰式炒金邊粉
3.泰式炒飯
4.炸雞
5.椰汁糕拼椰汁大菜糕

泰式炒介蘭 $35
點叫後不足4分鐘就送上了 超快!!!

上枱還是不斷出煙的!~.~
吃了一口 感覺十分好

也欠奉檸檬!!

泰式炒飯 $40
也是有說不出清香的泰式味道

而且配料有蕃茄是顯得更健康!好
同樣欠奉濃濃的泰式味~~

炸雞卷 $40
個人覺得只是一般 泰式味失色了

椰汁糕拼椰汁大菜糕 $12/半打
椰汁大菜糕清甜爽口 不錯
椰汁糕在一層椰汁糕下藏有粒粒西米!十分不錯;P

總結
1.上菜速度十分有效率 食物熱度足~

2.價格合理 大約$35-45
3.地方十分寬敞 可放個人物品 吃罷後不會被趕走

4.唯獨整體味道泰式味道不夠香濃 加以改善更好=)
不乾不油膩 帶少許濕潤剛剛好
泰式味道最香濃 好!
泰式味香濃不足 配搭蕃茄感覺清新健康)
炸雞卷
椰汁糕拼椰汁大菜糕
2010-07-02
不乾不油膩 帶少許濕潤剛剛好
泰式味道最香濃 好!
椰汁糕拼椰汁大菜糕
  • 泰式炒介蘭
2010-06-11 1 瀏覽
呢排胃脹脹, 好似無咩食慾咁......所以諗住揀泰國菜, 酸酸辣辣開胃d~九龍城真係有好多間泰國菜館, 上網睇過, 揀左其中一間試試......入到餐廳兩邊都是長枱, 當時有幾張枱有客, 如果滿坐, 我想都幾迫呢....我地點左 :鐵板蠔仔蛋 - 好食, 好多蠔仔, 送白飯一流, 單食有少少漏~生蝦刺身 - 爽甜, 汁一流, 可惜只有八隻, 有十二隻更好!!豬頸肉炒飯 - 不錯, 豬頸肉很簿~椰青 - 清甜, 椰肉很軟, 消暑解渴!!因為肚餓關係, 忘記左影相tim~食完離開攞左張卡片, 突然諗起, 當初揀係咪呢間呢?(哈哈~答案原來真係入錯鋪頭, 個名差唔多, 原本揀個間應該係後幾間鋪呢)不過呢間整體都不錯呢
我地點左 :

豬頸肉炒飯 - 不錯, 豬頸肉很簿~

椰青 - 清甜, 椰肉很軟, 消暑解渴!!

不過呢間整體都不錯呢

2010-06-10
  • 鐵板蠔仔蛋
  • 椰青
2010-04-24 9 瀏覽
今天晚上剛剛吃的時候, 感覺不錯, 食物很好味, 但到最後, 服務員趕客走, 搞到我食得好急, 仲差D吃唔完! 離譜!
2010-04-24
2010-01-07 1 瀏覽
睇完食評去左依間泰國菜, 超正!!!!1. 生蝦刺身 $70 7隻 勁爽口, 個酸辣汁好正, 而且個蝦頭係炸左架, 食完唔想食日本既蝦了...2. 蝦醬炒飯 $3x味道岩岩好, 不錯3. 燒鰂魚 $60正! 魚面有鹽, 肉好有味, 唔使點個汁都好好味, 係魚中間有d蔥, 所以令到個魚好入味4. 炸蝦餅 $38ok!5. 咸魚炒芥蘭 $35味道普通6. 芒果白"米需"米 $3x 好得意, "米需"米+椰汁, 好似好怪, 但係+埋凍凍地芒果, 感覺好正!!4 個人total $346
睇完食評去左依間泰國菜, 超正!!!!

1. 生蝦刺身 $70 7隻

2010-01-06
  • 生蝦刺身
  • 燒鰂魚
2009-12-10
飲過佢唔同的飲品,始終最好味都係芒果汁
呢個炒芥蘭炒得好好味.
平日食開咖哩蟹,今日兩個人就叫個咖哩蝦..好好味
一定要叫碗白飯先得
2009-12-09 3 瀏覽
放工已是1830,到達此店已是2115,過了晚飯時間,店裡客人寥寥可數。昨晚跟友人試了以下菜式:生菜包 - 友人點了微辣的豬肉,稍試了一點,味道帶酸,開胃之選!雞牛串燒 - 略嫌偏乾,每種試了串,味道一般。泰式炒金邊粉 - 金邊粉炒得很好,惹味而且不會太乾,值得推薦!椰汁 - 原本打算叫椰青,怎料落ORDER的時候卻點了椰汁,每喝一口盡是椰粒(是椰絲奶油包的那一種),我也不知道算不算美味啦,哈!但比較之下,當然椰青會比較好喝得多。可樂 - 原本可樂不算是一道菜吧,但我的椰汁來了,友人的可樂卻遲遲未到,或者生菜包太辣,友人忍不住呢喃:「或者佢D可樂要煲既呢?」 哈哈,算是一點點不完美吧。落ORDER時沒看價錢,原以為$300走不了,埋單不過$150

昨晚跟友人試了以下菜式:
雞牛串燒 - 略嫌偏乾,每種試了串,味道一般。

2009-12-08
  • 泰式炒金邊粉
2009-11-29 9 瀏覽
經常到九龍城吃泰國菜,還是比較喜愛這間" 泰式美食",價錢便宜之外,食物質數亦不差......今次與往常一樣叫了菠蘿炒飯,炸蝦餅,串燒(雞,牛,豬)及炒菜,當中菠蘿炒飯和炸蝦餅是最好吃的,值得一試......炸蝦餅十分香脆,每次必叫!
珍多冰
2009-11-08
2009-10-03 3 瀏覽
之前做診所果時有個姑娘介紹呢度D野食好地道,係正宗泰國風味因為祖母係泰國華僑,於是就變左同佢食泰菜ge好地方 =p最近一次係同中學同學去食,叫左幾樣野:『小食拼盆』-- 每次都會叫,一碟有齊炸蝦餅、魚餅、雞翼、春卷、無骨鳳爪,真係好味又抵食XD『咸魚炒芥蘭』-- 我係一個唔鐘意食芥蘭ge人,但就只有呢度ge芥蘭我先會食,好爽口又唔會太咸『泰式炒飯』-- 呢個係我第一次食,估唔到d泰國臘腸又ok wor~『沙嗲蝦』-- 之前食過一次,但今次d沙嗲醬稀左少少=.=其實我覺得呢度d沙嗲醬係最好食ge(爆)因為佢加埋粗粒花生醬,食落超香,所以每次我都係叫『泰式串燒』or『沙嗲蝦』XDDDD
之前做診所果時有個姑娘介紹呢度D野食好地道,係正宗泰國風味
因為祖母係泰國華僑,於是就變左同佢食泰菜ge好地方 =p

最近一次係同中學同學去食,叫左幾樣野:
『沙嗲蝦』-- 之前食過一次,但今次d沙嗲醬稀左少少=.=

其實我覺得呢度d沙嗲醬係最好食ge(爆)
2008-09-25
  • 小食拼盆
  • 咸魚炒芥蘭
  • 泰式串燒
  • 沙嗲蝦
(非會員)
其實這次係第二次去但這間泰國菜的菜式水準仍能保持吃得十分開心和滿足今次一個4口去吃叫了6個菜~咸魚炒通菜~咖哩蟹~燒烏頭~泰式金邊粉~冬蔭功~泰式蠔餅我首推 咖哩蟹 燒烏頭 泰式蠔餅真係好好味吃不完可打包o^^o
2009-10-01
咸魚炒通菜
燒烏頭 好好味 加上個辣汁 真的好好吃
冬蔭功 不太辣 如喜歡辣的朋友可能不滿意 但因為我家人不算太能食辣 大家飲得很開心
蠔餅 味道較淡 但加上汁也好好味
金邊粉