其實之前都試過堂食,又試過外賣自取,點心都叫做有保證,以為疫情下大家支持下,都係一相情願的事喔。係openrice 訂咗外賣自取,真係開心呀有九折,晚市又無堂食唯有買多少少份量啦。 目測都係好新鮮,仲係熱架。 忍不住一開盒就食粒燒賣先,真係好味。。。。係呢個時候,望下張單,有十蚊附加費用,差不多成碟點心價錢呀。 開頭仲以為係盒錢或者餐具,點知打去問先最好笑,佢地話唔關佢地事,又話星期六日要多收,轉頭又話有最低消費,。。。。

外賣自取
2020-12-22 1881 瀏覽
我第一次寫食評,就係要寫呢間野有幾差。啲嘢食唔係平,但係就貼錢買難受。星期二中午叫咗糯米雞,鹹水角,菜心。質素唔係特別好食,價錢唔係平過人都唔講啦。最過分嗰樣嘢係坐咗半個鐘阿姐就開始趕人走。飲緊杯茶剩低一件鹹水角,阿姐就走過來問係咪要食咗佢定係要包起佢,我心諗關你乜事啫,我鍾意食就食唔鍾意食就唔食,唔使你喺度催我。大佬我食嘢食得快先至可以食剩一件姐如果我食得慢咁點呀?係咪要外賣走啊?個老細走過來問你仲使唔使加野啊,我話唔使,就響我張單度畫個記號,我知呢啲嘢啦,你都係話俾啲夥計知張枱要催佢走姐。買單$75蚊,其實啲咁嘅服務態度,我不如去對面麥當勞食,平又平啲,又唔會俾人趕。我行出嚟,老細見我神色唔對,有講唔好意思,但係我唔收貨囉。同我講冇用㗎喎,你要培訓好你啲人,如果唔係就係縱容。另外茶錢$6一位,你飲緊個杯係有茶顏色嘅水。我冇預期米芝蓮推介嘅餐廳係咁嘅質素。雖然我唔諗住再幫襯,但係我希望佢有改善啦。
我第一次寫食評,就係要寫呢間野有幾差。
雖然我唔諗住再幫襯,但係我希望佢有改善啦。
2020-12-22
  • 阿姐同老細嘅服務態度
2020-11-27 1878 瀏覽
據說呢間「一點心」以前拎過米芝蓮一星🌟上次同朋友一齊食完佢嘅外賣之後覺得唔錯又抵食 今次就試下堂食兩個大食積 總共叫咗8樣嘢😆:鮮 竹 牛 肉 球 $ 21 薄 皮 鮮 蝦 蛟 $ 32 播 沙 炸 煎 堆 $ 19 蟹 皇 蒸 燒 賣 $ 30香 芒 奶 皇 卷 $ 29 蜜 汁 叉 燒 腸 $ 25 黑 椒 牛 仔 骨 $ 32 健 康 素 餃 $ 24啲嘢食好快就上枱💨 鮮竹牛肉球好大粒(出面真係好少見有咁大粒)🤩 牛肉混合馬蹄粒、芫茜 份量十足 雖然大多都為麵粉😅 燒賣同蝦蛟都夠飽滿 但蝦蛟皮今次做得厚同粉咗啲😣😣 入面嘅蝦亦都冇咩味😔 整體食物味道比第一次失色😢🤨Even as a relatively low-key dim sum restaurant, 𝑶𝒏𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 had once garnered a Michelin star for its reasonably priced dim sum. We decided to pay a visit to its physical store after having some yummy take
據說呢間「一點心」以前拎過米芝蓮一星🌟

兩個大食積 總共叫咗8樣嘢😆:
鮮 竹 牛 肉 球 $ 21 薄 皮 鮮 蝦 蛟 $ 32
播 沙 炸 煎 堆 $ 19 蟹 皇 蒸 燒 賣 $ 30
香 芒 奶 皇 卷 $ 29 蜜 汁 叉 燒 腸 $ 25
黑 椒 牛 仔 骨 $ 32 健 康 素 餃 $ 24

Even as a relatively low-key dim sum restaurant, 𝑶𝒏𝒆 𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 had once garnered a Michelin star for its reasonably priced dim sum. We decided to pay a visit to its physical store after having some yummy takeaway from the restaurant last time. We ordered 8 kinds of dim sum in total and the serving speed was fast. Although the beef balls were mainly flour, their sizes were like 1.5 times bigger than the ones we usually have. The skin of Har Gow was a bit thick and the shrimp inside was tasteless and mushy. Food wasnt as yummy as we had last time. Nothing stood out to be super tasty. 😔
鮮竹牛肉球
鮮竹牛肉球
2020-10-25 1579 瀏覽
11點到入位,11:05落單6個點心,10分鐘到開始上點心,奶黃包變馬拉糕,11:40分鐘到枱面仲有四籠點心有個阿姐已經問仲加唔加單,我同佢講成枱未食完喎,阿姐就好似敗退咁,再過5分鐘枱面得返兩籠點心,阿姐又黎進攻又問又執枱,食埋最後兩籠阿姐出進清場行動,連杯茶都想執埋,我直接問阿姐我話妳想就收埋,星期六,日要收加一服務費就系比呢種趕客服務,我起身走睇錶系11:45,食物最好食都無用,我去食麥記好過,星期日都好似趕返工咁

2020-10-18 1384 瀏覽
收工收夜咗, 突然想食點心, 於是就揀咗這間點心鋪。到步時已經夜晚 11 點, 餐廳入面都仲有幾枱客 🍵 🔻 鮮蝦腐皮卷 ($26)上枱嘅時候熱辣辣, 無扁塌或油冧冧嘅問題 外皮酥脆, 餡料份量多, 但主要以菜同豬肉為主 每件腐皮卷入面有一粒蝦仁, 整體味道正常 🔻 蟹皇蒸燒賣 ($30)肉餡嘅調味唔錯 食到有冬菇, 但菇嘅香味唔突出肥豬肉份量亦正常, 整體口感唔會過淋 🔻 山竹牛肉球 ($21)Size 非常大粒, 應該有平時牛肉球嘅 1.5 倍.. 食落味道正常但非常淋, 感覺溝咗好多粉.. 有時會食到有筋💰 最後埋單連茶芥共 $83 所有點心都係新鮮蒸起, 而且好大件 雖然味道只係一般, 但絕對係抵食
收工收夜咗, 突然想食點心, 於是就揀咗這間點心鋪。
到步時已經夜晚 11 點, 餐廳入面都仲有幾枱客 🍵

🔻 鮮蝦腐皮卷 ($26)
上枱嘅時候熱辣辣, 無扁塌或油冧冧嘅問題
外皮酥脆, 餡料份量多, 但主要以菜同豬肉為主
每件腐皮卷入面有一粒蝦仁, 整體味道正常

🔻 蟹皇蒸燒賣 ($30)
肉餡嘅調味唔錯
食到有冬菇, 但菇嘅香味唔突出
肥豬肉份量亦正常, 整體口感唔會過淋

🔻 山竹牛肉球 ($21)
Size 非常大粒, 應該有平時牛肉球嘅 1.5 倍..
食落味道正常但非常淋, 感覺溝咗好多粉..
有時會食到有筋

💰 最後埋單連茶芥共 $83

所有點心都係新鮮蒸起, 而且好大件
雖然味道只係一般, 但絕對係抵食

2020-10-16
$83 (宵夜)
  • 蟹皇蒸燒賣
2020-10-05 851 瀏覽
朋友突然想食點心就app到叫咗「一點心」嘅點心外賣 朋友好鐘意食一點心 話佢價錢唔貴得黎又好好味 果然冇介紹錯😋每樣都足料🤩尤其牛肉球 勁大粒❗️係必點架😆蝦蛟同燒賣都脹卜卜 皮薄涵靚 啖啖肉🤤估唔到外賣都會食到咁有水準嘅點心🥰 質素比一般酒樓好味呢!
朋友突然想食點心
就app到叫咗「一點心」嘅點心外賣

每樣都足料🤩
尤其牛肉球 勁大粒❗️係必點架😆
蝦蛟同燒賣都脹卜卜 皮薄涵靚 啖啖肉🤤
估唔到外賣都會食到咁有水準嘅點心🥰 質素比一般酒樓好味呢!
2020-10-04 914 瀏覽
過咗晚上九點!又唔太餓!但又未食晚餐!尼渡會係一個好選擇!份量都算多!兩個人叫咗3碟點心蝦腸!皮唔太厚!蝦算都爽粥都算大碗!但可能胡椒粉撈得唔太平均!朋友覺得咸,我就覺得OK咖喱土魷味道都好味不過朋友覺得硬咗啲
2020-10-03
2020-10-03 1044 瀏覽
禮拜六晏晝兩點去到,好好彩唔洗排大隊,只係等咗5分鐘店員就安排入座,喺等嘅期間店員俾咗落單點心紙我哋。點心紙嘅紙質有啲粗鞋再加上綠色字同埋紅色底板,感覺懷舊!間舖都幾大,被安排咗去房仔嗰邊,環境清潔,唔會坐得太迫。蝦餃燒賣係我每次飲茶必嗌嘅,今次當然唔會例外。點心全部都大大粒,兩個人食咗6個點心1碟菜,要捧住個肚走👫🏻▫️蝦餃係必食,蝦夠大粒又爽身。個皮整得好好,果然係薄身,唔會太粉太痴身 👍🏻▫️燒賣都係好食,肉夠實淨,唔會太多肥豬肉太油膩亦都唔會太粉 👍🏻▫️呢個都係我會再嗌嘅,個皮比蝦餃嘅厚身少少,蝦夠實淨彈牙唔會霉 👍🏻▫️正常發揮嘅素菜餃,可以一試☺️▫️魚湯味唔算太濃郁,鮮竹卷入邊係豬肉,好實在。可以一試☺️▫️蝦腸,腸粉皮夠滑唔會粉,蝦夠大隻。▫️點可以唔食菜。▫️墊枱用點心紙,有埋價錢。▫️懷舊落單點心紙😏

間舖都幾大,被安排咗去房仔嗰邊,環境清潔,唔會坐得太迫。

蟹皇蒸燒賣

鮮蝦菜苗餃

▫️正常發揮嘅素菜餃,可以一試☺️
健康素菜餃

魚湯鮮竹卷

▫️蝦腸,腸粉皮夠滑唔會粉,蝦夠大隻。
韭王鮮蝦腸

▫️點可以唔食菜。
白灼青油菜

▫️墊枱用點心紙,有埋價錢。

▫️懷舊落單點心紙😏
蟹皇蒸燒賣
鮮蝦菜苗餃
健康素菜餃
韭王鮮蝦腸
白灼青油菜
2020-09-10 756 瀏覽
點了山竹牛肉、蝦餃、蝦腸、叉燒包。除了叉燒包外,樣樣大件,大粒!不過謙蝦唔夠大隻。不過都爽口。叉燒包那蠔油味不錯。而我親眼見到店鋪很認真洗刷廁所。衛生程度已取不少分數!值得一去!
點了山竹牛肉、蝦餃、蝦腸、叉燒包。

除了叉燒包外,樣樣大件,大粒!
不過謙蝦唔夠大隻。
不過都爽口。
叉燒包那蠔油味不錯。

而我親眼見到店鋪很認真洗刷廁所。
衛生程度已取不少分數!

值得一去!
2020-07-05 1424 瀏覽
同朋友上堂之前去飲茶揀咗呢間點心小店.🔸鮮蝦腸粉🔸牛柏葉🔸小籠包🔸芒果糯米糍🔸蝦餃.無叫到飽點 所以可以叫多幾碟芒果糯米糍除咗夾起黎會散晒之外其他點心都幾好味😋
同朋友上堂之前去飲茶
無叫到飽點 所以可以叫多幾碟
芒果糯米糍除咗夾起黎會散晒之外
其他點心都幾好味😋
2020-06-30 1149 瀏覽
Unabashedly addicted to Dim Sum, landing in Hong Kong always puts a huge smile on my face. My first stop is to my hotel, and then it's straight out for some food. Inevitably, depending on what area i'm staying in, its a toss up between Dim Dim Sum, Tim Ho Wan, Din Tai Fung or One Dim Sum. All of them have their jewels in their respective crowns, and all of them suffer small defeats.One Dim Sum, for the price you pay, serves some of the best Dim Sum you'll find in Hong Kong. A crowd favourite, an

One Dim Sum, for the price you pay, serves some of the best Dim Sum you'll find in Hong Kong. A crowd favourite, and rightly so, they churn out plates of delicious, steaming, inviting food consistently.
Turnip Cake
Shrimp and Leek Rice Roll
  • Har Gao
  • Siu Mei
2020-06-19 1488 瀏覽
很多年前已經幫襯「一點心」由對面街細舖開始,由沒有名氣開始,由沒有人排隊開始,到現在搬了一間大的舖頭。我記得以前細舖的年代,在收銀處附近有兩至三個好似老闆的男士負責招呼和收錢,記得當時他們非常 留意食物出品和食客的每一個細節,感覺係做到一絲不苟盡善盡美,價錢平兼且非常非常好食。可惜,近兩次幫襯,都很失望,我估計他們已經賣盤轉了手。由入門口開始的秩序混亂,裏面的服務員各有各大聲傾偈,食物質素奇差👎,全部走曬樣,唯獨是只有價錢不變 !
可惜,近兩次幫襯,都很失望,我估計他們已經賣盤轉了手。
蟹黃蒸燒賣
香煎蘿蔔糕
叉燒焗餐包
2020-04-25
酸甜炸雲吞
難得返香港 梗係要食點心啦依家一定係我嘅首選講真佢嘅點心質素拍得住好多酒店中餐廳連我外國嘅朋友都話一試難忘真係食過好多次咁多年質素都咁穩定水準保持好高一如以往一定要點腐皮卷食過返尋味
難得返香港 梗係要食點心啦
一如以往一定要點腐皮卷
食過返尋味
  • 鮮蝦腐皮卷
2020-04-29 1608 瀏覽
這間點心店是米芝蓮推介,離我家不遠,今天一人到哪兒吃早餐。因疫情的關係,不用排隊,若是平日沒有排上半小時,很難進去吃點心。今天我叫了黑椒牛仔骨及煎馬蹄糕。黑椒牛仔骨一上來就聞到一陣很香的黑椒味,肉色也10分好。夾一塊放入嘴中,肉汁只四濺。肉質也鮮嫩,底部的芋頭粒最好吃,因為已吸收了牛肉汁的精華, 10分入味。香煎馬蹄糕馬蹄糕表面對煎得香脆,馬蹄糕清甜,高質爽口,再加上有大片大片的馬蹄在內,增加了馬蹄糕的層次感及口感,而且價錢不貴,是在這點心店內必點的點心之一。
黑椒牛仔骨

2020-04-29 923 瀏覽
一點心係一間好神奇嘅餐廳,由佢係對面細鋪果時,我每次經過都好感嘆!有冇咁好食呀!風雨不改,每次經過門口都塞滿晒人,真係每一次!佢門口行櫈永遠坐滿,條路又企滿晒人,雖然攞過米芝蓮,但都太誇張啦!唔止係香港人,仲有好多外籍人士。但我食野係好怕排隊,所以我之前只買過一次外賣,個次嘅感覺,係覺得佢係添好運嘅多選擇版,價錢唔太貴,但味道唔算好出色,所以摘星嘅影響力真係有如鍍咗金身!升價十陪。呢排成日叫外賣,見到佢喎!咁耐冇食,唔洗等位,不如再試下佢啦!今次我覺得好食過之前,味道啱啱好,唔會太咸蘿蔔糕一打開就好香臘腸味,唔太散,啱啱好叉燒包都做得好軟熟,入面叉燒又香其實今次好喜出望外,可能對佢冇咩期望,所以可以食得出客觀嘅感覺,亦可能咁多年來,佢慢慢...慢慢...咁進步左好多,之前日日見佢大排長龍,自自然然想睇下佢有幾巴閉,對佢要求自然提高好多,今日再見!士別三日,刮目相看!如果我再想嗌點心食,佢會有一席位

山竹牛肉,雞紮
今次我覺得好食過之前,味道啱啱好,唔會太咸
燒賣,鳳爪
蘿蔔糕
蘿蔔糕一打開就好香臘腸味,唔太散,啱啱好
糯米雞,叉燒包
叉燒包都做得好軟熟,入面叉燒又香

山竹牛肉,雞紮
燒賣,鳳爪