2021-08-27 440 瀏覽
第二次係依間買外賣 上次打定電話落單最後都等咗9個字 已經唔打算再係到食 但今次因為地方便就試多次 Lunch叫咗個大盛海鮮丼 折咗都過一百 啲刺身得四款勁薄仲要得每樣兩片 平時係apm間居酒屋買海鮮丼唔洗一百 但啲刺身款式同數量多過依間 又切得厚勁多 唔expect係觀塘比多過$100去食啲咁嘅嘢 好似另一個comment咁講 真係茶餐廳式日本嘢
今次推介一間喺觀塘 性價比幾高嘅日本餐廳 ❗⭐ 雜錦壽司刺身拼盤 食客可以自由選擇唔同刺身👍今次我哋就揀咗:三文魚 鯛魚薄切 帶子 八爪魚刺身夠大件 新鮮❗最好食係鯛魚 八爪魚都有咬口😋以哩個質素同價格 算係唔錯嘅刺身拼盤推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 黑松露蟹肉炒飯 $82黑松露味好香濃👅飯粒粒分明 食落去都幾香可惜蟹肉唔算好多🙈推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 蜜糖甜薯 $30蜜糖味唔會過甜 味道啱啱好❤甜薯夠熱 朋友食到停唔到口🥰推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 炒雜菇$48唔算好有鑊氣 🙈調味麻麻 冇咩味🙈整體嚟講普普通通推薦指數:⭐⭐⭐⭐ 豆腐野菜沙律沙律菜新鮮 配埋芝麻醬都幾好食 💓份量好大😍可惜豆腐唔夠嫩滑🙈推薦指數:⭐⭐⭐⭐📍總括而言, 餐廳刺身拼盤可以畀食客自己選擇, 而刺身嘅性價比都高,想食平價少少嘅日本料理,可以一試❗大盛日本料理觀塘觀塘道404號時運工業大廈A,B,C舖
今次推介一間喺觀塘 性價比幾高嘅日本餐廳 ❗

黑松露蟹肉炒飯
蜜糖蕃薯
豆腐野菜沙律
2021-07-10 531 瀏覽
話說呢排成日好鐘意夾公仔咁去到觀塘大x夾完公仔附近食野見到間日本菜好似都幾抵下,以前食過唔錯同平但入到去可能加左價既關係最後只叫左牛肉壽喜燒同海鮮鍋壽喜燒其實好難會難食得去邊,所以係唔錯,牛肉都多海鮮鍋就一般般啦,有粒青口,帆立貝,其他真係麻麻地,份量都唔少整體黎講,不過不失啦,你問我點解唔食壽司刺身,因為貴lo可能平時食開x鮮,所以會覺得貴左d,但係下次有機會我都會試下,至少我希望係食完高質過爭x果d就好
話說呢排成日好鐘意夾公仔
咁去到觀塘大x夾完公仔附近食野
見到間日本菜好似都幾抵下,以前食過唔錯同平
但入到去可能加左價既關係
最後只叫左牛肉壽喜燒同海鮮鍋
壽喜燒其實好難會難食得去邊,所以係唔錯,牛肉都多
整體黎講,不過不失啦,你問我點解唔食壽司刺身,因為貴lo
2021-07-09
📍【觀塘】熱騰騰的日式飯定食⭐️有一次經過觀塘的【大盛日本料理】時給它門外的廣告牌吸引了🤩,$40元外賣自取牛丼飯/滑蛋雞肉飯/溫泉蛋豚肉丼,要知道今時今日,在觀塘吃午餐越來越貴的情況下,尋找一間$40元真的是不容易 (還奉送一罐韓式飲品👍),試食後其實味道又不差,屬正正常常OK口味😆。今次想試一下它的堂食菜式,雖然看到它網上負評都有不少😳,但還是想試一下堂食的味道。午餐時間來到餐廳的時候,餐廳面績其實不小,但都已經有很多人在排隊,有點驚訝,還好…我們已預先打電話來訂位,所以可以馬上入坐。整體品嚐後,覺得它味道其實亦不錯,確實是觀塘上班族一個不錯的午餐選擇,因為價錢不貴而且食材用料亦不差。🦀【蟹皇醬拼一口牛丼】午市套餐(HK$88)(包一罐韓式飲或選其他熱飲)蟹皇醬及一口牛的份量佔整個飯面超過一大半,牛粒大約有12粒左右,非常之足料。一口牛入口有牛味,軟硬度適中不會煮得過熟而變韌,有驚喜真的不錯。蟹皇醬內有蟹膏及少少蟹肉,蟹膏不算腥味帶點甘香,值得一讚是它們的飯是用上珍珠米而且來到檯前時還是熱騰騰冒著煙,沾滿蟹皇醬拌上珍珠熱飯,非常令人滿足。🐖【咖哩豬扒定食】午市套餐(HK$58)(包一
📍【觀塘】熱騰騰的日式飯定食⭐️

🐖【咖哩豬扒定食】午市套餐(HK$58)(包一罐韓式飲或選其他熱飲)
吉列外層脆口,沒有油膩感覺,內層是厚身豬扒,口感及味道不算突出,但是吉列豬扒是新鮮炸起,而珍珠米都是熱騰騰冒著煙的。

📍【大盛日本料理】
🇭🇰九龍觀塘觀塘道404號時運工業大廈A,B,C舖
Shop A, B, C Selwyn Factory Building, 404 Kuwn Tong Road, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong
2021-06-28
2021-05-26 775 瀏覽
叫三次外賣做錯兩次一次冇畀蛋二次拉麵轉烏冬冇轉到以後都唔會再幫襯我畀多次機會幫襯但係都做錯仲離曬譜我更改咗送餐時間時間又冇睇到仲要連續兩次都做錯今時今日仲有咁樣嘅質素咁樣嘅服務態度除咗講離譜都唔知有咩可以嚟形容
叫三次外賣做錯兩次

2021-05-21
外賣送餐
  • 豬軟骨拉麵
2021-05-20 739 瀏覽
每次我在觀塘等巴士都會經過這間日本餐廳,可惜每次發現它的時候都已經吃飽了,所以一直沒有機會嚐試一下,於是今天我和老公便專程來到這裡吃午餐No.1【花膠鍋配牛肉烏冬】$84原以為這份花膠鍋是類似日式的壽喜燒,即是鍋底下面有明火不斷燃燒和加熱,怎料它只是隨便用一個鐵鍋盛載便算了,我們都是第一次看見這樣的牛肉火鍋!至於牛肉其實只是吉野家質素的肥牛,沒有什麼牛肉味之餘,更充滿大量脂肪,另外所謂的「花膠」,我覺得更像豬皮多一些,唯一比較美味的便只有烏冬,可惜要額外加 $6....No.2【黑松露滑蛋雞扒飯】$68無論是雞扒抑或滑蛋都煮得太老了,雞扒的肉質不單止十分粗糙,更沒有任何肉汁,至於滑蛋則缺乏順滑可口的質感,同時黑松露的味道亦太過重口味,導致每一口都咸得嗆喉,讓人難以下嚥,囓檗吞針No.3【芒果乳酸沙冰】$10餐廳所謂的乳酸沙冰,根本只是一杯糖+水+色素的飲料,每一口都充滿著濃濃的化學甜味,完全不值得額外加 $10來換購,我寧願喝凍檸茶算了No.4【熱蜂蜜柚子】$10柚子蜜稱得上是全場最美味的食物,味道十分清甜可口,甜香四溢,但是額外加 $10來換購便不值得了,大部份餐廳柚子蜜只需加 $5

花膠鍋配牛肉烏冬&黑松露滑蛋雞扒飯

芒果乳酸沙冰

芒果乳酸沙冰&花膠鍋配牛肉烏冬
No.4【熱蜂蜜柚子】$10
熱蜂蜜柚子
柚子蜜稱得上是全場最美味的食物,味道十分清甜可口,甜香四溢,但是額外加 $10來換購便不值得了,大部份餐廳柚子蜜只需加 $5而已

價錢方面,花膠鍋配牛肉烏冬 $84,黑松露滑蛋雞扒飯 $68,芒果乳酸沙冰 $10,熱蜂蜜柚子 $10,餐廳不用加一服務費,兩人總共 $172

總結來說,這間餐廳全部食物都十分難吃,而且價錢亦一點也不便宜,附近的牛大人午市火鍋定食亦都是只需 $78而已,怪不得這間餐廳沒有什麼人來吃飯
2021-05-02
2021-02-28 1656 瀏覽
觀塘區工廈進駐咗唔少餐廳,但質素都幾參差,部分可能食過一次就不了。呢間大盛卻係少數保持到一貫水準嘅日式餐廳👍🏻。早排去開觀塘,立即再次回味一下。幾年無嚟,店內變化唔大,都係人氣好旺。主要改變係餐牌選項明顯經過用心設計,但價錢仍然無點漲價👏🏻。今次點選咗兩個主食 蟹皇醬拼一口牛丼 $88 同埋 魔女櫻花蝦肉碎炒飯 $70,再額外加配幾款超抵食嘅小食 吉列魷魚圈 $15 、吉列炸蠔 $12 同埋 鵝肝壽司 $34/ 件。先嚟嘅係魔女櫻花蝦肉碎炒飯。堆喺上方嘅係有少少辣嘅醬料,撈勻之後櫻花蝦味有啲被蓋過,亦可能因為比較多油所以食多幾口就有啲膩,整體中規中矩。再嚟嘅蟹皇醬拼一口牛丼卻令人眼前一亮👍🏻。蟹皇醬內有蟹膏同少許蟹肉,未食已經聞到撲鼻嘅香味,亦都非常之足料,份量幾乎佔成個飯四份之一,撈飯嚟食一流。一口牛味道都在水準之上,配上蟹皇醬飯食非常令人滿足。大盛嘅午市套餐除咗配上餐飲外,仲可以用相當超值嘅價錢加添小食,今次點嘅吉列魷魚圈同埋吉列炸蠔都非常新鮮,平均$5-6食到一件,絕對值得點多份嚟加餸。再嚟多客 鵝肝壽司$34/ 件,味道同普遍日本餐廳相若,勝在夠大件。上菜時基本上係大到見唔到下
魔女櫻花蝦肉碎炒飯
蟹皇醬拼一口牛丼
吉列魷魚圈
吉列炸蠔
再嚟多客 鵝肝壽司$34/ 件,味道同普遍日本餐廳相若,勝在夠大件。上菜時基本上係大到見唔到下層嘅壽司飯,入口即溶,為一餐作完美嘅句號。
鵝肝壽司
大盛日本料理基本上料理全方位嘅日式料理,午市套餐非常多元。更重要嘅係吞吐量大,喺觀塘區呢個人流密集嘅地區,午市繁忙時段等位都比其他餐廳快。以CP值為主要考慮的話,絕對值得一試!
蟹皇醬拼一口牛丼
吉列魷魚圈
吉列炸蠔
鵝肝壽司
2021-02-26 1054 瀏覽
老老實實觀堂平均每餐都由50~80不等呢間野買的價錢還好唔算太貴但食物真係伏到爆今日中午搵飯食個時留意到呢間的油煙味幾香就比他吸引左入去睇下呢間點坐到餐牌上網問下好唔好食哇!居然負評有好評的一半咁多數量基本上已經反映呢間食物的質素有幾咁惡劣你都知架啦香港大部份人條舌都唔點樣見到咁多負評當下填完安心出行都要離開餐廳先係真理但係我就唔係咁想離開因為都坐住左感覺唔好意思但呢個唔好意思就摧毀左今日中午的一餐我就求其叫左個咖哩炸蝦飯因為負評都反映烏冬好伏拉麵係呢D店根據過往經驗唔會好得去邊尤其是係香港中唔專做拉麵或壽司的店,姐係唔專做一種日式食物的店多數係劣食/絕對會難食更何況好多好多香港拉麵店好多都唔係出色個送就黎啦個咖哩就係街邊普通日式咖哩街邊見到4/50蚊個個lv個炸蝦就真係黎料蝦本身就普通急凍蝦,但炸蝦的油溢味令我感到唔太舒服首先炸蝦用萬年油炸呢個就係好多餐廳的做法個炸蝦吸收咖哩汁左之後因為炸皮軟化變淋變到好難食呢種又油又溢又淋的口感實在唔太掂個飯就唔撈咖哩汁就無味難下嚥但咖哩汁係吸收左炸蝦味後又會變得難食隨餐奉送杯茶個茶又係好難飲味道唔知點形容陣水味非常突出最後我勉強食完D蝦就唔食了總
老老實實觀堂平均每餐都由50~80不等

個送就黎啦
個咖哩就係街邊普通日式咖哩
街邊見到4/50蚊個個lv
個炸蝦就真係黎料
蝦本身就普通急凍蝦,但炸蝦的油溢味令我感到唔太舒服
首先炸蝦用萬年油炸呢個就係好多餐廳的做法

總結
呢間餐廳真係普普通通
對比牛頭角觀堂整體的餐廳水準黎講真係比較難食

2020-11-27 1316 瀏覽
之前都食過幾次,覺得唔錯,於是今晚放工再去一次。今晚點了一個二人餐口,另外再加個芝士pizza。先講過二人餐,分別有刺身拼盤、三文魚壽司、炸雞球、牛肉壽喜燒、鰻魚炒飯同雪糕,都幾多嘢食。刺身拼盤同壽司都正常,唔算太突出。跟住到炸雞球,初頭以為侍應上錯,因為餐牌寫「唐揚炸雞球6本」,心目中都以為係一嚿嚿,但眼前的似雞軟骨多啲(因為好細粒),於是就問侍應係唔係上錯枱,點知佢話啱,咁我以為二人餐轉咗,咁照食啦,點知食落去又真係雞肉,並非軟骨,只可以話係由炸雞球變成炸雞粒,不過食落去幾脆同香口,又夠熱,唔錯。然後到牛肉壽喜燒,覺得甜咗少少,同埋牛肉有啲「鞋」。再之後到鰻魚炒飯,鰻魚肉幾多吓,同埋份量都幾大。到最後個雪糕杯,雖然係現成,但出面好少食到呢個牌子,同埋海鹽同焦糖又確實唔錯。總括整餐都不俗,可以再返去。
先講過二人餐,分別有刺身拼盤、三文魚壽司炸雞球、牛肉壽喜燒、鰻魚炒飯同雪糕,都幾多嘢食。刺身拼盤同壽司都正常,唔算太突出。跟住到炸雞球,初頭以為侍應上錯,因為餐牌寫「唐揚炸雞球6本」,心目中都以為係一嚿嚿,但眼前的似雞軟骨多啲(因為好細粒),於是就問侍應係唔係上錯枱,點知佢話啱,咁我以為二人餐轉咗,咁照食啦,點知食落去又真係雞肉,並非軟骨,只可以話係由炸雞球變成炸雞粒,不過食落去幾脆同香口,又夠熱,唔錯。
總括整餐都不俗,可以再返去。
刺身拼盤
鹽燒三文魚壽司
炸雞粒(其實係雞球)
牛肉壽喜燒
日式鰻魚炒飯
芝士pizza
杯裝雪糕
芝士pizza
  • 芝士薄餅
2020-09-26 1381 瀏覽
今日Lunch 冇帶飯 同同事食兩個人 同事話有日本野想試跟住佢去入工廠大廈試新野😂😂😂一入去 其實地方好大 目測可以坐超過100人入去唔洗等位 即刻有得坐👍🏻望到拉麵唔太吸引 所以我冇叫到但同事一望就嗌左九州拉麵我自己就叫左個 溫泉蛋一口牛丼飯都算大碗 入面有一隻溫泉蛋 大量炸蒜片大量牛肉粒 牛肉半生熟 👍🏻 有牛汁加溫泉蛋撈飯 人生一大享受❤️❤️❤️牛肉食到最尾都仲有 真係超高CP值朋友個九州拉麵好似茶記嗰啲😂望到已經冇興趣😅😅
今日Lunch 冇帶飯 同同事食

牛肉食到最尾都仲有 真係超高CP值

朋友個九州拉麵好似茶記嗰啲😂
望到已經冇興趣😅😅
2020-07-12 1462 瀏覽
今日同小朋係工厦度學完琴,近近地就試下里間大盛,應該都好有歷史,D枱面有D 黐立立嘅感覺燒完再翻燒再翻燒既感覺好乾,不是即燒,叮完再燒,仲要係放左好耐果D,我D小朋友試左啖就吾食完全不是燒的感覺, 乾柴甘,吾香最正常的沙律,無失手我個仔既手卷,佢食左二份,應該可以接受一般,衹可以講食得落口,差過xx壽司我見到都吾想食,連鰻魚痴既女女,食左幾啖就比佢老豆食,佢話硬,我估係燒得吾夠透姐鵝肝豆腐 一pat嘢連我D小朋友 都嫌棄,睇來我地吾會再有下次

燒完再翻燒再翻燒既感覺

完全不是燒的感覺, 乾柴甘,吾香

最正常的沙律,無失手

我個仔既手卷,佢食左二份,應該可以接受

一般,衹可以講食得落口,差過xx壽司

鵝肝豆腐
一pat嘢
連我D小朋友 都嫌棄,睇來我地吾會再有下次
2020-06-18
2020-07-04 841 瀏覽
位闊餐廳大係幾舒服見佢D價錢係比出面平叫左個鯛魚飯,拿!哩個就$68 ,佢同我之前出面食$108 個味係一樣,個汁又一樣。有三大片鯛魚。唔錯不過,刺生就⋯個蝦不新鮮有D腥味三文魚正常
位闊餐廳大係幾舒服

見佢D價錢係比出面平

不過,刺生就⋯個蝦不新鮮有D腥味
三文魚正常

2020-06-21 879 瀏覽
今日父親節嚟咗觀塘嚟間日本餐廳食飯。 入到黎都非常之旺,9成座位都坐滿! 餐廳疫情期間衛生都做得唔錯,有信封裝口罩,有酒精搓手液,座位之間都有隔板。 另外餐具亦都使用即棄筷子。三文魚刺身新鮮,差唔多1cm厚! 另外鮑魚都好鮮甜極力推薦河豚乾! 真係好少餐廳做得好,唔乾身,餸酒一流。 最後仲唔夠食,要加多一碟😂😂😂蟹粥真係每次嚟都會叫,好足料。 無味精味,成個粥好甜,入面仲有蔬菜,一啲都唔heavy。 最後仲有個玄米茶雪糕,都幾特別。大盛真係屬於觀塘區cp值高嘅日式餐廳。 以後會繼續幫場!
三文魚&鮑魚刺身

三文魚刺身新鮮,差唔多1cm厚! 另外鮑魚都好鮮甜
河豚乾

蟹粥

最後仲有個玄米茶雪糕,都幾特別。

大盛真係屬於觀塘區cp值高嘅日式餐廳。 以後會繼續幫場!
炸蝦天婦羅
蟹粥
炸蝦天婦羅
  • 三文魚刺身
2020-06-08 770 瀏覽
為左唔洗正日同人迫,我地就提早慶祝父親節,咁就帶左爸爸去左KT間大盛食日本野。雖然今日係星期六,但人都唔算多,唔洗等位都直接入得!So far啲野食都唔差,大部份既壽司都幾好,油脂比都夠,但反而碟拖羅刺身就好失望,一黎油脂分佈麻麻,而且唔知係咪少人食既關係,啲刺身雪到有啲冰,令肉質變差。其他小炒、炸物、壽喜燒牛肉鍋都唔錯,都可以一試既!
雖然今日係星期六,但人都唔算多,唔洗等位都直接入得!
其他小炒、炸物、壽喜燒牛肉鍋都唔錯,都可以一試既!

2020-06-06
父親節
由於我經常去觀塘都是以乘搭巴士的方式,如果用地鐵的話,它又在觀塘那邊,又是牛頭角那邊,所以我都不知道哪個站比較接近。而這間餐廳看起來相當低調,顏色和燈光比較暗,因此看起來以為還未開。他們的食物有壽司拼盤、拉面烏冬和定食,或者像我比較特別的可以選擇沾面,不過我會這樣叫純粹因為認為比較特別,不過吃起來比較咸,不敢沾太多。飲品竟然有韓式的飲品,這樣是我有所意想不到的。不過基本的茶餐廳飲品都有,所以相當合乎香港人的口味。