littlepiggymaomao
有好地方介紹就email我啦
littlepiggymaomao@gmail.com
訊息
正顯示第 110 篇(共 26 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
暖牛扒
2016-11-23
NOV 16

見完客同哥係附近食個飯,好少黎荃灣嘅我,揾左間西餐, 諗住搵穩陣陣,點知仲差過我食快餐店,先黎餐湯加餐包, 餐湯好似罐頭湯加本菇,溫度正常 餐包係多士,硬到嚇死人,我食左半件冇食,不過幾香 跟餐沙律很好吃,有芝士碎碎,麵包粒脆脆的,而南瓜亦十分甜, salad dressing剛剛好,配搭芝士鹹香簡直係perfect 不過餐廳可能趕係八點鐘關門,因為餐湯餐包餐沙律同埋main course一齊上, 正確嚟講係一分鐘後上曬兩個main course, 真係茶餐廳都冇咁快, 如果趕時間又想食西快餐可以考慮呢度 好在未叫餐飲,唔係全...
2016-11-16
NOV 16

成日聽到來佬餐廳今次都係第一次試, 雖然冇話特別好好食但係服務質素十分好 牛扒熟成程度做到要求,牛味亦有,但未算很重,而且肉質亦不會過un,鐵板上熱度夠,配菜亦十分新鮮, 汁的濃鹹程度也做得剛剛好
1 推介
ngchiming
APR 16

真係好餓,約左個朋友一齊食飯再睇戲,點知條友睇過龍,我打左幾多次比佢,冇反應,漏決定唔等,一個人去食左lunch先整番個肉燥雞翼,肉燥略肥,鹵水雞翼唔夠入味,雞肉乾乾地,肉汁唔算多,不過肉燥都夠撈飯,剛剛好啦,蛋冇食到,飯量算多,食唔曬,下次小飯先
APR 16

晚飯一個人都幾dry,哈,食番個開心嘅晚餐先 又食食食,一個人話到明要開心,梗係食元氣啦整番碗烏冬先,唔係好夠熱,面淋左dd,但都好好食,最喜歡堅魚湯底,清清鮮鮮咁,正呀一個人wo,要豪一豪佢,食番個刺身先,脂肪平均,而且新鮮,魚味十足,肉身爽滑三文魚壽司,可以肥番小小就好喇,相反魚味冇刺身咁突出,不過都唔錯啦火灸又係我嘅喜好,再有小小黑椒碎增加味覺刺激,今平凡嘅三文魚變得特別了
APR 16

其實想食薯條想左好多日,就係覺得一個人食好似會好肥咁,所以等埋男友收工就話買個薯條番屋企食,點知,條友仔話想食糖水,我話我陪你食你就要陪我食薯條架 咁成交就去食糖水 冇影佢嗰個我就食我好小食嘅冰糖木瓜雪耳,第一啖覺得淡,咁食埋個木瓜就覺得剛剛好,唔知係咪木瓜甜呢,反而覺得好balance,木瓜夠熟又夠淋,而且甜甜的,十分清新男友話食糯米卷,但我見到菜肉包又好似幾好咁,咁就叫左菜肉包同糯米卷 原來糯米卷好食過菜肉包,菜肉包包好淋,冇乜肉感,而糯米卷就好煙un,只係包略淋左小小
2 推介
Wai Cheng Tsang
pipi22
APR 16

趕住番炒散,事源友人叫幫手頂一頂,咁我咪重出江湖囉 放左一份,又趕番另一份,忙到咁,買個包頂一頂 聲稱cheese火腿蓉包勁小cream cheese ,火腿蓉都真係好碎下,小小喊味,加埋包小小甜,都幾得意,但cheese唔夠多囉,個包唔算大個,但都好軟熟
1 推介
pipi22
2016-04-08
APR 16

食個飯,今日食個佬飯,即係點, 冬菇牛腩飯似係仔食多,冇錯,我男友平時係好鐘意食lee個,今日等佢收夜,我又一個人行商場,又一個人食住飯等, 平時一齊食嘅話,我叫嗰樣嘢未到,佢會餵我食佢碗飯,haha今日一個人食,所以食佢鐘意食嘅飯,回味下平時可能佢會讓我食冬菇,都唔知原來只係得3隻,到底係我食曬佢d冬菇定係比小左呢 冬菇依舊入味,但略欠爽口感,而且一d都唔厚肉,飯也偏淋,汁也很多,多到浸到好濕,令到每一口都好喊,湯汁飯咁,很差,牛腩就好出色,淋滑軟身冇鞋口,係唔錯的
魚蛋米
魚蛋米
2016-04-04
APR 16

收夜點可以唔食宵夜呀, 的的去深水po,整番碗魚蛋米,魚蛋大大粒,勁爽又有魚味,一d都唔腥,米粉又爽口,不過份量唔算多 湯底很鮮,可能用左大地魚煲 食完,當然唔夠飽啦,去6林食番碗甜點就正喇
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
2016-03-31
APR 16

去mk行街拍拖仔, 今晚好想食pepper lunch,就去左朗豪坊男友要左咖哩黑椒cheese,蛋係生嘅,要靠熱力整熟,見到d蛋汁真係好正咁呀 我就要左,澳洲牛牛黑椒飯即係咁,我嗰個要加嘅嘢,佢加曬去我男友嗰度囉 食左男友碟飯一口,可能咖哩伴唔平均,一口都係咖哩醬,好難食,喊到傻 係男友碟飯拎d cheese過黎,hahaha,好在佢粟米另上,我同男可share下,粟米爽,但唔甜,牛肉質素一般,牛味尚可,唔夠嫩,板太hot over cook,冇另加汁,看似濃味,但其實係適中架
2016-04-11
APR 16

等男友收工,今日佢去左荃灣,話幫個客睇場地 我一個人行行下又去左城市中心,見肚餓諗住食d嘢 見別府冇乜人,咪入去,唉叫左碗豬軟骨拉面,d面小到,我又唔係叫下午茶,比正價架,好唔掋,面係爽嘅,湯底係一般味精豬骨湯,而主角豬軟骨就唔多淋喇,真係幾細食都唔夠飽所以叫左d壽司,唉,早知去元氣啦 三文魚:正常的,魚肉同肥平均,但魚味並不出色 火炎三文魚:好似水烚過咁,一d燒過嘅感覺都冇,入口即散,又冇魚味 粟米:紫菜淋到呢,真係好差 蛋:凍,硬,過甜,一d都唔軟熟好難食
Top