2016-11-19 431 瀏覽
本身已經聽過人介紹呢間平民米芝蓮~果然無令我失望!星期日晚晚餐時間大約7點零已經有一堆人喺鋪前排隊。我地唔想等,所以吧位算。坐低就即刻姐姐過來斟水,俾餐牌,服務唔錯,好快手。點的是:吉烈蝦豬排定食 入口鬆化,蝦比豬排味道較好。豬排肉味較少,不過100蚊唔洗算係咁。香港店限定~避風塘風味炸雞定食可以一試,有香港風濃的避風塘風味。雞件炸得香脆,因為係避風塘所以味道好濃同比較辣,感覺較熱氣,如果可以添食椰菜更好。
本身已經聽過人介紹呢間平民米芝蓮~果然無令我失望!

坐低就即刻姐姐過來斟水,俾餐牌,服務唔錯,好快手。

點的是:
吉烈蝦豬排定食

香港店限定~避風塘風味炸雞定食

2016-10-30
2016-11-15 290 瀏覽
朋友介紹呢度既下午茶好抵食,而且唔係間間分店有下午茶,難得嚟淘大,一定要探訪吓。呢度吉列豬扒係主打,當然要食吓! 吉列豬扒定食,下午茶價$50,仲配多蔬菜既面士湯同一碗日本飯。size係normal size, 絕對唔係mini 版,厚切6片既豬扒,估唔到既鬆脆炸粉漿調得好好,豬扒肉質又霖滑,真係高過出面定食既質素,仲要下午茶特價另外叫左一個滑蛋雞腿肉飯,$25咋! 滑蛋仲配左d日式醬油,好味,不過飯就少左d, 但雞肉無欺場,都唔少。加錢要左杯熱柑桔蜜,都唔錯。

另外叫左一個滑蛋雞腿肉飯,$25咋!

加錢要左杯熱柑桔蜜,都唔錯。
  • 吉列豬扒定食
2016-11-12 2652 瀏覽
星期六下午在影藝看完電影,本來準備回家晚上燒烤,但眼見時間尚早,才五六時而已,細看影藝旁邊吉豚屋,原來吉豚屋並非只有豬肉料理賣,還有雞肉可以試食,下午茶價錢才二十多多元,乳酪特飲另加五元。心想下午茶都算抵食,一於當提早食晚飯,然後回家再食燒雞翼。不是講笑,吉豚屋並非獨沽一味而有豚肉食。下午茶除了豚肉丼、豚肉烏冬與豚肉料理外,原來還可以點雞肉料理食,有雞髀肉、雞扒,烏冬白飯任君選擇,款式選擇算是多元化。不過這些以豚肉為主打美食的食店,下午茶就算有雞肉甚至牛肉雞或烏冬提供,亦不等晚餐時段同樣能「一視同仁」,我去過一些日式燒肉連鎖店餐廳,就發現晚市燒肉套餐集中提供牛肉或豬肉,不一定有雞肉食。以我所見所聞,吉豚屋提供的丼料理,主要是滑蛋飯或咖喱汁飯,跟其他日式料理店大致相同。通常較精緻的料理,都要等到晚市套餐才有機會試到(當然你都要有心理準備,不是每一間店的晚市套餐價錢都是便宜可人)。日本很多豚肉料理店有一款著名料理,我以前在日本旅行時也曾經很想試,吉烈豬扒三文治是也(如果雞肉也有三文治就好了)!將吉烈豬扒三文治細心切成三段,很有條有理地放在飯盒內,單看賣相再不好豬肉的人也會垂涎三尺。可惜我現

日本很多豚肉料理店有一款著名料理,我以前在日本旅行時也曾經很想試,吉烈豬扒三文治是也(如果雞肉也有三文治就好了)!將吉烈豬扒三文治細心切成三段,很有條有理地放在飯盒內,單看賣相再不好豬肉的人也會垂涎三尺。可惜我現在已少食豬肉,沒緣份就是沒緣份,吉烈豬扒三文治現在只能活在我的記憶中。
迷你滑蛋雞扒飯(連迷你巨峰乳酸特飲)
迷你滑蛋雞扒飯,亦即是迷你親子丼,不過傳統的親子丼,用的其實都只是切粒的雞肉,口感多極有限,不能做到啖啖肉的快感效果。不過吉豚屋的滑蛋雞肉是用比較多肉的雞扒,口感和豐盛程度自是大大的不同,感覺尤如套餐份量升了級一樣。

更重要的是,份量豐盛的滑蛋雞扒飯下午茶連加一亦只收三十元,當晚餐食的話已經是抵食夾大件,換作其他更高級的食店,同一款料理的定價可能貴了三四成至一半有多。

套餐另外追加的巨峰乳酸特飲,口感酸酸甜甜,百分百開胃飲品,整個下午茶只要三十五元認真是抵食,我確認是五星級下午茶推介美食。
2016-11-12
迷你滑蛋雞扒飯(連迷你巨峰乳酸特飲)
  • 巨峰乳酸特飲
  • 迷你滑蛋雞扒飯
2016-09-13 1175 瀏覽
吉豚屋企下午茶都幾抵食,依個吉列豬扒定食,加一碗雜菜豚肉湯同埋大大碗白飯都只係50蚊都有找。野菜豚肉湯裏面亦好好多料,炸得香脆又juicy嘅吉列豬扒亦係我嘅至愛。
吉列豬扒定食

2016-08-24 1020 瀏覽
黎到吉豚屋梗係要食豬肉喇!滑蛋豬扒飯(梅)係我既最愛!豬扒新鮮炸起,上檯時香氣撲鼻。入口豬扒外層鬆脆,內裡豬扒鬆軟,豬扒沾上既蛋漿仲有小小生,未至於熟透,非常好味另外加$10就可以叫特飲,價錢尚算合理唷!不過味道就一般了,這杯香芒粒綠茶比較甜!但芒果飲份量還是足夠的
黎到吉豚屋梗係要食豬肉喇!
滑蛋豬扒飯(梅)係我既最愛!
豬扒新鮮炸起,上檯時香氣撲鼻。

2016-05-28 2809 瀏覽
收工,想係滑蛋豬扒飯經過德福廣場,大部份都要$70以上,總覺得一人晚餐太貴了。其後上openrice 睇到呢間吉豚屋,之前係太子曾經食過下午茶,價錢平宜又好味。我點的是:滑蛋雞扒飯:雞扒炸得鬆脆而且配上日本米,略厭滑蛋不足,汁就剛剛好了。味噌豚肉湯:有紅,白蘿蔔塊及少量豚肉,味湯濃郁但不夠熱。
我點的是:

味噌豚肉湯:有紅,白蘿蔔塊及少量豚肉,味湯濃郁但不夠熱。

2016-05-25 1940 瀏覽
<吉列雞扒拼炸蝦定食>-$69.好少去九龍灣既👶🏼今次同🐷仲有朋友黎到吉豚屋食生日飯,一早已經聽講佢又抵又好食架la,係真唔係先?🤔👶🏼既定食轉左烏冬,湯底清甜有魚乾昆布香味,烏冬好彈牙!海帶連埋👶🏼自己落既七味粉真係超水準喎!😱至於主打吉列雞扒好新鮮炸,皮肉緊緊貼埋一齊,係略嫌雞皮無去走有d肥膩🙄。炸蝦炸粉就厚左d,但同樣新鮮香脆架💥點炸物既甜酸醬好濃味,中和到炸物既油膩☺️,落d醋汁落椰菜絲又好fresh。美中不足係加椰菜絲要加$9,因為炸物餐廳通常都任加架嘛🤔。不過overall黎講性價比係高既,無限時入座又唔收切餅費,服務一流架!😌

<吉列雞扒拼炸蝦定食>-$69

2016-05-19 1397 瀏覽
近年有唔少日本吉列豬扒店進駐香港,最便宜實惠嘅吉列豬扒專門店就莫過於吉豚屋啦。雖然話比較平,但其實佢一個吉列豬扒定食都要$60起跳。如果想平平哋食個炸物定食,就可以學我咁叫翻個吉列雞扒定食。吉列雞扒定食$49吉列雞扒定食包左一碗湯、一碗飯、一塊吉列雞扒同椰菜絲。吉列雞扒雖然睇落好大件,但其實炸漿仲厚過塊雞扒,有啲位仲要得雞皮無雞肉。雖然雞扒比想像中差,反而個豚肉湯又幾好喎。個湯細細碗,但算足料。有薯仔片、紅蘿蔔片、白蘿蔔片、臀肉片。飲落清清地,好過飲用粉開嘅麵豉湯。其實加左一之後,就已經唔係$50內啦😪不過呢個價錢有定食,都算少見架啦。吉豚屋吉列雞扒定食 $49味道:★★★吸引度:★★性價比:★★★(五分滿分)

吉列雞扒定食$49

性價比:★★★

(五分滿分)
吉列雞扒定食
2016-05-15 547 瀏覽
今天原本同個仔開開心心黎食咖哩,就點左個鐡板吉咖哩豬扒定食比佢,我自己要左個鐵板生姜燒汁豬扒定食。鐵板豬扒來到,侍應有提小心鐵板熱,但個燒汁超少,由於小朋友太餓,唔夠一分鐘已清,豬扒無味,全靠燒汁,奈何汁實在太少,跟住扒白飯。到個咖哩豬扒黎到,挾起所有豬扒,望落去只有蛋汁(如圖)同侍應講,佢話係咁少汁,但實際上只有一湯匙,非常失望。問本menu張相好多汁,佢話唔係架,汁要加$9。個吉列豬扒鐡板上夠熱還好,所以脆口,但我地專登來係食咖哩,並不是淨食吉列豬扒的,唯有加$9。不過咖哩來到,好似溝水,無味道的。以後不會再幫襯。

以後不會再幫襯。
2016-04-05 875 瀏覽
週日的夜晚,,行經淘大商場,,會發現好多日式餐廳,,要選擇都稍困難=v=間間都咁正!!這次選擇的這店鋪相對較遠的店,,7點左右的時間,,不太多人等位,,很快地入座,,看了一下餐牌,,炸物看似非常吸引!!!決定一定試炸蝦+.+貪心點要試埋主打豬扒0.0//點了吉列炸蝦豬扒定食大約等了15min左右,,就送到桌面@.@已經聞到野菜湯與炸物香味,,(小)野菜湯有數塊的蘿蔔及肉片,,味道與別店不同,,這裏的比較美味,,味道適中,,吃到最尾都不會太咸!!值得試試ww炸物當然要盡快吃,,先來一口炸蝦,,絕對不是空有其表@.@真係足料大蝦!!炸面不會太厚,,不負期待xd然後再試炸豬扒><一定要用埋醬油!!!甜甜的配合香脆的豬扒,,完美到爆!!豬扒厚實,,食落軟硬適中,,肉質都甜,,真係食到唔想停口=w=((即是食到後,,仍是脆身熱呼呼><米飯亦是整頓餐的靈魂,,粒粒的珍珠米,,軟熟好吃,,很難得我會食哂+.+我還點了杯提子乳酸飲品(+$8),,這個味道偏甜,,略為遜色=3=乳酸的味道不夠,,有待改善吧這間炸物店值得回頭再試!!!最後結帳還給了優惠券$8

點了吉列炸蝦豬扒定食

大約等了15min左右,,就送到桌面@.@
已經聞到野菜湯與炸物香味,,

這間炸物店值得回頭再試!!!最後結帳還給了優惠券$8
吉列蝦豬扒定食
  • 吉列炸蝦
  • 吉列豬扒
2016-02-27 1756 瀏覽
一家人三大兩少1830來到,攞票等位,十分鐘左右入座, 坐張六人枱,桌椅唔迫,菜式以吉列為主,無小食,只係揀配嘅醬汁!落單後食物要耐心等待! 滑蛋吉列豬扒飯(梅$49)滑蛋加豬扒無咁乾,豬扒厚切有肉汁,珍珠米飽滿彈牙,撈埋肉汁用豉油好味! 吉列三重奏配烏冬($75)一盤三款吉列食物,吉列蝦好乾身,肉唔夠厚,豚肉餅餅身薄脆,豬柳香脆有肉汁!以咁大盤吉列食物,比嘅椰菜絲太少!太熱氣! 吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋($69)烏冬軟滑,湯底香微辣,加上泡菜幾爽口!唔錯!豬柳香脆有肉汁!椰菜絲太少! 椰菜絲($9)椰菜絲切得幼細,蔬菜多汁,加埋芝麻醬酸酸地解膩!食物即叫即做,吉列一定熱氣!呢度以前椰菜及飯任添!而家要額外單點,以吉列咁熱氣嘅食物,佢跟餐比嘅椰菜根本唔夠,變相要客人用多啲錢!唔係唔可以解膩!店員唔太積極,有少許呆!好多時叫到先做!我問佢問題,其中一個女店員要呆兩秒先開口答我(我只係問佢想添椰菜) 另一個問佢攞碗仔,佢又係呆兩秒先應人,啲碗底全部係水,要自己再抹一次!
一家人三大兩少1830來到,攞票等位,十分鐘左右入座,

2016-02-20
2016-02-25 1059 瀏覽
今晚比老公拋低了,佢去左踢波,我就係九龍灣行下街等佢啦,自己一個行下行下都唔知食咩好,最後比我見到食日本野仲要唔使等位架!打開餐牌一睇,又唔貴喎!因為好肚餓,所以叫左個「滑蛋吉烈豬扒飯」(竹),問過店員,佢話呢個係一般既SIZE,而佢D飯有分”梅”,”竹”,”松”,分別主要在於豬扒既件數同重量,我就揀左個中等SIZE。黎到賣相都好靚,唔係特別大碗,有D紫菜仔係飯面,豬扒就有成6件!每件豬扒都好厚切。先試左啖飯,珍珠米真係特別好味,但係D半熟既滑蛋絕對係滋味之選!飯量都算多,我諗大概有一碗半飯。豬扒外脆,但入面既肉質好細嫩,外脆內軟,炸粉唔厚,食完都唔會成口粉,豬扒肉明顯有醃過少少,都花心思,甜甜地,YUMMY!我仲叫左杯「抹茶好立克」,$10好抵!杯野抹茶味唔重,唔會好似一般COFFEE SHOP咁有陣香既抹茶味,反而好立克味重,好香又夠晒甜,好立克唔使落糖相反落左抹茶,估唔到咁PREFECT MATCH!
仲要唔使等位架!
抹茶好立克
題外話/補充資料: 淘大居民有九折
2016-02-13
抹茶好立克
  • 滑蛋吉烈豬扒飯
2016-02-17 972 瀏覽
好多時食lunch都會去哩度食 因為真係好好食 今次食左吉列三重奏 有吉列煆 吉列豬扒 吉列豚肉餅 樣樣野都炸到好靚好脆卜卜 而且入口鬆化唔會炸得好燶 賣相完全係吸引人去食唒成碗 而且份量真係好大好足夠 飯粒非常軟熟 食得出係日本米 醬汁好好味 酸酸地都幾開胃架 配上炸物真係一流啊 另外 配菜都幾新鮮 吃起來仲有(shock)(shock)聲 加埋豬扒汁/芝麻醬就係好夾 炸豬扒的肉新鮮又夠滑 都幾厚肉 炸蝦都炸得好脆 連蝦殼都可以食埋 嘿嘿 不過稍嫌炸蝦唔夠大條同埋厚肉少少就好喇 另外 炸豚肉餅 肉質係好淋 好似食緊漢堡扒咁 我覺得好好食 吉列三重奏無得輸 正啊!!!!!!!!
好多時食lunch都會去哩度食 因為真係好好食

• 滑蛋吉列豬扒飯
  • 咖哩吉列豬扒飯
  • 吉列豬扒定食
2016-02-14 831 瀏覽
滑蛋吉列炸蝦飯炸蝦很大隻,啖啖肉,沒有多餘雪藏味。而且炸粉是似用麵包屑,不會影響原隻大蝦的狀態。內裡的大蝦都熱的,證明炸物是即叫即炸的。不過配上這道菜的醬汁略咸,影響滑蛋的味道。當慢慢進食的時間,醬汁都開始浸到炸蝦內裡,令炸蝦的味道都偏咸。如果醬汁可以分開沾就最好了。他他醬吉列雞扒定食吉列雞扒很大塊,雞扒外脆內軟,炸粉適中,不會過多。雞扒沒有雪藏味,而且他他醬能夠引出雞扒的香味。這個整體的味道不會咸,反而幾開胃。
滑蛋吉列炸蝦飯
他他醬吉列雞扒定食
2016-01-21 986 瀏覽
第一次來呢間幫襯食下午茶,我們點了兩個迷你下午茶餐,等了一陣,香噴噴吉列滑蛋雞扒和吉列咖哩豬扒飯送上桌上,熱辣辣的飯煙勒得來又有口感,雞扒肉質嫩滑,味道適中,滑蛋好有蛋香味,鷄扒是炸的,好鬆化,吉列豬扒的炸粉夠脆又夠熱,有的遜色的就是咖啡汁顔色黑咗啲,味道濃郁得來唔會太鹹,日式咖哩的甜味,喜歡特別啲味道有芝麻醬免費提供,感覺酸酸尾尾。整體來說,本人覺得都好滿意,不愧吉列豬扒專門店遍怖香港。
2016-01-09
  • 咖哩吉列豬扒飯