2022-10-03 441 瀏覽
火車頭湯粉 $62(配料:牛肉,牛柏葉,牛丸)Vietnamese Noodle Soup(Served with Beef, Beef Tripe and Beef Balls)好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{湯底清甜 入口唔會好油膩 要讚一讚白蘿蔔很腍很甜 完全吸收左湯既甜味 好正👍 牛丸既牛味不太突出 牛柏葉爽口 牛肉生熟程度剛好 脂肪不多 微微帶點牛肉香 整體不錯}香茅豬扒雞翼撈檬 $59Lemon Grass Pork Chop and Chicken Wing with Dried Vietnamese Vermicelli好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{豬扒同雞翼外表都好香脆 肉質唔會好乾 肥瘦適中 撈檬既魚露微微酸 很開胃}
火車頭湯粉 $62
(配料:牛肉,牛柏葉,牛丸)
Vietnamese Noodle Soup
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭

香茅豬扒雞翼撈檬 $59
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬

平時在港島區最常在銅鑼灣出現,但並不是每次都找定吃什麼。那位於金百利的新巴黎越南餐廳會是不二之選。因為上餐速度很快、價錢合理再加上味道也可以。✦ 香茅豬扒雞翼湯檬 ($59) - 檬粉份量不算少,女生吃足夠了吧!?真的不夠也可以加錢點小食。餸的部份是分開上,豬扒也已經切件,吃時很方便。豬扒和雞翼都很嫩口,不會炸得很乾。香茅味也算濃,所以整體十分惹味。✦ 春卷雞翼扎肉檬粉 ($58) - 扎肉已經切絲加在湯檬內,帶少許黑椒味。春卷很酥脆,內餡有芋頭,外脆內軟很滋味!跟餐還會有飲品,我要了熱西洋菜蜜,不用額外加錢。
平時在港島區最常在銅鑼灣出現,但並不是每次都找定吃什麼。
那位於金百利的新巴黎越南餐廳會是不二之選。
因為上餐速度很快、價錢合理再加上味道也可以。

香茅豬扒雞翼湯檬 ($59)
餸的部份是分開上,豬扒也已經切件,吃時很方便。
香茅豬扒雞翼湯檬

春卷雞翼扎肉檬粉 ($58)
扎肉已經切絲加在湯檬內,帶少許黑椒味。
春卷很酥脆,內餡有芋頭,外脆內軟很滋味!
春卷雞翼扎肉檬粉

跟餐還會有飲品,我要了熱西洋菜蜜,不用額外加錢。
熱西洋菜蜜
2022-08-23
2022-07-08 570 瀏覽
中學回憶?😂一個人食飯走咗嚟呢間而家呢個價錢已經唔算係好平 不當年做學生時係覺得好平豬頸肉撈檬轉湯檬 連凍飲$62凍飲係加$3 我揀左凍菜蜜,佢仲可以揀洛神花、柑桔檸檬湯底相對清淡 配料亦唔見得係係正宗 豬頸肉比較肥同油唔知點解例牌都會比啲蔥油你 不過真係由細食就已經係咁咁多年仲係度 突然間好想食下不過相同價錢要搵真係好多好食過佢不過咁,呢度最好食嘅都應該唔係豬頸肉,以前好似係食香茅豬扒雞翼蔥油飯?真係細細個就聽過呢個名
中學回憶?😂

咁多年仲係度 突然間好想食下
不過相同價錢要搵真係好多好食過佢
真係細細個就聽過呢個名
2022-05-13 648 瀏覽
Sogo 附近呢個位,老老豆豆,咁多年嚟都留低唔少腳毛,不過位於金百利廣場呢間越南餐廳,居然從來未幫襯過。第一次嚟,見到呢度地方大,乾淨企理,衛生程度好,未食先加分。叫個越式烤豬肉撈檬,成碗粉份量非常多,啲餸堆到滿滿😲。檬粉同酸蘿蔔絲等全部正常水準,至於個烤豬肉呢,應該係先用洋蔥同蒜片炮製過,好入味,都好惹味,不過略嫌麻油落重咗手,烤豬肉獨有嘅香氣唔太覺,反而較似用麻油同洋蔥爆得好香嘅炒豬肉條,都係好食嘅,不過就同最初嘅期望有少少落差啦。

•新巴黎越南餐廳銅鑼灣隱世越南菜🇻🇳😌😋💛💛💛💛💛~~~~~~~~1️⃣香葉辣肉碎飯($54)*好似好簡單既菜式,但估佢唔到簡單得黎又超級好味😋😋😋豬肉碎同香葉香料炒埋超級無敵惹味,加上少少辣🌶超級出色👍🏽👍🏽👍🏽撈飯食無得彈💯💯💯🤩🤩🤩(Score: 5/5)·2️⃣春卷雞翼札肉撈檬($50)*平時出面食開嘅撈檬,通常都係配一至兩款餸,但呢個撈檬勁豐富😍😍春卷、雞翼同埋札肉都有得食,仲要質素唔差💯💯💯,春卷同雞翼都炸到好香脆又入味,勁出色!😋😋😋(Score: 5/5)·3️⃣椰汁西米糕($5)*椰汁西米糕細細粒咁,當係飯後甜品一流😋😋外邊係椰汁糕,用香蕉葉包住,個底有一對西米,西米煮得夠晒腍,食落又唔會話好甜,出色都🤤🤤💚💚💚(Score: 5/5)••-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~

新巴黎越南餐廳
銅鑼灣隱世越南菜🇻🇳😌😋
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣香葉辣肉碎飯($54)
(Score: 5/5)
2️⃣春卷雞翼札肉撈檬($50)
(Score: 5/5)
3️⃣椰汁西米糕($5)

評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰
服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
2021-12-05 551 瀏覽
I seldomly go to causeway bay but today Sogo.is Thanksgiving festival. After shopping, I feel very hungry and I wana to have a Vietnamese food. I come to this restaurant at 4:30. but no tea set for Sunday. The price is reasonable!! I ordered the raw beef noodles.it includes drink $54. no need service charge.but after this, I have to drink lots of water.

2021-12-01 447 瀏覽
今日嚟到呢間係銅鑼灣嘅新巴黎越南餐廳食午餐❗️❗️❗️呢度午餐嘅選擇多籮籮,今日就同大家試吓呢個三併飯扎肉、春卷、香茅豬扒飯呢個飯簡直係一次過滿足你三個願望,有三種越南特色嘅菜,扎肉、春卷同香茅豬扒,各自份量都唔少扎肉:夠大塊,好厚身,香味濃郁,外皮揸得香脆春卷:入邊嘅餡肉質鮮嫩,食落去啖啖肉,好食!香茅豬扒:香茅味濃郁,加埋蔥油,成件事好邪惡,但塊豬扒夠厚身,又唔會太乾,好食😋整體來講質素唔錯,價錢又平,有機會一定要嚟食
今日嚟到呢間係銅鑼灣嘅新巴黎越南餐廳食午餐❗️❗️❗️

呢度午餐嘅選擇多籮籮,今日就同大家試吓呢個三併飯

扎肉、春卷、香茅豬扒飯

扎肉:夠大塊,好厚身,香味濃郁,外皮揸
得香脆

春卷:入邊嘅餡肉質鮮嫩,食落去啖啖肉,好食!

整體來講質素唔錯,價錢又平,有機會一定要嚟食
2021-11-21 528 瀏覽
一直以為因為呢間餐廳位於銅鑼灣鬧市,peak hour 需要排隊,但卻偏偏相反,唔使等之餘仲要有吉枱。餐牌方面食物選擇比較多,有飯有麵有小食。除左有傳統越式生牛肉湯河,香煎豬扒雞翼飯外仲有海南雞飯。價錢上五十幾蚊有一個,唔算貴,仲包一杯熱飲,份量亦都正常。小食方面加叫左蝦餅同春卷,反而蝦餅個size 偏細。上菜速度快,可以快快食完去行街。我仲見佢地有賣新鮮蝦片,一包都係二十蚊,值得一試。 希望多啲人去試佢地啦。香港已經愈來愈少經濟實惠既餐廳。
生牛肉湯河
豬扒雞翼飯
2021-11-12
  • 海南雞飯
2021-09-29 682 瀏覽
🛫新巴黎越南餐廳🛬最近銅鑼灣新開咗好多黃店作為一個港女雖然貪新但都可以唔忘舊雖然人和豆品廠係平靚正但係間唔中都要轉下口味既金百利廣場樓上有間開咗好耐又抵食嘅越南餐廳以前喺附近返工嘅時候都會上去食又係長期良美既Foodie間唔中會想食嘅餐廳環境乾淨企理正正常常坐得幾舒服又唔會太迫春卷雞翼扎肉撈檬 $50 有成三個餸咁多仲免+1服務費春卷x2 雞翼x2 幾舊扎肉一次滿足你三個願望銅鑼灣來講真係超級抵炸雞翼同越式春卷炸得幾好食熱辣辣又炸得好香唔會食完 成浸油味係個口入邊撈檬質素就正正常常 味道偏淡但係就勝在夠大碗 食到飽完全feel到冇落味精食完都唔會口渴酸辣鳳爪跟餐加$15黎到都幾大碟味道正常發揮酸酸地好開胃
🛫新巴黎越南餐廳🛬

黎到都幾大碟
味道正常發揮
酸酸地好開胃
2021-09-24 367 瀏覽
💛新巴黎越南餐廳·香茅雞翼豬扒湯檬$56 l 越式春卷$50 l 椒絲豆醬炒芥蘭$55佢上菜幾快嘅 不過水準就比較一般🙊佢個雞翼算係幾好食 個豬扒就有啲乾同柴 之後佢個湯粉好淋 冇乜口感 而且佢個湯冇咩味咁🤭🤭不過佢入邊有舊蘿蔔就幾甜反而佢過越式春卷係即炸嘅 好好食 中間啲芋頭都幾軟糯😎之後嗰芥蘭調味唔錯嘅 但係好似有啲爽口過頭 爽口到有啲ung胃🙊·#rbyeat#rby東南亞菜#rby💛#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓
💛新巴黎越南餐廳
#rbyeat
#rby東南亞菜
#rby💛
#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓
香茅雞翼豬扒湯檬
2021-09-19 293 瀏覽
呢度係銅鑼灣樓上鋪黎既,有間泰式菜唔錯既,網友介紹,一於試下!價錢唔貴 午餐都係$50起!海南雞飯 ,香茅雞翼飯一睇就知隻雞掂啦 雞皮亮晶晶既,雞汁上面仍然好有肉汁 配埋沙律同油飯個油飯都係落足料,油亮亮反曬光咁 一聞就知好想食!香味都好夠!先講隻雞,個皮好滑溜,雞肉更加係嫩到極點!超香又滑又多汁! 份量都唔少!油飯食到好重雞油味,仲有少少黃薑味,雖油亮但粒粒爽身!好好食!原來係香茅雞翼配豬扒,我以為係2選1,一件豬扒2隻雞翼!好抵呀!炸到好脆口既雞翼咬開仲係好有肉汁! 豬扒鬆軟仲要加蔥油食味道香又好食消費$120銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓
價錢唔貴 午餐都係$50起!
海南雞飯 ,香茅雞翼飯

消費$120
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓
2021-09-17 357 瀏覽
每一次來到銅鑼灣,專攻抵食餐廳嘅我一定諗起新巴黎。今次同朋友嚟食係午市時間,諗住一定好多人,但除咗等𨋢耐咗少少,一到就已經有位😊今次揀咗新巴黎三寶飯,扎肉同春卷都係新鮮炸起,夠曬香脆!豬扒亦淋上香蔥油,送埋飯真係啱啱好👍另外朋友嗌咗嘅海南雞飯,海南雞非常香滑,比得上其他海南雞專門店嘅質素☺️ 亦都想讚下佢醋漬蘿蔔嘅配菜,十分醒胃😋順帶一提,以上兩個飯仲要都係附送嘢飲㗎,五十幾蚊一位就食到,仲要有埋嘢飲,絕對冇動搖我對佢銅鑼灣抵食飯堂嘅地位!
新巴黎三寶飯
2021-09-16
新巴黎三寶飯
2021-09-12 258 瀏覽
夏日炎炎,梗係要食涼浸浸嘅越南嘢幫成個人降溫,因為越南嘢其實食嚟食去都個幾樣,咁就揀間平啲㗎啦。我哋叫咗個海鮮炒檬同豬扒雞翼撈檬,2樣都份量十足。炒檬好入味,海鮮數量一般,係檬粉好大碟。撈檬嘅豬扒同雞翼都好多,加埋成碗檬粉,其實食唔晒。P.S. 是日見到有鏡粉係店內gathering交換應援物,好青春,好似返去校園時期咁~

2021-08-27 179 瀏覽
行完山想食啲大件夾抵食既野咁岩去到cwb就諗起呢間餐廳,拿拿臨8點幾去到好彩唔使等位。我叫左香茅豬扒雞翼飯,男朋友叫左生牛牛丸湯檬(類似依個名,好似係叫三寶乜乜)再加杯青檸梳打香茅豬扒正過雞翼好多又唔係鞋身,又多蔥,可惜豬扒份量太小唔係好夠喉,下次都係唔好雙併咁叫,我諗湯檬應該都係好食但唔飽肚,覺得個份量對男仔黎講比較小~唯一要彈既係青檸梳打太甜梳打都唔係好夠氣,似青檸糖水多啲(我平時飲凍檸茶走甜,可能有人會覺得青檸梳打甜度岩岩好,但唔夠汽是真的)
行完山想食啲大件夾抵食既野

再加杯青檸梳打

香茅豬扒正過雞翼好多

唯一要彈既係青檸梳打太甜
2021-08-23
🐮生牛肉河粉 $51 (7/10)河底有自己特色,唔同一般嘅牛骨湯以鮮甜同香料做主導,哩到個湯係有股人蔘味😳😳,感覺有點怪怪的。牛肉同河粉都係一般質素啦,勝在夠大碗😽。🐔香茅豬扒雞翼撈檬🐷 $52 (8/10)豬扒雞翼新鮮炸起夠哂香脆唔會好油,醃得夠味,食落香茅味道幾出✨✨。唔好睇個碗唔係好大,入面檬粉份量多到可以夠兩個女仔食🌝🌝!🐟炸魚餅 $15 (7.5/10)口感似魚豆腐,味道同之前白鬚嘅差不多。🧡酸辣鳳爪 跟餐+$15 (8/10)15蚊咁大份真係嚇左嚇,醬汁酸酸地幾惹味😎。

🐮生牛肉河粉 $51 (7/10)

🐔香茅豬扒雞翼撈檬🐷 $52 (8/10)

🐟炸魚餅 $15 (7.5/10)
口感似魚豆腐,味道同之前白鬚嘅差不多。

🧡酸辣鳳爪 跟餐+$15 (8/10)
15蚊咁大份真係嚇左嚇,醬汁酸酸地幾惹味😎。