2018-04-22 1439 瀏覽
突然想吃素,这所素食店也很久沒有光顧了,坐下竟發現有自助餐的供應,看見menu選擇也很多,便姑且一試,每次可選最多六款,首先叫了一些頭盆式的素菜,包括沙律和一些冷盤,但發覺沙律不够凍,而那個陳皮蕃茄,原來只是一些話梅粉灑在未去皮的番茄上,大大舊很難入口,算了吧,就開始试他的熱盆,但發覺無論你選哪一款素菜,他的襯碟菜色都是一些又乾又硬的秀珍菇,除了賣相唔掂,入口硬繃繃,也是麻麻地,既然試了這些熱食也很一般,姑且識他的粉麵飯,發覺是唯一可接受的,包括那個咖哩炒飯,除了够香氣外也有一些 咬口,而粟米粥粥底也頗滿意,整體來說價錢相宜,但食物質數有待改善。
2018-04-18 885 瀏覽
間唔中,在下就會吃素餐,是否初一十五食?不是啊!皆因這兩天吃素的人太多,除了人山人海之外。素食店通常不會供應便宜的套餐呢。近來經常在佐敦出沒,這間素食店是在下惠顧率超高的食店,喜歡他的午市套餐可三選二唷。這天的是惹味三杯肉醬炒雙花,以銀芽,三色椒及木耳拼湊出來的銀芽培根炒三絲,非常爽脆。還有因為太愛喝,所以忘記了拍照的粉葛湯,清甜滋潤。

2018-03-01 1187 瀏覽
今天覆珍,被女友带我吃素後,每次病完都好想食齋,佐敦有普光,無肉及大中華等,普光齋做点心,这个我冇興趣...0在㨂無肉食与大中華之際,我覺得無肉食吃的東西,隨了炸物外,其他没怎么烹调,於是决定去大中華。入去時11:35am,阿姐用膳時间,我早上空肚没吃早餐问阿姐开左檔未。見到大中華个牌也不錯。於是试下,叫左个三餸,$47,不加一,連茶錢坐得舒舒服服都係呢個價錢,仲想點?個餐到的時候,一格格飯堂飯見到啲餸都好新鮮,連湯中所壺玄米茶。普普通通炒芽菜煮南瓜還有很多蔬菜其實我已經覺得很不錯,在想這是廟街地舖租金也十分浪費真的希望盡一點綿力支持這小店

見到大中華个牌也不錯。
2018-02-06 3199 瀏覽
之前話同老媽子試放題。所以早一日前book了位。入到去坐下,沒有人介紹怎麼叫法,杯碟都未洗完就拿走了工具。晚市的服務態度認真要改改。因為是平日,所以價錢是每位$88加茶錢及服務費。四個人埋單$427。如果每位加多$38。可叫以下這些。但我個人認為不加也吧。一來已經很多選擇。二來質素有待改善,不值得再食這麼貴。叫法是寫No.在紙仔上。寫完店員會拿走。當食物上完之後就會把紙仔還給你。這樣就可以重用不浪費。當然也可寫另外一張。因為即叫即炒。所以上菜速度不會很快。不過我以為既然是即叫即炒,理應食物應該很熱才是。但事實是很多上到來只是暖的。有些上來時是冒煙的,吃第一件表面很熱內裏都算熱。但不夠三分鐘後再吃下卻是凍的。家姐說一定是抄熱表面就算。以這一推理,我估其實大部份食物都一早做好,叫是才再炒一炒。所以其實不應該叫"即叫即炒",應該叫"即叫即炒翻熱"才是!冬天關係更凍得快。所以請用多少少時間抄熱去吧。要不然很快就沒人來吃的!每碟都是小小的一碟,份量不多,是一個好處。這樣就可以叫很多款了。菜類是少有真的熱辣辣。而且老爸都吃到。沒有吐出來!感覺也新鮮。這個一口炸饅頭也是熱辣辣,當然是因為它真的要即炸

每碟都是小小的一碟,份量不多,是一個好處
。這樣就可以叫很多款了。

這個一口炸饅頭也是熱辣辣,當然是因為它真的要即炸。香口好味皮脆內裏鬆軟

肉碎咖喱炒飯。其實滿有咖喱香。但不太熱。

有很多名不相同但食材其實差不多。同一問題是不熱!不過味道是不算差。不會太咸又不會很淡味。

香煎咸魚塊。這個似三文魚。照計煎應該熱,但這個是暖的。我估也是一早弄好。不過味道不錯。

當然也有冷盤小吃?這個糖醋藕片其實有微溫。所以不知算不算冷盤。藕片很爽。

沙嗲螺肉。以前吃過,所以知是冷盤。但沒沙嗲味,不過螺肉很有口感。

陳皮蕃茄角,原來又是冷盤。餐牌上有一不好之處就是沒有標明那些是冷盤。這麼天寒地凍我們要是知道是不會叫的。

湯水普普通通。即使是第三個的蕃茄濃湯也是有點淡。不過這是熱的。

放題是很有創意。但沒用心去做有創意都沒用。家姐說寧願去無肉食都不來這裏。我又覺得差不多。因為至少這裏的菜比無肉食好。老爸不用吐出來。而且這裏十樣東西至少有五樣暖的。而無肉食如果不是一開門就去光顧,又或是食物新上盤第一時間去拿,大部份的食物都比這裏凍。所以各有各樣的好。不過既然這裏講到是即叫即炒,怎樣想都應該要熱吧。想像和現實不相符,怎也是令人失望的。然後看見連午市都做放題。我想你還是炒熱食物才最實際。
2018-02-05
2018-01-28 928 瀏覽
Tonight, on my dad's recommendation, I went for some vegetarian food (not something I usually go for, meat lover here), and it was an absolute delight!We went for the $108 ($108 for Friday, Saturday, Sunday and public holidays; $88 for Monday to Thursday) all you can eat menu with around 50 different dishes to choose from, you could choose to pay $38 extra and get some extra dishes. Right off the bat, we ordered 1, 2, 3, 5, 6 and 7. The limit per order is 6 dishes. You could keep ordering if

Right off the bat, we ordered 1, 2, 3, 5, 6 and 7. The limit per order is 6 dishes. You could keep ordering if you have the stomach for it but just to keep narrow-eyed, wide-stomached people from wasting food, they do have a limit in place. The portions are pretty small, perfect for all you can eat! My mum adored the tomatoes (5) whereas my dad the spring rolls (1). I liked them all hahahaa.

We cleared the table in record time, like 5 minutes and the second order was made. We would have loved to reorder the tasty dishes we already had but there were sooooo many different dishes we would like to try so we ordered 10, 7, 12, 29, 22, and another 5, mum insisted. I'm not going to go into details, eventually we managed to order (and finished!) around 40 dishes in total! All the dishes were decent, surprisingly so. I especially liked the 咕嚕肉 like dish (29), deep fried buns (10), the soups (42) (43) (45) (mannnnn the soups were great, who would have thought they would bother to add 猴頭菇 into the tomato soup!) and the bitter melon (15). The waiters were extremely attentive as well.

I got so caught up with stuffing my face that I didn't have time to take photos. Shame on me, such a fatso. Oh well, it's vegetarian food, kindddd of makes it less unhealthy? I don't know. Let's just say it is so that I feel less guilty about downing plates after plates after plates after plates...

To be honest, I can't say that every single dish is tiptop quality but hey, for this price, it is pretty damn impressive and I was thoroughly satisfied, my whole family was!
2018-01-28 908 瀏覽
有個Uncle食完呢間店之後話一定要帶我黎試下,今日終於黎到一嘗美食。星期日 每位$108 放題 如果要食多幾款就要每位加$38。最後揀左基本就ok la 因為要試哂基本都應該飽哂最後我地一行四人叫左三十款左右😹每樣野都有佢既基本質素,唔會唔好食。佢會依人數比份量你,所以唔使怕太多食唔哂。湯:我地試左蕃茄濃湯,香濃南瓜湯,哈密瓜燉湯。蕃茄同哈密瓜個湯入面好足料,兩碗入面都有猴頭菇 。南瓜湯真心濃厚。全部都值得一試。頭盤:1,2,3,5,6,7,10 我地都有食😹。 個人最鍾意食個一口炸饅頭,炸得岩岩好,size又岩岩好。朋友就最鍾意食手撕雞,好襯個榨菜。另外仲推介陳皮蕃茄,佢加左啲陳皮粉係生蕃茄上面,個味道好特別。主菜:12, 15,16,17,19,22,24,25,26,27,29,30,34,35,40,41我覺得最似係生炒燉肉,平時咬落去最驚入面全部都係肥膏,呢碟完全唔使驚😹。糖醋藕片有比到驚喜大家,爽口冷盤。甜品:今日甜品係綠豆沙,真材實料,唔係甜到死個啲假野,我地個個都全部飲哂。服務: 落單快,上菜快,唔會拖你或漏單,職員友善好客。結論:會再特登介紹朋友黎呢到食素,好食!

最後揀左基本就ok la 因為要試哂基本都應該飽哂

最後我地一行四人叫左三十款左右😹

。南瓜湯真心濃厚。全部都值得一試。

服務: 落單快,上菜快,唔會拖你或漏單,職員友善好客。

結論:會再特登介紹朋友黎呢到食素,好食!

2018-01-28
  • 哈密瓜燉湯
2018-01-25 694 瀏覽
以前這裏可說是我們家大時大節的飯堂。但突然間它的質素變得很難吃後,除了老媽子還會和朋友去,我們其他人已經有好幾年沒幫襯。近排看見晚上改做放題,難道為了迎戰附近的無肉食?老媽子聽朋友說很好味,我就答應和她去吃,她高興説要新年時當團年飯吃,今天就吃午飯便可。好啦,即管去試試現在的質素如何。午市套餐三餸選兩餸。相當年它的南瓜湯太難飲,搞得我、家姐和哥哥從此對任何南瓜做的食物都很抗拒。所以只好要豉汁涼瓜雞絲和味菜魚卷了。而老媽子也跟我要同一樣。我只能說質素過得去。白飯旁的冰菜讓我信心大減。但其實上邊的兩個餸算是熱的,味道也不差。就是酸菜很酸,魚卷可以說是魚絲。這個午餐還跟湯。湯是最熱的,是真正的熱。內有合掌瓜、紅蘿蔔和𤠣頭菇。湯水清淡,有極淡的合掌瓜味。小炒可能好味一點。11:30我們都第一枱客人,之後也有幾枱客,所以又不是難食到沒人來。$40又沒加一。算便宜了。雖然我自己一個是不會再來,但答應老媽子的新年放題飯一定要吃。就等看看到時好食定難食吧。

近排看見晚上改做放題,難道為了迎戰附近的無肉食?

小炒可能好味一點。

2018-01-25
2017-10-03 2332 瀏覽
昨天中午想去佐敦搵間餐廳食吓素菜,見呢間評分都唔錯,於是試吓啦。一入到去,食客唔多,見有外國人同兩三枱本地食客。餐廳內好大陣漂白水味,環境麻麻,侍應又唔多招呼客人。 枱上先來一壺茶,我冇食佢啲十項推介,因為價錢徧貴。餐牌有$48菜色,就試咗個豆腐鱔片,同黑醋茄子魚柳。食物來到,賣相很不錯,跟餐廳的格局很大分別。侍應問我地要唔要白飯,心諗,唔係包埋㗎咩?原來唔包......但我地本身唔係食咁多嘢,就要一碗啦。 食物的味道其實不算差,但太多油,啲沙律菜拌碟有啲乾爭爭,唔太敢食。個豆腐鱔片我差不多食到最尾先想起……啲素鱔片在哪裡呢?免強先搵到一細片類似雞脾菇的物體,真是少得可憐…… 食完埋單,兩碟餸再加兩位茶錢$20,一碗白飯$10,一共食咗百幾蚊…… 百幾蚊食餐豆腐,茄子,一人半碗白飯,真係老襯……
2017-10-02
2017-09-22 1778 瀏覽
吃完此家素食后,發現需要了解「齋」和「素」的分別。因為這裡烹調出来的賣相和味道跟非素食的基乎是一样美味。所以要知道「素」和「齋」的分別。吃「素」是指普通人日常飲食中不吃動物性食物;而吃「齋」,則原指佛家弟子的修持行為,源於魏晉南北朝時期佛教的傳入。「齋」是佛家弟子在中午以前所進用的食物,除不許吃動物性食物外,還包括所謂的「小五葷」或「五辛」(大蒜、小蒜、阿魏、慈蔥、茖蔥)。今日点左:中華豆腐:賣相先声奪人,外脆內軟粟米海鲜羹:粟米又多好味水晶石榴球:清淡夠別緻鳳梨甜酸骨:跟生炒不無两様,只是排骨变成脆豆腐香酥鹅肝卷:招牌菜,炸野菌加纳比風情薄餅:依様都有,無話可説薑蓉炒芥兰:简单一様做得好吃無嘢再講素食不好吃,自己去嘗一下!
中華豆腐:賣相先声奪人,外脆內軟

粟米海鲜羹:粟米又多好味

水晶石榴球:清淡夠別緻

鳳梨甜酸骨:跟生炒不無两様,只是排骨变成脆豆腐

香酥鹅肝卷:招牌菜,炸野菌

加纳比風情薄餅:依様都有,無話可説

薑蓉炒芥兰:简单一様做得好吃

無嘢再講素食不好吃,自己去嘗一下!
2017-09-13
2017-09-17 1227 瀏覽
呢度下午茶5點前,星期一至日都半價,每碟小菜平均3,40,唔係迷你版,係平時既size. 蛇羹,$78/2一鍋,夠4~5人份。有埋菊花同薄脆,都幾似。肉絲一絲絲,仲有冬菇同素肉粒。羊腩煲,南乳汁好濃,上檯滾住上,好有火氣。支竹,生菜,冬菇都好入味,羊腩肉,都真係好似肉五柳芋頭魚,炸得好鬆脆,芋泥好粉,連五柳汁一齊食,酸酸甜甜,正!酥炸鵝肝紫菜卷,酥皮略硬,但猴頭菇打既蓉都幾似鵝肝,當然沒有鵝肝既香濃。加紫菜都幾好食既。白汁海鮮麵包焗飯,熱辣辣,超大份,但麵包一定要快食先鬆軟,之後會韌。入面喺海鮮炒飯,超大份。整體食左$288,4人,4餸一湯,都真係好唔錯,最重要是又好食又抵食。
蛇羹

羊腩煲
五柳芋頭魚
白汁海鮮麵包焗飯
2017-08-11 1233 瀏覽
只要唔係齋期,這裡的下午茶時段都會有半價優惠平時唔食牛肉,但黎到這裡就無有怕狠心點左沙嗲牛肉粉絲煲(素)原本諗住先睇下嗰煲幾大先決定加唔加飯不過隔左一陣,因為店員要截單,都係要加定一個糙米飯粉絲煲上枱時仲好滾,冒出香濃沙嗲味不過食入口又唔係太重味道糙米飯可能仲煮緊,等到嗰煲食左一半先有但期間見到店員好主動咁問廚房幾次有飯未完全唔洗我開口追細心服務要畀不過都可能係糙米飯剛熟,食落水汽幾重,比較軟身。
只要唔係齋期,這裡的下午茶時段都會有半價優惠

平時唔食牛肉,但黎到這裡就無有怕
狠心點左沙嗲牛肉粉絲煲(素)

原本諗住先睇下嗰煲幾大先決定加唔加飯
不過隔左一陣,因為店員要截單,都係要加定一個糙米飯

粉絲煲上枱時仲好滾,冒出香濃沙嗲味
不過食入口又唔係太重味道

糙米飯可能仲煮緊,等到嗰煲食左一半先有
但期間見到店員好主動咁問廚房幾次有飯未
完全唔洗我開口追
細心服務要畀

不過都可能係糙米飯剛熟,食落水汽幾重,比較軟身。
沙嗲牛肉煲
沙嗲牛肉煲
2017-02-27 2335 瀏覽
今日終於可以約齊一行四人包括我bb(媽咪同阿妹)一齊黎呢間我同老公過黎食開嘅素食店喇,一黎到已經過咗兩點半喇,所以一律餐牌上都係半價直至五點,茶價除外。所以就唔駛點睇個餐牌就落單喇,我哋前後計埋加單總共ordered四樣野,野食黎喇點知見到有一碟唔係我哋order嘅小菜上咗枱喎跟住我問同我落單嗰位阿姐(肥肥地and 矮矮地的),我話: 唔該請問呢碟係咩黎咖?然後佢話: 五香鴨嘛!葡汁五香鴨嘛!你叫甘嘛,唔係咩?跟住我話: 我係話要雙茄五香鴨呀!佢聽咗之後就好唔願意咁話: 你都冇講要"雙茄",後來老闆知道後就即刻話換返比我哋,兩個人嘅態度簡直完全相反,之後老闆攞碟小菜黎仲笑住叫我哋慢慢食,態度直係超級好但老闆同老闆娘出咗去之後,阿媽叫咗嗰個阿姐加茶再同佢講"唔該",點知佢冇反應加冇表情咁走咗去喇,當我走埋去個收銀位埋單嗰時已經冇乜客人架喇,所以得嗰個阿姐做野,佢唔話比我知幾錢仲要打開定個找錢個位擺定隻手上去等我比錢佢找咁,所以我唯有自己望個screen睇吓要比幾錢黎比啦!當然最後找錢都冇旨意佢會講多謝啦,比著係老闆一定會講雖然係咁,但都唔會影響到我唔再幫襯嘅,因為間舖係老闆同老闆娘嘅,兩
點知見到有一碟唔係我哋order嘅小菜上咗枱喎
叫我哋慢慢食,態度直係超級好
雖然係咁,但都唔會影響到我唔再幫襯嘅,因為間舖係老闆同老闆娘嘅,兩個都好nice
值得一稱讚
評分五粒星係比老闆同老闆娘嘅
多謝佢哋咁好招呼
2017-02-27
  • 糖醋魚塊
  • 琵琶豆腐
  • 鳳梨咕嚕肉
2017-02-23 1410 瀏覽
過完農曆新年後,食得太滞,所以都想食下素,噚日就去左佐敦大中華素食。環境一般,試左佢地個白汁焗麵包飯,D麵包好硬,D飯就仲未熟透,半生熟咁,白汁又太多,濕淋淋,都幾失望下,想食下素都咁樣

2016-12-31 1935 瀏覽
鴨胸焗四蔬是個我們家常常點的菜式:面頭的芝士很香,有五片“鴨胸”,下面還有西蘭花、薯仔、椰菜等蔬菜,很豐富。腰果爽肉煲是我的至愛 腰果醬汁非常香口,“爽肉”很有嚼勁,而且像真度十分高,很惹味。配料還有茄子和蘑菇,都煮得腍。這個“牛肉”配蔬菜顏色漂亮,上面也有芝士,下面的西蘭花加了紅燈籠椒粒。“牛肉”應該是用麵筋造的,有點韌,挺像牛肉。石鍋豆腐裡面有很多材料,除了豆腐,還有“魚柳”(我很喜歡吃這“魚柳”,有紫菜扮魚皮)、紅椒、青椒、番茄、雲耳等,色彩很吸引,味道也因為番茄等蔬菜而更鮮味。這裡是吃仿肉齋菜好地方 而且送糖水,令一餐更完滿。
腰果爽肉煲是我的至愛
這裡是吃仿肉齋菜好地方
而且送糖水,令一餐更完滿。
2016-11-03 1987 瀏覽
有時食得太多肉食,都想食下素食平衡一下,因為對健康好呀嗎,所以上星期我同幾個朋就去左白加士街嘅“大中華素食”。琵琶豆腐,炸得外脆內軟,非常香口,而西蘭花亦好爽甜,唔錯水晶石榴球,外型有D似粉果,晶瑩通透,裡面有蘿蔔粒,青豆,口感非常葡汁焗四蔬,葡汁味覺,配以時令蔬菜,好爽口,又唔會太單調,都幾有創意。原來宜家素菜已經好多原化,款式新顈且有創意,一改傳統素食感覺,所以值得推介
有時食得太多肉食,都想食下素食平衡一下,因為對健康好呀嗎
,所以上星期我同幾個朋就去左白加士街嘅“大中華素食”。
琵琶豆腐,炸得外脆內軟,非常香口,而西蘭花亦好爽甜,唔錯

琵琶豆腐
葡汁焗四蔬