今日下午原本同同事去嘉頓食lunch,但原來已爆,見呢間咁特别又未試過同同事試下,餐廳内只有四種選擇,分别係梅、竹、松、特上 四種丼飯,分别係:1.梅係有9種魚2.竹都係9種魚但增量3.松係9種魚加蟹肉、4.特上係9種魚加蟹肉再加埋海膽一黎會先送上兩片魚生片,而魚生上面有少少胡麻醬,佢地教我地先食一片先,另外一片留返一陣放湯食。我地今次叫左竹,吞拿魚蓉搭到好高下,份量好足料,味道幾好,而佢地教我個丼飯可以分3份食:三分一用紫菜當手卷咁食三分一魚生飯咁食最後三分一將魚生飯加湯當湯飯食,我覺得三個食法呢個最正,湯好似係鮮魚湯,食時加翻之前食剩果一片魚生片。鮮魚湯配上魚生飯,味道唔錯,魚湯又鮮味,呢個食法食完令整個飯增分不少。總括來講,未食過可以一試,店主話如果夜晚食仲可以叫蠔,下次要去試下。

1.梅係有9種魚
2.竹都係9種魚但增量
3.松係9種魚加蟹肉、
4.特上係9種魚加蟹肉再加埋海膽

我地今次叫左竹,吞拿魚蓉搭到好高下,份量好足料,味道幾好,
而佢地教我個丼飯可以分3份食:
三分一用紫菜當手卷咁食

三分一魚生飯咁食

唔錯,魚湯又鮮味,呢個食法食完令整個飯增分不少。
2021-05-18 551 瀏覽
餐牌有4種唔同嘅丼飯,本身想試兩款唔同嘅 ,但係發覺全部都大同小異 ,只係份量有少少唔同🤣呢間餐廳主打三種唔同食法,開頭會上左頭盤~兩片魚生 店員會建議留番一片放係茶漬飯,但👧🏻就唔建議啦,熟左嘅魚生會有少少腥👀🌟三重滋味🌟💫海鮮丼💫自製手卷💫茶漬湯飯因為餐廳lunch 同dinner 都係一樣價,變相dinner 好似抵啲咁😂 但係店舖座位好少 想食就要早少少去啦💓🌟梅 $108吞拿魚 吞拿魚茸 北寄貝 希靈魚 帶子 三文魚子烏賊 油甘魚 獵魚原本以為會份量好少,黎到發現都好足料,對得住呢個價錢👍📎店舖資訊📌 宗像屋Munakataya深水埗青山道60號地下B舖🚇港鐵深水埗站D2出口 步行約5分鐘💰人均消費 $108等候時間🕰 10 mins

🌟三重滋味🌟
💫海鮮丼
💫自製手卷
💫茶漬湯飯

🌟梅 $108

原本以為會份量好少,黎到發現都好足料,對得住呢個價錢👍

📎店舖資訊

📌 宗像屋Munakataya
深水埗青山道60號地下B舖
🚇港鐵深水埗站D2出口 步行約5分鐘

💰人均消費 $108
等候時間🕰 10 mins
2021-04-16 1276 瀏覽
呢間個丼飯好抵食,食物生鮮。叫咗個梅$108,有三種食法😋:1️⃣第一種,壽司,有兩塊紫菜俾你整手卷食,2️⃣第二種,丼,平常地撈些豉油和芥辣在飯度食,非常美味,3️⃣第三種,茶漬飯,預留三份一的飯放入個碗度,然後將開頭給你的前菜(二塊刺身)放上飯面,再給侍應,他們會放湯和一些調味料,然後連湯和飯一起吃。價值:抵食服務:有傾有講,唔錯總結:一個價錢三種食法體驗,還有咁足糙的刺身丼,兩個字,超值。
呢間個丼飯好抵食,食物生鮮。

叫咗個梅$108,有三種食法😋:

1️⃣第一種,壽司,有兩塊紫菜俾你整手卷食,

2️⃣第二種,丼,平常地撈些豉油和芥辣在飯度食,非常美味,

價值:抵食
服務:有傾有講,唔錯

2021-04-16
2021-04-05 806 瀏覽
本人於4月5日在餐廳外排隊,外面排隊大約十幾個人,我係排中間位置,大約等了一個小時,之後有員工出來同我哋排緊隊嘅人講:所有丼飯賣曬😠😠 我哋全部排緊隊嘅人都好無奈😠😠😠😠呢間嘢簡直不知所謂.....其實喺未話冇哂丼飯之前,已經有員工出過來2次mark低等枱人數..,如果你間舖食物存量唔多,咁係咪應該係mark低人數嗰時已經要話俾客人聽,依間嘢間舖又唔係大,入邊座位人數又唔係多,而且今日係紅日,預計嘅食物存貨唔應該係咁樣囉...一間咁樣嘅餐廳,完全冇服務可言,只能講不知所謂😤😤
2021-04-05
2021-03-10 1218 瀏覽
打卡可以, 味道一般。 魚生碎普通, 製作簡單, 單一魚生碎, 貴一级就多一個量, 貴一级就多蟹肉, 最貴就加埋海膽 🙄呢個製作成本, 時間, 技術,其實相當廉價。 可以讚下係 wasibi 粉叫做高级一點, 相信不是純 horseradish 及色素, 魚湯亦不差。上魚湯會加上檸檬皮有D心思, 但用檸檬青(走皮)會更加好......
2021-03-05 940 瀏覽
深水埗❣️大滿足魚生飯📍松 $198同事介紹就一於去試下,小店一間好似成日都會大排長龍🤭但好彩地我地早左少少去食lunch!4揀1,我地揀左「松」,哇!一見到真身,好高既魚生飯😛餐廳建議分3份食:1/3 用紫菜包,當手卷咁食1/3 魚生飯咁食1/3 加湯 熱食本人就唔太鍾情熱食喇😜魚生當然新鮮食好味啲啦!食物:❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️位置:❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️好食指數:7.5/10宗像屋 Munakataya深水埗青山道60號地下B舖
深水埗❣️大滿足魚生飯

📍松 $198

餐廳建議分3份食:
1/3 用紫菜包,當手卷咁食
1/3 魚生飯咁食
1/3 加湯 熱食

本人就唔太鍾情熱食喇😜魚生當然新鮮食好味啲啦!

食物:❤️❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️
位置:❤️❤️❤️
價錢:❤️❤️❤️❤️

好食指數:7.5/10

宗像屋 Munakataya
深水埗青山道60號地下B舖
2021-03-02 727 瀏覽
本身自己其實唔太鍾意食刺身覺得三文魚好似腥嘅啫喱雖然而家都唔食三文魚🤣有次比朋友拉咗去食刺身丼飯見到咁有日本特色就諗住試吓點知成間Menu第一個🙈只會分size 平貴好貴超級貴😂😂平民嘅我梗係揀個最抵食嘅梅試一試刺身勁新鮮又足料吞拿魚多到我食極都覺得食緊吞拿魚最鍾意就係佢啲葱係日本葱嘅味道明明平時阿媽煮餸嘅葱唔會食但日本嘅生葱就覺得好好食好清甜食完之後完全顛覆咗我對刺身嘅印象搞到我成日走去食日本菜🤯重值得稱讚嘅就係佢個環境好有日本氣氛個飯佢都推薦有三種食法分別係丼飯手卷同茶積飯其實揀最平嗰個都係$100左右一啲都唔貴好抵食真心推薦👍🏻👍🏻👍🏻
本身自己其實唔太鍾意食刺身
分別係丼飯手卷同茶積飯
其實揀最平嗰個都係$100左右一啲都唔貴好抵食
真心推薦👍🏻👍🏻👍🏻
2020-11-22 2024 瀏覽
呢間小店,吧台上有兩位師傅好專心咁準備料理😍menu選擇唔算多,改名亦好有意思,梅、竹、松,感覺彷彿不止是食刺身,還有意境😍我地叫了兩份梅,份量已經夠食,裡面有北寄貝、希靈魚、鯛魚、吞拿魚等八種魚嘅刺身,口感嫩滑,有時食到魷魚又會有爽口感覺。檯的旁邊有張紙貼住教大家刺身飯三食的步驟,首先食一塊油甘魚的刺身做前菜,第一種食法是用紫菜包飯,整手卷,第二種食法是食魚生飯,第三種是將食剩的三分一飯裝落碗到,叫waiter幫忙加湯,變成泡飯..個人都是鍾意食魚生飯多,至於泡飯的湯好好飲,我會剩少些飯放落泡飯到,btw...湯會令到魚生變熟,如果你唔鍾意食熟嘅魚生,就放少啲魚生落泡飯到啦
2020-11-14 1813 瀏覽
一年總會有好幾天特別想吃海膽, 所以相約好友一同去宗像屋試試馳名的魚生丼! 當天下非常大雨, 很幸運不需排隊就可以進店進餐! 我們被安排坐在bar枱可以一邊等食物, 一邊看著師傅製作魚生丼! 由於我們的目標是海膽, 所以分別叫了竹和梅魚生丼, 它們是最平與最貴之選, 而昂費的理由就是那份海膽與蟹肉; 兩個魚生丼好像兩座小山丘一樣, 用料十足, 壽司飯與魚生的比例好像是一半一半, 非常滿足! 最難忘的是差不多要吃完魚生丼的時候, 師傅會將熱騰騰的魚湯倒進碗裏, 瞬間變成魚生茶漬飯! 可能因為下雨天加試吃完魚生飯後整個人凍凍的, 突然來有一碗熱湯特別滋味❣️
2020-09-12
2020-11-08 1244 瀏覽
前排ig 俾fd 洗版成坐山咁高嘅丼,星期六放工自己一個走左去食,都等左成廿分鐘。一坐低就點左個梅,一個飯有三種食法,可以用紫菜包住d 飯同料做手卷,食剩三分一可以加湯做茶漬。我點左最平嗰款,料幾新鮮。

我點左最平嗰款,料幾新鮮。
2020-10-26 1701 瀏覽
深水埗有很多大排長龍的餐廳,文記車仔麵、藥膳雞、素年.......今次介紹一間日本餐廳,都係有人排隊的,就係「宗像屋」😆可能大家都聽過宗像屋,其實我都聽過好耐,終於去試左,今次無失望,由服務到用餐都係滿意的🥰午餐時間都要排隊啊!如果趕時間的朋友就要食到早輪了。記得人齊先可以入坐Menu 有4款餐可供選擇:左邊是梅 $108右邊是竹 $148分別在於份量刺身的質素中規中矩魚湯好有驚喜,魚味淡淡的,完全無魚腥味,不錯👍🏻我仲叫多左一隻日本牡蠣 $58,口感同味道普通,可以不試(朋友話:不可以同OMASAKA 的日本蠔比較🤣哈哈)餐牌有三種食法,大家記得睇睇啊😆

今次介紹一間日本餐廳,都係有人排隊的,就係「宗像屋」😆

Menu 有4款餐可供選擇:
左邊是梅 $108
右邊是竹 $148
分別在於份量
刺身的質素中規中矩
魚湯好有驚喜,魚味淡淡的,完全無魚腥味,不錯👍🏻

餐牌有三種食法,大家記得睇睇啊😆
2020-10-10 1691 瀏覽
位於深水埗的小店 隔離就係嘉頓山 食完仲可以順便行下山⛰~佢餐牌上只有梅、竹、松、特上 分別係原味、增量、加蟹肉、加蟹肉同海膽🤩~今次就試左梅($108)同松($198)一開始會先上一碗紫菜同飯勺 同埋一碟前菜-新鮮魚生(店家建議留一少部份魚生最後加湯 以茶漬飯方式一齊食)~之後到主菜登場🥳 由唔同嘅魚生堆到好似一座小山 食個陣勁驚會跌 呢座小山嘅魚生包括有吞拿、吞拿魚蓉、北寄貝、帶子、甜蝦、三文魚子、烏賊、油甘魚同鱲魚 🐟🐠🦑啱啱開頭上嘅紫菜同飯匕 就係可以用黎自制手卷😆~食到最後 大概留三分之一嘅飯 就可以將開頭嘅魚生片同麻醬汁一齊放入碗內 然後叫店員加魚湯 變成茶漬湯飯 呢個湯飯係勁好食 湯有淡淡柚子味 好清爽😋結尾一流~呢間環境同食物都一流 好似番左日本🥺同埋魚生飯都有三種食法都好特別 極力推介🥰
位於深水埗的小店 隔離就係嘉頓山 食完仲可以順便行下山⛰

今次就試左梅($108)同松($198)

啱啱開頭上嘅紫菜同飯匕 就係可以用黎自制手卷😆

2020-10-05 737 瀏覽
我真係超鍾意食魚生飯☺️試過好多間但呢間真係一食難忘!首先外型已經好吸引成座山咁高既魚生見到都已經流晒口水🤤尤其欣賞佢專賣四個款式無為左其他花式而放棄質素同樣既魚生飯但有三款食法 款款都各有千秋超級推介身邊朋友去試下👍🏻試完你就會明😏
我真係超鍾意食魚生飯☺️
試過好多間
但呢間真係一食難忘!
首先外型已經好吸引
但有三款食法 款款都各有千秋
超級推介身邊朋友去試下👍🏻
試完你就會明😏
2020-09-22 913 瀏覽
📌 宗像屋~深水埗有時去深水埗唔想淨係去cafe 就想搵吓其他嘢食😝天氣好熱嘅話就會想食日本野🤣今次見到呢間丼飯成座山咁高就bookmark咗去果然不負我期望 超級高質好味😋係我會想不斷到訪嘅一間餐廳!裝修充滿日式和風嘅感覺 環境寧靜舒適小店座位並不是很多 但唔會覺得坐得好迫😌平日去都排晒隊 建議大家一開門十二點就去食因為不設預訂座位 都幾多人喺門口等🤭一共有四款丼飯售賣:梅、竹、松、特上價錢嘅不同只係魚生嘅種類同份量✨「梅」同「竹」都係有九種魚生 只不過不同份量「松」是九種魚生加蟹肉 「特上」係九種魚生加蟹肉同海膽全部款式都有前菜 係兩片魚生加胡麻醬🐟原本以為冇乜驚喜 結果加咗胡麻醬之後魚生變得更加有鮮味 味道 很清爽開胃🤤1️⃣ 梅 $𝟭𝟰𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)賣相真係好吸睛 木桶嘅設計承載着刺身塔魚生堆到成座山咁 好吸引🤩總共有九款魚生 包括有吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚同臘魚魚生嘅份量其實應該多過飯😂全部都勁新鮮 口感豐富😋一啲都唔覺得腥 而且飯當中仲有柚子皮同青瓜 可減少膩度 食落都幾refreshi
📌 宗像屋~深水埗

有時去深水埗唔想淨係去cafe 就想搵吓其他嘢食😝
天氣好熱嘅話就會想食日本野🤣
今次見到呢間丼飯成座山咁高就bookmark咗去
果然不負我期望 超級高質好味😋
係我會想不斷到訪嘅一間餐廳!
裝修充滿日式和風嘅感覺 環境寧靜舒適
小店座位並不是很多 但唔會覺得坐得好迫😌
平日去都排晒隊 建議大家一開門十二點就去食
因為不設預訂座位 都幾多人喺門口等🤭
一共有四款丼飯售賣:梅、竹、松、特上
價錢嘅不同只係魚生嘅種類同份量✨
「梅」同「竹」都係有九種魚生 只不過不同份量
「松」是九種魚生加蟹肉 「特上」係九種魚生加蟹肉同海膽
全部款式都有前菜 係兩片魚生加胡麻醬🐟

1️⃣ 梅 $𝟭𝟰𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
賣相真係好吸睛 木桶嘅設計承載着刺身塔
魚生堆到成座山咁 好吸引🤩
魚生嘅份量其實應該多過飯😂
全部都勁新鮮 口感豐富😋
一啲都唔覺得腥 而且飯當中仲有柚子皮同青瓜 可減少膩度 食落都幾refreshing~
而且一個丼飯有三種食法 亦有教學說明卡
魚湯加咗蝦頭 仲有芝麻同蔥花令成碗湯鮮味十足😋
味道濃郁 仲有唔少魚肉🐟
更可以不斷添湯 我足足添左兩次😚
真係好好飲 作為結尾非常完美🥰

2️⃣ 竹 $𝟭𝟬𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
朋友則是點了一款魚生份量比較少的丼飯
其實梅同竹嘅魚生餡料係一樣😆
只不過份量較少 所以梅係竹嘅增量版😛
如果唔係想影相嘅話叫呢款已經好足夠
簡直係大分夾抵食 勁高質!
性價比好高 大食啲嘅話就可以叫梅( ´▽`)

💡整體嚟講 呢間魚生丼飯真係好正呀(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
呢個價錢有咁慷慨份量嘅新鮮魚生😍
食法有三種唔會覺得好單調
水準實在超出我預期 非常值得推薦!
性價比好高 而且不設加一😱
如果鍾意食魚生丼飯嘅你一定要試😜

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 9/10
✄------------------------------✄
🍴: 宗像屋
📍: 深水埗青山道60號地下B舖
🔍: 12:00-15:00;18:00-21:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie深水埗
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎同款式餐廳
#hkhungryfoodie日本菜

2020-09-21 770 瀏覽
#2girlsgetfat日本菜📍宗像屋🇯🇵🥢💰$108 唔收+1🕰6:40到兩個人排咗15分鐘㊙一丼三食‼️🎏Starter: 胡麻醬油甘魚刺身新鮮 建議留一舊(for step3茶漬飯)1⃣海鮮丼-梅 Wasabi+ 特製醬油,均勻淋上海鮮丼後攪拌,開動🤩2⃣手卷用木羹將適量海鮮+飯,放上紫菜,自製迷你手卷3⃣茶漬飯最後食淨1/3飯,先頭嘅油甘魚刺身大派用場,可以叫師傅加湯,以茶漬飯方式進食4️⃣生蠔🦪散叫$38/1新鮮爽口米飯有溫度,唔係凍飯🥺 呢個好重要。海鮮有誠意,九種刺身,細碎嘅刺身,口感豐富,同個汁好夾,清爽又鮮甜。
#2girlsgetfat日本菜

📍宗像屋🇯🇵🥢
💰$108 唔收+1
🕰6:40到兩個人排咗15分鐘

㊙一丼三食‼️
🎏Starter: 胡麻醬油甘魚刺身
新鮮 建議留一舊(for step3茶漬飯)

1⃣海鮮丼-梅
Wasabi+ 特製醬油,均勻淋上海鮮丼後攪拌,開動🤩

2⃣手卷
用木羹將適量海鮮+飯,放上紫菜,自製迷你手卷

3⃣茶漬飯

4️⃣生蠔🦪
散叫$38/1
新鮮爽口

米飯有溫度,唔係凍飯🥺 呢個好重要。