2019-07-26 454 瀏覽
最近食得清左, 感覺都健康左~哈哈所以要再接再厲, 今次就係上海菜入面搵健康餐點~選擇南小館既其中一個原因係佢地既菜單上有清潔例明邊D係素食, 因為之前試過太多次以為係素, 點知係有肉碎...今次個菜單寫得甘清楚就萬無一失啦~覺得今餐最特別既就係黑松露蘑菇包啦, 造型可愛之餘黑松露味仲非常香TIM!另外個健康炒飯都做得非常好啊, 用紅米炒但都唔會覺得太硬, 係有heart煮既仲有個紫淮山都好特別, 平時比較少會食到
最近食得清左, 感覺都健康左~哈哈
所以要再接再厲, 今次就係上海菜入面搵健康餐點~

因為之前試過太多次以為係素, 點知係有肉碎...
今次個菜單寫得甘清楚就萬無一失啦~

仲有個紫淮山都好特別, 平時比較少會食到
2019-06-12 918 瀏覽
🥟南小館🥟🔷生煎包$❹❺@4件招牌生煎包外皮煎得好脆一咬下去湯汁爆哂出來😆👧🏻覺得南小館的生煎包好食過小籠湯包(個人意見)🔷南小館四小拼$❼❽每款都係❸-❹件左右,岩哂我們二人👧🏻👦🏻咩都想試小小的人😆四小拼入面我最喜歡醉雞和糖醋排骨有7款菜式俾大家可以自由選擇

🥟南小館🥟
🔷生煎包$❹❺@4件

招牌生煎包外皮煎得好脆
一咬下去湯汁爆哂出來😆
👧🏻覺得南小館的生煎包好食過小籠湯包(個人意見)
🔷南小館四小拼$❼❽

有7款菜式俾大家可以自由選擇

2019-06-10 638 瀏覽
今日行過銅鑼灣見到南小館就諗起細個媽咪成日帶我去食,跟住就同fd入左去食,食物依舊不變仲好好食添。我地叫左好幾樣野,包括生煎包,外婆紅燒肉燒賣,黑松露河蝦仁及金沙南瓜蘆筍,真係食到舔舔脷。尤其個河蝦仁唔油膩超爽口仲勁香黑松露味,份量都頗多如果三個一齊食都夠。仲有嗰個金沙南瓜蘆筍用蛋黃炒成勁香口,南瓜蘆筍外皮包着金黃可口嘅蛋黃超正如果去南小館一定要食。最後嗰個生煎包外皮超趣過肉勁多汁勁咬落去啲汁噴晒出嚟,超正,一定要去。
2019-04-29 1410 瀏覽
和同事相約星期四食午飯, 選了在希慎廣場的南小館, 是新派的上海菜館。 有很多新式上海小菜, 款式精緻又可愛的甜品, 還有些特飲。話說呢到出名是小籠包,選了無鍚style, 值得推介。還有好幾款新推出小菜, 其中最令人記起的是避風塘龍蝦真的不能不吃。甜點有外型有趣的黑天鵝是紫薯酥, 非常香口而且溫度剛剛好令人回味。 下次會再幫親, 想試龍蝦年糕。
。還有好幾款新推出小菜, 其中最令人記起的是避風塘龍蝦
。 下次會再幫親, 想試龍蝦年糕
2019-04-29 936 瀏覽
平日到銅鑼灣希慎行街見到南小館環境幾好,價格都唔算太貴決定一試。人唔算多,服務員加水都加得好密好快手。同朋友叫左幾個菜,上菜速度都好快同朋友頃左陣計10分鐘左右就上齊菜。試左幾個新菜味道都好出位有驚喜,小籠包就必食啦有上海水準。會再來
人唔算多,服務員加水都加得好密好快手。
試左幾個新菜味道都好出位有驚喜,小籠包就必食啦有上海水準。

會再來
  • 鮮肉小籠包
2019-04-26 702 瀏覽
好久沒有來南小館吃了,趁著平日的晚飯時間比較少人拉著媽媽👩來回味一下簡單上海菜🍽四小拼當然不能錯過經典、每桌必點的「四小拼」!這次選了醉雞、秋葵木耳、蒜拍青瓜同糖醋排骨。醉雞只有4件,如果可以多一點就好啦🙈秋葵木耳配上醋,酸酸地非常開胃😋🍽清燉牛展湯中國人始終都要有湯才算一餐,所以我選了一個比較清的湯。牛展有4件之多,而且都很厚身👍🏻湯頭很清甜,不會太油,而且肉也熬得淋身,好吃😋🍽蝦肉餛飩麵本來對麵沒什麼期待,可是麵的量比想像中多,是性價比頗高的一道!餛飩皮薄,蝦肉餡好像蝦餃一樣😂🍽清炒菜心

🍽四小拼

🍽清燉牛展湯

🍽蝦肉餛飩麵

🍽清炒菜心

2019-04-05 774 瀏覽
最近口痕痕想食上海嘢,平日返工又無時間去去旅行🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣今晚就心血來潮約個朋友食南小館。好彩準時收工去到都唔算太多人,反而走個時就真係好多人排緊隊。大家去都係早啲到會好啲。🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈食上海嘢點可以無小籠包,但略厭個小籠包皮厚咗啲,但湯都算多,所以味道還可以。反而特別驚喜係個口水雞,辣得嚟又唔會太過份!剛剛好,有種食到停唔到口嘅感覺,大愛!!!
2019-03-10 823 瀏覽
上海菜做不出味道,連上海粗炒個麵煮完在炒,沒有口感難食到極小籠包皮過厚味道還算正常,其他菜式吃不出上海風味環境裝修設計非常舒適,希望改善食物質素!唔會有下次去食!
上海菜做不出味道,連上海粗炒個麵煮完在炒,沒有口感難食到極
小籠包皮過厚味道還算正常,其他菜式吃不出上海風味
環境裝修設計非常舒適,希望改善食物質素!唔會有下次去食!

2019-02-25 883 瀏覽
南小館 以前基本上係飯堂式食飯第一我自己都幾鍾意上海菜第二佢嘅價錢屬於大眾化第三味道同品質絕對唔錯第四食物種類非常多第五環境裝修易都好舒服咁淨係呢五點都好值得經常去食啦不過就第一次寫食評!講個秘密畀大家聽其實我係唔食早餐嘅, 你一日就約咗個朋友十二點食午餐 兩個人都唔係肚餓所以淨係掂咗 一個拼盤小食同一個老乾撈麵, 冇咩特別 不過結論係品質 好 一個好enjoy嘅lunch我經常去過一間係喺銅鑼灣希慎廣場, 有陣時佢經常會有季節限定 嘅食物 大家可以多啲去試下啦
南小館 以前基本上係飯堂式食飯
第一我自己都幾鍾意上海菜
第二佢嘅價錢屬於大眾化
第三味道同品質絕對唔錯
第四食物種類非常多
第五環境裝修易都好舒服
咁淨係呢五點都好值得經常去食啦不過就第一次寫食評!

2019-01-24 1154 瀏覽
幾次碰巧過來,見到幾位都是缺乏訓練,怠慢無禮的服務員,將此地本就so so的菜色打了大折扣,就以我這個上海人的上海胃來評價,菜很咸,full of msg充滿味精,不能算是上等或正宗上海菜上海菜。所謂的優惠券只給5天時限,此所謂聞所未聞,毫無誠意,就我幾次用餐,從未成功使用過任何優惠,走時個條紋襯衣的肥碩男人還傲慢的說,自由人日日都來,真是井底之蛙。,,
2019-01-24
星期六一個人係銅鑼灣,想找間舒服的餐廳坐下睇書,做下自己野,銅鑼灣的南小館一向都係我首選,因為佢有半落地玻璃窗,感覺好開揚,最驚喜的是星期六12點半竟然無咩人,我叫了兩個餸:雞絲粉皮🐔開揚小食、不錯不錯蝦肉餛飩面🍜🍤好味!蝦肉新鮮有咬口呢度坐幾耐都得,好嘆
雞絲粉皮🐔開揚小食、不錯不錯
蝦肉餛飩面🍜🍤好味!蝦肉新鮮有咬口
呢度坐幾耐都得,好嘆
2019-01-19
2019-01-09 917 瀏覽
每次想食上海野都會嚟到呢度食,因為喺出面食上海野都唔平,而呢度價錢算ok。每一次嚟到必點嘅就係蟹粉小籠包,無錫小籠包,醉雞同埋雞絲粉皮。同出面一樣呢度嘅小籠包都係五粒,不過蟹粉小籠包就真係有啲貴,要成10幾蚊一粒,不過真係值得既,因為佢啲皮好薄,湯亦都夠多,但我哋每次食都嫌佢啲薑絲唔夠。另外佢個雞絲粉皮都好好食,不過太細碟,如果可以大碟啲就好啦。仲有我哋最滿意嘅就係佢會自動幫你斟茶,而嗰啲茶好好飲,我哋亦都買咗返屋企自己沖。所以如果大家想食平間上海嘢就一定要嚟呢度啦
2018-12-19 1174 瀏覽
我地一行10人唔想去酒樓,但又想食中餐,所以來左尼到食我哋點左蔥油開洋拌麵,鹹肉菜炒飯,超下飯回鍋肉,特色松子魚,,鮮肉及鮮肉帶子小籠包,金網生煎窩貼, 拼盤:秋葵木耳、糖醋排骨、花鵰白雞、 四喜烤麩,還有甜品拼盤拼盤:秋葵木耳爽口、糖醋排骨入味排骨鬆脆、花鵰白雞皮滑肉嫰酒味濃、 四喜烤麩好入味蔥油開洋拌麵:味道可以,不過是拌不開的麵,要拌多耐才拌開再拌均鹹肉菜炒飯,超下飯回鍋肉,非常好配搭,飯鹹香,回鍋肉入味特色松子魚:賣相好,炸得好,好多肉,不過有點腥鮮肉及鮮肉帶子小籠包:招牌菜,味道不錯金網生煎窩貼:賣相靚,皮薄餡不少甜品:賣相靚,唔太甜
我地一行10人唔想去酒樓,但又想食中餐,所以來左尼到食

鹹肉菜炒飯,超下飯回鍋肉,非常好配搭,飯鹹香,回鍋肉入味

特色松子魚:賣相好,炸得好,好多肉,不過有點腥

鮮肉及鮮肉帶子小籠包:招牌菜,味道不錯

金網生煎窩貼:賣相靚,皮薄餡不少

甜品:賣相靚,唔太甜

2018-10-14 2588 瀏覽
某月某日在希慎南小館午膳,我地叫左鮮肉帶子小籠包,蝦肉餛飩湯麵同埋蝦仁薺菜香羹鮮肉帶子小籠包,一客有5件,小籠包皮有小小綠色,賣相都幾特別,唔知係咪d皮加左菜? 所以綠綠地? 至於味道方面: 鮮肉味比帶子味還要重,但味道都算正正常常蝦肉餛飩湯麵,一碗麵有3粒餛飩,蝦味都幾鮮,餛飩不錯至於d麵就有d淋,不太彈牙,如d麵唔太淋就完美嗱蝦仁薺菜香羹,裏面有d豆腐同菜粒,d湯都好清,這個好好飲總結,食物不過不失,環境一般,服務態度一般~

至於味道方面:
鮮肉味比帶子味還要重,但味道都算正正常常

蝦肉餛飩湯麵,一碗麵有3粒餛飩,蝦味都幾鮮,餛飩不錯
至於d麵就有d淋,不太彈牙
,如d麵唔太淋就完美嗱

蝦仁薺菜香羹,裏面有d豆腐同菜粒,d湯都好清,這個好好飲

總結,食物不過不失,環境一般,服務態度一般~
2018-09-24 1838 瀏覽
覺得一般的跟朋友相約去銅鑼灣逛一逛,順便去崇光百貨買東西。逛到肚餓時,當然即興就去食飽再繼續逛。於是我們去到銅鑼灣的南小館。我們都未食過這間餐廳的,所以今次是第一次到這間南小館吃一餐。可惜,食完的感覺是....................覺得一般而已。又或者可能其他菜式會好一些,下次可能叫其他的菜式。先說為什麼我會整體覺得很一般。這是因為其中我們叫了一客雞,但雞肉「鞋 」,而且醬汁和雞的配合好像不太好味,可能這只是見人見智的口味吧。另外,麵無葱汁味 ,葱味不夠,令整個麵都略為減分。最令我覺得幾好的是菜吧。因為四季豆炒得都算正常, 有穫氣,所以我覺得這道菜味道不錯。整餐最滿意應該就是他吧。
覺得一般的

另外,麵無葱汁味 ,葱味不夠,令整個麵都略為減分。

2018-08-17