2011-02-13 16 瀏覽
4人行點了4個set luch share....是日餐湯,粟米海鮮cream soup + 普通餐包湯夠thick & creamy, 材料亦豐富。但略為淡味。包軟及很油,吃了一口便吃不下去了。1. 香煎鴨胸配黑車里子汁車里子汁甜甜地幾好未,同鴨胸幾夾,但煎鴨胸"鞋"左少少。但整體黎講合格2. 燒紐西蘭羊肩肉配蒜子燒汁羊肉夠"so"味,個人頗為喜歡。汁是普通燒汁,沒什麼特別。味道尚可。3. "手八"三文魚南瓜忌廉汁闊條麵個汁又香又濃郁,淡淡南瓜甜味。三文魚亦煎得香。若改為煙三文魚會更夾。但也值得讚賞。4. 炸鮮蝦帶子甜薯沙津炸物普普通通,屋企自己都整到。薯仔夠"林"身,sauce是wasabe salad,比普沙津醬好吃。每人大概$60~$70,reasonable.會再去試下dinner,應該會好食d。
today's menu
4人行點了4個set luch share....

是日餐湯,粟米海鮮cream soup + 普通餐包
很普通的餐湯,但足料。包很油-.-

1. 香煎鴨胸配黑車里子汁

2. 燒紐西蘭羊肩肉配蒜子燒汁

3. "手八"三文魚南瓜忌廉汁闊條麵

4. 炸鮮蝦帶子甜薯沙津
每人大概$60~$70,reasonable.

會再去試下dinner,應該會好食d。
2011-02-12
today's menu
  • 三文魚南瓜忌廉汁闊條麵
2011-01-09 2 瀏覽
入到去見到 full 曬, 以為無位. 點知原來仲有得上樓 環境都算OKAY! 咁岩有人聖誕聚會緊. 好熱鬧但可能我同朋友坐正風口位. 有D 凍 見到SET DINNER 無物野岩食. 就揀左散叫 洋蔥湯好香. 湯底有好多洋蔥 湯面上放左塊法包.鋪左芝士拎去焗過 個D melting cheese 同個湯好恰 但因為塊法包比d 湯浸住,所以淋曬如何淨係放一塊芝士係湯面去焗會好好多Parma ham with honey melon估唔到呢度會有!! 想食左成個星期 羊架好好味 好中意佢有d grilled asparagus 同 pumpkin 係度 但無物香草味, 都係要靠mustard 同mint jelly 我地要左5成. 但我都係覺得熟左小小. 所以如果中意嫩小小既人. 3成就可以喇Pizza: meat lovers好足料!!! 但因為佢個位好大風. d cheese 就係咁比佢吹到變番硬心太軟 呢個真係堅失望 諗住佢其他野都okay! 呢個都應該唔差啦 點知佢入面係完全唔會有朱古力漿流出黎問過waitress 佢話佢地個d係咁嫁喎....................

入到去見到 full 曬, 以為無位.
點知原來仲有得上樓

環境都算OKAY! 咁岩有人聖誕聚會緊. 好熱鬧

但可能我同朋友坐正風口位. 有D 凍

見到SET DINNER 無物野岩食. 就揀左散叫

洋蔥湯

好香. 湯底有好多洋蔥

湯面上放左塊法包.鋪左芝士拎去焗過
個D melting cheese 同個湯好恰
但因為塊法包比d 湯浸住,所以淋曬

如何淨係放一塊芝士係湯面去焗會好好多

Parma ham with honey melon

估唔到呢度會有!! 想食左成個星期

羊架好好味

我地要左5成. 但我都係覺得熟左小小.
所以如果中意嫩小小既人. 3成就可以喇

Pizza: meat lovers
好足料!!! 但因為佢個位好大風.
d cheese 就係咁比佢吹到變番硬

心太軟 呢個真係堅失望

諗住佢其他野都okay! 呢個都應該唔差啦
點知佢入面係完全唔會有朱古力漿流出黎
問過waitress 佢話佢地個d係咁嫁喎.....................

不過整體呢間野都okay 既!
仲有食食下既時候. 隔離台有人求婚

女方真係超surprise! 祝福佢地要快樂下去
2011-01-06 4 瀏覽
是日跟友人去了佐敦一間 Cafe 試食, 由於之前沒有先看地圖, 差點行錯路, 幸好最終找到! 老闆及員工都好 Nice, 好似有上層, 不過我冇機會上去! Set Dinner 有 4 款選擇, 價錢由 $128-$168, 而我選了鱸魚卷作為我的晚餐!頭盤 : 磨菇 - 尚可餐湯 : 一般 - 沒有什麼特別主菜 : 鱸魚卷 - 有魚味, 比想像好吃, 而且份量也夠餐飲 : 招牌 coffe - 味道不錯, 夠滑

頭盤 : 磨菇 - 尚可
餐湯 : 一般 - 沒有什麼特別
主菜 : 鱸魚卷 - 有魚味, 比想像好吃, 而且份量也夠
餐飲 : 招牌 coffe - 味道不錯, 夠滑
2010-11-24
  • 咖啡
2011-01-02 8 瀏覽
提早兩天預祝CHRISTMAS & E 媽生日因為宗教關係所以選擇到''合一''慶祝!!第一次來,環境氣氛很好,服務員態度不錯 ^^店裡一點焗促的感覺都沒有(縱使自己是一名教徒,但總不想無時無刻都在聽"教訓"的)他們是不會主動與你談'天'的,除非是你想了解多點關於祂...食物方面,不過不失。意大利飯看上來油油的,但食下去卻不膩.....兩碟份量對3個女士來說已大多了....但我們堅持多叫一件cake 芝士不太硬,綿綿的,正合我心*餅底卻不夠實.....
提早兩天預祝CHRISTMAS & E 媽生日
因為宗教關係所以選擇到''合一''慶祝!!

第一次來,
環境氣氛很好,服務員態度不錯 ^^
他們是不會主動與你談'天'的,
除非是你想了解多點關於祂...

食物方面,不過不失。
意大利飯看上來油油的,但食下去卻不膩.....
兩碟份量對3個女士來說已大多了....

但我們堅持多叫一件cake

芝士不太硬,綿綿的,正合我心*
餅底卻不夠實.....
好像是叫天主教與基督教融洽相處
2010-12-23
聖誕節
好像是叫天主教與基督教融洽相處
  • 芝士餅
2010-12-31 1 瀏覽
整體感覺:1. 食物水準與價錢不成正比,太貴2. 份量太少3. 服務有點差4. 環境與價錢不成正比結論:唔會再去閒日去,預先bk 了位,去到等安排上二樓等了幾分鐘二樓環境欠佳,樓梯婑、面積偏小,裝修麻麻,一樓感覺上環境比二樓好一點食物方面,叫了1.芝士鮮茄雜菜千層麵,感覺很普通, 一來唔夠芝士,二來d蕃茄太水+唔太茄味 最重要係非常細碟! + 幾樣平價料又無特別好食左都成$802. 豬手 合格only,同耶林閣唔太大分別但 耶林閣平d普有湯+餐飲其實食物唔係難食,只係d人講得太好但根本就好普通照價7折就比較合理!
整體感覺:
1. 食物水準與價錢不成正比,太貴
2. 份量太少
3. 服務有點差
4. 環境與價錢不成正比
結論:唔會再去

閒日去,預先bk 了位,去到等安排上二樓等了幾分鐘
二樓環境欠佳,樓梯婑、面積偏小,裝修麻麻,
一樓感覺上環境比二樓好一點
食物方面,叫了
1.芝士鮮茄雜菜千層麵,感覺很普通,
一來唔夠芝士,二來d蕃茄太水+唔太茄味
最重要係非常細碟! + 幾樣平價料又無特別好食左都成$80

2. 豬手
合格only,同耶林閣唔太大分別但 耶林閣平d普有湯+餐飲

其實食物唔係難食,只係d人講得太好但根本就好普通
照價7折就比較合理!
2010-12-14
2010-12-20
今日約了好友, 打算飯後便到尖沙咀逛街。我朋友是名基督徒, 在openrice frontpage見到關於合一的description, 加上食家們的評價亦不差, 最後就決定到這裡試試。12點去到, 還未算多人, 不過得2名侍應, 帶位、上菜、收錢都是這2名侍應, 但他們仍欣勤地服務。我朋友叫了一個午餐, 我就於平時餐牌中叫了大受食家們推介的黑松露菌意大利飯。朋友的午餐包餐湯、麵包及餐飲。是日餐湯選擇有2個︰南瓜忌廉湯和雜菜湯。朋友選了前者, 我淺嘗了一口, 不會太稀, 我覺得可以再稠一點, 有甜甜的南瓜味, 收貨大約10分鐘後, 我的黑松露菌意大利飯和朋友的意粉一齊送上。我的黑松露菌意大利飯, 香氣四溢, 是芝士和忌廉的香味。但細心一看, 點解有透明的液體在飯上呢? 我用匙'筆'起, 經過我與朋友仔細的觀察, 大家一致認為那是油, 再香的食物當時被那層油減低了食慾。盡量清掉那些油之後就開始食啦。意大利飯有咬口, 不過食起來似珍珠米多過意大利飯; sauce十分creamy, 有著濃郁芝士和忌廉(我個鼻都幾勁)。飯入面有好多雜菌, 有鮮冬菇、蘑菇、雞脾菇; 當中以雞脾菇最好, 爽口有彈

)。飯入面有好多雜菌, 有鮮冬菇、蘑菇、雞脾菇; 當中以雞脾菇最好, 爽口有彈性。試完配料, 當然試主角黑松露菌啦! 輕輕地放入口細嘗, 首先來的一陣酸味, 接著就是鹹鹹的味道。我未曾食過黑松露菌, 是否正宗?不知道了, 但我的感覺是:好似唔係太特別咋wor! 由於個飯確實太creamy和膩, 最後食唔晒。朋友的意粉我沒有試, 不過雞肉多, 意粉份量適中, 同樣是creamy的白汁, 應該不會差吧!起碼朋友無出聲怨過。

朋友的餐茶要了熱奶茶, 是一杯用lipton茶包沖的茶, 可自行加淡奶。雖然我沒有喝那杯奶茶, 從茶的色水和這沖茶方法推斷, 這不是我愛喝的港式奶茶, 也不是英式奶茶。飲奶茶還是去茶餐廳穩陣!
(非會員)
2010-12-18 3 瀏覽
聖誕節快到喇,男友同我提早慶祝,諗左好耐去邊食好,終於缺定黎合一試下,果然無令我失望,食物美觀同味道都ok,直得下次左試下其他食物~不太飲得出士多啤梨味同不夠甜,但都算ok這是我第一次食鵝肝,不過我覺得好油,可能鵝肝就是這樣....南瓜味夠,好味這個羊扒味道都幾好,香炸薯角熱辣辣好好味以個係咁多個我最鐘意既食物,真係好好好味芝士味夠濃又不太甜,好味
士多啤梨鮮奶咖啡

不太飲得出士多啤梨味同不夠甜,但都算ok
鵝肝

正南瓜餐湯

南瓜味夠,好味

這個羊扒味道都幾好,香炸薯角熱辣辣好好味
正墨西哥辣肉醬薄餅

以個係咁多個我最鐘意既食物,真係好好好味
正木糠芝士cake

芝士味夠濃又不太甜,好味
聖誕節
正木糠芝士cake
  • 墨西哥辣肉醬薄餅
  • 木糠芝士cake
(非會員)
無喺公開地方寫過食評,最多都係喺facebook同朋友分享吓咁啦;但係經過小酒窩激氣事件後,發覺做得好、我哋應該係要比D鼓勵人家嘅!今次係farewell同事,原先唔係諗呢度;如果另一篇食肆評語係審批過關的話,大家應該知發生咩事!先講地方、唔大,但簡潔,我哋坐樓下,應該仲有樓上,因為見到樓梯。食物上嘅選擇還可以,有set dinner,但我哋係散叫。(抱歉,無影相,因為最初無諗過會寫!)頭盤兩個:餃子雞翼,幾特別,雞翼上節釀咗舊餃子肉,味道唔錯;煙三文魚凱撒沙律,三文魚咸咗D,沙律OK。主菜三個:黑松露菌意大利飯、白汁磨菇雞肉意大利粉,呢兩個個白汁做得好香、食完唔會覺得"漏";千島汁pizza (唔好意思、唔記得個名),係問店員,佢話係自己鍾意食,唔係甚麼廚師推介。薄批,餅底夠脆,酸酸哋食完唔會滯,OK又唔係話好特別,不過樣樣食物都係熱辣辣上枱!飯後叫咗幾杯滋潤熱飲,都係平時嗰D。其實我哋係"好"咖啡、但聽日仲要番工、怕瞓唔著,所以就放棄勒。職員服務好好,我哋無叫餐前飲,不過佢哋就不停為我哋添水。地方雖然細,但大家都唔覺傾計騷擾到人或嘈雜囉!張枱唔大,但係會兩個兩個菜上,你唔會覺得食得
頭盤兩個:
餃子雞翼,幾特別,雞翼上節釀咗舊餃子肉,味道唔錯;
煙三文魚凱撒沙律,三文魚咸咗D,沙律OK。
主菜三個:
張枱唔大,但係會兩個兩個菜上,你唔會覺得食得好趕同好狼狽。
我哋傾吓食吓都坐咗兩個半鐘至走,幾優閒,將之前嘅火氣都稍為拋開!
其實香港人生活緊張、忙碌,係人都知;工作以外同朋友家人聚餐、閒話家常呢D活動就係我哋relax嘅一種方法,所以食物質素以外、環境、服務都會好影響整體感覺,個客下次仲會唔會番嚟,都係睇呢D!
我希望用心做事嘅人會有用心支持佢哋嘅客!亦都可以得到佢哋應得嘅回報!

2010-12-09
  • 餃子雞翼、黑松露菌意大利飯
地方不算大, 六時許進來便有位, 但下次若人較多真要訂位才行, 因為七時來的客人已沒座位入座了...十來之前是是想簡單的吃一餐不太港式的西餐, 果然不花巧的食品才是最美味份量不少, 味道特別, 不知是這一點兒刺的感覺是否算是辣還是內裡有什麼特製香料!?薄而脆口, 餡是惹味的肉醬, 整體很配合意大利飯恰到好處, 海鮮有鮮蝦, 魷魚, 蜆等, 材料十足, 墨魚汁是從來未吃過的那樣黑呢! 味道適中, 不太膩又不會太飽的感覺, 海鮮亦有較大隻的鮮蝦及同樣的魷魚等, 對林料絕不吝惜喔!整括都算是滿意的一餐, 唯座位不夠舒適, 要坐久一點未必每張枱都能令客人暢談呢

法式焗洋蔥湯

墨西哥辣肉醬薄餅

薄而脆口, 餡是惹味的肉醬, 整體很配合

墨魚汁海鮮意大利飯

海鮮天使麵

2010-12-09
法式焗洋蔥湯
墨西哥辣肉醬薄餅
墨魚汁海鮮意大利飯
海鮮天使麵
One Anniversary with boyfriend*3*一早已決定嚐試這間咖啡店~看看之前的食評好像蠻好!抱著很大期望地點不難找,不過我和男友由信和行過去..才發現原來頗遠走過了整條廟街...幾乎想放棄但為了一睹這裡的環境及美食....繼續努力向前行~正當腳仔軟之際...黃天不負有心人...「合一咖啡屋」五隻大字出現在我眼前!!!!!感動!~~haha一進去,侍應禮貌地問我們有沒有訂枱,我們是walk in的~侍應安排我倆坐靠緊落地玻璃的沙發位,與外面的鬧市只是一窗之隔,,裡面的氣氛很平和、悠閒,彷彿時間都慢下來看了餐牌一會又一會,很難決擇!因為各款食物都想一嚐XD想吃鮮茄和煙三文魚,但餐牌上只顯示為「鮮茄忌廉汁煙三文魚」,健康一族的我不太喜好忌廉汁~問問侍應可否轉為鮮茄汁...幸好,成功轉為鮮茄汁有意粉、天使麵、寬條麵和螺絲粉四種麵底,我點了天使麵男友點了「焗鮮茄雜菜千層麵」...←其實不太記得該名字我的鮮茄煙三文魚天使麵等了一陣子,煙三文魚卷成玫瑰花,很有心思放在天使麵混合豐富的配料上面,即時胃口大開!急不及待叉了一舊蓄茄來吃很鮮甜,配料亦很豐富!讚男友的等得比較耐一點,
一早已決定嚐試這間咖啡店~
看看之前的食評好像蠻好!抱著很大期望

地點不難找,
不過我和男友由信和行過去..才發現原來頗遠

走過了整條廟街...幾乎想放棄

但為了一睹這裡的環境及美食....繼續努力向前行~
感動!~~haha
裡面的氣氛很平和、悠閒,彷彿時間都慢下來

看了餐牌一會又一會,很難決擇!因為各款食物都想一嚐XD
健康一族的我不太喜好忌廉汁~問問侍應可否轉為鮮茄汁...
幸好,成功轉為鮮茄汁

有意粉、天使麵、寬條麵和螺絲粉四種麵底,我點了天使麵

男友點了「焗鮮茄雜菜千層麵」...←其實不太記得該名字

放在天使麵混合豐富的配料上面,即時胃口大開!
急不及待叉了一舊蓄茄來吃
很鮮甜,配料亦很豐富!讚

男友的等得比較耐一點,可能是焗的關係吧,我吃剩一半才來,
侍應貼心的提醒我們小心碟子,因為剛出爐的關係,會燙手

樣子好似不錯,本人不太喜歡芝士,,只試了一口,,味道不錯~
男友j都說挺好。

很安靜的一頓。
走的時候,老闆很有禮貌地推門送別我們

下次有機會試試樓上雅座

2010-12-01
紀念日
2010-12-02 4 瀏覽
好日都唔會去佐敦,但因為工作要過去,lunch就被同事介紹到了合一咖啡屋餐廳。由於兩位老闆的天主教及基督教背景,所以裝潢及餐牌都會帶點聖經金句,叫餐前先讀讀聖經,洗滌一下自己也不錯。 點了白汁磨菇煙肉寬條麵,白汁很香忌簾味,汁、磨菇及煙肉份量也足夠,只是整碟的份量少了一點,一位男生可能會不夠食,但女士應該剛剛好。我坐的位置是二樓,雖然當時是午飯時間,光顧的都是上班族,一般聲量會較大,但二樓的環境不會產生太大的回音,雖然坐滿,但不吵耳,環境算不錯。雖然我不常到佐敦,但有機會也會再來。

飲品名稱也很有聖經特色

南瓜湯 + 白汁磨菇煙肉寬條麵

雖然我不常到佐敦,但有機會也會再來。
2010-11-25
南瓜湯 + 白汁磨菇煙肉寬條麵
飲品名稱也很有聖經特色
2010-11-30 8 瀏覽
十一月生日會特意選這家天主教及基督教合辦的咖啡屋給2位分別是天主教徒及基督徒的壽星女,雖然其中一位壽星因事務繁忙缺席,不過地點仍維持不變。還以為安排我們樓下入座,原來我們被安排在閣樓用餐, 更上一層樓的環境沒樓下的大玻璃窗開揚景觀,幸好那幅可愛小朋友壁畫也令密封的閣樓沒那麼沉悶!可是閣樓樓底不高,人多時較為困聲其實有點吵耳的,不過背景音樂用上輕柔詩歌,令基督徒壽星女相當高興。等候朋友時不忘拍拍照,桌上那支假可亂真的太陽花增添一些美感,但可以換上真正鮮花會更有生氣, 從其他食友照片中看到那對人形調味瓶竟找不到,原來在樓下才用上這對有趣的salt & pepper 用具,有點可惜。是日晚餐雖然不錯,不過還是決定單點,可讓大家多試一點不同食物。頭盤:瑞士汁餃子雞翼一客四隻, 雞翼去骨後釀入肉餡後整隻飽滿非常,外觀非常的好看; 只是雞翼外皮煎得焦了, 黑黑的顏色不及金黃色好看,可幸雞肉沒帶焦味,對味道沒有影響到。肉餡應用是雞肉混上豬肉,味道真如一般豬肉餃子餡般, 兩款肉餡混成一體後已不分你我,略有嚼勁就是了,加上甜甜的外皮,絕對是容易接受的味道。瑞士汁像日式燒汁多一點, 不如以豉油煮成的瑞士汁

頭盤:

瑞士汁餃子雞翼
瑞士汁餃子雞翼一客四隻, 雞翼去骨後釀入肉餡後整隻飽滿非常,外觀非常的好看; 只是雞翼外皮煎得焦了, 黑黑的顏色不及金黃色好看,可幸雞肉沒帶焦味,對味道沒有影響到。肉餡應用是雞肉混上豬肉,味道真如一般豬肉餃子餡般, 兩款肉餡混成一體後已不分你我,略有嚼勁就是了,加上甜甜的外皮,絕對是容易接受的味道。瑞士汁像日式燒汁多一點, 不如以豉油煮成的瑞士汁味道,同是又濃又夠甜,跟雞翼配合得很不錯,所配沙律菜新鮮爽脆,一個人ko它也不成問題。

香炸薯角
香炸薯角為一眾美人而點,大大一盤炸薯上桌時已引得口水直流!熱得燙咀的薯角味道微鹹又粉粉糯糯,外脆內軟的感覺令人忍不住口,蘸點茄汁後幾位年青人很快就將其完全ko掉。

沙律

三文魚凱撒沙律
三文魚凱撒沙律樣子很討好,淺綠色羅馬生菜新鮮爽口,拌上白色芝士汁可惜未夠芝, 另加的芝士粉也只能幫上一點忙,未如片片硬芝士來得有芝士香;炸得微焦的煙肉碎實在香脆得很,那煙肉鹹香味為本來單薄的沙律提味,吃來不會過淡;橙紅色煙三文魚捲成一朵不像玫瑰花的三文魚花,外型可以做得再好一點的,魚肉油潤鮮明,可是煙薰味不重,不太像煙三文魚,幸而魚腥味也同樣不重,曾經吃過很腥的煙三文魚真的怕怕! 另一客凱撒沙律也跟這款沒兩樣,兩者也同配幾片蒜茸多士, 切片法包抹上大量蒜茸牛油焗成,麵包香熱鬆化,雖然牛油稍重但事實是好吃!!

鮮蝦帶子沙律
帶子大蝦沙律骨子得像頭盤,跟凱撒沙律的大堆頭製作剛好相反。帶子切開幾粒及幾隻鮮蝦加一堆黑醋汁沙律,份量又真的少了一點! 帶子煎香加上黑胡椒,帶子鮮嫩彈牙,胡椒粒不辣但有胡椒香, 帶殼鮮蝦爽口鮮美,兩款海鮮也很對辦,沙律菜上的黑醋濃稠偏甜,是我喜歡的黑醋味道,單單這堆黑醋沙律已夠讚!!

主菜:

鮮茄海鮮意粉
餐牌中多款意粉也以鮮茄作配,結果也選了其中一款鮮茄海鮮意粉,以鮮茄蓉煮成的醬汁酸中偏甜,連同份量不少的鮮甜蕃茄同煮實在非常對味! 意粉夠彈牙又不太粗,好吃的意粉! 海鮮種類蠻豐富, 計有鮮蝦、魚肉、青口和魷魚,全是新鮮海產不是冷凍無味版本哦,自己吃過魷魚和鮮蝦,魷魚彈牙不韌,而鮮蝦則爽口新鮮,難怪那麼多款意粉都配茄汁了,這個配搭真不錯。

美味pizza
忘記名字的pizza, 材枓都是芝士和意式火腿之類,想不到那意式火腿肥瘦有緻,肉質油潤又有肉香,味道微鹹的配合淡味餅底,有相輔相承的效果;薄薄餅邊脆得像克力架,中間則帶點軟身,加上下得重手的半溶芝士,一致通過的認為好吃。

黑松露磨菇意大利飯
黑松露磨菇意大利飯, 飯粒不是正宗意式半生熟煮煮法,米粒煮得全熟但保持彈牙,粒粒如珍珠米的意大利飯非常creamy,有著很香的磨菇味, 但總是覺得跟罐頭磨菇湯的味道相若,好味就成了,管他是不是罐頭湯啦!鮮磨菇片為軟身飯粒增加一點嚼勁,飯面的黑松露醬味道未如想像中濃烈,還可接受,碟邊油亮亮的應澆上一點橄欖油增添光澤。

甜品:

特濃朱古力蛋糕
橫切面
送上預定的特濃朱古力蛋糕時,小妹有心的加上一句"生日快樂"給壽星們,有禮! 外觀其實相當普通沒花巧,很像上次在紅磡吃過的無麵粉朱古力蛋糕模樣,蛋糕質感綿密實在像brownie, 中間微微濕潤的又不過甜,還有蠻濃的朱古力香,不過未及上次無麵粉蛋糕那款有脆脆外層,這裡做得表裡合一,欠缺一點對比口感。

還可一看的外表
口痕的再加一份心太軟, 臨近last order時間也怕不夠時間,但轉眼就見小妹送上,竟然那麼快??還怕餅師會將其焗餅時間縮短之際,切開後發現她竟無流心,焗得太熟變成一個心太硬了!相信餅師將火力較大一點, 時間不用那麼長但卻焗得過焦, 完全失去心太軟的特色嚕。
乾涸如銀包
六kai橙?!
除了沒流心外,蛋糕表面真的焗得太厚了,而且又略有苦味,雖然仍有點朱古力味,又有冰凍香草雪糕作伴,但真的不好吃,不點她還比較好,有點功虧一簣之感! 第一次不合格的心太軟竟然在此哦。

小妹侍應全程主動加水,次數頻密得就算水怪也不怕缺水,最重要是餐廳是提供暖水,腸胃較敏感如我也不怕多飲一點了。要留意的是所有自來蛋糕也要收切餅費,在餐廳訂蛋糕則可免除,但要最少要預早2天預訂及付款,想不到全晚食物價格不貴,以DBS信用卡還有九折, 反而蛋糕相對價格還更高。

生日快樂啦!!
美味pizza
橫切面
  • pizza
2010-11-30 8 瀏覽
平時經過都無留意這裡,可能我見是飲咖啡的地方,所以無入去,因為我不喜歡咖啡。女友昨日上網,話合一D野食幾好,叫我一起去,今晚預約,有位,真好彩。無叫套餐,我習慣散叫。洋蔥味好淡,不喜歡。螺絲粉彈牙,茄汁開胃好味,食到見底。嘩.......餅底好脆呀!好似吃緊餅乾,魚味被芝士蓋了。加些辣椒仔,味道更上一層樓。飲品是水。店員好服務,但服務過龍,可能今日晚餐時段無咩人,店員勁悠,隔5,6分鐘就過來看看,看下有無得加水或收碟。
無叫套餐,我習慣散叫。

洋蔥湯

洋蔥味好淡,不喜歡。

茄汁辣肉腸螺絲粉

螺絲粉彈牙,茄汁開胃好味,食到見底。

西西里薄餅

飲品是水。
2010-11-29
茄汁辣肉腸螺絲粉
西西里薄餅
2010-11-27 85 瀏覽
Happy Friday after work. Recommended by my colleague Ms J, i decided to go there with my fd, luckily he has booked in advance. Not hard to find and when we got there at abt 7:30pm, we could see plenty of diners there~Caesar Salad - Not that authenic in presentation, but taste is the same (feel dressing is a bit much)Dumpling-size chicken - My first time to try, quite good with swiss sauce (i love sweetness)Risotto w/ black truffle & scallop - this one is really amazing, rich and creamy, i love b
Happy Friday after work.

Risotto w/ black truffle & scallop - this one is really amazing, rich and creamy, i love black truffle so much
Ravioli w/ spinach and black truffle - love this ravioli, but maybe creamy base, so i feel so so so so FULL~~~

What a full dinner. We all agree to make a further visit in coming days, coz reli thumbs up!!!!!
2010-11-26
  • Risotto w/ black truffle & scallop
2010-11-05
很不錯的晚餐,因為有信用咭九折,5個人都系食左六百幾蚊咋.....^^個芝士咩咩闊條面,同黑松露春雞意大利飯都好好味阿....仲有杯飲品,真系吾記得咩名喇,合一咩咩咩咖啡...佷好好味,值得一試
2010-11-05
  • 黑松露春雞意大利飯