餐廳: 元気寿司
資訊:

2019-06-06 146 瀏覽
元氣壽司一向都係畀人一種乾淨食物質素好嘅印象。 都有三個月冇幫襯元氣壽司,今次做完嘢同同事一齊嚟食。喺出面櫃檯撳機攞位,等咗三分鐘就入去坐低啦。 我同朋友坐喺近壽司運輸軌道隔離。 今次想食嘅係壽喜燒牛肉飯同埋三文魚刺身。 壽喜燒牛肉飯份量少,因為始終都係細size, 非常適合我哋一個簡單嘅下午茶。 牛肉熟嘅程度非常適中, 入口夠嫩, 唔會嚡颯颯, 再加埋七味粉簡直就係錦上添花。 而白飯嘅口感粒粒分明,始終都係日本米嘅好食。三文魚刺身份量適中, 但係厚度非常薄, 憑視覺已經知道師父切魚生嘅刀法用力,重未純熟, 不過唔影響三文魚的味道。 入口感覺到三文魚係非常新鮮, 不過會感覺到有幾塊三文魚魚鱗仲喺個刺身度, 食嘅時候有啲唔方便因為要吐番啲魚鱗出嚟。而朋友就嗌咗好多一件一件嘅壽司, 佢好肚餓呀,所以冇試到佢叫嘅壽司。相片都會提供返畀大家。

• 三文魚刺身
  • 壽喜燒牛肉飯
2019-03-18 201 瀏覽
此商場轉了高速缐,也未吃過,今天一試,比以前仲差三文魚魚腩刺身眼見好多,其實得嗰4小片,小到冇朋友,又不鮮蟹肉蟹膏壽司加飛魚子壽司,紫菜唔卜卜脆,味道重要奇奇怪怪,仲有豉油好鹹。炙燒鰻魚牛油果,鰻魚䁔,🉑️接受,但你眼見壽司飯,一劈劈,完全功夫差,美感欠奉,口感也差。飯是淋的。炸蝦卷你望吓他的飯完全唔掂蟹肉蟹膏壽司一樣,紫菜完全淋的完全唔掂變高速壽司,原來變高速超差壽司
此商場轉了高速缐,也未吃過,今天一試,比以前仲差
三文魚魚腩刺身眼見好多,其實得嗰4小片,小到冇朋友,又不鮮
炸蝦卷你望吓他的飯完全唔掂
蟹肉蟹膏壽司一樣,紫菜完全淋的完全唔掂
變高速壽司,原來變高速超差壽司
2018-12-20 382 瀏覽
等咗個幾月,終於都開返🎉🎉轉咗高速線之後,座位多咗好多,卡位亦多過以前。新開張,食材都偏向新鮮,唯一海膽略有唔新鮮嘅味道。轉咗高速線,送餐快咗,翻枱又快咗,即輪候時間短過以前。而家又轉埋手機落單,可以响手機睇到成張單嘅價錢(以前無),感覺先進好多😄
等咗個幾月,終於都開返🎉🎉

可以响手機睇到成張單嘅價錢(以前無),感覺先進好多😄
2018-12-19
2018-09-02 530 瀏覽
星期日中午見人唔太多又走去元氣食壽司見到新出幾款夏日新滋味壽司,即刻點嚟食叫咗兩款,一款“意式卷”原來面層係用巴馬火腿包住入面有牛油果芝士蕃茄好特別好清新,另外一款就係意式香草熟帆立貝大大件好鮮甜哩兩款連小朋友食完都話好好味,咁我都唔執輸叫番碟。。。哈哈!之後見到新出咗Qoo既白桃汁唔駛講又即刻order啦,燉蛋都是每次必叫的又每人一碗,而手卷就一定係叫軟殼蟹手卷多汁最後加埋碗烏冬真係絕配吖!好滿足意式香草熟帆立貝意式卷
星期日中午見人唔太多又走去元氣食壽司
最後加埋碗烏冬真係絕配吖!
好滿足

意式香草熟帆立貝

意式卷
2018-08-26
坊間減肥方法很多,朋友告知其中一個有效方法是2餐之間至少要相隔16小時。假如你奉行此法,不妨於下午5:30分前到此享用一個豐富的下午茶餐,俟翌日上午9:30後才吃早餐,聞說這是很具功效的健康減肥法😍😍😍😍說這下午茶豐富絕不過譽,因為你可留至5:25分才進場當晚餐來吃,而且可自選組合。我不吃炸物,更不吃雞翼多時,能選擇的只有這沙律。火箭菜尚可,但三文魚卻黯然無光澤,沙律醬不是日式麻醬,怪怪的!幸好有任飲抹茶!這是在極有壓迫感下的選擇😅組合太多,難以一下子看清,侍應在旁緊盯著,寸步不離,惟有速速解決!這三文魚頭湯也是抵的,原價$22,下午時段$12。每次來我都喝,只是每次喝都「縮水」,這次只有1/4片蘿蔔,冇洋蔥,2條大蔥之類😝紅豆燒餅做的挺不錯,只是早來了,繼沙律後端上。來時已不算熱,但暖暖的。可惜在餐後自然冷卻啦!烹調食物固然需要誠意和用心,招待客人何嘗不然!若只是隨意把食物放在枱上,和餵食牲畜有何分別呢!

三文魚沙律

這是在極有壓迫感下的選擇😅

三文魚頭湯

下午茶
2017-12-06 546 瀏覽
唔開心或者失戀就應該黎呢間試下。包你即刻好返7成,因為你總會見到天真的小朋友同埋扮大人的小學生,人生其實就是這樣。加上呢間分店的壽司師傅交貨不是很好,就好似那位甩了你或者你甩了的ex。
2017-08-08 626 瀏覽
可能因為是暑假期間,傍晚6時左右,已經需要輪候。甫坐下,便下單。約15分鐘,第一輪的食物陸續送上。看到壽司的賣相,尤其綜合的那一碟,令人感到有點落差。試試新壽司,藜麥沙律彩虹卷,是三款不同的刺身反卷,詳情可向元氣壽司查詢。味道還可以,只是魚生若能更新鮮,相信會鮮味倍增!而另款夾雜在其他壽司中間的縞鰺壽司配柚子塩,味道不錯,只是賣相差了點,而且有一粒神秘黑點。未夠飽,於是下了第二輪的食物單。特別要一讚芥辣八爪魚軍艦!擁有芥末味道之餘,又不會掩蓋了八爪魚的鮮味!非常好!可惜,筆者最愛的油甘魚壽司,就令人極度失望。賣相已經比過往在元氣壽司內吃過的退步了,像是鈍了的刺身刀切出來似的,也像是從油甘魚的一些邊緣位置切割出似的,刺身的肉並不連貫,斷斷續續的。而味道方面,感覺不太新鮮,而且帶有少許腥味。望店長注意,食物的新鮮程度得以改善。但綜合而言,味道和服務真的算不錯。可能是繁忙時間,人手不足,而導致有部分地方需要改進罷了。
可能因為是暑假期間,傍晚6時左右,已經需要輪候。

藜麥沙律彩虹卷(3件)

未夠飽,於是下了第二輪的食物單。

芥辣八爪魚

特別要一讚芥辣八爪魚軍艦!

擁有芥末味道之餘,又不會掩蓋了八爪魚的鮮味!非常好!

可惜,筆者最愛的油甘魚壽司,就令人極度失望。

油甘魚壽司

2017-08-08
芥辣八爪魚
  • 芥辣八爪魚軍艦
經常光顧小店,但其實我也挺喜歡吃元氣壽司的。話說這家店晚市很多人,我七點鐘取票,等了一個小時才能入座,可能是這附近日本壽司店真的不多的關係吧!今天能坐卡位,覺得很舒服,因為平常也很少拿迴轉帶上的壽司,所以不是迴轉位也沒有所謂。現在還可在點菜紙下單,雖然較不環保,但也方便了記性不太好的客人。辣味三文魚手卷很快便到,但乍眼一看,份量少了很多。但紫菜很脆,而且辣味三文魚的洋蔥味和微辣的味道仍能保持。之後,一次過上了三盤壽司。第一盤三文魚壽司($14):仍然新鮮,很喜歡配上沙律醬一起吃炙燒黑椒三文魚($14):沙律醬及黑椒的味道蓋過了三文魚的味道赤海蝦($10@):很新鮮,比甜蝦更鮮甜蒲燒鰻魚芝士卷($14@):很普通,很像同店的波士頓卷加鰻魚第二盤海膽軍艦($25@):其實元氣壽司的海膽是很不錯的,很鮮甜,很少會吃到腥臭的海膽,所以偶而會售罄蟹籽沙律軍艦($12):很久以前已經喜歡吃這個軍艦,外面的壽司店鮮有見到。喜歡青瓜的青爽和沙律醬的混合芥辣八爪魚($14):偶然會有一兩次吃到很重的芥辣味,很刺激第三盤炸蝦卷($22):這個是我大愛的食品,炸蝦和沙律醬是非常邪惡,但又很好味雖然份量少了,

辣味三文魚手卷

之後,一次過上了三盤壽司
第一盤
三文魚壽司($14):仍然新鮮,很喜歡配上沙律醬一起吃
赤海蝦($10@):很新鮮,比甜蝦更鮮甜

第二盤

第三盤

炸蝦卷

雖然份量少了,但味道仍然能夠保持,所以人流一直不減。
2017-08-06
炸蝦卷
2017-07-08 363 瀏覽
元氣壽司食過好多次,但這間算是多次以來,水準較為穩定的一間。男朋友說選質素好的壽司店,就要還一間人流多的,因為去貨快,回貨快,食物就會相對新鮮,質素自然有返咁上下,果然第一城這間平時都是特別多人排隊的一間,食物質素好,是個良性循環啊!我們倆點了一些做午餐,帶子壽司、三文魚壽司、三文魚腩壽司、炸蝦卷壽司等等...色揀都相當好,特別大件,新鮮,然飯底亦握得好,不會大實或大鬆散,值得再來!特別要講,帶子壽司的帶子有日本食過的水準,切記要點檸檬汁,可以不用鼓油、Wasabi,因為這樣才能食得出帶子刺身本身得鮮甜味道!

2017-06-06 250 瀏覽
位於沙田第一城的元氣壽司,星期一至五的上午十一時半至下午二時會有午食之選,價錢連加一後約八九十一元,有壽司定食、丼飯等。元氣的綠茶粉是自己添加的,所以可自行調配綠茶的濃淡。點了一客元氣定食,當中包括刺身、刺身飯、炸蝦、日式燉蛋、前菜和麵豉湯。定食來到的速度也是十分快,很有效率的。個人覺得味道正常,而且性價比頗高。炸蝦是熱騰騰的,略嫌炸得有少許過火有些硬。蒸蛋的熱度保存得很好,打開蓋以後還有攤涼一下才可吃。
位於沙田第一城的元氣壽司,星期一至五的上午十一時半至下午二時會有午食之選,價錢連加一後約八九十一元,有壽司定食、丼飯等。元氣的綠茶粉是自己添加的,所以可自行調配綠茶的濃淡。點了一客元氣定食,當中包括刺身刺身飯、炸蝦、日式燉蛋、前菜和麵豉湯。定食來到的速度也是十分快,很有效率的。個人覺得味道正常,而且性價比頗高。炸蝦是熱騰騰的,略嫌炸得有少許過火有些硬。蒸蛋的熱度保存得很好,打開蓋以後還有攤涼一下才可吃。
2017-03-13
2017-03-21 320 瀏覽
今日lunch自己一個走咗去食元氣壽司佢啲lunch set都幾抵,大約$70-80😋😍😍叫咗個富山白蝦餅烏冬定食 $68+10%包括有富山白蝦餅烏冬,什錦壽司,關東煮&沙律有五件唔同款既壽司,都幾新鮮,味道唔錯👍🏼👍🏼烏冬方面,個白蝦餅浸咗係個湯入面,上枱既時候已經林曬,完全食唔出係咩黎😥😥另外,亦都冇蝦味關東煮味道偏淡整體而言,味道一般以個價錢黎講係比較貴不過,壽司質素係唔錯😋
今日lunch自己一個走咗去食元氣壽司
佢啲lunch set都幾抵,大約$70-80😋😍😍

叫咗個富山白蝦餅烏冬定食 $68+10%
包括有富山白蝦餅烏冬,什錦壽司,關東煮&沙律

有五件唔同款既壽司,都幾新鮮,味道唔錯👍🏼👍🏼

關東煮味道偏淡
整體而言,味道一般以個價錢黎講係比較貴
不過,壽司質素係唔錯😋
2017-03-17 184 瀏覽
午餐時間第一城元氣門口都必有人等位 家長趁放學帶仔女開餐 但今個星期三竟然無乜人兼好多位 咁更係選擇食佢啦 兩個人被安排坐迴轉Bar枱 其實咁先有風味 又可選自己喜歡的壽司 不過今次同事推介食Set 咁就黎 B & D套餐 B餐 已包左8款壽司 跟細碗烏冬同salad 添 $68 亦屬正常價 食材尚算新鮮 份量剛剛好但男仕就可能未滿足啦 D餐5 件壽司 一細碗關東煮 還有天婦羅烏冬 最後salad亦係$68 另加一服務費 關東煮蘿蔔入味連魚片同獅子狗卷一般啦 反而想讚下天婦羅烏冬 天婦羅香脆浸落湯亦可口 湯可以阻隔天婦羅既油膩感 烏冬都彈性唔會太淋
咁就黎 B & D套餐
B餐 已包左8款壽司 跟細碗烏冬同salad 添

D餐
2017-03-16
2016-12-27 906 瀏覽
呢間元氣壽司既店員服務態度好好,有禮貌又好笑容,每次見到佢地都開心元氣既壽司做得唔錯,魚生新鮮,壽司飯軟硬適中,環境乾淨衛生,所以經常都大排長龍。不過成為會員後可以用app攞位,又可以睇住叫到幾多號,就方便好多。香蔥拖羅手卷及軟殼蟹手卷拖羅新鮮無腥味,軟殼蟹每份手卷都有挑選過確保蟹肉同蟹腳比例正確芝士飛魚籽豬扒卷 $18飛魚籽脆卜卜口感好好,混合芝士醬,豬扒略微有陣油味卷類做得比較鬆散,飯粒都碎左出黎灸燒黑椒蠔 $12 灸燒帆立貝壽司 $16個蠔好好食,我平時最怕腥,呢個蠔我完全接受到帆立貝件件肥美,推薦!蒲燒鰻魚芝士卷 $14卷入面係青瓜同cream cheese,都OK牛油果軟殼蟹卷 $20牛油果好細舊,另有有青瓜同松子海膽墨魚軍艦 $16我最鐘海膽果種黏黏既口感,可惜紫菜林左,如果脆紫菜更好食加州小卷 $20都係有卷得唔夠實既情況二期作米雪糕 $22呢個雪糕我覺得好好食,超重奶味,入面有一粒粒硬硬地既米,幾有咬口但同行友人就嫌奶味太濃,所以推薦俾鐘意奶味既朋友

芝士飛魚籽豬扒卷 $18

飛魚籽脆卜卜口感好好,混合芝士醬,豬扒略微有陣油味

卷類做得比較鬆散,飯粒都碎左出黎
芝士飛魚籽豬扒卷
灸燒黑椒蠔 $12 灸燒帆立貝壽司 $16
個蠔好好食,我平時最怕腥,呢個蠔我完全接受到

帆立貝件件肥美,推薦!
灸燒黑椒蠔及灸燒帆立貝壽司
蒲燒鰻魚芝士卷 $14
卷入面係青瓜同cream cheese,都OK
蒲燒鰻魚芝士卷
牛油果軟殼蟹卷 $20
牛油果好細舊,另有有青瓜同松子
牛油果軟殼蟹卷
海膽墨魚軍艦 $16
我最鐘海膽果種黏黏既口感,可惜紫菜林左,如果脆紫菜更好食
海膽墨魚軍艦
加州小卷 $20

都係有卷得唔夠實既情況
加州小卷
二期作米雪糕 $22

但同行友人就嫌奶味太濃,所以推薦俾鐘意奶味既朋友
二期作米雪糕
二期作米雪糕
  • 灸燒帆立貝壽司
  • 灸燒黑椒蠔壽司
2016-04-05 885 瀏覽
一個人無聊找晚餐,突然想吃日本餐,想到元氣先叫牛肋肉壽司,牛肉不靭好淋,配日本蔥加牛肉燒汁不鹽而有清香,至愛也 再叫左香蔥呑拿魚手卷,新鮮香脆的紫菜外層,加鬆軟日本白飯,顯得更爽口,重點吞拿魚碎,魚香蹼鼻,加青蔥的吞拿魚啖啖都有,好抵吃 最叫多一客三文魚,一客兩件超新鮮三文魚,好有鮮魚味,厚切肥美,正合我肚皮
一個人無聊找晚餐,突然想吃日本餐,想到元氣

2016-04-01 515 瀏覽
我突然想食壽司!最近我住既地就係……第一城啦!見時間尚早,我快步地去!幸好,第了十分鐘就有位啦!我叫咗小食先,帆立貝裙邊!嘩!嘩!嘩!麻油加上帆立貝,特別野味!陣陣海鮮味道!咬落去又有口感!跟著仲有帆立貝添!新鮮又鮮甜!望落去漲卜卜,充滿海產味!
我突然想食壽司

跟著仲有帆立貝添!新鮮又鮮甜!望落去漲卜卜,充滿海產味