2009-09-10 24 瀏覽
日式餐廳中, 元氣整體來說做得不錯, 因為食品新鮮, 即叫即做, 店舖裝修簡潔, 所以分店越開越多.午飯時間和友人到厚德商場開飯,選了 元氣,位於厚德商場,元氣位置尚算方便,裝修簡潔可喜,如果人不多, 坐得挺舒適, 吃著簡單的壽司,份量少少, 吃著吃著, 也感受少少的滿足我愛吃元氣的北寄貝沙律, 日式芝士餅也不錯, 口感細滑, 甜甜的, 少少酸.好香滑午餐只吃一點, 也要50 多元, 價錢是頗貴,不過食物新鮮有一點尚待改善的是侍應的待客態度, 有時客人多,叫侍應也没反應.....叫人有點不耐煩呢........希望貴店多多改善

午餐只吃一點, 也要50 多元, 價錢是頗貴,不過食物新鮮
希望貴店多多改善
2009-09-03
  • 北寄貝沙律
  • 日式芝士餅
2009-06-05 20 瀏覽
今日要去將軍澳工作,完畢後又要繼續儲印仔大行動.由於唔算太肚餓,只是叫了幾款食物兩個人一起吃燉蛋:今次的燉蛋終於無失水準,又熱又滑,冬菇又夠香,最重要是有點鹹味,唔係淡茂茂三文魚頭湯:仍然唔明點解水準不斷下滑,湯同魚好似無關係,湯完全無三文魚的味道三文魚手卷:紫菜勁脆,食完燉蛋都食都夠脆,最重要三文魚好香波士頓卷:芝士味唔夠香濃海膽魷魚和辣味三文魚軍鑑都算新鮮油甘魚味道好香,加埋蔥(他他牛那些蔥)食勁正火炙三文魚:火炙三文魚好肥美又夠滑,入口即溶食完平日食開的食物,當然要試下9元件的味道如何特大帆立貝,又唔覺有甚麼特別,也唔算鮮甜赤海蝦:好鮮甜爽口唔腥,勁好味他他牛:放入口之前試下咬,點知咬極都咬唔開的,最後放棄成件牛放入口,慢慢牛又溶化,牛味香濃,好耐無食過牛係有牛味的,好開心服務:唔多夠人手.,唔知現在元氣改變了,還是只有這間分店是這樣,竟然可以揀清水還是茶,最弊水勁熱,夏天等杯水凍都有點難度讚的地方是9元的壽司唔似其它地方一定要兩件上,可以單叫一件,那就可以試齊幾款特價壽司了總結:這間元氣壽司的食物估唔到咁新鮮,好味過上次去apm食的多多聲啊

三文魚手卷:紫菜勁脆,食完燉蛋都食都夠脆,最重要三文魚好香

波士頓卷:芝士味唔夠香濃

海膽魷魚和辣味三文魚軍鑑都算新鮮

油甘魚味道好香,加埋蔥(他他牛那些蔥)食勁正

火炙三文魚:火炙三文魚好肥美又夠滑,入口即溶

食完平日食開的食物,當然要試下9元件的味道如何

特大帆立貝,又唔覺有甚麼特別,也唔算鮮甜

赤海蝦:好鮮甜爽口唔腥,勁好味

滑滑燉蛋
超脆的紫菜包住的三文魚手卷
波士頓卷和元氣卷
各款美味壽司
2009-05-06 7 瀏覽
或許能作食堂、質素及價格兼備的sushi店不多吧,所以明知元氣是普通,但已比元祿、板前、板長等好,只要就腳便去幫襯.或許因為這樣,它的其他分店都有人龍吧.今天試的是下午茶餐。平日下午顧客稀少,坐得舒服,服務又好.$45可選不同的sushi set及和食另送飲品.我選了鰻魚碗仔飯及四款非貝類的sushi set. 隨鰻魚飯送上2牌醬汁,十分好吃,我留了一包後用.埋單連加 一要$50. 其實吃不飽,但一個小女子的下午茶就剛好了。

2009-03-20
  • 下午茶餐
2008-11-12 5 瀏覽
好耐冇食過元氣,早幾日偶然經過,食完有d後悔。d壽司真係好普通,都冇乜好講喇。不過,都有兩樣野想講。1.燒三文魚腩壽司好食,夠油。2.帶子(帆立貝)壽司好差,細隻不突止,仲好乾身,冇光澤,都唔知新唔新鮮。每人食左百幾蚊,香港地咁多壽司鋪,咁既價錢,好既選擇大把。
好耐冇食過元氣,早幾日偶然經過,食完有d後悔。

d壽司真係好普通,都冇乜好講喇。不過,都有兩樣野想講。

1.燒三文魚腩壽司好食,夠油。

每人食左百幾蚊,香港地咁多壽司鋪,咁既價錢,好既選擇大把。
我最愛吃元氣的蟹柳壽司,如果你見到有人食四五碟,那可能是我。燒三文魚腩壽司都出色,沒燒燶味,又肥且味濃。元氣卷入面舊青瓜大舊左,軟殼蟹份量小左,冇以前咁抵食。冇左八爪魚刺身真係好失望,會減小去元氣的次數。

燒三文魚腩壽司都出色,沒燒燶味,又肥且味濃。

元氣卷入面舊青瓜大舊左,軟殼蟹份量小左,冇以前咁抵食。

冇左八爪魚刺身真係好失望,會減小去元氣的次數。
  • 燒三文魚腩壽司
2008-08-28 13 瀏覽
前晚又去元氣食晚餐,一坐底就即刻叫我最鐘意食既軟殼蟹手卷同埋北寄貝沙律壽司,當手卷送上黎既時候,我已經掛住食,都冇為意佢隻碟既顏色轉左,之後我老公就同我講,佢地折走左bar台既顏色碟價目表喎,我再望一望,又係喎,於是就睇下個餐牌壽司既價錢,原來真係又加左價呀,16蚊既軟殼蟹手卷加左變18蚊,綠色碟就加左一蚊變13蚊,真係加得密呀. . .. 未來,可能去食既次數又要少d啦
2008-08-14 11 瀏覽
還記得早幾年,次次經過元氣壽司店,條龍都排到鬼死咁長,但係而家一間又一間既日本料理越開越多,就自自然分薄晒啦,不過身處坑口區既我,o係呢一區來講就真係唔太多選擇,所以,一想起食日本野,就自自然去元氣食啦!我次次必食既食物有:軟殼蟹手卷 - 試過好多間有軟殼蟹既餐廳,都係元氣整得最好食,且價錢合理。北寄貝沙律軍艦 – 夠凍夠爽既北寄貝,好味!不過今次就整得好醜樣,d醬痴住d紫菜都俾客人食,o係佢面前講咁醜樣o架整得,不過侍應扮聽唔到,真係老土呀!蒸蛋 – 夠滑同夠熱,材料亦適中。另外亦有食左不同款式既壽司,不過不失,ok啦。但係有意外驚喜既係,我地叫左個三文魚皮小食,因為係剛剛炸好既關係,食落去仲係熱辣辣同脆扑扑既,係我食咁多次元氣最好食,最新鮮既一次,不過次次都要等到剛出爐既三文魚皮小食,又可以有幾多次呢!

我次次必食既食物有:

蒸蛋 – 夠滑同夠熱,材料亦適中。

,不過次次都要等到剛出爐既三文魚皮小食,又可以有幾多次呢!

好醜樣呀整得
2008-07-18 5 瀏覽
是日為 project 埋尾, 有個同事來幫手, 她提議來這裡食壽司, 好啦。過了繁忙時間才來, 所以人不算多, 但由於現在是暑假所以有好多小朋友; 因此連今期的新出品都是小朋友壽司! 這系列的壽司有 3 款, 分別是蟹柳沙律卷、燒雞壽司和腸仔壽司。今次一於返老還童, 試下啦! 我們都是在壽司帶上拿的, 其時只有前兩款...算啦幾十歲人還食腸仔 (看圖是超小形的那種) 好像有點說不過去...蟹柳沙律卷 ($9): 其實是小學時代柴娃娃烹飪班會教的那種最最簡單的壽司, 食慣刁鑽魚生壽司有時回歸基本, 竟然覺得幾美味。賣相當然比小時候做的好得多, 因為有片生菜捲成花形的令整件壽司外形高級不少 (我這個拍的差看不出來罷了), 起碼望落都不會太低 B 的樣子。燒雞壽司 ($12): 蟹柳沙律卷還算是大人 size, 這個燒雞壽司就真是童裝尺寸了, 一口一個。是照燒雞肉加上沙律醬, 雞肉多 (照燒) 汁, 也惹味, 應該頗得細路的歡心。我們還吃了些玉子、腐皮、三文魚等一堆普通壽司, 沒啥特別, no comment。

蟹柳沙律卷
燒雞壽司
2008-06-27 7 瀏覽
同朋友黎食元氣本人第2次食咋好少野擇不過都新鮮仲要依度冇乜人排隊可能係星期一既關係啦仲要有得坐卡位haahaahaaa服務態度讚呀
同朋友黎食元氣
仲要有得坐卡位
haahaahaaa
服務態度讚呀
2008-02-12 13 瀏覽
呢間元氣係我食過最好果幾間,d迴轉帶上面既野食都幾新鮮。當然其實,我都係會落order 架啦,新鮮d嘛。d服務又唔錯,又唔多洗等位。試左新出既蟹子井,好好味,不過細左d。
,新鮮d嘛。

d服務又唔錯,又唔多洗等位。

試左新出既蟹子井,好好味,不過細左d。
蟹子丼
2007-02-21 19 瀏覽
呢間元氣係比較有heart o既一間....用料新鮮,三文魚都算肥美,火燒三文魚係咁多間分店中最好味o既一間(一入口就有油脂o既口感),overall都比他分店好...以前會覺得太子始創前d果間最好味,但宜家坑口分店係No.1心水元氣店~大家不防試下....p.s.唔好以為坑口唔洗點排隊....未夠7點都開始排o架喇....想食就早dd喇^^
呢間元氣係比較有heart o既一間....

大家不防試下....