2016-06-14 975 瀏覽
LUNCH久唔久都會去大快活食,以前就係糧尾先去,依家要糧頭先去得,因為太貴但附近其實間間食店都咁貴,都無分別LU今日同同事黎左,食左個粟米豬扒飯豬扒雖然韌左小小,但食落都幾有味汁就唔夠多,所以個飯食唔曬,因為太乾啦而且飯多肉小,仲要無菜,都幾唔抵食

但附近其實間間食店都咁貴,都無分別LU

今日同同事黎左,食左個粟米豬扒飯

豬扒雖然韌左小小,但食落都幾有味

汁就唔夠多,所以個飯食唔曬,因為太乾啦

而且飯多肉小,仲要無菜,都幾唔抵食
2016-06-10 458 瀏覽
双旦腸+腿通+凍奶茶蛋 - 太陽蛋有蛋漿 不會硬掉 讃腸 - 脆皮 味道均可腿通 - 份量適宜 通粉質感可以凍奶茶 - 調味適中大快活 早餐選擇大眾化 不離地這間水凖比其他突出 又不會太多人 舒服
双旦腸+腿通+凍奶茶
蛋 - 太陽蛋有蛋漿 不會硬掉 讃
腸 - 脆皮 味道均可
腿通 - 份量適宜 通粉質感可以
凍奶茶 - 調味適中
大快活 早餐選擇大眾化 不離地
這間水凖比其他突出 又不會太多人 舒服
2016-05-25 367 瀏覽
等返學,又唔想食貴野,唯有求求其其。都好耐冇大快活過,而家下午茶都三十蚊 見佢有麵有包,頂到晚餐都算係咁。可惜個麵同d湯底我都唔知想點,奇怪到爆 麵係福字麵,煮得唔好食,隻蛋都救唔到分丫。右邊既雞翼同多士就救左一命啦 兩樣都夠溫度,仲要多士係自己落醬,佢俾左兩盒仔自己落 我鍾意佢咁好服務 好好味,如果佢有得揀雪菜米,就可能prefect了!!
等返學,又唔想食貴野,唯有求求其其。
都好耐冇大快活過,而家下午茶都三十蚊
見佢有麵有包,頂到晚餐都算係咁。
可惜個麵同d湯底我都唔知想點,奇怪到爆
麵係福字麵,煮得唔好食,隻蛋都救唔到分丫。
右邊既雞翼同多士就救左一命啦
兩樣都夠溫度,仲要多士係自己落醬,佢俾左兩盒仔自己落
我鍾意佢咁好服務
好好味,如果佢有得揀雪菜米,就可能prefect了!!
2016-05-21 198 瀏覽
今晚同朋友去左大快活打邊爐,估唔到咁正嫁一人一鍋,一定唔駛爭我果個係肥牛火鍋,肥牛唔算太多,但好夠食D牛半成熟已經食得,好爽,好彈牙個粉放落去湯底度,浸15分鐘,好夠味其他配菜羅白,生菜都好新鮮間中食下都幾正
今晚同朋友去左大快活打邊爐,估唔到咁正嫁
一人一鍋,一定唔駛爭
我果個係肥牛火鍋,肥牛唔算太多,但好夠食
D牛半成熟已經食得,好爽,好彈牙
個粉放落去湯底度,浸15分鐘,好夠味
其他配菜羅白,生菜都好新鮮
間中食下都幾正
2016-05-12 235 瀏覽
Went here for afternoon tea.There were so many choices but the menu was confusing.All the sets had to come with chicken wings/frankfurter/French toast which was annoying because I just wanted noodles and mock sharks fin.I had noodles and the mock sharks fin soup.I got rid of the broth and treated the mock sharks fin soup as gravy which made the noodles even more delicious.
Went here for afternoon tea.

2016-03-25 403 瀏覽
是日要到九龍灣飲宴,我們特意地早到一點,看看有什麼要幫手及可以幫手。到場後,發現長輩們都到了,而場內的一切都已經有兄弟及姊妹去處理,於是,我們的任務就是陪下長輩們同小朋友。而為免妨礙他們 set 場,長輩們提議去別的地方坐坐,而近近地,有一間《大快活》,我們同太太的其中一個阿姨就去飲杯奶茶,食個 tea。我們選了他們的燒雞翼下午茶餐,我同太太的阿姨一同點餐,取餐時,店員不知是出於環保理由定係唔想清潔姐咁辛苦的理由,我地兩份餐一碟上...幸好我們不介意,介意的人真的會不開心。雞翼香甜,皮香肉嫩的,而且是一整隻雞全翼,比起吃雞中翼更開心,味道甜,肉汁多,又夠嫩滑,這雞翼的確是人人鐘意食。另外一串魚蛋給了兒子吃,佢同我三粒全吞.....奶茶不說了,總之這一個簡單的下午茶,我們吃得好好。

另外一串魚蛋給了兒子吃,佢同我三粒全吞.....
奶茶不說了,總之這一個簡單的下午茶,我們吃得好好。
2015-12-31 191 瀏覽
中午餓到就嚟唔得喇,速食總是能夠盡快滿足人嘅需求,決定入去大快活食飯。石鍋飯速度真的很快,聞到石鍋飯特有的香味更加的肚餓,因為我無食得生雞蛋,所以先將肉、青菜、豆芽、雞蛋撈勻,米飯粒都很靚,不似有的速食店的飯睇落就無想食。肉都挺大塊的。加點的小菜都很不錯,很健康,新鮮水蛋很是嫩滑,沒有過多的調味料的味道,健康才是正道吖!還有芝士肉醬義大利麵果然是不錯的,芝士和肉醬滿滿的一層,芝士也不怕膩,肉醬撈咗之後,意麵都是酸酸的,非常之開胃吖,熱辣辣嘅飯同麺落肚之後,先覺有翻些少力氣。食完整翻杯奶茶,聽同事建,專登加咗煉奶,果然味道變得特別咗,好飲。價錢唔貴,好抵食!
2015-12-27
2015-06-18 312 瀏覽
因有公事要到九龍灣一趟,離去時已經差不多8點,周圍的食肆門前都有條長長的人龍,又熱又肚餓,最後我走進了大快活。自己一向較喜歡大快活,就算是一樣的燒雞翼豬扒包,都會覺得大快活特別好味。記得以前中學時期,總會skip左午餐,等放學後直奔利園附近那間大快活,食番個下午茶才繼續去温書、行街睇戲。今日在盤想究竟要吃牛扒還是鰻魚炸豬扒,最後我選了蒲燒鰻魚拼一口黑豚滑蛋鍋。原來而家唔洗自己去排隊拎野食啦,店員會跟住牌上號碼將食物送到你面前,最適合一個人的孤獨吃,都唔知揾位先定拎野食先。滑蛋鍋上有鰻魚、炸豚肉各兩塊,下面有滑蛋,配以香菇、紅蘿蔔及「郁郁」木魚碎。名乎其實為滑蛋鍋,蛋非常滑、味甜,冬菇juicy又夠入味,鰻魚肉結實,無骨,炸豚肉不會因為放左鍋上而變淋,對快餐沒有太大期望的我,這道蒲燒鰻魚拼一口黑豚滑蛋鍋大大滿足了我,為一天辛勞劃上句號。P.s 要大讚呢間大快活既staff,全部都好有禮貌,除了普通的打招呼外,更會主動問:「有位未呀先生?」「聽日見啦!」好鬼warm呀!

同product shot 完全無分別
勁勁勁好味
2015-06-16
同product shot 完全無分別
勁勁勁好味
  • 蒲燒鰻魚拼一口黑豚滑蛋鍋
2015-02-04 297 瀏覽
今日放假訓到一兩點先起身,未打算同屋企人飲茶,順·便睇戲行街,最好選擇apm.因消费滿500元免兩小時,就诀定去利苑飲,一入門口,有位姐姐帶位,重問怎樣稱呼,這一點是做得很好,被尊重感覺,Vip一樣,有人带位、坐下來便睇睇點心纸,價錢比起一般酒樓贵2至3部左右,平時去一般酒樓可以吾洗唸系甘剔你自己喜歡食物,但這兒要認真考膚一下我地叫左d(點心都好快便到,不是等得太耐這款擔擔麵,味道一般,湯是暖的·蝦腸有鲜蝦味,加辣椒醬,好味龍蝦粥,有粒粒龍蝦肉,正,但太细碗蝦餃,飲茶未会order.好味牙,
我地叫左d(點心都好快便到,不是等得太耐
這款擔擔麵,味道一般,湯是暖的
·蝦腸有鲜蝦味,加辣椒醬,好味
龍蝦粥,有粒粒龍蝦肉,正,但太细碗
蝦餃,飲茶未会order.好味牙,

2015-01-18 248 瀏覽
今日同同事食lunch.走左去食大快活,睇下餐牌,食四宝反定咖哩反好,终於決定order咖喱試下,好快order完,交收據比阿姐,等左三分鐘就有了,咖喱飯,d咖哩幾濃,但吾系好辣,我覺得大家樂好食好多,而柸熱檸茶,茶太濃,檸檬太厚,,但大堂服務阿姐好有礼貌,好有笑容

2014-08-12 383 瀏覽
又要食個quick dinner趕住開會,真係連坐定定堂食既時間都無。今次都係照舊撲去快餐店搞掂佢。驟眼望落去大快活d野都好heavy,唔係西冷牛排就係燒味,又多肉又多油。無辦法la,唯有頹頹地食個粟米忌廉飯啦。不過食落去又覺得幾好食bor,首先要讚既係d飯,相比起其他快餐店嗰d又凍又無口感既飯,大快活d飯粒粒都夠熱夠好食。跟住d粟米汁又夠濃夠香,而周邊d配菜又唔係d放到淋sai食落去有霉味既蔬菜,作為一個攝時間既quick dinner,一流。
2014-07-20 247 瀏覽
又到下午茶時間,想平平地去了這裡左睇右睇選擇了呢個茶餐,購票之後排隊等候食物都要十分鐘有餐蛋公仔麵,奶油脆脆,仲有細司華力腸,紅荳冰拿住套餐隨便坐,當然搭枱餐肉煎得乾身但是食時是暖的蛋煎到太老毫無蛋汁,仲係一大片偏偏形狀公仔麵好似煮得吾夠身,麵身發漲咬落但又像生生地湯底好淡,成碗野好難食,奶油豬仔好鬆軟同脆口自己搽奶油咁就大家方便,腸仔都爽口彈牙嘅紅荳冰都吾錯,除了見底部有好多荳甜度同冰的份量都ok見到好多人的茶餐都係飲紅荳冰價錢都可以接受$34,算有好多野食不過下次吾會㨂公仔麵囉
又到下午茶時間,想平平地去了這裡左睇右睇
選擇了呢個茶餐,購票之後排隊等候食物都要十分鐘
有餐蛋公仔麵,奶油脆脆,仲有細司華力腸,紅荳冰
拿住套餐隨便坐,當然搭枱
餐肉煎得乾身但是食時是暖的
蛋煎到太老毫無蛋汁,仲係一大片偏偏形狀
公仔麵好似煮得吾夠身,麵身發漲咬落但又像生生地
湯底好淡,成碗野好難食,奶油豬仔好鬆軟同脆口
自己搽奶油咁就大家方便,腸仔都爽口彈牙嘅
紅荳冰都吾錯,除了見底部有好多荳
甜度同冰的份量都ok
見到好多人的茶餐都係飲紅荳冰
價錢都可以接受$34,算有好多野食
不過下次吾會㨂公仔麵囉
2014-07-19 181 瀏覽
今日喺呢頭附近開會~預早左出門所以嘆返個精美早點先~一向慣喺屋企食早餐的我,出到去真係唔知食咩~就隨意搵左個地方坐下~路經此地~反正冇咩心水,覺得呢間可以一試~叫左個佢全場最貴的早餐~吉列魚滑蛋厚多士,吉列魚 - 薄薄的吉列魚塊~切開一睇兩邊的炸粉已經係成份魚的二分一~真係魚肉只有一間的小部份~少到差d食唔出...旁邊的沙律漿真係出手好重~上面仲加有一片疑似用黎去腥的檸檬~只係魚味都冇的時候,那會有腥味?!!滑蛋 - 唔熱又唔滑的滑蛋, 似係用牛油混過一齊煎,只係一d都食唔出佢的滑,可能己放得太耐了~乾乾地厚多士 - 輕輕烘過的厚多士,上枱唔覺得有咩溫度,咬下去就有多粹跌出黎~加左牛油會好一d~哈哈...冇跌得咁多總括黎講..對快食的餐廳黎講,我應先放下自己的要求及幻想..真心希望佢地他日可以有所進步, 最後餐飲我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號
今日喺呢頭附近開會~預早左出門所以嘆返個精美早點先~
路經此地~反正冇咩心水,覺得呢間可以一試~
叫左個佢全場最貴的早餐~吉列魚滑蛋厚多士,

最後餐飲我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號

題外話/補充資料: 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...要行好遠啊~~陰公~~
2014-02-24
$40 (早餐)
2014-06-16 366 瀏覽
一個人食飯again因為C6又要加班, 係無咩mood既心情,求其食快餐吧!去到大快活, 叫左”洋蔥豬軟骨飯配熱咖啡”$41 + 一碟菜$8! 食快餐都要差不多$50蚊, 真係一D都唔平. 另外, 每個人既手勢都唔同, 所以間間份量太小都有D出入,不過呢個都正常份量.個汁有好香洋蔥味, 撈飯都唔錯, 豬軟骨都夠林, 夠入味, 不過肉就比較少, 好似軟骨多過肉, 如果佢地蚊到連軟骨可以食埋就最正啦!個菜係另外加錢既, 不過有肉碎醬汁係面都幾野味,份量都OK.咖啡就一向都知好好飲, 好濃郁, 好香滑!可能對於快餐無咩期望, 所以覺得佢地呢個餐都可接受呀,都係一個人食飯唔錯既選擇!

咖啡就一向都知好好飲, 好濃郁, 好香滑!

2014-03-16 213 瀏覽
二月上旬•陰天以下午茶來說,我喜歡大家樂及美心多一點。間唔中會吃吃大快活,其實二十多元的茶餐,價錢還不貴的。喜歡迷你熱狗,包烘得微脆,「狗醬」好吃,腸是烘熱的脆皮腸,還有生菜一片,$21個餐,交足功課了。燒雞翼算係咁,皮焦脆帶甜味。只是雞翼本身是瘦削一點,無咩肉。熱咖啡而言,最喜歡的是大家樂,美心的都不錯,這裡的遜一籌。

二月上旬•陰天

熱咖啡而言,最喜歡的是大家樂,美心的都不錯,這裡的遜一籌。