2024-04-19 53 瀏覽
今天去了觀塘APM 附近逛街,之後約了家人去了星海吃中菜。酒樓指平日早餐孖寶仲平過返大陸,得閒可以約飲茶食個包,聚一聚。而且場地設計都幾適合婚禮,吊飾引人注目,亦好光猛。晚市菜式亦十分吸引,片皮鴨一食都只是$198。芝士龍蝦就試過,今晚試下新口味,白胡椒煎焗澳洲龍蝦🦞,白胡椒味很出,少少麻,十分香口。拉了油的龍蝦肉,彈牙而且新鮮。配有紫洋蔥🧅,甜甜地。今次亦試了海洋公園本地鮮推介,嘉美雞嫩滑,配有鮮蠔,啖啖鮮甜香濃,加上用薑蔥炒,更加香口惹味。
觀塘好多嘢食,鄰近APM工業區既鱷魚恤中心有唔少中菜餐廳附近有OUTLET,行完街食飯就啱晒早午可以飲茶食點心,晚市適合聚會同飯局而呢到仲適合婚禮,以歐陸式露天花園•海洋為主題有海洋生態水族長廊及歐陸式露天證婚花園🌟脆皮燒乳鴿(隻) $68乳鴿大細都正常外皮燒到微微焦脆肉質唔會太老🌟鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638中菜唔少得各樣新鮮海鮮除咗蟹出名之外店員仲推介佢哋嘅澳洲龍蝦🦞會喺上菜之後淋上醬汁鐵板仲有餘溫有唔少嘅洋蔥🧅同九層塔🌿白胡椒醬汁會有少少辣🌶️龍蝦🦞算好大隻新鮮蝦肉非常爽彈👍🏻切開咗一件件方便食用嘅大小🌟金銀蒜斑球籠仔蒸飯 $168份量非常大嘅蒸飯,夠三至四個人share🙌🏻表面鋪咗魚片、木耳、蔥蒜飯粒會偏向濕,魚肉幾嫩滑🌟晚茶芥 $15/位🌟餐前小食 $15
觀塘好多嘢食,鄰近APM工業區既鱷魚恤中心有唔少中菜
餐廳附近有OUTLET,行完街食飯就啱晒
早午可以飲茶食點心,晚市適合聚會同飯局
而呢到仲適合婚禮,以歐陸式露天花園•海洋為主題
有海洋生態水族長廊及歐陸式露天證婚花園

龍蝦🦞算好大隻新鮮
蝦肉非常爽彈👍🏻
切開咗一件件方便食用嘅大小

🌟金銀蒜斑球籠仔蒸飯 $168
份量非常大嘅蒸飯,夠三至四個人share🙌🏻
表面鋪咗魚片、木耳、蔥蒜
飯粒會偏向濕,魚肉幾嫩滑

🌟晚茶芥 $15/位
🌟餐前小食 $15
2024-04-13 36 瀏覽
同屋企人喺觀塘工業區買完SoFa去埋APM 行街shopping再飲茶喺APM 鱷魚恤中心《星海.星海薈》飲茶食點心,場地好靚好舒服中間有個大舞台,旁邊仲有一排魚缸適🈴搞婚禮、同朋友聚會約飯局🤗點心款式選擇多😋✨蒜蓉粉絲蒸大元貝 $36隻面頭滿滿粉絲好吸睛😍元貝入口咸香鮮味,粉絲更加係吸盡元貝精華,鮮甜十足!✨蟲草花棉花雞 $24.8棉花索滿雞汁味道甜甜,雞肉口感滑嫩✨藥膳鳳爪 $36.8味道濃淡適中,鳳爪入口爽彈滿滿骨膠原✨海蜇拼燻蹄 $60海蜇爽脆有口感,一片片薄薄嘅燻蹄彈牙爽口✨美味滷水鵝掌翼 $65鵝掌翼唔會”毛神神”同死鹹,滷香入味另外仲有必點嘅點心,柱候金錢肚 $32.8、蟹籽燒賣皇 $32.8同蜜汁叉燒腸 $32.8
同屋企人喺觀塘工業區買完SoFa
去埋APM 行街shopping再飲茶
喺APM 鱷魚恤中心《星海.星海薈》
飲茶食點心,場地好靚好舒服
中間有個大舞台,旁邊仲有一排魚缸
適🈴搞婚禮、同朋友聚會約飯局🤗

點心款式選擇多😋
✨蒜蓉粉絲蒸大元貝 $36隻

✨蟲草花棉花雞 $24.8
棉花索滿雞汁味道甜甜,雞肉口感滑嫩

✨藥膳鳳爪 $36.8
味道濃淡適中,鳳爪入口爽彈滿滿骨膠原

✨海蜇拼燻蹄 $60
海蜇爽脆有口感,一片片薄薄嘅燻蹄彈牙爽口

✨美味滷水鵝掌翼 $65
鵝掌翼唔會”毛神神”同死鹹,滷香入味

另外仲有必點嘅點心,柱候金錢肚 $32.8
、蟹籽燒賣皇 $32.8同蜜汁叉燒腸 $32.8
2024-03-24 86 瀏覽
環境一流!食物有保證推荐鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦,真係好出色!龍蝦個身肉質鮮嫩彈牙,而且經過煎焗後,表面金黃酥脆,帶有微微的焦香味,令人垂涎欲滴。白胡椒的香氣完美融入龍蝦的肉質中,提升了整體的風味😋古法沙薑雞:今晚嘅古法沙慧雞真係一絕!雞肉經過特別的處理,鮮嫩多汁,入口即化。搭配著濃郁的沙薑醬汁,味道更加豐富🥰花旗蠜竹絲雞海螺燉花膠湯:今晚試咗呢款湯,真係驚艷!湯底鮮甜濃郁,裡面有花旗參、蠔豉、竹絲雞和海螺等美味食材,令湯的口感更加豐富。加埋花膠,增添了湯的濃度和滑嫩口感。湯匙一勺下去,滋味滿溢口中,讓人舒服滿足。茄子斑腩煲:茄子斑腩煲是今晚的主打菜之一,味道絕佳!茄子煲裡的斑腩軟嫩多汁,與茄子的鮮甜完美結合。湯汁濃郁醇香,入口滋味豐富
環境一流!食物有保證

古法沙薑雞:
花旗蠜竹絲雞海螺燉花膠湯:

茄子斑腩煲:
2024-03-22 93 瀏覽
這家經濟抵食酒樓提供了一個物超所值的午市優惠,僅需$218。午市套餐包括多道精選菜式,讓你一次品嚐多種美食。下面是午市套餐的詳細內容:有明爐豐料老火湯:湯濃郁鮮美,滋補又暖身。上湯白雲耳浸菜心苗:菜心苗搭配上清爽的上湯和軟滑的白雲耳,清爽滋味。福建炒飯炒製出香氣四溢、粒粒分明的炒飯。它的口感鬆軟飽滿。除了午市套餐,你還可以點選其他精緻的點心。我們點了:春蛋燒賣-一種傳統的點心,薄皮包裹著豐富的餡料,每一口都帶有燒賣的獨特風味。韭菜豬紅夠入味。蒸排骨蒸製後保持了肉質的嫩滑和鮮美的原汁原味。蒸鳳爪肉質鮮嫩多汁,搭配特製的醬汁,不錯。最後,他們的招牌叉燒肉質嫩滑,經過獨特的調味和燒烤過程,肉質帶有蜜汁的甜美味道,口感豐富多汁。

除了午市套餐,你還可以點選其他精緻的點心。我們點了:

2024-03-17 80 瀏覽
星海七味脆豆腐粒 - 外層金黃酥脆,內部保持柔軟口感,令整體口感更豐富。古法砂礓雞 - 砂礓雞肉質鮮嫩多汁,搭配獨特嘅調味料同香料,營造出濃郁嘅湯汁,豐富嘅滋味。保留傳統烹飪技巧嘅精髓,原汁原味。新鮮菠蘿脆皮咕嚕肉 - 咕嚕肉搭配新鮮菠蘿,色香味俱全。咕嚕肉外酥內嫩,口感豐富,菠蘿嘅酸甜同咕嚕肉嘅香脆好配合,令人食得津津有味。蒜蓉炒通菜 - 通菜綠葉嫩滑,經過蒜蓉炒製而成,帶嚟清新嘅口感,同時又有濃郁嘅蒜香味。簡單而純粹。花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯 - 如其名,以足料花旗參、竹絲雞、海螺同花膠燉煮而成。湯嘅口感濃郁滋補,花旗參同花膠提供豐富嘅營養價值。竹絲雞同海螺帶嚟滿滿嘅鮮美同飽滿嘅口感。脆皮燒乳鴿 - 乳鴿外皮烤至脆皮金黃,內部嫩滑多汁。乳鴿肉質細嫩,烤煮令乳鴿嘅肉質更加鮮美,令人愛不釋手。楊枝甘露 - 西米、芒果同椰汁等食材令楊枝甘露成為清涼爽口,口感豐富嘅甜點。清新風味,令人愉悅。紅豆桂花糕 -以紅豆同桂花糕分隔三層,口感綿密細膩。紅豆糕甜度適中,桂花芳香。令人品味到細緻嘅美味。酒樓鄰近APM同工業區,非常方便。佈置浪漫,開聖誕party, 搞冬至飯同公司春茗都會好正。
星海

2024-03-17 87 瀏覽
星海.觀塘又來星海飲茶🫖食點心👍🏻好喜歡呢間中菜廳不論環境裝修還是食物質素都非常有水準而且鄰近APM商場~食完就可以去行街購物所以我不時都會約朋友、屋企人來聚餐今日來食下午茶🤩款式選擇多粉麵、炸心、腸粉、甜品、小炒都有即叫即蒸點心👍🏻新鮮熱辣推介🥢點心拼盤跟有蜂巢黃金糕、菜苗餃、潮州粉果及燒賣皇各2件~好味道另外仲叫左軟滑牛肉腸、蟲草花棉花雞、蜜汁叉燒包、豉汁蒸排骨、醬皇蒸鳳爪、鹹魚雞粒飯、燒鵝米粉、脆皮咸水角香煎蘿蔔糕、養顏姜汁糕、松化脆麻花星海係我食點心嘆茶🫖好去處🥢#foodie #food #foodpic #foodphoto #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #酒樓 #飲茶 #觀塘美食 #觀塘酒樓 #觀塘 #觀塘聚餐 #燒味 #點心 #美食日記 #美食交流 #尖沙咀美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港好去處 #觀塘推薦食品
星海.觀塘

又來星海飲茶🫖食點心👍🏻好喜歡呢間中菜廳
不論環境裝修還是食物質素都非常有水準

而且鄰近APM商場~食完就可以去行街購物
所以我不時都會約朋友、屋企人來聚餐

今日來食下午茶🤩款式選擇多
粉麵、炸心、腸粉、甜品、小炒都有
即叫即蒸點心👍🏻新鮮熱辣

推介🥢點心拼盤跟有蜂巢黃金糕、菜苗餃、

潮州粉果及燒賣皇各2件~好味道

另外仲叫左軟滑牛肉腸、蟲草花棉花雞、

蜜汁叉燒包、豉汁蒸排骨、醬皇蒸鳳爪、

鹹魚雞粒飯、燒鵝米粉、脆皮咸水角

香煎蘿蔔糕、養顏姜汁糕、松化脆麻花

星海係我食點心嘆茶🫖好去處🥢

2024-03-08 72 瀏覽
This luxurious Chinese restaurant, located near the Kwun Tong Outlet shopping area, is a perfect venue for weddings. 💕👰‍♀️🤵‍♂️With an elegant atmosphere, it suits various gatherings and dinner parties. 🫶🏻The menu boasts Australian Lobster Yee Mein, tender and juicy; 🦞🦞Braised Pigeon in Soy Sauce, aromatic; Chicken and Topshell Soup with American Ginseng , delicately sweet; 🕊️Steamed Bun with Lotus Seed Paste and Salted Egg Yolk, savory inside; ♥️👍🏻Braised Vegetables with Fermented Bean Curd in Clay

Braised Vegetables with Fermented Bean Curd in Clay Pot, perfectly cooked; 😋

and Sugar Cane Malva Pudding, sweet but not overpowering. It's definitely a top choice for authentic Chinese cuisine.
2024-03-05
2024-03-07 81 瀏覽
之前朋友結婚係呢度擺,覺得呢度好Grand,坐得舒服,今日約左幾個朋友去附近工廈Shopping,咁我就提議上去飲茶。宴會廳一邊牆身有長50呎既海洋生態水族長廊,舞台用左勁多花去佈置,戶外仲有小庭園,係度做證婚,好浪漫🥰。點心拼盤,有黃金糕、菜苗餃、野菌餃同蟹籽燒賣。最鐘意野菌餃,好香黑松露味。蝦餃蝦肉鮮甜彈牙。醬皇蒸鳳爪,鳳爪肥美, 沾滿醬汁,yummy。春風得意腸,煙韌外皮包住脆卜卜同彈牙鮮蝦,口感超豐富。原個鹹蛋黃大壽桃,自細都好鐘意食蓮蓉包,呢個加埋原個鹹蛋黃既壽包真係無得頂,邪惡彈好味。椒鹽九肚魚,表皮酥脆可口,嫩滑中帶口感,蒜粒椒粒可口,十分惹味。燒鵝米線(可配檬粉),燒鵝皮脆有光澤,肉汁多,肥瘦均勻,燒鵝味濃,配米線食味道剛好。係度嘆下傾下計,咁就坐左兩個鐘,真舒服。

蝦餃蝦肉鮮甜彈牙。

醬皇蒸鳳爪,鳳爪肥美, 沾滿醬汁,yummy。

春風得意腸,煙韌外皮包住脆卜卜同彈牙鮮蝦,口感超豐富。

係度嘆下傾下計,咁就坐左兩個鐘,真舒服。

2024-02-05 116 瀏覽
今日在家中食團年飯,叫咗觀塘海星·譽宴$998(12人份量)嘅盆菜,本身都知道佢入面全部都係啲普通嘢,(雞鴨冬菇豬手豬皮蘿蔔魚蛋蓮藕),但冇諗過入面啲餸質素咁差,個盆菜入面所有餸都係冇味,正常係有汁,但係佢係一個溝咗水嘅淡湯,啲豬皮蘿蔔魚蛋全部冇色冇味,仲差過喺出邊吉串魚蛋,啲蘿蔔同蓮藕大嚿到用嚟亞位,面頭啲雞薄ee 又少,啲鴨完全切到冇得再細件,豬手好似冇咗面層嗰浸厚肉,直頭唔可以用出面小販檔吉魚蛋嚟相提並論,會侮辱咗啲小販檔,因為佢成個盆菜簡直係好似啲人食淨咗嘅嘢堆埋一齊,成個盤菜最好嘅嘢應該剩係得個煲,大佬,我買個盆菜係想食嘢,唔係想要個煲,香港而家真係太多冇良心嘅食肆,新年流流真失望

外賣送餐
2024-01-27 142 瀏覽
侍應服務態度極差,食到一肚氣,一個星期六的午市,話說叫侍應過嚟,枱面有兩碟已食完,心諗叫佢收嘢,個侍應過到嚟,呆咗2秒,我哋話收嘢,佢話我以為你叫我過嚟落單,我說收嘢不是你的職責嗎?你只是落單嗎?從未試過一間酒樓如此差差差的服務,跟住同經理投訴,經理只是罵了他幾句,跟着沒有再走過來和我們交代。跟着隔籬枱的熟客說,平時侍應的態度都是這麼差。原來是這樣的。我們以後也不會幫襯。

2024-01-19 263 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨靚酒樓抵食下午茶點心🫖-星海‧星海薈 The Starview🇭🇰 觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓 🇭🇰-🌌 鱷魚恤中心位置超方便, 幾個大商場連埋接通APM同地鐵站, 下午茶時間已超多人係門口等夠鐘😎🌌 除左點心同小菜, 臨近新年當然唔少得團年同春茗圍餐; 食食下見員工已間開個場已經準備緊夜晚設宴, 個場四四方方係幾啱擺酒, 仲有戶外位置-❤️‍🔥嚐新推介💯春風得意腸: 脆卜卜油炸鬼包住足料蝦膠, 仲有蟹籽係面好鮮味💯金莎蓮香煎軟餅: 煎到金黃色既軟餅唔會太油, 入面蓮蓉溝左鹹蛋黃, 一齊食唔會太甜好特別-🥧特色點心✨點心拼盤有齊蜂巢黃金糕、菜苗餃、野菌餃及蟹籽燒賣皇各兩件✨鬆化脆麻花: 超大碟, 桂花糖漿淋係脆脆蛋香麻花上超香甜✨惹味牛仔骨: 好少用點心形式上牛仔骨, 豉椒惹味啖啖肉✨仲叫左蟲草花棉花雞, 蒜茸蝦春卷, 香煎蘿蔔糕, 蜜汁叉燒腸都好好食!-🍲明爐燒味湯粉💯假期下午茶只需$29.8, 叫左油雞檬粉大大碗; 肉同粉都好滑, 仲有生菜墊住D雞等佢唔會浸到冇晒味腍晒-
👧🏻😋👅🍽✨
酒樓抵食下午茶點心🫖
星海‧星海薈 The Starview
🇭🇰 觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓 🇭🇰

❤️‍🔥
嚐新推介
春風得意腸

🥧
特色點心
✨點心拼盤有齊蜂巢黃金糕、菜苗餃、野菌餃及蟹籽燒賣皇各兩件
✨鬆化脆麻花: 超大碟, 桂花糖漿淋係脆脆蛋香麻花上超香甜
✨惹味牛仔骨: 好少用點心形式上牛仔骨, 豉椒惹味啖啖肉
點心拼盤

點心拼盤
鬆化脆麻花
蟲草花棉花雞
2024-01-18 169 瀏覽
這天和朋友一同前往觀塘購物買了不少公司冬至抽獎禮物,身處鄰近APM,工業區和OUTLET購物地帶附近,逛了很久開始肚餓找了中式東西吃。懷舊蛋撻仔的外皮酥脆可口,內餡濃郁香滑。蛋撻仔的製作工藝經過精心傳承,每一口都能感受到師傅的手藝和用心。蛋撻的蛋黃醇厚,結合了細膩的蛋白,口感豐富,陶醉其中。脆皮燒腩仔,這道菜以烤豬腩為主角,肉質鮮嫩多汁。脆皮的表面烤至金黃酥脆,一口咬下去,香氣四溢,肉汁充滿口腔。豬腩的油脂和肉質的搭配完美,欲罷不能。福建炒飯以其獨特的風味和豐富的食材令人驚艷。炒飯米粒粒分明,口感彈牙,配上豐富的海鮮、蔬菜和肉類,味道豐富多樣。每一口都能品味到食材的鮮美和炒飯的獨特風味,回味無窮。

2024-01-15 205 瀏覽
行完觀唐APM,就同屋企人去附近嘅星海 星海薈 食個晚飯。當日咁啱有新人擺酒結婚🥰間左場,睇唔到個靚靚宴會台添先上川貝海底椰鱷魚肉燉花膠 $98味道清甜而鮮美,川貝和海底椰散發出獨特的香氣,花膠軟滑,讓人回味。古法沙薑雞 $118雞肉鮮嫩,搭配薑的香氣,帶來了一種濃郁的滋味,蘸少許薑蓉,佐飯一流。孖寶套餐F $668上湯澳洲龍蝦配伊麵和古法蒸瑚蝶斑。龍蝦肉鮮嫩啖啖肉,口感彈牙,上湯汁鮮甜,伊麵又掛汁,同龍蝦好夾。蝴蝶斑魚肉鮮嫩,蒸得剛好唔過龍,原汁原味,老豆食得好開心。
行完觀唐APM,就同屋企人去附近嘅星海 星海薈 食個晚飯。

當日咁啱有新人擺酒結婚🥰間左場,睇唔到個靚靚宴會台添

先上川貝海底椰鱷魚肉燉花膠 $98

古法沙薑雞 $118

孖寶套餐F $668
上湯澳洲龍蝦配伊麵和古法蒸瑚蝶斑。

蝴蝶斑魚肉鮮嫩,蒸得剛好唔過龍,原汁原味,老豆食得好開心。
2024-01-11 107 瀏覽
朋友回港入到觀塘逛街辦年貨,鱷魚恤中心樓上《星海The Starview》食中菜選擇多。交通方便,鄰近大型商場,乘電梯上2樓,佔地全層,地方闊落好舒適,落地玻璃,舞台環境設計好適合婚宴派對。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦~上菜時渣渣聲熱辣辣香噴噴,真係好吸引,龍蝦啖啖肉,白胡椒嘅香味真係好正!古法沙薑雞(一隻)~呢個堅抵食,雞肉非常嫩滑。薑蔥焗美國桶蠔~大大隻桶蠔,先用薄薄粉漿炸咗啲蠔,再擺上鐵板,薑蔥味道十分惹味。金銀蒜蓉蒸元貝~粉絲索滿海鮮味道,蒜蓉勁香口。花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯~花旗參味道特別香濃,足料海螺花膠,湯入口清甜。
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦~
古法沙薑雞(一隻)~
呢個堅抵食,雞肉非常嫩滑。
薑蔥焗美國桶蠔~
金銀蒜蓉蒸元貝~
粉絲索滿海鮮味道,蒜蓉勁香口。
花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯~
花旗參味道特別香濃,足料海螺花膠,湯入口清甜。
2024-01-08