2016-09-03 263 瀏覽
服務欠佳 ⋯⋯食物質素欠佳 牛柳超靭 意粉淡以無味環境一般 枱面地下都有""痴笠笠""既感覺⋯ 樓底高係唯一可取之處。唔好食其實無問題 咁既時勢有野落肚己經好好 但係價錢貴就係問題一生人真係只可以食一次 唔會有第二次啦
服務欠佳 ⋯⋯
食物質素欠佳 牛柳超靭 意粉淡以無味
一生人真係只可以食一次 唔會有第二次啦
2016-05-25 1331 瀏覽
一個休閒既晚上,喺附近行下行下見到呢間地中海餐廳,有露天位,今晚又比較涼,於是入黎坐一陣食小小野。位置比較闊落,我地自己選了一個近海邊的位置,可以一邊吹海風,一邊聊天。叫左一個茄汁肉醬粟米脆片和一個心太軟配雪糕。粟米脆片有加熱過,肉醬是辣辣地甜甜地咸咸地,雖然賣相不是十分吸引,但配上粟米脆片卻又很夾。朱古力心太軟配雲呢拿雪糕,心太軟一切開就有大量熱朱古力流出來,好的是不會太甜,一口雪糕配一口朱古力,令人想一口一口不停的食。這裡夜晚環境舒適,食物好食,坐上個多小時,滿意地離開。

這裡夜晚環境舒適,食物好食,坐上個多小時,滿意地離開。
茄汁肉醬粟米脆片
朱古力心太較
2016-05-24
$100 (宵夜)
茄汁肉醬粟米脆片
朱古力心太較
2016-03-29 1173 瀏覽
正如標題所講,對此間餐廳真係只有劣評可言。今日是復活節假期最後一日,到黃金海岸逛逛順道食個LUNCH,見這間是地中海餐廳,而且內有空位於是就選擇這間。於正門企了兩分鐘,數名職員在面前行來行去但都視而不見。眼見既然有數張空枱便打算自己搵位坐下,豈料這時一個職員叫我們到後門位置等候,本來假期等位也是預料之事,但匪夷所思的是,既然餐廳內有空枱數張,也沒有人RESVERSED(因為我們其後就是被安排坐這幾張枱),為何要在後門等?而後門等候的位置更沒有任何職員或任何指示,只是一群人在空等,真的懷疑究竟有無人記得有食客在等候。好了,等了十數分鐘進內,難得見有職員替隔離食客落ORDER,於是我們便順勢落單。唉…叫了兩聲才願意望過來,職員好像很急趕,似乎是我們阻礙了他們工作一樣。點菜後很快便來了兩個意大利菜湯,但甚麼餐具甚至乎餐桌墊也未有,職員還說她要趕住叮餐包,轉頭才給用具,還叫隔離枱不要催,因為她已做到手震(但其實只有半間餐廳的客人)之後到餐包,頭先明明話趕住叮包,但個包是完全凍的,我不相信如有叮過會連微熱也沒有…到主菜!點了一個90幾蚊的吉列豬扒手打烏冬(喇沙湯)和一個牛利飯。牛利飯勉強可以,但
正如標題所講,對此間餐廳真係只有劣評可言。

(但其實只有半間餐廳的客人)

到主菜!點了一個90幾蚊的吉列豬扒手打烏冬(喇沙湯)和一個牛利飯。牛利飯勉強可以,但只是茶餐廳貨色,如果是50元內還算合理,但要去到90幾元實在不值。(BTW,以為這地中海餐廳會SERVE地中海菜式,但其實只是港式茶餐廳的選擇!)

那個90多元的吉列豬扒烏冬,高級日式餐廳的價錢,但質素卻比連鎖快餐店還要差
。炸豬扒就如平時快餐店加PAT汁的吉豬貨色,而所謂手打烏冬就等同於普通的噹X烏冬,最重要是那個湯底,我經驗中喇沙湯應該主要是有椰香,加少少棘味,色澤是啡啡黃黃。但我收到這碗烏冬時,血紅色的再有一層油在面,我還以為他弄錯了一個血池地獄湯底給我。一口吃下,感覺是最初的意大利菜湯再加棘油,只有棘,棘及棘。

餐飲可以選咖啡奶茶或紅豆冰,如要其他如華田等,則要加5蚊。我們點了紅豆冰,淡淡的奶水,喝了一半已不想再飲。

埋單走人,連加一每位過百,真是不知價值何在。
2016-03-28
$100+ (午餐)
2015-04-06 1981 瀏覽
復活節假期3/4,諗主黎間有露天位既餐廳食晚飯及飲野!見衣間唔洗等位又有燒烤就黎試試!我一行2位點了兩主菜兩小食waiter約3位全是兼職學生仲有非常新手感覺!叫咗期中一個係白酒蜆意粉,意粉超硬!食咗一陣開咗支$430既白洒,由經理介紹(價錢合理)!但到十一時半想開多支酒時,再問waiter他們幾㸃收舖?佢地話收02!咁冇問題啦再開多支另再叫3個小食!點知order 完支洒開了就室外關燈,我立刻叫waiter問他關燈太黒及野食都未黎㸃食?跟著他立刻重開室外既燈,小食剛送到不足幾分鐘又再次關燈?我再問經理(似乎係)你地唔係?他話係收兩㸃但外面十二㸃必須關燈,但問題係個位置太黑冇可能話可以食野羅!佢仲話現在要埋單先你可以在外面坐到天亮都得!衣啲叫服務?最後兩支酒加兩主菜及小食多謝$1450,當然埋咗單12:30全店關門,但個時仲有3枱在外面!!!
題外話/補充資料: 話收2㸃12:30am全店關門
2015-04-03
近日愛上行山這活動 能遠離繁囂感受一下大自然之美實在是日由屯門西鐵站走上青山再由良景落山 走小路落山沿路風景怡人 但山路崎嶇不平 難道挺高 抵達後和男友都想找個地方輕鬆一下Hoegarrden $73啤酒味道正常 略嫌不夠冰凍 Sex on the beach $78小小的一杯 大概一包紙包飲品的高度 看上十分廉價 放一片檸檬粉飾一下也不會花太多金錢心思吧?而其味道太甜 幾乎嚐不出酒精 只能用偷工減料來影容炸闊薯條 $38薯條吃下粉粉的有薯味但部份尚未炸透 軟趴趴的「瞓」在籃內 一般般埋單連加一$199 非常不值 還好環境和氛圍搭救 總算過了一個輕鬆的黃昏
近日愛上行山這活動 能遠離繁囂感受一下大自然之美實在
是日由屯門西鐵站走上青山再由良景落山
走小路落山沿路風景怡人 但山路崎嶇不平 難道挺高
抵達後和男友都想找個地方輕鬆一下

Hoegarrden $73
啤酒味道正常 略嫌不夠冰凍
Sex on the beach $78
小小的一杯 大概一包紙包飲品的高度 看上十分廉價
放一片檸檬粉飾一下也不會花太多金錢心思吧?
而其味道太甜 幾乎嚐不出酒精 只能用偷工減料來影容
炸闊薯條 $38
薯條吃下粉粉的有薯味
但部份尚未炸透 軟趴趴的「瞓」在籃內 一般般
埋單連加一$199 非常不值
還好環境和氛圍搭救 總算過了一個輕鬆的黃昏
2014-05-03
2014-02-14 2539 瀏覽
第一次喺試,呢度啲set lunch 都有好多選擇,我揀了個辣肉腸pizza($59),餐有餐湯,餐包,主餐及餐飲。餐湯有紅、白選擇,餐包微暖,Pizza size 比pizza hut的tea set為大,餅㡳乾身,似餅亁,食多幾件都唔會滯!餐飲仲可以揀紅豆冰添~  而座位亦有室內及露天選擇。若坐露天座位還可對著黃金海岸的海景,吹吹海風、吹吹水,十分悠閒、寫意~n

2014-02-06
2014-01-21 1857 瀏覽
黃金海岸的餐廳一向唔算太多人, 見呢間平平地就試下~  本想坐露天位, 但太冷太大風, 還是選室內吧~4種DIP + 麵包4種DIP : 香草醬, salsa, olive + goat cheese, 豆茸~香草醬隻味咸咸地, 加d 草味, 我覺得一般....salsa唔係酸甜, 係辣+酸, 我prefer 酸甜law, 對我來講辣左少少olive + goat cheese, 最中意食goat cheese, 不過用來蘸麵包就乾左d, 不過其實呢隻醬唔係醬, 因為無汁的豆茸係唔知咩豆, 不過無咩香料味, 咸咸地咁law, 一般la~成道菜ge 口味都唔係港式, 唔係人人接受到~ 我就覺得ok雞肉扁意粉: 都幾大碟, 茄汁應該係鮮蕃茄 + 茄膏整成, 幾重蕃茄味, 偏酸, 我個人幾中意, 扁意粉al dente, 不錯~

4種DIP + 麵包
4種DIP :
香草醬隻味咸咸地, 加d 草味, 我覺得一般....

2014-01-01
2013-09-04 3026 瀏覽
黃金海岸商場及酒店有 Thomas and Friends 展覽,我女兒最愛 Thomas and Friends,於是便在一個風和日麗的星期天一家人到黃金海岸。黃金海岸食店很多,平貴都有,豐儉由人。我們發現星群地中海餐廳的午市套餐價錢可以接受,便一試。這裡很貼心地為小朋友送上兒童餐具,是兔仔圖案的,cute!我們一家人均點了白湯,白湯很濃很夠味,而且加上很多火腿片,喝後好像已飽了一半。先上枱是海鮮意粉。意粉份量足,煮下亦有 al dente 的感覺,外軟心硬;海鮮有魷魚、帶子粒、蝦仔、mussel、蜆仔等,很豐富,汁是海鮮汁帶生番茄粒,配意粉吃味道很 fresh。後上枱是豬手意粉。家人說意粉一樣 al dente 但份量有點不夠,而豬手則醃得入味,配燒汁吃很充實。配菜和蘑菇則可減少肉類的油膩感。餐飲我們點了紅豆冰,說實在的很失望,因為奶味太淡。紅豆則頗大粒。
這裡很貼心地為小朋友送上兒童餐具,是兔仔圖案的,cute!
白湯
白湯
海鮮意粉
豬手意粉
2013-08-15 1203 瀏覽
星期日來到黃金海岸食下野行下,見呢間外觀OK就入去啦。時間約點幾,可能地方大,唔使等位。點了兩個午餐,一個係火腿pizza,一個係蜆肉意粉,包湯和飲品。意粉同pizza味道唔差,Pizza係餅乾底,加埋湯和餐包係夠飽有餘。Waiter有種新手的感覺,我懷疑係學生兼職。我接受到佢地生硬,起碼佢地返工已經係對社會有付出。唯一問題出現在賣單。我們點了兩個餐,佢話收$205,我俾左$220。給了錢後,愈想愈不對勁。每個大約八十元,計埋加一應該唔夠二百。佢找錢時,我收返15蚊,再看看張單,裡面多左個蒜蓉包(無叫過無食過),價值30蚊。於是問佢係咪收多左,佢之後check check,俾個張新單170幾蚊,然後拎返十幾蚊俾我。我心諗,點會係十幾蚊?你收多我33蚊(連加一),應該俾返33蚊俾我。個侍應再拎返去收銀,個收銀似乎唔多同意,於是我出去同個收銀傾,無謂難為個侍應。點知個收銀仲大大聲話,頭先咪找左15蚊俾你law!嘩!我覺得佢D數學真係好差,收多人33蚊,退返33蚊俾人咁簡單都計唔掂。講左兩句,個收銀先死死氣俾返33蚊我。簡單講,收多錢已經係差,退錢仲要咁樣聲氣,我真係唔推介呢間餐廳。若閣下要
星期日來到黃金海岸食下野行下,見呢間外觀OK就入去啦。

時間約點幾,可能地方大,唔使等位。

唯一問題出現在賣單。

我們點了兩個餐,佢話收$205,我俾左$220。

點知個收銀仲大大聲話,頭先咪找左15蚊俾你law!

講左兩句,個收銀先死死氣俾返33蚊我。

簡單講,收多錢已經係差,退錢仲要咁樣聲氣,我真係唔推介呢間餐廳。若閣下要去,奉勸一句:記得check單。
2013-08-11
2013-05-23 1045 瀏覽
有外表,無內涵由入門口開始,無人理,放低水後,想點野食,叫五分鐘都唔出嚟,出到嚟無表情,問野只點頭,無出聲,問野唔願答咁,等咗十幾分鐘,嚟一個多油雜菜湯,飲完個湯十分鐘都無執野,直至下一個冷盤到,先執野,應該廚房出咗冷盤好耐先攞出嚟,冷盤上嘅冰亦已溶咗大半先上枱,冷盤食完堅持唔收野,直至頭盤到,(食頭盤時間係已等咗一個鐘),跟住麵到先執走個頭盤碟,千層闊條麵,賣相唔錯,但食落似蒸蘿蔔糕,另外個牛扒飯問幾成熟,兩位朋友一個要五成,一個話六成,上到應該係九成以上,算啦!叫飲品,四杯凍檸水,全部係檸檬+冰+水,自動走甜,最後甜品,應該係叫返嚟,都叫可以,講完
有外表,無內涵
2013-05-22
  • 餐包
2013-05-19 720 瀏覽
佛誕假期到黃金海岸泳灘玩沙游水,午飯到附近商場解決。星群地中海餐廳酒吧西餐廳格局,環境一般喇。午餐約八九+元一份,定價都算合理。餐包普通貨式。羅宋湯菜香酸味不足,略鹹了一點。主食焗豬扒飯水準不過不失,無乜驚喜。反而同枱友好的白汁龍脷柳意粉龍脷柳較預期白滑,幾好味!

[17/5/2013; Fri]

2013-05-17
2013-01-11 607 瀏覽
今日到黃金海岸午膳慶祝同事的舊曆生日。餐廳內長長的酒吧位,用餐的檯排列得比較密,窗邊的位置可以望向海景。我們跟餐叫了雜菜湯,味道尚可,如果可以多些湯料就更加好,而小餐包加上牛油就係我的至愛!在午餐的餐單內,我只叫了魚柳配薯菜,因為要留肚吃甜品!不要睇少魚柳,原來這裡的份量相當多,魚柳已經有兩大件,炸漿剛剛好,不會過多,魚柳肉也算鮮嫩,配上香草汁,不錯不錯!加上香脆大件的薯條和伴菜,已經很滿足!當大家都已經食得七七八八時,餐廳職員奉上其中一份甜品,插上生日蠟燭,並走向同事的面前,同事十分驚訝,以為職員送錯,哈哈!於是我們告知是幫佢慶祝舊曆生日,佢就如夢初醒般,嘻嘻!因為餐廳沒有生日蛋糕,我們點了心太軟甜品代替,心型的心太軟,配上雪糕,加上預先準備的生日蠟燭,賣相倒是十分有趣,嘻嘻!為了不揭露年齡的秘密,只是用 「? 」號表示,哈哈!而我們的心太軟,除了雪糕還有士多啤梨伴碟。心太軟外脆內流心,朱古力不會過甜,不過可能雪糕放耐了,已經開始溶啦,要快啲食先得!最後以熱檸水作結,這裡的熱檸水不錯,檸檬味濃,而又不酸!吃過豐富的午餐又要回公司了,今日最欣賞的就是甜品,好正呀,下次要再食!

• 心太軟
2012-11-02 367 瀏覽
當日同朋友食晩飯,叫左一個海鮮頭盤,德國豬手,同龍蝦海鮮天使麵! 首先黎吾係頭盤,係天使麵,個天使麵既龍蝦超級吾新鮮,比街市買果D仲差!跟著黎豬手,又吾幫人切,係我地叫先會幫我地,以前我去任何一間都會切開佢,尼間係吾會!最後先黎頭盤,好生氣,我既頭盤最後先上,咁就冇叫頭盤,叫後盤啦!尼個海鮮頭盤超級垃圾!龍蝦,田螺一D都吾新鮮!食完個口有D臭味!超級生氣,仲要食左8百 幾蚊!超想去投訴!
生日
用餐優惠
其他
2012-09-10 293 瀏覽
星期六一行6個大人1個小朋友叫左 bbq set 同散叫 bbq 食物sausage 茄子, 雞翼...,另叫左d小食 nacho, chips,魷魚圈 & 公司三文治仲叫左13杯 beer同3杯 coke.哈哈~講開食物質素老實講咁多次去都係麻麻o地 bbq 食物唔算熱 (有d仲未熟), 不過一班人坐係外出望下海景感受下微風呢處不失為一個好地方.
星期六一行6個大人1個小朋友
仲叫左13杯 beer同3杯 coke
哈哈~講開食物質素老實講咁多次去都係麻麻o地
bbq 食物唔算熱 (有d仲未熟
2012-09-08
2012-07-04 104 瀏覽
點了一個所謂星群海鮮頭盤同西班牙果酒食住先哈,個果酒同fruit punch 冇分別,咁我不如要fruit punch?! 掛羊頭賣狗肉個頭盤仲弊,啲煙火雞好似响個壞咗的雪櫃雪過夜,吸晒啲雪櫃味,啲火腿硬到咬唔到......埋單去第二間食
點了一個所謂星群海鮮頭盤同西班牙果酒食住先

埋單去第二間食