2023-06-11 32 瀏覽
第一次同朋友黎,感覺非常好,員工非常快手及顧及客人需要,做事不馬虎點烤魚唔知係咪店主但好主動上前介紹,烤魚上枱時員工好細心多問一句爐具擺放位置需唔需要調整第一次食試個小辣先,未夠過癮,下次可以中辣啤酒買一送一,食辣野一定要啤酒送加點串燒一樣出色整體感覺很好,想食烤魚會再黎,坐位闊落,枱與枱之間唔會好近,雖然二人枱比較細,但都會有個層架可以放食物,重點服務同食物都ok

第一次食試個小辣先,未夠過癮,下次可以中辣

啤酒買一送一,食辣野一定要啤酒送

加點串燒一樣出色

🎀銅鑼灣。朋友聚會必食烤魚餐廳🐟🎀🪄店名* #我要烤魚🔮地址*銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1412 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_燒烤#pickyme_串燒#pickyme_海鮮➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵有一段時間無翻去大陸拉 好懷念之前食烤魚既味道 呢一間我要烤魚系其中一間系好出名烤魚餐廳 見到環境都唔錯 帶買朋友一齊黎個聚會😙地鐵站一出黎大約行8分鐘就到 上到去門口已經聞到好香既烤魚味😍好吸引啊外面裝飾好搶眼 見到有隻好可愛既草泥馬公仔 另外仲有綠色招牌寫住串燒烤魚研究所 睇落好似幾專業🤓餐廳位置唔算好大 不過都有齊沙發位及大枱 環境舒適😊🍽️食物質素🍽️烤魚有兩款選擇 包括鱸魚及清江魚 餐牌清楚說明兩款魚既分別 另外仲有五款味道既烤魚選擇 不過有四款都系辣😭所以我只可以選擇蒜香金湯烤魚拉😋可以根據食量選擇尺寸 之後就可以揀唔同火鍋配料 有分開不同類別 分類清晰 蔬菜,四川及本地配料任君選擇 另外更可以揀選多款即燒串燒 有雞,牛
🎀銅鑼灣。朋友聚會必食烤魚餐廳🐟🎀

🪄店名* #我要烤魚
🔮地址*銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1412 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵
餐廳位置唔算好大 不過都有齊沙發位及大枱 環境舒適😊

🍽️食物質素🍽️
烤魚有兩款選擇 包括鱸魚及清江魚 餐牌清楚說明兩款魚既分別 另外仲有五款味道既烤魚選擇 不過有四款都系辣😭所以我只可以選擇蒜香金湯烤魚拉😋可以根據食量選擇尺寸 之後就可以揀唔同火鍋配料 有分開不同類別 分類清晰 蔬菜,四川及本地配料任君選擇 另外更可以揀選多款即燒串燒 有雞,牛,羊及豬 仲有甜品及飲品 都有幾多特色飲品 可以試下😊

🪄蒜香金湯烤魚(大) $368
呈上後已經香氣撲鼻 烤魚份量極多 魚肉厚實 香味十分濃郁 我地三個人食都食唔曬 超級飽🤣好似食極都仲有 而且keep有爐堡住 所以熱辣辣 味道唔錯!十分肥美鮮甜 魚身面頭會有香脆花生及芫茜 增加香味😊魚邊位金黃脆身 好有口感🙆

🪄四配菜系列 $38
可以優惠價$38加四配菜系列 價錢好優惠 入面已經有土豆,蓮藕,豆腐及豆芽 完美吸入湯汁 土豆蓮藕切至薄片 咬落脆身😙

🪄金菇 $18
金菇系火鍋必叫 都係吸入湯汁 十分清甜新鮮

🪄淮山片$24
厚度偏薄身 有啲似薯片質感

🪄炸芋頭$28
外皮先炸 再擺落鍋內烚 外脆內軟 芋頭口感鬆化

🪄田雞*2 $76
平時食開細細隻 本身以為三個人一定唔夠 點知原來佢隻田雞係超級巨大 肉質厚實有彈性 尤其系佢既大肉腿 真係十分誇張😂

🪄寬粉 $28
質感好Q彈煙韌 就算烚咗好耐都唔會斷~

🪄馬鮫大地魚丸 $28
魚肉味極濃 真材實料 入口彈牙爽口

🪄牛胸爽 $58
薄切牛胸爽份量頗多 有d似爽口既脂肪 幾特別

🪄和牛三角腩 $148
估唔到和牛份量都頗多 雪花紋幾靚 入口即溶 味道偏淡 適合口味淡的人士

🪄 手切鮮封門牛柳 $88
份量好多 而且薄切令肉質鮮嫩可口 入口軟熟 有牛味

🪄 炸奶黃包&炸饅頭 $28 & $18
必食炸物!系即炸即上 好脆身 外表金黃吸引 奶黃漿緩緩流出 再點上配有煉奶 甜甜地😋

🪄 鹽燒厚切牛舌芯$28

豬頸肉有彈性 肥瘦均勻 燒得好香口

🪄雞軟骨(2串) $28
雞軟骨粒粒分明 有咬口

🪄 免治雞肉軟骨串 $28
雞肉軟骨串賣相精緻 更配上生雞蛋 攪勻後沾點後進食 偏日式風格

🪄 新疆羊肉串 $28
羊肉串充滿香味 羊味濃厚 細細串 小嘗不錯~

🪄 孜然燒雞翼 $18
有啲似土匪雞翼 但再更濃味 肉質厚實嫩身 外皮香脆

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 冷泡白桃烏龍茶&自家製酸梅湯& 百香果水果茶 $18 & $22 &$32
三款飲品都唔會太甜 味道清淡 配料足料 解渴一流😗

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 炸芋頭
  • 手切鮮封門牛柳
  • 炸饅頭
  • 鹽燒厚切牛舌芯
🐟我要烤魚 🔎銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓-----病了好一段時間,日日清茶淡飯,最近終於好轉有胃口,決定黎個烤魚晚餐慶一慶祝。大烤魚($368),招牌鮮青花椒呢款招牌口味要另加($48),我地揀選了骨少肉厚的鱸魚。烤魚魚肉嫩口🐟,而且越滾越入味,微辣剛剛好,配搭啤酒一流。烤魚的配料可以自由配搭,功夫萵筍片($28)爽脆香甜,墨魚滑玉子燒($32)彈牙有新意,西班牙豬腩肉($48)脂味濃郁,都不錯。除咗烤魚配料之外,他們亦有即食的其他串燒及燒物。招牌雞腿肉($38)嫩口滑溜、新疆羊肉串($28)濕潤彈牙、鹽燒白鱔($48)外脆內軟、蜜糖燒粟米($18)香甜多汁、椒鹽翠玉瓜($14)爽脆惹味、爆蒜燒蠔($68)鮮味呀突出,而我最愛就是香燒原條茄子($38),燒得軟爛又夠入味,啖啖Juicy。結尾適合黎返碗🌸桂花蜜四川冰粉($16),價錢真心抵食,冰冰涼涼,低甜解膩,為整個晚餐完美收結。我要烤魚 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓
🐟我要烤魚
🔎銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓
-----

我要烤魚 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓
2023-05-29 32 瀏覽
@i_want_grill_fish 顧名思義主打烤魚 🐟 食完烤魚可以加料打邊爐 🍲 仲有好多款小食串燒燒物 🍢 座位闊落 店員殷勤有禮 💫@i_want_grill_fish specializes in grilled fish 🐟 after having the fish, it can be served as a soup base for hotpot 🍲 they also offer a variety of snacks and grilled skewers 🍢 spacious seating and staffs were friendly and attentive 💫🐟 招牌鮮青花椒烤魚 (小) HKD$288 + HKD$48signature grilled fish with fresh green peppers第一步:選魚可以揀鱸魚或清江魚 🎏揀咗鱸魚 🐟 雖然有骨但好多肉 肉骨明顯 唔係碎骨魚肉有鮮嫩彈性 魚香濃郁 肉質肥厚第二步:選口味可以揀重慶麻辣 🔥 萬洲香辣 🌶 川式孜然 ♨️ 蒜香金湯 🧄或者 +HKD$48 招牌鮮青花椒揀咗招牌鮮青

第一步:選魚

kagoshima A4 wagyu beef
肉質鮮美 🥩 油花均勻 軟嫩細膩

鹿兒島A4和牛

🥟 招牌鹹蛋黃雞肉餃 HKD$38
signature salted egg yolk chicken dumpling
餃子入邊真係有鹹蛋黃 🐣餃子皮唔厚
雞肉餡有肉汁 鹹蛋黃鹹香口感豐富

🥖 老友鬼鬼 HKD$32
fried dough sticks with shrimp paste
油炸鬼釀蝦膠 油炸鬼酥脆有層次
蝦滑彈牙 🦐 配黑松露沙律醬好正
本身已經熟 但亦可以放入湯整淋佢 ♨️
吸晒湯底 更惹味

老友鬼鬼

🥢 寛粉 HKD$28 bean thread vermicelli
好快煮得淋 煙韌有嚼勁

💫 響鈴 HKD$20 fried bean curd roll
每次打邊爐必叫 外酥裏淋 晒啲湯嘅精華

🥬 油麥菜 HKD$20 lettuce
翠綠脆嫩 新鮮甘香

━ ━ 烤肉燒物 ━ ━

🐄 汁燒美國牛肉串 HKD$28 beef skewers
燒汁甜甜地 牛肉味濃 🥩 軟腍有彈性

🐖 香燒豬頸肉 HKD$18 grilled pork jowl
表面焦香 肉質爽滑

🐓 惹味雞腎 HKD$24 spicy chicken kidney
彈韌爽脆 🔥 灑上孜然粉

🐥 香辣烤雞翼 HKD$18 grilled spicy chicken wings
外皮香脆 裏面肉嫩多汁 香辣過癮
點埋酸酸辣辣嘅汁 🌶 更滋味

香辣烤雞翼

🍆 香燒原條茄子 HKD$38 grilled eggplant
軟綿嫩滑 大量蒜蓉 🧄 醬油 辣椒 🌶 夠晒重口味

• 老友鬼鬼
  • 香辣烤雞翼
  • 焦糖燒菠蘿
2023-05-23 81 瀏覽
重慶麻辣烤魚(大)條鱸魚好多肉,肉質結實個隻小辣都好夠辣,好香好惹味份量夠3個人食功夫萵筍片切到好薄好鬼靚夠晒薄所以好快就淋好入味手切鮮封門牛柳肉味濃寬粉大大條煙韌好食索晒麻辣湯底個味好好食,必點!鹹蛋黃雞肉餃有人推介但我就覺得冇乜特別,唔洗叫都得呀炸午餐肉片配麻辣必備比較薄切,有煎香過先都有誠意炸饅頭 $18有4個😳真心抵到喊而且熱辣辣脆口一啲都唔馬處點埋煉奶食其實係幫到解辣㗎桂花蜜四川冰粉作結第一次食,有啲似大菜糕口感
重慶麻辣烤魚(大)
條鱸魚好多肉,肉質結實個隻
小辣都好夠辣,好香好惹味
份量夠3個人食

重慶麻辣烤魚

切到好薄好鬼靚
夠晒薄所以好快就淋好入味

手切鮮封門牛柳肉味濃

寬粉大大條煙韌好食
索晒麻辣湯底個味好好食,必點!

鹹蛋黃雞肉餃有人推介
但我就覺得冇乜特別,唔洗叫都得呀
炸午餐肉片配麻辣必備
比較薄切,有煎香過先都有誠意

鹹蛋黃雞肉餃

炸饅頭 $18有4個😳
真心抵到喊
而且熱辣辣脆口
一啲都唔馬處
點埋煉奶食其實係幫到解辣㗎

桂花蜜四川冰粉作結
第一次食,有啲似大菜糕口感
炸饅頭
桂花蜜四川冰粉
重慶麻辣烤魚
炸饅頭
桂花蜜四川冰粉
2023-05-22 739 瀏覽
我要烤魚 (銅鑼灣)📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓自從疫情後🦠,真係好耐都冇機會食過烤魚了!🐠💁🏻‍♀️難得呢間烤魚店有得揀魚種,仲要有多種烹調方法,👩‍🍳都忍唔住要去試下!👯‍♀️好在果晚有book位,如果唔係都食唔到,仲要食到9 點都仲有人入座呢,受歡迎程度高!👍🏻值得一提餐廳店長非常有禮貌又殷勤!感受到佢地係著重服務同顧及客戶體驗!好難得烤魚店有咁好嘅服務🥹💕Menu 有例明揀魚三步曲, 有晒簡介方便易明,就算第一次食烤魚都唔怕唔識揀!1️⃣第一步首先要揀定魚種:分別有鱸魚同青江魚可以揀。鱸魚就啖啖魚肉,而青江魚就口感嫩滑,油香十足!我地喜愛重油脂嘅魚當然就會揀青江魚啦🤭2️⃣第二步就選口味:總共有五種口味,有辣有唔辣,亦有仔細分4 種辣嘅程度,按自己接受能力就唔怕會過辣啦!🔅重麻辣烤魚🔅萬洲香辣烤魚🔅川式孜然烤魚🔅蒜香金湯烤魚🔅招牌鮮青花椒烤魚 (+$48)💁🏻‍♀️我地就揀咗招牌鮮青花椒烤魚 !青花椒烤魚魚肉鮮嫩多汁,配上獨特的青花椒香氣同微微麻辣口感,非常溫和又惹味3️⃣第三步就要揀魚嘅Size, 大同細都只差$80,眼見好多兩個女仔食都叫咗大Size,所以我地都跟大隊!揀完烤魚後就可以進入
我要烤魚 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓

自從疫情後🦠,真係好耐都冇機會食過烤魚了!🐠

1️⃣第一步首先要揀定魚種:
分別有鱸魚同青江魚可以揀。
鱸魚就啖啖魚肉,而青江魚就口感嫩滑,油香十足!
我地喜愛重油脂嘅魚當然就會揀青江魚啦🤭

🔅重麻辣烤魚
🔅萬洲香辣烤魚
🔅川式孜然烤魚
🔅蒜香金湯烤魚
🔅招牌鮮青花椒烤魚 (+$48)
💁🏻‍♀️我地就揀咗招牌鮮青花椒烤魚 !

揀完烤魚後就可以進入配料環節,有各式各樣嘅火鍋配料可以選,我地叫咗多款!

💓基本烤魚必食款:寬粉同功夫萵筍片
寬粉好快就可以煮得淋,而且好煙韌,口感一流!
而萵筍片保持了原汁原味的清甜口感,因為切得好薄所以好掛湯!果然考功夫呀!
💓肉料火鍋配料:鹿兒島A4 和牛三角腩絕對係不容錯過。霜降好靚,和牛肉質鮮嫩,果種油脂甘甜,入口即溶.. 非常高質。最重要係收費平,$148 一份都有12 片!
除咗烤魚都仲有串燒!🍢

🍢鹽燒白鱔 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
烤制得恰到好處,肉質鮮嫩,口感清爽。外皮燒得又脆又有嚼勁,魚肉又嫩又多汁,出色必叫!
🍢鹽燒厚切牛舌芯 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
厚切好有口感,完全無筋!而且燒得較軟稔,調味亦剛剛好!
🍢和汁燒美國牛肉串 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
醬汁味道似韓式牛肉醬,又稔又惹味

🍢香辣五花腩 ⭐️⭐️⭐️/5
五花腩入口油香豐富,辣度適中,口感十分香醇
🍢椒鹽燒秋葵 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
鮮嫩可口,搭配上鹹香的椒鹽味道更加正
🍢虎皮尖椒 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

🥖炸饅頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
$18 有四件,熱辣辣夠晒香脆!
🍻日本沖繩Orion生啤(500ml) $48 買一送一!啤酒平過特飲,所以在場好多囡囡都有叫😝
🥥另外都有叫咗個椰青解解暑!

餐牌:
2023-05-19
2023-05-16 28 瀏覽
想食烤魚🐟又想食串燒🍢 位於銅鑼灣嘅*我要烤魚*滿足曬我😎烤魚先選鱸魚|清江魚有五種口味 魚有大小之分選了蒜香金湯烤鱸魚(小)啖啖魚肉 肥美鮮甜 小份魚超大大大條 有驚喜❣️加一份四配菜土豆 蓮藕 豆腐 豆芽 非常滿足😮‍💨🍢🍢串燒🍢🍢🫧鹽燒白鱔🫧🫧免治雞肉軟骨棒🫧🫧焦糖菠蘿🫧🫧蜜糖燒粟米🫧🫧芝士年糕🫧🫧香燒豬頸肉🫧🫧鹽燒厚切牛舌芯🫧🫧香辣烤雞翼🫧我哋兩個人點吓點吓成枱都係😬有幾款印象比較深刻✨白鱔爽口彈牙 焦糖菠蘿 甜脆口感😛豬頸肉飽滿肉汁 牛舌芯軟腍🫧椰青🫧解渴透心涼
想食烤魚🐟又想食串燒🍢 位於銅鑼灣嘅*我要烤魚*滿足曬我😎

🫧鹽燒厚切牛舌芯🫧
🫧香辣烤雞翼🫧

🫧椰青🫧
解渴透心涼
朋友說好耐冇食烤魚,恰巧有間烤魚店 - 《我要烤魚》我bookmark咗一直想試,即時一拍即合!位於銅鑼灣嘅《我要烤魚》,集烤魚、火鍋和串燒於一身,一次過滿足晒三個願望!點選烤魚首先要進行三步曲:第一步 - 選魚*鱸魚就啖啖魚肉,魚香濃郁*清江魚就口感嫩滑,油香十足第二步 - 選口味*有4款不同烤魚製法選擇第三步 - 選大小💫重慶麻辣烤魚(大) - 我哋就揀咗鱸魚和BB辣,烤魚全條上,大份嘅份量超豐富,食晒都飽咗一半!麻辣味都好香濃,BB辣度恰好,另外魚嘅面頭都鋪了唔少芝麻,增加口感,我自己就好喜歡👍✨火鍋配料:🥢娃娃菜 🥢油麥菜🥢手切鮮封門牛柳🥢招牌咸蛋黃雞肉餃🥢手打100%純牛肉餅🥢白鱔片🥢潮式三寶丸🥢響鈴🥢金菇🥢炸午餐肉🥢老友鬼鬼🥢烏冬我自己就會推介 1) 手切鮮封門牛柳,份量十足,有牛味,油花又均勻,呢個價錢絕對抵食!2) 招牌咸蛋黃雞肉餃,咸蛋黃和雞肉做餡料,第一次食口感幾特別!✨串燒和燒物:🥢鹽燒厚切牛舌芯🥢雞軟骨 (2串)🥢爆蒜燒蠔 (4隻)我會推介爆蒜燒蠔,一客有4隻好抵食,燒蠔上面鋪滿香蒜,非常惹味!✨飲品:🍹百香果水果茶🍹咸檸七🍹青檸梳打

點選烤魚首先要進行三步曲:

第一步 - 選魚
*鱸魚就啖啖魚肉,魚香濃郁
*清江魚就口感嫩滑,油香十足

第二步 - 選口味

🥢老友鬼鬼
🥢烏冬

✨串燒和燒物:
🥢鹽燒厚切牛舌芯
🥢雞軟骨 (2串)
🥢爆蒜燒蠔 (4隻)

✨飲品:
🍹百香果水果茶
🍹咸檸七
🍹青檸梳打

🔥重慶麻辣烤魚 (小) $288 (午市半價$144❗) 手切新鮮封門牛柳 $88土豆 豆腐 蓮藕 豆芽 $38墨魚滑玉子燒 32 鴨血 $38黃喉$58揀咗鱸魚bb辣,2個人叫左小份,但鱸魚都好大條啖啖肉,夠3人分,配搭麻辣食相當惹味,整體唔錯✅配料方面,4配菜(土豆/豆腐/蓮藕/豆芽)會幫你擺埋落去吸哂味好正👍🏻封門柳肉味濃份量足🥩墨魚滑玉子燒好特別好有蛋香,特別推介黃喉,好脆好新鮮❣️串燒類:🔅新疆羊肉串 $28🔅鹽燒牛舌芯 $28🔅爆蒜燒蠔(4隻) $68🔅免治雞肉軟骨棒 $28 🔅焦糖燒菠蘿 $20🔅炸奶黃包 $28🔅冷泡白桃烏龍茶 $18/Gin Tonic $38🔅桂花蜜四川冰粉 16 串燒方面,推介試吓免治雞肉軟骨棒,因為會附上生雞蛋➕醬油,甜甜地幾正😛仲有焦糖燒菠蘿必點,外層有焦糖脆皮好特別❣️同埋炸奶皇包都唔錯整體座位闊落,午市烤魚半價超抵食💓建議主攻食烤魚,性價比同質素較高
🔥重慶麻辣烤魚 (小) $288 (午市半價$144❗)
手切新鮮封門牛柳 $88

🔅桂花蜜四川冰粉 16

2023-04-22
  • 黃喉
2023-04-25 581 瀏覽
大小姐和我都一樣是吃貨面對美食當前真的很難忍口之前聽朋友說銅鑼灣有一家不錯的烤魚今天就帶她來一試別看少我們的食量你看點到滿滿一桌有嚇到你們吧?這邊烤魚都有很多不同口味我們揀選了重慶麻辣清江魚為免吃不完我們就揀了小份再加配”優惠四配菜系列”在烤魚盤中加入土豆,蓮藕,豆腐以及豆芽等等滿滿的一大盤超厲害另外我們也點選了淮山片,鴨血,鵝腸,蒿荀,牛胸爽手切封門牛柳,牛舌片,寬粉,芫茜等等等烤魚吃得七七八八就可以當成火鍋把新鮮的現料加進去煮來吃除了烤魚之外還可以點串燒哦這邊串燒也有很多種類最後我們揀了鹽燒牛舌芯,麻辣豬大腸,雞腎燒鴨舌,白鱔,燒菠蘿及秋葵串燒的水準也很不錯吃串燒及烤魚又怎能缺少冰凍的啤酒?這裡的沖繩ORION生啤買一送一超級棒不喝酒的也可以選擇百香果水果茶同樣是非常適合配烤魚哦旁邊桌的看到我們兩人吃下這麼多都傻眼了,哈哈值得一讚這邊簿食材都是下單後立即準備雖然等試菜待時間會久一點但是看到新鮮的食材以及美美的擺盤就絕對值得等待下次想約三五知己一邊滾下滾下一邊暢快聊天就可以一試"我要烤魚"哦
大小姐和我都一樣是吃貨

有嚇到你們吧?

這邊烤魚都有很多不同口味
我們揀選了重慶麻辣清江魚
為免吃不完我們就揀了小份
再加配”優惠四配菜系列”
在烤魚盤中加入土豆,蓮藕,豆腐以及豆芽等等
滿滿的一大盤超厲害

另外我們也點選了淮山片,鴨血,鵝腸,蒿荀,牛胸爽

手切封門牛柳,牛舌片,寬粉,芫茜等等

等烤魚吃得七七八八
就可以當成火鍋把新鮮的現料加進去煮來吃

除了烤魚之外
還可以點串燒哦

這邊串燒也有很多種類
最後我們揀了鹽燒牛舌芯,麻辣豬大腸,雞腎

燒鴨舌,白鱔,燒菠蘿及秋葵

串燒的水準也很不錯

吃串燒及烤魚又怎能缺少冰凍的啤酒?
這裡的沖繩ORION生啤買一送一

一邊滾下滾下
一邊暢快聊天
就可以一試"我要烤魚"哦
  • 重慶麻辣烤魚
又到Happy Friday 的時候啦!今晚下班吃什麼好呢?想吃烤魚,同時又想吃串燒🤥😋三心兩意的我決定約同事們去銅鑼灣耀華街百樂中心的一間「我要烤魚」吃串燒與烤魚,一次過滿足你兩個願望😋雖然小店是樓上鋪,但人流都不少😋晚餐都坐滿了,幸好我一早就打了電話預定坐位😋餐廳的環境設計元素都是以木為主,簡簡單單的設計帶有一種溫暖及自然的感覺,門口有兩隻草泥馬公仔,超級可愛😋⭐️萬洲香辣烤魚(大)$368三個人叫了一份大的萬洲香辣烤鱸魚,鱸魚肉質應該有一定的韌性和嚼勁,但不會過於柴硬,啖啖魚肉,魚香濃郁;湯底要求了小辣,有香濃的魚湯味,辣的程度對我來說剛剛好🌶️🌶️🌶️⭐️四配菜系列 $38超級優惠的配菜系列,包括了土豆、運藕、豆腐、豆芽,這些配菜用來配烤魚是最合適不過的😚最愛就是豆腐,煮多久都不會碎👍🏻土豆完全吸收了湯汁😍烤魚必點的配菜👍🏻🍽️餐廳的配菜選擇比較多,大概有40多款的配菜,每一款都很新鮮,份量也是足夠的😋⭐️手切鮮封門牛柳 $88香濃牛味的封門牛柳的脂肪比例及筋膜範圍都較為少,因此口感比較柔軟、香口及細膩;吸收火鍋湯底味道的封門牛柳,味道更加豐富。⭐️墨魚滑玉子燒 $32在玉子燒中間塞入新鮮的墨

萬洲香辣烤魚

⭐️萬洲香辣烤魚(大)$368

⭐️四配菜系列 $38

烤魚必點的配菜👍🏻🍽️

⭐️手切鮮封門牛柳 $88
墨魚滑玉子燒

⭐️墨魚滑玉子燒 $32
在玉子燒中間塞入新鮮的墨魚滑餡料,我也是第一次吃,放在火鍋煮後,玉子燒吸收湯底,口感柔軟綿密,而墨魚滑餡爽滑有彈性,非常特別的配料。

⭐️莞茜 $28
這幾年都興起吃莞茜的熱朝,吃烤魚又怎能放過叫一份莞茜去吃呢!😋大大一盆莞茜

鴨血 $38 鵪鶉蛋 $20 響鈴 $20
打邊爐不可缺少的配菜,最愛鵪鶉蛋,煮到非常入味及變色的鵪鶉蛋,吸收滿滿湯底的響鈴,還有口感綿密彈牙的鴨血😋🍽️

串燒燒烤必選❤️💗最愛吃燒烤😋
招牌雞腿肉(2串)

招牌雞腿肉(2串)$38
燒製後的雞腿肉口感鮮嫩多汁,肉質也比較軟嫩,還帶有一點辣。

香燒原條茄子 $38
茄子的口感柔軟及嫩滑,入口即化,配合上蒜泥、醬油、辣椒等調味料,味道好豐富。

孜然燒雞翼 $36
加入孜然粉的雞翼,外皮燒到呈現金黃色,口感酥脆內香軟,內部肉質則保持了嫩滑多汁。
椒鹽燒秋葵

椒鹽燒秋葵 $28
加入椒鹽調味的秋葵,帶有一點點微辣,提升秋葵的風味,口感爽脆柔軟嫩滑,喜歡吃秋葵的人,不要錯過。

焦糖菠蘿 $20
切成一塊塊的新鮮的菠蘿🍍,菠蘿表面是脆脆的焦糖,吃下去柔軟得來鮮甜又多汁,還帶有焦糖香氣。
味醂魚乾

味淋魚干 $38
加入味淋調味醃製而成的送酒小食,口感比較香軟,有一定的咬口,甜甜地鹹鹹地,吃著吃著就吃完了。
韭菜手抓餅

韭菜手抓餅 $28
煎到表面呈現金黃色的手抓餅外層酥脆,內部柔軟,餅內是韭菜餡,散發著濃郁的韭菜香味,味道不錯。

地瓜手抓餅 $28
金黃色的手抓餅外層酥脆內裡香軟,餅內是香甜的地瓜餡,香濃的地瓜餡,就好像在吃甜品😋
炸奶皇包

炸奶黃包 $28
外層炸至金黃色奶黃包,口感酥脆,就像是有奶黃餡的炸饅頭,奶黃餡香甜及口感滑順,必須點煉奶一起吃😋
菠蘿青檸梳打

百香果水果茶 $32 菠蘿青檸梳打 $28 椰青 $46 可口可樂 $15
食烤魚串燒又怎能少得一杯大大杯冰涼的飲品😋絕對是爽呀!

桂花蜜四川冰粉 $16
最後,用冰粉為今次烤魚串燒的體驗畫上一個完美的句號,冰凍的口感,酸酸甜甜的味道,爽😚
萬洲香辣烤魚
墨魚滑玉子燒
招牌雞腿肉(2串)
椒鹽燒秋葵
韭菜手抓餅
炸奶皇包
菠蘿青檸梳打
  • 桂花蜜四川冰粉
  • 萬洲香辣烤魚(大)
2023-04-20 49 瀏覽
相信經常去深圳搵食嘅朋友聽過「探魚」,好多年某得返去,好掛住烤魚同燒烤!現在不用去深圳,呢度都食到懷念的味道!好感動😭是來自四川嘅朋友推介我d來,食完真係好滿意!環境:坐得幾舒服,擺檯好闊落。幾啱三四個朋友聚會傾計。食物:🐟烤魚:有幾種味道揀,我d試過重慶麻辣同萬州香辣,兩個都好好味!成條魚煎香過,在擺落湯底炖到入味,又香口又惹味,食到停唔到!🥬菜:一定要叫優惠四配菜,係同魚一起煮好上檯,嗦晒湯底滋味,好好食!相信鍾意食烤魚嘅朋友知道,呢d蔬菜先係精髓哈哈哈😄🍆烤蔬菜:烤茄子用左大量蒜蓉,烤到軟爛香滑,一條通常唔夠食,一人一條先夠滿足。以前在香港好難食到咁好味嘅燒茄子,宜家燒烤店越來越多,越來越多食到咁好味嘅蒜蓉燒茄子。價錢:以食得飽同食的滿足來講,呢度唔算貴,但就一定貴過深圳啦.!不過就腳方便,我應該會成日幫襯🤦
是來自四川嘅朋友推介我d來,食完真係好滿意!
環境:坐得幾舒服,擺檯好闊落。幾啱三四個朋友聚會傾計。

食物:

2023-04-19 269 瀏覽
#fafafoodblog銅鑼灣 #fafafoodblog四川菜🍴麻辣小辣青江魚 小份288 蚊🐟🌶️加38 蚊有土豆 豆腐 蓮藕 豆芽 魚大大條 出面煎得好香 魚肉油香夠 肉質滑彈牙 麻辣醬汁有辣椒 葱花 花生 魚肉盡吸辣汁 仲有爽口既豆芽 滑豆腐 蓮藕 土豆 出色 👍🏻🍴墨魚滑玉子燒 32 蚊份🦑玉子蛋味香 入面墨魚味彈牙 一齊食好有層次感 🍴寛粉28 蚊份🍴手切新鮮封門牛柳 88 蚊🐂🍴招牌鹹蛋黃雞肉餃38 蚊🥟雞肉切得好碎 咬落連埋皮蛋既香 好有口感 正🍴新疆羊肉2串 56 蚊🐑羊肉少少 so味 好香籽然味 口感彈牙 yummy 🍴鹽燒牛舌芯 2 串56 蚊🐂牛舌厚切 帶 d黑椒香 牛味濃 juicy加 d檸檬汁就好味🍴招牌雞腿肉2 串38 蚊🐥雞腿肉好彈牙 夠厚肉 點 d黑松露沙律醬都好特別🍴惹味韭菜40 蚊2 串🥬韭菜一串已有好多 充滿籽然香 韭菜燒得黎唔會太乾 夠哂 juicy 🍴爆蒜燒蠔 68 蚊4 隻🔥燒蠔好多蒜 蒜味鋪滿 好香 蠔肉新鮮 盡吸蒜汁 正🍴焦糖燒菠蘿40 蚊2 串🍍切得好靚 食落方便 菠蘿新鮮 juicy香甜 上面既焦糖好香脆 正 🍴炸鰻頭 18
🍴墨魚滑玉子燒 32 蚊份🦑
🍴味醂魚干38 蚊🐟
🍴桂花蜜四川冰粉 16 蚊
🍴椰青46 蚊🥥 椰青夠香甜新鮮 打邊爐飲夠清涼
🍴日本 orion生啤 48 蚊買一送一🍻
#串燒 #烤魚 #火鍋 #菠蘿 #魚皮 #鰻頭 #韭菜 #雞腿 #蠔肉 #羊肉 #封門柳
Score 平均分< 8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#我要烤魚
銅鑼灣耀華街3 號百樂中心8 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
=====================

2023-04-19
🔥重慶麻辣烤魚(小) $288🐠選咗清江魚中辣口感嫩滑,魚油十足💜最好係冇乜骨,啖啖魚肉,辣到剛好又香又麻,辣得過癮😙🙆🏽‍♀️手切鮮封門牛柳$88牛味濃郁+上厚切口感非常好中🐃🙆🏽‍♀️馬交大地魚丸$28鮮味彈牙~🍡🙆🏽‍♀️土豆,蓮藕,豆腐,豆芽$38 寬粉$28食烤魚必食吸晒啲精華🤩🙆🏽‍♀️功夫䈑荀片$28豆卜$20🥒師師傅刀工一流,同個湯底好夾😋食到舐舐脷👅🙆🏽‍♀️爆蒜燒蠔$68🦪爆香十足非常惹味🙈🙆🏽‍♀️香辣烤雞翼$18🍗皮脆肉嫩多汁🐥🙆🏽‍♀️椰青$46 零系可樂$15🥤
🔥重慶麻辣烤魚(小) $288🐠
選咗清江魚中辣口感嫩滑,魚油十足💜
最好係冇乜骨,啖啖魚肉,辣到剛好
又香又麻,辣得過癮😙

🙆🏽‍♀️手切鮮封門牛柳$88
牛味濃郁+上厚切口感非常好中🐃

🙆🏽‍♀️馬交大地魚丸$28
鮮味彈牙~🍡

🙆🏽‍♀️土豆,蓮藕,豆腐,豆芽$38 寬粉$28
食烤魚必食吸晒啲精華🤩

🙆🏽‍♀️功夫䈑荀片$28豆卜$20🥒
師師傅刀工一流,同個湯底好夾😋食到舐舐脷👅

🙆🏽‍♀️爆蒜燒蠔$68🦪
爆香十足非常惹味🙈

🙆🏽‍♀️香辣烤雞翼$18🍗
皮脆肉嫩多汁🐥

🙆🏽‍♀️椰青$46 零系可樂$15🥤
2022-12-22
2023-04-19 32 瀏覽
識我既朋友都知我勁中意食串燒🍢❤️❤️❤️今次黎左銅鑼灣既唔係食烤魚🐟係勁食串燒!🤣🤣🤣佢地有多款串燒選擇😉味道出色😋仲有清甜好味既椰青🍻生啤仲買一送一✨環境舒適👍🏼座位闊落坐得舒服💕服務態度亦都十分好🫶🏻岩曬同朋友gathering飯聚😇😇😇😇其實烤魚都好吸引見到隔籬枱大大盤烤魚 唔單止好香😚😚😚配料重好多真係幾吸引要約定幾個朋友,下次一齊食🫶🏻🫶🏻
識我既朋友都知我勁中意食串燒🍢❤️❤️❤️
其實烤魚都好吸引
見到隔籬枱大大盤烤魚
唔單止好香😚😚😚配料重好多
真係幾吸引
要約定幾個朋友,下次一齊食🫶🏻🫶🏻