2011-06-21 21 瀏覽
本人和朋友在中環上班,特意乘港鐵黎開餐,事源早前經開飯團購買左48蚊O既午市放題, 加一以原價98蚊計算。選擇包括中、越、泰O既食品,款式都算OK,尤其以呢個價錢連車費,係中環都唔可以去飲餐茶,普通一個set lunch都唔得。我地12:20到達,1:45離座,我地都食左多過一半O既野食,入座率達七成左右,上菜都算快,至O岩我地咁趕時間,又想食多D o既食客。因為怕唔夠時間同好飽,所以食到後面果D都係食左一、二啖。呢個越南雞絲河唔多掂! 河粉好鞋,湯底有怪味,我都係食左2啖。旁邊果碟係青胡椒炒豬頸肉,豬頸肉炒得好林! 大半碟清左。泰式蝦膏炒豬頸肉呢碟都OK! 豬頸肉炒得好林! 翡翠花枝片味道同前果2碟炒豬頸肉都無乜分別,但都OK好味,都係大半碟清左。旁邊果碟係原只葱燒蝦,雖無蝦味,但十分香口。呢個泰式炒飯食到最尾太飽啦! 食左2匙,甜甜地,無乜料,尚算OK!呢款甜品都OK,有酒店水準,奈何都係太飽,都係食左1啖。因為食左木糠布甸,佢成杯都好多忌廉,得面係餅乾粉。旁邊果碟係奶凍就唔多掂,唔滑,頗硬左少少,1啖即止。

越南雞絲河
呢個越南雞絲河唔多掂!
大半碟清左。
泰式蝦膏炒豬頸肉
泰式蝦膏炒豬頸肉呢碟都OK! 豬頸肉炒得好林!
泰式炒飯
芝士蛋糕
木糠布甸同奶凍
2011-06-20
泰式炒飯
芝士蛋糕
  • 芝士蛋糕、中菜
2011-06-08 22 瀏覽
正如食友所言,有時要將放在「倉底」的飲食經驗發表出來,不多不少也需要一些推動力,還要是不太愉快的。另一方面,卻是不說不舒服,也好,就趁今天有點時間之下,「的起心肝」地埋齋。上個月的佛誔日下午,一家人也不吃齋,那天由舍妹請客,到了這尖沙咀金馬倫道某商業大廈的四樓,名為月瀧天的食肆。有點面善之下,其前身應是一間名為和味館的食肆,主要提供「日中越泰」的任食放題,食物水準只屬一般,勝在那天旨在慶祝平安夜,一家人旨在熱鬧之下,總算勉強合格。雖知幾個月後,連招牌也轉變了,但發覺菜單的食物款式,以致環境陳設,也和「上手」也是大同小異。午市的放題原來可以作出「分拆」,家妹也預先進行團購,捨棄日本菜的部份,每人也只是六十餘元而已。始終還有中式、泰式和越式的食品,加上甜品,約有五六十項。如果平心一點而論,食物水準其實不差,某些還接近小菜館子的質素,可惜份量上也是就住就住,加上中段的漏單極為嚴重,遞了多張點菜紙後,就是沒有食物上來,出現一大段斷層時間,卻見人家不斷進食,唯有到自取的甜品吧處拿些甜食來充飢。到了中後段,可能廚房的壓力減輕了,食物總算陸續上來,此時別一問題又來了,在節奏不均之下,後段來了一碟又一

到了中後段,可能廚房的壓力減輕了,食物總算陸續上來,此時別一問題又來了,在節奏不均之下,後段來了一碟又一碟的東西,更要在離開的時段,來上數碟的炒飯及炒河的食品,敢問你會吃得愉快嗎?!

順帶一提,雖然號稱食物款式多,其實不少也是炸物或香口東西,辣味的亦佔上不少,正值家父喉管不太舒服,吃完後也立即病發,雖然論及責任,也不全是餐廳的錯,也建議在口味上,也應該平衡一點。

雖然價錢不貴,味道亦不算太差,這一餐就是不如人意,因為好的餐飲經驗,還需要良好的配套相輔相承,絕對不是這樣子的。
食物款式數量,也是不多不少。
蔗蝦、炸鮮魷、鳳尾蝦,勉強來說還是香口
沙拉骨和生炒骨還算不俗,可惜份量偏少,最下面的是黑胡椒豬頸肉
有酸辣湯和泰式冬蔭宮,等侯需時,還是飲杯青檸梳打好過
時蔬有鹹魚炒芥蘭和炒蒜苖,略有些許鑊氣,冷吃則有青木瓜沙律,吃得有點渣
中後段有香茅雞翼和炸春卷、另有辣味燒三文頭,也等得太久,一人份的炸腐皮,就真只得一塊
四川風味的水煮牛肉和老干媽鮮魷?! 只得辣沒有麻
百合炒帶子、賽螃蟹和麻婆豆腐,實在來得太遲,吃不得滋味
蒜蓉包沒有香氣、炒飯和炒河卻是尾段來了兩至三次
勝在有個甜品吧作解飢之用,西式餅食還算可以
總算來四碗黑糯米埋尾,味道略甜,慕絲很滑,但賣相就..........
2011-05-10
食物款式數量,也是不多不少。
2011-06-06 4 瀏覽
由於早前買了$48團購,買完才發現之前很多食評都彈到一文不值,又話食物要等好耐,朝早開巿無耐就已經賣晒。所以都不會對此期望太高。今個星期終於抽到時間,與家人上嚟試菜 。環境方面:大約12:30PM,我們進入餐應,環境格局都算合格及乾淨,待應安排我們在卡位坐下。環觀周圍客人不多,都只係佔咗五分一客人。上菜速度:第一次遞咗紙仔後,叫咗3杯野飲,都可以MISS咗兩杯。幸好經理路過都有問我們係咪有咩未到。算很細心。但之後的小菜就真的等了很久,每次差唔多至少等15分鐘。但侍應方面就需改善,人流唔多但每次舉手都可當視而不見。飲品方面綠茶可以不飲,完全無綠茶味,好似當天第二次想添飲時,侍應只是拎壺茶倒落個杯,十足平時係茶餐廳的茶咁,至於咸檸七,值得一試,超解渴~好味!食物方面由於團購關係,刺身一項就無得享用啦,而可選擇的項目之一,辣味篇無得試,因為我們唔吃辣的,唯有主政其他食物。每碟小菜的份量均很迷你版,可能方便客人可以試盡每道菜。蔗蝦:好味,第2次點菜仍有供應未至於荔茸盒:做得出色,不會太甜牛油炒雜菜:牛油味好濃,配合姑一齊吃超正,可惜D菜好似未煮熟,稍為遜息原隻葱燒蝦:大隻,燒得好入味沙拉京都骨

上菜速度:

飲品方面
至於咸檸七,值得一試,超解渴~好味!

食物方面

每碟小菜的份量均很迷你版,可能方便客人可以試盡每道菜。
蔗蝦:好味,第2次點菜仍有供應未至於
荔茸盒:做得出色,不會太甜
原隻葱燒蝦:大隻,燒得好入味
沙拉京都骨:
京葱爆牛肉:葱多過牛肉
賽磅蟹:好咸、有蟹殼

月瀧天小炒王:同花枝片嗰碟差不多
鮮白合炒翠肉瓜:白合好琳
越式香茅豬扖:好大件但水準一般
青木瓜絲沙律:不好吃
青胡椒炒豬頸肉:青胡椒味很出,豬頸肉琳咗D
泰式炒貴刁:一般

甜品方面:
雀巢雪糕:味道選擇多
木槺布甸杯:其不過不失,好味
藍啤梨芝士餅:細細件,不過好快就無晒LU
椰汁紫米露:很熱,不太甜

總括而言:
以HK$48+$10(以原價加一服務費),有咁多野食,算不錯 。食物質素唔算太差,只係等候時間比較耐,可改善。甜品方面如多D會更好。

餐單
餐單
正~越南蔗蝦
正~香酥荔茸盒、腐皮卷
北越蒸粉卷
  • 北越蒸粉卷,越南蔗蝦,鹹檸檬七喜
第一次o係 openrice 團購以 HK$48 買左價值 HK$98 的午市自助餐卷見到食評毁譽參半去之前其實都驚驚地入到去見到內部環境都OK由於見之前d網友大部份話漏單嚴重所以兩個人就一次過點十幾樣野點知佢一喋都無漏 =.=我地差唔多一張order 紙就食到飽晒 講番食物呢度d野食唔係唔好味而係無咩味正如之前網友們所講酸辣湯, 東蔭功湯, 水煮牛肉等都無乜味而糖醋魚又同咕嚕肉一樣味大部份食物都比較適合唔鐘意太濃味道的人仕比較推介的有以下食品:門口自取的甜點蔗蝦同雞翼都幾有水準. 反而春卷就麻麻地沙拉骨味道還唔錯賽螃蟹同椒鹽鮮魷就麻麻地啦..無乜味道以 HK$48+ HK$10 服務費一位黎講, 質素可以接受有機會可能都會試下晚市d魚生味道如何
第一次o係 openrice 團購

講番食物
呢度d野食唔係唔好味
而係無咩味
正如之前網友們所講
酸辣湯, 東蔭功湯, 水煮牛肉等都無乜味
而糖醋魚又同咕嚕肉一樣味

賽螃蟹同椒鹽鮮魷就麻麻地啦..無乜味道

有機會可能都會試下晚市d魚生味道如何

2011-06-04
2011-05-29 5 瀏覽
用團購去食咗個放題午餐..大致上都ok即係比較普通...不致於太差..只是甜品同飲品太少選擇, 應該係到尾聲根本冇甜品供應..食物大致上中式都差不多同樣味既..食唔到什麼特別味道.....越式有d好辣...酸辣湯好普通太稀...賽磅蟹都ok..但到尾聲竟然話冇晒甜品,好彩一入去個時拎咗幾件,唔係連食都冇...但執野都幾快,收單都幾快, 服務態度都OK..如果再去..可能機會唔大..
太熟啦..又無味...
京都骨...太多漿...
煎蓉包...比較硬
椒盬鮮魷 正
無味...~_~
蔗蝦..同甜品..正

但執野都幾快,收單都幾快, 服務態度都OK..

如果再去..可能機會唔大..

2011-05-28
無味...~_~
蔗蝦..同甜品..正
椒盬鮮魷 正
煎蓉包...比較硬
京都骨...太多漿...
太熟啦..又無味...
  • 蔗蝦
其實預左中式任點任食不會有好強水準,不過見佢有埋越泰式和辣味菜式,飲品和甜品全部任食都只是$60/人,就當一家人一個聚會即管試下.去之前看過其他都是買左團購票的網友的comment 都已經打定輸數,但已經已付了錢也唯有照去, 好彩是家人,如果是朋友的話, 真是驚被人釘牌.最近少寫''長篇大論'' 的食評因為好花時間,除非印象很深刻的食肆中式:咸魚雞粒炒飯只有少少咸魚(預左)但又唔算差,如果多番d料都算係合格的; 其他如生炒骨, 糖醋魚塊,賽磅蟹, 椒鹽鮮魷, 翡翠花枝片雖然係唔多強但未去到極差, 最少不會得個咸字, 但西蘭花炒菇(西蘭花好淋) 就勁唔掂, 10分是滿分,則有3.5分 越泰: 最好味是香茅雞翼, 庶蝦ok, 越南春卷冇料,外皮粉醬偏厚, 辣椒炒青口唔辣,整體越泰式2.5分咁尚下辣味篇 : 勁差是酸辣湯,完全冇料,只是湯水加辣椒油和微弱的酸味,如果飲得太快個陣酸味會一飲而過 ; 第二個勁差是水煮牛肉, 調味出錯了竟然牛肉入口是甜味的, 完全唔辣, 辣椒炒蛋九唔搭八Feel,四川辣子雞又是唔辣, 咸魚炒芥蘭冇咸魚, 總體辣菜都唔辣, 評分是1分發覺同辣味有關的菜式都唔唔掂檔
香芧雞翼,庶蝦
藍莓芝士餅,賽磅蟹,茸蓉包

發覺同辣味有關的菜式都唔唔掂檔

甜品: 雪糕有芝麻,云呢拿和朱古力味, 是牛奶公司貨, 還試了黑森林 (好味呀)和藍莓cheesecake (是硬芝士我喜愛的那種可惜入口有d糊口), 可惜木槺蛋糕Tiramisu香橙芝士餅全部賣晒
, 家中小朋友頗失望, 話早知唔理3721叫左甜品先啦

飲品: 有密桃特飲,咸檸七,荔枝蜂蜜味道略淡但未致於飲水, 汽水等等

但到1:30咁尚下,有一個員工走過來說只剩下這兩碗雞絲河粉和生牛河粉,問我地要唔要,其實我地都唔記得是否有叫過乜乜河粉但照殺可也,河粉味道又ok呀,但只是點多時間,河粉咁快就冇貨, 實在唔多掂, 河粉又不是要廚房煮的菜,只是入貨問題而已, 連咁一般的河粉的stock control都做唔好, 實在無話可說

初時以為我地6個人可以叫多幾款試下, 但寫完食評又好似唔係叫左好多咁, 又唔記得自己剔左d乜, 所以冇乜留意漏單情況是否嚴重,

辣椒膏炒青 口
翡翠花枝片
只記得其中一味叫生炒骨
春卷,咸魚炒芥蘭
西蘭花炒菇, 辣椒炒蛋
水煮牛肉(差), 蒸粉卷(不過不失)
2011-05-21
香芧雞翼,庶蝦
見到咁多人都話5好食...所以特登寫我ge第一次食評=]之前有fd同我講話呢間好好食..所以我特登book左位去過生日=]]咁我地book左5點45因為6點前有8折..平好多!!!同埋仲有cake送ga(有栗子cake, 黑森林,同雜果揀)去到ge時候..d waiters好好態度...而家上野好快..即使去到人開始多ge時候..上菜同收野ge時間都係不變ga我地叫左好多野食!!! 5少得..蔗蝦, 蝦天婦羅, 刺身..呢幾樣都叫左4-5round刺身:..舊舊都好厚身..而家好新鮮..係我食過最好食=]蝦天婦羅....炸得夠晒脆,d蝦好有咬口..正蔗蝦.....sushi....暖暖地..好好食=]個個食完都話好好食...仲食地5停之後到last order//我地叫多round 刺身就冇la...話就話last order...d cheese cake依然可以叫waiter去門口到攞..之後我地想食雪糕..有個waiter好好人咁幫我地攞左2個出黎!!!!呢餐真係心滿意足la之後我地有coupons...埋單每個人都係140..平啊掛住食..冇影到相tim!!!!下次一定會再去g
見到咁多人都話5好食...所以特登寫我ge第一次食評=]
之前有fd同我講話呢間好好食..
所以我特登book左位去過生日=]]

刺身:..舊舊都好厚身..而家好新鮮..係我食過最好食=]
蝦天婦羅....炸得夠晒脆,d蝦好有咬口..正

蔗蝦.....
sushi....暖暖地..好好食=]

個個食完都話好好食...仲食地5停

呢餐真係心滿意足la

之後我地有coupons...埋單每個人都係140..平啊

掛住食..冇影到相tim!!!!

下次一定會再去ga=]]]
  • 蝦天婦羅
  • 刺身
  • 藍莓cheese cake
2011-05-23 10 瀏覽
二姐夫伉儷請我老公吃預祝生日飯,看到飲食男女有晚市六點前入座的8折coupon,即時上來Open Rice看看食評,讚的比劣的多,可以去馬,即時打去訂檯,今晚五點九,順便多口問一聲,有人在這星期內生日的,是否來得及送旦糕,接線的姐姐話,可以呀. 到達後,報上名來,我話4大1小,小的可以去量高度 (140cm以下,小童收費,$98位,成人$168位,星期五,六及公眾假期+$10.) 佢哋望都唔望我個女,便好客氣的話唔駛了. 這兒食物選擇真的好多,我們也點了好多來試.刺身類 : 三文魚+生蝦+立魚+北寄貝+馬刀貝刺身都好好食. 但....吞拿魚唔得,好像雪到死哂,再拿出來溶過雪似的,肉質好"梅",而且,有筋,即時吐番出來. 炸蝦天婦羅-->>第一轉,個粉漿唔夠脆,有少少淋,蕃薯天婦羅OK~ 第二轉叫既炸蝦天婦羅,剛炸起的,同之前果轉差天共地, 呢轉既粉漿好脆,我比90分,所扣既10分是因為第一轉及第二轉既水準不穩定既.燒冬菇-

這兒食物選擇真的好多,我們也點了好多來試.

第二轉叫既炸蝦天婦羅,剛炸起的,同之前果轉差天共地,

燒冬菇--->>好香,好好味

燒雞翼--->>好正,燒既火候,拿得剛剛好,味道都唔錯~

豬頸肉--->>我好怕食既,所以,我都沒試~

壽司類 --->>> 赤貝好爽口,帶子肉厚(但..不清甜),三文魚肉厚(但..沒鮮味),

鰻魚壽司,個汁好味,只是嚿飯,太大嚿
.但是....我們當然不可以用高級日本料理

的食物水準來評分囉,畢竟,我們只是付出百多元,以這個價錢,店主給與這個水準,

已是超值的,做人公平一些好.

金菇肥牛--->>,我冇試,唔知乜味的.

串燒牛--->>肉質嫩,沒渣,配埋個汁,好食到冇朋友~~

各式卷物--->>後悔得要C的唔係唔好食,而係,成肚飯~~

串燒雞軟骨&小丸子--->>我都沒試,但..囡囡及我家人都話好食.

水煮牛--->>>雖然只得幾片,但...牛肉沒用鬆肉粉嗱過的,所以,唔夠滑,但...正因為它

沒下鬆肉粉,這是我欣賞之處,個水煮"汁"不算太辣,但...當我

不小心咬到入面既花椒時,辣味便慢慢滲出來,如果店主把那些

花椒打碎來煮的話,相信不會咁嘥料.

越式庶蝦-->>>感覺上...與我在凍肉店買回家的差不多,不過不失

燒車里茄--->>超難吃的唔係粒茄唔好食,而係個汁有問題,

他們用了好像泰式燒雞汁來淋上串茄度,味道唔係好夾,放入口,即時吐出來.

意大利芝士杯--->>>好味,但....唔夠凍

藍莓芝士餅+香橙芝士餅--->>>芝士味好濃,甜度適中,好正,

要不是我已經好飽,一定唔會食....1件..咁少.

注意: (餅櫃的甜品,沒在order紙上的,行出去跟侍應拿,便可以了~)

黑森林(生日)旦糕-->>因為夠四位,所以,有旦糕送(而且味道唔錯的呢),最奇怪的係....

她們奉上旦糕果陣,沒問我老公拿身份證看的??

總括而言 : 這間食肆,我試到的只有兩款食物唔得既,吞拿魚刺身

燒車里茄,當我下次來果陣,可以不叫,其它食物都好好食,而且,選擇好多,

來一次,根本試不完的,也因如此,這間食肆一定有下次~

我們個個都捧著極之滿足的肚腩及胃腩離開~~正~~~

今天是星期日,四大一小,因有8折的關係,埋單$697蚊,

(我都唔知他們點計數的,因為,比我們計的數,仲平了,拉平均數來計算

$697柔4.5(四大一小),每位$154.90而已)

還有旦糕送,超抵食,最重要的係....又好食~ 值得一提的是店員有禮,

上菜又快,漏單只有一次(原本我們叫的越式香茅雞翼,最後也沒上檯,但..也只有這一次而已)

(P.S: 駕駛者,可以把車子停泊在金馬倫里,通利琴行右側的停車場,
星期一至五 08:00-21:00 $25蚊/小時, 星期六,日,公眾假期全日 $27蚊/小時)

第一轉炸蝦天婦羅,粉漿唔夠脆
第二轉既炸蝦天婦羅十分好食~
好正既串燒牛
好食,但..又唔應Order的卷物,因為,太飽肚了
每款刺身都好食,只有吞拿魚是失敗之作
燒雞翼,好正
水煮牛,片數不多,但..愛吃滑牛的人士,就不要叫了
芝士味好濃,甜度適中,好正(Order紙冇既,在餅櫃,叫侍應拿便可了)
送既黑森林生日旦糕,好好味,多謝哂^^
2011-05-22
$154.90 (晚餐)
生日
第二轉既炸蝦天婦羅十分好食~
好正既串燒牛
  • 赤貝壽司
  • 帶子壽司
  • 三文魚壽司
2011-05-22 13 瀏覽
1)越南蔗蝦 - 蝦肉爽口 2)牛油炒雜菜 - 好咸 3)越式生牛河 - 只有1件生牛,味道尚可4)賽磅蟹 - 蛋白好實, 但蟹有很少 5)宫保腰果雞丁 - 味道尚可6)鹹魚炒芥蘭 - 可能不是時令蔬菜,芥蘭略為老 7)越南香芧雞翼 - 味道尚可8)水煮牛肉-咸了點 9)意大利芝士蛋糕仔 - 好味
1)越南蔗蝦 - 蝦肉爽口

7)越南香芧雞翼 - 味道尚可

8)水煮牛肉-咸了點

9)意大利芝士蛋糕仔 - 好味
生日
  • 越南蔗蝦 - 蝦肉爽口 :)
2011-05-20
如果唔係團購$48自助餐,應該好少人會搵到上去呢間啩...明明係新開嘅,環境又唔係幾好。服務OK。除左蛋糕係自己去拎,其它都係即叫即整。加埋服務費$58,冇日式、燒野、火鍋,D餸超細碟,味道一般,上菜好慢,仲要漏單。。。雖然有送晚市coupon,都唔会吸引我地再来帮衬。。。
如果唔係團購$48自助餐,應該好少人會搵到上去呢間啩...
明明係新開嘅,環境又唔係幾好。服務OK。
除左蛋糕係自己去拎,其它都係即叫即整。

雖然有送晚市coupon,都唔会吸引我地再来帮衬。。。
2011-05-17
2011-05-19 2 瀏覽
太太有團購優惠,60元一位就有個任食午餐,基本上係無左日本菜啫,可接受!由於已訂位,一去到就可以就坐,但第一輪點選的菜等了超過15分鐘,可能廚房師父未上力,或者個鍋未燒熱掛,不過第一輪過後就好好多,接著入的ORDER紙,10分鐘內都可以到,而且無漏單,反而成日俾多我添,可能食左其他枱的點菜,大家記得寫枱號寫得清楚些吧!服務OK,換碟換得好密,但係傳菜的人就麻麻,成日飛碟,或者將碟菜放在枱邊就走左去!講完服務,都要講下食物質素,基本味道可接受,炸物多了點,煮物油了點,由於全枱不吃辣,辣物不詳,可推介的會係蔗蝦、雞絲粉皮、湯河同埋咸檸水,似乎東南亞菜式比中式菜做得好,以60元來說,絕對叫超值,好多中價菜館都未必有佢咁好食。最後都想表揚當日換碟那位小姐,佢好勤力,而且主動同客人講下野,問下客人夠唔夠食,抵讚。另外,希望店舖改善一下佢個甜品櫃,放正係大門,但攞甜品的櫃門卻在客戶坐位後面,攞甜品極不方便,而且有時仲撞到其他客人,好唔好意思嘛。

2011-04-30
  • 蔗蝦、雞絲粉皮、咸檸水
之前同老婆仔係團購睇到$48就有3個幾鐘的放題食,諗住搵到寶喇都知到佢沒有日式食物, 沒刺生, 不過$48就唔能要求太多了我地12點去到, 一坐低就我就9秒9咁點野食, 老婆仔就去拎cake仔食(的cake仔係自助的)因為睇到之前有食評話的野好耐先來, 又漏單多, 所以都怕怕地點左野食沒幾耐, 就有一個部長走過來話無晒河粉, 牛肉河賣晒我話你地剛剛先開始做生意, 一開始就賣晒?? 之後佢就改口話係尋晚賣晒, 今日沒貨咁都算了, 再過一陣, 又話叻沙都沒有, 咩都沒得食又話中越泰放題, 生牛河又無, 叻沙又無, 咖哩又無, 好似比人搵笨咁佢都中式熱食一般般, 有個糖醋魚塊比較好一的其他的熱食好多都係洋蔥, 青椒, 辣椒多, 肉就得3幾舊....唉仲有的野食好耐先出來, 有單又亂, 有的野去左旁邊張枱, 有的唔係我地叫的又來左最後老婆仔叫左個紫米露, 不過好稀, 唔係咁得的cake仔得一批, 比人拎晒就唔會再加的了......一定唔會再有下一次了!!(補充 : 最後要每人收$10服務費的)

咁都算了, 再過一陣, 又話叻沙都沒有, 咩都沒得食

佢都中式熱食一般般, 有個糖醋魚塊比較好一的

最後老婆仔叫左個紫米露, 不過好稀, 唔係咁得

的cake仔得一批, 比人拎晒就唔會再加的了......
一定唔會再有下一次了!!
(補充 : 最後要每人收$10服務費的)
2011-05-15
為了慶祝母親節,所以已預早訂位了原本訂了九點,但遲了十五分鐘才到...上到去眼見已滿座,只剩一至兩張枱可能是因為九點後有八折或是星期五吧!店員見到我家有肥B所以叫我們等等,拼了梳化邊的枱給我們,真細心開始點野食,中日越泰總共有十一張紙,真係有好多選擇刺身三文魚好肥美,鱆紅魚很新鮮北寄貝馬刀貝好爽口,甜蝦也不錯!前菜點左辣青瓜八瓜魚同刺身salad都不錯~但如果salad多d汁就更好!壽司,卷物卷物細細件,好精緻,容易入口!串燒串燒牛肉,雞軟骨,冬菇,墨魚丸,多春魚都好味炸物除了天婦羅油左d-,-其他也不錯,蔗蝦good~小菜牛柳粒,糖醋魚,椒鹽鮮魷..........每樣細細碟,所以都試好多款甜品&飲品特飲,啤啤酒都任飲我只點了咸檸七(好似好少放題會有,其他多數只有汽水)其他人就話荔枝同蜜桃都不錯,不過甜左少少.....因為帶了蛋糕去,甜品就只點了雪糕!驚喜的是雀巢雪糕整體來說~good-店員算有禮貌,接單會講「多謝哂」收碟亦好快手,又會講「唔好意思請問要唔要呀」等等等等...唔洗叫都有人會幫我換碟(出面好多放題係叫先會換= =)上菜速度也很快,還是熱的!bad-有兩三樣漏單...同埋
為了慶祝母親節,所以已預早訂位了

原本訂了九點,但遲了十五分鐘才到...
上到去眼見已滿座,只剩一至兩張枱
可能是因為九點後有八折或是星期五吧!
開始點野食,中日越泰總共有十一張紙,真係有好多選擇

刺身
三文魚好肥美,鱆紅魚很新鮮

北寄貝馬刀貝好爽口,甜蝦也不錯!
nice~
前菜
點左辣青瓜八瓜魚同刺身salad都不錯~
但如果salad多d汁就更好!
壽司,卷物
卷物細細件,好精緻,容易入口!
火炙壽司good~
串燒
串燒牛肉,雞軟骨,冬菇,墨魚丸,多春魚都好味
燒豬頸肉個汁都好味:P
炸物
除了天婦羅油左d-,-
其他也不錯,蔗蝦good~
小菜
牛柳粒,糖醋魚,椒鹽鮮魷..........
每樣細細碟,所以都試好多款
甜品&飲品
特飲,啤啤酒都任飲
我只點了咸檸七(好似好少放題會有,其他多數只有汽水)
其他人就話荔枝同蜜桃都不錯,不過甜左少少.....

因為帶了蛋糕去,甜品就只點了雪糕!
驚喜的是雀巢雪糕

整體來說~
good-
店員算有禮貌,接單會講「多謝哂」
收碟亦好快手,又會講「唔好意思請問要唔要呀」等等等等...
唔洗叫都有人會幫我換碟(出面好多放題係叫先會換= =)
上菜速度也很快,還是熱的!
bad-
有兩三樣漏單...
同埋落枱細力少少就好d.....
如果播番多幾首英文歌就更好啦~

這間放題算便宜吧~
比我想象中好,應該會再去
2011-05-06
nice~
火炙壽司good~
燒豬頸肉個汁都好味:P
2011-05-12 6 瀏覽
食完o既感覺係…「裝o左一肚垃圾走。」冇一樣食完係覺得可以encore o既…不過又未至於難食~最衰係每碟都好多青紅椒、辣椒…例如叫一份水煮牛肉, 牛肉得4片,個底一大堆芽菜,同埋茨汁…團購$48(半價後) +10% = $58ok la... 唔可以要求太高可以填飽個肚佢有送晚市$168, 兩人可減$50優惠券,不過我冇攞走囉晚市多o左日式野,例如串燒、魚生等
食完o既感覺係…
「裝o左一肚垃圾走。」
冇一樣食完係覺得可以encore o既…不過又未至於難食~
團購$48(半價後) +10% = $58
ok la... 唔可以要求太高
可以填飽個肚

佢有送晚市$168, 兩人可減$50優惠券,不過我冇攞走囉
晚市多o左日式野,例如串燒、魚生等
午餐menu
芝麻味好味
2011-05-11
芝麻味好味
  • 雀巢黑芝麻雪糕
2011-05-08 3 瀏覽
之前團購買coupon, 預定了母親節享用.雖然是$48 + 原價10% = $58, 算是物超所值.食物都是即叫即做, 小炒做得出色, 特別是庶蝦, 春卷, 比美一般越南餐館, encore 了二次. 還有喇沙湯底都很香濃. 但其他湯類此較一般甜品有牛奶公司小杯雪糕, 我特別喜歡黑芝麻味. 飲品咸0 七不錯, 還有冰啤酒, 可以自制 "jolly sandy", 但荔枝特飲和黑糯米糖水太甜, 我們一行十人包了一圍, 自成一角, 頗為舒適., 收碟很有效率, 但是約有10% 漏單晴况. 下次會試正價$98 lunch buffet, 因為有日式燒物, 魚生和壽司,
之前團購買coupon, 預定了母親節享用.

雖然是$48 + 原價10% = $58, 算是物超所值.

還有喇沙湯底都很香濃. 但其他湯類此較一般

甜品有牛奶公司小杯雪糕, 我特別喜歡黑芝麻味.

我們一行十人包了一圍, 自成一角, 頗為舒適.
, 收碟很有效率, 但是約有10% 漏單晴况.

2011-05-08
  • 庶蝦