2019-02-11 513 瀏覽
自從去山東讀書之後 回來香港就喜歡吃點街坊餐廳 更勝於有噱頭的餐廳 喜歡在人群中感受著香港人的生活 像個遊客一樣在忙碌的香港中游走 更喜歡走進香港的小巷子裡找共嗚這次特地去吃的一家 我從中學就看著的小店 但是從來沒有為他停下腳步 直到這次回來發現他附近的小店都關閉了 才有一瞬間覺得 不留意身邊的事物 時間仍舊流逝 說再多都是客套話 其實我是被他的招牌龍蝦濃湯飯吸引了🤫🥘龍蝦濃湯飯 65HKD性價比🆙🆙🆙我弟吃的第一口就舉境大拇指了 笑死我🤣湯的確挺濃稠的 鮮香味也很出 表面的蝦肉也不少 在我弟吃了好幾塊之後 我還能搶到🤭泡著濃湯吃的飯每一口的都是享受 飯量也不少 胃口小點的女生可以兩個人分享🤔🦐金牌海鮮焗飯 49HKD話說 一開始我弟被龍蝦湯迷得不要不要 鬧脾氣不吃 結果他嘗了一口焗飯立馬屈服了😂這款的飯量比較少 是三份之二都是海鮮 有一隻蝦 兩去炸魚柳 幾塊魷魚🤭 白汁的芝士味很濃 每一口都無法忽視 還有拉絲的芝士 配料也很新鮮 特別是魚柳 雖然失去了脆脆的口感 但是卻吃出炸過的香氣和魚香味在口腔裡蔓延😆更驚喜阿!店內環境很小 大概10來個坐位 人流不斷 所以我們也選擇了坐外面 上菜

🥘龍蝦濃湯飯 65HKD

🦐金牌海鮮焗飯 49HKD

店內環境很小 大概10來個坐位 人流不斷 所以我們也選擇了坐外面 上菜速度也很快 而且每個40HKD以上的飯都會配一個紙包飲料 其實還挺划算的😚下次想再去試一下他家的伊麵!
2019-01-30 352 瀏覽
每逢禮拜五都會同一班同事出去搵野食慶祝下又捱完一個禮拜治途經過呢間細舖好多人排隊買外賣就試下問老闆娘可唔可以係門口開張枱俾我地坐低食最後OK左一行6個人,5個都叫左《龍蝦濃湯飯》包括我一見到已經流哂口水好有食慾,可能太肚餓加上天氣凍想食熱嘢湯飯入面有3,4舊龍蝦肉同磨菇,食落還可以,個湯無想像中甘膩但如果每餐都要食肉既朋友仔就可能未必夠喉,好似我甘另外個同事就叫左《海鮮焗伊麵》試左啖有驚喜 龍蝦肉好彈牙 個汁唔同平時出面街似係自家制 果然一分錢一分貨值得一試
每逢禮拜五都會同一班同事出去搵野食慶祝下又捱完一個禮拜

治途經過呢間細舖好多人排隊買外賣
就試下問老闆娘可唔可以係門口開張枱俾我地坐低食
最後OK左
一行6個人,5個都叫左《龍蝦濃湯飯》包括我

龍蝦濃湯飯
一見到已經流哂口水好有食慾,可能太肚餓加上天氣凍想食熱嘢

但如果每餐都要食肉既朋友仔就可能未必夠喉,好似我甘
另外個同事就叫左《海鮮焗伊麵》
值得一試
題外話/補充資料: 賣單時老闆娘話只係做到今個月尾 之後要食就要去佐敦間分店嚕
2019-01-25
  • 海鮮焗伊麵
2019-01-07 370 瀏覽
能夠在北角找到一間專門吃海鮮的小店, 感覺甚為特別. 能夠在沒有太多歷史光環下存活十多年的時間, 更是難能可貴.這裡沒有金光閃閃的招牌, 也沒有貴麗堂皇的裝墴, 有的是三四張桌子和椅子, 以及經濟實惠的海鮮. 第一次吃麵包蟹是在759買的, 還以爲它就是只有蟹肉而沒有鮮味, 在這裡吃後, 我才發現原來麵包蟹可以是充滿蟹肉之餘, 更充滿著蟹膏的甘香味, 簡單的蒸法已能突出其鮮味.在西貢又或是鯉魚門吃到的海鮮: 如蟶子, 龍蝦及龍躉, 這裡也能找到, 煮法不是石破天驚的創新, 但是在份量上面, 在價格上面, 更為物有所值. 值得一讚是其龍躉, 在肉質爽嫰之餘, 魚皮更是充滿彈性, 又是清蒸已經足夠的做法 煮深海魚嘛, 最忌是因為肉厚而煮得老吧!

2018-12-05 358 瀏覽
終於食到龍蝦湯飯😍 初時以為係啲街坊茶記,點知原來係間專食貴價海鮮嘅小店,然後完全無視佢啲海鮮,淨係叫咗個焗豬扒飯同龍蝦湯飯😂味道雖然唔係驚天地入鬼神嗰隻,但食落又真係無得輸,香濃嘅龍蝦忌廉湯用嚟撈飯淨係聽到已經覺得好正,仲要真係有龍蝦肉,而焗豬扒飯勁多汁又新鮮熱鮮焗到出哂油泡咁,兩個都係終極comfort food🤤

2018-08-29 609 瀏覽
有朋友推介要試個龍蝦濃湯泡飯店面好local好細 入面只得4張枱 一入去就叫左個龍蝦濃湯泡飯友人就叫左海鮮焗伊麵(加左5蚊轉做伊麵)價錢係港島區黎講都貼地既 唔洗等好耐 個龍蝦泡飯就到左 仲好熱試左佢啲龍蝦肉 有驚喜!幾鮮甜湯都好濃味 又唔會好漏但個飯就有少少失望 因為比較黏同林龍蝦肉有多啲就好🤣好食試埋友人既海鮮焗伊麵 好好食!熱辣辣 又好入味 伊麵個質感岩岩好我會建議轉伊麵依個價錢 海鮮份量都算ok 唔會話少依間小店其實仲有好多海鮮食絶對會翻兜!
有朋友推介要試個龍蝦濃湯泡飯
店面好local好細 入面只得4張枱
一入去就叫左個龍蝦濃湯泡飯
友人就叫左海鮮焗伊麵(加左5蚊轉做伊麵)
價錢係港島區黎講都貼地既
唔洗等好耐 個龍蝦泡飯就到左 仲好熱
試左佢啲龍蝦肉 有驚喜!幾鮮甜
湯都好濃味 又唔會好漏
但個飯就有少少失望 因為比較黏同林
龍蝦肉有多啲就好🤣好食
試埋友人既海鮮焗伊麵 好好食!
熱辣辣 又好入味 伊麵個質感岩岩好
我會建議轉伊麵
依個價錢 海鮮份量都算ok 唔會話少
依間小店其實仲有好多海鮮食
絶對會翻兜!

2018-08-28
2018-08-22 398 瀏覽
是日出糧,同同事們說好的食好D,剛在天后工作,這區果然是美食天堂,粥粉麵飯、中西日意任君選擇,估不到天后這小區,居然多是臥虎藏龍,今天同事帶我來吃龍蝦湯飯!這短短的小巷已有七八間食店,金凱海鮮店,店如其名,主打海鮮,未入去之前心想今餐要百多元才可以買單了,細看餐牌下原來一個龍蝦飯只是$68,平時叫一個龍蝦湯也不只這個價錢吧!龍蝦湯飯的賣相非常吸引,而且份量也很足夠,龍蝦湯絕不兒戲,湯濃料多,龍蝦大概有五六舊,還配上蜆肉,價錢非常超值!真材實料,龍蝦爽而有味,午餐配飲品,今餐的確大大滿足!

真材實料,龍蝦爽而有味,午餐配飲品,今餐的確大大滿足!

2018-08-22
2018-08-11 333 瀏覽
每逢lunch time放飯, 都見酒樓出面附近有d人等位,本身都覺得怪怪地,直到之前放早先知原來d人排既係隔離嘅金凱鮮庭,一間不起眼小店,望下舖出面個menu居然有龍蝦食?最初以為lunch 多人排隊買飯好正常,但今日試左個招牌龍蝦湯飯,試左之後真係不得不推介!中國式湯飯見得多,估唔到西式龍蝦湯加飯做到咁有特色既食品,絕對晤係普通罐頭湯既合成品,湯同飯既比例啱啱好,每一啖都有飯有湯,龍蝦味都幾濃郁,飯又唔會覺得係格格不入,如果可以,真係想叫碗白飯再撈湯食,下次再試其他食品。

2018-01-25 860 瀏覽
Always wanted to try this place but some other restaurants came up our mind whenever we pass by. Menus are putted up on the wall and glass around the shop. The menu is very clear and varieties of items to choose from. Fish Maw Soup The soup was very hot when served and the color is so dark (different from other fish maw soup I had). Not a lot of restaurants have heart to boil soup now, a lot of places add MSG to make the soup taste nice whilst using less soup ingredients. Several fish maws and o

Fish Maw Soup

The soup was very hot when served and the color is so dark (different from other fish maw soup I had). Not a lot of restaurants have heart to boil soup now, a lot of places add MSG to make the soup taste nice whilst using less soup ingredients. Several fish maws and one big mushroom was found inside the soup, kind of surprised me! From the soup, I could see this restaurant have heart to prepare dishes for customers. After seeing the big mushroom, I understand why the color is so dark
.  The soup taste is clear and fresh (homemade taste).

金牌焗海鮮飯

The waiter reminded me not to touch the bowl sides as it is very hot
. The cheese on top taste very delicious! There were several kinds of seafood including squid, fish, shrimp etc. in the rice plus vegetables. Remember to mix the cheese well with the rice!

I think this shop did not use a lot of MSG as I did not feel thirsty afterwards. Will come back to try 龍蝦湯飯.
2017-12-30
2017-09-12 1034 瀏覽
從不寫食評的我,不嬲都好支持小店,周圍先去搵食,今日偶爾搵到一間食材新鮮店員窩心的小店,食飯都係想同朋友聚埋一齊有講有笑,所以小店一定係最好不過,強烈推介!**但記住唔食海鮮免問**
2017-09-12
龍蝦湯燴飯
2017-06-25 944 瀏覽
閒日夜晚走到去北角區附近找吃,忽發奇想想一試電器道近炮台山那邊有間吃龍蝦湯飯,都不少正評,所以決定一試。離炮台山站不算遠,其實這條街附近很多細鋪食肆,幾有特色。一到鋪,座位不多,目測只可坐大約10人,環境比較擠迫。餐牌內以海鮮為主,有蟶子、開邊蝦、蠔、茄菲蟹等等。一心來吃湯飯,就只叫了客龍蝦湯飯。湯飯以碟盛載,份量都不算太少。湯頭方面反而有些失望,顏色雖是夠深色,但龍蝦味不算太濃,不算很鮮味。唯龍蝦肉、蝦膏、蜆肉等味道都算尚可,整體感覺只算一般。

離炮台山站不算遠,其實這條街附近很多細鋪食肆,幾有特色。

2017-03-01 1050 瀏覽
老公話想食好野,我提議買番屋企完,去了外賣一隻價值$428嘅加拿大蟹,外賣有九折優惠,抵圖中只有隻係呢度買大家見圖隻蟹大過一件牛扒,仲大過我塊面,充夠3-4 人享用老公問過店員,揀到加拿大蟹的原因是我們較喜愛吃蟹肉,與愛吃蟹膏的話,應選擇另一種類嘅蟹。隻蟹已用碩紙包好,不用加熱吃,十分方便蟹肉真的很肥美,但只顧吃不方便拿相機拍照,打開蟹蓋也有少量蟹膏,鮮甜可口。蟹肉有豐富的肉汁,配上奉送的酸汁,醒胃。一隻蟹2個人也吃不完呢......

圖中只有隻係呢度買
大家見圖隻蟹大過一件牛扒,仲大過我塊面,充夠3-4 人享用
隻蟹已用碩紙包好,不用加熱吃,十分方便
蟹肉有豐富的肉汁,配上奉送的酸汁,醒胃。

一隻蟹2個人也吃不完呢......
外賣自取
2017-01-02 1024 瀏覽
今晚本身想跟Mr C去食牛肉麵,但原來已經太夜收咗鋪。咁我哋唯有搵其他地方啦。呢間食龍蝦湯同海鮮飯,之前都已經想試,咁我哋今晚就入去試一試啦!叫咗龍蝦湯飯($73),黃金蝦伊麵($68+$5轉伊麵=$73)& 蒜蓉蒸聖子($128)。龍蝦湯飯好快就到先。嗰湯飯熱辣辣,湯份量夠,味道唔太鹹,濃度適中。嗰龍蝦肉有大概6-8舊仔,但係$73算係咁啦。黃金蝦伊麵,蝦同伊麵分開上,蝦有4隻。但係有啲失望。伊麵dry咗啲,而蝦得四隻。。。蒜蓉蒸聖子,$128三隻,OK幾好味。聖子幾肥美。但係Mr C食到沙。。。另外粉絲如果多啲會滿足啲。但係呢間店,我諗都有返咁上下年份。衛生情況有待改善。响我哋進食期間不斷有幾隻飛飛,飛黎飛去。地下又有垃圾冇執。。。Mr C話對呢間印象麻麻。尤其係不斷俾飛飛「嬲」住。可能未必會再食呢間啦~

黃金蝦伊麵
蒜蓉蒸聖子

龍蝦湯飯
上星期五,原本跟男友約了朋友到中環吃飯,可惜臨時朋友OT,計劃好的HAPPY FRIDAY要擱置~到炮台山近油站接了男友收工後,完全無idea食咩好,當然啦..星期五又唔想是但食,最後男友帶左我去一間毫不起眼的小店,男友吃過幾次,感覺不錯,這次不用排隊不用等位,入去剛好有兩個位可以吃了!小店的外觀不起眼,而店內的裝修也比較簡單,坐位與坐位之間的距離不算大,但不用擔心的是小店很衛生,而且環境像是家庭式似的!店內牆身貼滿了餐牌內可點的海鮮,還有的是特式小菜,選擇不算多,但勝在大部份都是海鮮來,海鮮怪最適合不過.店內還有自家製的香芒布甸,可是我們還約了朋友,不想吃得太多,便沒有點甜品,有機會下次再來一試吧!飲品方面就跟大排檔等的差不多,不會有高級的紅白酒,但一包375ML的檸檬茶要HK$10,有一點點貴.兩人行點了一隻加菲蟹,三隻象拔蚌再加一個龍蝦湯飯.其實店內有很多兩人餐,可是跟餐的不是所有都愛吃,都是單點一些自己喜愛吃會開心點~原價是HK$188的,但因店員說這蟹較為大隻,所以要收多HK$40,不過也算是合理,起碼比西餐廳的一定便宜多.加菲蟹的蟹蓋有很多蟹糕,而且比較滑身和帶有甜味,就好
上星期五,原本跟男友約了朋友到中環吃飯,
可惜臨時朋友OT,計劃好的HAPPY FRIDAY要擱置~
到炮台山近油站接了男友收工後,
完全無idea食咩好,當然啦..星期五又唔想是但食,
這次不用排隊不用等位,入去剛好有兩個位可以吃了!
小店的外觀不起眼,而店內的裝修也比較簡單,
坐位與坐位之間的距離不算大,但不用擔心的是小店很衛生,
而且環境像是家庭式似的!
店內牆身貼滿了餐牌內可點的海鮮,還有的是特式小菜,
選擇不算多,但勝在大部份都是海鮮來,海鮮怪最適合不過.
店內還有自家製的香芒布甸,可是我們還約了朋友,
不想吃得太多,便沒有點甜品,有機會下次再來一試吧!
飲品方面就跟大排檔等的差不多,不會有高級的紅白酒,
但一包375ML的檸檬茶要HK$10,有一點點貴.

兩人行點了一隻加菲蟹,三隻象拔蚌再加一個龍蝦湯飯.
其實店內有很多兩人餐,可是跟餐的不是所有都愛吃,
都是單點一些自己喜愛吃會開心點~
加菲蟹
原價是HK$188的,但因店員說這蟹較為大隻,
加菲蟹的蟹蓋有很多蟹糕,而且比較滑身和帶有甜味,
就好像是壽司的蟹糕減咸版似的,入口香滑.
凍食的加菲蟹肉質也很滑很鮮甜,絕不會因為雪凍了而只得冷藏味.
蟹身不算是很多肉,可是肉質新鮮入口真的很不錯,
可是二人吃也好像有點不夠,如果三人行的話,多點一隻吧!!
象拔蚌
三隻象拔蚌仔是一碟例的海鮮來,象拔蚌仔比起街市買二十多元的為大隻,
入口爽甜,我們點的是蒜蓉粉絲蒸的做法,因此入味得很!
以平均一隻三十多元,在街可以吃到這個質量,實在抵食.
龍蝦湯飯
在店內如果單點一客龍蝦湯的話,好似是三十多元,
而這個龍蝦湯飯則只是七十元,加上大量的龍蝦肉,實在很划算!
個人口味下,也挺推薦這個飯,入味又啖啖龍蝦肉,
而且龍蝦湯不會太過“死咸”味道剛剛好~
但如果一個人的話,有機會因為其份量吃不哂,兩個人就岩岩好!
兩個海鮮,一個中式一個西式,再加上一個龍蝦湯飯和一包小包檸檬茶,
沒有收加一,平均每人二百元,愛吃海鮮的你,是一個不錯選擇呢

2016-04-22
象拔蚌
2014-01-27 1825 瀏覽
焗生蠔:這道有點失色,因為蠔身過細,有點不夠喉的感覺。翡翠螺:肉厚味鮮…傻仔敏記憶中從未試過那麼好味的螺,平日在酒店的自助餐因味道總是麻麻,故基本上是不會沾手的一道,今日得嚐鮮味,重新認識它。琵琶虾:肉雖然不算多,但十分鮮味。麵包蟹:$288/@,內裏可用爆膏來形容,橙紅色的膏真是鮮味無比,一啖一滋味,蟹膏出色,蟹肉也不賴,一邊拆蟹一邊享受其中。蒜蓉蒸蟶子:夠大隻厚肉,用蒜蓉蒸是絶配。鮑魚伴花菇:$88/@,炆得軟滑,亦有鮑魚香味,合格。蒜蓉包:充滿蒜蓉香,鬆軟好味。
焗生蠔
焗生蠔:這道有點失色,因為蠔身過細,有點不夠喉的感覺。
翡翠螺
琵琶虾
琵琶虾:肉雖然不算多,但十分鮮味。
麵包蟹
蒜蓉蒸蟶子
蒜蓉蒸蟶子:夠大隻厚肉,用蒜蓉蒸是絶配。
鮑魚伴花菇
鮑魚伴花菇:$88/@,炆得軟滑,亦有鮑魚香味,合格。
蒜蓉包
蒜蓉包:充滿蒜蓉香,鬆軟好味。
題外話/補充資料: 來到店子小小的「金凱鮮庭」,數數手指…店內大約可容12個人,需要訂坐
2013-12-30
翡翠螺
琵琶虾
麵包蟹
蒜蓉蒸蟶子
鮑魚伴花菇
蒜蓉包
2012-10-17 1209 瀏覽
近日經常看到有關食蟹的報道,突然便想起此店。很久沒光顧,小小的店子依舊的佈置,最難得仍然見到這班阿姐,很喜歡,全女班有點個性。個玻璃凍櫃左看右看,今天點了加拿大蟹,隨了肉質甜美,還有令討人喜愛的外表,自己不甚喜愛蟹膏,所以加蟹就最喜愛;翡翠螺另一半的喜愛,自己同樣喜愛外面,青綠的外殼,很有來自海洋的氣色,肉質彈牙,鮮甜,不錯。酒架頂放着新款的白酒,經阿姐們介紹,選來一款,好飲與否,不曉,自問不是飲酒老手;熱食來了個蒸蟶子,今次叫她們不用太多豉汁,原來更能吃出蟶子的鮮味,此店的蟶子吃過之後,我便不再到其他店子吃同類菜色,因實在太美味,永無失手;最後來點澱粉質,自己點了烏冬,另一半叫了斑頭腩伊麵,大快朶頤。
近日經常看到有關食蟹的報道,突然便想起此店。

題外話/補充資料: 小店子總有着點點人情點,近來很少光顧集團式食肆,千篇一律,討厭。
2012-10-12
  • 蒸蟶子、翡翠螺